Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2021 Smartsite Tussen 2 lijnen met Fleur Pierets 'Julian' https://bibliotheek.hasselt.be/T2L_FleurPierets dinsdag 14 juli 2020 09:47:05

Wat is identiteit? Wat is normaal?

Sommige mensen vallen buiten de norm. Fleur Pierets schreef er een boek over: 'Julian'. En ze maakte er een kunstwerk van: project 22. Ze publiceerde een magazine “Et Alors?”- dat een lans breekt voor gelijkheid en de conversatie aanwakkert over queer representatie in de kunstgeschiedenis.

Wat is identiteit? Wat is normaal? Het zijn vragen die in deze lezing aan bod komen. De lezing is een uitnodiging tot dialoog over hoe bruggen te bouwen tussen mensen met een andere mening. Hoe kun je luisteren naar wat anderen zeggen zonder te oordelen? En hoe neem je je verantwoordelijkheid als het gaat over mensenrechten?

Fleur Pierets

Fleur Pierets is kunstenaar, schrijver en activist. Ze zet zich in voor LGBTQ rechten wereldwijd. Haar bekendste performance heet 22, waarbij ze met haar vrouw Julian zou trouwen in alle landen waar het homohuwelijk was toegelaten. Om op een positieve manier gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen. Het koppel trouwde in New York, Amsterdam, Antwerpen en Parijs. Na het 4de ja-woord werd Julian ziek en stierf 6 weken later. Fleur schreef het boek "Julian", een ode aan de liefde en hoe om te gaan met die allesverterende rouw. Het boek werd in september 2019 gepubliceerd bij uitgeverij Das Mag.

Julian, het boek

Heen-en-weer springend in de tijd beschrijft Fleur Pierets haar grote liefde voor een vrouw die te jong stierf. In 2012, na te zijn gescheiden van haar man, ontmoet ze in Amsterdam de hydografe Pauline die zich Julian noemt en de twee worden op slag verliefd. Ze zijn al gauw onafscheidelijk, hun relatie wordt steeds hechter, ze beginnen internettijdschrift 'Et Alors' over gender, identiteit en creativiteit en gaan in Spanje wonen. Daar besluiten ze om in de 22 landen waar dat kan, met een performance te trouwen en aandacht te vragen voor gelijke huwelijksrechten. Als Julian na een borstkankeroperatie hersteld lijkt te zijn, gaat in september 2017 in New York het project met succes van start. Maar in de vierde stad Parijs blijkt Julian agressieve hersentumoren te hebben en overlijdt op 22 januari 2018. De Belgische kunstenares en kunsthistorica (1973) doet aangrijpend en eerlijk verslag van het verloop van haar liefde, ziekte en dood van haar geliefde, hun gevoelens en onmacht. Ze verwerkt daarin ook goed veel homo-literaire geschiedenis en geeft een indringend beeld van haar rouwverwerkingsproces. (bron: NDB Biblion)

Het kinderboek "love around the world"

In 2018 kreeg Fleur de vraag van het MoMa in New York om een kinderboek te schrijven waarin 2 vrouwen, Fleur en Julian, trouwen in alle landen waar het was toegelaten. In "Love Around the World" blijft Julian leven en Fleur kreeg de kans hun project af te werken. Ook al was het op papier. Het boek verscheen in november 2019 in de VS. De Nederlandse versie wordt binnenkort verwacht.


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

IN ETALAGE zomer! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-ETALAGE-zomer!.html dinsdag 17 november 2020 13:11:13

Onze verse In Etalage-selectie staat op zaterdag 26 juni weer voor jullie klaar in vestiging Dusart én in vestiging Kuringen!

Wat is In Etalage?

Een paar keer per jaar selecteren onze medewerkers kwaliteitsvolle maar ook populaire romans, informatieve boeken, cd's en dvd's om een actuele In Etalage-stand mee te vullen.

Door uit de verschillende collecties te putten vindt iedereen zijn gading, zij het In Etalage Jeugd, In Etalage Jongeren, In Etalage Literatuur, In Etalage Muziek & Film of In Etalage Informatief.

Waar staat het?

Jullie vinden deze themastanden allemaal op de eerste verdieping: in het Leescafé, in de afdeling jeugd en in de afdeling Muziek & Film.

Ook in vestiging Kuringen vind je de standen terug, verspreid over de afdelingen in de bibliotheek.

Bacongo Limburg - educatief aanbod https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75033 woensdag 24 februari 2021 14:36:35

Congo vierde in 2020 60 jaar onafhankelijkheid. Tegelijk beroeren de standbeelden van Leopold II de gemoederen en roept de Black Lives Matter-beweging op tot gerechtigheid.

Ook de eindtermen van het secundair onderwijs geven nu een plaats aan het Belgische koloniale verleden. Er is dus geen beter moment om hier in je klas bij stil te staan.

Het project Bacongo Limburg blikt terug op de Belgische koloniale periode in Congo (1908-1960). Persoonlijke verhalen van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg ontroeren, choqueren, maar zetten vooral aan tot nadenken en tot dialoog.

Met de twee educatieve pakketten van Bacongo Limburg heb je meteen hands-on materiaal om aan de slag te gaan in je klas. Het pakket van Bibliotheek Hasselt Limburg gaat dieper in op stereotypen in strips, met de strip Kuifje in Congo als notoir voorbeeld. Het pakket van Het Stadsmus brengt dit stukje actuele geschiedenis tot leven op een evenwichtige en meerstemmige manier met een virtueel bezoek aan de expo, een reportageopdracht en debat.

ONLINE Expo BOEM PAUKESLAG: Bezette Stad X5 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/ONLINE-Expo-BOEM-PAUKESLAG-Bezette-Stad-X5.html zaterdag 13 maart 2021 16:26:45

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de iconische, avant-gardistische bundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen verscheen. En dat viert onze bibliotheek samen met Het Letterenhuis met een reizende multimediale installatie.

Hedendaagse blik

Vijf jonge kunstenaars nemen op een frisse, eigentijdse manier de dichtbundel Bezette Stad onder handen. Ze vertrekken van onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een fascinerende installatie die ons hun jonge en hedendaagse blik op Bezette Stad en onze maatschappij schenkt.

Van Ostaijen en meer: thema's in de reizende expo

Boem Paukeslag: Bezette Stad X5 spoort jongeren aan om na te denken over thema’s uit de dichtbundel die vandaag nog steeds relevant zijn, zoals stedelijkheid, oorlog, beeldvorming, taal en kunst.

Maar ze inspireert ook tot kritisch kijken naar hun omgeving, om hier inspiratie uit te halen en er creatieve uitingen aan te geven. Net zoals van Ostaijen deed met zijn de iconische dichtbundel.

