• Dienst Erfgoed pakt uit - Le Canal Albert
de cover van het oude boek 'Le canal Albert' met op de achtergrond een oude foto van de brug in aanbouw

Dienst Erfgoed pakt uit - Le Canal Albert

dinsdag, 02 februari 2021

Het Albertkanaal

Met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen per jaar is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Het kanaal heeft in Vlaanderen een belangrijke rol voor o.a. de binnenscheepvaart en de drinkwaterproductie. Vooral het containervervoer kende het voorbije decennium een steile opgang.

Opwaardering

De doorvaarthoogte en breedte onder de bruggen beperkte de capaciteit van het kanaal. De Vlaamse Waterweg (link https://www.vlaamsewaterweg.be/) werkt daarom al sinds 2008 aan een opwaardering van het Albertkanaal. Alle 62 bruggen worden om de beurt verhoogd en de breedte van het kanaal wordt overal op 85 meter gebracht, waardoor schepen elkaar zonder probleem kunnen kruisen. De brug van Kuringen blinkt sinds 2020 in zijn nieuwe jasje, de brug van Lummen is dit jaar aan de beurt.

Aanleg en opening

Het kanaal werd met de hand gegraven tussen 1930 en 1939. Tijdens de viering van het 100-jarige bestaan van België gaf koning Albert I op 31 mei 1930 symbolisch de eerste spadesteek voor het kanaal dat zijn naam zou dragen. Naar aanleiding van de opening van het Albertkanaal op 30 juli 1939 waren er verschillende festiviteiten met bijhorende publicaties.

'Le canal Albert'

In een antiquariaatsboekhandel vond dienst Erfgoed van Bibliotheek Hasselt Limburg uit deze periode een mooi reclamefotoboek met als titel ‘Le Canal Albert’. Dit is een uitgave van het Brusselse reclamebureau Studio Simar-Stevens. Naast foto’s en teksten over de bouw van het kanaal, plaatsten de Belgische ondernemingen die eraan meewerkten ook reclame in deze publicatie. Resultaat: een aantrekkelijk boek met foto's die een goed beeld geven van de bouw van het kanaal.

Dit exemplaar is in bezit van Bibliotheek Hasselt Limburg collectie Limburgensia en online in te kijken.

• Dienst Erfgoed pakt uit - Le Canal Albert