Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
astronaut op maanoppervlak met de amerikaanse vlag

IN FOCUS Het Apolloproject

maandag, 01 februari 2021

Het Amerikaanse Apollo project is vandaag de dag nog steeds het duurste, grootste en meest succesvolle ruimtevaartproject uit de Amerikaanse ruimtevaartgeschiedenis. Dit project zorgde ervoor dat twaalf mensen tussen 1969 tot 1972 wandelden op de Maan. Amerika versloeg uiteindelijk de Sovjet-Unie in een hevige strijd om als eerste een mens te laten lopen op de Maan. Wegens een te duur prijskaartje en de oorlog met Vietnam werden de laatste geplande Apollo missies geannuleerd waardoor er na 1972 nooit nog een mens voet zette op het oppervlak van onze trouwe buur. We blikken terug op deze fascinerende tijd via onze IN FOCUS themastand.

John F. Kennedy

Op 25 mei 1961 begon het Apollo-project met de belofte van president John F. Kennedy aan het Congres dat vóór 1970 er een mens op de maan zou landen. Hiermee werd officieel het startsein gegeven van de woelige strijd om de maan.
Kennedy’s uitspraak was heel gedurfd omdat op dat moment niet te overzien was of in zo'n korte tijd een bemande reis naar de maan inderdaad kon worden gemaakt. Acht jaar waren nodig om de belofte van president Kennedy waar te maken. In die acht jaar werd koortsachtig gewerkt.

Geld: geen probleem

De beslissing van Kennedy werd met gejuich begroet. Geld speelde geen enkele rol. Het Congres gaf aan NASA (het Amerikaanse bureau voor de ruimtevaart) wat hiervoor nodig was. Tientallen miljarden dollars werden zonder discussie beschikbaar gesteld. Op 20 juli 1969 zou blijken dat het allemaal nog lukte ook. Want toen zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan.
Op het hoogtepunt van het Apollo-project werkten er in Amerikaanse bedrijven 390.000 mensen aan deze onderneming, bij de NASA 33.000 mensen en op de verschillende universiteiten nog eens 10.000. Overigens was dit totale aantal van 433.000 mensen al bijna gehalveerd toen de eerste voetstap op de maan werd gezet.

Technische vernieuwingen en praktische oplossingen

Voor het Apollo-project zelf moesten vele duizenden vragen worden beantwoord. Kleine en grote technische problemen moesten worden opgelost. In Houston waren nieuwe gebouwen nodig en op Cape Canaveral werden nieuwe lanceerinstallaties gebouwd. Daar verrees ook het VAB, toen het grootste gebouw ter wereld, waar de Saturnus-V raketten werden geassembleerd.
De opleiding van de astronauten kreeg van NASA ook veel aandacht. Natuurlijk moesten de astronauten niet alleen in staat zijn alle instrumenten te bedienen, maar ze moesten ook leren lopen bij een zwaartekracht van 1/6 g die zij op de maan zouden aantreffen.

Niet zonder slag of stoot

In totaal omvatte het Apollo programma elf bemande ruimtevluchten. Het project kreeg van in begin al te maken met een grote ramp doordat tijdens een simulatie-oefening van de eerste Apollo vlucht drie astronauten om het leven kwamen door een brand die uitbrak in hun Apollo ruimtecapsule op het lanceercomplex. Het Apollo project liep meteen enkele jaren vertraging op na dit tragische ongeval. Hierdoor werd nog maar eens duidelijk welke grote risico’s zouden moeten worden genomen om een mens op de maan te brengen.
De Apollo 7 missie was de eerste bemande missie uit het project. Hierbij werd een Saturn 1-B raket gebruikt voor het lanceren van de Apollo capsule met daarin de crew. Tijdens deze missie zou de ruimtecapsule in een baan om de Aarde uitvoerig getest worden. Tijdens de volgende Apollo missie, Apollo 8, zouden drie mensen voor het eerst een vlucht maken naar de maan en er omheen vliegen en zou men voor het eerst ook enkele dagen verblijven in de Apollo ruimtecapsule. De Lunar Module of maanlander werd tijdens de Apollo 9 vlucht voor het eerst gekoppeld en getest aan de Apollo ruimtecapsule. Tenslotte was de Apollo 10 missie de laatste testvlucht uit het project.

Wedloop naar de maan

Amerika bereikte in juli 1969 als eerste land zijn doel door twee mensen tijdens de Apollo 11 missie als eerste op de maan te laten landen en deze na enkele dagen opnieuw terug te brengen naar de Aarde waar ze werden ontvangen als ware helden. De Apollo 12, 13, 14 en 15 missies brachten met wisselend succes telkens mensen naar het maanoppervlak. Ze voerden tal van wetenschappelijke experimenten uit en brachten bodemstalen van de maan terug naar de Aarde. Tijdens de Apollo 15 missie in 1971 werd voor het eerst ook een maanwagen meegenomen waardoor de astronauten zich verder weg konden begeven van de maanlander. De laatste twee maanlandingen werden in 1972 uitgevoerd door de Apollo 16 en 17 crew.

Het einde van het Apollo programma

Na het Apolloproject werd de krachtige Saturn V raket nog éénmaal gebruikt om het Amerikaanse ruimtestation Skylab in een baan om de Aarde te brengen. Toen ook dit project ten einde liep, werd nog éénmaal een Apollo ruimtecapsule gelanceerd in 1975 die koppelde in een baan om de Aarde met een Russische Soyuz ruimtecapsule tijdens een testproject waaruit later ook het idee van een internationaal ruimtestation zou groeien.
Aangezien de Amerikaanse bevolking minder en minder wakker lag van mensen op de maan, en de VS afstevende op een oorlog met Vietnam, besliste men het maanprogramma stop te zetten en de laatste missies te annuleren. In totaal brachten de Apollo astronauten 382 kilogram aan maanrotsen en bodemstalen terug mee naar de Aarde. Naar schatting zou het hele Apollo project 135 miljard dollar hebben gekost.

BHL Nieuwsbrief

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.