rip pieter aspe

Hij werd 68 jaar

maandag, 03 mei 2021

Misdaadauteur Pieter Aspe, pseudoniem voor Pierre Aspeslag, is afgelopen zaterdag overleden. Hij was 68. Aspe was een van de best verkopende schrijvers die Vlaanderen ooit gekend heeft. Het duurde nochtans tot zijn tweeënveertigste voor hij zijn eerste boek publiceerde.

Aspe brak door met zijn misdaadverhalen rond commissaris Van In en substituut Hannelore Martens. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af. In 2001 ontving Aspe de Hercule Poirotprijs voor zijn roman Zoenoffer. In opdracht van VTM werden de eerste tien misdaadromans van Aspe in Brugge verfilmd tot een tv-serie, getiteld Aspe.

Aspe in onze collectie en De Japanse tuin

In 2002 schreef Pieter Aspe het boekje De Japanse tuin in opdracht van onze bibliotheek, waarin Hasselt en ook onze bib een rol speelt in het verhaal. Je vindt zijn boeken natuurlijk in grote aantallen in onze collectie in de afdeling fictie. Nu staat er ook een themastand met extra materialen in het leescafé (Dusart) en in vestiging Kuringen.

Internationaal succes

Pieter Aspe was een van de bekendste en populairste misdaadschrijvers in Vlaanderen en Nederland. Hij verkocht zeker anderhalf miljoen boeken, ook in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Zuid-Afrika, Polen, Tsjechië en - sinds 2013 - de VS.