De expo staat niet meer fysiek in onze bibliotheek, maar is makkelijk online te bezoeken of op één van de andere locaties waar ze fysiek te zien is. bezoek de online expo

In het 360 graden beeld lijkt het alsof je zelf in de ruimte staat. Wandel door de expo, klik door naar allerhande beeldmateriaal, filmpjes en andere bijkomende informatie én ontmoet de vijf jonge kunstenaars die met de bundel Bezette Stad aan de slag zijn gegaan. Zij vertellen in een inspirerend filmpje hoe zij van Ostaijen hebben leren kennen, hoe ze zijn werk interpreteren naar vandaag en hoe zij aan de slag gaan als kunstenaar.

Bezoek de Encyclopedia Britannica nu ook thuis https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Bezoek-de-Encyclopedia-Britannica-nu-ook-thuis.html donderdag 8 april 2021 10:16:55

We bieden in onze bibliotheek in Dusart een groot aanbod gespecialiseerde onlinedatabanken aan. Deze kunnen omwille van licentierechten alleen in BHL vestiging Dusart geraadpleegd worden. 

Momenteel bieden we omwille van Corona een extra digitale dienstverlening aan. Je kan nu, als lid van BHL, waar je maar wil toegang krijgen tot de Encyclopedia Britannica. Deze databank is de onlineversie van de oudste en meest prestigieuze Engelstalige encyclopedie. Vol betrouwbare en volledige informatie over veel uiteenlopende onderwerpen.

Ook toegankelijk buiten de muren van de bib

Surf naar de Encyclopedia Britannica en geef je lidkaartnummer in. Je kan je lidkaartnummer terug vinden op je lidkaartje bij de barcode. Opgelet! Dit werkt enkel bij de nieuwe lidkaartnummers die beginnen met 20000000*****. Heb je nog een oud lidkaartnummer neem dan even contact op met ons.

ONLINE Expo Het Congolese dagboek van Louis Stappers https://bibliotheek.hasselt.be/online-stappers vrijdag 23 april 2021 10:14:39

Bekijk de expo 'Het Congolese dagboek van Louis Stappers' nu ook online

bekijk hier de online expo

Het korte leven van Hasselaar Louis Stappers (1883-1916) leest als een avonturenroman. De arts en zoöloog reisde mee met Adrien de Gerlache naar de Karazee (1907) en vertrok in 1911 naar Belgisch Congo.

In opdracht van de Belgische overheid maakte hij een studie van het water en de vissen van het Mweru- en het Tanganyikameer. Honderden specimens stuurde hij terug naar Tervuren; ze liggen mee aan de basis van wat vandaag de grootste verzameling Afrikaanse zoet- en brakwatervissen ter wereld is. Louis Stappers en zijn team peilden ook als eersten de diepte van het Mweru- en het Tanganyikameer – het op één na diepste meer ter wereld.

Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. Anekdotes over krokodillen en kapiteins, successen en teleurstellingen tijdens de missie, … het archief van Louis Stappers geeft een persoonlijke inkijk in de wetenschappelijke missie en het leven in Katanga vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

Erfgoedonderzoek 'In het spoor van Louis Stappers: een zoektocht' https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/inhetspoorvanLouisStappers.html vrijdag 23 april 2021 10:24:03

Erfgoedonderzoek = verwondering!

Tine en Raf van onze dienst Erfgoed nemen je mee op sleeptouw. Achter de schermen deel je in de verwondering die een erfgoedonderzoek eigenlijk is, want je komt al eens voor verrassingen te staan!

Onderzoek Louis Stappers

Het Stadsmus lanceerde begin 2020 het project Bacongo Limburg, een zoektocht naar echte verhalen van Limburgers in Congo en van Congolezen in Limburg.

In de erfgoedcollectie (neem een kijkje in de catalogus bij Limburgensia of Oude Drukken) van Bibliotheek Hasselt Limburg vonden we zo’n verhaal: het dagboek en fotoalbum van een Hasseltse wetenschapper die in Congo onderzoek deed naar… vissen! Zijn naam was Louis Stappers.

Het was een hele onderneming en best wel pionierswerk om alles uit te pluizen, Stappers was namelijk door zijn vroege dood in WOI tussen de plooien van de geschiedenis terecht gekomen. Maar met resultaat: de hele Congolese wetenschappelijke reis van Louis Stappers is voor het eerst gereconstrueerd!

De weergave van zijn reis vind je in de online expo ‘Het Congolese dagboek van Louis Stappers’.

Een blik op het onderzoek tonen we je in ons filmpje ‘In het spoor van Louis Stappers: een zoektocht’.

Digitale expo met fijne extra's over Boem Paukeslag Bezette Stad x5 https://bibliotheek.hasselt.be/BezetteStadx5 donderdag 29 april 2021 14:54:20

De expo BOEM Paukeslag: Bezette Stad x5 die het Letterenhuis maakte in samenwerking met onze bibliotheek is nog steeds live te bezoeken.

Nu komt deze meeslepende expo ook in een digitale 360° omgeving naar jou!

Van Ostaijen en meer

In het 360 graden beeld lijkt het alsof je zelf in de ruimte staat. Wandel door de expo, klik door naar allerhande beeldmateriaal, filmpjes en andere bijkomende informatie én ontmoet de vijf jonge kunstenaars die met de bundel Bezette Stad aan de slag zijn gegaan. Zij vertellen in een inspirerend filmpje hoe zij van Ostaijen hebben leren kennen, hoe ze zijn werk interpreteren naar vandaag en hoe zij aan de slag gaan als kunstenaar.

Boek een activiteit die bij de expo past

In de digitale expo vind je met een muisklik ook meer info over de jonge makers én hoe jij hen kunt boeken voor diverse activiteiten gelinkt aan BOEM Paukeslag: Bezette Stad x5. 

Ben je leerkracht?

Lees dan hier meer over onze lespakketten op maat van derde graad middelbaar onderwijs en NT2! Deze pakketten laten leerlingen op een laagdrempelige manier kennis maken met de levenslustige, maatschappijkritische en flamboyante Paul van Ostaijen. In de lessen wordt er ook verwezen naar de digitale tentoonstelling.

Maar wandel eerst met ons mee door de expo! (opgelet, niet via Internet Explorer)

Zeg niet langer KJV, maar zeg 'de Leesjury'! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Zeg-niet-langer-KJV,-maar-zeg-de-Leesjury-!.html dinsdag 18 mei 2021 10:35:36

De Kinder- en Jeugdjury wordt 'de Leesjury'!

Dit jaar bestaat de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 40 jaar. Coördinator Iedereen Leest vond de tijd daarom rijp voor een frisse make-over van het succesvolle programma. Met een nieuwe naam, een nieuwe website en een nieuwe huisstijl wil 'de Leesjury' nog meer jonge lezers aantrekken in de toekomst.

Nóg meer goesting geven om te lezen, daar kunnen we alleen maar enthousiast over zijn! Lees hier meer over de Leesjury in onze bibliotheek.

