Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2019 Smartsite Leerkracht (in opleiding)? Vraag je OLE-kaart aan! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Vraag-je-OLE-kaart-aan!.html dinsdag 13 september 2016 17:19:02

Ben jij leerkracht of leerkracht in opleiding?

Vraag dan zo snel mogelijk je OLE-kaart (onderwijs- en leesbevorderingskaart) aan via het aanvraagformulier. Breng het aanvraagformulier volledig ingevuld mee bij je volgende bezoek aan de BHL. Dan kan je het hele schooljaar genieten van verschillende voordelen op maat.

Ontdek hier alle informatie over de OLE-kaart.  

De Leesbeesten februari https://bibliotheek.hasselt.be/leesbeesten_KAL vrijdag 4 mei 2018 11:37:43

De bib heeft enorm veel kinderboeken, -strips, -cd’s en -dvd’s. Daar valt een hoop mee te doen! Dat doen we dan ook in De Leesbeesten, elke laatste woensdag van de maand in de bib vestiging Kuringen. Daar gebeurt veel meer dan alleen maar luisteren. We gaan samen aan de slag met woorden en teksten. We verzinnen nieuwe verhalen, schrijven poëzie, improviseren en spelen een stukje toneel. Telkens staat er een nieuw thema of een nieuwe schrijver centraal. Doe mee: het is beestig leuk!

Bezige bijtjes https://bibliotheek.hasselt.be/bezigebijtjes dinsdag 8 mei 2018 15:29:07

Boeken, cd’s, dvd’s, luisterboeken, tijdschriften, ... De collectie van de jeugdafdeling is uitgebreid. Maar waar staat alles nu? En hoe vind je ooit iets terug? Geen paniek, we zoeken het samen uit. Samen met onze beebots leren de kinderen alle materialen van de bibliotheek kennen. Ze laten de bijtjes op het speelbord zoemen en gaan zelf op zoek tussen de rekken.

Hoe kies ik een boek? https://bibliotheek.hasselt.be/hoekiesikeenboek woensdag 9 mei 2018 11:46:20

Boeken, boeken, zoveel rekken, in alle hoeken.
Waar moet ik nu toch gaan zoeken?
Hoe weet ik welk boek past bij mij?
Welk verhaal maakt me blij?


Tijdens de workshop krijgen de kinderen tips en trucjes om hun weg te
vinden in het grote aanbod van de bibliotheek. Hierna zal het zoeken
naar hun favoriete boek een heel stuk makkelijker zijn.

Rondleiding tentoonstelling Gansanders voor scholen https://bibliotheek.hasselt.be/gansanders woensdag 9 mei 2018 13:50:33

Kom, kijk, ontdek en laat je tijdens deze rondleiding inspireren door Gansanders, een tentoonstelling en een reuzeganzenbord over angsthazen, vrolijke vossen en beresterke kikkers. Met Gansanders brengt Rasa vzw illustraties over dieren samen in een kunstenkabinet. Het kunstenkabinet toont werk van vernieuwende jeugdillustratoren, zoals onder meer Kitty Crowther, Goele Dewanckel, Isabelle van den Abeele, Nils Pieters en Joris Thys. Een tafelgroot ganzenbord nodigt je daarnaast uit om actief te spelen en de symboliek van de dieren te onderzoeken. Dit spel zet je aan om te kijken, denken, voelen en doen.

Bibster Story https://bibliotheek.hasselt.be/bibsterstory woensdag 9 mei 2018 14:52:30

Spelenderwijs leren de leerlingen de bibliotheek beter kennen. Bibster Story wordt gespeeld op tablets. Geen paniek, wij geven eerst een woordje uitleg voor je zelf aan de slag gaat. Het spel wordt gespeeld in kleine teams die het tegen elkaar opnemen in een spannende strijd. Door opdrachten uit te voeren en vragen op te lossen kunnen de teams punten verdienen. Op het einde van het spel heeft de catalogus van de bibliotheek geen geheimen meer. Nieuwsgierig? Schrijf je in en speel met ons mee.

VIP in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/vipindebib vrijdag 11 mei 2018 11:35:00

We steken de rondleiding VIP in de bib in een nieuw jasje… Om een goede aanloop te maken naar het secundair onderwijs, één van de primaire doelgroepen in vestiging Dusart, verhuizen we onze rondleiding naar daar!De interactieve spelvorm van het vip spel behouden we graag. De leerlingen worden in groepjes opgedeeld en vervullen opdrachten waarbij ze het aanbod van de bib leren kennen en gebruiken. Ze leren opzoeken in de catalogus en op het internet. Zo zijn ze goed gewapend voor hun carrière op de middelbare school. Elke vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van elk schooljaar reiken we namelijk de vip trofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld. Hen staat een leuke verrassing te wachten…

Tussen 2 lijnen met Ilja Leonard Pfeijffer https://bibliotheek.hasselt.be/leonardpfeijffer dinsdag 17 juli 2018 15:44:07

De auteur - Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter en schrijver. Hij heeft zich onderscheiden in zo goed als alle denkbare genres, behoort tot de meest gelauwerde auteurs van het taalgebied en wordt erkend als een van de dwingendste stemmen in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam, waaronder poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten, essays, wetenschappelijke studies, columns, vertalingen en bloemlezingen. Stilistisch machtsvertoon en klassieke vormbeheersing stelt hij in dienst van literaire vernieuwing en een toenemend engagement, dat ook expliciet tot uitdrukking komt in zijn werk als columnist en documentairemaker voor de televisie.

Zijn oeuvre en verwacht werk

Onder zijn meest recente werk bevinden zich "Brieven uit Genua" (2016), een autobiografie in briefvorm, uitgebracht in de reeks Privé Domein, en de roman "Peachez, een romance" (2017), over de complexe verhouding tussen fantasie en werkelijkheid in liefde en geloof. Het is het meest romantische boek van het jaar genoemd.

Momenteel werkt hij aan een roman over het thema toerisme, met de werktitel Grand Hotel Europa en aan een tweede bundel Idyllen. Hierover zal hij het ook hebben tijdens de lezing in onze bibliotheek.

Tussen 2 lijnen met Chris de Stoop https://bibliotheek.hasselt.be/chrisdestoop dinsdag 17 juli 2018 16:06:04

Chris de Stoop, vooral gekend als schrijver van onderzoeksjournalistiek, heeft de laatste jaren de omslag gemaakt naar fictie. Fictie met een stevige poot in de realiteit, dat wel. In mei komt hij zijn laatste telg "Wanneer het water breekt" voorstellen.

