Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2019 Smartsite Leerkracht (in opleiding)? Vraag je OLE-kaart aan! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Vraag-je-OLE-kaart-aan!.html dinsdag 13 september 2016 17:19:02

Ben jij leerkracht of leerkracht in opleiding?

Vraag dan zo snel mogelijk je OLE-kaart (onderwijs- en leesbevorderingskaart) aan via het aanvraagformulier. Breng het aanvraagformulier volledig ingevuld mee bij je volgende bezoek aan de BHL. Dan kan je het hele schooljaar genieten van verschillende voordelen op maat.

Ontdek hier alle informatie over de OLE-kaart.  

VIP in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/vipindebib vrijdag 11 mei 2018 11:35:00

Het zesde leerjaar, eindpunt van het basisonderwijs en dus ook het eindpunt van ons traject door de jeugdbib. Als kleuter kon je leren welke materialen er in de bib staan. In het tweede leerjaar kreeg je tips om een boek te zoeken dat bij je past. Na het vierde leerjaar heeft de catalogus geen geheimen meer voor je. En nu gaat het nog een versnelling hoger.

Je leert vestiging Dusart beter kennen, waar je in teams vragen oplost en opdrachten uitvoert. Elke vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van het schooljaar reiken we namelijk de viptrofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld. Hen staat een leuke verrassing te wachten…

Bib in blokmodus https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/72388-bib-in-blokmodus.html zaterdag 28 juli 2018 15:45:55

Traditiegetrouw gaat onze activiteitenkalender in juni weer naar een lager pitje. Iedereen die een rustige studieplek zoekt is meer dan welkom om zich in de bibliotheek een fijne werkplek uit te zoeken.

do's and don'ts

We herinneren iedereen er nog even aan dat eten nooit mag in de bib, en dat je enkel een afsluitbaar flesje water mag meenemen. Je kunt je flesje gratis vullen met fris water van onze drinkfontein op de tweede verdieping (naast de ingang van het studieplatform). Frisdrank en koffie kun je tijdens je pauze kopen én nuttigen in het leescafé.

extra groepswerkruimte

Naast het auditorium zijn nu ook het terras en het salon - de uitbouw aan het leescafé - ruimte voor groepswerk. Samen studeren en werken kan daar dus terwijl er rustig gebabbeld mag worden. Stille ruimtes voor studie of de krant te lezen vind je nog steeds in de rest van de bibliotheek.

Succes met de examens!

Workshop: Met boeken op de theaterplanken https://bibliotheek.hasselt.be/spoor6 vrijdag 2 november 2018 13:51:21

Heb jij soms zin om zelf de hoofdrol te spelen in een boek? Of zie je de gebeurtenissen uit een boek voor je ogen gebeuren? Vind je het leuk stukjes luidop te lezen? Dan is deze workshop van Theater Spoor 6 iets voor jou!

Fragmenten, personages, prenten en situaties uit nieuwe en klassieke kinder- en jeugdboeken geven ons veel zin om te beginnen spelen en acteren. En dat mag je letterlijk nemen. We bouwen het decor met stapels boeken en planken. Met petten, mutsen en sjaals spelen we de hoofdrol in de grappigste of de spannendste verhalen. Je hebt geen ervaring nodig!

Ten slotte verkennen we de boeken waarmee we aan de slag gingen. Zin om te beginnen lezen? Een portie leeskriebels krijg je er zomaar bovenop.

Begeleiding: Jesse Van de Kerckhove (beste boekenjuf 2014)

Lerarenkaart 2019 ligt klaar! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lerarenkaart-2019-ligt-klaar!.html vrijdag 14 december 2018 11:47:36

Leerkrachten!

2562 lerarenkaarten liggen vanaf nú op jou te wachten in onze beide vestigingen! Kijk op www.waarismijnlerarenkaart.be, dan weet je in welke bib je moet zijn.

Vertel het goede nieuws zeker verder aan je collega's, dan kunnen jullie snel van de voordelen beginnen genieten!

meer info

Ooit gemist? Terugblik op twaalf jaar erfgoedtentoonstellingen https://bibliotheek.hasselt.be/ooitgemist maandag 17 december 2018 11:55:02

Ooit gemist? een terugblik

De tentoonstelling ‘Ooit gemist?’ biedt een kijk op de erfgoedcollecties van de bibliotheek en op het erfgoedgebeuren van de laatste twaalf jaren.

De inhoud

Om de rijkdom van de collecties - die veilig weggeborgen liggen - zichtbaar te maken voor het brede publiek, kiest BHL ervoor om regelmatig tentoonstellingen te organiseren. Sinds 2007 zijn niet minder dan 27 tentoonstellingen met de eigen collectiestukken opgezet.

Enerzijds werd ingespeeld op thema’s die leefden in het erfgoedveld. Zo was er in 2014 de tentoonstelling 'Bewogen' over de Eerste Wereldoorlog en in 2015 de expo 'Napoleon'. Anderzijds staan er collecties of deelcollecties in de kijker naar aanleiding van projecten van preventieve conservering, catalogisering en digitalisering. Zo kwamen in 2008-2009 de prentbriefkaarten, in 2012-2013 de oude drukken en in 2016-2017 de bouwtekeningen aan bod.

Wie zich verder wil verdiepen in de onderwerpen kan nog altijd gratis de brochures van de tentoonstellingen verkrijgen aan het informatiepunt op de gelijkvloerse verdieping.

Ooit gemist? Herbeleef ons erfgoed! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Ooit-gemist-Herbeleef-ons-erfgoed!.html maandag 17 december 2018 14:56:23

Al twaalf jaar laat de Dienst Erfgoed van onze bibliotheek via eigen tentoonstellingen zien wat er allemaal aan schatten verborgen ligt in ons depot en onze magazijnen.

De tentoonstelling 'Ooit gemist? Terugblik op twaalf jaar erfgoedtentoonstellingen' laat je opnieuw genieten van de prachtigste stukken uit onze erfgoedcollecties.

Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van vestiging Dusart.

Gratis duurzame draagtas! https://bibliotheek.hasselt.be/draagtas donderdag 24 januari 2019 13:35:11

Kom dit jaar naar de bib en je krijgt onze splinternieuwe, prachtige en praktische draagtas helemaal gratis mee!
Jullie geduld van afgelopen jaar wordt beloond - meld je even aan het onthaal en je ontvangt onmiddellijk je nieuwe bibtas.

Eén gratis draagtas per geldig lidmaatschap.

Verlengd! Expo "Ik streep, teken en knipoog: geïllustreerde verborgen gedichten" door DOiNK https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Verlengd!-Expo-Ik-streep,-teken-en-knipoog-geillustreerde-verborgen-gedichten-door-DOiNK.html dinsdag 26 februari 2019 10:44:39

De expo is verlengd tot en met 1 juni!

We konden het niet over ons hart krijgen om deze prachtige werken al uit de bib te zien vertrekken... Wegens succes verlengd, dus! Kom zeker nog eens kijken en laat je verrassen. Maak er een leuke uitstap met de kinderen van door de Verborgen Gedichten-speurtocht te spelen - zo mis je geen enkel verborgen gedicht in de bib!


Op pagina’s uit kranten en oude boeken zoekt DOiNK (Janine Van Avendonk) woorden die samen een nieuwe tekst vormen; een verborgen gedicht. Poëzie, met een knipoog.

