Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2020 Smartsite Tussen 2 lijnen - Paul Scheffer https://bibliotheek.hasselt.be/PaulScheffer woensdag 22 mei 2019 08:27:27

De vorm van vrijheid - Paul Scheffer

Al sinds Paul Scheffer de val van de Berlijnse Muur meemaakte, is hij geïntrigeerd door grenzen. Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, het vertrek van de Britten uit Europa en de muur die Trump wil bouwen, heeft Scheffer zijn ideeën geordend en verder uitgewerkt in zijn boek 'De vorm van vrijheid'. Voor hem bestaat er geen vrijheid zonder vorm: een open samenleving vraagt om grenzen. Maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken?

Dit boek komt voort uit zijn veelbesproken essay 'De grens van vrijheid', dat Scheffer schreef voor de Maand van de Filosofie 2016. Gebruikmakend van geschiedenis, filosofie en geografie analyseert hij de hedendaagse globalisering. Daarbij trekt hij ferme conclusies over Europa. 'De vorm van vrijheid' is een urgent boek over ons morele ongemak in de omgang met grenzen.

Een jaar - we zullen zien - na de Brexit legt Paul Scheffer in de bib zijn loep nog eens extra op dit veranderende Europa.

Mooie namen voor tweede - gratis - seizoen Tussen 2 lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Mooie-namen-voor-tweede-gratis-seizoen-Tussen-2-lijnen.html dinsdag 18 juni 2019 14:01:20

Tweede seizoen!

Hoewel ook dit tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen soms buiten de lijntjes kleurt, blijft het concept hetzelfde: 2 huizen, 2 locaties, fictie en non-fictie en (vooral) bevlogen sprekers. Op zaterdag in Bibliotheek Hasselt Limburg (vestiging Dusart), op vrijdagmiddag in boekhandel Grim (met broodjes).

Wie komt?

27.09.19 T2L#1 Gerrit Valckenaers "De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië - Grim

12.10.19 T2L#2 Niña Weijers "Kamers, antikamers" - Bibliotheek Hasselt Limburg

16.11.19 T2L#3 Annelies Beck "Toekomstkoorts" - Bibliotheek Hasselt Limburg

29.11.19 T2L#4 Leen Huet "Over Breugel" - Grim

13.12.19 T2L#5 Els Snick "Over Roth" - Grim

24.01.20 T2L#6 Delphine Lecompte "Het burleske en het anarchistische" - Grim

08.02.20 T2L#7 Éléonor & Gerry De Mol "Slauerhoff gezongen" - Bibliotheek Hasselt Limburg

14.03.20 T2L#8 Paul Scheffer "De vorm van vrijheid" - Bibliotheek Hasselt Limburg

27.03.20 T2L#9 Piano Day(s) "Julien Liebeer leest De Pianostemmer van Daniel Mason" - Grim

25.04.20 T2L#10 Erwin Mortier "De Onbevlekte" - Bibliotheek Hasselt Limburg

15.05.20 Buiten de lijnen met Bart Van Loo "De Bourgondiërs" - Smaaksalon - 10 euro

Praktisch

Alle lezingen zijn gratis - met uitzondering van Buiten de lijnen met Bart Van Loo! Je dient wel tijdig je ticket te reserveren via ccha.be.

Online leren met de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Online-leren-met-de-bib.html dinsdag 10 september 2019 10:39:57

Leer waar en wanneer je wil! Digitale fotografie, tijdmanagement, de kunst van het masseren, een nieuwe taal leren en nog veel meer. Volg zoveel cursussen als je wil en neem alle tijd die je nodig hebt.

Op het online leerplatform kan je kiezen uit verschillende interactieve cursussen of webinars (een uiteenzetting door een specialist).

Wat heb je nodig?

 • een pc, tablet of smartphone en toegang tot het internet
 • een Mijn Bibliotheek-profiel*

Aan de slag!

 • Ga naar het online leerplatform
 • Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-gegevens*
 • Selecteer de cursus die je wil volgen


* Nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Maak er hier één aan.

 
 
Boeken van onze gasten verzameld op één stand! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boeken-van-onze-gasten-verzameld-op-een-stand!.html maandag 23 september 2019 18:22:28

Op 27 september trapt Gerrit Valckenaers het tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen af (bij Boekhandel Grim, volzet) en wij maken ons klaar voor de komst van Niña Weijers op 12 oktober (BHL Dusart).

We zetten alle boeken - ook de oudere werken - van de gasten in deze reeks voor jullie op een rij op onze speciale themastand in de inkomhal. Handig, toch?

