Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
een prentbriefkaart uit Hasselt

Flaneren door Hasselt - blik op stad in verandering

zaterdag, 11 september 2021

Heen en weer in de tijd

Voor de expo ‘Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering' focussen we op de binnenstad van Hasselt voor een fascinerende blik terug in de tijd, aan de hand van oude prentbriefkaarten. Maar we kijken ook naar vandaag en komen veel plekken tegen waar het stadsbeeld een ware metamorfose heeft doorgemaakt.

Om vroeger en nu naast mekaar te kunnen leggen stuurden we fotograaf Kobe Vanderzande op pad. Hij stapte in de schoenen van de fotograaf van de oude prentbriefkaart en nam een foto op exact dezelfde plek. En dat deed hij 70 keer.

Flaneren door Hasselt: expo en wandeling

De sprekende oude prentbriefkaarten vergelijken we graag met de mooie hedendaagse foto's. We plaatsen ze naast mekaar in een fysieke expo in de bibliotheek én in een wandeling die je op eigen houtje kunt maken aan de hand van de Erfgoedapp!

Prentbriefkaarten

Rond 1900 waren prentbriefkaarten dé manier om aan familie of kennissen te laten weten waar je was en hoe het met je ging. Zoals men nu een selfie stuurt vanuit alle hoeken van de wereld, zo waren destijds prentbriefkaarten alomtegenwoordig. Vandaag zijn ze een unieke historische bron met een grote documentaire waarde. Bibliotheek Hasselt Limburg verzamelt al jaren prentbriefkaarten uit alle Limburgse gemeenten in de collectie Limburgensia, die wordt beheerd door dienst Erfgoed.

Samenwerking Hasseltse erfgoedinstellingen

Bibliotheek Hasselt Limburg putte voor deze expo niet alleen uit de eigen collectie. We mochten ook snuisteren in de rijke collecties prentbriefkaarten van andere Hasseltse erfgoedinstellingen, zoals het Stadsarchiefhet Jenevermuseum en het Stadsmus. Door de uitzonderlijk grote keuze die zo ontstond was het mogelijk om thema’s uit te diepen of bepaalde pleinen of kruispunten vanuit alle hoeken te bekijken. Wie herinnert zich nog het oude Leopoldplein, of de percée, later omgedoopt tot Ridder Portmansstraat? Wie weet nog waar de jeneverstokerijen vroeger lagen?

Flaneer langs de locaties via de Erfgoedapp-wandeling!

Wie het allemaal liever zelf ontdekt in openlucht, kan dat via de ErfgoedApp-wandeling “Flaneren door Hasselt”. Op elke locatie die je tegenkomt in de virtuele wandeling vind je een beeld van de oude prentbriefkaart, de hedendaagse foto en een woordje uitleg. Laat je verbeelding werken! Je waant je zó terug in een Hasselt uit lang vervlogen tijden…

Waar: Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart | Martelarenlaan 17 | 3500 Hasselt

Doelgroep: Iedereen

Prijs: Gratis

Organisator: Bibliotheek Hasselt Limburg i.s.m. Het Stadsmus, Het Stadsarchief, Het Jenevermuseum

Bibliotheek Hasselt Limburg
Martelarenlaan 17
3500 Hasselt

tel. 011 29 59 00
e-mail bibliotheek@hasselt.be
http://www.hasselt.be/bibliotheek


De openingsuren van de Bibliotheek Hasselt Limburg vind je terug via http://bibliotheek.hasselt.be/bhlopeningsuren

Bibliotheek Hasselt Limburg is ook social