Winnaars jaar 2020-21

Voor het eerst werd de kaap van 10.000 juryleden genomen: maar liefst 11 303 kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar lazen en stemden het afgelopen jaar mee. Deze boeken waren de grote favorieten:

GROEP 1 (4-6 jaar)

De wolf komt echt niet
Myriam Ouyessad, Ronan Badel (ill.), J.H. Gever (vert.) (Gottmer)

GROEP 2 (6-8 jaar)

Mag je haaien aaien?
Katrijn De Wit, Inge Rylant (ill.), Laura Bergans (vormgeving) (Pelckmans)

GROEP 3 (8-10 jaar)

De keukenprins van Mocano V: Circus op stelten
Mathilda Masters, Georgien Overwater (ill.) (Lannoo)

GROEP 4 (10-12 jaar)

De Veger
Jonathan Auxier, Esther Ottens (vert.) (Billy Bones)

GROEP 5 (12-14 jaar)

In mijn hoofd
Sharon M. Draper, Merel Leene (vert.) (Blossom Books)

GROEP 6 (14-16 jaar)

Jinxed
Amy McCulloch, Angelique Verheijen (vert.) (HarperCollins)

Je vindt deze boeken natuurlijk ook terug in onze collectie!

Minder mobiel? Neem de gratis wandelbus tot aan vestiging Dusart! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Minder-mobiel-Neem-de-gratis-wandelbus-tot-aan-vestiging-Dusart!.html dinsdag 18 mei 2021 15:02:30

Vestiging Dusart wordt weer wat makkelijker bereikbaar voor minder mobiele bezoekers!

🚚 Sinds kort komt de gratis wandelbus, een nieuw proefproject in Hasselt, ook tot voor de deur van de bibliotheek (Halte Kolonel Dusartplein). De wandelbus mikt op mensen die moeilijk een wat langere afstand kunnen stappen, maar iedereen mag mee.

🚚 De bus rijdt in een lus van het station naar centrale locaties in de binnenstad en uiteindelijk naar de parking Blauwe Boulevard. Ze rijdt iedere vrijdag, zaterdag en op koopzondag tussen 11 en 18 uur, met een frequentie van (bij benadering) 10 minuten. De laatste rit vertrekt aan het station (ter hoogte van Starbucks) om 17.40 uur.

🚚 De bus is toegankelijk voor één rolstoel en 14 passagiers. Je kunt gratis opstappen aan een halte naar keuze, op voorwaarde dat de bus niet volzet is. Mondmaskers zijn verplicht.

lees er hier alles over

Het verhaal van Louis Stappers leeft verder... online! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Het-verhaal-van-Louis-Stappers-leeft-verder-online!.html dinsdag 18 mei 2021 16:32:54

De expo rond Hasselaar Louis Stappers, die 100 jaar geleden in Congo wetenschappelijk onderzoek voerde, is ondertussen afgelopen. Maar niet getreurd, online kunnen jullie nog nagenieten van het onderzoek naar en de reconstructie van zijn reis én van een digitale impressie van de expo zelf.

In het spoor van Louis Stappers

Duik met onze collega's Raf en Tine van dienst Erfgoed mee in het archief van Hasseltse wetenschapper Louis Stappers, dat bewaard wordt in onze bibliotheek. Zij hebben zijn wetenschappelijke reis in het Congo van de jaren 1910 helemaal gereconstrueerd aan de hand van zijn dagboek en twee fotoalbums.

We delen het proces van dit minutieuze archiefonderzoek heel graag met jullie in het filmpje 'In het spoor van Louis Stappers: een zoektocht'! 

Het Congolese dagboek van Louis Stappers

Bekijk de online expo 'Het Congolese dagboek van Louis Stappers', die een mooie impressie geeft van zijn reis aan de hand van zijn dagboek en foto-albums.

Je vindt alles hier terug!

Lize Spit wint de eerste PXL Boekenpanda! https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75184 woensdag 19 mei 2021 14:53:44

Na twee spannende stemrondes hebben de PXL-studenten een eerste Boekenpanda-winnaar gekozen: Lize Spit! Haar tweede roman 'Ik ben er niet' haalde het voor 'Wildevrouw' van Jeroen Olyslaegers en 'De dag die nooit komt' van Oliver Reps. Proficiat Lize!

Heb je de live bekendmaking op Facebook gemist? Bekijk dan hieronder nog eens de leuke video met o.a. het rapport van de studentenjury en Lize's dankwoord.

 

Route: duik onder... in de wereld van Brecht Evens https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Route-duik-onder-in-de-wereld-van-Brecht-Evens.html maandag 31 mei 2021 13:52:58

Route: duik onder... in de wereld van Brecht Evens

12 juni tem. 31 augustus | start aan Bibliotheek Hasselt Limburg (vestiging Dusart)

Duik onder in de wereld van Brecht Evens en laat je onderweg verrassen door de kleurrijke illustraties. Bibliotheek Hasselt Limburg neemt je mee op sleeptouw langs etalages in, of nét buiten, de binnenstad. Kijk en ontdek!

Wil je graag eens door Brechts’ werk bladeren? We zorgen er in de bib voor dat je er niet langs kan kijken! Bekijk nog tot 18 juli zeker onze IN FOCUS stand, waar we alles over Brecht Evens verzameld hebben, op de gelijkvloerse verdieping.

Dubbeltentoonstelling Brecht Evens

Eén ding staat vast: je kunt deze zomer misschien eender waarheen, maar toch kom je best naar Hasselt.

Want internationaal bekend kunstenaar, striptekenaar en graphic novellist Brecht Evens houdt hier zijn eerste Belgische solotentoonstelling!

Een unieke kans om je te laten onderdompelen in een roes van zinderende kleuren, prikkelende verbeelding en onverwachte plotwendingen, van 12 juni tot 16 oktober 2021 in Het Stadsmus en Villa Verbeelding.

Heb je daarna zin in nog meer Brecht? Dan vind je deze zomer zeker je gading, want de stad gonst van de activiteiten rond zijn werk.

Zin in Zomer: een hele zomer lang https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Zin-in-Zomer-een-hele-zomer-lang.html maandag 31 mei 2021 16:32:49

De hele zomer lang is er Zin in Zomer in de vier partnersteden.

In Bilzen, Genk, Hasselt en Sint-Truiden kan je naar tentoonstellingen over literatuur en illustratie of deelnemen aan allerlei activiteiten.

Apotheose aan het einde van de zomervakantie, met een waar festivalweekend van 26 tot en met 29 augustus!

Je vindt het hele programma op de website. Tickets zijn beschikbaar!

Wil je altijd eerst op de hoogte zijn? Schrijf je dan zeker in voor de Zin in Zomer-nieuwsbrief!