Gratis boekenkoffers in jouw klas https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gratis-boekenkoffers-in-jouw-klas.html dinsdag 24 september 2019 16:47:43

Profiteert jouw klas ook van een op maat gemaakte boekenkoffer? Vanaf dit schooljaar bieden we de boekenkoffers aan volgens een nieuw concept!

Als leerkracht heb je de mogelijkheid om uit een uitgebreide catalogus een selectie te maken van maximaal 50 materialen. Wij vullen dan jouw koffer, die je dan drie maanden lang in de klas kan inzetten.

Onze selectie varieert van moderne, populaire jeugdboeken tot boeken over maatschappelijke thema’s, echte klassiekers en allerhande meeslepende fictie. Ook voor leerlingen met leesproblemen zijn er boeken voorzien binnen onze selectie.

Meer weten? Hier vind je meer informatie en het reserveringsformulier.

Erfgoedexpo Bladwijzer op de wereld https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Erfgoedexpo-Bladwijzer-op-de-wereld.html dinsdag 1 oktober 2019 15:12:28

BLADWIJZER OP DE WERELD

Mooie boeken uit de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg.

Tentoonstelling van 29 september 2019 tot en met 26 april 2020.

In onze erfgoedcollecties zitten heel wat prachtboeken verscholen. We halen ze met veel plezier uit hun geklimatiseerde cocon en tonen een keuze van belangrijke en fraaie werken uit eigen huis. Deze werken leggen elk op een ander vakgebied kennis vast en brengen het in beeld.

Deze vakgebieden zijn: planten, fruit, bomen, vogels, fossielen, landschappen, kastelen, neoklassieke gebouwen, archeologische voorwerpen en machines. Tevens laat deze tentoonstelling ook enkele bijzondere aanwinsten van de erfgoedcollecties van de laatste tien jaar zien.

Erfgoed uit eigen collectie

Bibliotheek Hasselt Limburg is een openbare, een wetenschappelijke én een erfgoedbibliotheek. Als erfgoedbibliotheek beheert zij drie rijke collecties: de Collectie Limburgensia, de Cultuurhistorische Collectie en de Collectie Oude Drukken en Handschriften. Om de rijkdom van deze collecties aan het licht te brengen organiseert de bibliotheek jaarlijks een tentoonstelling.

meer weten over de erfgoedcollecties

Huuradvies Hasselt maandelijkse consultaties in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Huuradvies-Hasselt-maandelijkse-consultaties-in-de-bib.html maandag 25 november 2019 13:11:58

Nu vrijdag 13 februari staat Huuradvies Hasselt weer voor je klaar in bib Dusart!


HELP! Mijn huurders betalen niet op tijd.

HELP! Hoe stel ik een waterdicht huurcontract op?

HELP! Wat zijn de valkuilen bij het huren van een appartement of kot?

Met al deze vragen en nog veel meer kun je vanaf 13 december bij de rechtenstudenten van Huuradvies Hasselt terecht. Dit sterk team vrijwilligers staat elke tweede vrijdag van de maand voor jou klaar en zorgt ervoor dat het huurrecht geen geheimen meer voor jou heeft.

PRAKTISCH

De Klasse lerarenkaart ligt voor je klaar! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-Klasse-lerarenkaart-ligt-voor-je-klaar!.html dinsdag 10 december 2019 10:49:03

De Klasse lerarenkaart is aangekomen in de bib! Leerkrachten uit postcode 3500 mogen langskomen in Dusart, leerkrachten uit postcode 3511 in Kuringen.

Er zijn erg veel fijne voordelen aan de kaart verbonden, dus kom je kaart snel oppikken aan het onthaal in één van onze vestigingen!

Erwin Mortier komt naar de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Erwin-Mortier-komt-naar-de-bib!.html donderdag 12 december 2019 18:35:38

Komend voorjaar verschijnt de roman 'De onbevlekte', het langverwachte vervolg op Erwin Mortiers' bekroonde debuutroman 'Marcel'. Wij verwelkomen Erwin Mortier dan ook met groot plezier als afsluiter van dit Tussen 2 Lijnen-seizoen op zaterdag 25 april 2020!

lees er alles over en bestel je gratis ticket

De onbevlekte, het vervolg op 'Marcel'

In 'De onbevlekte' keert Marcel terug naar huis in een laatste poging het verzwegen verleden te doorbreken en uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn aan het oostfront gestorven grootoom. Mortiers vervolg op zijn veelgeprezen en prijswinnende debuutroman 'Marcel' is andermaal een donker familieverhaal, waarin de Vlaamse klei nietsontziend wordt omgewoeld om het duistere verleden aan het licht te brengen. Dit doet Mortier op weergaloze wijze, in zijn verfijnde, suggestieve stijl, waarin geen woord, geen letter, geen komma op de verkeerde plek staat en het wemelt van de trefzekere beelden.

