Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
illustratie van bolhoed, snor, strikje en monocle

IN FOCUS 100 jaar Hercule Poirot

dinsdag, 13 oktober 2020

Als er iemand een mysterieuze misdaad kan oplossen, dan is het wel de besnorde Belgische detective Hercule Poirot. Als fictieve hoofdfiguur in meer dan dertig romans en vijftig kortverhalen is hij één van Agatha Christies bekendste personages.

Zijn eerste opwachting maakte Hercule Poirot in de roman ‘The Mysterious Affair at Styles (‘De zaak Styles’) die in volle Eerste Wereldoorlog geschreven, maar pas nadien gepubliceerd werd. In het verhaal verschijnt Poirot ten tonele als een Belgische detective die verplicht werd zijn land te verlaten en naar Groot-Brittannië te emigreren. Dat motief is niet toevallig gekozen. Hoewel Agatha Christie nooit zelf over Poirots identiteit gecommuniceerd heeft, wijst recent onderzoek uit dat het personage op de Belgische politieofficier Jacques Hornais geïnspireerd is. Toen Duitsland in 1914 België bezette, vluchtte Hornais over het Kanaal naar een beter bestaan. Waarschijnlijk ontmoette Christie de Belgische vluchteling toen ze een pianoconcert in haar thuisstad Torquay hield.

Het Britse publiek onthaalde de eerste roman met Poirot in de hoofdrol op luid applaus. Vanaf dat moment zou niet alleen de faam van de weinig bescheiden Belgische detective, maar ook die van Agatha Christie alleen maar toenemen. De ijdele besnorde Poirot zou in de weinig dynamische detectivewereld meteen opvallen door zijn maniakale netheid, gekleurde haar en voorkeur voor munt- en bananenlikeur. Poirots grootste succes is de roman ‘Murder on the Orient Express (‘Moord in de Oriënt-expres’) waar hij zijn ‘kleine grijze cellen’ – Poirots favoriete uitdrukking – ten volle moet inzetten om de moordzaak op te lossen. Zijn ziekelijke drang naar perfectionisme en groot ego maken van Poirot evenwel een personage waar Christie zelf een haat-liefdeverhouding mee heeft.

Ontdek onze materialen van Hercule Poirot. 

 

BHL Nieuwsbrief

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.