DOiNK is één van de weinigen die - met inkt, houtskool, potlood, pen en bister - illustraties maakt bij verborgen gedichten. Ze versterken de symbolische waarde van de tekst en maken het geheel visueel spannend en… inspirerend!

Bezoek de expo

De expo 'Ik streep, teken en knipoog' is verspreid over de hele bibliotheek (Dusart) en kun je gratis bezoeken tijdens de openingsuren.

Met de digitale speurtocht ontdek je heel wat meer over de gedichten in de expo.

Expo verborgen gedichten: ontdek meer met de digitale speurtocht! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Expo-verborgen-gedichten-ontdek-meer-met-de-digitale-speurtocht!.html woensdag 13 maart 2019 14:05:55

Op pagina’s uit kranten en oude boeken zoekt DOiNK (Janine Van Avendonk) woorden die samen een nieuwe tekst vormen; een verborgen gedicht. Poëzie, met een knipoog.

DOiNK is één van de weinigen die - met inkt, houtskool, potlood, pen en bister - illustraties maakt bij verborgen gedichten. Ze versterken de symbolische waarde van de tekst en maken het geheel visueel spannend en… inspirerend!

Bij de expo hoort ook een digitale speurtocht waarmee je heel wat meer komt te weten over het verhaal achter de gedichten die verspreid zijn over de hele bibliotheek. 

Klasbezoek

Kom met je klas de expo ontdekken met het BIBSTER-spel. Dit is een digitale speurtocht waarbij je op zoek moet gaan naar alle verborgen gedichten die Janine in onze bib een plekje heeft gegeven. Met de code die bij een verborgen gedicht hangt, ga je naar een opdracht in de speurtocht. Zo kom je heel wat meer te weten over het verhaal achter de gedichten. Het BIBSTER-spel kan gespeeld worden op de smartphones van de leerlingen of op iPads van de bib.

Lees meer over een klasbezoek & reserveer een gratis klasbezoek

Individueel 

Je kan de digitale speurtocht op je eigen smartphone doen. Hiervoor surf je naar app.bibster.be en log je in met de spelcode die je vindt op de Bibster-flyer. Je vindt de flyer bij de start van de expo bij de posterzuil tegenover het onthaal.

Veel poëtisch speurplezier!

Fototentoonstelling Allemaal mensen https://bibliotheek.hasselt.be/AllemaalMensen dinsdag 2 april 2019 11:47:56

Van 4 mei tot 1 juni 2019 toont 11.11.11 de expo “Alle Menschen (werden Brüder)” van fotografe Ans Brys in vestiging Dusart.

Ans Brys reist sinds 2015 in het spoor van nieuwkomers. Ze maakt geen onderscheid en fotografeert iedereen. Wel zoekt ze naar visuele overeenkomsten. Dat creëert een spanningsveld: want wat als blijkt dat wat je ziet, niet is wat je dacht te zien?

Vluchteling. Toerist. Migrant. Vrijwilliger. Asielzoeker. Local.

Maar vooral #AllemaalMensen.

Tijdens de artist talk op 11 mei gaat Ans dieper in op het Europese migratiebeleid -rechtstreeks gelinkt aan het concept van haar project- aangevuld met verhalen die ze verzamelde tijdens het fotograferen.

Ans Brys artist talk Allemaal mensen https://bibliotheek.hasselt.be/AnsBrys dinsdag 2 april 2019 12:00:24

Van 4 mei tot 1 juni 2019 toont 11.11.11 de expo “Alle Menschen (werden Brüder)” van fotografe Ans Brys in vestiging Dusart.

Tijdens haar artist talk op 11 mei gaat Ans dieper in op het Europese migratiebeleid -rechtstreeks gelinkt aan het concept van haar project- aangevuld met verhalen die ze verzamelde tijdens het fotograferen.

Ans Brys reist sinds 2015 in het spoor van nieuwkomers. Ze maakt geen onderscheid en fotografeert iedereen. Wel zoekt ze naar visuele overeenkomsten. Dat creëert een spanningsveld: want wat als blijkt dat wat je ziet, niet is wat je dacht te zien?

Vluchteling. Toerist. Migrant. Vrijwilliger. Asielzoeker. Local.

Maar vooral #AllemaalMensen.

reserveer je gratis plekje

Nu zaterdag! Een dag in het teken van de vluchteling. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nu-zaterdag!-Een-dag-in-het-teken-van-de-vluchteling.html donderdag 4 april 2019 17:42:54

Update!

Nu zaterdag verwelkomen we auter/onderzoeksjournalist Chris De Stoop en fotografe Ans Brys die elk op hun eigen manier focussen op de mens achter de vluchteling. Er zijn nog tickets te koop voor Chris De Stoop en nog plekjes vrij voor Ans Brys.

De fototentoonstelling "Allemaal mensen" kun je nu al bezoeken in het auditorium op de eerste verdieping en IN FOCUS op het bibplein zal vanaf deze week ook over vluchtelingen gaan.


Op zaterdag 11 mei focussen we in vestiging Dusart op een zeer actueel thema, de vluchteling.

Nu ja "actueel", het is een thema dat van alle tijden is...

Waarvoor kun je die zaterdag bij ons terecht?

Welkom!

Oproep The invisible route Hasselt https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Oproep-The-invisible-route-Hasselt.html vrijdag 5 april 2019 13:43:40

The invisible route

Zin in iets zots? Maar dan iets om toch wel even bij stil te staan?

'The invisible route' is een kunstobject van Maarten Inghels dat op poëtische wijze het recht opeist om onzichtbaar te zijn. In 2017 maakte Inghels een eerste editie voor de voetganger in Antwerpen om van het noorden naar het zuiden door de stad te wandelen.
Voor het Festival van de Controle maakt Inghels nu een route om onzichtbaar Hasselt te doorkruisen. 

Hoe kun je deelnemen?

Kunstenaar Maarten Inghels en CCHA nodigen iedereen uit om data over camera's in de Hasseltse publieke ruimte te verzamelen voor deze 'The invisible route Hasselt'.

Weet jij een camera hangen? Geef het door:

  • Straatnamen (met huisnummers) mogen gemaild worden naar mail@inghels.com.
  • De nog lege kaart van Hasselt kun je hier downloaden en printen.
  • Ingevulde kaarten mogen afgegeven worden in CCHA.

Aan de hand van deze informatie werkt Maarten Inghels zijn kaart van Hasselt af.

Op 13 juni 2019 leidt hij het publiek rond tijdens een poëtische wandeling doorheen Hasselt
tijdens de finissage van het Festival van de Controle.


Maarten Inghels

Met zijn laatste boek Contact verbindt Maarten Inghels (1988) poëzie, beeld en performance. Zijn gedichten verschenen als tatoeage (Honger), als enquête waarin hij de staat van de samenleving opvroeg (Volksbevraging) en werden geplant met eetbare zaadjes (Wanneer wij zomer zaaien in elkaar).

In de zomer van 2016 maakte Inghels een voettocht langs de Schelde van bron tot monding om de stroom te controleren op onregelmatigheden en oneffenheden. Van 2016 tot 2018 was hij de officiële Stadsdichter van Antwerpen.

Repair Café https://bibliotheek.hasselt.be/repaircafe woensdag 10 april 2019 09:09:25

Weggooien? Mooi niet!

