Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Vrouw in de strip

Striptekening van verschillende mensen in bed, alle mannen lezen een strip alleen de vrouw heeft geen boekje

Kuifje is homo. De gezaghebbende Britse krant The Times had in 2009 twee pagina's veil om Kuifjes seksuele geaardheid te beargumenteren. Het hoofdargument: de rosse journalist werd slechts zelden omringd door vrouwen. Dat klopt, maar daar bestaat een trieste reden voor, eentje die een niet zo frisse blik werpt op de Belgische stripgeschiedenis. Tot eind jaren zestig was een enkel, een knie of het getekende halve maantje annex borst, immers volkomen taboe. Met absurde regels en wetten tot gevolg. Met dank aan de Fransen…

In deze lezing geeft (strip)journalist Geert De Weyer een opmerkelijke inkijk in de manier waarop vrouwen in de Belgische strip sinds de jaren veertig/vijftig behandeld werden.

Met talrijk uniek beeldmateriaal toont hij aan hoe (traag) die evolutie zich aftekende. Hij toont verder aan dat die censuur zich niet beperkte tot de jaren negentig, maar nog steeds leeft!

Ook wie weinig van strips houdt, zal grote ogen opzetten!

Van waarom enkel lelijke vrouwen in strips mochten verschijnen, tot waarom Peyo ruzie met zijn vrouw kreeg toen hij de smurfen in het leven riep, waarom begin jaren zeventig een luchtstewardess toch het daglicht mocht zien (en waarom die eerste cover gecensureerd werd), waarom in Vlaanderen de evolutie helemaal anders verliep dan in de rest van België, waarom er zo veel lesbiennes opduiken in 'mannenstrips' en waarom vrouwen uiteindelijk net het uithangbord werden van strips om pas in de jaren negentig een respectabele status te krijgen.

Geert De Weyer is volgens de Nederlandse kwaliteitskrant NRC Handelsblad de meest invloedrijke striprecensent van de Benelux, een onbetwistbare autoriteit in de wereld van de strip.

Wanneer
Zondag, 10 maart 2019

van 11.00 tot 12.30 uur

Waar

Bibliotheek Hasselt Limburg, vestiging Kuringen

Joris van Oostenrijkstraat 55

3511 Hasselt

Doelgroep

Volwassenen

Prijs

Gratis

Organisator

Bibliotheek Hasselt Limburg

Meer info

Inschrijven via dit formulier