Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Al Capone geeft een knipoog terwijl hij van de Politie weg stapt

IN FOCUS Al Capone

maandag, 10 januari 2022

Alphonse Gabriel (Al) Capone (17 januari 1899 –  25 januari 1947) was een beruchte Amerikaanse gangster in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw.

Hij werd geboren in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn, maar verhuisde later naar Chicago. Tijdens de periode van de drooglegging beheerste Al Capone in Chicago het merendeel van de misdadige activiteiten met betrekking tot het uitbaten van casino's, het organiseren van prostitutie en illegale handel in alcohol. Hoewel de politie van zijn misdaden op de hoogte was, kon Capone lange tijd ongestraft zijn activiteiten voortzetten. Uiteindelijk werd hij toch gearresteerd, beschuldigd van en veroordeeld voor belastingontduiking. "Scarface" moest zijn straf uitzitten in de gevangenis op het eiland Alcatraz.

Eind 1939 werd hij vervroegd vrijgelaten vanwege zijn slechte gezondheid. Hij stierf uiteindelijk ruim zeven jaar later aan een hartinfarct, ten gevolge van een beroerte. Capone was toen net 48 jaar geworden.

Zijn misdaad Carrière

De Capones verhuisden naar een klein huisje op 7244 South Prairie Avenue in Chicago, dat Capones eerste hoofdkwartier zou zijn. Al begon te werken voor Johnny Torrio's bende, maar Torrio merkte dat Capone talent had en in 1922 werd hij Torrio's rechterhand. Hij kreeg de verantwoordelijkheid voor het gokken, de alcohol, prostitutie en afpersing in Chicago. Capone had de gewoonte om prostituees eerst zelf te "testen" voordat zij in een van de clubs mochten werken. Die gewoonte kwam hem duur te staan: hij liep de geslachtsziekte syfilis op, die toen nog vrijwel ongeneeslijk was.

Een paar jaar later pleegden Torrio's rivalen een aanslag op diens leven. Gewond trok Torrio zich terug naar Italië en gaf de zaak door aan Capone. Hij werd berucht tijdens het alcoholverbod vanwege zijn macht over de onderwereld en zijn rivaliteit met (Ierse) gangsters als George "Bugs" Moran. Capone had geen Siciliaanse voorouders, in tegenstelling tot de meeste andere gangsters van Italiaanse afkomst. Door het geld dat hij bij elkaar harkte (naar schatting 100 miljoen dollar per jaar) was hij immuun voor vervolging: hij kon getuigen intimideren en stadsbestuurders zoals burgemeester William "Big Bill" Hale Thompson omkopen.

Capone deed veel aan liefdadigheid en was bij de gewone man in Chicago erg populair. Hij zorgde tijdens de Grote Depressie voor gaarkeukens, waar de werklozen van Chicago dagelijks terechtkonden. Vanuit zijn hoofdkwartier, het zwaar bewaakte Lexington Hotel in Chicago, bezocht hij graag sportwedstrijden en opera's. Capone stond er om bekend nog meer verblijfplaatsen te hebben zoals French Lick in Indiana, Hot Springs in Arkansas en Johnson City in Tennessee. In 1928 kocht Capone een villa op Palm Island (Miami Beach) in Florida. Kort na deze aankoop organiseerde hij de zeven opvallendste moorden uit de onderwereld: het zogenaamde Valentijnsdagbloedbad van 1929. Ook al zijn de details niet bekend en is er niemand veroordeeld voor de moorden, toch worden ze toegeschreven aan Capone en zijn mannen. Vooral Jack "Machine Gun" McGurn wordt ervan verdacht de operatie te hebben geleid. Door dit bloedbad probeerde Capone zijn rivaal "Bugs" Moran, die de acties in Noord-Chicago leidde, uit te schakelen. Moran was echter te laat en ontsnapte zo aan de dood. Tijdens de moorden had Capone gezorgd voor een ijzersterk alibi: hij verbleef op dat moment in Florida.

Tijdens de jaren 20 werd vaak geprobeerd om Capone te vermoorden. Dat mislukte echter altijd omdat Capone in gepantserde auto's rondreed, steeds lijfwachten bij zich had en bovendien voortdurend kon vertrouwen op een leger van informanten. Ook was nooit precies bekend waar Capone op een bepaald moment verbleef. Hij kon zomaar met zijn gezelschap enkele weken de stad uit zijn naar een van zijn huizen in andere staten.

In Focus kan je terugvinden op het bibplein of online.

BHL Nieuwsbrief

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.