Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Portretfoto van L.-Armand Driesmans in zijn gepersonaliseerd exemplaar van het Guldenboek der vuurkaart

Eerbetoon in plaatwerken

Na de oorlog uit de bevolking haar dankbaarheid en bewondering voor de teruggekeerde soldaten. Ook haar verdriet over de gesneuvelden krijgt zijn plaats. Mettertijd neemt het eerbetoon vaste vormen aan met de oprichting van oorlogsmonumenten, de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand, de uitreiking van medailles, kostbare plaatwerken, ...

In 1920 verschijnt "Onze helden gestorven voor het vaderland" van René Lyr in het Frans, twee jaar later komt de Nederlandstalige versie uit. Dit luxueuze huldeboek voor de gesneuvelde soldaten is tegelijkertijd een degelijk overzichtswerk van de oorlog. Volgens de uitgever noemt koning Albert I het een "nationaal relikwieschrijn".

De oud-strijders die minstens twaalf maanden rechtstreeks tegenover de vijand gestaan hebben krijgen in 1932 recht op een vuurkaart, een rode militaire identiteitskaart. Vanaf 1933 geeft het Uitgevershuis J. Rozez in zeven opeenvolgende, maar telkens verschillende edities het "Guldenboek der vuurkaart" uit. Deze luxueuze uitgaven geven een kort historisch overzicht van de oorlog en vermelden per regiment de namen en onderscheidingen van de soldaten die een vuurkaart ontvangen hebben.

Bibliotheek Hasselt Limburg
Martelarenlaan 17
3500 Hasselt

tel. 011 29 59 00
e-mail bibliotheek@hasselt.be
http://www.hasselt.be/bibliotheek


De openingsuren van de Bibliotheek Hasselt Limburg vind je terug via http://bibliotheek.hasselt.be/bhlopeningsuren

Catalogus Limburgensia
Catalogus Oude Drukken

Bibliotheek Hasselt Limburg is ook social