geloof het of niet

Wordt verwacht - Geloof het of niet?!

maandag, 05 februari 2024

'Geloof het of niet?! De mirakels van de Virga Jesse en andere wonderen'

Dit jaar gaan de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten weer door in Hasselt. In de bib brengen we de mirakels die aan de Virga Jesse worden toegeschreven voor het voetlicht.

De tentoonstelling

In de wonderlijke expo 'Geloof het of niet?! leggen we onze 'Hasseltse' mirakels naast verbluffende gebeurtenissen van overal ter wereld. Dit allemaal met ?! als leidraad: verwondering.

Debat als opening

We openen de tentoonstelling op 20 april met een debat over de verhouding tussen religie en wetenschap, in samenwerking met Mensen&Wetenschap en Humanistisch Verbond. Deelnemers aan het debat zijn Patrick Loobuyck, Anne Provoost, Johan De Tavernier en Max Schneider. Jacky Gooris zal modereren. Meer info volgt snel!

De inhoud van de tentoonstelling

Verwondering – een universele emotie

Met je mond vol tanden staan. Perplex. Er geen woorden voor hebben. Je ogen niet geloven. Twee keer moeten kijken. Verstomd staan. Versteld staan. Verbluft, sprakeloos, ontroerd, … verwonderd.

Overal ter wereld gebeuren wonderen of maken mensen gebeurtenissen mee die hen sprakeloos maken. Voor sommigen is het een tussenkomst van een hogere macht, voor anderen een redding door Superman, en voor nog anderen puur toeval. Maar iedereen vertelt erover, schrijft erover, maakt er voorstellingen of kunstwerken over. Ook vandaag nog.

Bibliotheek Hasselt Limburg duikt in haar erfgoedcollecties en kijkt ook naar hedendaagse collecties. We leggen de mirakels van de Virga Jesse naast verhalen en levensbeschouwingen uit andere tijden of andere werelddelen.

Oude Drukken, de mosterdzaadjes van Kisa, en He-Man

De oudste mirakels van de Virga Jesse gebeurden in de 14de eeuw, maar pas in de 17de eeuw schreef de Hasseltse minderbroeder Henricus Jonghen ze voor het eerst op. Zijn beschrijving is zo beeldend dat je de wonderen bijna voor je ogen ziet gebeuren. Eeuwenlang werden de mirakels uitgebeeld in de straatversieringen en werden ze doorverteld.

Zijn de mirakels van de Virga Jesse iets uit een ver verleden? Iets dat mensen geloofden omdat ze het niet wetenschappelijk konden verklaren? Omdat het 'zo was'? Zijn we intussen ‘slimmer’ geworden?

Mirakel voor mirakel verkennen we de gebeurtenis, en het menselijke verhaal erachter. Uitzichtloosheid versus hoop, ziekte versus genezing, verwarring versus het licht zien. Elke levensbeschouwing en iedere wetenschappelijke verklaring probeert tegemoet te komen aan de menselijke nood om betekenis te geven aan de wereld. Ook vandaag nog. Naast elk mirakel leggen we een ‘andere kijk’, uit een andere levensbeschouwing, uit de wetenschap, filosofie of psychologie, of uit onze onuitputtelijke voorraad verhalen van over de hele wereld.