Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Erfgoed pakt uit

eerste drukken van Paul van Ostaijen - 04 05 21

foto van Paul van Ostaijen

Wie was Paul van Ostaijen?

Paul van Ostaijen (1896-1928) was tijdens en na de Eerste Wereldoorlog één van de belangrijkste Vlaamse dichters. Hij was internationaal georiënteerd en beïnvloed door het dadaïsme en het expressionisme.

Hij schreef meerdere dichtbundels, waarvan Bezette Stad uit 1921 de meest vernieuwende was. Hierin beschrijft hij het Antwerpen van de oorlogsjaren: de aanval van de Duitsers, de bezetting, het weer opflakkeren van het nachtleven en de aftocht van het Duitse leger. De avant-gardistische inhoud van de bundel wordt mee bepaald door de opvallende typografie, die even modernistisch is.

in onze collectie: eerste druk Music-Hall

Music-Hall maakte deel uit van de bibliotheek die pastoor Jozef Dewit in 1948 aan onze bibliotheek schonk. In dit jeugdwerk uit 1916 verwoordt Paul van Ostaijen zijn indrukken tijdens zijn uitstappen in het Antwerpse nachtleven. Het exemplaar van de bibliotheek is nummer 193 van de slechts 200 in de handel gebrachte exemplaren. Het werd kort na de schenking in de uniforme bibliotheekband van die tijd gebonden, waarbij gelukkig de omslag nog bewaard is gebleven. Die bibliotheekband heeft een speciaal gedrukt ex libris gekregen.

in onze collectie: eerste druk Het Sienjaal

In 2020 heeft Bibliotheek Hasselt Limburg op een antiquariaatsveiling ook van Het Sienjaal de eerste druk kunnen kopen. Deze expressionistische bundel uit 1918 bevat oproepen, hevige beeldenreeksen en uitroepen. De dichter heeft een bijna goddelijke missie en zendt zijn ‘signaal’ uit naar de werkelijkheid. Het exemplaar dat de bibliotheek kocht is nummer 43 van eveneens slechts 200 in de handel gebrachte exemplaren. Een vorige eigenaar heeft de bundel laten inbinden in een rode kunstlederen band met goud gestempelde titel en auteursnaam. De omslag, versierd met een linoleumsnede van Floris Jespers, is spijtig genoeg niet mee ingebonden.

handschrift Bezette Stad = topstuk

Op zaterdag 20 februari 2021 maakte de Vlaamse Gemeenschap bekend dat ze het manuscript van de dichtbundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen heeft aangekocht. Het belangrijkste handschrift van de moderne Nederlandse literatuur is hiermee in openbaar bezit gekomen. Het topstuk wordt bewaard in het Antwerpse Letterenhuis. lees er meer over

online expo Boem Paukeslag: Bezette Stad X5

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de iconische, avant-gardistische bundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen verscheen. En dat viert onze bibliotheek samen met Het Letterenhuis met een reizende multimediale installatie. Boem Paukeslag: Bezette Stad X5 spoort jongeren aan om na te denken over thema’s uit de dichtbundel die vandaag nog steeds relevant zijn, zoals stedelijkheid, oorlog, beeldvorming, taal en kunst.

bekijk de expo BOEM Paukeslag: Bezette Stad x5 online


Champignons - 15 04 2021

Tijdens een veiling eind vorig jaar kocht Bibliotheek Hasselt Limburg een nieuw, of in dit geval een oud, boek aan. Als erkende Vlaamse Erfgoedbibliotheek zijn wij op veilingen altijd op zoek naar bijzondere boeken. We zouden niet Bibliotheek Hasselt Limburg zijn als we dan ook niet op zoek gaan naar materialen die over een typisch Limburgs onderwerp gaan.

De champignonteelt is zo’n onderwerp want vooral in de streek van Riemst zijn de grotchampignons een streekproduct. Dus toen een belangrijke gids over eetbare champignons uit 1890 te koop stond deden we meteen een bod.  ‘Les champignons comestibles et les espèces vénéneuses avec lesquelles ils pourraient être confondus’ pronkt dus vanaf nu in onze erfgoedcollectie.

Het boek werd geschreven door Fritz Leuba, een apotheker die paddenstoelen niet enkel beschreef maar ook naschilderde. Zijn prachtige schilderingen werden omgezet in chromolithografieën en werden gedrukt in dit boek.

Rond het einde van de 19e eeuw begon de wetenschap de voedingswaarde en de geneeskundige waarde van paddenstoelen beter te kennen. Mede dankzij dit werk van Leuba verspreidde deze kennis zich ook bij het brede publiek. Dankzij de kleurrijke en waarheidsgetrouwe afbeeldingen kon iedereen nu makkelijk en veilig eetbare paddenstoelen identificeren.


Le canal Albert - 09 02 2021 

Het Albertkanaal werd met de hand gegraven tussen 1930 en 1939. Tijdens de viering van het 100-jarige bestaan van België gaf koning Albert I op 31 mei 1930 symbolisch de eerste spadesteek voor het kanaal dat zijn naam zou dragen. Naar aanleiding van de opening van het Albertkanaal op 30 juli 1939 waren er verschillende festiviteiten met bijhorende publicaties. Dit is een uitgave van het Brusselse reclamebureau Studio Simar-Stevens. Naast foto’s en teksten over de bouw van het kanaal, plaatsten de Belgische ondernemingen die eraan meewerkten ook reclame in deze publicatie. Resultaat: een aantrekkelijk boek met foto's die een goed beeld geven van de bouw van het kanaal.

Dit exemplaar is in bezit van Bibliotheek Hasselt Limburg collectie Limburgensia en online in te kijken.


Bibliotheek Hasselt Limburg
Martelarenlaan 17
3500 Hasselt

tel. 011 29 59 00
e-mail bibliotheek@hasselt.be
http://www.hasselt.be/bibliotheek


De openingsuren van de Bibliotheek Hasselt Limburg vind je terug via http://bibliotheek.hasselt.be/bhlopeningsuren

Catalogus Limburgensia
Catalogus Oude Drukken

Bibliotheek Hasselt Limburg is ook social