In het repair café helpen we elkaar met het herstellen van allerhande voorwerpen, kleding, elektrische apparaten, computers, … De hulp is gratis. Je betaalt enkel voor onderdelen die eventueel nodig zijn. Ook wie niets te herstellen heeft om te repareren is welkom en neemt een kop koffie of gaat helpen met herstellen!

Wanneer?

--- Eerste editie op woensdag 8 mei 2019 van 14 tot 17u ---

Volgende datums: telkens de eerste woensdag van de maand, maar niet tijdens de zomervakantie

05/06/2019, 04/09/2019, 02/10/2019, 06/11/2019, 04/12/2019

Waar?

in het bibzaaltje op de eerste verdieping in Bibliotheek Hasselt Limburg, Kuringen

Meer info over Repair Café

Siska Goeminne vertelt https://bibliotheek.hasselt.be/siskagoeminne maandag 15 april 2019 11:01:22

Met veel zwier, soms ingehouden, soms voluit, vertelt Siska Goeminne voor jullie het bloedstollende ‘Ik wil de koning zijn’, naar Macbeth van Shakespeare. De schitterende tekeningen van Judith Vanistendael brengen het verhaal mee tot leven.

Maar de kinderen zitten nooit zomaar te luisteren, o nee. Zij doen volop mee!
Siska neemt je ook even mee naar haar schrijfkamer en geeft je een inkijk in haar fantasie.
Siska Goeminne debuteerde als auteur in 2001. Ze schrijft niet alleen eigen fictie, maar ook luisterboeken, poëzie, kortverhalen en boeken voor jongvolwassenen. Daarnaast schrijft ze informatieve boeken en vertaalt ze regelmatig prentenboeken. In 2012 verscheen haar eerste jeugdroman ‘Raak me dan, als je kan’.

Kom je kijken in mijn atelier? Benjamin Leroy https://bibliotheek.hasselt.be/benjaminleroy maandag 15 april 2019 12:04:49

Illustrator Benjamin Leroy, bekend van o.a. ‘De Zuurtjes’, ‘Afspraakje in het bos’ en ‘Suzie Ruzie’, brengt een stukje atelier mee. Van achter zijn live tekentafel tekent en vertelt hij over zijn nieuwste werk. Hoe ontstaan personages als Suzie Ruzie, de prehistorische mensen uit ‘De jacht op de sabel-tandtijger’, de ijsvogel uit ‘Afspraakje in het bos’?

Benjamin laat zien hoe hij personages verzint, schetst en schrapt, hoe hij een wereld boetseert op papier. Bij het tekenen laat Leroy het toeval een grote rol spelen. Een vlek of verkleurd papier? Alles kan het begin zijn van een tekening. Hij werkt ook graag met veel verschillende materialen: balpen, kleurpotlood, gekleurd papier, acryl, schildersplakband, penselen… De kinderen kijken mee over zijn schouder.

Kinderboekenmix met Kim Crabeels https://bibliotheek.hasselt.be/kinderboekenmix maandag 15 april 2019 13:02:00

Als enig kind verzon Kim Crabeels een wereld van sprekende dieren om zich heen. Toen was dat een beetje vreemd. Vandaag is het haar job. En dat vindt ze heerlijk! Kim schrijft voor kinderen van 5 tot 15 jaar. Haar verhalen zijn grappig en ontroerend tegelijk. Ze worden gelezen tot in China en Korea. Kim komt niet alleen, maar brengt een koffer mee vol blobvissen, flamingo’s, kleine struisjes, een prikkende egel, een dode poes die alsnog schrijven kan en zelfs een eenzame walvis!

Kim maakt de kinderen warm voor mooie boeken. Een wervelende, interactieve mix van weetjes en verhalen voor kinderen van het eerste leerjaar.

Karel en Kaatje met Liesbet Slegers https://bibliotheek.hasselt.be/karelenkaatje maandag 15 april 2019 13:28:35

Liesbet Slegers leest voor uit één van haar boeken over Karel of Kaatje en maakt grote tekeningen tijdens het vertellen. De kindjes helpen mee het verhaal op te rakelen aan de hand van vraagjes en door de tekening die tot stand komt op het grote blad papier.
Liesbet Slegers is grafisch vormgever en illustrator en maakt kinderboeken voor baby’s, peuters en kleuters. De eenvoudige verhalen en felgekleurde tekeningen spreken jonge kinderen erg aan. Karel en Kaatje zijn de bekendste figuren. Deze boekjes zijn ondertussen wereldwijd bekend en worden vertaald in meer dan tien talen. In 2018 bestond het figuurtje Karel 20 jaar.

Bezige bijtjes in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/bezigebijtjes maandag 15 april 2019 13:50:59

Boeken, cd’s, dvd’s, …
Wat heeft de bib allemaal voor mij als kleuter?
Waar vind ik het?
En mag ik het zomaar meenemen?
Met een verhaal en de Beebots maken kleuters kennis met het reglement van de bib en de materialen.
Ze laten de bijtjes op het speelbord zoemen en gaan zelf op zoek naar de boeken.

 

Voorleesmaand https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmaand maandag 15 april 2019 14:21:24

Onze Voorleesmaand in de Bibtruck, vestiging Dusart en Kuringen had veel succes vorig schooljaar. Vandaar dat we er resoluut opnieuw voor kiezen om de instappers en eerste kleuterklasjes uit te nodigen in onze bib(truck) voor een eerste kennismaking.
We warmen onze voorleesstemmetjes alvast op voor onze allerkleinste lezers!

Hoe kies ik een boek? https://bibliotheek.hasselt.be/hoekiesikeenboek maandag 15 april 2019 14:56:45

Boeken, boeken, zoveel rekken, in alle hoeken.
Waar moet ik nu toch gaan zoeken?
Hoe weet ik welk boek past bij mij?
Welk verhaal maakt me blij?


Tijdens de workshop krijgen de kinderen tips en trucjes om hun weg te vinden in het grote aanbod van de bibliotheek. Hierna zal het zoeken naar hun favoriete boek een heel stuk makkelijker zijn.

Bibster https://bibliotheek.hasselt.be/bibster maandag 15 april 2019 15:18:17

We spelen het spel Bibster. In teams van twee en gewapend met een iPad gaan de leerlingen op ontdekkingsreis in de jeugdafdeling. We focussen tijdens deze interactieve rondleiding op het verschil tussen fictie en non-fictie en hoe deze boeken gemakkelijk te herkennen zijn. We leren de leerlingen ook wat een catalogus is, wat je ermee kunt doen en hoe ze te gebruiken is. De catalogus is immers het beste instrument om eender waar en wanneer de juiste informatie (beschikbaarheid en locatie) over een boek te kunnen terugvinden. Wat gaat dat snel! Met heel wat tips en tricks gaan de leerlingen na een korte introductie zelf aan de slag. Spelend leren, heerlijk!

Schatten van Vlieg - zoektocht https://bibliotheek.hasselt.be/schattenvanvlieg donderdag 2 mei 2019 17:34:37

Vlieg heeft ook deze zomer een schat verstopt in de Bib van Kuringen. Kom proeven van boeken, woorden en letters. Jongleer met recepten, volg het spoor van alle ingrediënten en ontdek de verstopplaats van Vlieg. Elke avontuurlijke schattenjager verdient een smaakvolle beloning! Honger naar meer? Zoek ook een schat in Abdijsite Herkenrode, Domein Kiewit, Het Stadsmus, de Japanse Tuin, Modemuseum Hasselt en Villa Verbeelding.