De auteur

Chris de Stoop (1958) is auteur van spraakmakende boeken en schreef ruim dertig jaar reportages voor het tijdschrift Knack. Zijn werk werd bekroond met journalistieke en literaire prijzen. In zijn debuut "Ze zijn zo lief, meneer" (1992) beschreef hij de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving De Stoop voor het vervolg "Zij kwamen uit het Oosten" de Gouden Uil Publieksprijs. In "Vrede zij met u, zuster" (2010) schreef De Stoop als eerste over Belgische jihadisten die naar Syrië en Irak reisden. Zijn boek "Dit is mijn hof" (2015), over de teloorgang van het boerenland, was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door, stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs en werd onderscheiden met de Confituur Boekhandelsprijs. De Stoops laatste boek, "Wanneer het water breekt", vertelt een universeel, aangrijpend verhaal over de diepe breuk die migratie is.

Het boek

Dit is het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een tijd geleden hun vaderland ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Gwen bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt nu met haar eigenheid.

Het is ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee: een kleine gemeenschap van met elkaar verknoopte levens, bijeengebracht op een beslissend moment. Niet iedereen heeft het overleefd. Sommigen voelden zich verloren. Anderen werden dokter, ingenieur, bankier of ondernemer.

"Wanneer het water breekt" is het verhaal van de diepe breuk die migratie is – voor de betrokkenen en voor de bevolking. Hoe komen migrant en maatschappij tot een nieuwe vorm van samenleven? Een verhaal van deze tijd, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop, die de familie al jaren kent en met tientallen reisgenoten sprak.

Nieuwe lezingenreeks Tussen 2 lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuwe-lezingenreeks-Tussen-2-lijnen.html dinsdag 17 juli 2018 16:34:25

Tussen 2 lijnen
een structurele en intense samenwerking tussen Bibliotheek Hasselt Limburg en CCHA

De zaterdaglezingen in vestiging Dusart kennen een lange en goede traditie. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven. Ook Cultuurcentrum Hasselt neemt al een tijdje deze zogenaamde ‘maatschappelijke opdracht’ op. Beide huizen organiseerden lezingen fictie en non-fictie onder de noemers "Luistervinken" en "Tussen de lijnen".

Nu bundelen we de krachten. Via "Tussen 2 lijnen" werken BHL en CCHA voortaan intens samen om spitante auteurs en sprekers naar Hasselt te halen.

In seizoen 18-19 doen we dat 10 keer, en wel in twee formules. Vijf maal op vrijdagmiddag in boekhandel Grim (waar we ook een broodje voorzien), vijf maal op zaterdagnamiddag in Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart.

De line-up in BHL Dusart

13 oktober – Ine Roox – Een jaar met Trump
1 december – Lara Taveirne - Kerkhofblommenstraat
9 februari – Maud Vanhauwaert – Zotte mix en speelse verhalen
16 maart – Ilja Leonard Pfeijffer – nieuwe, te verschijnen roman
11 mei – Chris de Stoop - Wanneer het water breekt

De line-up in Boekhandel Grim

28 september - Rick De Leeuw & Rombout Nijssen - Verbeter de wereld
26 oktober – Toni Coppers - Nordic noir & Vlaamse volbloedthriller
30 november – Toon Horsten – De pater en de filosoof
22 februari – Kim Duchateau – Beeldtaal
29 maart – Pianoboek - Het pianokerkhof van José Luís Peixoto

Praktisch

• Tickets voor Tussen 2 lijnen kosten 5€ en zijn te koop

o online op www.ccha.be;
o aan de kaartverkoop in het CCHA;
o telefonisch 011 22 99 33.

• Bijkomende info vind je hier terug.

Fahrenheit 451 van Ray Bradbury https://bibliotheek.hasselt.be/Fahrenheit451 donderdag 19 juli 2018 14:07:20

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest Fahrenheit 451 van Ray Bradbury.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

De naam van de roos van Umberto Eco https://bibliotheek.hasselt.be/denaamvanderoos donderdag 19 juli 2018 14:21:43

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest De naam van de roos van Umberto Eco.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Bob Dylan, van Freewheelin' tot Nobelprijs https://bibliotheek.hasselt.be/bobdylan donderdag 19 juli 2018 14:33:48

Zijn naam viel al jaren als kanshebber maar pas in 2016 was het zover: Bob Dylan kreeg als eerste zanger de nobelprijs voor de literatuur. Maar moest hij deze prestigieuze literatuurprijs wel krijgen?

Vanuit deze vraag gaan we grasduinen in het gigantische oeuvre van Bob Dylan. We beloven niet dat je naar huis gaat met een duidelijke ja of neen. Maar we geven je wel handvaten mee om dieper te graven in de songs van Bob Dylan en er nog meer van te genieten.

Kom ook naar de Leesbeestenclub! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Kom-ook-naar-de-Leesbeestenclub!.html maandag 3 september 2018 14:39:44

Woensdag 24 oktober is de volgende samenkomst met de leesbeesten!

Kom zeker mee vliegen in verhalen, dromen van letters en goochelen met woorden.
Griezelen, grappen en avontuur. Zo'n dikgevuld anderhalf uur. 
Dat is dolle pret voor iedereen van het 3e en 4e leerjaar.

De leesbeesten komen in 2018-2109 samen op:
 26 september 2018
 24 oktober 2018
 28 november 2018
 19 december 2018
 30 januari 2019
 27 februari 2019
 27 maart 2019
 24 april 2019
 29 mei 2019


Dat is dus elke laatste woensdag van de maand van 14.00 tot 15.30 uur.
Meedoen is gratis en vooraf inschrijven hoeft niet.

Startdag Kinder- en jeugdjury Vlaanderen https://bibliotheek.hasselt.be/KJV maandag 24 september 2018 09:02:49

KJ… Wat?
KJV of Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. In de bib komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.

Lees je graag? Hou je van boeken? En praat je graag over jouw favoriete boeken? Schrijf je dan in bij onze KJV-leesclub! Je wordt lid van de grootste kinder- en jeugdjury van Vlaanderen! En je beslist welk boek jij het beste vindt en wie met de prijs van “beste boek” aan de haal gaat.

Tussen oktober en april lees je 8 boeken. Je komt naar de leesclub in de bib en vertelt wat je ervan vond. De leesclub komt minstens 4 keer samen.

