Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Tussen 2 lijnen met Fleur Pierets 'Julian'

foto van Fleur Pierets

Wat is identiteit? Wat is normaal?

Sommige mensen vallen buiten de norm. Fleur Pierets schreef er een boek over: 'Julian'. En ze maakte er een kunstwerk van: project 22. Ze publiceerde een magazine “Et Alors?”- dat een lans breekt voor gelijkheid en de conversatie aanwakkert over queer representatie in de kunstgeschiedenis.

Wat is identiteit? Wat is normaal? Het zijn vragen die in deze lezing aan bod komen. De lezing is een uitnodiging tot dialoog over hoe bruggen te bouwen tussen mensen met een andere mening. Hoe kun je luisteren naar wat anderen zeggen zonder te oordelen? En hoe neem je je verantwoordelijkheid als het gaat over mensenrechten?

Fleur Pierets

Fleur Pierets is kunstenaar, schrijver en activist. Ze zet zich in voor LGBTQ rechten wereldwijd. Haar bekendste performance heet 22, waarbij ze met haar vrouw Julian zou trouwen in alle landen waar het homohuwelijk was toegelaten. Om op een positieve manier gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen. Het koppel trouwde in New York, Amsterdam, Antwerpen en Parijs. Na het 4de ja-woord werd Julian ziek en stierf 6 weken later. Fleur schreef het boek "Julian", een ode aan de liefde en hoe om te gaan met die allesverterende rouw. Het boek werd in september 2019 gepubliceerd bij uitgeverij Das Mag.

Julian, het boek

Heen-en-weer springend in de tijd beschrijft Fleur Pierets haar grote liefde voor een vrouw die te jong stierf. In 2012, na te zijn gescheiden van haar man, ontmoet ze in Amsterdam de hydografe Pauline die zich Julian noemt en de twee worden op slag verliefd. Ze zijn al gauw onafscheidelijk, hun relatie wordt steeds hechter, ze beginnen internettijdschrift 'Et Alors' over gender, identiteit en creativiteit en gaan in Spanje wonen. Daar besluiten ze om in de 22 landen waar dat kan, met een performance te trouwen en aandacht te vragen voor gelijke huwelijksrechten. Als Julian na een borstkankeroperatie hersteld lijkt te zijn, gaat in september 2017 in New York het project met succes van start. Maar in de vierde stad Parijs blijkt Julian agressieve hersentumoren te hebben en overlijdt op 22 januari 2018. De Belgische kunstenares en kunsthistorica (1973) doet aangrijpend en eerlijk verslag van het verloop van haar liefde, ziekte en dood van haar geliefde, hun gevoelens en onmacht. Ze verwerkt daarin ook goed veel homo-literaire geschiedenis en geeft een indringend beeld van haar rouwverwerkingsproces. (bron: NDB Biblion)

Het kinderboek "love around the world"

In 2018 kreeg Fleur de vraag van het MoMa in New York om een kinderboek te schrijven waarin 2 vrouwen, Fleur en Julian, trouwen in alle landen waar het was toegelaten. In "Love Around the World" blijft Julian leven en Fleur kreeg de kans hun project af te werken. Ook al was het op papier. Het boek verscheen in november 2019 in de VS. De Nederlandse versie wordt binnenkort verwacht.


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Wanneer
Zaterdag, 12 februari 2022

om 14.00 uur

Waar

Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart | Martelarenlaan 17 | 3500 Hasselt

Doelgroep

(jong)volwassenen

Prijs

gratis

Organisator

Bibliotheek Hasselt Limburg i.s.m. Cultuurcentrum Hasselt en Boekhandel Grim

Meer info

reseveer hier je plekje