Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
beeld uit de tekenfilm Alice in Wonderland van Disney

IN FOCUS Lewis Carroll

maandag, 10 januari 2022

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson, (27 januari 1832 - 14 januari 1898) was een diaken, wiskundige en logicus die vooral bekend is geworden door zijn kinderboeken.

Charles Lutwidge Dodgson (27 januari 1832 - 14 januari 1898), beter bekend onder zijn pseudoniem Lewis Carroll, was een Engels schrijver van kinderfictie, met name Alice's Adventures in Wonderland en het vervolg Through the Looking-Glass. Hij stond bekend om zijn vaardigheid met woordspelingen, logica en fantasie. De gedichten Jabberwocky en The Hunting of the Snark worden ingedeeld in het genre van literaire nonsens. Hij was ook een wiskundige, fotograaf, uitvinder en anglicaanse diaken.

Carroll kwam uit een familie van hooggeplaatste anglicanen en ontwikkelde een lange relatie met Christ Church, Oxford, waar hij het grootste deel van zijn leven als geleerde en leraar woonde. Alice Liddell, dochter van de decaan van Christ Church, Henry Liddell, wordt algemeen beschouwd als het origineel voor Alice in Wonderland, hoewel Carroll dit altijd heeft ontkend. Geleerden zijn verdeeld over de vraag of zijn relatie met kinderen wel gepast was.

Wonderland

Het overweldigende commerciële succes van het eerste Alice-boek veranderde Dodgsons leven op vele manieren. De faam van zijn alter ego "Lewis Carroll" verspreidde zich al snel over de hele wereld. Eind 1871 publiceerde hij het vervolg Through the Looking-Glass en What Alice Found There. De ietwat donkerdere stemming weerspiegelt mogelijk veranderingen in het leven van Dodgson. De dood van zijn vader in 1868 stortte hem in een depressie die enkele jaren duurde.

In Focus kan je terugvinden op het bibplein of online.

BHL Nieuwsbrief

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.