Databanken
Oxford Art Online is dé onlinereferentiebron voor de beeldende kunst. In de databank vind je:
- de Grove Art Online (bevat onder meer de 34 volumes van de befaamde The Dictionary of Art met een overzicht van de westerse en niet-westerse beeldende kunst)
- de Oxford Companion to Western Art
- The Encyclopedia of Aesthetics
- The Concise Oxford Dictionary of Art Terms.
- Benezit Dictionary of Artists (Benezit biedt toegang tot 170.000 biografieën van kunstenaars uit de gedrukte Engelse editie van 2006, correcties daarop en circa 20.000 nieuwe levensbeschrijvingen.
Deze gespecialiseerde onlinedatabank kan omwille van licentierechten alleen in BHL geraadpleegd worden. Dit kan je gratis doen op de pc's in BHL.
Ga naar Oxford Art Online.
Tijdschriften
De Witte Raaf wil het gesprek en de reflectie over beeldende kunst in Nederland en Vlaanderen stofferen en inspireren.
Het blad kiest voor een probleemgerichte en kritische aanpak die zich niet bij voorbaat bekent tot de codes van een bepaald wetenschappelijk specialisme, of tot één herkenbare standaardbenadering. Het blad wil ruimte maken voor alle mogelijke benaderingswijzen van beeldende kunst. Het wil bovenal de publieke discussie over de kunsten nieuw leven inblazen.Ga naar De Witte Raaf.
Rekto:verso is een gratis tweemaandelijks tijdschrift dat de wereld beschouwt vanuit kunst en cultuur. Het biedt nieuwsgierige cultuurliefhebbers een verdiepende blik op film, podium, muziek, literatuur en beeldende kunst, en betrekt hen dichter bij actuele culturele kwesties.
Ga naar Rekto:verso.
Websites
Artcyclopedia bevat informatie van 9.000 artiesten sedert de 12de eeuw.
Ga naar Artcyclopedia.
Artnet is een veilingsite met werken van moderne hedendaagse kunstenaars.
Ga naar Artnet.
Belisch (Belgisch-Limburgse Kunstschilders en tekenaars) verzamelt informatie van Belgisch-Limburgse kunstschilders en tekenaars, geboren voor 1940.
Ga naar Belisch.
Cultuurbeleid Vlaamse overheid is de website van cultuur van de Vlaamse overheid.
Ga naar Cultuurbeleid Vlaamse overheid.
Design Addict is een vindplaats voor modern, post-modern en eigentijds design van de 20 en 21ste eeuw. Je vindt er informatie over de designers en makers, over meubels, verlichting, accessoires, ...
Ga naar Design Addict.
Ontdek via Google Arts & Culture collecties en verhalen uit meer dan 1000 musea van over de hele wereld. Je kan de musea virtueel bezoeken en de collecties in hoge resolutie bekijken.
Ga naar Google Arts & Culture.
Het Huis voor de Kunsten Limburg is een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg.
Ga naar Huis voor de Kunsten Limburg.
Het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) is de federale wetenschappelijke instelling belast met de documentatie, studie en conservatie-restauratie van het culturele en artistieke erfgoed van ons land.
Het KIK vormt een uniek instrument voor de ontsluiting van de wetenschappelijke, fotografische en technische documentatie in deze domeinen.Ga naar KIK.
Kunstenloket vzw is het aanspreekpunt voor zakelijk en juridisch advies voor kunstenaars en organisaties in de culturele en creatieve sectoren.
Je kunt bij hen terecht voor informatieverstrekking en eerstelijnshulp rond zakelijke en juridische aspecten van de creatieve activiteit, begeleiding en opvolging van de implementatie van het statuut van de kunstenaar, organiseren en stimuleren van vormings- en opleidingsprojecten.
Ga naar Kunstenloket.
Kunstenpunt is hét aanspreekpunt voor alle muziekgenres, podiumkunsten en beeldende kunsten, zowel nationaal als internationaal. Zij doen aan onderzoek, hebben een uitgebreide internationale werking en ondersteunen de kunstenpraktijk en het beleid. Op dagelijkse basis verzamelen en verspreiden zij kennis en expertise over en voor de kunsten in Vlaanderen.
Ga naar Kunstenpunt.
Het Prentenkabinet van het museum Plantin-Moretus beschikt over een rijke verzameling oude tekeningen en grafiek van Antwerpse meesters van de 16de tot 18de eeuw. Daarnaast zijn de belangrijkste Antwerpse kunstenaars in de moderne en hedendaagse collecties grafiek en tekeningen vertegenwoordigd.
Ga naar het Prentenkabinet van het museum Plantin-Moretus.
New Media Encylopedia is een encyclopedie over multimediakunst.
Ga naar New Media Encyclopedia.
Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen ijvert voor een ontsluiting van musea en openbare collecties. De doelstelling is en blijft een kunstminnend publiek te informeren over museumcollecties en -activiteiten en te stimuleren tot een bezoek aan openbare collecties en tentoonstellingen.
Ga naar Openbaar Kunstbezit Vlaanderen.
TRACKS is opgebouwd als een koffer met de nodige instrumenten voor kunstenaars en kunstenorganisaties om zorg te dragen voor hun eigen archief en/of collectie(s).
Ga naar TRACKS.
VerzekerDe Bewaring is een praktijkgericht instrument over de basiselementen van preventieve conservering. Als bewaarder en beheerder van erfgoedcollecties biedt het u tal van nuttige tips en praktische richtlijnen.
Deze website is de digitale omzetting van de gelijknamige losbladige publicatiereeks. Je komt meer te weten over de materiaaleigenschappen, de schadeoorzaken en -symptomen en de gewenste bewaaromgeving. Maar ook over het onderhouden van objecten en de presentatie, de manipulatie en het opbergen ervan.
Ga naar VerzekerDe Bewaring.
Kapelletjes in Vlaanderen:
Na de testinventarisatie en de vormingsreeks lanceren KADOC en PARCUM nu het platform Kapelletjes in Vlaanderen platform 'Kapelletjes in Vlaanderen'. Hier kan iedereen kapellen inventariseren en inspiratie vinden om tradities te behouden. Zo zorgen we samen voor het behoud van deze bijzondere monumentjes en de verhalen die erachter schuilen. Ga op digitaal onderzoek doorheen Vlaanderen of deel jouw kennis met anderen.
Ga naar: www.kapelletjes.be