statieportret van queen victoria

IN FOCUS 200 jaar Queen Victoria

donderdag, 09 mei 2019

Naast de focus op vluchtelingen blikken we ook eens niet-Brexitgewijs over het Kanaal. Het is op 24 mei namelijk exact 200 jaar geleden dat de Engelse Queen Victoria in Londen geboren werd als Alexandrina Victoria van Hannover.

Koningin Victoria regeerde 63 jaar, zeven maanden en twee dagen en was, tot ze op 9 september 2015 werd overtroffen door koningin Elizabeth II, de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis. Haar regeerperiode staat zowel in het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten bekend als het victoriaans tijdperk (the Victorian era). Onder Victoria was Groot-Brittannië de toonaangevende natie op de wereld en het Britse Rijk een wereldrijk. Hoe in Groot-Brittannië over de zaken werd gedacht, werd over nagenoeg de gehele wereld van belang geacht. Een stereotiep beeld van de victoriaanse tijd is dat deze kenmerkt wordt door een angstvallige preutsheid.

De victoriaanse tijd was ook de periode van de industriële revolutie, het kolonialisme, imperialisme en sociale ongelijkheid, vooral tussen mannen en vrouwen. De stromingen van de romantiek, het communisme en het anarchisme ontstonden. Een lange periode waarin veel geschiedenis werd geschreven - nu IN FOCUS op het bibplein!