• kalender

Dienst Erfgoed pakt uit - eerste drukken van Paul van Ostaijen

paul van ostaijen

Bekijk in de bibliotheek twee eerste drukken van Paul van Ostaijen uit onze collectie: Music-Hall uit 1916 en Het Sienjaal uit 1918.

Wie was Paul van Ostaijen?

Paul van Ostaijen (1896-1928) was tijdens en na de Eerste Wereldoorlog één van de belangrijkste Vlaamse dichters. Hij was internationaal georiënteerd en beïnvloed door het dadaïsme en het expressionisme.

Hij schreef meerdere dichtbundels, waarvan Bezette Stad uit 1921 de meest vernieuwende was. Hierin beschrijft hij het Antwerpen van de oorlogsjaren: de aanval van de Duitsers, de bezetting, het weer opflakkeren van het nachtleven en de aftocht van het Duitse leger. De avant-gardistische inhoud van de bundel wordt mee bepaald door de opvallende typografie, die even modernistisch is.

handschrift Bezette Stad = topstuk

Op zaterdag 20 februari 2021 maakte de Vlaamse Gemeenschap bekend dat ze het manuscript van de dichtbundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen heeft aangekocht. Het belangrijkste handschrift van de moderne Nederlandse literatuur is hiermee in openbaar bezit gekomen. Het topstuk wordt bewaard in het Antwerpse Letterenhuis en is daar nu - voor even - te bekijken.

> bekijk de expo BOEM Paukeslag: Bezette Stad x5 nu in onze bibliotheek

eerste druk Music-Hall

Music-Hall maakte deel uit van de bibliotheek die pastoor Jozef Dewit in 1948 aan onze bibliotheek schonk. In dit jeugdwerk uit 1916 verwoordt Paul van Ostaijen zijn indrukken tijdens zijn uitstappen in het Antwerpse nachtleven. Het exemplaar van de bibliotheek is nummer 193 van de slechts 200 in de handel gebrachte exemplaren. Het werd kort na de schenking in de uniforme bibliotheekband van die tijd gebonden, waarbij gelukkig de omslag nog bewaard is gebleven. Die bibliotheekband heeft een speciaal gedrukt ex libris gekregen.

eerste druk Het Sienjaal

Vorig jaar heeft Bibliotheek Hasselt Limburg op een antiquariaatsveiling ook van Het Sienjaal de eerste druk kunnen kopen. Deze expressionistische bundel uit 1918 bevat oproepen, hevige beeldenreeksen en uitroepen. De dichter heeft een bijna goddelijke missie en zendt zijn ‘signaal’ uit naar de werkelijkheid. Het exemplaar dat de bibliotheek kocht is nummer 43 van eveneens slechts 200 in de handel gebrachte exemplaren. Een vorige eigenaar heeft de bundel laten inbinden in een rode kunstlederen band met goud gestempelde titel en auteursnaam. De omslag, versierd met een linoleumsnede van Floris Jespers, is spijtig genoeg niet mee ingebonden.

Dinsdag, 04 mei 2021 - vrijdag, 31 december 2021

tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart | Martelarenlaan 17 | 3500 Hasselt

De ingang van de bibliotheek ligt aan de kant van het Kolonel Dusartplein, onder de grote glazen luifel.

Iedereen

Bibliotheek Hasselt Limburg