.
Dichters verspreiden hun werk vooral in dichtbundels, boeken met een papieren omslag of een kartonnen band. Het kan echter ook anders. Zo heeft de keramist Toon Thijs zijn bundel op een eigen wijze aangepakt: hij ontwierp een doos met een kunstwerkje van keramiek.
Toon Thijs, geboren op 1 april 1948, was tot 2005 regent Frans-Geschiedenis-Engels in de Sint-Martinusscholen in Herk-de-Stad. In zijn vrije tijd leefde hij zich uit als beeldend kunstenaar. Hij tekende, schilderde en ontwierp folders en affiches. In 1990 volgde hij enkele cursussen kleitechniek en legde zich vanaf dan toe op keramiek. Hij beeldde meestal eenvoudige hoofden en gestalten uit in de kleuren van de aarde, meestal met een vleugje humor. Het grote publiek kent hem vooral van zijn beelden van Sint-Martinus en Sint-Amandina, terug te vinden op openbare plaatsen in Herk-de-Stad. Hij hield meerdere tentoonstellingen en won in 2001 een internationale prijs. Spijtig genoeg maakte zijn overlijden op 29 maart 2009 een voortijdig einde aan zijn beloftevolle carrière.
Voor het drukken van zijn twintig gedichten deed Toon in 2007 beroep op de Herkse drukker Philippe Vanwing. Deze drukte de gedichten op losse grijze bladen van 13 cm breed en 21 cm lang. Voor elk gedicht koos Philippe een ander lettertype naargelang hij de inhoud van het gedicht aanvoelde. Hij speelde hierbij met de lettergrootte en -schikking. Het resultaat is een gevarieerd geheel van kunstig gedrukte teksten.
De gedichten liggen in een kartonnen doos. Aan de buitenzijde is die overtrokken met grijs linnen. Aan de binnenzijde is die bekleed met donkerpaars vilt waarin een leeslint van dezelfde kleur is ingewerkt. Toon heeft deze doos laten uitvoeren door de werkplaats van Bewel in Diepenbeek. Daar zijn ook de letters van de auteursnaam en de titel op het linnen gedrukt: Toon Thijs. Spielereien. Wegwerp & andere gedichten. Toon heeft dan een plaatje met een hol keramieken mannenhoofdje gemaakt en op de doos gekleefd. Hij heeft ook een keramieken handje gemaakt en op een karton gekleefd: dat diende om binnenin de doos op de bundel met gedichten te leggen. Het leeslint moet dan over het handje heen gelegd worden.
Doos en dichtbundel zijn slechts in een beperkt aantal gemaakt. Ze blijven een kunstzinnige getuigenis van de veelzijdige talenten van Toon.
Ontdek nog meer materialen uit de Erfgoed collectie met de rubriek Dienst Erfgoed Pakt uit.