Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Smakelijk - Prenten van oude fruitsoorten van bij ons...

oude illustraties van fruitsoorten

BHL bezit als erfgoedbibliotheek rijke collecties die zij in haar magazijnen in gepaste omstandigheden bewaart. Om het publiek hiermee kennis te laten maken houdt zij regelmatig tentoonstellingen. In de reeks ‘Collectie in de kijker’ toont zij hier een tijdschrift uit de Cultuurhistorische Collectie dat hoofdzakelijk over fruitteelt handelt. De bibliotheek kocht in 2018 negentien delen van dit tijdschrift tijdens een veiling van een antiquariaatsboekhandel. Fruitteelt is immers een belangrijke economische activiteit in het zuiden van de provincie Limburg en daarom ook één van de collectiezwaartepunten van de erfgoedcollecties.

Tijdschrift

De Bulletins d’arboriculture, de floriculture et de culture potagère verschenen vanaf 1865. Ze vonden vanaf 1869 een Nederlandstalige tegenhanger in het Tijdschrift over boomteeltkunde, bloementeelt en moeshovenierderij. Het tijdschrift werd uitgegeven door de Cercle d’arboriculture de Belgique of de Boomteeltkundige kring van België. België was in de 19de eeuw één van de meest vooruitstrevende landen op vlak van de fruitteelt. Vele boomkwekers legden zich toe op het kweken van nieuwe variëteiten van fruitsoorten, vooral van peren en appelen. De Boomteeltkundige kring van België maakte deze nieuwe variëteiten bekend in haar tijdschrift. Vanaf 1872 voegde zij chromolithografieën toe van de besproken variëteiten. Zij gaf aan Pieter Joseph de Pannemaeker (1832-1904) uit Gent de opdracht om deze uit te voeren.

Chromolithografieën

In deze tentoonstelling toont Bibliotheek Hasselt Limburg reproducties van een keuze van chromolithografieën van fruitsoorten. Achtereenvolgens komen peren, appelen, kersen, perziken, pruimen, aardbeien en kruisbessen aan bod. Bij elke reproductie geven we een kort bijschrift met de naam van de variëteit die we overgenomen hebben uit het tijdschrift. We geven ook de naam van de kweker en de plaatsnaam van zijn kwekerij. Tenslotte volgt ook het jaartal van de eerste gekweekte boom of struik. Bijna alle nieuwe en soms ook oude variëteiten zijn het resultaat van kweek door Belgische boomtelers. De afbeeldingen zijn afkomstig uit de aangekochte negentien delen die de jaren 1876-1894 omvatten. Ze geven een mooi beeld van de rijkdom aan fruitsoorten die ons land gekend heeft.

Wanneer
Maandag, 23 januari 2023 - zondag, 23 april 2023

tijdens de openingsuren

Waar

Bibliotheek Hasselt Limburg op de gelijkvloerse verdieping bij Informatie

Organisator

Bibliotheek Hasselt Limburg