Met deze langverwachte, nieuwe roman over de complexiteit van liefhebben bevestigt Erwin Mortier eens te meer tot de absolute topklasse van de Nederlandstalige literatuur te behoren.

Bacongo Limburg verzameldagen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Bacongo-Limburg-verzameldagen.html maandag 13 januari 2020 15:34:13

In 2020 is het de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Hét moment om mensen te informeren over de koloniale periode. En dan vooral over de aanwezigheid, rol en impact van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg. De doelstelling van Bacongo Limburg? Persoonlijke verhalen verzamelen van Limburgers en Congolezen over de koloniale periode.

Verzameldagen

Heb jij iets te vertellen of te tonen? Kom het dan delen op een verzameldag. Het team neemt interviews af, houdt bij wie er passeert en met wat, en maakt eventueel afspraken om later samen te zitten.

De eerste 3 verzameldagen gaan door in Hasselt (01.02), Genk (08.02) en Bilzen (15.02). In Lanaken kun je elke weekdag terecht. lees alles over de verzameldagen

Geen tijd om langs te komen? Online insturen kan ook!

Wat wordt verzameld?

We mikken op verhalen, tekst- en beeldmateriaal uit de periode van 1908 (annexatie) tot 1960 (onafhankelijkheid). Extra focus gaat naar alles van ná de Tweede Wereldoorlog, omdat er uit die periode nog heel wat informatie ontbreekt.

Wat niet?

Alles wat dateert van voor 1908 of na 1960. Beeldjes, trommels of andere soortgelijke voorwerpen verzamelen we ook niet, tenzij er een verhaal aan vasthangt.

Ben je niet zeker of je iets van waarde hebt? Contacteer het projectteam gerust via info@bacongolimburg.be, zij helpen je graag verder.


Op initiatief van Het Stadsmus met de steun van AfricaMuseum, Cel Mijnerfgoed, Erfgoed Haspengouw, Koninklijke Koloniale Vereniging Limburg, Bibliotheek Hasselt Limburg, Gemeente Lanaken, UHasselt, Hand in Hand tegen racisme, Vormingplus Limburg, Vlaanderen en Stad Hasselt.

Boekenbingo 2020! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boekenbingo-2020!.html dinsdag 28 januari 2020 11:26:39

Ook bij 2020 hoort een verse Boekenbingo! Daag jezelf uit om je leeshorizon te verruimen en ontdek zo misschien wel verrassende pareltjes of onverwachte genres.

 • De Boekenbingo bestaat uit 20 categorieën. Voor elke categorie lees je één boek dat past.
 • Vind je 20 boeken een hele opdracht? Dan mag je gerust één boek voor meerdere categorieën gebruiken.
 • Vind je het moeilijk om een boek te vinden voor een categorie? Iedereen Leest maakte bij enkele categorieën een inspiratielijst.
 • Bezig of zelfs al klaar met de bingo? Deel je ervaringen en tips online met #boekenbingo2020.

Veel leesplezier! En... nodig ook je vrienden/familie/volgers uit om mee te doen!

Wedstrijden Jeugdboekenmaand https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Wedstrijden-Jeugdboekenmaand.html vrijdag 7 februari 2020 12:18:49

Update - Wedstrijden Jeugdboekenmaand gaan nog steeds door!

25 maart

 • Wedstrijd tangram puzzel. Deze Chinese puzzel bestaat uit zeven stukjes waar je een groot aantal figuren mee kunt vormen. Deelnameformulieren vind je hier, je kunstwerk kun je thuis maken en delen op onze facebookpagina. Je kan je kunstwerk dus niet meer naar de bib brengen. Meedoen kan tot 20 april. 
 • Wedstrijd Iedereen Leest. Kies een boek, maak een kunstwerk geïnspireerd op dat boek en stuur je foto of filmpje in. Tekenen, schilderen of boetseren? Alles is toegestaan. Wie weet win je wel een boekenpakket of een bezoek van Sien en Tom aan je klas of bib! Foto's en filmpjes kan je op deze site posten vanaf 17 februari.
 • TIP: ook je kunstwerk van onze eigen tangramwedstrijd mag je insturen voor de wedstrijd van Iedereen Leest, want onze opdracht is geïnspireerd op het boek “Tangramkat”!


Update - dat was een topper van een startdag!

8 maart

Full house was het in vestiging Kuringen op zondag 8 maart! De kunstige expo van de leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten werd ’s ochtends feestelijk geopend en er viel de hele voormiddag allerlei leuks te beleven in de bibliotheek.

