felle kleuren in strepen met logo screen it

SCREEN IT installatie aan de bib

zaterdag, 05 oktober 2019

Schermen, schermen, schermen…. je kunt er vandaag niet meer naast kijken. We werken achter schermen, ontspannen voor schermen en checken tot 250 keer per dag een schermpje dat in je handpalm past.

SCREEN IT staat stil bij de impact van onze schermcultuur op hedendaagse kunst. Kom ontdekken hoe TV, video, Internet of VR kunstenaars beïnvloeden. Privacy, fake news, bitcoins of AI – nog nooit was een hedendaagse kunst zo ‘hedendaags’.

Neem je tijd voor twee centrale expo’s op de Corda Campus (Hasselt) en op C-mine (Genk) en laat je inspireren door de parallelle events in de twee steden. SCREEN IT loopt van 5 oktober 2019 tot en met 5 januari 2020.

Fake News - installatie aan de bib

Op 10 april 2018 moest Mark Zuckerberg getuigen voor het US Congress. Fake News toont de gehele hoorzitting op drie verschillende schermen. In Fake News worden gezichtsfilters gebruikt als een visuele kritiek op Zuckerberg en de leden van de commissie en hun visie op fake news - vals nieuws, de privacy van Facebookgebruikers en de mogelijk toekomstige reglementering van Facebook. Fake News toont een eerlijker beeld van de verschuivende machtsverhoudingen tussen techbedrijven en politiek.

De kunstenaar - Jeroen van Loon

De projecten van Jeroen van Loon (NL, °1980) bevinden zich op het snijvlak van technologie en hedendaagse cultuur. Zijn fascinatie draait om de (non-) impact van digitale technologie binnen onze samenleving. In zijn werk documenteert en visualiseert hij digitale cultuur, zowel online als offline. Jeroen van Loon behaalde in 2010 de master Design for Digital Cultures aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zijn afstudeerproject ‘Van Digitaal Naar Analoog’ werd door Bright Magazine als één van de meest innovatieve projecten van 2010 bestempeld. In 2012 gaf hij een korte TEDtalk in Amsterdam.