Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2021 Smartsite Tussen 2 lijnen met Fleur Pierets 'Julian' https://bibliotheek.hasselt.be/T2L_FleurPierets dinsdag 14 juli 2020 09:47:05

Wat is identiteit? Wat is normaal?

Sommige mensen vallen buiten de norm. Fleur Pierets schreef er een boek over: 'Julian'. En ze maakte er een kunstwerk van: project 22. Ze publiceerde een magazine “Et Alors?”- dat een lans breekt voor gelijkheid en de conversatie aanwakkert over queer representatie in de kunstgeschiedenis.

Wat is identiteit? Wat is normaal? Het zijn vragen die in deze lezing aan bod komen. De lezing is een uitnodiging tot dialoog over hoe bruggen te bouwen tussen mensen met een andere mening. Hoe kun je luisteren naar wat anderen zeggen zonder te oordelen? En hoe neem je je verantwoordelijkheid als het gaat over mensenrechten?

Fleur Pierets

Fleur Pierets is kunstenaar, schrijver en activist. Ze zet zich in voor LGBTQ rechten wereldwijd. Haar bekendste performance heet 22, waarbij ze met haar vrouw Julian zou trouwen in alle landen waar het homohuwelijk was toegelaten. Om op een positieve manier gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen. Het koppel trouwde in New York, Amsterdam, Antwerpen en Parijs. Na het 4de ja-woord werd Julian ziek en stierf 6 weken later. Fleur schreef het boek "Julian", een ode aan de liefde en hoe om te gaan met die allesverterende rouw. Het boek werd in september 2019 gepubliceerd bij uitgeverij Das Mag.

Julian, het boek

Heen-en-weer springend in de tijd beschrijft Fleur Pierets haar grote liefde voor een vrouw die te jong stierf. In 2012, na te zijn gescheiden van haar man, ontmoet ze in Amsterdam de hydografe Pauline die zich Julian noemt en de twee worden op slag verliefd. Ze zijn al gauw onafscheidelijk, hun relatie wordt steeds hechter, ze beginnen internettijdschrift 'Et Alors' over gender, identiteit en creativiteit en gaan in Spanje wonen. Daar besluiten ze om in de 22 landen waar dat kan, met een performance te trouwen en aandacht te vragen voor gelijke huwelijksrechten. Als Julian na een borstkankeroperatie hersteld lijkt te zijn, gaat in september 2017 in New York het project met succes van start. Maar in de vierde stad Parijs blijkt Julian agressieve hersentumoren te hebben en overlijdt op 22 januari 2018. De Belgische kunstenares en kunsthistorica (1973) doet aangrijpend en eerlijk verslag van het verloop van haar liefde, ziekte en dood van haar geliefde, hun gevoelens en onmacht. Ze verwerkt daarin ook goed veel homo-literaire geschiedenis en geeft een indringend beeld van haar rouwverwerkingsproces. (bron: NDB Biblion)

Het kinderboek "love around the world"

In 2018 kreeg Fleur de vraag van het MoMa in New York om een kinderboek te schrijven waarin 2 vrouwen, Fleur en Julian, trouwen in alle landen waar het was toegelaten. In "Love Around the World" blijft Julian leven en Fleur kreeg de kans hun project af te werken. Ook al was het op papier. Het boek verscheen in november 2019 in de VS. De Nederlandse versie wordt binnenkort verwacht.


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Bacongo Limburg - educatief aanbod https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75033 woensdag 24 februari 2021 14:36:35

Congo vierde in 2020 60 jaar onafhankelijkheid. Tegelijk beroeren de standbeelden van Leopold II de gemoederen en roept de Black Lives Matter-beweging op tot gerechtigheid.

Ook de eindtermen van het secundair onderwijs geven nu een plaats aan het Belgische koloniale verleden. Er is dus geen beter moment om hier in je klas bij stil te staan.

Het project Bacongo Limburg blikt terug op de Belgische koloniale periode in Congo (1908-1960). Persoonlijke verhalen van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg ontroeren, choqueren, maar zetten vooral aan tot nadenken en tot dialoog.

Met de twee educatieve pakketten van Bacongo Limburg heb je meteen hands-on materiaal om aan de slag te gaan in je klas. Het pakket van Bibliotheek Hasselt Limburg gaat dieper in op stereotypen in strips, met de strip Kuifje in Congo als notoir voorbeeld. Het pakket van Het Stadsmus brengt dit stukje actuele geschiedenis tot leven op een evenwichtige en meerstemmige manier met een virtueel bezoek aan de expo, een reportageopdracht en debat.

ONLINE Expo BOEM PAUKESLAG: Bezette Stad X5 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/ONLINE-Expo-BOEM-PAUKESLAG-Bezette-Stad-X5.html zaterdag 13 maart 2021 16:26:45

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de iconische, avant-gardistische bundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen verscheen. En dat viert onze bibliotheek samen met Het Letterenhuis met een reizende multimediale installatie.

Hedendaagse blik

Vijf jonge kunstenaars nemen op een frisse, eigentijdse manier de dichtbundel Bezette Stad onder handen. Ze vertrekken van onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een fascinerende installatie die ons hun jonge en hedendaagse blik op Bezette Stad en onze maatschappij schenkt.

Van Ostaijen en meer: thema's in de reizende expo

Boem Paukeslag: Bezette Stad X5 spoort jongeren aan om na te denken over thema’s uit de dichtbundel die vandaag nog steeds relevant zijn, zoals stedelijkheid, oorlog, beeldvorming, taal en kunst.

Maar ze inspireert ook tot kritisch kijken naar hun omgeving, om hier inspiratie uit te halen en er creatieve uitingen aan te geven. Net zoals van Ostaijen deed met zijn de iconische dichtbundel.

De expo staat niet meer fysiek in onze bibliotheek, maar is makkelijk online te bezoeken of op één van de andere locaties waar ze fysiek te zien is. bezoek de online expo

In het 360 graden beeld lijkt het alsof je zelf in de ruimte staat. Wandel door de expo, klik door naar allerhande beeldmateriaal, filmpjes en andere bijkomende informatie én ontmoet de vijf jonge kunstenaars die met de bundel Bezette Stad aan de slag zijn gegaan. Zij vertellen in een inspirerend filmpje hoe zij van Ostaijen hebben leren kennen, hoe ze zijn werk interpreteren naar vandaag en hoe zij aan de slag gaan als kunstenaar.

ONLINE Expo Het Congolese dagboek van Louis Stappers https://bibliotheek.hasselt.be/online-stappers vrijdag 23 april 2021 10:14:39

Bekijk de expo 'Het Congolese dagboek van Louis Stappers' nu ook online

bekijk hier de online expo

Het korte leven van Hasselaar Louis Stappers (1883-1916) leest als een avonturenroman. De arts en zoöloog reisde mee met Adrien de Gerlache naar de Karazee (1907) en vertrok in 1911 naar Belgisch Congo.

In opdracht van de Belgische overheid maakte hij een studie van het water en de vissen van het Mweru- en het Tanganyikameer. Honderden specimens stuurde hij terug naar Tervuren; ze liggen mee aan de basis van wat vandaag de grootste verzameling Afrikaanse zoet- en brakwatervissen ter wereld is. Louis Stappers en zijn team peilden ook als eersten de diepte van het Mweru- en het Tanganyikameer – het op één na diepste meer ter wereld.

Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. Anekdotes over krokodillen en kapiteins, successen en teleurstellingen tijdens de missie, … het archief van Louis Stappers geeft een persoonlijke inkijk in de wetenschappelijke missie en het leven in Katanga vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

Erfgoedonderzoek 'In het spoor van Louis Stappers: een zoektocht' https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/inhetspoorvanLouisStappers.html vrijdag 23 april 2021 10:24:03

Erfgoedonderzoek = verwondering!

Tine en Raf van onze dienst Erfgoed nemen je mee op sleeptouw. Achter de schermen deel je in de verwondering die een erfgoedonderzoek eigenlijk is, want je komt al eens voor verrassingen te staan!

Onderzoek Louis Stappers

Het Stadsmus lanceerde begin 2020 het project Bacongo Limburg, een zoektocht naar echte verhalen van Limburgers in Congo en van Congolezen in Limburg.

In de erfgoedcollectie (neem een kijkje in de catalogus bij Limburgensia of Oude Drukken) van Bibliotheek Hasselt Limburg vonden we zo’n verhaal: het dagboek en fotoalbum van een Hasseltse wetenschapper die in Congo onderzoek deed naar… vissen! Zijn naam was Louis Stappers.

Het was een hele onderneming en best wel pionierswerk om alles uit te pluizen, Stappers was namelijk door zijn vroege dood in WOI tussen de plooien van de geschiedenis terecht gekomen. Maar met resultaat: de hele Congolese wetenschappelijke reis van Louis Stappers is voor het eerst gereconstrueerd!

De weergave van zijn reis vind je in de online expo ‘Het Congolese dagboek van Louis Stappers’.

Een blik op het onderzoek tonen we je in ons filmpje ‘In het spoor van Louis Stappers: een zoektocht’.

Online leren met de bib - Sociale media https://bibliotheek.hasselt.be/Online-leren vrijdag 23 april 2021 13:10:54

Leer waar en wanneer je wil! Digitale fotografie, tijdmanagement, de kunst van het masseren, een nieuwe taal leren en nog veel meer. Volg zoveel cursussen als je wil en neem alle tijd die je nodig hebt. Als je een cursus volgt die ook een eindtoets heeft kun je zelfs een certificaat behalen.

Op het online leerplatform kan je kiezen uit verschillende interactieve cursussen of webinars (een uiteenzetting door een specialist).

Enkele van de nieuwste trainingen over het professionele gebruik van sociale media.

(Zakelijk) succes op Instagram

Werk jij al met Instagram, maar wil je nog effectiever werken en meer uit de verschillende onderdelen halen? Of wil je juist gaan starten met je bedrijfsaccount en heb je tips en tricks nodig? Deze cursus is ontwikkeld voor iedereen die Instagram voor professionele doeleinden wil gaan inzetten. Maar ook als je Instagram alleen privé gebruikt, zal je in deze training handige informatie en tips vinden.

Meer succes met jouw Facebook-pagina

Facebook is een van de bekendste social media sites. De website is opgericht door Mark Zuckerberg in 2004 en is sinds 2006 door iedereen gratis te gebruiken. Ben je nieuw bij Facebook? Of werk jij al met Facebook, maar wil je nog effectiever werken en meer uit de verschillende onderdelen halen? Of wil je een eigen bedrijfspagina opzetten? Dan is deze cursus geschikt voor jou!

Volg deze nu, volledig gratis op het online leerplatform.

Digitale expo met fijne extra's over Boem Paukeslag Bezette Stad x5 https://bibliotheek.hasselt.be/BezetteStadx5 donderdag 29 april 2021 14:54:20

De expo BOEM Paukeslag: Bezette Stad x5 die het Letterenhuis maakte in samenwerking met onze bibliotheek is nog steeds live te bezoeken.

Nu komt deze meeslepende expo ook in een digitale 360° omgeving naar jou!

Van Ostaijen en meer

In het 360 graden beeld lijkt het alsof je zelf in de ruimte staat. Wandel door de expo, klik door naar allerhande beeldmateriaal, filmpjes en andere bijkomende informatie én ontmoet de vijf jonge kunstenaars die met de bundel Bezette Stad aan de slag zijn gegaan. Zij vertellen in een inspirerend filmpje hoe zij van Ostaijen hebben leren kennen, hoe ze zijn werk interpreteren naar vandaag en hoe zij aan de slag gaan als kunstenaar.

Boek een activiteit die bij de expo past

In de digitale expo vind je met een muisklik ook meer info over de jonge makers én hoe jij hen kunt boeken voor diverse activiteiten gelinkt aan BOEM Paukeslag: Bezette Stad x5. 

Ben je leerkracht?

Lees dan hier meer over onze lespakketten op maat van derde graad middelbaar onderwijs en NT2! Deze pakketten laten leerlingen op een laagdrempelige manier kennis maken met de levenslustige, maatschappijkritische en flamboyante Paul van Ostaijen. In de lessen wordt er ook verwezen naar de digitale tentoonstelling.

Maar wandel eerst met ons mee door de expo! (opgelet, niet via Internet Explorer)

Dienst Erfgoed pakt uit - Merkwaardige voorwerpen in onze collectie https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75144 dinsdag 4 mei 2021 12:38:05

Wie het woord ‘archief’ ‘hoort vallen ziet onmiddellijk stapels papier voor zich. Maar wat hij meestal niet weet is dat er aan een archief vaak ook voorwerpen verbonden zijn die iets vertellen over het leven van de archiefvormer. Eén van de merkwaardigste voorwerpen die Bibliotheek Hasselt Limburg in haar erfgoedcollecties bewaart zijn kinderschoentjes. Ze behoorden toe aan de schrijfster Mathea Ballings. Zij was geboren in Neerpelt in 1892 maar verhuisde later naar Hasselt, waar zij inwoonde bij de Zusters Kindsheid Jesu. Zij legde zich toe op novellen en schetsen, die vanaf 1924 verschenen in de Bode van het Heilig Hart, het maandblad van de paters jezuïeten in Alken. Deze verhalen waren gegrepen uit het dagelijkse leven en hadden een christelijke boodschap. Mathea Ballings leverde ook vele bijdragen aan katholieke tijdschriften tot in Duitsland toe. Later bundelde zij onder een schuilnaam ‘’t Haakstertje’ haar verhalen in vier boeken die verschenen tussen 1928 en 1945. Mathea Ballings stierf in 1981. Na haar dood werd haar archief geschonken aan de Collectie Limburgensia. Naast brieven, handschriften, foto’s en andere documenten bevat dit dus ook de eerste kinderschoentjes van Mathea. Ze zijn gemaakt van zwart gevernist leder en dragen het nummer 18 onderaan de zolen. 

 

Lize Spit wint de eerste PXL Boekenpanda! https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75184 woensdag 19 mei 2021 14:53:44

Na twee spannende stemrondes hebben de PXL-studenten een eerste Boekenpanda-winnaar gekozen: Lize Spit! Haar tweede roman 'Ik ben er niet' haalde het voor 'Wildevrouw' van Jeroen Olyslaegers en 'De dag die nooit komt' van Oliver Reps. Proficiat Lize!