GROEP 3


Derde en vierde leerjaar
Startdag op dinsdag 16 oktober om 17 uur
Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 17 tot 18 uur op 13/11, 11/12, 12/02 en 12/03
BHL Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 55, 3511 Kuringen

GROEP 4


Vijfde en zesde leerjaar
Startdag op donderdag 18 oktober om 17 uur
Bijeenkomsten altijd op donderdag van 17 tot 18 uur op 15/11, 13/12, 14/02 en 14/03
BHL Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 55, 3511 Kuringen

GROEP 5


Eerste en tweede middelbaar
Startdag op dinsdag 23 oktober om 17u
Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 17 tot 18.30 uur op 27/11, 29/01, 26/02 en 23/04
BHL Dusart, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt

MEER WETEN?
Vraag uitleg in de jeugdafdeling,
stuur een mailtje naar bibliotheek.jeugd@hasselt.be
of surf naar www.kjv.be

INTERESSE?
Stuur een mailtje naar bibliotheek.jeugd@hasselt.be

foto: © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Lees mee! Kinder- en jeugdjury Vlaanderen. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lees-mee!-Kinder-en-jeugdjury-Vlaanderen.html maandag 24 september 2018 09:38:41

Update!

Alle groepen zijn vol goesting van start gegaan!

Te laat? Je kunt nog steeds aansluiten bij de volgende samenkomst, zie data hieronder. Zeer welkom!


Lees je graag?

Hou je van boeken?

Babbel je graag over jouw favoriete boeken?

Jawel, jij bent de ideale deelnemer voor onze KJV-leesclub! Als lid van de grootste kinder- en jeugdjury van Vlaanderen beslis jij welk boek je het beste vindt en wie met de prijs van “beste boek” aan de haal gaat.

Je start in oktober en tot april lees je 8 boeken. Je komt naar de leesclub in de bib en vertelt wat je ervan vond. De leesclub komt minstens 4 keer samen in deze periode.

Interesse? Lees hier meer over KJV en plan de data van de leesclub al in!

foto: © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Groot Dictee HERUITGEVONDEN voor De Warmste Week https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Groot-Dictee-HERUITGEVONDEN-voor-De-Warmste-Week.html dinsdag 23 oktober 2018 14:56:46

Update

Nu vrijdag is het zover! Het Groot Dictee Heruitgevonden gaat door in vestiging Dusart ten voordele van het jongdementieproject van Alzheimer Liga Vlaanderen, het goede doel dat een van onze collega's nauw aan het hart ligt.

Wil je ook je steentje bijdragen? Doe dan mee aan het dictee en laat je door je vrienden / familie / collega's sponsoren (bv. €10 als je minder dan 5 fouten maakt, €5 als je tussen de 5 en de 10 fouten maakt, etc.). Wie gaat de uitdaging aan?

Alle giften storten we door aan het goede doel Jongdementie.info (Alzheimer Liga) in het kader van de Warmste Week.


Het Groot Dictee ‘HERUITGEVONDEN’

Een minder archaïsche en speelsere vorm van het originele Groot Dictee der Nederlandse taal, dat na 26 jaar van het televisiescherm verdween. Taalplezier staat centraal. Vorig jaar kende de bibliotheek van Mechelen een eerste editie. Het bleek een schot in de roos! Het schot was zo bijzonder, dat verschillende andere bibliotheken in Vlaanderen mee op de boot springen. Bibliotheek Hasselt Limburg ook, en met veel plezier!

Een jong schrijverstalent uit Mechelen wordt aan het werk gezet om een fijn verhaal te schrijven. Ludo Permentier, die als lid van de Taalunie jarenlang zetelde in de jury van het Groot Dictee neemt de jonge schrijver onder de arm om er een uniek dictee van te maken. In deze ‘HERUITGEVONDEN’ -versie is een foutloze spelling nog steeds van belang, maar creativiteit en durf zijn even noodzakelijk!

De Warmste Week

Iedereen zorgt voor iedereen. Want ook in 2018 wordt de week voor Kerstmis opnieuw De Warmste Week. De opbrengst van deze activiteit - we vragen jou een vrije gift met een minimum van 5 euro - wordt gestort aan een goed doel dat binnenkort wordt verkozen door de bibcommunity.

Openingsfeest Jeugdboekenmaand https://bibliotheek.hasselt.be/jeugdboekenmaand woensdag 31 oktober 2018 14:37:36

Kom naar de superleuke startdag met workshops, voorlezen, de Verhalentent en nog zo veel meer… Dit jaar staat alles in het teken van vriendschap. 

Bekijk de flyer hier.

De leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Hasselt (afdeling Kuringen) hebben opnieuw kunstwerkjes gemaakt rond het thema van de Jeugdboekenmaand: Vriendschap. De tentoonstelling staat opgesteld in Bibliotheek Hasselt Limburg, vestiging Kuringen. Kom zeker een kijkje nemen tijdens de openingsuren

De Verhalentent van Coccolarte komt naar ons toe. Gezellige dekentjes, zachte kussens en prachtige verhalen zijn de perfecte ingrediënten voor de ontzettend magische sfeer die er heerst in de tent. We kruipen dicht bij elkaar, en stappen samen in het verhaal. Aan de hand van verschillende creatieve opdrachten worden de kinderen zelf het verhaal.

Voorstelling: De meest eenzame walvis ter wereld’ https://bibliotheek.hasselt.be/eenzamewalvis woensdag 31 oktober 2018 14:53:50

Lilja woont in een vuurtoren, ze is de bewaker van het noorderlicht. Haar papa is vaak weg, dan doet hij onderzoek op zee. Na elke zeereis krijgt Lilja een schelp. Ze heeft al een hele verzameling.  Op een dag vertelt papa over een walvis die altijd alleen zwemt. Andere walvissen kunnen zijn gezang niet horen en daarom vinden ze hem niet.  Wanneer Lilja alleen thuis blijft, is het stil in de vuurtoren. Maar dan klinkt er plots een lied uit een van de schelpen. Is het de walvis? En zingt hij voor Lilja? 

‘De meest eenzame walvis ter wereld’ van Kim Crabeels en Sebastiaan Van Doninck is een ontroerend verhaal over vriendschap, de kracht van verbeelding, een vader en een dochter. De schrijfster neemt je mee voor een duik in het verhaal. Een reis die grappig en tegelijk ontroerend is, van de Stille Zuidzee helemaal tot in het Hoge Noorden. 

Rondleiding en creatieve workshop Gansanders https://bibliotheek.hasselt.be/workshop-gansanders woensdag 31 oktober 2018 15:26:48

Kom, kijk, ontdek en laat je tijdens de rondleiding inspireren door Gansanders, een tentoonstelling over angsthazen, vrolijke vossen en beresterke kikkers. Het geheel is een spannend kijkspel over beeldtaal en dierensymboliek. Dit spel zet je aan om te kijken, denken, voelen en doen. Aansluitend een creatieve workshop. 

