schilderij met profiel van Dante

In Focus Dante Alighieri 700 jaar

maandag, 06 september 2021

Een van de beroemdste schrijvers en moralisten uit de Middeleeuwen was de Italiaanse dichter en filosoof Dante Alighieri (1265-1321). Hij is vooral beroemd geworden vanwege zijn werk 'La Divina Commedia' ('De goddelijke komedie', 1307-1321), een onvoltooid meesterwerk waarin hij alle kennis van zijn tijd over filosofie, economie en andere wetenschappen verwerkte. Dit boek, waarin een verbeelding wordt gegeven van Hel (Inferno), Vagevuur (Purgatorio) en Paradijs (Paradiso), ging over het hiernamaals en staat letterlijk ‘te boek’ als een van de hoogtepunten uit de mondiale literatuur.

Wie was Dante Alighieri?

Dante Alighiere zag het levenslicht in mei of juni 1265 in Florence. Zijn vader behoorde tot de lagere adel, zijn moeder kwam uit een familie van gegoede landeigenaars.

In Dantes tijd was het normaal te dichten, proza bestond nauwelijks. Poëzie had echter een heel andere opbouw dan wij gewoon zijn. In plaats van op rijm werd er vooral op metrum gelet, hoewel Dante in de Divina Commedia een ingewikkeld soort rijm gebruikt. Al op negenjarige leeftijd begon hij met dichten.

Zijn leven lang is hij verliefd gebleven op de onbereikbare Beatrice, een getrouwde vrouw, die hij slechts twee keer in zijn leven zag en die in 'La Divina Commedia' ook een rol vervult. Ondanks zijn liefde voor Beatrice was hij vader van meerdere kinderen, waarvan Pietro Alighieri de bekendste is.

Dante, de vader van het Italiaans

Na zijn verbanning uit Firenze zwierf hij door Italië, vooral het rijkere en beter ontwikkelde noorden. Mede hierdoor werd hij een pleitbezorger voor een eengemaakt Italië, dat toen nog uit talrijke koninkrijkjes bestond. Met name de taal was daarin een belangrijk middel. La Divina Commedia is geschreven in de volkstaal, het Toscaans van rond 1307.

Deze voorliefde voor de volkstaal is ook de inzet van zijn traktaat 'De vulgari eloquentia' (over de welbespraaktheid in de volkstaal). Andere werken zijn 'Monarchia', over het koningschap, 'Questio de aqua et terra', over de wetenschap, 'Convivio' (het gastmaal), over het genot van de filosofie, en 'Vita Nuova', een lofdicht op Beatrice.

Dante stierf in 1321, als balling, in Ravenna, waar hij begraven ligt. Lange tijd bestond er twist tussen Florence en Ravenna om zijn lijk, maar Dante blijft nu in Ravenna.

Nu In Focus op de gelijkvloerse verdieping: alles over Dante Alighieri.