Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Dead Ladies Show

Dead Ladies Show

Dead Ladies Show #11

Op 26 maart 2024 is onze bib locatie voor de dan splinternieuwe Dead Ladies Show #11. Ook in deze elfde editie zal Gaea Schoeters zoals altijd de dans met veel gevoel voor ritme leiden. Deze keer nodigde ze auteur Rachida Lamrabet uit die ons zal voorstellen aan de Marokkaanse dichteres en activiste Saida Menehbi. Auteur Anneleen Van Offel heeft het over de Litouwse archeologe Marija Gimbutas, en aan de hand van boekhandelaar Steven Van Ammel reizen we naar Parijs en bezoeken we de legendarische boekhandel Shakespeare & Company van Sylvia Beach. Sopraan Lieselot De Wilde brengt samen met pianist Lies Colman muziek van Denise Tolkowsky en Irish Keening Songs.

De gasten en hun Dead Ladies

auteur Rachida Lamrabet over dichteres Saida Menebhi

Rachida Lamrabet (1970) is naast schrijfster ook juriste. Met haar roman Vrouwland won ze in 2008 de prijs van het beste debuut. In 2008 verscheen haar verhalenbundel Een kind van god die in januari 2009 de Nederlandse BNG Nieuwe literatuurprijs kreeg. In september 2018 verscheen haar laatste roman Vertel het iemand. Voor deze roman ontving zij in 2019 zowel de Cultuurprijs van de KU Leuven als de Ultima der Letteren van de Vlaamse Gemeenschap.
Momenteel is zij praktijkassistente mensenrechten aan de faculteit rechten van de universiteit Gent en docente aan Odisee en Sint Lucas Hogescholen.

auteur Anneleen Van Offel over archeologe Marija Gimbutas

Anneleen Van Offel (1991) is een schrijver die vertrekt vanuit het onderzoek, de reis, de ontmoeting. Voor haar debuutroman Hier is alles veilig reisde ze vier keer langdurig naar Israël en Palestina, waar ze in gesprek ging met soldaten en hun familie. Hun verhalen gebruikte ze als grondstof voor de roman. In 2024 verschijnt haar tweede boek, De stem van Sulina, waarin ze langs de Donau reist van bron tot monding en een verhaal vertelt over watergeesten en moederschap.

boekhandelaar Steven Van Ammel over zijn memorabele collega Sylvia Beach

Steven Van Ammel (1976) heeft een ruime staat van dienst in het boekenvak. De voorbije vijfentwintig jaar werkte hij bij grote ketens, communistische uitgeverijen en onafhankelijke boekhandels. Als hij het niet te druk heeft met stukjes schrijven voor De Standaard werkt hij aan een boek met als werktitel De liefhebber. Over bibliomanie en andere ondeugden.

aan de piano Lies Colman & Lieselot De Wilde met muziek van Denise Tolkowsky en Irish Keening Songs

Pianiste Lies Colman (1978) houdt van uitdagingen, academisch en artistiek. Ze speelt solistisch, als kamermuzikante en liedpianiste, performt, onderzoekt, doceert en bedenkt. Het liefst beweegt ze zich op de grens tussen klassiek en hedendaags, tussen muziek en andere disciplines, tussen kunst en sociale wetenschap, zowel op als naast het podium.

Lieselot De Wilde (°1984, Gent) is een Belgische vocaliste, performer en maker. Ze haalde haar diploma aan het Lemmensinstituut in Leuven met grote onderscheiding en studeerde later bij de Nederlandse mezzosopraan Jard Van Nes. Ze is een veelzijdige en creatieve artieste. Ze treedt op met oude muziek, liederen, muziektheatercreaties en met haar eigen creatieve projecten. In 2022 won ze de Vlaamse Cultuurprijs Ultima voor muziek.

Gaea Schoeters programmeerde en praat de avond aan mekaar

Gaea Schoeters (1976) schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Recent verschenen van haar de veelgeprezen roman Trofee en het prentenboek (N)Iets, dat ze samen met Gerda Dendooven maakte.

Dead Ladies Show - Berlijnse inspiratie voor een verdiend podium

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets?

Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanleys schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

Gaea Schoeters leerde de Berlijnse Dead Ladies Shows kennen tijdens haar residentie bij het Literarisches Colloquium in 2017. Bedenkers Katie Derbyshire en Florian Duijsens gaven hun zegen voor een Belgische versie, gecurateerd door Gaea Schoeters en georganiseerd door Passa Porta.

Wanneer
Dinsdag, 26 maart 2024

19.30 uur deuren open

20.00 uur start

Waar

Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart | Martelarenlaan 17 | 3500 Hasselt

De ingang van de bibliotheek ligt aan de kant van het Kolonel Dusartplein, onder de grote glazen luifel.

Doelgroep

Iedereen

Prijs

Koop hier je ticket!

Organisator

Bibliotheek Hasselt Limburg in samenwerking met Bibliotheek Genk en Passa Porta