 • De Academie gaf twee creatieve workshops: gezichtjes kleien geïnspireerd op Picasso en een magneet maken uit krimpfolie geïnspireerd op het schilderij “De schreeuw”.
 • Verder konden de kinderen en ouders poseren voor ons green screen om zo in hun favoriete schilderij te duiken. We gebruikten hiervoor de mooie illustraties uit het boek “Grote kunst voor kleine kenners”.
 • De enthousiaste Lappie Lapstok bracht haar verhalenkoffers mee en betoverde met haar unieke vertelsels en liedjes.

Aan de tangram-wedstrijd kun je nog deelnemen tot het einde van de paasvakantie. Er zijn al heel wat mooie inzendingen .

Kort samengevat was het een drukke, maar superleuke en razend creatieve voormiddag in vestiging Kuringen!


In 2020 is het thema van Jeugdboekenmaand 'Kunst'

We hebben het over hoe kunst je fantasie en verbeelding triggert. Over waarnemen – in de zin van kijken, maar ook in de zin van luisteren en voelen. Over kunst als middel om iets uit te drukken, of dat nu jezelf, een idee, gedachte, een gevoel, een sfeer of nog iets anders is. Kunst gaat over meer dan alleen maar mooie dingen. Het zet iets in beweging. Het trekt je verbeelding op gang. Het roept een gevoel op. Het triggert de nieuwsgierigheid. Het zet je aan het denken.

Meter Sien en peter Tom

KETNET-wrapster Sien Wynants en illustrator Tom Schoonooghe zijn meter en peter van deze Jeugdboekenmaand. Een maand lang zullen zij op verschillende manieren leesplezier en mooie kinderboeken mee onder de aandacht brengen. lees meer

 

Wereldberoemd in Limburg... op Youtube! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Wereldberoemd-in-Limburg-op-Youtube!.html dinsdag 11 februari 2020 15:45:35

Wereldberoemd in Limburg... op Youtube

Met enige weemoed blikten we in onze expo Wereldberoemd in Limburg - Limbomania 1995 - 2017 terug op deze creatieve periode. Samen met wandelende popencyclopedie Jan Delvaux blikten we de expo in. De audiovisuele studio van de provincie Limburg maakte er 10 filmpjes met verhalen uit het Limbomania-archief bij.

Hier vind je ze! Veel plezier ermee...

Limbomania

O Limburg, land van muziekpioniers.
Waar de cassetterecorder is uitgevonden.
Waar de eerste cd-spelers werden gemaakt.
Waar het beroemde Philicorda-orgel werd gebouwd.
Waar in Bilzen het eerste rockfestival werd georganiseerd.
En met de erkenning in 1993 van popmuziek als volwaardige cultuurvorm. Als eerste plek ter wereld.

Maar het eerste grote plan was een wedstrijd voor aankomend talent. Limbomania wordt de moeder van alle provinciale muziekwedstrijden. Het neemt er naast pop en rock ook dance en comedy en ook heel even singer-songwriters en techno bij.

AFGELAST Nu zaterdag! Paul Scheffer neemt grenzen onder de loep - gratis lezing in de reeks Tussen 2 Lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/AFGELAST-Nu-zaterdag!-Paul-Scheffer-neemt-grenzen-onder-de-loep-gratis-lezing-in-de-reeks-Tussen-2-Lijnen.html vrijdag 14 februari 2020 15:41:47

In het licht van de recente ontwikkelingen omtrent de verspreiding van het COVID-19-virus die elkaar steeds sneller opvolgen, gaat deze activiteit niet door. meer informatie


zaterdag 14 maart | 14 uur | BHL Dusart

"Ik ben benieuwd naar wat zich aan de andere kant van de grens afspeelt. Daarom heb ik het idee dat we in een land zonder grenzen zouden leven altijd gewantrouwd. Dat zelfbeeld getuigt van een nogal naar binnen gekeerde houding. Want wat valt er nog te ontdekken zonder buitenwereld? De waarde van het overschrijden van grenzen kan alleen worden begrepen door degene die de betekenis van grenzen wil zien." - Paul Scheffer in de inleiding van De vorm van vrijheid.

Grenzen en Europa onder de loep in De vorm van vrijheid

Al sinds Paul Scheffer de val van de Berlijnse Muur meemaakte, is hij geïntrigeerd door grenzen. Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, het vertrek van de Britten uit Europa en de muur die Trump wil bouwen, heeft Scheffer zijn ideeën geordend en verder uitgewerkt. Voor hem bestaat er geen vrijheid zonder vorm: een open samenleving vraagt om grenzen. Maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken?