Schatten van Vlieg in de bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/schattenvanvlieg zaterdag 5 juni 2021 11:35:53

Zie jij wat ik zie in de bib?
Kom deze zomer op zoek naar de schat van Vlieg in de bibliotheek van Hasselt. Volg het spoor van Vlieg naar de schatkist en los de kijkopdrachten op. Elke schattenjager krijgt een leuke verrassing.
Ga op schattenjacht tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
Deze zoektocht duurt ongeveer 15 minuten en is natuurlijk te combineren met een bezoek aan de bibliotheek.

Tentoonstelling 'Zwerveling' van Peter Van den Ende https://bibliotheek.hasselt.be/zwerveling zaterdag 5 juni 2021 13:26:07

Een bootje van papier vaart over de oceaan, langs riffen en tussen ijsschotsen door. Het laveert tussen scholen vissen, wuivende waterplanten en angstaanjagende zeemonsters. Het verbaast zich over een wonderlijke sprookjeswereld boven en onder water, doorstaat stormen en redt zich uit benarde situaties.

De tentoonstelling Zwerveling brengt de illustraties van Peter Van den Ende tot leven en neemt je mee op een fantasierijke reis. Ontdek levensgrote reproducties van de prachtige zwart-wit illustraties. Laat je onderdompelen in deze magisch mooie wereld van zeecreaturen en fantasturia onder en boven water. Laat je fantasie de vrije loop gaan en creëer je eigen verhaal...

Als apotheose keer je terug naar de originele illustraties uit Zwerveling. Je maakt kennis met Peters inspiratiebronnen en krijgt de kans om een kijkje te nemen in zijn creatief atelier.

Laat je verwonderen…

2 oktober is er ook een leuke workshop met Peter Van den Ende

Bib op kamp https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Bib-op-kamp.html donderdag 10 juni 2021 13:29:02

Een vaste waarde intussen, onze kampkoffers voor de Hasseltse jeugdbewegingen!

Deze koffer biedt gratis leesvoer voor alle leeftijden en wordt gevuld met bekende stripreeksen. Met deze actie geeft BHL veel gelezen strips die in de collectie werden vervangen een tweede leven.

Bestellen van een koffer vol gratis leesvoer kan hier.

Route: Duik onder... in de wereld van Brecht Evens https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/BrechtEvensRoute.html vrijdag 11 juni 2021 10:12:17

Duik onder in de wereld van Brecht Evens en laat je onderweg verrassen door de kleurrijke illustraties. Bibliotheek Hasselt Limburg neemt je mee op sleeptouw langs etalages in, of nét buiten, de binnenstad. Kijk en ontdek! 

Op pad met vrienden, kinderen of jouw familiebubbel, de tekeningen van Brecht nodigen je uit tot eersteklas speurwerk. Waag jij je aan de zoekopdrachten?

Je vindt enkele van zijn tekeningen op extreem groot formaat aan de gevels van 

 • Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart
 • Zwembad Kapermolen
 • het oude administratieve centrum aan het Groenplein
 • de oude JBC-winkel bij de TT-wijk
 • de ingang van de parking aan Quartier Bleu

Graag eens door Brechts’ werk bladeren? We gaan ervoor zorgen dat je er niet naast kunt kijken in de bib!

Dubbeltentoonstelling Brecht Evens

Eén ding staat vast: je kan deze zomer misschien eender waarheen, maar toch kom je best naar Hasselt.
Want de internationaal bekende kunstenaar, striptekenaar en graphic novellist Brecht Evens houdt er zijn eerste Belgische solotentoonstelling, in Het Stadsmus en Villa Verbeelding! Een unieke kans om je te laten onderdompelen in een roes van zinderende kleuren, prikkelende verbeelding en onverwachte plotwendingen.

Heb je daarna zin in nog meer Brecht? Dan vind je zeker je gading, want de stad gonst van de activiteiten rond zijn werk.
Van 12 juni tot 16 oktober 2021 in Het Stadsmus en Villa Verbeelding.

De bib in zomermodus: aangepaste openingsuren en verlengde leentermijn https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/zomermodus.html maandag 14 juni 2021 11:02:18

Zomerregeling tot 5 september

aangepaste openingsuren

Van zaterdag 26 juni tot en met zondag 5 september werkt de bibliotheek met aangepaste openingsuren.

 • Dusart
  • maandag tot en met vrijdag van 10 tot 18 uur
  • zaterdag van 10 tot 16 uur
 • Kuringen
  • dinsdag en woensdag van 14 tot 18 uur
  • zaterdag en zondag van 9.30 tot 12.30 uur

langere leentermijn

Ga je met vakantie? Maak je voorlopig geen zorgen over het inleveren van je materialen, want tijdens deze periode wordt de standaard leentermijn verlengd naar 6 weken.

Na deze termijn van 6 weken kun je je geleende materialen nog één keer verlengen met 3 weken. Deze actie loopt tot zondag 19 september.

E-readers in de klas https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75258 woensdag 16 juni 2021 11:03:41

Wil je je leerlingen eens verrassen door ze te laten lezen op een e-reader? Met onze compacte en lichte e-readers kunnen je leerlingen lezen waar en wanneer ze maar willen. 

Als leerkracht secundair onderwijs kan je voor een leesproject voor iedere leerling van je klas een e-reader lenen. Wij plaatsen tot drie titels op de e-readers en laden ze volledig op.

Vraag hier je set e-readers aan!

Marieke Lucas, Gaea, Erwin, Fleur, Margot, Moya en Jens - Tussen 2 Lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/T2Loverzicht.html woensdag 16 juni 2021 14:47:41

De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim.

Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven. Een mix van interviews en lezingen, van jonge namen en gevestigde waarden...

We nodigen iedereen van harte uit om mee te komen genieten van onze gasten komend seizoen. En sporen je aan om tijdig je gratis ticket te reserveren - schrijf je zeker ook in op de wachtlijst, we hopen het aantal beschikbare plekjes toch nog op te kunnen krikken in de nabije toekomst.

Wie zijn onze gasten?

Tickets zijn gratis en te reserveren via de website van CCHa.

Muzikale voorstelling 'Trol' https://bibliotheek.hasselt.be/trol donderdag 17 juni 2021 15:11:26

De wereld van Trol is groot, grauw en grof. Totdat hij iets nieuws ziet wat zweeft en dwarrelt. Trol wil het pakken, maar het verdwijnt in de grond. Zal hij het ooit terugzien?

Trio Going Places (Irene Koster – viool, Ilse Konings – cello, Tineke Lemmens – accordeon) vertellen het aandoenlijke verhaal van dit prentenboek in woord en muziek. Daarbij krijgen de kinderen in een korte workshop de gelegenheid om zelf creatief bezig te zijn met het verhaal, d.m.v. knutselen en bewegen.

