Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Gebouw

De architecten Paul Felix en Georges Nolens ontwierpen het gebouw aan de Martelarenlaan, dat in 1980 in gebruik is genomen. Zij moesten rekening houden met het aangrenzende, als monument beschermde, Begijnhof.

Architecturaal kreeg de nieuwe bibliotheek een eigen ritme door de gevels onder te verdelen in vlakken met een rustige proportie, door een licht overwegende verticalisatie, door een beperking van de bouwhoogte tot twee verdiepingen en door de materiaalkeuze van rode bakstenen in combinatie met ruw beton en hout.

Verbouwing

In 1998 startte een grondige verbouwing en herinrichting van de bibliotheek om een andere sfeer te creëren en een volledig nieuwe inrichting te realiseren. Aan de bestaande architectuur van het gebouw, de verdiepingen, de pijlers en de kenmerkende centrale ruimte, werd nauwelijks geraakt.
Einde juni 2002 waren de werken volledig voltooid.

De nieuwe inrichting bracht twee nieuwe materialen in de bibliotheek: jatobahout voor de houten meubels en vloeren en aluminium voor de rekken. Art & Design uit Maasmechen ontwierpen, speciaal voor de BHL, aluminium rekken. Zij wonnen reeds diverse designprijzen.

Van januari tot september 2006 werd een nieuwe klimaatregeling geïntegreerd.

Nieuwe bibliotheektechnologie

De Bibliotheek Hasselt Limburg schakelde in 2012 over van barcodescanning van materialen naar RFID-technologie of Radio Frequency Identification. Hierdoor wordt de materiaalinformatie contactloos, via een antenne, opgeroepen uit een chip, die bijvoorbeeld in een boek is aangebracht. De bibliotheekgebruikers kunnen zo zelf hun materialen lenen, verlengen en inleveren.

Zowel in de toegangshal als in de balieruimte was hiervoor een grondige vernieuwing nodig.
Vlak na de toegangsdeur werden 3 inleverpunten voorzien. De ingeleverde materialen worden met een transportband naar ofwel de sorteerruimte op de gelijkvloerse verdieping ofwel met een lift naar de eerste verdieping gebracht.

Naast de vernieuwde balie werden er 4 leenstations en 2 betaalautomaten aangebracht.
Inleveren voor en na de openinguren is nu ook mogelijk via de inleverkluis aan de voorgevel.

Bibliotheek Hasselt Limburg is ook social