Dit boek komt voort uit zijn veelbesproken essay De grens van vrijheid, dat Scheffer schreef voor de Maand van de Filosofie 2016. Gebruikmakend van geschiedenis, filosofie en geografie analyseert hij de hedendaagse globalisering. Daarbij trekt hij ferme conclusies over Europa. De vorm van vrijheid is een urgent boek over ons morele ongemak in de omgang met grenzen.

reserveer je gratis plekje voor de lezing!

Wie is Paul Scheffer?

Paul Scheffer (1954) is publicist en hoogleraar Europese studies. Hij was eerder onder meer correspondent in Parijs en Warschau. Sinds 1990 schrijft hij voor NRC Handelsblad. Zijn artikelen verschenen in tal van grote Europese dagbladen. Daarnaast verschenen van zijn hand publicaties als De achteloosheid voorbij. Een Europees engagement (1999) en De greep naar de eeuwige vrede (2000). Voor de VPRO maakte hij de series Wachten op de buren en Leven en Werken. Van 2003 tot 2011 was Scheffer buitengewoon hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam.

Het land van aankomst

Zijn veelgelezen en besproken boek Het land van aankomst (2007) vormde de inspiratie voor de film en driedelige tv-serie Land van aankomst, die Paul Scheffer samen met regisseur René Roelofs maakte. Momenteel is hij hoogleraar Europese studies aan de universiteit van Tilburg en de Universiteit van Amsterdam. 

Spreekuur - nieuwe reeks! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Spreekuur-nieuwe-reeks!.html maandag 24 februari 2020 14:29:37

Update

Het panel van het Spreekuur met als thema 'Help, een voedselallergie … Of een hippe modetrend?' kan niet voltallig aanwezig zijn op zaterdag 21 maart. We proberen deze editie uit te stellen naar een latere datum.


Na een leerrijke en druk bezochte eerste reeks zetten Jessa Ziekenhuis en Bibliotheek Hasselt Limburg de laagdrempelige en interactieve reeks panelgesprekken 'Spreekuur' weer verder!

Help, een voedselallergie… of een hippe modetrend?

zaterdag 21 maart van 10.30 tot 12 uur - wordt uitgesteld naar een latere datum

Volgens studies heeft slechts de helft van de mensen die denken dat ze voedingsallergie hebben, er effectief ook een. Wat zijn de mythes rond allergieën en gezonde voeding? En zie jij door het bos de bomen nog?

Verschillende experten beantwoorden al jouw vragen tijdens het Spreekuur. Bezorg ons vooraf (al dan niet anoniem) je vragen via het inschrijfformulier. Er is tijdens het debat natuurlijk ook ruimte om vragen te stellen.

Kun je er niet bij zijn maar zit je toch met vragen? Loop dan van 26 februari tot 27 maart even binnen in de bib. We zetten interessante lectuur over het thema in de kijker in de inkomhal.

Inschrijven is gratis maar wel verplicht.

Nog drie Spreekuur-momenten in 2020

Heb je ook interesse in andere thema’s? Inschrijven kan vanaf nu ook voor volgende Spreekuren, telkens op zaterdag van 10.30 tot 12 uur. Meer info volgt snel!

9 mei: Partner, kind, ouder of vriend van iemand met kanker? Hoe hou jij het hoofd boven water? En wie zorgt er voor jou? reserveer
10 oktober: Kinderen met een handleiding? Of stoppen we ze te snel in hokjes? reserveer
28 november: Een SOA of HIV, mij overkomt dat niet!? Of misschien toch? reserveer

over Spreekuur

Jessa Ziekenhuis en Bibliotheek Hasselt Limburg organiseren een interactieve formule om gezondheidsinformatie dichtbij en vooral op maat van burgers te brengen. Experten uit het Jessa Ziekenhuis en andere zorgprofessionals beantwoorden samen de vragen van de aanwezigen, telkens rond een actueel thema.

Erfgoeddag vol nachtelijkheid - ook in de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/Erfgoeddagvol-nachtelijkheid-ook-in-de-bib! maandag 24 februari 2020 15:26:42

Update!

Ons programma voor zaterdag 25 april staat klaar, reserveer je plekje(s) zeker op tijd! Zeer welkom om de bib eens op een andere manier te leren kennen - en in een andere sfeer te genieten van deze fijne plek.