Boekstartdag https://bibliotheek.hasselt.be/boekstartdag vrijdag 2 november 2018 13:29:05

Tijdens de Boekstartdag zetten we onze deuren wijd open voor de allerkleinsten en hun gezin. We organiseren fijne activiteiten voor jullie baby’s en peuters.

‘Op zee’ is een speciale theatervoorstelling voor de allerkleinste kindjes vanaf 3 tot 18 maanden door Theater Kukulu. Het is de eerste ervaring met theater, muziek, poppen en vooral een bijzondere tijd samen met papa en/of mama.  Ontmoet de vier matrozen en ontdek het reilen en zeilen van hun leven.

Workshop: Met boeken op de theaterplanken https://bibliotheek.hasselt.be/spoor6 vrijdag 2 november 2018 13:51:21

Heb jij soms zin om zelf de hoofdrol te spelen in een boek? Of zie je de gebeurtenissen uit een boek voor je ogen gebeuren? Vind je het leuk stukjes luidop te lezen? Dan is deze workshop van Theater Spoor 6 iets voor jou!

Fragmenten, personages, prenten en situaties uit nieuwe en klassieke kinder- en jeugdboeken geven ons veel zin om te beginnen spelen en acteren. En dat mag je letterlijk nemen. We bouwen het decor met stapels boeken en planken. Met petten, mutsen en sjaals spelen we de hoofdrol in de grappigste of de spannendste verhalen. Je hebt geen ervaring nodig!

Ten slotte verkennen we de boeken waarmee we aan de slag gingen. Zin om te beginnen lezen? Een portie leeskriebels krijg je er zomaar bovenop.

Begeleiding: Jesse Van de Kerckhove (beste boekenjuf 2014)

Nieuwe top 10! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/72679-Nieuwe-top-10!.html vrijdag 16 november 2018 16:27:12

Het is weer zo ver! Onze nieuwe top 10 selectie staat vol ongeduld op jou te wachten...

Romans, films, muziek, jeugdboeken, informatieve boeken, alles ligt klaar voor jou in de inkomhal (volwassenen en jongeren) en voor de jeugd in de jeugdbibliotheek (eerste verdieping).


Let op! Top 10

  • materialen kunnen niet gereserveerd worden
  • materialen kunnen niet verlengd worden
  • beperkt tot twee top 10-materialen per leenbeurt

Kijk ook eens welke andere themastanden er voor jou zijn in onze bib!

Historische strips in de klas https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Historische-strips-in-de-klas.html dinsdag 20 november 2018 09:31:55

Gebruik je al strips in je klas om historische thema's op een leuke manier visueel te illustreren? Goed nieuws dan, onze lijsten van historische stripverhalen voor het secundair onderwijs zijn helemaal geüpdatet.

Er is per graad een lijst waarin je per geschiedkundige periode een selectie krijgt van de stripverhalen in onze collectie.

Vraag de lijst aan en laat je inspireren!

Dansworkshop ‘Ik ben Nelson’ met Dafne Maes https://bibliotheek.hasselt.be/ikbenNelson woensdag 12 december 2018 15:11:55

‘Nelsons dansboek’ is een heerlijk dansboek. Vandaag nodigt Nelson je uit om samen met je mama, papa, oma of opa zelf te dansen. Geen voorgekauwde pasjes. Niets moet op de maat van de muziek en tellen hoeft al helemaal niet. Met prikkels uit de hedendaagse dans word je samen uitgedaagd om je eigen bewegingstaal te ontdekken en leer je hoe je een choreografie uitschrijft.

Doen jullie mee? 

Dafne Maes is auteur van ‘Nelsons dansboek’. Ze is jullie gids in deze verrassende workshop. 

Tentoonstelling Gansanders https://bibliotheek.hasselt.be/tentoonstelling-gansanders donderdag 13 december 2018 15:01:18

Kom, kijk, ontdek en laat je tijdens deze rondleiding inspireren door Gansanders, een tentoonstelling en een reuzeganzenbord over angsthazen, vrolijke vossen en beresterke kikkers. Met Gansanders brengt Rasa vzw illustraties over dieren samen in een kunstenkabinet. Het kunstenkabinet toont werk van vernieuwende jeugdillustratoren, zoals onder meer Kitty Crowther, Goele Dewanckel, Isabelle van den Abeele, Nils Pieters en Joris Thys. Een tafelgroot ganzenbord nodigt je daarnaast uit om actief te spelen en de symboliek van de dieren te onderzoeken. Dit spel zet je aan om te kijken, denken, voelen en doen.

Lerarenkaart 2019 ligt klaar! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lerarenkaart-2019-ligt-klaar!.html vrijdag 14 december 2018 11:47:36

Leerkrachten!

2562 lerarenkaarten liggen vanaf nú op jou te wachten in onze beide vestigingen! Kijk op www.waarismijnlerarenkaart.be, dan weet je in welke bib je moet zijn.

Vertel het goede nieuws zeker verder aan je collega's, dan kunnen jullie snel van de voordelen beginnen genieten!

meer info

Ooit gemist? Terugblik op twaalf jaar erfgoedtentoonstellingen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Ooit-gemist-Terugblik-op-twaalf-jaar-erfgoedtentoonstellingen.html maandag 17 december 2018 11:55:02

Ooit gemist? een terugblik

De tentoonstelling ‘Ooit gemist?’ biedt een kijk op de erfgoedcollecties van de bibliotheek en op het erfgoedgebeuren van de laatste twaalf jaren.

De inhoud

Om de rijkdom van de collecties - die veilig weggeborgen liggen - zichtbaar te maken voor het brede publiek, kiest de BHL ervoor om regelmatig tentoonstellingen te organiseren. Sinds 2007 zijn niet minder dan 27 tentoonstellingen met de eigen collectiestukken opgezet.

Enerzijds werd ingespeeld op thema’s die leefden in het erfgoedveld. Zo was er in 2014 de tentoonstelling 'Bewogen' over de Eerste Wereldoorlog en in 2015 de expo 'Napoleon'. Anderzijds staan er collecties of deelcollecties in de kijker naar aanleiding van projecten van preventieve conservering, catalogisering en digitalisering. Zo kwamen in 2008-2009 de prentbriefkaarten, in 2012-2013 de oude drukken en in 2016-2017 de bouwtekeningen aan bod.

