Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
 • Start
 • kalender
 • Tussen 2 Lijnen met Marieke Lucas Rijneveld 'Mijn lieve gunsteling'

Tussen 2 Lijnen met Marieke Lucas Rijneveld 'Mijn lieve gunsteling'

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld (°1991) geldt als één van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Lees maar even mee...

 • In 2015 debuteerde Rijneveld met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. De Volkskrant riep de auteur uit tot literair talent van het jaar. 
 • Debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018, werd bekroond met de ANV Debutantenprijs en stond op de longlist van de Libris Letteren Prijs 2019.
 • De Engelse vertaling The discomfort of evening werd bekroond met de prestigieuze International Booker Prize 2020.
 • De tweede dichtbundel Fantoommerrie (2019) werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs 2020 en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2020.
 • In november 2020 verscheen een nieuwe en wederom bejubelde roman Mijn lieve gunsteling

Mijn lieve gunsteling

Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar.

Mijn lieve gunsteling is een meer dan waardige opvolger van de debuutroman De avond is ongemak waarmee Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlandse auteur de International Booker Prize won.

“***** Rijnevelds gevleugelde taal is zo trefzeker dat je als lezer meer dan eens een ongemakkelijk gevoel krijgt, nog meer door de manier waarop iets wordt verwoord dan door wat er wordt gezegd. Laat ons het maar gewoon zeggen: dit is een meesterwerk.” cuttingedge.be

“Voortdenderende roman met hartenbloed geschreven (…) een taalbouwwerk, met veel inventieve, aan de boerenwereld ontleende metaforiek.” De Morgen

Interiew door Jelle Van Riet

Marieke Lucas zal worden geïnterviewd door Jelle Van Riet. Jelle Van Riet is sinds 2001 freelance literair journaliste en columniste. Zij schrijft voor De Standaard en interviewt ook vaak voor een publiek. Jelle zetelde in de jury van zowel de BookSpot Literatuurprijs als de ANV-debutantenprijs, en ze was ook jurylid en -voorzitter van de Gouden Uil Jeugdliteratuur. Literatuur is haar vak, haar passie en haar waanzin. Maar ook beeldende kunst, theater, dans en muziek zijn voor haar de bron van alle leven.

Foto Marieke Lucas © Jeroen Jumelet
Foto Jelle Van Riet © Annelies Verhelst


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Wanneer
Zaterdag, 09 oktober 2021

om 14 uur

Waar

Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart | Martelarenlaan 17 | 3500 Hasselt

De ingang van de bibliotheek ligt aan de kant van het Kolonel Dusartplein, onder de grote glazen luifel.

Doelgroep

(jong)volwassenen 

Prijs

Gratis

Organisator

Bibliotheek Hasselt Limburg

i.s.m. Cultuurcentrum Hasselt en Boekhandel Grim

Meer info

Reserveer hier je gratis tickets

 • Start
 • kalender
 • Tussen 2 Lijnen met Marieke Lucas Rijneveld 'Mijn lieve gunsteling'