Nieuw bibreglement! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuw-bibreglement!.html vrijdag 3 mei 2019 15:45:07

Vanaf 1 mei 2019 gaat ons nieuwe gebruikersreglement van kracht. Daarnaast is ook een retributiereglement opgemaakt.

Heb je vragen? Onze medewerkers helpen je graag verder!

lees hier ons nieuwe gebruikersreglement

lees hier ons retributiereglement

Oproep! Bezorg ons je verkiezingsdrukwerk https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Oproep!-Bezorg-ons-je-verkiezingsdrukwerk.html dinsdag 7 mei 2019 13:38:05

Update!

Nu zondag is het zo ver, we trekken naar de stembus. Bezorg je ons je verkiezingsdrukwerk? Dank!


Op zondag 26 mei trekken alle meerderjarige Belgen naar de stembus voor de verkiezingen voor het Federale Parlement, het Europees Parlement en de regionale parlementen.

Naar goede gewoonte doen we een oproep om het verkiezingsdrukwerk dat je in je brievenbus krijgt te bundelen en te schenken aan onze dienst Erfgoed. Eén van de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg is namelijk de collectie verkiezingsdrukwerk, die verzamelt alle drukwerk dat naar aanleiding van politieke verkiezingen in Limburg verspreid wordt.

De collectie bevat momenteel ongeveer 24 000 stuks, afkomstig uit Europese, federale, regionale, provinciale en gemeentelijke verkiezingen. De collectie is door zijn omvang en volledigheid uniek in ons land.

Omdat we de collectie bij elke nieuwe verkiezing graag zien uitbreiden doen we deze warme oproep om, wat je in jouw brievenbus vindt aan verkiezingsdrukwerk de komende weken, te schenken aan de bib. Onze medewerkers van de dienst Erfgoed zullen er goede zorg voor dragen en... toekomstige generaties zullen je dankbaar zijn!

Boekstartdag op 19 mei https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boekstartdag-op-19-mei.html dinsdag 7 mei 2019 15:15:32

Op zondag 19 mei zijn baby's en peuters samen met hun ouders van harte welkom op Boekstartdag in vestiging Kuringen. Naast voorlezen is er ook een speciale theatervoorstelling 'Op zee' door Theater Kukulu.

Voor de allerkleinsten een eerste ervaring met theater, muziek, poppen en vooral een bijzondere tijd samen met papa en/of mama.

Welkom tussen 9.30 uur en 12.30 uur. Inschrijven is niet nodig.

Laatste plekjes lezing forensisch patholoog! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Laatste-plekjes-lezing-forensisch-patholoog!.html dinsdag 7 mei 2019 16:29:34

Update!

Wil je nog een plekje voor de lezing door forensische patholoog Joris Vranken, reserveer dan snel want we zijn toe aan de laatste plaatsen!


In juni staat het spannende boek traditiegetrouw meer in de kijker. Twee gratis activiteiten in vestiging Kuringen die alle verbeelding tarten, speciaal voor jullie!

- 2 juni: lezing door Limburgs misdaadauteur Anja Feliers - reserveer

- 23 juni: lezing door forensisch patholoog Joris Vranken - reserveer

In vestiging Dusart houden we het rustig (blokperiode) maar zetten we spannende leesboeken in de kijker vanaf 31 mei én diepen we boeken over strafrecht en forensische pathologie op om onze IN FOCUS te vullen.

Kunstennacht met Maud Vanhauwaert's poëzie https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Kunstennacht-met-Maud-Vanhauwaert-s-poezie.html dinsdag 7 mei 2019 16:57:28

Op donderdagavond 9 mei 2019 kun je je opnieuw laten betoveren door kunst in Stad Hasselt. Met een record van meer dan 30 deelnemers is er kunst in overvloed. Ook aan de gevel van vestiging Dusart...

Letterregen - een poëtische installatie

Dichter Maud Vanhauwaert en ontwerper Bram Lattré plaatsen een poëtische installatie aan de voorgevel van de bib, op maat van de bib. Je ontdekt een creatief letterspel waarin jouw aanwezigheid misschien wel grote gevolgen heeft…

Maud Vanhauwaert zoekt in haar werk naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen en buitenland, van opera tot schapenstal. Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne. In 2018-2019 is ze stadsdichter van Antwerpen.

Bram Lattré is lichtkunstenaar/theaterregisseur/scenarist en oprichter van tBEDRIJF, een visueel lichtcollectief. Zijn specialisatie:
verwondering opwekken. Mag gecontacteerd worden voor lichtsculpturen, visuals, acteursregie en gemberthee.

Wat is Kunstennacht?

Kunstennacht is een initiatief van de stad Hasselt waarbij zowel musea, galerijen, cultuurhuizen als individuele kunstenaars deelnemen. Er kwam een uitgebreid programma tot stand waar iedereen een keuze uit kan maken. Nieuw dit jaar: onderweg tussen alle expo’s en activiteiten ontdek je zelfs kunst in vitrines.

alle activiteiten Kunstennacht

IN FOCUS 200 jaar Queen Victoria https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-200-jaar-Queen-Victoria.html donderdag 9 mei 2019 18:41:37

Naast de focus op vluchtelingen blikken we ook eens niet-Brexitgewijs over het Kanaal. Het is op 24 mei namelijk exact 200 jaar geleden dat de Engelse Queen Victoria in Londen geboren werd als Alexandrina Victoria van Hannover.

Koningin Victoria regeerde 63 jaar, zeven maanden en twee dagen en was, tot ze op 9 september 2015 werd overtroffen door koningin Elizabeth II, de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis. Haar regeerperiode staat zowel in het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten bekend als het victoriaans tijdperk (the Victorian era). Onder Victoria was Groot-Brittannië de toonaangevende natie op de wereld en het Britse Rijk een wereldrijk. Hoe in Groot-Brittannië over de zaken werd gedacht, werd over nagenoeg de gehele wereld van belang geacht. Een stereotiep beeld van de victoriaanse tijd is dat deze kenmerkt wordt door een angstvallige preutsheid.

De victoriaanse tijd was ook de periode van de industriële revolutie, het kolonialisme, imperialisme en sociale ongelijkheid, vooral tussen mannen en vrouwen. De stromingen van de romantiek, het communisme en het anarchisme ontstonden. Een lange periode waarin veel geschiedenis werd geschreven - nu IN FOCUS op het bibplein!

Zin in Zomerclub - We VLIEGen naar Luilekkerland! https://bibliotheek.hasselt.be/luilekkerland donderdag 16 mei 2019 16:14:58

Torenhoge taarten en zwevende tafels vol lekkernijen. Laat jij je verleiden door de giftige appel?

Voormiddag proef je van het lekkers uit sprookjesboeken en tover je zelf onweerstaanbare gerechten op je blad. Namiddag ga je aan de slag met eetbare tekenmaterialen. Nog een druppeltje chocolade of liever een snuifje zout?

workshop met Artforum (namiddag)

Breng je eigen lunch mee! Voormiddag krijg je een lekker tussendoortje en namiddag een zomers toetje.

Deze workshop maakt deel uit van de Zin in Zomerclub: 4 creatieve woensdagen in de zomervakantie. 