Voorstelling 'Was de aarde vroeger plat?' https://bibliotheek.hasselt.be/wasdeaarde donderdag 17 juni 2021 15:31:50

Waren mensen vroeger apen? Is bevroren water nat? Gaan de sterren ’s morgens slapen? Was de aarde vroeger plat? 

De wereld zit vol vragen die om antwoord vragen. Er zijn ook vragen die vragen om een versje, een gedicht, een schilderij.  Verteller Willem Verheyden reist met de kinderen door tijd en ruimte. En in zijn bagage zit de aanstekelijke poëzie van Bette Westera en de sprankelende theaterpoppen naar Sylvia Weve van Vick Verachtert.  Een sprankelende voorstelling rond al die vragen van kinderen waarop ouders en andere grote mensen hen het antwoord schuldig moeten blijven.

Lees E-boeken van de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/E-boekenplatform.html vrijdag 18 juni 2021 12:17:49

Vanaf zaterdag 26 juni kun je via de bib gratis e-boeken lezen op een eigen toestel naar keuze. Meld je met je Mijn Bibliotheek-profiel aan op het cloudLibrary-platform om het aanbod te ontdekken en... meteen je eerste e-boeken te lenen! 

Leen als lid van onze bib vanaf nu gratis e-boeken via het platform CloudLibrary:

 • telkens 2 e-boeken tegelijk lenen
 • 6 weken lang beschikbaar
 • op je eigen toestel
 • na de uitleentermijn verdwijnen de e-boeken vanzelf van je toestel
 • tot 2 e-boeken reserveren die je graag nog wil lezen.
 • beschikbaar op tablet, smartphone, computer
 • kunnen overgezet worden naar de meeste courante e-readers.

Zo werkt het:

 • zorg dat je lidmaatschap van Bibliotheek Hasselt Limburg in orde is
 • Download de app via de Apple App Store of Google Play op je smartphone of tablet. Kies in het keuzemenu voor België – E-boeken Vlaanderen en Brussel – de Bib OF Ga rechtstreeks naar het aanbod e-boeken van de Vlaamse en Brusselse bibliotheken via deze link 
 • Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel (registreren), maak je keuze uit het aanbod en begin meteen te lezen.
 • Wil je e-boeken op je e-reader plaatsen? Maak dan gebruik van onze handleidingen om boeken te downloaden via Adobe Digital Editions op Windows of Mac.

Raadpleeg de handleiding

Wij helpen je graag verder

Leen een e-reader

Heb je zelf nog geen e-reader dan kan je er ééntje van ons lenen.

Vraag online een e-reader aan

Je krijgt van ons een bericht zodra de e-reader klaar ligt. Als alle e-readers uitgeleend zijn, dan reserveren wij er eentje voor je. Het reserveren van een e-reader kost net als een gewone reservatie € 1,50.

Met de e-reader kan je dan e-boeken lenen via het platform CloudLibrary.

Ontdek hier de uitleenvoorwaarden en een korte gebruikershandleiding.

Gebruiksvoorwaarden & Privacyverklaring E-boekendienst

Wat je hierover moet weten vind je in dit document.

Kunstendag voor Kinderen - tekenworkshop met Sebastiaan Van Doninck https://bibliotheek.hasselt.be/kunstendag vrijdag 18 juni 2021 13:20:19

Voor Kunstendag voor Kinderen gaat Sebastiaan Van Doninck, illustrator van o.a. 'De fantastische vliegwedstrijd', 'Monsterlijke Microben' en 'Geluk voor kinderen' samen met jullie aan de slag!

Heb je zin om te tekenen en gebruik je graag je fantasie? Dan is deze workshop helemaal iets voor jou! Kom mee tekenen, fantaseren, knippen, plakken en ...vliegen! Want dat gaan we doen, we gaan een heel eigen vliegtuigwedstrijd in elkaar knutselen en organiseren, en dat allemaal op papier! Een luchtballon? Een straaljager? Een gekke parachute? Sebastiaan helpt je om je eigen knotsgekke vliegtuig te maken en van start naar finish te vliegen! Plezier en spanning verzekerd.

Drawing Days - tekenworkshop met Peter Van den Ende https://bibliotheek.hasselt.be/drawingdays vrijdag 18 juni 2021 14:08:01

Voor Drawing Days neemt de illustrator Peter Van den Ende je in deze tekenworkshop mee in het woordeloze beeldverhaal 'Zwerveling'.

Een bootje van papier vaart over de oceaan, langs riffen en tussen ijsschotsen door. Het laveert tussen scholen vissen, wuivende waterplanten en angstaanjagende zeemonsters. Het verbaast zich over een wonderlijke sprookjeswereld boven en onder water, doorstaat stormen en redt zich uit benarde situaties.
Na de workshop heeft de tentoonstelling in de bibliotheek geen geheimen meer voor jou!

Versoepeling van de coronamaatregels in de bibliotheek vanaf 26 juni https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/coronamaatregelsBHL.html maandag 21 juni 2021 14:47:10

Omwille van de goede cijfers en de verdere versoepelingen van de coronamaatregels in ons land heeft onze bibliotheek de toestemming gekregen om weer 'meer bibliotheek' te mogen zijn voor haar bezoekers. We zijn daar heel blij om!

Heel wat versoepelingen gaan in op zaterdag 26 juni. Deze fase duurt tot we het fiat krijgen om weer op onze oude vertrouwde wijze onze deuren te mogen openen.

Wat kunnen we onze bezoekers aanbieden vanaf zaterdag 26 juni?

Het goede nieuws!

 • internetpc's zijn weer ter beschikking, inclusief gebruik printer/kopieerapparaat
 • zitplekken beschikbaar
 • leescafé is weer open (Dusart)
 • kranten en tijdschriften zijn er weer (Dusart)
 • digitale bib is weer te gebruiken (Dusart)
 • studieplekken in de bibliotheekruimte zonder reservatie (Dusart)

Opgelet!

alle zit- en werkplekken worden opgesteld conform de afstandsregels. We vragen iedereen daarom ook om die regels te respecteren.

De standaard coronamaatregelen blijven uiteraard gelden

 • houd voldoende afstand - 1,5 meter
 • mondmasker verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar
 • ontsmet je handen bij het binnenkomen

We herinneren je ook aan deze nog steeds geldende richtlijnen

 • volg het aangeduide circulatieplan
 • gecontroleerd aantal bezoekers in beide vestigingen van de bibliotheek
 • verplicht nemen van een mandje per persoon / per gezinsbubbel (zo tellen wij het aantal bezoekers), verplicht ontsmetten van het mandje door de gebruiker
 • beperk je bezoek en kom alleen (of met je gezinsbubbel)
 • volwassenen leveren in en lenen voor de kinderen, zo beperken we eventuele wachtrijen
 • raadpleeg de catalogus van thuis uit: maak vooraf een lijstje!
 • gebruik bij voorkeur je eigen smartphone om onze catalogus te raadplegen als je in de bib iets wenst op te zoeken
 • studieplekken op het studieplatform enkel na reservatie 
 • inleveren enkel tijdens de openingsuren (Kuringen)

Lees alles over de coronamaatregelen in stad Hasselt

Leesplezier | Ontdek tips en tools in de nieuwe brochure https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75316 woensdag 30 juni 2021 11:20:01

Goesting om te lezen, bij sommigen is die er vanzelf. Bij andere kinderen en jongeren is het zoeken naar de juiste aanpak om hun leesplezier te vergroten. Onderzoek toont ondertussen duidelijk het verband aan tussen leesmotivatie en leesvaardigheid; wie graag leest, zal meer lezen en beter kunnen lezen.

