Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Treurdicht door Theo Van Stichel voor vierentwintig 24 Limburgse partisanen

close-up van de dichtbundel

.

De laatste tijd is er veel belangstelling voor de rol van het Belgisch Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het aandenken aan de omgekomen verzetsstrijders kan vele vormen aannemen. In 1984 drukte Theo Van Stichel met zijn private handdrukpers een treurdicht dat opgedragen was aan 24 Limburgse partizanen die op 11 april 1944 terechtgesteld werden in het gevangenenkamp van Breendonk.

Als lid van het partizanenleger 035 Limburg was Theo Van Stichel  bevriend geweest met enkele van die omgekomen partizanen. Hij gaf zijn uitgave de vorm van een gebedenboek en drukte haar in zwarte en rode letters op handgeschept papier. De kunstschilder Dirk Vonck ontwierp de omslag en zorgde voor de tekeningen. De omslag is doorboord door een afgevuurde geweerkogel zodat de lezer ‘het gaatje ter hoogte van het hart’ werkelijk kan aanraken.

Van de veertig gedrukte exemplaren werden er 24 geschonken aan de families van de terechtgestelde partizanen. Het voorliggende exemplaar is nummer 4.  Iedereen kan het treurdicht van thuis uit inkijken dankzij de digitale versie op de website Flandrica.be.

Ontdek nog meer materialen uit de Erfgoed collectie met de rubriek Dienst Erfgoed Pakt uit.