campganebeeld van Bacongo Limburg project nl vuvuzelas op een groene achtergrond

Bacongo Limburg verzameldagen

vrijdag, 10 januari 2020

In 2020 is het de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Hét moment om mensen te informeren over de koloniale periode. En dan vooral over de aanwezigheid, rol en impact van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg. De doelstelling van Bacongo Limburg? Persoonlijke verhalen verzamelen van Limburgers en Congolezen over de koloniale periode.

Verzameldagen

Heb jij iets te vertellen of te tonen? Kom het dan delen op een verzameldag. Het team neemt interviews af, houdt bij wie er passeert en met wat, en maakt eventueel afspraken om later samen te zitten.

De eerste 3 verzameldagen gaan door in Hasselt (01.02), Genk (08.02) en Bilzen (15.02). In Lanaken kun je elke weekdag terecht. lees alles over de verzameldagen

Geen tijd om langs te komen? Online insturen kan ook!

Wat wordt verzameld?

We mikken op verhalen, tekst- en beeldmateriaal uit de periode van 1908 (annexatie) tot 1960 (onafhankelijkheid). Extra focus gaat naar alles van ná de Tweede Wereldoorlog, omdat er uit die periode nog heel wat informatie ontbreekt.

Wat niet?

Alles wat dateert van voor 1908 of na 1960. Beeldjes, trommels of andere soortgelijke voorwerpen verzamelen we ook niet, tenzij er een verhaal aan vasthangt.

Ben je niet zeker of je iets van waarde hebt? Contacteer het projectteam gerust via info@bacongolimburg.be, zij helpen je graag verder.

Op initiatief van Het Stadsmus met de steun van AfricaMuseum, Cel Mijnerfgoed, Erfgoed Haspengouw, Koninklijke Koloniale Vereniging Limburg, Bibliotheek Hasselt Limburg, Gemeente Lanaken, UHasselt, Hand in Hand tegen racisme, Vormingplus Limburg, Vlaanderen en Stad Hasselt.