Jeugd

9-99 jaar

16+

 • Nacht en ontij - vertellingen en verzinsels met een vleugje nachtelijkheid lees meer/reserveer

Wow, Erfgoeddag 2020 viert 20 jaar en doet dat dit jaar anders dan anders! Om het thema 'De Nacht' helemaal tot zijn recht te kunnen laten komen nodigen we jong en oud ook bij schemer uit om deel te nemen aan onze waaier van activiteiten. Omcirkel zaterdag 25 april alvast in je agenda!

Wat kun je verwachten? Verhalen op duistere plekken, fonkelende vuurvliegjes, zaklampen onder dekens, verhalen in je oor gefluisterd, prachtige beelden en donkere verhalen...

Het volledige programma ontdek je vanaf 25 maart op erfgoeddag.be. Toch al benieuwd? Verschillende activiteiten staan al gepubliceerd op uitinvlaanderen.be en verschijnen eerstdaags hier op onze website, inclusief inschrijfformulier.


Erfgoeddag 2020 | zaterdag 25 en zondag 26 april | De Nacht

In 2020 staat Erfgoeddag in het teken van de nacht. Want de nacht betovert en staat dikwijls synoniem voor verbeelding. Nachtdieren komen tot leven. Maar hoe gebeurden nachtelijke activiteiten vroeger? Zonder een lichtbron was en is het onmogelijk om ’s nachts te werken. We associëren de nacht vandaag vaak met feesten, performances, iets vieren en gezellig samenzijn. Maar de nacht staat ook symbool voor het mysterie, het verborgene en negatieve. Want er is natuurlijk geen licht zonder schaduw. Welke troebele zaken zien we als we terugkijken in de geschiedenis? Er valt tijdens het hele weekend iets te beleven. Het programma laat de traditionele openingsuren helemaal los. Laat de nachtraaf in u los en trek er na zonsondergang op uit.

IN FOCUS grenzen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-grenzen.html donderdag 5 maart 2020 15:40:44

grens (de; v(m); meervoud: grenzen)

1 denkbeeldige, scheidende lijn: een staatkundige grens; een natuurlijke grens die samenvalt met een rivier, een bergketen enz.; de grenzen overschrijden (of: te buiten gaan) te ver gaan (bron)

De mens trekt al sinds mensenheugenis grenzen op, met wel of niet gewelddadige conflicten tot gevolg. Ze zorgen voor een bepaald identiteitsgevoel. Zie Brexit. Ook vluchtelingenstromen en arbeidsmigratie en hoe we daarmee omgaan in ons migratiebeleid zijn een direct gevolg van het wel en wee van onze grenzen.

IN FOCUS op de afdeling Informatie: grenzen. Maar er is meer...

Paul Scheffer, publicist en hoogleraar Europese Studies - bekend van zijn boek 'Het land van aankomst' uit 2007 - komt op zaterdag 14 maart spreken over grenzen en hun vrijheden in de gratis ‘Tussen 2 Lijnen’-lezing in onze bib.

Paul Scheffer gratis 'Tussen 2 Lijnen'-lezing over grenzen

Al sinds Paul Scheffer de val van de Berlijnse Muur meemaakte, is hij geïntrigeerd door grenzen.

Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, het vertrek van de Britten uit Europa en de muur die Trump wil bouwen, heeft Scheffer zijn ideeën geordend en verder uitgewerkt in zijn boek ‘De vorm van vrijheid’. Voor hem bestaat er geen vrijheid zonder vorm: een open samenleving vraagt om grenzen. Maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken?

Volg BHL nu ook op Instagram https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Volg-BHL-nu-ook-op-Instagram.html maandag 9 maart 2020 15:35:50

Beelden zeggen soms meer dan woorden... je vindt ons nu ook op INSTAGRAM!

Ga naar bibliotheekhasseltlimburg en je komt bij ons terecht. We zien mekaar daar (ook)!

11.11.11 fototentoonstelling Raqqa door Tim Dirven https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/11-11-11-fototentoonstelling-Raqqa-door-Tim-Dirven.html maandag 9 maart 2020 15:59:20

Naar jaarlijkse gewoonte staat er ook dit jaar een fototentoonsteling van 11.11.11 op het programma in onze bib. Van 14 maart tot 24 april tonen we de beelden van fotograaf Tim Dirven in 'Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont'.

Sinds afgelopen september stelt 11.11.11 changemakers centraal in haar campagne. Een van die changemakers is de Syrische stad Raqqa is Totol, een organisatie die midden in de verwoeste stad nieuwe kansen geeft aan de Syrische bevolking. Zij maken echt het verschil voor de mensen die nog in de stad leven.