Heb je de live bekendmaking op Facebook gemist? Bekijk dan hieronder nog eens de leuke video met o.a. het rapport van de studentenjury en Lize's dankwoord.

 

Tentoonstelling Zwerveling van Peter Van den Ende https://bibliotheek.hasselt.be/zwerveling zaterdag 5 juni 2021 13:26:07

Bibliotheek Hasselt Limburg organiseert van 26 augustus tot 18 december de tentoonstelling ‘Zwerveling’ van Peter Van den Ende.

Zwerveling is het woordeloos beeldverhaal over een papieren bootje dat de wereldzeeën afreist. Onderweg vaart het langs mythische zeewezens, overweldigende natuurfenomenen, riffen en ijsschotsen. Het trotseert bizarre en angstaanjagende monsters, vreemde duikers en grote schietgrage schepen.

De tentoonstelling ‘Zwerveling’ brengt de illustraties van Peter Van den Ende tot leven en neemt je mee op een fantasierijke reis. Ontdek levensgrote reproducties van de prachtige zwart-wit illustraties. Laat je onderdompelen in deze magisch mooie wereld van zeecreaturen en fantasturia onder en boven water. Laat je fantasie de vrije loop en creëer je eigen verhaal...
Als apotheose keer je terug naar de originele illustraties uit Zwerveling. Je maakt kennis met Peters inspiratiebronnen en krijgt de kans om een kijkje te nemen in zijn creatief atelier. Laat je verwonderen!

Meer zien van Peter van den Ende?

ZA 02.10 Drawing Days
Tijdens het tekenfestival Drawing Days stelt Peter Van den Ende zijn tekentafel op in de bibliotheek. In deze workshop leert hij je de technieken om zelf te tekenen met Oost-Indische inkt. Voor kinderen van 8 tot 14 jaar.

ZA 13.11 Dubbellezing Bart Moeyaert & Peter Van den Ende
Na hun samenwerking in Een hele leven slaan Bart en Peter opnieuw de handen in elkaar. Peter maakte voor de nieuwe boekuitgave van Iemands lief fantastische illustraties bij Moeyaerts tekst. Dit najaar zijn ze samen te gast in de bibliotheek met een verrassende dubbellezing!

E-readers in de klas https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75258 woensdag 16 juni 2021 11:03:41

Wil je je leerlingen eens verrassen door ze te laten lezen op een e-reader? Met onze compacte en lichte e-readers kunnen je leerlingen lezen waar en wanneer ze maar willen. 

Als leerkracht secundair onderwijs kan je voor een leesproject voor iedere leerling van je klas een e-reader lenen. Wij plaatsen tot drie titels op de e-readers en laden ze volledig op.

Vraag hier je set e-readers aan!

Update lezingenreeks Tussen 2 Lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/T2Loverzicht.html woensdag 16 juni 2021 14:47:41

Update 18.9.21

We hopen vóór 1 oktober duidelijkheid te hebben over de geldende coronamaatregels in de bibliotheek. Het aantal zitplaatsen tijdens de lezingen kan dan waarschijnlijk verhoogd worden. Aarzel dus niet om, ook als er wachtlijst bij staat, je gratis ticket toch te reserveren.


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim.

Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven. Een mix van interviews en lezingen, van jonge namen en gevestigde waarden...

We nodigen iedereen van harte uit om mee te komen genieten van onze gasten komend seizoen. En sporen je aan om tijdig je gratis ticket te reserveren - schrijf je zeker ook in op de wachtlijst, we hopen het aantal beschikbare plekjes toch nog op te kunnen krikken in de nabije toekomst.

Wie zijn onze gasten?

Tickets zijn gratis en te reserveren via de website van CCHa.

Kunstendag voor Kinderen - tekenworkshop met Sebastiaan Van Doninck https://bibliotheek.hasselt.be/kunstendag vrijdag 18 juni 2021 13:20:19

Voor Kunstendag voor Kinderen gaat Sebastiaan Van Doninck, illustrator van o.a. 'De fantastische vliegwedstrijd', 'Monsterlijke Microben' en 'Geluk voor kinderen' samen met jullie aan de slag!

Heb je zin om te tekenen en gebruik je graag je fantasie? Dan is deze workshop helemaal iets voor jou! Kom mee tekenen, fantaseren, knippen, plakken en ...vliegen! Want dat gaan we doen, we gaan een heel eigen vliegtuigwedstrijd in elkaar knutselen en organiseren, en dat allemaal op papier! Een luchtballon? Een straaljager? Een gekke parachute? Sebastiaan helpt je om je eigen knotsgekke vliegtuig te maken en van start naar finish te vliegen! Plezier en spanning verzekerd.

Geen mondmaskerplicht meer in de bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/coronamaatregelsBHL.html maandag 21 juni 2021 14:47:10

Een grote stap dichter naar het oude normaal: vanaf vandaag, 1 oktober, vervalt de mondmaskerplicht in bibliotheken, archieven en documentatiecentra.

De suggestie van looprichtingen op de trappen behouden we nog even, zodat er wel nog afstand kan worden gehouden op drukke momenten.

We kijken er naar uit om jullie weer in volle glorie te zien binnenwandelen!

Lees alles over de coronamaatregels in stad Hasselt.

Leesplezier | Ontdek tips en tools in de nieuwe brochure https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75316 woensdag 30 juni 2021 11:20:01

Goesting om te lezen, bij sommigen is die er vanzelf. Bij andere kinderen en jongeren is het zoeken naar de juiste aanpak om hun leesplezier te vergroten. Onderzoek toont ondertussen duidelijk het verband aan tussen leesmotivatie en leesvaardigheid; wie graag leest, zal meer lezen en beter kunnen lezen.

Om ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen en jongeren te ondersteunen bij het stimuleren van leesplezier bundelden we in twee brochures een breed en inspirerend aanbod tips en tools.

Ontdek de brochure 'Leesplezier' voor lager onderwijs

Ontdek de brochure 'Leesplezier' voor secundair onderwijs

Tussen 2 Lijnen met Gaea Schoeters 'Trofee' https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/T2L_Schoeters.html zaterdag 10 juli 2021 14:41:10

Bitterzoet en ijzersterk - Gaea Schoeters over haar roman ‘Trofee’

Hunter White leeft voor de jacht op groot wild: in die ultieme krachtmeting met de natuur voelt hij dat hij leeft. Maar als hij naar Afrika vertrekt om een neushoorn te schieten, de laatste van de big five die hem nog ontbreekt, geeft het lot de jacht een andere wending. Zijn droom verandert algauw in een nachtmerrie die hem steeds dichter bij de duisternis in zijn eigen hart brengt. Is er nog een weg terug?

Trofee is een ode aan de wilde natuur en een scherpe kritiek op onze omgang met Afrika.

Gaea Schoeters bevestigt met ‘Trofee’ haar vakkundig schrijver- en vertellerschap. Schoeters helpt je afdalen in het verwrongen brein van een jager die enkel in zijn eigen gelijk gelooft. Af en toe knijp je even in je wang om je eraan te herinneren dat de gruwel die je leest gelukkig dit keer fictie is, al is de realiteit van de duur betaalde jachtfeestjes minstens even gortig.