 
 
Zin in Zomerclub - Een droomwereld in stop-motion https://bibliotheek.hasselt.be/droomwereld donderdag 16 mei 2019 16:24:42

Voormiddag verdwaal je in het kleurrijke universum van illustrator Mélanie Rutten in de tentoonstelling Op een dag, misschien.... Experimenteer met vormen en fantaseer je eigen wereld bij elkaar. Namiddag worden jouw bizarre verhalen werkelijkheid dankzij stop-motion en animatie.

workshop met Mooss (namiddag)

Breng je eigen lunch mee! Voormiddag krijg je een lekker tussendoortje en namiddag een zomers toetje.

Deze workshop maakt deel uit van de Zin in Zomerclub: 4 creatieve woensdagen in de zomervakantie. 

 
 
Zin in Zomerclub - Retteketet letterpret https://bibliotheek.hasselt.be/letterpret vrijdag 17 mei 2019 08:18:49

Blije letters, boze letters, bibberletters … Elke letter vertelt een ander verhaal. Maak je eigen letterboekje en versier elke pagina in een andere stijl.

Namiddag duik je in een koffer vol letters en krabbels. Met allerlei woordspelletjes ga je op reis doorheen het kunstalfabet AZART van Guy Rombouts.

workshop met Mooss (namiddag)

Breng je eigen lunch mee! Voormiddag krijg je een lekker tussendoortje en namiddag een zomers toetje.

Deze workshop maakt deel uit van de Zin in Zomerclub: 4 creatieve woensdagen in de zomervakantie. 

 
 
Zin in Zomerclub - Maak je eigen theatervoorstelling! https://bibliotheek.hasselt.be/theatervoorstelling vrijdag 17 mei 2019 08:22:05

We vertrekken van een verhaal en maken er onze eigen versie van. Op transparante folie maak je een hele hoop tekeningen. Projecteer ze op de muur en word zelf acteur in je eigen decor! We eindigen met een toonmoment van onze mini-theatervoorstelling vol beeld, woord en klank.

workshop met Shun-Ying Lu en Jan-Willem Smeyers

Breng je eigen lunch mee! Voormiddag krijg je een lekker tussendoortje en namiddag een zomers toetje.

Deze workshop maakt deel uit van de Zin in Zomerclub: 4 creatieve woensdagen in de zomervakantie. 

 
 
Zin in Zomerclub programma https://bibliotheek.hasselt.be/zininzomerclub vrijdag 17 mei 2019 08:30:48

Update!

Schrijf je zeker tijdig in voor een van deze gratis topactiviteiten - je krijgt er trouwens een extra sticker voor op je leesbeestenspaarkaart!


Zin in Zomerclub, dat is Zin in Zomer op kindermaat.

Tijdens de zomervakantie zijn er op woensdag leuke workshops in Villa Verbeelding en Bibliotheek Hasselt Limburg.
Kies uit 4 hele dagen vol creativiteit! Na een voormiddag in Villa Verbeelding nemen we de bus naar de bibliotheek en eten we samen. Voormiddag krijg je een lekker tussendoortje en namiddag een zomers toetje.
Spelen met letters en woorden of verdwalen in de kleurrijke droomwereld van Mélanie Rutten. Word een personage in je eigen decor! Of wat dacht je van verhalen en tekeningen om duimen en vingers van af te likken? Volg Vlieg!

woensdag 3 juli - We VLIEGen naar Luilekkerland!

woensdag 17 juli - Retteketet letterpret

woensdag 7 augustus - Een droomwereld in stop-motion

woensdag 21 augustus - Maak je eigen theatervoorstelling!

Sluitingsdag op 30 mei https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Sluitingsdag-op-30-mei.html maandag 20 mei 2019 11:23:15

Op donderdag 30 mei zijn beide bibvestigingen gesloten, het is dan Onze Lieve Heer Hemelvaart. Wij maken geen brug, dus op vrijdag 31 mei ben je heel erg welkom!

Wil je materialen inleveren, dan kan dat tijdens onze sluitingsmomenten steeds via de inleverbus.

Limburgse thrillerschrijver Anja Feliers te gast in de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Limburgse-thrillerschrijver-Anja-Feliers-te-gast-in-de-bib!.html maandag 20 mei 2019 15:46:42

Juni, de Maand van het spannende boek!

Anja Feliers komt op zondag 2 juni in vestiging Kuringen vertellen over haar werk. De Bilzerse is zonder twijfel Vlaanderens succesvolste vrouwelijke thrillerauteur. Haar boeken zijn niet alleen bestsellers, ze scoren ook uitstekende waarderingscijfers bij haar trouwe lezerspubliek. Voor haar laatste thriller 'Het perfecte meisje' mocht Anja de prijs van Beste Vrouwenthriller 2018 ontvangen.

Onlangs verscheen ook het eerste deel van haar nieuwe, spannende reeks rond medium Caro Westerhof.

Wil je bij haar lezing aanwezig zijn? Reserveer je gratis plekje!

In de tussentijd kun je Anja's boeken én werk van andere vrouwelijke thrillerauteurs ontdekken en lenen - je vindt er in vestiging Dusart een speciale themastand voor in de inkomhal.

Boeken doen aan... theater denken? Gratis theateratelier! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boeken-doen-aan-theater-denken-Gratis-theateratelier!.html dinsdag 21 mei 2019 14:25:36

Update

Er zijn nog steeds plekjes voor deze leuke workshop! Doen!


theateratelier/workshop op zondag 16 juni voor kinderen van 1ste t/m 3de leerjaar

met boeken op de ‘theater’planken

Heb jij soms zin om zelf de hoofdrol te spelen in een boek? Of zie je de gebeurtenissen uit een boek levendig voor je ogen gebeuren? Vind je het leuk stukjes luidop en expressief te lezen? Dan is deze workshop van Theater Spoor 6 iets voor jou!

Beste Boekenjuf 2014!

Fragmenten, personages, prenten en situaties uit recente en klassieke kinder- en jeugdboeken zijn de inspiratiebron voor deze theaterworkshop. En of dat al niet leuk genoeg is, de begeleidiing is ook top! Niemand minder dan Jesse 'Beste Boekenjuf 20147' Van de Kerckhove nodigt jullie uit om samen te beginnen spelen en acteren!

reserveer snel je gratis plekje!

Tussen 2 lijnen - Gerrit Valckenaers https://bibliotheek.hasselt.be/GerritValckenaers dinsdag 21 mei 2019 15:37:12

De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië

In de bruisende stad Venetië gaan eeuwen Europese cultuurgeschiedenis schuil. Eric Min en Gerrit Valckenaers gaan in dit boek op zoek naar de verhalen van componisten, schilders en schrijvers die onze verbeelding prikkelen.

Tussen 2 lijnen - Niña Weijers https://bibliotheek.hasselt.be/NinaWeijers dinsdag 21 mei 2019 15:47:40

De Nederlandse schrijfster Niña Weijers ken je waarschijnlijk van haar alom geprezen debuutroman 'De consequenties'. Goed nieuws voor de fans, want in juni verscheen haar tweede roman 'Kamers, antikamers'.

Kamers, antikamers

Nieuwsgierig als we zijn hebben we Niña uitgenodigd om het in Tussen 2 Lijnen over haar nieuwe boek te hebben. De premisse klinkt alvast veelbelovend: "'Kamers, antikamers' is een roman over de poreuze grenzen tussen het herinnerde, het verzonnen en het mogelijke. Over de manieren waarop heden en verleden steeds de chronologie verstoren, en de weigering van het leven zich te laten omvormen tot een verhaal.". Of, nog mooier, "Over de manier waarop mensen elkaar vinden en verliezen".

