Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
zijgevel van de bibliotheek

Bib blog

dinsdag, 19 mei 2020

De coronacrisis zet het dagelijkse leven op zijn kop. Al lijkt het buiten aan Bibliotheek Hasselt Limburg stil, binnen zijn we druk in de weer.

Lees hier met ons mee...

dinsdag 19 mei 2020

We kunnen weer vooruitkijken met een doel voor ogen - de bibliotheken weer openen voor publiek! Nu maandag 25 mei gaan onze deuren open en... we zijn blij dat we onze bezoekers weer terug mogen zien. Ondertussen zijn wij de bib aan het klaarmaken voor jullie… en laten jullie al even proeven van de voorbereiding van onze nieuwe inrichting! Hier vind je een fotoverslag.


vrijdag 15 mei 2020

Als erfgoedbibliotheek beheert Bibliotheek Hasselt Limburg onder meer de Collectie Limburgensia, die als het ware het culturele geheugen van de provincie Limburg en de stad Hasselt vormt. Eén van de bijzondere deelcollecties van de Collectie Limburgensia is de collectie verkiezingsdrukwerk.

Ook bij de verkiezingen van 26 mei 2019 hebben we een oproep gedaan om ons het drukwerk dat in jouw brievenbus viel aan ons te bezorgen. Jullie hebben ons zelfs nog tot in de eerste maanden van 2020 folders en flyers bezorgd! Nu de bibliotheek wegens de maatregelen tegen het coronavirus voor het publiek gesloten is, zijn we achter de schermen druk bezig geweest met de verwerking ervan.

Overigens ontvangen we nog met plezier oud verkiezingsdrukwerk. Heb je nog oude flyers, affiches of brochures te geef, we ontvangen het graag om onze collectie aan te vullen. Laat je inspireren door de digitale expo Limburg Kiest uit 2018!


dinsdag 12 mei 2020

Nestel je knusjes in de zetel en binge-lees een volledige beeldromanreeks. In onze catalgus vind je verschillende graphic novels. Fan van japanse anime en strips? Lees dan zeker ons nieuwsberichtje over Studio Ghibli.


maandag 11 mei 2020

In moeilijke tijden hebben we allemaal nood aan hartverwarmende, hoopvolle boeken, niet? Zo van die verhalen die je doen geloven in betere tijden en het goede in mensen. Op Boekenzoeker.be vind je een inspirerend en hartverwarmend lijstje dat doet glimlachen. Er staan natuurlijk nog veel meer leestips in lijstjes, of je zoekt zelf via filters boeken waar jij op dat moment zin in hebt! Dus, zoek je een boek dat bij je past? Boekenzoeker helpt je kiezen - leestips voor 0 tot 18 jaar!

En eens je weet wat je wil, dan bestel je het gewoon bij de bib en kom je het ophalen!


vrijdag 8 mei 2020

De komende tijd kunnen we niet reizen, maar we kunnen wel vanuit onze stoel genieten van het moois dat de wereld te bieden heeft! Met deze virtuele tours krijg je het gevoel toch een beetje op reis te zijn. Want wegdromen mag, in ons hoofd zijn de grenzen open!

  • Onze collectie Reisgidsen kan je ook helpen bij het uitstippelen van je virtuele reis. Want je kunt maar voorbereid zijn, niet?
  • Of je snuistert rond in de collectie Reisverhalen en gaat van thuis uit op reis in een boek.


donderdag 7 mei 2020

Sinds maart hebben we heel wat nieuwe audiovisuele materialen kunnen bestellen en die vinden ondertussen hun weg naar onze rekken. Splinternieuwe cd's en dvd's liggen nu op jou te wachten! Jij kunt ze zien en horen door ze te bestellen via onze afhaaldienst Grab and Go!

 


woensdag 6 mei 2020

Corona is een vies beestje, maar ook in de bib moeten we materialen optimaal beschermen tegen verschillende boekenmonsters. In dit nieuwe spel van Bibliotheek Hasselt Limburg voor kinderen van 8 - 13 jaar, moeten ze de oude drukken beschermen tegen vier vraatzuchtige vijanden die verzot zijn op oud papier. Spelenderwijs kennis maken met Erfgoed en onze catalogus. Veel plezier!

 

Tijdens het schooljaar leert dienst Jeugd en dienst Educatie, kinderen en jongeren al spelend leren via interactieve rondleidingen.