Om ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen en jongeren te ondersteunen bij het stimuleren van leesplezier bundelden we in twee brochures een breed en inspirerend aanbod tips en tools.

Ontdek de brochure 'Leesplezier' voor lager onderwijs

Ontdek de brochure 'Leesplezier' voor secundair onderwijs

Tussen 2 Lijnen met Marieke Lucas Rijneveld 'Mijn lieve gunsteling' https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/T2L_Rijneveld.html zaterdag 10 juli 2021 10:56:58

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld (°1991) geldt als één van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Lees maar even mee...

 • In 2015 debuteerde Rijneveld met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. De Volkskrant riep de auteur uit tot literair talent van het jaar. 
 • Debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018, werd bekroond met de ANV Debutantenprijs en stond op de longlist van de Libris Letteren Prijs 2019.
 • De Engelse vertaling The discomfort of evening werd bekroond met de prestigieuze International Booker Prize 2020.
 • De tweede dichtbundel Fantoommerrie (2019) werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs 2020 en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2020.
 • In november 2020 verscheen een nieuwe en wederom bejubelde roman Mijn lieve gunsteling

Mijn lieve gunsteling

Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar.

Mijn lieve gunsteling is een meer dan waardige opvolger van de debuutroman De avond is ongemak waarmee Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlandse auteur de International Booker Prize won.

“***** Rijnevelds gevleugelde taal is zo trefzeker dat je als lezer meer dan eens een ongemakkelijk gevoel krijgt, nog meer door de manier waarop iets wordt verwoord dan door wat er wordt gezegd. Laat ons het maar gewoon zeggen: dit is een meesterwerk.” cuttingedge.be

“Voortdenderende roman met hartenbloed geschreven (…) een taalbouwwerk, met veel inventieve, aan de boerenwereld ontleende metaforiek.” De Morgen

Interiew door Jelle Van Riet

Marieke Lucas zal worden geïnterviewd door Jelle Van Riet. Jelle Van Riet is sinds 2001 freelance literair journaliste en columniste. Zij schrijft voor De Standaard en interviewt ook vaak voor een publiek. Jelle zetelde in de jury van zowel de BookSpot Literatuurprijs als de ANV-debutantenprijs, en ze was ook jurylid en -voorzitter van de Gouden Uil Jeugdliteratuur. Literatuur is haar vak, haar passie en haar waanzin. Maar ook beeldende kunst, theater, dans en muziek zijn voor haar de bron van alle leven.

Foto Marieke Lucas © Jeroen Jumelet
Foto Jelle Van Riet © Annelies Verhelst


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Tussen 2 Lijnen met Gaea Schoeters 'Trofee' https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/T2L_Schoeters.html zaterdag 10 juli 2021 14:41:10

Bitterzoet en ijzersterk - Gaea Schoeters over haar roman ‘Trofee’

Hunter White leeft voor de jacht op groot wild: in die ultieme krachtmeting met de natuur voelt hij dat hij leeft. Maar als hij naar Afrika vertrekt om een neushoorn te schieten, de laatste van de big five die hem nog ontbreekt, geeft het lot de jacht een andere wending. Zijn droom verandert algauw in een nachtmerrie die hem steeds dichter bij de duisternis in zijn eigen hart brengt. Is er nog een weg terug?

Trofee is een ode aan de wilde natuur en een scherpe kritiek op onze omgang met Afrika.

Gaea Schoeters bevestigt met ‘Trofee’ haar vakkundig schrijver- en vertellerschap. Schoeters helpt je afdalen in het verwrongen brein van een jager die enkel in zijn eigen gelijk gelooft. Af en toe knijp je even in je wang om je eraan te herinneren dat de gruwel die je leest gelukkig dit keer fictie is, al is de realiteit van de duur betaalde jachtfeestjes minstens even gortig.

Maar schrijf ‘Trofee’ niet af als het zoveelste thrillertje. De duur betaalde trofeejacht die Gaea Schoeters in ‘Trofee’ serveert, is volstrekt uniek. De scheef gewrongen verhouding tussen mens en natuur wordt tot op het bot geanalyseerd.

‘Trofee’ is haar meest recente roman en verscheen in november 2020.

Gaea Schoeters

Gaea Schoeters (1976) is auteur, journalist, scenarist en librettist. Ze debuteerde met korte verhalen en schreef onder meer het reisboek ‘Meisjes, moslims & motoren’, de literaire thriller ‘Diggers’ en de romans ‘De kunst van het vallen’ en ‘Zonder titel #1’.

In 2020 tekende ze, samen met Johanna Pas, voor de Nederlandse vertaling van ‘Hold Your Own’,  de dichtbundel van - een van de meest getalenteerde en fascinerende jonge schrijvers van het Verenigd Koninkrijk - Kae Tempest. De dichtbundel is als ‘Tiresias’ uitgegeven en zal ook als basis worden gebruikt voor een gelijknamige theatervoorstelling door Guy Cassiers.

Gaea Schoeters’ werk situeert zich op het snijvlak tussen vormexperiment en maatschappelijk engagement. Ze werkt als freelance-journalist voor De Standaard en is een veelgevraagd columnist en essayist in diverse kranten en literaire tijdschriften.

Foto Gaea Schoeters © Sébastien van Malleghem


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Tussen 2 lijnen met Erwin Mortier 'De onbevlekte' https://bibliotheek.hasselt.be/75329-ErwinMortier dinsdag 13 juli 2021 14:22:47

In het voorjaar van 2020 verscheen de roman 'De onbevlekte', het langverwachte vervolg op Erwin Mortiers' bekroonde debuutroman 'Marcel'. We zijn blij dat we het interview door Sofie Gielis hebben kunnen verplaatsen naar een nieuwe datum!

De onbevlekte, het vervolg op 'Marcel'

In 'De onbevlekte' keert Marcel terug naar huis in een laatste poging het verzwegen verleden te doorbreken en uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn aan het oostfront gestorven grootoom. Mortiers vervolg op zijn veelgeprezen en prijswinnende debuutroman 'Marcel' is andermaal een donker familieverhaal, waarin de Vlaamse klei nietsontziend wordt omgewoeld om het duistere verleden aan het licht te brengen. Dit doet Mortier op weergaloze wijze, in zijn verfijnde, suggestieve stijl, waarin geen woord, geen letter, geen komma op de verkeerde plek staat en het wemelt van de trefzekere beelden.

