Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
  • Start
  • nieuws
  • In focus - deeltjesfeest: 10 jaar Brout-Englert-Higgsdeeltje
wetenschappelijke weergave van het Higgsdeeltje

In focus - deeltjesfeest: 10 jaar Brout-Englert-Higgsdeeltje

maandag, 20 juni 2022

Het higgsboson, higgsdeeltje of Brout-Englert-Higgs-deeltje is een elementair deeltje dat tien jaar geleden ‘eindelijk’ gevonden werd. Het is het belangrijkste deeltje van het universum. De ontdekking gebeurde met de enorme deeltjesversneller van het CERN nabij Genève.

Elementaire bouwsteen

Al in 1964 kwamen Robert Brout en François Englert en – onafhankelijk van het Belgische duo - de Brit Peter Higgs met het idee dat er een deeltje moet zijn dat alle andere deeltjes massa geeft. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Het zogenoemde Higgsdeeltje helpt verklaren waarom andere deeltjes massa krijgen. Zonder massa zou alles namelijk kriskras door elkaar heen schieten.

Deze elementaire bouwsteen bepaalt dus wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Het deeltje is een van de bouwstenen van het leven. Op aarde, maar ook in de ruimte.

Het Higgsdeeltje wordt ook wel de sleutel tot het universum genoemd, maar wat vinden we als de sloten open gaan? Wat vertelt het over ons universum en hoe beïnvloedt het deeltje het natuurkundig onderzoek nu en in de toekomst?

Naamgeving en Nobelprijs

Door omstandigheden raakte de naam higgsboson (of godsdeeltje) in de populaire media wijd verspreid. In wetenschappelijke kringen spreekt met echter wel consequent over Brout-Englert-Higgsdeeltje.

In 2013 werd de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend aan François Englert en Peter Higgs voor de ontdekking van het Brout-Englert-Higgs-deeltje. Robert Brout was in 2011 al overleden.

Nu, alles over deze boeiende materie IN FOCUS aan de halfronde tafel op de gelijkvloerse verdieping.

BHL Nieuwsbrief

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • nieuws
  • In focus - deeltjesfeest: 10 jaar Brout-Englert-Higgsdeeltje