Maar schrijf ‘Trofee’ niet af als het zoveelste thrillertje. De duur betaalde trofeejacht die Gaea Schoeters in ‘Trofee’ serveert, is volstrekt uniek. De scheef gewrongen verhouding tussen mens en natuur wordt tot op het bot geanalyseerd.

‘Trofee’ is haar meest recente roman en verscheen in november 2020.

Gaea Schoeters

Gaea Schoeters (1976) is auteur, journalist, scenarist en librettist. Ze debuteerde met korte verhalen en schreef onder meer het reisboek ‘Meisjes, moslims & motoren’, de literaire thriller ‘Diggers’ en de romans ‘De kunst van het vallen’ en ‘Zonder titel #1’.

In 2020 tekende ze, samen met Johanna Pas, voor de Nederlandse vertaling van ‘Hold Your Own’,  de dichtbundel van - een van de meest getalenteerde en fascinerende jonge schrijvers van het Verenigd Koninkrijk - Kae Tempest. De dichtbundel is als ‘Tiresias’ uitgegeven en zal ook als basis worden gebruikt voor een gelijknamige theatervoorstelling door Guy Cassiers.

Gaea Schoeters’ werk situeert zich op het snijvlak tussen vormexperiment en maatschappelijk engagement. Ze werkt als freelance-journalist voor De Standaard en is een veelgevraagd columnist en essayist in diverse kranten en literaire tijdschriften.

Foto Gaea Schoeters © Sébastien van Malleghem


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Tussen 2 lijnen met Erwin Mortier 'De onbevlekte' https://bibliotheek.hasselt.be/75329-ErwinMortier dinsdag 13 juli 2021 14:22:47

In het voorjaar van 2020 verscheen de roman 'De onbevlekte', het langverwachte vervolg op Erwin Mortiers' bekroonde debuutroman 'Marcel'. We zijn blij dat we het interview door Sofie Gielis hebben kunnen verplaatsen naar een nieuwe datum!

De onbevlekte, het vervolg op 'Marcel'

In 'De onbevlekte' keert Marcel terug naar huis in een laatste poging het verzwegen verleden te doorbreken en uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn aan het oostfront gestorven grootoom. Mortiers vervolg op zijn veelgeprezen en prijswinnende debuutroman 'Marcel' is andermaal een donker familieverhaal, waarin de Vlaamse klei nietsontziend wordt omgewoeld om het duistere verleden aan het licht te brengen. Dit doet Mortier op weergaloze wijze, in zijn verfijnde, suggestieve stijl, waarin geen woord, geen letter, geen komma op de verkeerde plek staat en het wemelt van de trefzekere beelden.

Met deze langverwachte, nieuwe roman over de complexiteit van liefhebben bevestigt Erwin Mortier eens te meer tot de absolute topklasse van de Nederlandstalige literatuur te behoren.

Wie is Erwin Mortier?

Erwin Mortier (1965) studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Museum Dr. Guislan, Geschiedenis van de Psychiatrie. In 1999 maakte Mortier zijn debuut met de zeer succesvolle roman 'Marcel', die werd bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor. Daarnaast werd het boek genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de longlist van De Gouden Uil. Een jaar na verschijning waren veertigduizend exemplaren verkocht, vertalingen verschenen in het Engels, Duits, Frans en Bulgaars.

Wie is Sofie Gielis?

Sofie Gielis is altijd omringd door boeken - als literatuurcriticus voor De Standaard, redactielid van DW B of jurylid van prijzen als de BookSpot Literatuurprijs en de Vlaamse Cultuurprijs Letteren. Ze schreef een doctoraat over mengvormen van essay en verhaal in postmoderne literatuur, leidt artistiek onderzoeksgroep FRAME en doceert aan PXL-MAD School of Arts. En ze komt uit Hasselt!

En wie is Marcel?

'Marcel' vertelt het verhaal van een Vlaamse plattelandsjongen die opgroeit in een familie vol geheimzinnige verhalen en duistere gewoontes. Langzaam ontdekt hij het geheim en de schande die sinds de oorlog aan de familie kleeft. In het middelpunt van het verhaal staat dit kleine jongetje Marcel, dat door zijn grootouders wordt opgevoed. Tegelijk draait het verhaal om de oudere Marcel, die enkele decennia eerder aan het Duitse Oostfront is gesneuveld.

Zijn oeuvre werd rijkelijk bekroond

Mortiers tweede roman, 'Mijn tweede huid' werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en De Gouden Uil. Zijn poëziedebuut 'Vergeten licht' (2001) ontving de C. Buddingh'-prijs. In 2002 volgden de derde roman 'Sluitertijd' en een essaybundel 'Pleidooi voor de zonde'. In 2004 maakte Mortier de overstap naar De Bezige Bij, waar datzelfde najaar zijn novelle 'Alle dagen samen' verscheen. In 2005 verscheen de bundel 'Uit één vinger valt men niet', gedichten bij foto’s van Lieve Blancquaert die werden genomen in het voormalige Klooster van de Minderbroeders te Gent, in 2007 gevolgd door 'Avonden op het landgoed. Op reis met Gerard Reve'. Van 2005 tot 2007 was Mortier stadsdichter van Gent. In oktober 2008 verscheen de alom bejubelde roman 'Godenslaap', gevolgd door 'De spiegelingen' in 2014 en door 'Omtrent liefde en dood' in 2017.

foto Erwin Mortier (c) Stephan Vanfleteren


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Tussen 2 Lijnen met Margot Vanderstraeten - Minjan https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/T2L-MargotVanderstraeten.html dinsdag 13 juli 2021 14:51:40

Minjan - Mijn orthodox-joodse ontmoetingen na mazzel tov

Margot Vanderstraeten heeft met 'Mazzel tov' een gevoelige snaar geraakt: niet alleen werd het boek een internationale best seller, het leidde ook tot bijzondere nieuwe ontmoetingen binnen de orthodox-joodse gemeenschap.

Zo zijn er chef-kok Moshi van het beroemde Hoffy’s in Antwerpen, die iedereen die daarom vraagt graag uitleg geeft over de joods-culinaire traditie en het chassidische leven; Dan Z., een buitenbeentje met een humorvolle blik die al decennialang als enige de chassidische gemeenschap mag fotograferen; Esther, met wie Margot redetwist over de ultraorthodox-religieuze opvoeding en scholing; en ook koningin Mathilde passeert – wanneer zij wordt rondgeleid in de Dossinkazerne in Mechelen, waar foto’s van Dan Z. en teksten van Margot werden getoond en de ontroerende chassidische meneer Schwarz voor het eerst in zijn leven foto’s van de Holocaust zag.

In 'Minjan' is Margot Vanderstraeten op haar best: nu eens ernstig, dan weer lichtvoetig tot ironisch maar altijd met oprechte interesse zoekt zij, op haar eigen niet-godsdienstige manier, verbinding met buren die nabij een zo ander leven leiden.