Met deze langverwachte, nieuwe roman over de complexiteit van liefhebben bevestigt Erwin Mortier eens te meer tot de absolute topklasse van de Nederlandstalige literatuur te behoren.

Wie is Erwin Mortier?

Erwin Mortier (1965) studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Museum Dr. Guislan, Geschiedenis van de Psychiatrie. In 1999 maakte Mortier zijn debuut met de zeer succesvolle roman 'Marcel', die werd bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor. Daarnaast werd het boek genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de longlist van De Gouden Uil. Een jaar na verschijning waren veertigduizend exemplaren verkocht, vertalingen verschenen in het Engels, Duits, Frans en Bulgaars.

Wie is Sofie Gielis?

Sofie Gielis is altijd omringd door boeken - als literatuurcriticus voor De Standaard, redactielid van DW B of jurylid van prijzen als de BookSpot Literatuurprijs en de Vlaamse Cultuurprijs Letteren. Ze schreef een doctoraat over mengvormen van essay en verhaal in postmoderne literatuur, leidt artistiek onderzoeksgroep FRAME en doceert aan PXL-MAD School of Arts. En ze komt uit Hasselt!

En wie is Marcel?

'Marcel' vertelt het verhaal van een Vlaamse plattelandsjongen die opgroeit in een familie vol geheimzinnige verhalen en duistere gewoontes. Langzaam ontdekt hij het geheim en de schande die sinds de oorlog aan de familie kleeft. In het middelpunt van het verhaal staat dit kleine jongetje Marcel, dat door zijn grootouders wordt opgevoed. Tegelijk draait het verhaal om de oudere Marcel, die enkele decennia eerder aan het Duitse Oostfront is gesneuveld.

Zijn oeuvre werd rijkelijk bekroond

Mortiers tweede roman, 'Mijn tweede huid' werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en De Gouden Uil. Zijn poëziedebuut 'Vergeten licht' (2001) ontving de C. Buddingh'-prijs. In 2002 volgden de derde roman 'Sluitertijd' en een essaybundel 'Pleidooi voor de zonde'. In 2004 maakte Mortier de overstap naar De Bezige Bij, waar datzelfde najaar zijn novelle 'Alle dagen samen' verscheen. In 2005 verscheen de bundel 'Uit één vinger valt men niet', gedichten bij foto’s van Lieve Blancquaert die werden genomen in het voormalige Klooster van de Minderbroeders te Gent, in 2007 gevolgd door 'Avonden op het landgoed. Op reis met Gerard Reve'. Van 2005 tot 2007 was Mortier stadsdichter van Gent. In oktober 2008 verscheen de alom bejubelde roman 'Godenslaap', gevolgd door 'De spiegelingen' in 2014 en door 'Omtrent liefde en dood' in 2017.

foto Erwin Mortier (c) Stephan Vanfleteren


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Tussen 2 Lijnen met Margot Vanderstraeten - Minjan https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/T2L-MargotVanderstraeten.html dinsdag 13 juli 2021 14:51:40

Minjan - Mijn orthodox-joodse ontmoetingen na mazzel tov

Margot Vanderstraeten heeft met 'Mazzel tov' een gevoelige snaar geraakt: niet alleen werd het boek een internationale best seller, het leidde ook tot bijzondere nieuwe ontmoetingen binnen de orthodox-joodse gemeenschap.

Zo zijn er chef-kok Moshi van het beroemde Hoffy’s in Antwerpen, die iedereen die daarom vraagt graag uitleg geeft over de joods-culinaire traditie en het chassidische leven; Dan Z., een buitenbeentje met een humorvolle blik die al decennialang als enige de chassidische gemeenschap mag fotograferen; Esther, met wie Margot redetwist over de ultraorthodox-religieuze opvoeding en scholing; en ook koningin Mathilde passeert – wanneer zij wordt rondgeleid in de Dossinkazerne in Mechelen, waar foto’s van Dan Z. en teksten van Margot werden getoond en de ontroerende chassidische meneer Schwarz voor het eerst in zijn leven foto’s van de Holocaust zag.

In 'Minjan' is Margot Vanderstraeten op haar best: nu eens ernstig, dan weer lichtvoetig tot ironisch maar altijd met oprechte interesse zoekt zij, op haar eigen niet-godsdienstige manier, verbinding met buren die nabij een zo ander leven leiden.

Margot Vanderstraeten

Margot Vanderstraeten is schrijfster en journalist. Ze publiceerde vier romans: 'Alle mensen bijten' (debuutprijs), 'De vertraging', 'Mise en place' (nominatie Halewijnprijs) en 'Het vlindereffect', en twee interviewboeken: 'Schrijvers gaan niet dood' (met foto's van Stephan Vanfleteren) en 'Het geweten van onze strafpleiters'. 'Mazzel tov' was haar eerste non-fictieverhaal en scheerde meteen hoge toppen en haalt prijs na prijs binnen. Ook het lezende publiek omarmde het boek met 60000 verkochte exemplaren. Met 'Minjan' neemt ze ons opnieuw mee naar de wereld van 'Mazzel Tov'.


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Klasse lerarenkaart: laatste kans! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Klasse-lerarenkaart-laatste-kans!.html dinsdag 13 juli 2021 16:24:59

Ben jij leerkracht en woon je in postcodes 3500, 3501, 3510, 3511 of 3512 - in Hasselt dus?

En heb je je Klasse lerarenkaart nog niet opgehaald? Dan is dit je laatste kans om dat kaartje vol voordelen te komen ophalen in vestiging Dusart om er deze zomervakantie nog volop van te kunnen genieten! 

We hebben de kaarten nog in de bib tot Klasse ze komt ophalen. Haast je dus!

IN FOCUS Amy Winehouse https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-Amy-Winehouse.html maandag 19 juli 2021 09:08:26

icoon tegen wil en dank: Amy Winehouse

Amy Winehouse was een Britse jazz- en soulzangeres. In het Verenigd Koninkrijk brak ze in 2003 door met haar debuutalbum Frank. In de rest van de wereld werd ze bekend – nee, beroemd- met haar tweede album Back to Black met daarop de hitsingles Rehab en Back to Black. Ze werkte hiervoor samen met onder meer Mark Ronson die mee aan de basis lag van haar grote hit Valerie, een cover van een liedje van de band The Zutons. Amy Winehouse was de eerste Britse die vijf Grammy Awards won.

turbulent leven

Amy Winehouse was een verschijning die indruk maakte, op alle manieren. Haar muziek en teksten spraken boekdelen over haar leven, haar stem kon alle mogelijke emoties overbrengen op haar publiek. Maar ook kwam ze vaak negatief in het nieuws vanwege haar alcohol- en drugsverslaving en haar turbulente huwelijk. De papparazi lagen overal op de loer en ze werd opgejaagd wild.