Hasselts literatuurcriticus Sofie Gielis zal Niña interviewen.

Niña Weijers

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap. In 2010 won zij de schrijfwedstrijd 'Write Now!', en ze publiceerde korte verhalen in o.a. 'De Gids' en 'Passionate Magazine'. Door 'Opzij' werd ze in 2013 uitgeroepen tot een van de ‘35 schrijfsters onder de 35’. Ze heeft een vaste column op de website van 'De Groene Amsterdammer'.

debuut 'De consequenties'

Haar debuutroman 'De consequenties' werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2015 en is bekroond met de Anton Wachterprijs 2014, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015, met de Van der Hoogt-prijs en de Opzij-prijs. 'De consequenties' is in vertaling verschenen in Duitsland, Frankrijk, de USA, Tsjechië en Montenegro.

Tussen 2 lijnen - Annelies Beck https://bibliotheek.hasselt.be/AnneliesBeck dinsdag 21 mei 2019 15:51:05

Toekomstkoorts

Toekomstkoorts gaat over de droom van enkele Belgen die in navolging van de kolonisatie in Congo iets dergelijks wilden proberen in Brazilië. Het is die koorts van een eeuw geleden én die van vandaag (Jair Bolsonaro) die de sfeer van het boek én van het gesprek bepalen.

Tussen 2 lijnen - Leen Huet https://bibliotheek.hasselt.be/LeenHuet dinsdag 21 mei 2019 15:53:41

Over Bruegel

Leen Huet schreef een magistrale biografie van de 16de-eeuwse meester. In Antwerpen en Brussel woedde jarenlang de ideologische strijd om godsdienst en Europese eenheid, die in 1566 uitbarstte in de Beeldenstorm. Tegen deze achtergrond schetst Leen Huet Bruegels evolutie van tekenaar en grafisch ontwerper tot schilder.

Tussen 2 lijnen - Els Snick https://bibliotheek.hasselt.be/ElsSnick dinsdag 21 mei 2019 15:56:15

Over Roth

Els Snick is publiciste en vertaalster van Duitse literatuur en journalistieke teksten (o.a. voor Knack en Humo). Haar geanimeerde lezing gaat over leven en werk van Joseph Roth en over diverse literair-historische thema’s omtrent de Duitstalige cultuur.

Zomer! Langere leentermijn en kortere openingsuren. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Zomer!-Langere-leentermijn-en-kortere-openingsuren.html dinsdag 21 mei 2019 15:57:21

Update 17.06

Vanaf vandaag gaat onze verlengde leentermijn in, profiteer ervan!

  • Je mag je geleende materialen 6 weken lang houden en één keer verlengen met drie weken.
  • Geldt ook voor e-readers, waarbij je ook dubbel zo veel e-boeken mag lenen - 6 ipv 3.

De zomer loert stilaan om de hoek: kampjes zijn gepland, vakantiedromen worden werkelijkheid, plannen worden gesmeed... ook de bib gaat over in zomermodus en past enkele zaken tijdelijk aan!

verlengde leentermijn

3 wordt 6! Alle materialen die je leent vanaf 17 juni tot en met 15 september mag je standaard 6 weken houden (uitgezonderd Top 10 en Te gast). Toch verlengen? Dat kan voor 3 extra weken, telefonisch, online via Mijn Bibliotheek of aan de zelfleenbalies in de bib.

aangepaste openingsuren vestiging Dusart

Van 29 juni tot en met 31 augustus sluit vestiging Dusart elke dag een uurtje vroeger. Vestiging Kuringen behoudt de gewone openingsuren. bekijk onze openingsuren

sluitingsdagen

Op donderdag 11 juli (feest van de Vlaamse Gemeenschap), zondag 21 juli (Nationale Feestdag) en donderdag 15 augustus (Onze Lieve Vrouw Hemelvaart) zijn beide vestigingen van de bib gesloten.

Tussen 2 lijnen - Delphine Lecompte https://bibliotheek.hasselt.be/DelphineLecompte dinsdag 21 mei 2019 15:58:18

Het burleske en het anarchistische

De poëzie van Delphine Lecompte deint op dezelfde golven als de orakels van Delphi. Wat zij denkt is niet wat je meent en wat je meent is niet wat zij denkt. Haar poëzie is ongrijpbaar, een raadsel, een doolhof, maar altijd fascinerend.

Gratis e-books vanaf 1 juni op Vakantiebieb.nl https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gratis-e-books-vanaf-1-juni-op-Vakantiebieb-nl.html dinsdag 21 mei 2019 16:30:59

Een jaarlijks vakantiecadeautje van de Nederlandse bibliotheken is weer terug: de VakantieBieb!

Met de VakantieBieb neem je 50 e-books overal mee naartoe. Er is van alles wat: spanning, chicklit, literatuur en informatief.

Download de app op je gsm of tablet.

De VakantieBieb opent op 1 juni voor kinderen en jongeren. Op 1 juli komen de e-books voor volwassenen erbij. De app werkt tot en met 31 augustus.

Alvast veel leesplezier!

Tussen 2 lijnen - Eléonor & Gerry de Mol https://bibliotheek.hasselt.be/Eleonor_Gerry woensdag 22 mei 2019 08:20:28

Slauerhoff gezongen

Een middag met Jan Jacob Slauerhoff. Verwacht je aan de schoonheid van verre kusten en de melancholie over dames aan het venster, over eilanden en dansende samba-Brazilianen. 

Tussen 2 lijnen - Paul Scheffer https://bibliotheek.hasselt.be/PaulScheffer woensdag 22 mei 2019 08:27:27

De vorm van vrijheid

Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, het vertrek van de Britten uit Europa en de muur die Trump wil bouwen, heeft Scheffer zijn ideeën verder uitgewerkt in De vorm van vrijheid. Een open samenleving vraagt om grenzen. Maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken?

Tussen 2 lijnen - Julien Libeer https://bibliotheek.hasselt.be/JulienLibeer woensdag 22 mei 2019 08:30:12

leest De pianostemmer van Daniel Mason

Daniel Mason (1976) toont zich in menig interview verbaasd over het succes dat hij heeft  met zijn debuutroman De pianostemmer. Hij wilde eigenlijk niet meer dan een verslag schrijven zodat hij zijn ervaringen niet zou vergeten die hij als biologiestudent opdeed bij een onderzoek naar malaria op de grens tussen Thailand en Birma. De pianostemmer is een meeslepend verhaal geworden over een 19de-eeuwse Londense pianostemmer die de binnenlanden van Birma intrekt om een bijzondere piano van een majoor-arts te stemmen.
 

Belangrijk element in De pianostemmer is de Erard-piano. Die wordt namelijk een symbool van het kolonialisme en ook van de uiteindelijke mislukking. De piano is in de jungle van Birma totaal niet op zijn plaats. De weersomstandigheden hebben een desastreus effect op het instrument en ondanks de verwoede reddingspogingen van Drake is de piano geen lang leven beschoren in dit klimaat.
 

Julien Libeer staat op deze editie van Piano day(s) centraal. Wie is er anders dan hij, als toppianist, beter geplaatst om zijn fascinatie voor dit boek voor te stellen?

Tussen 2 lijnen - Blind date https://bibliotheek.hasselt.be/Blinddate woensdag 22 mei 2019 08:32:44

De laatste auteur in de reeks lezingen houden we voorlopig geheim, omdat we de vinger aan de pols willen houden. Meer info later!