Margot Vanderstraeten

Margot Vanderstraeten is schrijfster en journalist. Ze publiceerde vier romans: 'Alle mensen bijten' (debuutprijs), 'De vertraging', 'Mise en place' (nominatie Halewijnprijs) en 'Het vlindereffect', en twee interviewboeken: 'Schrijvers gaan niet dood' (met foto's van Stephan Vanfleteren) en 'Het geweten van onze strafpleiters'. 'Mazzel tov' was haar eerste non-fictieverhaal en scheerde meteen hoge toppen en haalt prijs na prijs binnen. Ook het lezende publiek omarmde het boek met 60000 verkochte exemplaren. Met 'Minjan' neemt ze ons opnieuw mee naar de wereld van 'Mazzel Tov'.


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Niet meer reserveren voor studieplekken https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Niet-meer-reserveren-voor-studieplekken.html maandag 26 juli 2021 10:21:20

Vanaf maandag 27 september is het niet meer nodig om onze studieplekken te reserveren. Kies gewoon je favoriete plekje op het studieplatform of elders in de bibliotheek.

Expo Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Flanerendoorhasselt.html maandag 26 juli 2021 11:28:20

Heen en weer in de tijd

Voor de expo ‘Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering' focussen we op de binnenstad van Hasselt voor een fascinerende blik terug in de tijd, aan de hand van oude prentbriefkaarten. Maar we kijken ook naar vandaag en komen veel plekken tegen waar het stadsbeeld een ware metamorfose heeft doorgemaakt.

Om vroeger en nu naast mekaar te kunnen leggen stuurden we fotograaf Kobe Vanderzande op pad. Hij stapte in de schoenen van de fotograaf van de oude prentbriefkaart en nam een foto op exact dezelfde plek. En dat deed hij 70 keer.

Flaneren door Hasselt: expo en wandeling

De sprekende oude prentbriefkaarten vergelijken we graag met de mooie hedendaagse foto's. We plaatsen ze naast mekaar in een fysieke expo in de bibliotheek én in een wandeling die je op eigen houtje kunt maken aan de hand van de Erfgoedapp!

Prentbriefkaarten

Rond 1900 waren prentbriefkaarten dé manier om aan familie of kennissen te laten weten waar je was en hoe het met je ging. Zoals men nu een selfie stuurt vanuit alle hoeken van de wereld, zo waren destijds prentbriefkaarten alomtegenwoordig. Vandaag zijn ze een unieke historische bron met een grote documentaire waarde. Bibliotheek Hasselt Limburg verzamelt al jaren prentbriefkaarten uit alle Limburgse gemeenten in de collectie Limburgensia, die wordt beheerd door dienst Erfgoed.

Samenwerking Hasseltse erfgoedinstellingen

Bibliotheek Hasselt Limburg putte voor deze expo niet alleen uit de eigen collectie. We mochten ook snuisteren in de rijke collecties prentbriefkaarten van andere Hasseltse erfgoedinstellingen, zoals het Stadsarchief, het Jenevermuseum en het Stadsmus. Door de uitzonderlijk grote keuze die zo ontstond was het mogelijk om thema’s uit te diepen of bepaalde pleinen of kruispunten vanuit alle hoeken te bekijken. Wie herinnert zich nog het oude Leopoldplein, of de percée, later omgedoopt tot Ridder Portmansstraat? Wie weet nog waar de jeneverstokerijen vroeger lagen?

Flaneer langs de locaties via de Erfgoedapp-wandeling!

Wie het allemaal liever zelf ontdekt in openlucht, kan dat via de ErfgoedApp-wandeling “Flaneren door Hasselt”. Op elke locatie die je tegenkomt in de virtuele wandeling vind je een beeld van de oude prentbriefkaart, de hedendaagse foto en een woordje uitleg. Laat je verbeelding werken! Je waant je zó terug in een Hasselt uit lang vervlogen tijden…

Wandeling Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Flanerendoorhasseltwandeling.html maandag 2 augustus 2021 13:59:11

Heen en weer in de tijd

Voor de expo ‘Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering' focussen we op de binnenstad van Hasselt voor een fascinerende blik terug in de tijd, aan de hand van oude prentbriefkaarten. Maar we kijken ook naar vandaag en komen veel plekken tegen waar het stadsbeeld een ware metamorfose heeft doorgemaakt.

Om vroeger en nu naast mekaar te kunnen leggen stuurden we fotograaf Kobe Vanderzande op pad. Hij stapte in de schoenen van de fotograaf van de oude prentbriefkaart en nam een foto op exact dezelfde plek. En dat deed hij 70 keer.

Flaneren door Hasselt: expo en wandeling

De sprekende oude prentbriefkaarten vergelijken we graag met de mooie hedendaagse foto's. We plaatsen ze naast mekaar in een fysieke expo in de bibliotheek én in een wandeling die je op eigen houtje kunt maken aan de hand van de Erfgoedapp!

Prentbriefkaarten

Rond 1900 waren prentbriefkaarten dé manier om aan familie of kennissen te laten weten waar je was en hoe het met je ging. Zoals men nu een selfie stuurt vanuit alle hoeken van de wereld, zo waren destijds prentbriefkaarten alomtegenwoordig. Vandaag zijn ze een unieke historische bron met een grote documentaire waarde. Bibliotheek Hasselt Limburg verzamelt al jaren prentbriefkaarten uit alle Limburgse gemeenten in de collectie Limburgensia, die wordt beheerd door dienst Erfgoed.

Samenwerking Hasseltse erfgoedinstellingen

Bibliotheek Hasselt Limburg putte voor deze expo niet alleen uit de eigen collectie. We mochten ook snuisteren in de rijke collecties prentbriefkaarten van andere Hasseltse erfgoedinstellingen, zoals het Stadsarchief, het Jenevermuseum en het Stadsmus. Door de uitzonderlijk grote keuze die zo ontstond was het mogelijk om thema’s uit te diepen of bepaalde pleinen of kruispunten vanuit alle hoeken te bekijken. Wie herinnert zich nog het oude Leopoldplein, of de percée, later omgedoopt tot Ridder Portmansstraat? Wie weet nog waar de jeneverstokerijen vroeger lagen?

Flaneer langs de locaties via de Erfgoedapp-wandeling!

Wie het allemaal liever zelf ontdekt in openlucht, kan dat via de ErfgoedApp-wandeling “Flaneren door Hasselt”. Op elke locatie die je tegenkomt in de virtuele wandeling vind je een beeld van de oude prentbriefkaart, de hedendaagse foto en een woordje uitleg. Laat je verbeelding werken! Je waant je zó terug in een Hasselt uit lang vervlogen tijden…

Extra! Prentbriefkaartenexpo - Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/FlanerendoorHasselt_prentbriefkaarten.html maandag 2 augustus 2021 14:07:22

Extra's bij de expo

Fotowedstrijd!

Omdat we wel eens willen weten hoe jíj vandaag naar Hasselt kijkt hebben we een fotowedstrijd gelanceerd. Lees meer, en doe mee!

In focus

'de stad in verandering' selecteert materialen uit onze collectie rond het thema, bijvoorbeeld prentbriefkaarten maar ook stedenbouw en stadsfotografie. Om te komen snuisteren en te lenen! De stand vind je terug aan de halfronde tafel op het bibplein.


De expo in de bibliotheek

Iedereen is wel eens gefascineerd blijven kijken naar oude prentbriefkaarten of stadgezichten. Op brocantemarkten vind je ze met stapels terug, maar ook in onze bibliotheek bewaren we een mooie verzameling oude prentbriefkaarten die een belangrijke historische bron zijn en de geschiedenis van onze contreien mooi in beeld brengen. 