Wie zich verder wil verdiepen in de onderwerpen kan nog altijd gratis de brochures van de tentoonstellingen verkrijgen aan het informatiepunt op de gelijkvloerse verdieping.

Ooit gemist? Herbeleef ons erfgoed! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Ooit-gemist-Herbeleef-ons-erfgoed!.html maandag 17 december 2018 14:56:23

Al twaalf jaar laat de Dienst Erfgoed van onze bibliotheek via eigen tentoonstellingen zien wat er allemaal aan schatten verborgen ligt in ons depot en onze magazijnen.

De tentoonstelling 'Ooit gemist? Terugblik op twaalf jaar erfgoedtentoonstellingen' laat je opnieuw genieten van de prachtigste stukken uit onze erfgoedcollecties.

Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van vestiging Dusart.

350 euro voor jongdementie.info! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/350-euro-voor-jongdementie-info!.html dinsdag 18 december 2018 12:06:42

350 euro schenkt Bibliotheek Hasselt Limburg vandaag aan De Warmste Week!

Bedankt aan de deelnemers aan ons Groot Dictee Heruitgevonden én aan de personeelsleden die hebben bijgedragen.

We zijn erg blij dat we 350 euro kunnen storten aan ons goede doel, jongdementie.info van de Alzheimer Liga.

De nieuwe single - van single naar samen https://bibliotheek.hasselt.be/nieuwesingle woensdag 26 december 2018 09:22:52

In 'De nieuwe single' - "Wat als je (opnieuw) alleen bent?" doorbreken Maureen Luyens en Griet Demeter de klassieke en clichébeelden over alleenstaanden. 
Het aantal singles zal verder toenemen. Wie zijn echter die singles? Welke uitdagingen hebben ze om gelukkig te zijn? Hoe gaan ze om met hun affectief en seksueel verlangen? Vaak kiezen ze er niet voor om steeds alleen door het leven te gaan en verlangen ze naar een nieuwe relatie. Ze maken dan een zoektocht mee : van single naar samen. Wanneer zijn ze daar klaar voor en wanneer zit het goed? Welke plaats krijgen de kinderen?
Kortom : “Single zijn is vandaag een heel dynamisch proces.”

Vrouw in de strip https://bibliotheek.hasselt.be/vrouwindestrip donderdag 10 januari 2019 14:41:50

Kuifje is homo. De gezaghebbende Britse krant The Times had in 2009 twee pagina's veil om Kuifjes seksuele geaardheid te beargumenteren. Het hoofdargument: de rosse journalist werd slechts zelden omringd door vrouwen. Dat klopt, maar daar bestaat een trieste reden voor, eentje die een niet zo frisse blik werpt op de Belgische stripgeschiedenis. Tot eind jaren zestig was een enkel, een knie of het getekende halve maantje annex borst, immers volkomen taboe. Met absurde regels en wetten tot gevolg. Met dank aan de Fransen…

In deze lezing geeft (strip)journalist Geert De Weyer een opmerkelijke inkijk in de manier waarop vrouwen in de Belgische strip sinds de jaren veertig/vijftig behandeld werden.

Met talrijk uniek beeldmateriaal toont hij aan hoe (traag) die evolutie zich aftekende. Hij toont verder aan dat die censuur zich niet beperkte tot de jaren negentig, maar nog steeds leeft!

Ook wie weinig van strips houdt, zal grote ogen opzetten!

Van waarom enkel lelijke vrouwen in strips mochten verschijnen, tot waarom Peyo ruzie met zijn vrouw kreeg toen hij de smurfen in het leven riep, waarom begin jaren zeventig een luchtstewardess toch het daglicht mocht zien (en waarom die eerste cover gecensureerd werd), waarom in Vlaanderen de evolutie helemaal anders verliep dan in de rest van België, waarom er zo veel lesbiennes opduiken in 'mannenstrips' en waarom vrouwen uiteindelijk net het uithangbord werden van strips om pas in de jaren negentig een respectabele status te krijgen.

Geert De Weyer is volgens de Nederlandse kwaliteitskrant NRC Handelsblad de meest invloedrijke striprecensent van de Benelux, een onbetwistbare autoriteit in de wereld van de strip.

Eindelijk oud https://bibliotheek.hasselt.be/eindelijkoud donderdag 10 januari 2019 14:56:48

In onze westerse samenleving is eeuwig jong het motto. Ouder worden boezemt angst in en oudere mensen worden al te vaak als 'niet meer nuttig' weggezet.

In Eindelijk oud herstelt Mark Nelissen de vijftigplusser in ere. Hij legt haarfijn uit waar de oudere mens evolutionair vandaan komt en wat ouder worden biologisch inhoudt. En vooral: waarom we er moeten naar uitkijken om...eindelijk oud te worden.

Angélique Demollin leest het boek en stelt het ons voor.

Andy Griffiths over “Hoe Schrijf Je Zelf Een Waanzinnig Boek?” https://bibliotheek.hasselt.be/andygriffiths dinsdag 15 januari 2019 08:47:58

Blokkeer donderdag 28 februari in je agenda want Andy ‘Waanzinnige boomhut’ Griffiths komt naar de bib! Juffen en meesters kunnen zich helemaal zot laten inspireren door waanzinnige tips en doldwaze opdrachten om hopen plezier te maken met letters en woorden.

Tijdens deze lezing geeft Andy Griffiths leuke tips en opdrachten om zelf een 'waanzinnig boek' te kunnen schrijven. Dit boek heeft als doel kinderen aan te zetten tot het zelf schrijven van een verhaal. Andy en Terry tonen (in het boek) telkens eerst een voorbeeld, zoals: 'Hoe teken je een strip rond een slechte mama?' Daarna moet je zelf aan de slag.

Tijdens het event krijg je met je toegangsticket een waanzinnige korting van 5 euro bij aankoop van Andy's nieuwe boek “De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen”.

De reeks

“De waanzinnige boomhut” is een waanzinnig populaire jeugdboekenreeks, geschreven door de Australische schrijver Andy Griffiths en zeer herkenbaar geïllustreerd door Terry Denton.

De Nederlandstalige edities zijn vertaald door Edward van de Vendel. De boeken zijn bedoeld voor de jeugd van 7 tot 11 jaar en hebben tal van prijzen gewonnen. 

Waar gaat het eigenlijk over?

Andy en Terry hebben een heel speciale boomhut gebouwd met een bowlingbaan, een zwembad, een tank met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en er is zelfs een snoepjesmachine die rechtstreeks snoepjes in de mond schiet. Oorspronkelijk bestond de boomhut uit 13 verdiepingen en telkens worden er 13 verdiepingen bijgebouwd.

