Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
fruitsoorten

Smakelijk - Prenten van oude fruitsoorten van bij ons...

maandag, 23 januari 2023

Bibliotheek Hasselt Limburg is, zoals je misschien wel weet, ook een erfgoedbibliotheek. In onze magazijnen bewaren we rijke collecties in gepaste omstandigheden. Deze prachtige stukken tonen we regelmatig in tentoonstellingen, om het publiek mee te kunnen laten genieten. Deze keer duiken we in de fruitteelt en tonen prachtige gedrukte litho's van oude fruitsoorten van bij ons.

Smakelijk - collectie in de kijker

In de reeks Collectie in de kijker tonen we beelden uit een tijdschrift dat hoofdzakelijk over fruitteelt handelt. De bibliotheek kocht in 2018 negentien delen van dit tijdschrift tijdens een veiling van een antiquariaatsboekhandel. Fruitteelt is immers een belangrijke economische activiteit in het zuiden van de provincie Limburg en daarom ook één van de collectiezwaartepunten van de erfgoedcollecties. Het tijdschrift werd opgenomen in onze de Cultuurhistorische Collectie.

Tijdschrift

De Bulletins d’arboriculture, de floriculture et de culture potagère verschenen vanaf 1865. Ze vonden vanaf 1869 een Nederlandstalige tegenhanger in het Tijdschrift over boomteeltkunde, bloementeelt en moeshovenierderij. Het tijdschrift werd uitgegeven door de Cercle d’arboriculture de Belgique of de Boomteeltkundige kring van België.

België was in de 19de eeuw één van de meest vooruitstrevende landen op vlak van de fruitteelt. Vele boomkwekers legden zich toe op het kweken van nieuwe variëteiten van fruitsoorten, vooral van peren en appelen. De Boomteeltkundige kring van België maakte deze nieuwe variëteiten bekend in haar tijdschrift. Vanaf 1872 voegde zij chromolithografieën toe van de besproken variëteiten. Zij gaf aan Pieter Joseph de Pannemaeker (1832-1904) uit Gent de opdracht om deze uit te voeren.

Chromolithografieën

In deze tentoonstelling toont Bibliotheek Hasselt Limburg reproducties van een keuze van chromolithografieën van fruitsoorten. Achtereenvolgens komen peren, appelen, kersen, perziken, pruimen, aardbeien en kruisbessen aan bod. Bij elke reproductie geven we een kort bijschrift met de naam van de variëteit die we overgenomen hebben uit het tijdschrift. We geven ook de naam van de kweker en de plaatsnaam van zijn kwekerij. Tenslotte volgt ook het jaartal van de eerste gekweekte boom of struik. Bijna alle nieuwe en soms ook oude variëteiten zijn het resultaat van kweek door Belgische boomtelers. De afbeeldingen zijn afkomstig uit de aangekochte negentien delen die de jaren 1876-1894 omvatten. Ze geven een mooi beeld van de rijkdom aan fruitsoorten die ons land gekend heeft.


Wanneer: Maandag, 23 januari 2023 - zondag, 23 april 2023 tijdens de openingsuren

Waar: Bibliotheek Hasselt Limburg op de gelijkvloerse verdieping bij Informatie


Bibliotheek Hasselt Limburg
Martelarenlaan 17
3500 Hasselt

tel. 011 29 59 00
e-mail bibliotheek@hasselt.be
http://www.hasselt.be/bibliotheek


De openingsuren van de Bibliotheek Hasselt Limburg vind je terug via http://bibliotheek.hasselt.be/bhlopeningsuren

Bibliotheek Hasselt Limburg is ook social