Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
  • Start
  • nieuws
  • In focus - luchtvaartpionier Louis Blériot
luchtvaartpioneer louis bleriot stak voor het eerst het kanaal over

In focus - luchtvaartpionier Louis Blériot

maandag, 20 juni 2022

Voor het eerst het kanaal over per vliegtuig: Louis Blériot was de pionier!

Louis Blériot was een Frans luchtvaartpionier. Op 25 juli 1909 was hij de eerste die met een vliegtuig over het Kanaal vloog. Hij gebruikte daarbij een zelfontworpen toestel (Blériot XI) met een driecilindermotor die 25 pk leverde. Zijn vlucht van Calais naar Dover over een afstand van circa 45 km duurde 37 minuten.

Probeersels

Blériot had al vroeg interesse in de luchtvaart en bouwde in 1900 een toestel dat via een motor de vleugels ervan op en neer bewoog. Zoals ook andere pioniers faalde hij in zijn pogingen om hiermee te vliegen.

Toen motoren met een kleiner gewicht beschikbaar waren, was Blériot de eerste die een succesvolle eendekker bouwde: de Blériot V. Bij dit vliegtuig bevond de staart zich vóór de cockpit. Het vloog voor het eerst in 1907 maar stortte niet veel later neer en het ontwerp werd verlaten.

Over het kanaal

1000 pond, dat was de prijs die de Londense Daily Mail uitloofde voor diegene die als eerste het Kanaal zou overvliegen. Dat moedigde Blériot aan om zijn vierde eendekker te ontwikkelen, de Blériot XI. Nadat hij een Europees record had gevestigd waarbij hij 36 minuten en 55 seconden in de lucht was gebleven had hij genoeg vertrouwen om deze trip aan te durven. Hij klaarde de klus in 37 minuten. De Fransen waren enthousiast terwijl de Britten zich realiseerden dat ze vanaf nu kwetsbaar waren voor luchtaanvallen.

Blériot na zijn record

Blériot ging zich toeleggen op aeronautisch ontwerp en techniek. Hij werd voorzitter van de Société des Appareils Deperdussin in 1914, die later de naam Société Pour Aviation et ses Dérives (SPAD) kreeg. Hij slaagde erin deze firma tot een van de voornaamste Franse fabrikanten van gevechtsvliegtuigen te maken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwde SPAD meer dan 5600 vliegtuigen voor Frankrijk en exporteerde naar Groot-Brittannië en andere landen. Van 1919 tot 1923 maakte hij ook nog de Blériotmotorfietsen.

Op 1 juli zou de man 150 jaar worden. Hét moment om de vroege stappen in de luchtvaart IN FOCUS te zetten!

BHL Nieuwsbrief

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • nieuws
  • In focus - luchtvaartpionier Louis Blériot