Buiten de lijnen - Bart van Loo https://bibliotheek.hasselt.be/BartVanLoo woensdag 22 mei 2019 09:40:11

Dit seizoen kleuren we even buiten 2 lijnen en nodigen Bart Van Loo uit in het Smaaksalon. 

Om te beseffen waar we vandaan komen, moet je de fascinerende middeleeuwen doorkruisen. Bart Van Loo neemt ons op sleeptouw langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde Jan van Eyck. 

Meer dan drie jaar lang werkte Van Loo aan zijn nieuwe vuistdikke boek. Hij is gretiger dan ooit om ons duidelijk maken waar wij vandaan komen.

IN FOCUS forensische pathologie https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-forensische-pathologie.html vrijdag 31 mei 2019 14:39:07

maand van het spannende boek: de forensisch patholoog, medisch detective

forensische patholo-wat?

Forensische of gerechtelijke geneeskunde is de tak van geneeskunde die medische kennis toepast ten behoeve van rechtszaken en justitieel onderzoek. Het vak wordt uitgeoefend door de forensisch arts, ook wel forensisch geneeskundige genaamd.

Het specialisme omvat 4 onderdelen: medische zorg, medische advisering, sporenonderzoek en lijkschouw. Het eerste onderdeel richt zich vooral op de medische behandeling van de verdachte, arrestant of gevangene maar de andere onderdelen zijn vooral gericht op het opsporen van (strafbare) feiten.

in focus

We grasduinden in onze wetenschappelijke collectie en bieden je een blik achter de schermen van de zogenaamde "wetsdokters".

lezing door forensisch patholoog Joris Vranken

We kennen ze allemaal uit de thrillers en detectives, de pathologen uit Aspe, Witse, Sherlock Holmes, Hercule Poirot en al die andere speurneuzen. Fijn om te lezen, maar hoe gaat het er in de dagelijkse praktijk aan toe? En hoe is het postmortemonderzoek historisch geëvolueerd in het kader van justitie? Dr. Joris Vranken, arts-assistent van de afdeling Forensische Geneeskunde aan het UZ Leuven, komt het ons vertellen. 23.06 | reserveer je gratis plekje

lezing door misdaadauteur Anja Feliers

Allemaal stof voor spannende verhalen! De boeken van Anja Feliers zijn bestsellers en scoren uitstekende cijfers. Voor haar laatste thriller 'Het perfecte meisje' ontving Anja de prijs van Beste Vrouwenthriller 2018! 02.06 | reserveer je gratis plekje

Sluitingsdagen op 9 en 10 juni: Pinksteren https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Sluitingsdagen-op-9-en-10-juni-Pinksteren.html vrijdag 31 mei 2019 16:18:07

Op Pinksteren en pinkstermaandag zijn beide vestigingen van de bibliotheek gesloten.

Inleveren kan steeds via de inleverbus aan de buitenkant van de bib. Verlengen kan van thuis uit via Mijn Bibliotheek.

Fijn pinksterweekend allemaal!

Dani's muzikale verhalen https://bibliotheek.hasselt.be/muzikaleverhalen maandag 3 juni 2019 10:30:21

Leeuw Loewis is het zat, al die gevaren op zijn pad! Hij ziet niets en doet zich altijd pijn. Wie bevrijdt hem van zijn wilde haardos? Het verhaal 'Wilde Haren' van Hanne Swinnen werd herwerkt tot een 'mini-musical'. Samen met het popje Sofietje en verschillende muziekinstrumenten komt het verhaal tot leven.

Tijdens je bibliotheekbezoek kan je meegenieten van een leuk verhaal, met muziek en veel interactie.

Zing, dans en luister mee!

Workshop Mysterieuze Curieuzeneuze Monsters - Artforum https://bibliotheek.hasselt.be/monsters maandag 3 juni 2019 11:43:32

Een fantasierijke kennismaking met druktechniek.

We duiken in boeken en komen van alles te weten over monsters: lieve, stoute en ook wel hele bijzondere. Heeft jouw monster misschien tien ogen, scherpe tanden, vleugels, klauwen…en kan hij zwemmen, vuur spuwen of misschien wel breakdancen? We knippen uit schuimrubber ons curieuze monster en drukken met een echte inktrol, drukinkt en vooral veel fantasie.

Workshop Yoeri Slegers https://bibliotheek.hasselt.be/YoeriSlegers maandag 3 juni 2019 13:45:42

Tekenaar en verhalenverteller Yoeri Slegers op bezoek in de bib – Kunstendag voor Kinderen

In een rustig dorpje werkt illustrator en auteur Yoeri Slegers onvermoeid aan zijn kinderboeken. Veel kleur, humor en late nachten kruipen in dit proces. Maar af en toe roepen kinderstemmen hem van zijn werk. Kinderen die willen weten hoe je dat doet! Hoe begin je hieraan? ‘Ik denk dat ik dat niet kan’, zeggen sommigen. ‘Dat kan ik niet laten gebeuren!’ zegt hij dan. Yoeri pakt zijn koffertje en rugzak en gaat op avontuur om elk kind verhalen te laten maken.

Zin in zomer! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Zin-in-zomer!.html maandag 3 juni 2019 16:00:54

Zin in Zomer blaast 10 kaarsjes uit! Dat wordt gevierd, dit jaar met drie festivalzondagen in Sint-Truiden, Genk en Hasselt.

Bekijk het programma op www.zininzomer.be, ook je Zomervriendenpas of tickets kun je vanaf vandaag online bestellen.

Festivaldag Illustratie in Hasselt | zondag 25 augustus 2019

Je houdt van boeken, maar nog meer van de bijhorende illustraties? In Hasselt kan je met de familie naar Villa Verbeelding en De Nieuwe Zaal voor een programma dat draait rond illustratie. Doe inspiratie op tijdens de vele workshops en lezingen, steek zelf de handen uit de mouwen en geniet van een voorstelling met topillustratoren Carll Cneut en Rébecca Dautremer. We sluiten de dag af met Erwin Mortier die in primeur een voorsmaakje geeft van zijn nieuwe roman 'De onbevlekte', de opvolger van Marcel.


Zin in Zomer is een organisatie van Villa Verbeelding in Hasselt met Bibliotheek Toni Coppers en cultuurcentrum De Bogaard in Sint-Truiden en Bibliotheek Genk. In samenwerking met Bibliotheek Hasselt Limburg en C-mine cultuurcentrum in Genk.

Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Stad Genk, Stad Hasselt en Stad Sint-Truiden.

IN FOCUS 75 jaar D-Day https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-75-jaar-D-Day.html maandag 3 juni 2019 16:43:52

Op 6 juni 2019 wordt in Normandië de 75ste verjaardag van D-day en de Slag om Normandië gevierd. En niet alleen dan, maar in heel 2019 worden allerlei evenementen, herdenkingen en tentoonstellingen georganiseerd.

Wij blikken via onze IN FOCUS ook terug op deze historische mijlpaal. Nu op het bibliotheekplein!

Leesbeestenspaarkaart: ruil je volle kaart in tot eind augustus! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Leesbeestenspaarkaart-ruil-je-volle-kaart-in-tot-eind-augustus!.html dinsdag 4 juni 2019 14:03:07

Ben je tussen de 2,5 en 12 jaar en ben je al gretig bezig met het verzamelen van de leesbeestenstickers?

