De Provinciale Bibliotheek Limburg ontstond in 1946. Het provinciebestuur richtte in dat jaar officieel de Provinciale Wetenschappelijke Bibliotheek op. Drie jaar later opende deze bibliotheek haar deuren voor het publiek in het Provinciaal Begijnhof te Hasselt.
In de naoorlogse periode was het voor het Limburgse provinciebestuur een absolute prioriteit om de culturele achterstand van Limburg op de andere Vlaamse provincies, met de aanwezigheid van grootstedelijke kernen, zo snel mogelijk weg te werken. Het provinciebestuur startte dan ook met de uitbouw van een provinciaal netwerk van instellingen voor cultuur en onderwijs. Doel van de Provinciale Wetenschappelijke Bibliotheek was de Limburgse studenten op een centraal gelegen plaats een gespecialiseerde bibliotheekcollectie aan te bieden en hun zo te begeleiden tijdens hun studie.
Pioniersfunctie
Midden jaren zestig evolueerde deze bibliotheek naar een algemene openbare bibliotheek met informatieve en literaire collecties voor volwassenen, jongeren en kinderen en een discotheekafdeling. In 1979 werd het nieuwe bibliotheekgebouw op de Martelarenlaan in gebruik genomen. De Provinciale Bibliotheek Limburg vervulde op die manier een pioniersfunctie zowel op het vlak van collecties, dienstverlening en infrastructuur voor wat later in het eerste decreet voor het openbaar bibliotheekwezen (1978) als norm in Vlaanderen zou gelden. Dankzij de ideale ruimtelijke mogelijkheden en haar vernieuwende aanpak stegen haar werkingscijfers op spectaculaire wijze.
Eerste Centrale Openbare Bibliotheek
In 1980 werd de Provinciale Bibliotheek Limburg erkend als eerste Centrale Openbare Bibliotheek in Vlaanderen. Naast haar taak als openbare bibliotheek had ze ook een ondersteunende, coördinerende en adviserende functie voor de Limburgse Openbare Bibliotheken. De bibliobus, die van 1978 tot 1993 de leesbehoeften in vele landelijke gemeenten van de provincie opving, is hiervan een bekend voorbeeld.
Naar een eigentijdse bib ...
Eind jaren '90 besliste het provinciebestuur de Provinciale Bibliotheek grondig te verbouwen. De intrede van nieuwe media, internet, ... en een grondig onderzoek naar de behoeftes van de bibliotheekgebruiker gaven aanleiding tot een grondige herinrichting van de bibliotheekafdelingen en een aantal nieuwe voorzieningen zoals een internethoek en een leescafé. De vernieuwde bibliotheek werd op 29 juni 2002 officieel aan het publiek voorgesteld.
Bibliotheek Hasselt Limburg
De PBL en SBH vormden in het verleden al een aanvullend geheel binnen het grondgebied van Hasselt. Ze hadden allebei een zeer goede en betekenisvolle werking, weliswaar met elk hun eigen stijl en accent. Een werking die al langer op mekaar afgestemd werd onder de noemer ‘Bibliotheken in Hasselt’. Zo werden o.a. afspraken gemaakt over aankoop van collecties en over de werking ten opzichte van doelgroepen. Ook werd er samengewerkt in een gemeenschappelijke adviesraad.
In 2014 kondigde de Vlaamse regering aan dat provincies niet langer persoonsgebonden taken op zich mogen nemen. Dit werd in 2016 geformaliseerd in een decreet dat onder andere inhoudt dat de provinciale culturele instellingen zoals de PBL een nieuwe eigenaar krijgen. De PBL wordt toegewezen aan de stad Hasselt. Samen met de Stedelijke Bibliotheek Hasselt werd ze onder het motto “samen beter” sinds 1 januari 2018 Bibliotheek Hasselt Limburg.
Hieronder vind je de geschiedenis van de voormalige PBL in beeld.