Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
een rek met boeken in een zuurvrije verpakking

Project preventieve conservatie van oude drukken

In 2010 richtte Bibliotheek Hasselt Limburg een depot in dat volledig werd geklimatiseerd om de oude drukken en handschriften in de beste omstandigheden te kunnen bewaren. Tijdens de daaropvolgende jaren werden alle oude drukken en handschriften verzameld, zorgvuldig onderzocht en gereinigd, en in het erfgoeddepot geplaatst.

De kwetsbaarste banden kregen een zuurvrije verpakking. De medewerkers van BHL kregen hiervoor een intensieve opleiding door een adviesbureau gespecialiseerd in preservatie, conservatie en restauratie van papieren erfgoed. De catalogisering van alle Vlaamse en Brusselse drukken is ondertussen gebeurd. Op dit ogenblik worden ook de andere drukken gecatalogiseerd. Ook worden de zeldzaamste en kwetsbaarste drukken en handschriften gedigitaliseerd. Ze kunnen via de catalogus van thuis uit ingekeken worden.

Om de Collectie Oude Drukken en het project voor preventieve conservatie bij het brede publiek bekend te maken organiseerde Bibliotheek Hasselt Limburg in 2012 en 2013 onder de titel ‘Gedrukt verleden’ drie tentoonstellingen.

Lees hier meer over de tentoonstelling 'Gedrukt verleden'.

Catalogus Limburgensia
Catalogus Oude Drukken

Bibliotheek Hasselt Limburg is ook social