• EXPO: ‘Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont
foto van een jongen op zijn fiets in de stad Raqqa

EXPO: ‘Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont

maandag, 27 juli 2020

Raqqa door de lens van De Morgen-fotograaf Tim Dirven

In 2019 stelde 11.11.11 changemakers centraal in hun campagne door het in de kijker stellen van hoopvolle verhalen, straffe acties en scherpe inhoud. Waarom? Omdat deze mensen meer dan ooit onder druk staan en meer dan ooit nodig zijn om verandering te brengen. 11.11.11. heeft ondertussen besloten om ook in 2020 verder te gaan met hun changemakers-campagne.

In het kader van de campagne trok fotograaf Tim Dirven naar Raqqa in Syrië. Hij bezocht er 11.11.11.-partnerorganisatie Totol, een voorbeeld van zo’n straffe changemaker. In de verwoeste Syrische stad Raqqa geeft ze nieuwe kansen aan de Syrische bevolking. Dag in dag uit maken de bezielers van Totol het verschil voor de mensen die nog in de stad leven.

Digitale expo in de bibliotheek

De mooiste beelden zijn gebundeld in de Expo ‘Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont.’ Deze expo hadden we als échte foto's ingepland om te tonen in onze bib in maart en april. Het coronavirus stak er een stokje voor.

Maar omdat de foto's zo'n positief verhaal van opbouw, hoop en moed vertellen vonden we het toch een gepast moment om ze te tonen. We maken er geen foto-expo van maar projecteren de beelden op de eerste verdieping van vestiging Dusart. Vrij te bezichtigen tijdens onze openingsuren.

Over Tim Dirven

Tim Dirven (1968) is een wereldburger. Lang geleden tuimelde hij tijdens een reportage in Bosnië in de oorlogsjournalistiek. Later trok hij naar Rwanda, Afghanistan, Armenië en talloze andere brandhaarden. Onderweg leerde Dirven pakkende foto’s maken. Zijn beelden vertellen verhalen van mensen die in doorgaans penibele omstandigheden trachten te overleven. Dirven combineert zijn werk voor de krant De Morgen met persoonlijke fotoprojecten. Hij verzamelde al tal van prijzen en awards voor zijn werk.

• EXPO: ‘Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont