Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
  • Start
  • Nieuws
  • IN FOCUS - Terugblik Golfoorlog 1990-1991
3 soldaten staan in volledig uniform in een woestijn, in de achtergrond woedt er een brand

IN FOCUS - Terugblik Golfoorlog 1990-1991

maandag, 11 januari 2021

Het is de nacht van 16 op 17 januari 1991. De hele wereld kijkt naar CNN. Een internationale coalitie onder leiding van de VS bombardeert de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De aanval is het gevolg van de Iraakse bezetting van Koeweit. Het is niet toevallig dat we dit allemaal gezien hebben van op de eerste rij…

Ondertussen 30 jaar geleden, deze Golfoorlog die op zo veel vlakken verschilde van alle voorgaande. Nu IN FOCUS op het bibliotheekplein. 

De start van de Golfoorlog

Op 2 augustus 1990 viel Irak buurtland Koeweit binnen. De internationale gemeenschap reageerde onmiddellijk. De VN Veiligheidsraad en de Arabische Liga veroordeelden de Iraakse agressie en de Europese Gemeenschap kondigde een economisch embargo aan. Op 7 augustus besliste de Amerikaanse president Bush 200 000 soldaten te sturen. De volgende dag werd er al begonnen met de troepenontplooiing.

Nieuwe wereldorde?

Dit golfconflict zorgde voor enkele primeurs, waardoor het aanvoelde alsof de wereld zich zou herschikken naar ‘een nieuwe wereldorde’. Voor het eerst stonden de grootmachten Verenigde Staten en Sovjetunie aan dezelfde zijde in een conflict. Het grootste gedeelte van de internationale gemeenschap deelde hun visie: indien Saddam Hoessein ongestraft zijn gang kon gaan zou dit een vrijgeleide bieden voor dictators allerhande. In de post-Koude Oorlog wereld zou de toekomst niet bepaald worden door het machtsevenwicht, maar door het internationaal recht.

Media Event

Deze oorlog was geen oorlog zoals alle andere. Nooit voorheen in de geschiedenis werden er zulke middelen ingezet om de verslaggeving te verzorgen. Het was een media event. De Golfoorlog staat symbool voor een ten top gedreven verstrengeling van media en militair bevel. Een ingenieus systeem van selectieve informatiedoorstroming leidde tot een uniforme nieuwsstroom en maakte duidelijk dat deze oorlog een propagandaoorlog was. De Golfoorlog wordt aanzien als de eerste oorlog die ‘live’ op televisie uitgevochten werd.

Militaire records

In de Golfoorlog sneuvelden vele records uit de militaire geschiedenis. Grootste helikopteraanval ooit. Recordaantal tanks vernield op één dag. Grootste aantal luchtaanval missies ooit. En. Zo. Voort.

BHL Nieuwsbrief

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • IN FOCUS - Terugblik Golfoorlog 1990-1991