  • BIBSTER, 4e leerjaar: Gewapend met een iPad gaan de leerlingen op ontdekkingsreis in de jeugdafdeling.
  • VIP in de BIB, 6e leerjaar: Een leerrijke race met hulp van de catalogus, de winnaar krijgt de viptrofee.
  • BIBOB, 1e en 2e middelbaar: In dit spannende detectivespel gaan jongeren aan de slag met alibi's, mugshots en bewijsmaterialen om de dader van een misdaad te ontmaskeren.
  • ontdek ons aanbod voor scholen op bibliotheek.hasselt.be/Educatie

dinsdag 5 mei 2020

"Blijf in uw kot" dat was de duidelijke en simpele boodschap die we een tijdje geleden meekregen. Het exitplan met bijhorende overvolle presentatie daarentegen gaf meer vragen dan antwoorden.

Bibliotheek Hasselt Limburg gaat voor duidelijke taal in de Makkelijk Lezen collectie. Daar vind je unieke, eenvoudig geschreven verhalen. Niet alleen in het Nederlands maar ook in het Frans, Duits, Engels of Spaans. Verder hebben we ook heel wat Groteletterboeken beschikbaar, met dezelfde inhoud als de gewone materialen maar visueel makkelijker om lezen.

 

Heb je vragen over de coronamaatregelen en zoek je antwoorden in eenvoudig Nederlands? Is Nederlands lezen moeilijk voor jou? Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, geeft ook jou goede informatie over corona. Je kan de tekst lezen of beluisteren. -> Wablieft krant


donderdag 30 april 2020

Morgen is het alweer 1 mei, zo lang gaat de quarantaine al mee... Gelukkig is er in onze bib én online een ongezien aanbod om ons toch maar niet te hoeven vervelen! Een hele ontspannende én leerrijke activiteit - ook voor een verlengd weekend zoals nu - is het lezen van een boek en er daarna een documentaire over bekijken.

Ideaal instrument is de reeks 'Paper Trails' waarin Hendrik Willemyns (van Arsenal) zes meesterwerken uit de literatuur voorstelt aan de hand van zes documentaires, nu gratis online te bekijken via vrt.nu.

Zin om eraan te beginnen? Bestel je uitverkoren meesterwerk via onze Grab and Go-afhaalservice en laat 'Paper Trails' je daarna mee op sleeptouw nemen!


maandag 27 april 2020

Afgelopen vrijdag heeft de Federale Overheid opnieuw beslissingen genomen in het kader van de coronacrisis, deze keer met een gefaseerde afbouw van de maatregels voor ogen. Voor bibliotheken blijft alles voolopig zoals het was. We blijven daarom verder gaan met onze afhaalservice en volgen natuurlijk de genomen maatregelen strikt op. Moest er iets veranderen dan lezen jullie het hier!


vrijdag 24 april 2020

Wist je dat... je online natuurlijk massa's films kunt kijken, maar je in de bib pareltjes vindt die niét online te vinden zijn? Is het lastig om díe bepaalde film van díe bepaalde regisseur te vinden, vind misschien wel wat je zoekt in onze catalogus! Reserveer dan snel via Grab and Go!


maandag 20 april 2020

IN FOCUS virussen. Ons leven wordt erdoor gedomineerd tegenwoordig, het is een machtig 'beestje'. Maar wat ís een virus eigenlijk? Hoe ontstaat het, hoe leven we met ze samen, kortom, wat betekenen ze voor ons dagelijkse leven? We maakten een virale selectie uit onze collectie. Digitaal, maar te bestellen via onze Grab and Go!

 


donderdag 16 april 2020

Ontspanning zoeken we deze dagen allemaal in of rond ons huis… Ons bibaanbod van boeken, films en muziek vindt via de Grab and Go op een veilige manier zijn weg naar jullie thuishavens.
We zijn nieuwsgierig geworden naar hoe jullie plezier beleven van onze materialen! Heb jij je vaste leeshoek gecreeërd? Is die anders dan in pré-coronatijden? Lees je extra lange verhalen voor aan je kinderen? Werk je een lijstje van cd's af die je niet online vindt maar wel in de bibcollectie? Ben je tijd aan het maken om alle films van Almodovar te bekijken en hoe doe je dat? Lees je kortverhalen tijdens je werkpauze? Leer je bij via onze informatieve boeken?
Daarom deze oproep: deel je favoriete lees/kijk/luisterplekje op onze facebook-of Instagrampagina en vermeld #bibhasselt en #vanthuisuit in je berichtje!


woensdag 15 april 2020

Kunst is het thema van de Jeugdboekenmaand. Geniet mee van de mooie werkjes - deel 1 & deel 2 - uit de tentoonstelling van Academie Hasselt voor de Jeugdboekenmaand!