Onze dienst Erfgoed is op zoek gegaan naar prentbriefkaarten van Hasseltse stadsgezichten in de eigen collectie én in die van Het Stadsmus, Het Stadsarchief en Het Jenevermuseum. Resultaat: een prachtig overzicht van beelden uit het verleden die hiér misschien wel verdwenen zijn, maar dààr toch nog zichtbaar zijn in de hedendaagse aanblik van Hasselt. 

Ga ook zelf op pad!

De oude prentbriefkaart wordt naast een hedendaagse foto van de plek geplaatst, zo kun je heden en verleden goed vergelijken. En dat kan op twee manieren

De schrijver en de illustrator – dubbellezing met Bart Moeyaert en Peter Van den Ende https://bibliotheek.hasselt.be/dubbellezing dinsdag 3 augustus 2021 15:52:27

Na hun samenwerking in ‘Het hele leven’ slaan schrijver Bart Moeyaert en illustrator Peter Van den Ende opnieuw de handen in elkaar. Peter maakte voor de nieuwe boekuitgave van ‘Iemands lief’ fantastische illustraties bij Moeyaerts tekst. Het boek verschijnt op 5 oktober, en even later zijn ze samen te gast in de bibliotheek met een verrassende dubbellezing!

Deze lezing kadert in de tentoonstelling Zwerveling die tot 18 december 2021 te zien is in onze bibliotheek.

Foto Bart Moeyaert (c) Alex Vanhee

Startdagen de Leesjury https://bibliotheek.hasselt.be/startdagen-de-Leesjury woensdag 4 augustus 2021 16:48:48

Lees je graag? Hou je van boeken? En praat je graag over jouw favoriete boeken? Kom dan naar de startdag, maak kennis met De Leesjury en de begeleiders en schrijf je in!

Wat is De Leesjury?

Je wordt lid van de grootste jeugdboekenjury van Vlaanderen! Je beslist welk boek jij het beste vindt en wie met de prijs van “beste kinderboek” aan de haal gaat.

Ook in onze bibliotheek

In onze bibliotheek zijn er 5 leesgroepen van De Leesjury. Tussen oktober en april lees je 8 boeken (groep 5 en 6 lezen 6 boeken). Je komt naar de leesclub in de bib en vertelt wat je ervan vond. 

Startdag voor De Leesjury 2, 3 en 4 op dinsdag 12 oktober om 16.30 uur

• groep 2: eerste en tweede leerjaar
• groep 3: derde en vierde leerjaar
• groep 4: vijfde en zesde leerjaar

Startdag voor De Leesjury 5 en 6 op dinsdag 19 oktober om 16.30 uur

• groep 5: eerste en tweede middelbaar
• groep 6: derde en vierde middelbaar

Meer info en inschrijven

Tentoonstelling Zwerveling van Peter Van den Ende https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75381 woensdag 11 augustus 2021 10:54:13

Bibliotheek Hasselt Limburg organiseert van 26 augustus tot 18 december de tentoonstelling ‘Zwerveling’ van Peter Van den Ende. 

Zwerveling is het woordeloos beeldverhaal over een papieren bootje dat de wereldzeeën afreist. Onderweg vaart het langs mythische zeewezens, overweldigende natuurfenomenen, riffen en ijsschotsen. Het trotseert bizarre en angstaanjagende monsters, vreemde duikers en grote schietgrage schepen.

De tentoonstelling ‘Zwerveling’ brengt de illustraties van Peter Van den Ende tot leven en neemt je mee op een fantasierijke reis. Ontdek levensgrote reproducties van de prachtige zwart-wit illustraties. Laat je onderdompelen in deze magisch mooie wereld van zeecreaturen en fantasturia onder en boven water. Laat je fantasie de vrije loop en creëer je eigen verhaal... Als apotheose keer je terug naar de originele illustraties uit Zwerveling. Je maakt kennis met Peters inspiratiebronnen en krijgt de kans om een kijkje te nemen in zijn creatief atelier. Laat je verwonderen!

Meer zien van Peter van den Ende?

ZA 28.08 Festivaldag Zin in Zomer in Hasselt
Samen met drie andere topillustratoren (Sabien Clement, Brecht Evens en Rébecca Dautremer) die elk een graphic novel maakten, geeft Peter Van den Ende een unieke inkijk in zijn interne keuken, geïllustreerd met geprojecteerde beelden. Een buitenkans!

ZA 02.10 Drawing Days
Tijdens het tekenfestival Drawing Days stelt Peter Van den Ende zijn tekentafel op in de bibliotheek. In deze workshop leert hij je de technieken om zelf te tekenen met Oost-Indische inkt. Voor kinderen van 8 tot 14 jaar.

ZA 13.11 Dubbellezing Bart Moeyaert & Peter Van den Ende
Na hun samenwerking in Een hele leven slaan Bart en Peter opnieuw de handen in elkaar. Peter maakte voor de nieuwe boekuitgave van Iemands lief fantastische illustraties bij Moeyaerts tekst. Dit najaar zijn ze samen te gast in de bibliotheek met een verrassende dubbellezing!

Laatste tickets - 'Was de aarde vroeger plat?' https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75386 vrijdag 13 augustus 2021 10:20:30

Er zijn nog enkele plekjes beschikbaar! Reserveer je gratis ticket!


Waren mensen vroeger apen? Is bevroren water nat? Gaan de sterren ’s morgens slapen? Was de aarde vroeger plat? 

De wereld zit vol vragen die om antwoord vragen. Er zijn ook vragen die vragen om een versje, een gedicht, een schilderij.  Verteller Willem Verheyden reist met de kinderen door tijd en ruimte. En in zijn bagage zit de aanstekelijke poëzie van Bette Westera en de sprankelende theaterpoppen naar Sylvia Weve van Vick Verachtert.  Een sprankelende voorstelling rond al die vragen van kinderen waarop ouders en andere grote mensen hen het antwoord schuldig moeten blijven.

Voor families met kinderen vanaf 6 jaar.
Inschrijven op kan hier.

Kunstendag voor Kinderen - tekenworkshop met Sebastiaan Van Doninck https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75389 vrijdag 13 augustus 2021 10:52:30

Voor Kunstendag voor Kinderen gaat Sebastiaan Van Doninck, illustrator van o.a. 'De fantastische vliegwedstrijd', 'Monsterlijke Microben' en 'Geluk voor kinderen' samen met jullie aan de slag!

Heb je zin om te tekenen en gebruik je graag je fantasie? Dan is deze workshop helemaal iets voor jou! Kom mee tekenen, fantaseren, knippen, plakken en ...vliegen! Want dat gaan we doen, we gaan een heel eigen vliegtuigwedstrijd in elkaar knutselen en organiseren, en dat allemaal op papier! Een luchtballon? Een straaljager? Een gekke parachute? Sebastiaan helpt je om je eigen knotsgekke vliegtuig te maken en van start naar finish te vliegen! Plezier en spanning verzekerd.

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Inschrijven kan hier.

Onze nieuwe openingsuren! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Onze-nieuwe-openingsuren!.html woensdag 18 augustus 2021 12:42:59

Vanaf vandaag gaan onze nieuwe openingsuren in.