De Morgen-fotograaf Tim Dirven trok naar Raqqa en laat zijn beelden de verhalen vertellen van mensen die in doorgaans penibele omstandigheden trachten te overleven. De mooiste beelden zijn gebundeld in deze fototentoonstelling ‘Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont.’

bezoek de expo

Boekenzoeker in een nieuw jasje https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boekenzoeker-in-een-nieuw-jasje.html dinsdag 10 maart 2020 10:56:24

Boekenzoeker helpt iedereen tussen 0 en 18 jaar bij het kiezen van een boek. Aan de hand van criteria die jij kiest geeft Boekenzoeker je boekentips, aangepast aan jouw leeftijd en wensen. Honderden boeken wachten om door jou ontdekt te worden!

Lees en beluister fragmenten, snuister tussen leestips, sla je favorieten op en ga ermee naar de bibliotheek of boekhandel. Je kunt een score geven aan een boek, commentaar posten of een boek delen met anderen. Laat je inspireren door de verschillende thematische boekenlijstjes of de actuele onderwerpen.

Extra uitdaging nodig? Vink je graag lijstjes af? Doe dan mee met Boekenbingo of Boekenbingo XL!


Boekenzoeker is een initiatief van Iedereen Leest. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door Literatuur Vlaanderen en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.

Filosofiefestival Limburg AFGELAST https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Filosofiefestival-Limburg-AFGELAST.html dinsdag 10 maart 2020 11:23:56

UPDATE 18 maart

Filosofiefestival afgelast


Filosofiefestival “Het uur van de waarheid”

Twee dagen lang viert Limburg de liefde voor de wijsheid. Met verschillende activiteiten zet de provincie filosofie in de kijker, voor jong en oud. Neem zaterdag voormiddag met je jongste deel aan de kinderuniversiteit in onze bibliotheek. In De Serre bespreken we vrijdagavond in de Filosofiefabriek het 'Post-truth'-tijdperk. Of kom op zaterdagavond naar de Nocturne van de Filosofie. Samen met gelauwerd schrijver Stefan Hertmans en een panel van wijzen praten we over waarheid en leugen.

Dit alles gecureerd en in goede banen geleid door filosofe en schrijfster Alicja Gescinska.

Kinderuniversiteit (6 tot 10 jaar) Bib Dusart 

Filosofiefabriek - De Serre

De Nocturne van de Filosofie - CCHA 

Bio Stefan Hertmans

Stefan Hertmans is een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandstalige schrijvers. Met boeken als Oorlog en Terpentijn (2013) en De bekeerlinge (2016) oogstte hij in binnen- en buitenland grote lof. Naast romancier is Hertmans ook begenadigd dichter en denker. Zo schreef hij tientallen essays over cultuur en maatschappij, en promoveerde hij met een filosofische studie van de Duitse dichter Friedrich Hölderlin.

Bio Alicja Gescinska

Alicja Gescinska is filosofe en schrijfster. In 2011 verscheen haar eerste non-fictieboek: De verovering van de vrijheid. Haar roman Een soort van liefde won in 2017 de Debuutprijs. Andere essays van haar zijn Thuis in muziek (2018) en Intussen komen mensen om (2019). Ze is ook bekend van het Canvasprogramma Wanderlust. Daarin ging ze in gesprek met schrijvers, denkers, kunstenaars en wetenschappers in binnen- en buitenland. Ze schreef dit jaar het essay voor de Maand van de Filosofie: Kinderen van Apate: Over leugens en waarachtigheid.

Corona: alle activiteiten tot en met 3 april worden afgelast https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Corona-alle-activiteiten-tot-en-met-3-april-worden-afgelast.html donderdag 12 maart 2020 12:12:15

In het licht van de recente ontwikkelingen omtrent de verspreiding van het COVID-19-virus die elkaar steeds sneller opvolgen, annuleren we tot en met 3 april alle activiteiten in onze bibliotheken. Je ziet in onze evenementenkalender welke dat zijn.

De bibliotheek blijft wel open op beide locaties

Wij zijn zeer bezorgd over de situatie en willen mee onze verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot de indijking van het COVID-19 virus. We volgen het laatste corona-nieuws én de adviezen van de Belgische overheid, de gouverneur en de burgemeester.

Wel vragen wij jou, net als onze medewerkers, de adviezen in acht te nemen: www.info-coronavirus.be.

Heb je klachten van verkoudheid, hoesten of koorts? Blijf dan thuis. Beperk je sociale contacten en ga niet naar plekken waar veel mensen bij elkaar komen, zoals een bibliotheek.

Geen klachten? Wees daarnaast extra alert op het navolgen van de persoonlijke hygiëne.

Richtlijnen

 • Was regelmatig je handen, minstens 30 seconden.
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Blijf thuis als je ziek bent.

