Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
  • Start
  • Nieuws
  • IN FOCUS 30 jaar Val van de Berlijnse Muur
iconisch beeld van mensen boven op de Berlijnse Muur

IN FOCUS 30 jaar Val van de Berlijnse Muur

vrijdag, 18 oktober 2019

30 jaar val van de Berlijnse Muur

28 jaar, 2 maanden en 26 dagen. Zo lang deelde de 43 kilometer lange grensmuur de Duitse hoofdstad Berlijn in twee. Een tot 500 meter brede strook niemandsland scheidde families van de ene dag op de andere genadeloos van elkaar. Tot het volk in opstand kwam en de eerste gaten in de muur sloeg, op 9 november 1989, 30 jaar geleden. De bekendste Muur uit de geschiedenis is ondertussen al langer weg dan hij gestaan heeft.

Waarom die muur eigenlijk?

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 werd Duitsland opgedeeld in vier bezettingszones. De geallieerde machten (de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) kregen elk een deel van het land toegewezen dat zij bezetten en voorlopig zouden besturen. Analoog hieraan werd ook de voormalige hoofdstad van het Derde Rijk verdeeld in vier sectoren. Het gebied dat Berlijn omringde behoorde evenwel in zijn geheel tot de Sovjet-zone, waardoor de Berlijnse sectoren van de overige geallieerde staten een enclave in door de Sovjet-Unie bezet gebied vormden.

Koude oorlog

Het einde van de Tweede Wereldoorlog had intussen het begin van de Koude Oorlog tussen "het Westen" en "het Oosten" ingeluid. De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. De Muur werd niet zozeer gebouwd om de West-Berlijners op te sluiten, wel om de Oost-Duitsers te verhinderen nog vluchtpogingen te ondernemen naar de overkant, op zoek naar vrijheid. Tijdens vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn minstens 138 mensen om het leven gekomen.

Verschillen

30 jaar later is Berlijn opnieuw één. Al blijven de verschillen tussen de beide stadsdelen, net als tussen het voormalige Oost- en West-Duitsland groot. In Oost-Duitsland is de armoede en werkloosheid nog altijd hoger, het gemiddelde inkomen en de scholingsgraad nog altijd lager.

Deze beeldengalerij van de Duitse krant Der Tagesspiegel geeft Berlijnse plekken weer mét en nà de Muur.

Nu IN FOCUS aan de halfronde tafel op de gelijkvloerse verdieping: een blik op deze fascinerende periode uit onze recente Europese geschiedenis.

BHL Nieuwsbrief

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • IN FOCUS 30 jaar Val van de Berlijnse Muur