Vestiging Dusart

 • van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur
 • zondag gesloten

Vestiging Kuringen

 • dinsdag en woensdag van 10 tot 18 uur
 • zaterdag en zondag van 10 tot 13 uur
 • maandag, donderdag en vrijdag gesloten

Alle info over openingsuren en sluitingsdagen vind je hier, op de cataloguswebsite en onze andere communicatiekanalen.

Fotowedstrijd: ontwerp een Hasseltse postkaart! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Fotowedstrijd-ontwerp-een-Hasseltse-postkaart!.html dinsdag 7 september 2021 15:17:07

Prentbriefkaarten - ze zijn nog steeds overal te koop, maar wanneer heb jij nog eens een ansicht gestuurd vanuit pakweg... Lloret De Mar? Of Hasselt?

De oude kaarten zijn een lust voor het oog - bekijk zeker onze prentbriefkaartenexpo 'Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering' of flaneer zelf door Hasselt via de wandeling in de Erfgoedapp - lees er hier alles over

Maar hoe zou jij Hasselt portretteren op een hedendaagse postkaart, die je als toerist zou sturen naar je tante in Scheveningen?

Neem deel aan de fotowedstrijd 

Nog tot en met de kerstvakantie (uiterlijk zondag 9 januari om 23.59 uur) kun jij jouw ontwerp voor een hedendaagse Hasseltse postkaart insturen.

Prijs? Een selectie van inzendingen zullen worden gebundeld in een prentbriefkaartenboekje dat Bibliotheek Hasselt Limburg zal laten drukken in beperkte oplage.

Stuur je foto op met een korte beschrijving, je naam en e-mailadres via de foto-uploadfunctie.

Lees het wedstrijdreglement.

IN FOCUS Nederlands, onze taal https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-Nederlands,-onze-taal.html maandag 27 september 2021 17:18:21

We tellen af naar een nieuwe, ongetwijfeld weer gezellige editie van De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden op vrijdag 8 oktober. Met deze activiteit, die in heel Vlaanderen en Brussel op hetzelfde moment doorgaat in meer dan 75 bibliotheken, wordt de Week van het Nederlands op gepaste wijze afgesloten.

Omdat taal iets beweeglijks is en meer omvat dan je zou denken hebben we een uitgekiende en zeer boeiende selectie boeken over het Nederlands klaarliggen op onze In Focus-stand! Voor jong en oud, voor taalpuristen en speelvogels, te vinden aan de halfronde cirkel op de gelijkvloerse verdieping.

Verteltheater 'Hij komt' https://bibliotheek.hasselt.be/hijkomt donderdag 30 september 2021 14:33:31

Op een dag vindt Bart een vreemde koffer in zijn eigen huis.
Van wie is deze koffer en wat zit erin?
Bart zoekt samen met de kinderen naar antwoorden.
Deze originele interactieve vertelling brengt de luisteraartjes in de juiste stemming voor de komst van de Sint. Samen kijken, ruiken, zoeken, raden, lachen, zingen en luisteren naar een spannend verhaal over Sint!

Extra tickets voor Marieke Lucas Rijneveld en alle andere lezingen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Extra-tickets-voor-Marieke-Lucas-Rijneveld-en-alle-andere-lezingen.html donderdag 30 september 2021 15:47:54

Extra tickets voor onze lezingen! We mogen onze zaal vanaf 1 oktober weer op volle capaciteit benutten, dat betekent meer stoelen om te komen genieten van ons activiteitenaanbod.

Op zaterdag 9 oktober trappen we een nieuw seizoen Tussen 2 Lijnen-lezingen af met niemand minder dan Booker-prize-winnaar Marieke Lucas Rijneveld. Jelle van Riet gaat in gesprek met Marieke Lucas over de romans 'Mijn lieve gunsteling' en 'De avond is ongemak'.

bestel hier je gratis ticket voor de Tussen 2 Lijnen-reeks

bekijk hier onze activiteitenkalender

IN FOCUS Samen veerkrachtig https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-Samen-veerkrachtig.html dinsdag 5 oktober 2021 12:55:06

De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid loopt van 1 tot 10 oktober en legt dit jaar de nadruk op ontmoeting en sociale verbondenheid onder de noemer 'samen veerkrachtig'.

Want: contact met anderen, dat hebben we nodig. Warme, bevredigende contacten laden onze batterijen op, geven ons de kans om te troosten en getroost te worden als het minder gaat, zorgen ervoor dat we gemeenschappelijke herinneringen opbouwen, …

En steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt. Na al die maanden corona-pandemie weten we meer dan ooit: veerkrachtig zijn, dat doen we samen.

Een mooie selectie van boeken over veerkracht en geestelijke gezondheid staan voor je klaar aan de halfronde tafel op de gelijkvloerse verdieping.

Vul de enquête in en win filmtickets https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Vul-de-enquete-in-en-win-filmtickets.html dinsdag 5 oktober 2021 15:30:49

Bezocht jij het online leerplatform al? Hartelijk bedankt dat je even de tijd wil nemen om enkele vragen te beantwoorden. Zo help je deze dienstverlening te verbeteren. Bovendien maak je kans op 2 filmtickets!

Neem hier deel aan de enquête.

Online leren met de bib

Leer waar en wanneer je wil! Digitale fotografie, tijdmanagement, de kunst van het masseren, een nieuwe taal leren en nog veel meer. Volg zoveel cursussen als je wil en neem alle tijd die je nodig hebt. Als je een cursus volgt die ook een eindtoets heeft kun je zelfs een certificaat behalen.

Op het online leerplatform kan je kiezen uit verschillende interactieve cursussen of webinars (een uiteenzetting door een specialist).

Wat heb je nodig?

 • een pc, tablet of smartphone en toegang tot het internet
 • een Mijn Bibliotheek-profiel*

Aan de slag!

 • Ga naar het online leerplatform
 • Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-gegevens*
 • Selecteer de cursus die je wil volgen


* Nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Maak er hier één aan.De resultaten van deze bevraging worden anoniem verwerkt enkel om deze dienstverlening te verbeteren en gedeeld met Cultuurconnect (een organisatie die bibliotheken ondersteunt in hun digitale innovatie). Indien u uw e-mailadres opgeeft, dan verwerken wij dit enkel in functie van het desgevallend toesturen van de filmtickets. Uw e-mailadres wordt na het uitreiken van de filmtickets verwijderd.

IN FOCUS International Repair Day https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/InternationalRepairDay.html vrijdag 15 oktober 2021 16:42:58

Op de jaarlijkse International Repair Day staat repareren wereldwijd in de kijker.

Doel is benadrukken dat repareren goed is voor milieu en klimaat én voor een veerkrachtige samenleving. In 2021 valt International Repair Day op zaterdag 16 oktober. Het motto luidt: “Repareren doet de CO2-uitstoot dalen”. Ook in Hasselt laten we die dag niet ongemerkt voorbijgaan.

Onze collega's van Milieu & Energie initiëren, verzamelen en ondersteunen heel wat initiatieven: meer delen, meer herstellen en hergebuiken. Samen de afvalberg wegwerken, dat is ons doel.

