Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Erfgoed pakt uit

15/04/2021

'Champignons'

Tijdens een veiling eind vorig jaar kocht Bibliotheek Hasselt Limburg een nieuw, of in dit geval een oud, boek aan. Als erkende Vlaamse Erfgoedbibliotheek zijn wij op veilingen altijd op zoek naar bijzondere boeken. We zouden niet Bibliotheek Hasselt Limburg zijn als we dan ook niet op zoek gaan naar materialen die over een typisch Limburgs onderwerp gaan.

De champignonteelt is zo’n onderwerp want vooral in de streek van Riemst zijn de grotchampignons een streekproduct. Dus toen een belangrijke gids over eetbare champignons uit 1890 te koop stond deden we meteen een bod.  ‘Les champignons comestibles et les espèces vénéneuses avec lesquelles ils pourraient être confondus’ pronkt dus vanaf nu in onze erfgoedcollectie.

Het boek werd geschreven door Fritz Leuba, een apotheker die paddenstoelen niet enkel beschreef maar ook naschilderde. Zijn prachtige schilderingen werden omgezet in chromolithografieën en werden gedrukt in dit boek.

Rond het einde van de 19e eeuw begon de wetenschap de voedingswaarde en de geneeskundige waarde van paddenstoelen beter te kennen. Mede dankzij dit werk van Leuba verspreidde deze kennis zich ook bij het brede publiek. Dankzij de kleurrijke en waarheidsgetrouwe afbeeldingen kon iedereen nu makkelijk en veilig eetbare paddenstoelen identificeren.


09/02/2021 

'Le canal Albert'

In een antiquariaatsboekhandel vond dienst Erfgoed van Bibliotheek Hasselt Limburg uit deze periode een mooi reclamefotoboek met als titel ‘Le Canal Albert’. Dit is een uitgave van het Brusselse reclamebureau Studio Simar-Stevens. Naast foto’s en teksten over de bouw van het kanaal, plaatsten de Belgische ondernemingen die eraan meewerkten ook reclame in deze publicatie. Resultaat: een aantrekkelijk boek met foto's die een goed beeld geven van de bouw van het kanaal.

Dit exemplaar is in bezit van Bibliotheek Hasselt Limburg collectie Limburgensia en online in te kijken.


Bibliotheek Hasselt Limburg
Martelarenlaan 17
3500 Hasselt

tel. 011 29 59 00
e-mail bibliotheek@hasselt.be
http://www.hasselt.be/bibliotheek


De openingsuren van de Bibliotheek Hasselt Limburg vind je terug via http://bibliotheek.hasselt.be/bhlopeningsuren

Catalogus Limburgensia
Catalogus Oude Drukken

Bibliotheek Hasselt Limburg is ook social