Over Andy Griffiths

Andy Griffiths (Melbourne, 3 september 1961) is een Australisch schrijver. Hij schrijft de serie boeken “De waanzinnige boomhut” en heeft onder andere “Het Waanzinnige Boek Over Het Lichaam”, “Het Waanzinnige Boek Over De Billosaures En Andere Dino’s” en “Hoe Schrijf Je Zelf Een Waanzinnig Boek?” geschreven.

Andy Griffiths signeersessie https://bibliotheek.hasselt.be/andygriffiths_signeersessie dinsdag 15 januari 2019 09:24:07

Blokkeer donderdag 28 februari in je agenda want Andy ‘Waanzinnige boomhut’ Griffiths komt naar de bib voor een signeersessie. Nadien volgt er een gratis film voor kinderen van 7 tot 12 jaar.

Over Andy Griffiths

Andy Griffiths (Melbourne, 3 september 1961) is een Australisch schrijver. Hij schrijft de serie boeken “De waanzinnige boomhut” en heeft onder andere “Het Waanzinnige Boek Over Het Lichaam”, “Het Waanzinnige Boek Over De Billosaures En Andere Dino’s” en “Hoe Schrijf Je Zelf Een Waanzinnig Boek?” geschreven.

Zotte mix van poëzie, verhaal en experiment: Maud Vanhauwaert! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Zotte-mix-van-poezie,-verhaal-en-experiment-Maud-Vanhauwaert!.html dinsdag 15 januari 2019 11:19:49

Update!

Maud brengt op 9 februari multi-instrumentalist Geert Waegeman mee naar de bib. Dat belooft een extra sfeervolle namiddag, koop tijdig je ticket!


Februari is traditiegetrouw de maand van de liefde en van de poëzie... dit jaar laten we met veel plezier Maud Vanhauwaert op jou los!

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Ze brengt een geanimeerde lezing met fragmenten uit gepubliceerd en nieuw werk. Een zotte mix van poëzie, verhaal en experiment!

Wees welkom op zaterdag 9 februari, koop tijdig je ticket.


De lezingenreeks Tussen 2 Lijnen is een organisatie van Bibliotheek Hasselt Limburg en Cultuurcentrum Hasselt i.s.m. onafhankelijke boekhandel Grim.

Update! Andy Griffiths komt naar de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Update!-Andy-Griffiths-komt-naar-de-bib!.html dinsdag 15 januari 2019 14:11:04

Update - nog tickets te koop + titel jeugdfilm bekend!

Koop zeker tijdig je ticket voor de lezing door Andy Griffiths!

Terwijl jij naar de lezing gaat kan je kroost in de bib gratis genieten van één van de top-jeugdfilms van 2018: Pieter Konijn! Écht genieten voor alle leeftijden! Een boekverfilming, daar kiezen we bewust voor :) We zorgen natuurlijk ook voor toezicht.


Andy Griffiths in de bib over “Hoe Schrijf Je Zelf Een Waanzinnig Boek?”

Blokkeer donderdag 28 februari in je agenda want Andy ‘Waanzinnige boomhut’ Griffiths komt naar de bib! Juffen en meesters kunnen zich helemaal zot laten inspireren door waanzinnige tips en doldwaze opdrachten. Om later in de klas hopen plezier te maken met letters en woorden!

Tijdens zijn lezing/workshop geeft Andy leuke tips en opdrachten om zelf een 'waanzinnig boek' te kunnen schrijven. Het boek “Hoe Schrijf Je Zelf Een Waanzinnig Boek?” heeft als doel kinderen aan te zetten tot het zelf schrijven van een verhaal.

Wat gebeurt er die avond?

Je kunt dus perfect samen naar de signeersessie komen, waarna mama/papa naar de lezing gaat en zoon/dochter naar de filmvertoning.

Nachtouders van Saskia de Coster https://bibliotheek.hasselt.be/nachtouders dinsdag 15 januari 2019 15:14:04

Dit is mijn verhaal, maar het is, denk ik, ook het verhaal van iedere ouder die wel eens gewankeld heeft.’ – Saskia De Coster

Saskia en Juli gaan met hun zoontje van één jaar naar een Canadees hippie-eiland. Daar groeide Karl op, de biologische vader van het jongetje. Ze komen terecht in een wifiloze wereld waar de natuur de wetten dicteert en waar de eilandbewoners een pijnlijk geheim over Karl delen.

Voor Saskia komt alles onder spanning te staan: haar relatie met Juli, haar vriendschap met Karl, haar schrijverschap. Is ze wel een echte moeder, als niet-biologische ouder? En kun je dat leren, een ouder worden? Hoe moet ze zich verhouden tot haar zoon, haar bloedeigen niet bloedeigen zoon?

Saskia de Coster (1976) is auteur van een eigenzinnig oeuvre. Haar werk werd in meer dan tien talen vertaald.

Saskia De Coster, #nachtouders

‘Ik ben een nachtouder. Ik voel me vaak een onvolkomen, sukkelende ouder. Over mijn onzekerheden en het hobbelige en wonderlijke pad van het ouderschap heb ik openlijk geschreven in mijn nieuwe roman Nachtouders. Dat is het verhaal van mijn zoontje maar het is, denk ik, ook het verhaal van iedere ouder die ooit gewankeld heeft.

Voor veel mensen is dat iets schaamtelijks. Maar met mijn boek en deze actie wil ik dit doorbreken om te laten zien dat iedere ouder wel eens tekort schiet. Ik denk eigenlijk niet dat er ouders zijn die deep down perfect weten hoe ze hun kleine worm zo kunnen opvoeden dat het een volmaakte mens wordt.’

Dus roept Saskia de Coster op om te praten over het onhaalbare idee van perfect ouderschap. Samen met een groeiende groep nachtouders bekent ze de momenten waarop ze aan zichzelf als ouder twijfelt.

Want het vergt moed om hierover te praten. Daarom verzamelt Saskia zoveel mogelijk ouders die ook wel eens wankelen. Durf jij ook op te biechten dat je een nachtouder bent? Laat dan via socials weten wanneer jij je een slechte ouder voelt onder de #nachtouders.