Kunst gaat over meer dan alleen maar mooie dingen. Het zet iets in beweging. Het trekt je verbeelding op gang. Het roept een gevoel op. Het triggert de nieuwsgierigheid. Het zet je aan het denken. Ook nu verlicht kunst je geest en kun je er zelf mee aan de slag om je gedachten te ordenen. Win-win!


dinsdag 14 april 2020

In onze erfgoedcollecties zitten heel wat prachtboeken verscholen. Ook in de expo Bladwijzer op de wereld tonen we prachtige prenten van oa. planten, fruit, bomen, vogels, fossielen... Een unieke kijk op de wereld - nu in je huiskamer, want we hebben een mooie selectie én de uitleg erbij in een digitale mini-expo gestoken. Deze mini-expo kan je hier raadplegen. 


vrijdag 10 april 2020

We zoeken de weg naar een zo normaal mogelijke bibwerking onder uitzonderlijke omstandigheden. Daarom start onze IN FOCUS weer op, een focus op Van Eyck deze keer, weliswaar louter digitaal. Je kunt de materialen IN FOCUS natuurlijk wel opvragen via Grab and Go en er zo thuis van genieten.


dinsdag 7 april 2020

Wist je dat je sinds kort geleende materialen weer kunt inleveren in vestiging Dusart - enkel en alleen als je je bestelde Grab and Go-pakketje komt afhalen weliswaar! Iedereen die een bestelling plaatst mag materialen inleveren in een speciaal daarvoor bestemde bak. Die laten we minstens drie dagen met rust, waarna alles grondig gereinigd wordt. Daarna gaan alle materialen weer netjes naar hun plekje in de rekken, wachtend op hun volgende lener.


vrijdag 3 april 2020

In de bib loopt nu heel wat 'anders dan anders'. We zijn al enkele weken op deze alternatieve dienstverlening aan het draaien en het gaat goed. Het was allemaal nieuw, maar door vaak te evalueren en bij te sturen kunnen we optimaal zorgen voor onze klanten en ons personeel. Omdat de maatregelen verlengd zijn hebben we de leentermijn ook bijgestuurd naar 8 juni. Lees er hier alles over.


donderdag 2 april 2020

Tijdens deze coronapandemie merkt iedereen dat de angst en het verdriet sterk worden gecounterd door humor en grappen die hun eigen leven gaan leiden. De mens is een sociaal en creatief beestje, humor hoort erbij om het draaglijk te maken. We tippen je grappige boeken en films voor het hele gezin. Deze meme vonden we ook een topper: de 'schepping van de handzeep' :)


dinsdag 31 maart 2020

Ja hoor, ook na twee weken blijven de aanvragen binnenkomen. We geven even mee dat de materialen die al in uitleen waren op 13 maart een leentermijn hebben tot en met 19 april, terwijl de pakketjes uit de Grab & Go afhaaldienst standaard 6 weken leentermijn hebben gekregen. Als je een pakketje besteld hebt, word je telefonisch verwittigd en krijg je een nummer en een tijdslot waarop je je kunt aanmelden aan bib Dusart. We blijven deze service zeker tot en met 19 april aanbieden.maandag 30 maart 2020

In de catalogus van een bibliotheek worden trefwoorden en codes toegekend aan alle materialen. Zo weten wij waar we alles moeten plaatsen en weten de leners waar ze alles moeten gaan zoeken. In BHL worden zulke codes en trefwoorden toegekend door de dienst catalografie, en daar hebben bibliotheekgebruikers uit heel Vlaanderen plezier van! Deze 'onzichtbare' medewerkers zien jullie eigenlijk nooit, maar hun werk legt de basis van het hele concept 'bibliotheek'!


vrijdag 27 maart 2020

Inleveren van materialen is momenteel omwille van hygiëne nog niet mogelijk. Materialen kan je wel nog lenen via onze Grab & Go. Maak je geen zorgen, de bibliotheek heeft nog voldoende materialen beschikbaar. We krijgen ook nog steeds materialen binnen van onze leveranciers.

