Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
  • Start
  • kalender
  • Straks gaat het gedichten sneeuwen - lezing door René Smeets

Straks gaat het gedichten sneeuwen - lezing door René Smeets

Rene Smeets en de bloemlezing Straks gaatc het jenever sneeuwen

Bloemlezer en literair vertaler René Smeets

René Smeets neemt jou mee op reis doorheen zijn eigen literair werk én de wereld van jeneverpoëzie. Bijna twintig jaar geleden al bloemleesde geboren en getogen Maaslander René Smeets de allermooiste wijngedichten, van overal en van alle tijden. Dan kwam de schuimwijn, daarna het bier. Daarbij botste hij ook op een aanzienlijk aantal jenevergedichten die met de medewerking van het Jenevermuseum werden gebundeld en voor het nageslacht bewaard in de bloemlezing 'Straks gaat het jenever sneeuwen. De mooiste jenevergedichten in de Nederlandstalige literatuur'.

Het hele scala van jeneverpoëzie, samengebracht in een nieuwe bloemlezing

“Altijd is Kortjakje ziek, midden in de week maar ’s zondags niet” … Wie kan het deuntje niet meezingen? Wist je dat het hier gaat over een vermoedelijk achttiende-eeuws kluchtlied over een — jawel — jenever drinkende, en — nog eens jawel — dame die allicht werkte in de publieke toiletten?

Dit is maar een van de weetjes die je kan lezen in de recent uitgegeven anthologie ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’. Maar de klemtoon ligt uiteraard op de poëzie zelf. De bloemlezing omvat immers veel meer dan enkele weetjes en oude volksrijmelarijen.

René Smeets (nee, geen familie van het bekende Hasseltse stokersgeslacht) vertelt ook in deze lezing honderduit over zijn omgang met drank en met poëzie, en hoe die mekaar wel moesten en wellicht zullen blijven kruisen…

Wanneer
Zaterdag, 28 november 2020

om 10.30 uur

Waar

Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart | Martelarenlaan 17 | 3500 Hasselt

Doelgroep

Iedereen

Prijs

Gratis

Organisator

Bibliotheek Hasselt Limburg i.s.m. Jenevermuseum

Meer info

Reserveer je gratis plekje.

Opgelet! Maximum 4 tickets per bubbel.

  • Start
  • kalender
  • Straks gaat het gedichten sneeuwen - lezing door René Smeets