#nachtouders quotes

 Ik voel me een slechte ouder wanneer ik emotioneel tekort schiet. Als mijn dochter haar zielenroerselen met mij deelt en ik niet weet wat ik moet doen of zeggen om haar te helpen. #nachtouders — Helmut Lotti

 Ik voel mij een slechte ouder wanneer ik merk dat ik innerlijk met mijn ogen rol als hij na zijn dutje laat horen dat hij wakker is. #nachtouders — Karolien Debecker

 Ik voel mij een slechte ouder wanneer ik ondanks beloftes verberg dat ik rook voor mijn kinderen, betrapt word, en daarna hun teleurstelling probeer weg te masseren door de zot uit te hangen. #nachtouders — Wim Helsen

 Ik voel me een slechte ouder wanneer ik met mijn dochter ‘s morgens voor een gesloten schoolpoort sta en mij afvraag of ik ergens iets gemist heb. #nachtouders — Saartje Vandendriessche

 Ik voel me een slechte ouder wanneer ik bij mooi weer de kinderen gewoon binnen tv laat kijken zodat ik zelf in alle rust in de tuin kan zitten met een glaasje wijn. #nachtouders — Dalila Hermans

 Ik voel me een slechte ouder wanneer ik op de luizenbrief van de school ‘behandeld’ invul, terwijl ik niet eens hun haar doorzocht heb. #nachtouders — Lara Taveirne

Winterse gedichten in de bib op Gedichtendag https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Winterse-gedichten-in-de-bib-op-Gedichtendag.html dinsdag 15 januari 2019 15:43:52

Donderdag 31 januari is het weer Gedichtendag in de Lage Landen. De Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers neemt die namiddag met veel plezier het woord in onze bib!

Iedereen welkom om in de namiddag (doorlopend van 14 tot 17 uur) binnen te springen en te genieten van een streepje ‘winterse’ poëzie.

Deelnemende dichters zijn Raymond Alberghs, Mia Bemong, Jeannette Funk, Valère Gijbels, Arlette Henek, Kristin Huyghe, Ingrid Lenaerts, Denise Manteleers, Liliane Melis, Willy Nelissen, Edith Oeyen, Lucie Putzeijs, Wil Van Broekhoven, Gaston Vandereyken en Bart Vermeer.

De nieuwe single https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-nieuwe-single.html dinsdag 15 januari 2019 16:47:11

Het is geen nieuw gegeven meer, maar toch zal het aantal singles verder toenemen.

Wie zijn die singles? Welke uitdagingen zijn er om gelukkig te zijn? Hoe gaat dat met affectief en seksueel verlangen?

Vaak kiezen singles er niet voor om steeds alleen door het leven te gaan en verlangen ze naar een nieuwe relatie. Ze maken dan een zoektocht mee: van single naar samen. Wanneer zijn ze daar klaar voor en wanneer zit het goed? Welke plaats krijgen de kinderen?

Kortom : „Single zijn is vandaag een heel dynamisch proces.”

In deze lezing (en hun boek) 'De nieuwe single. Wat als je (opnieuw) alleen bent?' doorbreken Maureen Luyens en Griet Demeter de klassieke en clichébeelden. Zij komen er graag over vertellen op zondag 17 februari.

reserveer je plekje

IN FOCUS – eerste hulp bij goede voornemens! https://bibliotheek.hasselt.be/IN-FOCUS-goedevoornemens woensdag 23 januari 2019 08:52:01

Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Hét uitgelezen moment om al die pas genomen goede voornemens weer overboord te kieperen!?

Tuuuuurlijk niet! We juichen het toe, je voornemen om gezonder te eten, meer te bewegen, stressbestendiger te zijn, beter op te ruimen,…

Wat pak jij dit jaar aan? We helpen je graag! Bezoek onze in focus stand, kies een inspirerend boek en stel jouw actieplan op.

Veel succes!

Gratis duurzame draagtas! https://bibliotheek.hasselt.be/draagtas donderdag 24 januari 2019 13:35:11

Kom dit jaar naar de bib en je krijgt onze splinternieuwe, prachtige en praktische draagtas helemaal gratis mee!
Jullie geduld van afgelopen jaar wordt beloond - meld je even aan het onthaal en je ontvangt onmiddellijk je nieuwe bibtas.

Eén gratis draagtas per geldig lidmaatschap.

IN FOCUS - Etienne Vermeersch +18.01.2019 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-Etienne-Vermeersch-18-01-2019.html zaterdag 26 januari 2019 15:40:43

Filosoof, ethicus en opiniemaker Etienne Vermeersch is afgelopen week overleden. Zijn dood werd vandaag bekend gemaakt.

Zijn verdiensten in het publieke debat kunnen nauwelijks overschat worden. Hij was als filosoof betrokken bij zowat elke belangrijke maatschappelijke discussie die in ons land werd gevoerd. Denk onder andere aan euthanasie, geboorte­beperking, (bio)ethiek, het leefmilieu, de rechten van dieren, godsdienst/atheïsme...

Een greep uit zijn werk en zijn filosofische nalatenschap vind je terug op de IN FOCUS-stand op het bibliotheekplein.

Vrouwendag in de bib: Saskia de Coster & de vrouw in de strip https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Vrouwendag-in-de-bib-Saskia-de-Coster-amp-amp-de-vrouw-in-de-strip.html zaterdag 26 januari 2019 16:25:55

Een mooie dubbelaffiche! Twee boeiende én gratis lezingen in het kader van Internationale Vrouwendag.

Saskia de Coster - Nachtouders

zaterdag 9 maart, 14 uur, BHL Dusart

Saskia de Coster komt spreken over haar pas verschenen boek "Nachtouders", waarin ze het moederschap onder de loep neemt én en passant een blik werpt op de positie van de vrouw in 2019. Ze lanceerde #nachtouders en daagt ons uit om ook te delen waarom we ons soms een slechte ouder voelen. reserveer je plekje

Geert De Weyer - de vrouw in de strip

zondag 10 maart, 11 uur, BHL Kuringen

Geert De Weyer schetst de evolutie die het vrouwbeeld in de strip heeft moeten doormaken, en waarom dat in Vlaanderen op een andere manier verliep dan elders. Met talrijk uniek beeldmateriaal toont hij aan hoe (traag) die evolutie zich aftekende. Hij toont verder aan dat die censuur zich niet beperkte tot de jaren negentig, maar nog steeds leeft! reserveer je plekje

Wat is Internationale Vrouwendag?

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd.

In focus: 15 jaar facebook https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-focus-15-jaar-facebook.html vrijdag 1 februari 2019 16:01:56

Op 4 februari viert Facebook z'n 15e verjaardag. Wij maken van de gelegenheid gebruik om - geïnspireerd door de VRT-docureeks 'Facebook en ik' - terug te blikken op Facebooks turbulente geschiedenis, van een bescheiden studentennetwerk tot een puberende gigant.

