Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
  • Start
  • Nieuws
  • Eerbetoon aan straffe vrouwen uit de rock 'n' roll: MeToo in de fifties
zwart wit foto van Wanda Jackson

Eerbetoon aan straffe vrouwen uit de rock 'n' roll: MeToo in de fifties

maandag, 10 februari 2020

MeToo in de Fifties luidt de prikkelende titel van de lezing waarmee Robert Van Yper Vlaanderen doorkruist. Op 15 maart halte in bib Kuringen, waar de gewezen concertpromotor in woord en beeld zal duiden waarom zo weinig vrouwelijke artiesten de beginjaren van rock-'n-roll kleuren.

Robert Van Yper

Robert Van Yper is gebeten door rock-'n-roll. Voor Radio 2 maakte hij een 24-delige reeks over het ontstaan en de evolutie van die muziek. Hij schreef het standaardwerk Rock It!!! - Een race met de duivel en een John Lennon-biografie én runde jarenlang het Antwerpse boekingskantoor Backline. Sinds zijn pensioen toert Van Yper zelf door Vlaanderen.

MeToo?

Toen iemand Van Yper vroeg waarom er in de beginjaren van rock-'n-roll amper vrouwelijke artiesten van betekenis waren, is het idee voor deze lezing met de prikkelende titel ontsproten. “Ik ben het antwoord op die vraag gaan documenteren. In elke periode zijn er wel zangeressen geweest, maar aanvankelijk waren dat poppemiekes die door platenfirma's mooi waren geboetseerd en in die context functioneerden. Zangeressen met rockcredibility en een eigen mening bestonden amper. Ik vertel hoe vrouwen toch wel een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van zowel rock-'n-roll als country, blues en alles wat daarvoor kwam.”

Wil je erbij zijn? Reserveer dan snel je plekje!

BHL Nieuwsbrief

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Nieuws
  • Eerbetoon aan straffe vrouwen uit de rock 'n' roll: MeToo in de fifties