Straks gaat het jenever sneeuwen

logo van de expo straks gaat het jenever sneeuwen met zwarte letters op een gele achtergrond

"Straks gaat het jenever sneeuwen", dat zijn de beginregels van het gedicht 'Winterlied' van J. Bernlef.

Het is ook de naam van een bloemlezing van jenevergedichten door René Smeets... Én van de bijhorende tentoonstelling die op zeven locaties te bezoeken is, waaronder onze bibliotheek. Expo en boek zijn een initiatief van onze buren van het Jenevermuseum.

Bloemlezing

De bloemlezing - verzameld door René Smeets - bundelt oude en jonge gedichten van de beste schrijvers uit de Nederlandstalige literatuur, volksliederen, light verse, limericks en zelfs internetvondsten. En niet te vergeten: anti-jenevergedichten, uit de tijd dat matigheidsbonden hevig te keer gingen.

De bloemlezing werd vormgegeven door de studenten grafisch ontwerp van de PXL-MAD School of Arts en uitgegeven door het Poëziecentrum in Gent.

Tentoonstelling

Een tentoonstelling op zeven unieke locaties in Vlaanderen (en later Nederland) brengt een selectie jenevergedichten - op een creatieve en vaak interactieve manier - tot leven. Twee installaties vind je terug op de gelijkvloerse verdieping in bibliotheek Dusart, de andere locaties zijn het Jenevermuseum, onafhankelijke boekhandel Grim en literair café De Tijd Hervonden, beide in Hasselt, jenevercafé De Vagant in Antwerpen, het Poëziecentrum in Gent, het Groot Vleeshuis in Gent. In 2021 reist het project verder naar het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, Nederland.

In opdracht van het Hasseltse Jenevermuseum werkten de studenten scenografie van de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt voor elk van deze locaties een eigen lyrische scenografie/installatie uit gebaseerd op de selectie gedichten uit de bloemlezing.

Extra activiteiten

Bij het project wordt ook een uitgebreid activiteitenaanbod uitgewerkt. De Witte Nonnenstraat wordt voor de gelegenheid een poëziestraat dankzij beeldend dichter Simon Alice René. Hij zorgt ook voor poëtische museumguerilla, subtiele en minder subtiele poëtische ingrepen in de vaste museumpresentatie van het Jenevermuseum. Marcel Vanthilt zorgt voor een eigen, deels muzikale, interpretatie van een hele trits jenevergedichten en bloemlezer René Smeets leest zijn favoriete jenevergedichten voor in onze bibliotheek.

Vrijdag, 25 september 2020 - zondag, 03 januari 2021

tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart | Martelarenlaan 17 | 3500 Hasselt

Iedereen