Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Expo - Het Congolese dagboek van Louis Stappers

oude foto van Stappers aan het werk

De reis van een Hasseltse bioloog naar het Mweru- en Tanganyikameer

Het korte leven van Hasselaar Louis Stappers (1883-1916) leest als een avonturenroman. De arts en zoöloog reisde mee met Adrien de Gerlache naar de Karazee (1907) en vertrok in 1911 naar Belgisch Congo.

In opdracht van de Belgische overheid maakte hij een studie van het water en de vissen van het Mweru- en het Tanganyikameer. Honderden specimens stuurde hij terug naar Tervuren; ze liggen mee aan de basis van wat vandaag de grootste verzameling Afrikaanse zoet- en brakwatervissen ter wereld is. Louis Stappers en zijn team peilden ook als eersten de diepte van het Mweru- en het Tanganyikameer – het op één na diepste meer ter wereld.

Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. Anekdotes over krokodillen en kapiteins, successen en teleurstellingen tijdens de missie, … het archief van Louis Stappers geeft een persoonlijke inkijk in de wetenschappelijke missie en het leven in Katanga vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

Wanneer
Zaterdag, 10 oktober 2020 - zaterdag, 24 april 2021

tijdens de openingsuren 

Waar

Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart | Martelarenlaan 17 | 3500 Hasselt

gelijkvloerse verdieping

Doelgroep

iedereen

Prijs

gratis

Organisator

Bibliotheek Hasselt Limburg

Meer info

Deze expo is in het kader van Bacongo Limburg