Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Nocturne van de Filosofie

vrouwengezicht met paarse kleurfilter

Limburg Lezingen stelt voor: De toekomst van Europa: tussen angst en hoop

Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst. Waar gaat het met de mensheid en de wereld heen? De voorbije jaren heeft een zeker doemdenken de bovenhand genomen. De democratie is ten einde. Het westen is in verval. Het multiculturalisme heeft gefaald. China zal de wereld weldra onder de voet lopen. Een nieuwe wereldoorlog is nog slechts een kwestie van tijd. We hebben het allemaal al wel eens gehoord; niet louter uit de mond van paniekzaaiers, maar uit de mond van gerespecteerderde intellectuelen en politieke leiders.
Het doemdenken wakkert ook het cynisme in de samenleving aan, en het wantrouwen in de politiek.
Het zijn verwarrende, en zeker historische tijden waarin we leven. Aan het eind van de twintigste eeuw konden we ons koesteren in de illusie dat alles goed was en beter zou worden; dat de liberale democratie het eindpunt van de geschiedenis was. Vandaag lijkt niets nog zeker. Staan we voor meer integratie of desintegratie van Europa en de samenleving? De Europese verkiezingen zijn misschien de meest belangrijke sinds 1979 toen we voor de eerste keer mochten gaan stemmen. Hoe is het nu gesteld met de wereld en Europa? Is er meer reden tot angst, of tot hoop? Wat zijn de uitdagingen? Waar liggen de oplossingen?


programma


20 u - lezing Sophie De Schaepdrijver - De toekomst van Europa: tussen angst en hoop
Sophie de Schaepdrijver is een Belgische historica met een focus op menselijke migratie, 19de-eeuwse steden, nationalisme en cultuur. Bij het grote publiek vooral bekend door haar onderzoek naar WOI.

21 u - debat Ann Meskens, Matthias Lievens & Willem Lemmens - Is er hoop voor Europa? - moderator Alicja Gescinska
Ann Meskens studeerde wijsbegeerte en toegepaste ethiek aan de KULeuven en de Universiteit van Nice. Ze is auteur van de boeken Jacques Tati, Eindelijk buiten en The making of. Haar werk gaat vaak over leven en overleven in postmoderne tijden. Haar dada’s zijn: de mens in de massa, werktijd en vrije tijd, kunst en ontwerp, techniek en stedelijkheid. Matthias Lievens is docent aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte KULeuven en auteur van De mythe van de groene economie. Willem Lemmens is gewoon hoogleraar aan het Centrum Pieter Gillis aan UAntwerpen. Hij is gespecialiseerd in de filosofie van David Hume en de filosofie van de religie.

21u45 - vragen uit het publiek

22u15 - afronding: improvisatie door Katrijn Van Bouwel and friends
Katrijn Van Bouwel is een Vlaamse improspeelster, schrijfster en comédienne. Ze studeerde communicatiewetenschappen en filosofie. Ze schreef ook de roman De muze en het meisje.

22u45 - einde

Wanneer
Zaterdag, 04 mei 2019

om 20.00 uur

Waar

CCHA (kleine theaterzaal), Kunstlaan 5, 3500 Hasselt

Doelgroep

volwassenen

Prijs

gratis

Organisator

Limburg Lezingen, Bibliotheek Hasselt Limburg en CCHA

Meer info

Inschrijven per e-mail naar kabinet.gouverneur@limburg.be