Er is dus voldoende vers leesvoer op stock! Zoek in onze catalogus welke materialen nog beschikbaar zijn in Dusart (collectie Kuringen is niet beschikbaar voor Grab & Go).


donderdag 26 maart 2020

Niet alleen winkels en bibliotheken sluiten maar ook grenzen sluiten, wat een vreemde tijden. Paul Scheffer is geïntrigeerd door grenzen. Normaal kwam hij op 14 maart naar onze bibliotheek voor een lezing over zijn boek 'De vorm van vrijheid'. Dit boek komt voort uit zijn veelbesproken essay 'De grens van vrijheid', dat Scheffer schreef voor de Maand van de Filosofie 2016. 'De vorm van vrijheid' is een urgent boek over ons morele ongemak in de omgang met grenzen. Meer dan ooit relevant!

Maar uitstel is gelukkig niet altijd afstel: de lezing over 'grenzen' wordt verplaatst naar zaterdag 12 september. Dienst Project- en Publiekswerking contacteerde hem voor een nieuwe datum en zorgt ervoor dat jullie ook na de coronacrisis weer naar boeiende auteurs kunnen luisteren!


woensdag 25 maart 2020

Dienst Gebouwenbeheer gaat voor een frisse start. De zuilen aan de inkomhal zijn volledig gestript en krijgen een nieuw laagje verf. We vonden het drukke design nu toch niet echt passen bij het rustige straatbeeld

Wat normaal deze week een feestelijke aankondiging van het activiteitenaanbod zou zijn, blijkt nu een bericht in mineur. Erfgoeddag, een van de belangrijkste culturele evenementen van ons land, kan dit jaar niet doorgaan. Volgend jaar vindt het evenement plaats op zaterdag 24 april 2021 dan hernemen we het thema 'De Nacht'. Dienst Erfgoed werkt gewoon verder aan de dagelijkse taken waaronder het project 'Preventieve conservatie van oude drukken'. In 2012 en 2013 organiseerde Bibliotheek Hasselt Limburg een mooie tentoonstelling 'Gedrukt verleden'. Vandaag zetten we deze brochures op onze website.

    


dinsdag 24 maart 2020

Ook onze leesbeesten moeten in hun kot blijven. Wanneer het personeel druk in de weer is, staan zij op de uitkijk naar kinderen die op berenjacht zijn. Bibliotheek Hasselt Limburg doet hierbij mee aan de vrolijke actie ‘Wij gaan op berenjacht!’. Onze dienst Collectie jaagt ondertussen verder op de nieuwste topmaterialen zodat onze collectie steeds relevant en up to date blijft.


maandag 23 maart 2020

Maart is Jeugdboekenmaand en dan bruist het van leven in Bibliotheek Hasselt Limburg. Vandaag komen er geen kinderen of klasjes op bezoek. Dan brengen we toch gewoon de Jeugdboekenmaand naar jullie? Dankzij Frank Daenen Kunnen alle kinderen thuis genieten van online auteurslezingen. Onze dienst Project- en Publiekswerking zoekt volop naar leuke alternatieven. Hou zeker onze kalender in het oog.  

De aangepaste Grab & Go afhaalservice loopt ondertussen een kleine week. Na het weekend was er een piek in het aantal pakketjes maar we kunnen momenteel de aanvragen allemaal nog steeds vlot verwerken.


vrijdag 20 maart 2020

Het onderhoudsteam van Bibliotheek Hasselt Limburg draagt niet alleen zorg voor de bib maar ook voor zijn medewerkers. Ze voorzien voldoende zeep en papieren handdoekjes en ontsmetten deurknoppen en trapleuningen . Geen bezoekers in de bibliotheek?  Het moment om de (propere) handen uit de mouwen te steken. De houten vloer in ons Leescafé zetten we in de was en andere klusjes vinken we af. Ondertussen is onze Grab & Go een groot succes.

 

Team Dienstverlening is dagelijks druk in de weer met het maken van pakketten. Denk eraan slechts 1 pakketje per lidmaatschap. Het hamsteren van materialen is dus niet toegestaan.


maandag 16 maart 2020

Met de nodige social distancing organiseerden we een handige Grab & Go. Meer dan ooit zien we hoe essentieel de bibliotheek is in onze samenleving. Sinds dag één van onze afhaalservice verlaten tientallen boekenpakketten onze bibliotheek. Studieboeken, een taalcursus, kinderboeken of een pakket vol klassiekers…

Wil je ook graag een boekenpakket? Meer info over Grab & Go kan je hier terugvinden.

BHL Nieuwsbrief

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.