Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Champignons - 15 04 2021

Tijdens een veiling eind vorig jaar kocht Bibliotheek Hasselt Limburg een nieuw, of in dit geval een oud, boek aan. Als erkende Vlaamse Erfgoedbibliotheek zijn wij op veilingen altijd op zoek naar bijzondere boeken. We zouden niet Bibliotheek Hasselt Limburg zijn als we dan ook niet op zoek gaan naar materialen die over een typisch Limburgs onderwerp gaan.

De champignonteelt is zo’n onderwerp want vooral in de streek van Riemst zijn de grotchampignons een streekproduct. Dus toen een belangrijke gids over eetbare champignons uit 1890 te koop stond deden we meteen een bod.  ‘Les champignons comestibles et les espèces vénéneuses avec lesquelles ils pourraient être confondus’ pronkt dus vanaf nu in onze erfgoedcollectie.

Het boek werd geschreven door Fritz Leuba, een apotheker die paddenstoelen niet enkel beschreef maar ook naschilderde. Zijn prachtige schilderingen werden omgezet in chromolithografieën en werden gedrukt in dit boek.

Rond het einde van de 19e eeuw begon de wetenschap de voedingswaarde en de geneeskundige waarde van paddenstoelen beter te kennen. Mede dankzij dit werk van Leuba verspreidde deze kennis zich ook bij het brede publiek. Dankzij de kleurrijke en waarheidsgetrouwe afbeeldingen kon iedereen nu makkelijk en veilig eetbare paddenstoelen identificeren.

Ontdek nog meer materialen uit de Erfgoed collectie met de rubriek Dienst Erfgoed Pakt uit.