Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
  • Start
  • Nieuws
  • Masterclass ZWART-WIT Koloniale stereotypes in strips
beeld uit Kuifje in Congo

Masterclass ZWART-WIT Koloniale stereotypes in strips

maandag, 16 november 2020

Vanuit onze dienst educatie zorgen we ervoor dat heel wat leerkrachten hands-on materiaal hebben om in de klas mee aan de slag te gaan.

Ons nieuwste educatieve pakket pikt in op Congo, dat 60 jaar onafhankelijk is dit jaar, de Black Lives Matter-beweging en de expo Bacongo Limburg die nu (zou moeten lopen) loopt in het Hasseltse Stadsmus. Van hen mag je trouwens later dit jaar nog een educatief pakket verwachten waarmee je leerlingen op een evenwichtige en meerstemmige manier het Belgisch-Congolese verleden ontdekken.

In onze masterclass gaat stripkenner Geert De Weyer in vijf video’s dieper in op de koloniale visie en het stereotype mensbeeld dat spreekt uit heel wat klassieke strips, met de strip Kuifje in Congo als notoir voorbeeld.

Masterclass zwart-wit

Is de koloniale propaganda in deze strip onschuldig of is het plat racisme dat verboden moet worden? Hoe gaat men in andere landen om met gevoelige thema’s in het beeldverhaal? Moet humor in strips politiek correct zijn? Wat denken striptekenaars zelf over diversiteit in hun verhalen?

Zet je leerlingen aan het denken vanuit verschillende perspectieven, begeleid hen bij een groepsgesprek of laat ze aan de slag gaan met de strips zelf.

Download de lesfiche en vraag toegang tot de video's.

BHL Nieuwsbrief

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • Masterclass ZWART-WIT Koloniale stereotypes in strips