Haar laatste optreden was op 18 juni 2011 in Belgrado, waar ze ernstig onder invloed van alcohol was. Op zaterdag 23 juli 2011 werd Amy Winehouse op 27-jarige leeftijd door haar lijfwacht dood aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen. Zij werd op 26 juli 2011 gecremeerd. Pas op 26 oktober 2011 werd officieel bekendgemaakt dat Winehouse was overleden aan een alcoholvergiftiging. 

27 club

Amy Winehouse trad met haar dood toe tot de legendarische '27 club' of 'forever 27', een onbepaalde groep van beroemde muzikanten die overleden op 27-jarige leeftijd, met een levensstijl gekenmerkt door overmatig drugs- en alcoholgebruik. 

Het verband werd voor het eerst gelegd toen rond 1970 in korte tijd de 27-jarigen Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Jim Morrison overleden. Nadien stierven Kurt Cobain en dus ook Amy Winehouse op die leeftijd.

Opmerkelijk: er is ondertussen wetenschappelijk aangetoond dat er geen extra risico is voor muzikanten om te sterven als ze 27 jaar oud zijn.

Op 23 jui 2021 is het 10 jaar geleden dat ze stierf. Nu aan de halfronde tafel op de gelijkvloerse verdieping: in focus Amy Winehouse.

IN FOCUS Oog in oog met de Romeinen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-Oog-in-oog-met-de-Romeinen.html maandag 19 juli 2021 10:26:34

Hoe was het écht om te leven in de Romeinse tijd, in Rome en ver daarbuiten? In de unieke tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’, die nu in het Gallo-Romeins Museum loopt verneem je het van de Romeinen zelf: jong en oud, arm en rijk.

Hun oprechte verhalen voeren je 2000 jaar terug in de tijd. De tentoonstelling neemt je mee op tocht door het Romeinse Rijk via onder andere 250 topstukken van het Londense British Museum, in een sfeervol en strak decor.

Topstukken eenmalig te zien

Levensgrote beelden van Romeinse keizers en goden, grafstenen met ontroerende opschriften, amforen voor olie en wijn, ravissante juwelen, wapens, fresco’s en mozaïeken, schitterend zilverwerk, … De Romeinse collectie van het British Museum geniet wereldfaam. Een prachtig deel ervan zie je nu eenmalig in Tongeren.

Bibcollectie in focus

In de bib kun je nu terecht voor een selectie van materialen uit onze collectie die jou ook meenemen naar de Romeinse wereld van 2000 jaar geleden. Je vindt de themastand aan de halfronde tafel op de gelijkvloerse verdieping.

Blokplekken in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Blokplekken-in-de-bib.html maandag 26 juli 2021 10:21:20

Op zoek naar een rustige blokplek voor je tweede zit? In vestiging Dusart kun je altijd terecht!

 • Je kunt zeker zijn van je plek en reserveren op het studieplatform reserveer hier
 • Of je kunt op goed geluk komen en een plekje kiezen in de bibliotheek zelf.

Hou zeker rekening met onze zomerse openingsuren en de geldende coronamaatregels.

En... veel succes!

Expo Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Flanerendoorhasselt.html maandag 26 juli 2021 11:28:20

Heen en weer in de tijd

Voor de expo ‘Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering' focussen we op de binnenstad van Hasselt voor een fascinerende blik terug in de tijd, aan de hand van oude prentbriefkaarten. Maar we kijken ook naar vandaag en komen veel plekken tegen waar het stadsbeeld een ware metamorfose heeft doorgemaakt.

Om vroeger en nu naast mekaar te kunnen leggen stuurden we fotograaf Kobe Vanderzande op pad. Hij stapte in de schoenen van de fotograaf van de oude prentbriefkaart en nam een foto op exact dezelfde plek. En dat deed hij 70 keer.

Prentbriefkaarten

Rond 1900 waren prentbriefkaarten dé manier om aan familie of kennissen te laten weten waar je was en hoe het met je ging. Zoals men nu een selfie stuurt vanuit alle hoeken van de wereld, zo waren destijds prentbriefkaarten alomtegenwoordig. Vandaag zijn ze een unieke historische bron met een grote documentaire waarde. Bibliotheek Hasselt Limburg verzamelt al jaren prentbriefkaarten uit alle Limburgse gemeenten in de collectie Limburgensia, die wordt beheerd door dienst Erfgoed.

Samenwerking Hasseltse erfgoedinstellingen

Bibliotheek Hasselt Limburg putte voor deze expo niet alleen uit de eigen collectie. We mochten ook snuisteren in de rijke collecties prentbriefkaarten van andere Hasseltse erfgoedinstellingen, zoals het Stadsarchief, het Jenevermuseum en het Stadsmus. Door de uitzonderlijk grote keuze die zo ontstond was het mogelijk om thema’s uit te diepen of bepaalde pleinen of kruispunten vanuit alle hoeken te bekijken. Wie herinnert zich nog het oude Leopoldplein, of de percée, later omgedoopt tot Ridder Portmansstraat? Wie weet nog waar de jeneverstokerijen vroeger lagen?

Flaneer langs de locaties via de Erfgoedapp-wandeling!

Wie het allemaal liever zelf ontdekt in openlucht, kan dat via de ErfgoedApp-wandeling “Flaneren door Hasselt”. Op elke locatie die je tegenkomt in de virtuele wandeling vind je een beeld van de oude prentbriefkaart, de hedendaagse foto en een woordje uitleg. Laat je verbeelding werken! Je waant je zó terug in een Hasselt uit lang vervlogen tijden…

Ontdek het najaarsprogramma voor de jeugd https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/najaarsprogramma.html donderdag 29 juli 2021 14:30:27

Voor het najaar staan opnieuw een aantal jeugdactiviteiten op de kalender.

We starten het voorleesjaar op 25 september met voor de allerkleinsten de muzikale voorstelling 'Trol'.
Voor Drawing Days neemt de illustrator Peter Van den Ende je in een tekenworkshop mee in het woordeloze beeldverhaal 'Zwerveling'. 
Willem Verheyden beantwoordt op 23 oktober alle kindervragen in de voorstelling 'Was de aarde vroeger plat?'
En tenslotte geeft illustrator Sebastiaan Van Doninck een tekenworkshop op 20 november in het kader van Kunstendag voor Kinderen.

Meer info en inschrijven op de website.

De bibliotheek is gesloten op zondag 15 augustus https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/de-bibliotheek-is-gesloten-op-zondag-15-augustus.html vrijdag 30 juli 2021 12:05:56

Op zondag 15 augustus is de bibliotheek gesloten omwille van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart.

bekijk hier onze openingsuren en sluitingsdagen