Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Het eerste bataljon van de karabiniers-wielrijders vangt een stormaanval op.

Vaderlandsliefde op tekeningen

Op 4 augustus 1914 vallen Duitse legers België binnen. Hoewel de forten van Luik langer dan verwacht stand houden trekt het Belgische veldleger zich terug op de Getestelling.

Op de uiterste linkervleugel bevindt zich de afgeslankte cavaleriedivisie van luitenant-generaal Léon De Witte. Deze wordt op 12 augustus in Halen aangevallen door twee Duitse cavaleriedivisies onder leiding van generaal Georg von der Marwitz.

De Belgische paardrijders hebben op het laatste ogenblik het bevel gekregen te voet te strijden. Deze tactiek werkt: de Belgen slaan acht (!) opeenvolgende stormlopen van de Duitse ruiters af en winnen uiteindelijk het gevecht. De, in extremis, toegesnelde 4de gemengde brigade heeft ook haar aandeel in deze overwinning. 

Na de oorlog, in de patriottische sfeer van die tijd, krijgt dit treffen een grote faam: de Belgen hebben hier zowaar zonder geallieerde hulp een overwinning behaald op de keurtroepen van het Duitse leger! Terloops bewijzen ze ook dat ruiterijaanvallen voorgoed tot het verleden behoren.

Kunstenaar James Thiriar uit Brussel maakt tussen 1960 en 1965 een reeks tekeningen van de verschillende fasen van dit gevecht. Opdrachtgever is Jozef Stroobants, de conservator van het Halense museum dat gewijd is aan deze veldslag. Thiriars talent om de kleurrijke uniformen uit te beelden en beweging in de gevechtshandelingen te brengen draagt bij tot de aantrekkingskracht van de tekeningen. Bovendien geven zijn uitvergrotingen van de Duitse stormaanvallen het gevecht de omvang en het epische karakter van een Napoleontische veldslag.

Bibliotheek Hasselt Limburg
Martelarenlaan 17
3500 Hasselt

tel. 011 29 59 00
e-mail bibliotheek@hasselt.be
http://www.hasselt.be/bibliotheek


De openingsuren van de Bibliotheek Hasselt Limburg vind je terug via http://bibliotheek.hasselt.be/bhlopeningsuren

Catalogus Limburgensia
Catalogus Oude Drukken

Bibliotheek Hasselt Limburg is ook social