Indrukwekkend wat er allemaal geschreven en gedrukt is over dit online fenomeen! Vanaf nu IN FOCUS op het bibliotheekplein.

De nieuwe single - gratis lezing https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-nieuwe-single-gratis-lezing.html maandag 4 februari 2019 14:53:54

gratis lezing op zondag 17 februari

De nieuwe single - Wat als je (opnieuw) alleen bent?

Maureen Luyens en Griet Demeter schreven het eerste boek dat specifiek ingaat op de vragen van singles die al een lange relatie achter de rug hebben. Want de ene single is de andere niet…

Op zondag 17 februari komen ze er alles over vertellen in vestiging Kuringen. Reserveer zeker je plekje(s)!

Boekflap

Zowat één op de drie mensen leeft zonder partner. Zij zijn single. Maar de ene single is de andere niet. Waar de media vaak kiezen voor het beeld van de jonge, zoekende, al dan niet happy single, is de realiteit veel genuanceerder.

Veel mensen zijn bijvoorbeeld plots opnieuw single omdat een lange relatie is stukgelopen of omdat hun partner is overleden. Anderen hebben hun carrière alle ruimte gegeven, en voelen pas op latere leeftijd de behoefte aan een langdurige relatie.

De nieuwe single is het eerste boek dat ingaat op hun specifieke vragen en doorbreekt zo klassieke clichébeelden over alleenstaanden. Hoe kun je genieten van je leven als single? Hoe vermijd je het om eenzaam te zijn zonder partner? Wat als je behoefte hebt aan seks en intimiteit maar (nog) geen vaste relatie wilt? Wat als je wel klaar bent voor een nieuwe relatie? Hoe kun je als oudere single op zoek gaan naar een nieuwe liefde? En wat zijn de valkuilen?

Stefaan Van Brabandt https://bibliotheek.hasselt.be/stefaanvanbrabandt woensdag 6 februari 2019 14:47:36

In zijn lezing schetst Stefaan Van Brabandt de betekenis en het belang van de twijfel als creatieve en constructieve kracht, zowel in ons individuele, alledaagse bestaan als voor de samenleving. Er wordt feestelijk getwijfeld aan de vanzelfsprekendheid van bepaalde ingesleten, vaststaande denkbeelden die ons persoonlijk en maatschappelijk leven vormgeven. Is tegenslag altijd slecht? Hoe verstandig is het om je hele identiteit te laten afhangen van je status? Zouden we met zijn niet beter wat minder werken? Mogen we dieren eten? Zit romantiek liefde in de weg? Waarom moeten we zorg dragen voor elkaar en de planeet? Heeft het zin om geluk na te streven? En wat willen we doorgeven aan onze kinderen in opvoeding, onderwijs en cultuur? Telkens wordt de heersende of tendentieuze manier van denken kritisch bevraagd en mogelijks doorprikt, waarna een andere, afwijkende, alternatieve manier van denken en leven wordt gepresenteerd.

Filosoof & theatermaker Stefaan Van Brabandt maakte enkele jaren geleden voor Canvas de 8-delige filosofische documentaire-reeks ‘Het Voordeel van de Twijfel ‘en schreef het gelijknamige boek als verdiepende aanvulling op de tv-reeks. Hij is ervan overtuigd dat het rijke gedachtegoed uit de filosofie nog steeds actueel, relevant en bevrijdend is en dat de denkbeelden van de grote filosofen uit de geschiedenis ons leven vandaag nog steeds kunnen verrijken, inspireren en verbeteren.

Bibliotheek uitzonderlijk gesloten van 20 tot en met 26 maart om 14 u. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Bibliotheek-uitzonderlijk-gesloten-van-20-tot-en-met-26-maart-om-14-u.html vrijdag 8 februari 2019 16:32:40

In 2019 stappen alle bibliotheken in Vlaanderen over naar een nieuw bibliotheeksysteem. De voorbereidingen hiervoor zijn reeds volop bezig. Vanaf eind maart schakelt Bibliotheek Hasselt Limburg, samen met alle Limburgse bibliotheken die aangesloten waren op een Provinciaal Bibliotheeksysteem, over naar dit nieuwe systeem.

Om de volledige omschakeling, een groot project, optimaal te kunnen uitvoeren ziet Bibliotheek Hasselt Limburg zich genoodzaakt de twee vestigingen te sluiten. De vermoedelijke sluitingsperiode loopt van 20 tot en met 26 maart om 14 u. De definitieve datums zullen later nog bevestigd worden.

Houd er rekening mee dat er in deze periode geen materialen geleend of ingeleverd kunnen worden, ook niet via de inleverbus. Vanzelfsprekend zijn de uitleentermijnen aangepast aan deze sluitingsperiode. BHL doet haar uiterste best om het ongemak voor haar bezoekers te beperken.

Op dinsdag 26 maart opent de bibliotheek haar deuren om 14 u. en staan haar medewerkers klaar om eventuele vragen te beantwoorden.

Stad Hasselt investeert verder in de ontwikkeling van Bibliotheek Hasselt Limburg via haar vestigingen Dusart en Kuringen. Bibliotheek Hasselt Limburg is hiermee de grootste bibliotheek van de provincie Limburg en verwelkomt per jaar maar liefst 1,3 miljoen bezoekers.

Openingsfeest Jeugdboekenmaand https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Openingsfeest-Jeugdboekenmaand.html dinsdag 12 februari 2019 09:57:16

Kom je op zondag 24 februari ook naar het spetterende openingsfeest van de Jeugdboekenmaand in BHL Kuringen? Het wordt een superleuke voormiddag met creatieve workshops, de gezellige verhalentent van Coccolarte, spelletjes en nog heel wat meer! De academie van Kuringen stelt ook de kunstwerkjes tentoon die hun leerlingen maakten rond het thema van de Jeugdboekenmaand: vriendschap.

Deelname is gratis, vooraf inschrijven is niet nodig! 

Blind date met een boek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Blind-date-met-een-boek.html dinsdag 12 februari 2019 10:45:37

Blind date met een boek!

Vind jij daten eng en ongemakkelijk? Of vind je het juist heel erg leuk en spannend? In beide gevallen is blind daten met een boek de ultieme ervaring!

Vanaf Valentijnsdag (14 februari, jawel) liggen in onze beide vestigingen heel wat ingepakte boeken klaar voor jong en oud. Enkele trefwoorden geven aan wat je ongeveer kunt verwachten... Ga zeker deze uitdaging aan!