Doe dan deze grote vakantie extra je best om je kaart volgestickerd te krijgen! Nog tot en met 31 augustus 2019 kun je namelijk je volle spaarkaarten inleveren voor een cadeau. Neem je deel aan een Zin in zomerclub-activiteit? Dan ontvang je een extra sticker.

We starten in de loop van volgend jaar met een nieuwe spaarformule... en met nieuwe cadeautjes natuurlijk. Spannend!

Dubbele e-readeractie: 6 weken lang, 6 boeken! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Dubbele-e-readeractie-6-weken-lang,-6-boeken!.html woensdag 12 juni 2019 09:40:10

Ga je op vakantie, maar heb je geen zin om met een zware stapel boeken te sleuren? Dan heeft de bibliotheek de ideale oplossing voor jou. Leen gratis een e-reader in onze bibliotheek!

In onze vestiging in Kuringen lenen wij 45 e-readers uit en bieden we je een gevarieerde collectie e-boeken met zowel fictie als non-fictie.

Wil je een e-reader lenen? Vraag online een e-reader aan en geef aan welke boeken je graag wil lezen. Een lijst van beschikbare e-boeken vind je in onze catalogus.

>> Zomeractie! Materialen die je leent in de periode tussen 17 juni 2019 en 15 september 2019 mag je 6 weken houden. In die periode mag je ook 6 in plaats van 3 e-boeken uitkiezen. <<

Je krijgt van ons een bericht zodra de e-reader klaar ligt. Als alle e-readers uitgeleend zijn, dan reserveren wij er eentje voor je. Het reserveren van een e-reader kost net als een gewone reservatie € 1,50.

Ontdek hier de uitleenvoorwaarden en een korte gebruikershandleiding.

Schattenjacht in de bib - Schat van Vlieg! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Schattenjacht-in-de-bib-Schat-van-Vlieg!.html maandag 17 juni 2019 13:19:33

Zoek een Schat van Vlieg en ontdek of jij proeft wat ik proef!

Ook deze zomer heeft Vlieg een schat verstopt in de bibliotheek van Kuringen...

Proeven van boeken, woorden en letters en spelenderwijs de verstopplaats van Vlieg vinden, dat is het toprecept van de Schat van Vlieg in onze bib!

Neem gratis deel tijden de zomervakantie. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Honger naar meer?

Zoek in Hasselt ook een schat in Abdijsite Herkenrode, Domein Kiewit, Het Stadsmus, de Japanse Tuin, Modemuseum Hasselt en Villa Verbeelding.

Of elders in het land!

Zin in Zomer - Festivaldag Illustratie https://bibliotheek.hasselt.be/festivaldagIllustratie dinsdag 18 juni 2019 09:37:58

Je houdt van boeken, maar nog meer van de bijhorende illustraties? In Hasselt kan je met de familie naar Villa Verbeelding en De Nieuwe Zaal voor een programma dat draait rond illustratie. Doe inspiratie op tijdens de vele workshops en lezingen, steek zelf de handen uit de mouwen en geniet van een voorstelling met topillustratoren Carll Cneut en Rébecca Dautremer. We sluiten de dag af met Erwin Mortier die in primeur een voorsmaakje geeft van zijn nieuwe roman De onbevlekte, de opvolger van Marcel.

Programma

Ontbijtticket

11.00 - 13.00 uur: Ontbijtvoorstelling met Mélanie Rutten 

Festivalticket (alle voorstellingen behalve ontbijtvoorstelling)

15.00, 16.00 en 17.00 uur: Sassafras De Bruyn - familievoorstelling Het meisje dat een vogel werd (6+)

14.00 - 15.00 uur: Sebastiaan Van Doninck - Illustrator aan het woord

15.00 - 16.00 uur: Rébecca Dautremer - Illustrator aan het woord

16.00 - 17.00 uur: Mélanie Rutten - Illustrator aan het woord 

18.30 - 19.45 uur: Rébecca Dautremer / Carll Cneut - Every picture tells a storyl

20.30 - 22.00 uur: Erwin Mortier in gesprek met Christophe Vekeman - live illustraties: Sebastiaan Van Doninck

Festivalticket of namiddagticket

14.00 - 18.00 uur: tentoonstelling Mélanie Rutten

14.00 - 18.00 uur: boekenstand boekhandel Grim 

14.00 - 18.00 uur: Lies Schroeyen en Charlotte Froyen - Interactieve muurtekening 

14.00 - 18.00 uur: lounge 

14.00 - 18.00 uur: op de foto met je boekenheld (4+) 

14.00 - 15.15 en 15.30 - 16.45 uur: maak een zine-strip met Nina en Jeff (6+)

14.00 - 14.40 en 15.00 - 15.40 uur: bedenk je eigen personage met Lize Vanhoof (5+)

14.00 - 18.00 uur: workshop manga (14+)

14.00 - 18.00 uur: workshop Alain Verster (6-12 jaar en ouders)

14.00 - 18.00 uur: digitale Kamishibai

Mooie namen voor tweede - gratis - seizoen Tussen 2 lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Mooie-namen-voor-tweede-gratis-seizoen-Tussen-2-lijnen.html dinsdag 18 juni 2019 14:01:20

Tweede seizoen!

Hoewel ook dit tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen soms buiten de lijntjes kleurt, blijft het concept hetzelfde: 2 huizen, 2 locaties, fictie en non-fictie en (vooral) bevlogen sprekers. Op zaterdag in Bibliotheek Hasselt Limburg (vestiging Dusart), op vrijdagmiddag in boekhandel Grim (met broodjes).

Wie komt?

27.09.19 T2L#1 Gerrit Valckenaers "De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië - Grim

12.10.19 T2L#2 Niña Weijers "Kamers, antikamers" - Bibliotheek Hasselt Limburg

16.11.19 T2L#3 Annelies Beck "Toekomstkoorts" - Bibliotheek Hasselt Limburg

29.11.19 T2L#4 Leen Huet "Over Breugel" - Grim

13.12.19 T2L#5 Els Snick "Over Roth" - Grim

24.01.20 T2L#6 Delphine Lecompte "Het burleske en het anarchistische" - Grim

08.02.20 T2L#7 Éléonor & Gerry De Mol "Slauerhoff gezongen" - Bibliotheek Hasselt Limburg

14.03.20 T2L#8 Paul Scheffer "De vorm van vrijheid" - Bibliotheek Hasselt Limburg

27.03.20 T2L#9 Piano Day(s) "Julien Liebeer leest De Pianostemmer van Daniel Mason" - Grim

25.04.20 T2L#10 nog te bepalen - Bibliotheek Hasselt Limburg

15.05.20 Buiten de lijnen met Bart Van Loo "De Bourgondiërs" - Smaaksalon - 10 euro

Praktisch

Alle lezingen zijn gratis - met uitzondering van Buiten de lijnen met Bart Van Loo! Je dient wel tijdig je ticket te reserveren via ccha.be.

BHL mee op kamp! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/BHL-mee-op-kamp!.html dinsdag 18 juni 2019 15:57:03

Ze zijn er weer, de kampkoffers!

Jeugdverenigingen die deze zomer op kamp vertrekken kunnen hun arsenaal aan strips aanvullen met onze gratis kampkoffers. Ideaal als verslindmateriaal tijdens de platte rust!

Graag een koffer mee?

Reserveer ze hier. Wees er snel bij, want we kunnen maar leveren zolang de voorraad strekt!