De Hasseltse Deel- en Herstelincubator versterkt op haar beurt de samenwerking tussen burgerinitiatieven en lokale ondernemers. Neem zeker een kijkje op hun facebookpagina 35xx - Hasseltse Deel- en Herstelplekken en laat je inspireren!

Ook onze IN FOCUS-stand over International Repair Day staat helemaal klaar om jullie aan de slag te doen gaan!

De bibliotheek is gesloten op maandag 1 november https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-bibliotheek-is-gesloten-op-maandag-1-november.html dinsdag 19 oktober 2021 08:37:57

Op maandag 1 november is de bibliotheek gesloten, het is dan Allerheiligen.

Dinsdag 2 november zijn onze deuren weer open.

Tijdens de sluitingsmomenten kun je materialen terugbrengen via de inleverbus (enkel Dusart).

Verlengen kan altijd van thuis uit via Mijn Bibliotheek.

Infomoment Dementievriendelijk Hasselt https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Infomoment-Dementievriendelijk-Hasselt.html dinsdag 19 oktober 2021 11:31:52

Infomoment 'Ik, jij, samen MENS in dementievriendelijk Hasselt' nu zaterdag 23 oktober in vestiging Dusart. Iedere geïnteresseerde Hasselaar is welkom! 

Dit infomoment gaat door in de bibliotheek maar wordt georganiseerd door het expertisecentrum ECD Contact - Expertisecentrum Dementie Contact Limburg.

Kom meer te weten over Hasselt als dementievriendelijke stad en geef zelf jouw behoeften, wensen en/of ideeën aan. Heb je vragen over dementie? Stel ze aan experten inzake dementie.

Iedereen ontvangt gratis een draagtas ‘Dementievriendelijk Hasselt’ met documentatie over dementie en over Dementievriendelijk Hasselt.

Deelname is gratis, lees meer en schrijf je in.

De schaal van het modernisme - themastand bij de expo in CCHa https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-schaal-van-het-modernisme-themastand-bij-de-expo-in-CCHa.html dinsdag 19 oktober 2021 11:45:06

Bij de wereldbol op de gelijkvloerse verdieping staat een selectie van informatieve boeken over het brutalisme - de architectuurstroming waarin ook onze bib gebouwd is. Ook gekend als 'betonnen blokken' zoals ook het cultuurcentrum, de Fortis Bank, het oude zwembad, het oude administratieve centrum,... functionele gebouwen die wel hun plek verdienen in het straatbeeld.

Tentoonstelling in CCHa

Scale, een onafhankelijk studentencollectief met een passie voor architectuur, organiseert de tentoonstelling 'De schaal van het modernisme', die nog tot 28 november gratis te bezoeken is in het CCHa. De tentoonstelling focust op het in kaart brengen van de modernistische architectuur in Hasselt. 

Onze dienst Erfgoed heeft Scale voor een stukje geholpen met hun onderzoek voor deze expo. Scale heeft er ook een architecturale wandeling door Hasselt aan gekoppeld.

lees hier wat Scale vertelt over ons bibliotheekgebouw

In Focus - Griezelen! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Focus-Griezelen!.html dinsdag 19 oktober 2021 13:29:35

We naderen de herfstvakantie... dat betekent winteruur, uitgeholde pompoenen en schrikachtige ontmoetingen met gemaskerde groepjes kinderen in de avonduren van 31 oktober. Maar ook

 • het gezellig maken binnen
 • knus griezelen met akelige verhalen 
 • onder een deken kruipen bij een spannende film
 • spinnensoep eten

Om jullie stilaan in de sfeer te brengen staat er een griezelige selectie boeken en films voor jullie klaar aan de halfronde tafel op de gelijkvloerse verdieping!

Bart Moeyaert en Peter Van den Ende samen in onze bibliotheek! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Bart-Moeyaert-en-Peter-Van-den-Ende-samen-in-onze-bibliotheek!.html dinsdag 19 oktober 2021 14:48:08

De schrijver en de illustrator – dubbelspel met Bart Moeyaert en Peter Van den Ende

Na hun samenwerking in ‘Het hele leven’ slaan schrijver Bart Moeyaert en illustrator Peter Van den Ende opnieuw de handen in elkaar. Peter maakte voor de nieuwe boekuitgave van ‘Iemands lief’ fantastische illustraties bij Moeyaerts tekst.

Het boek is begin oktober verschenen, en binnenkort zijn ze samen te gast in de bibliotheek met een verrassende dubbellezing!

Deze lezing kadert in de tentoonstelling 'Zwerveling' die tot 18 december 2021 te zien is in onze bibliotheek.

reserveer je gratis plekje!

Duizendpoot Gaea Schoeters volgende gast in Tussen 2 Lijnen lezingenreeks https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Duizendpoot-Gaea-Schoeters-volgende-gast-in-Tussen-2-Lijnen-lezingenreeks.html dinsdag 19 oktober 2021 15:01:01

Bitterzoet en ijzersterk - Gaea Schoeters over haar roman ‘Trofee’

Gaea Schoeters (°1976) schrijft romans, kortverhalen en scenario's, haar hoofd bruist letterlijk van de ideeën... binnenkort live in onze bibliotheek! Op zaterdag 13 november in de namiddag verwelkomen we Gaea in onze lezingenreeks Tussen 2 Lijnen. reserveer je gratis ticket

Gaea's meest recente roman ‘Trofee’ verscheen in november 2020. 'Trofee' is een ode aan de wilde natuur en een scherpe kritiek op onze omgang met Afrika. De scheef gewrongen verhouding tussen mens en natuur wordt tot op het bot geanalyseerd.

Wie is Gaea Schoeters?

Gaea Schoeters debuteerde met korte verhalen en schreef onder meer het reisboek ‘Meisjes, moslims & motoren’, de literaire thriller ‘Diggers’ en de romans ‘De kunst van het vallen’ en ‘Zonder titel #1’. Ook de tournee Dead Ladies Show produceert Gaea samen met Passa Porta.

Gaea Schoeters’ werk situeert zich op het snijvlak tussen vormexperiment en maatschappelijk engagement. Ze werkt als freelance-journalist voor De Standaard en is een veelgevraagd columnist en essayist in diverse kranten en literaire tijdschriften.

Foto Gaea Schoeters © Sébastien van Malleghem


De lezingenreeks Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: Bibliotheek Hasselt Limburg, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Leen van thuis uit e-boeken bij de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Leen-van-thuis-uit-e-boeken-bij-de-bib.html dinsdag 19 oktober 2021 15:53:32

Via de bib kun je gratis e-boeken lezen op een eigen toestel naar keuze. Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel op het cloudLibrary-platform om het aanbod te ontdekken en meteen je eerste e-boeken te lenen. 

Op het e-boekenplatform cloudLibrary doorzoek je eenvoudig het volledige aanbod. Je kan 2 boeken lenen, 2 boeken reserveren en elk boek maximaal 6 weken houden. Geen boetes, geen zorgen: een boek verdwijnt na de uitleentermijn vanzelf van je toestel. In de collectie vind je Nederlandstalige literaire en populaire romans, toegankelijke non-fictie en een beperkt aanbod Engelstalige werken.

Meld je eenvoudig aan met je Mijn Bibliotheek-profiel op het e-boekenplatform cloudLibrary en leen gratis je favoriete e-boeken vanuit je luie zetel!

Probeer het uit!