Zo helpen we samen verdere verspreiding van het virus te voorkomen en de kans op besmetting te verkleinen.

Update! Leentermijn verlengd tot 8 juni https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Update!-Leentermijn-verlengd-tot-8-juni.html vrijdag 13 maart 2020 12:13:29

Update 03.04.20 - leentermijn verlengd

De maatregelen om de coronapandemie in te perken zijn verlengd, dat betekent natuurlijk ook dat wij niet verwachten dat je je materialen binnenkort terug moet brengen naar de bib.

 • Alles wat leentermijn 20 april had gekregen heeft als nieuwe inleverdatum 8 juni.
 • Alle pakketten die tot vandaag geleend werden krijgen als nieuwe inleverdatum 8 juni.
 • Alle pakketten die vanaf vandaag geleend worden krijgen 6 weken leentermijn.

We horen graag van jullie in welke omstandigheden jullie genieten van onze materialen - deel zeker een berichtje online met #bibhasselt of @bibliotheekhasseltlimburg op facebook of instagram!


Uitleentermijn aangepast - maatregel COVID19

Om hygiënische redenen is inleveren momenteel niet mogelijk. Daarom hebben we de uitleentermijn aangepast naar ten vroegste maandag 20 april


Voor iedereen die tussen 13.3 en 19.4 moet inleveren

> inleverdatum = 20 april


Voor iedereen die vóór 13.3 moest inleveren maar niet op tijd was

> telaatgeld tot 13.3 staat nog steeds open
> telaatgeld tussen 13.3 en 20.4 wordt opgeschort
> vanaf 20 april begint de teller weer te tikken


volg info op hier op de website en op facebook

Corona: Bibliotheek Hasselt Limburg gesloten tot minstens 19 april https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Corona-Bibliotheek-Hasselt-Limburg-gesloten-tot-minstens-19-april.html vrijdag 13 maart 2020 17:29:05

Update 30.03.20

Volgens de meest recente aanbevelingen van de Federale Veiligheidsraad is Bibliotheek Hasselt Limburg gesloten tot ten minste 19 april 2020.

We bieden nog steeds de 'grab and go'-afhaalservice aan. Hier lees je er meer over.

Check regelmatig de informatie hier op de website en volg onze sociale media (Facebook en Instagram) voor updates.


Bibliotheek Hasselt Limburg sluit haar deuren vanaf morgen 14 maart tot minstens 3 april 2020.
We onderzoeken momenteel mogelijke alternatieve vormen van dienstverlening.
Check regelmatig de informatie hier op de website en volg onze sociale media (Facebook en Instagram) voor updates hierover.

Online dienstverlening via de website

Catalogus raadplegen
Gedigitaliseerde collecties raadplegen
Go-Press - krantenarchief met Vlaamse Kranten raadplegen
• Gedigitaliseerde prentenboeken voor kleuters en gedigitaliseerde AVI- boeken voor basisschoolkinderen (Fundels)
Online leren met de bib (digitaal cursusaanbod)

Uitleningen

Je kunt tijdens de sluitingsperiode niets lenen.
Maak je geen zorgen over de leentermijn of telaatgelden: de bibliotheek zal de terugbrengdatum van de geleende materialen verlengen tot en met 19 april. Je kunt je leentermijn nakijken via Mijn Bibliotheek op bibliotheek.hasselt.be.

Activiteiten

Alle activiteiten die gepland zijn tijdens de sluitingsperiode zijn geannuleerd of uitgesteld. Dit geldt voor alle activiteiten, ongeacht wie de organisator is: de bibliotheek zelf en/of een van haar partners.

Heb je vragen?

 • We blijven telefonisch bereikbaar op het nummer 011 295 900 (ma-vrij 9-17 uur).
 • Check ook de berichtgeving van de Stad Hasselt.
 • Check regelmatig de informatie hier op de website en volg onze sociale media (Facebook en Instagram) voor updates.
Aangepaste dienstverlening via Grab & Go service https://bibliotheek.hasselt.be/afhaalservice maandag 16 maart 2020 14:09:59

UPDATE 23.03.20: 2 tips bij bestellen

Onze aangepaste dienstverlening met de 'Grab and Go'-afhaalservice loopt nu een kleine week. We zijn blij dat we jullie op deze manier toch ontspanning, leerstof of ideëen kunnen aanreiken. Team Dienstverlening zette het systeem op poten en is ondertussen gerodeerd in het klaarmaken van de pakketjes.

Let er bij je bestelling op dat het materiaal dat je kiest

 • aanwezig is in de bibliotheek. Materialen die al uitgeleend zijn aan een andere lener kunnen wij natuurlijk niet voor je klaarleggen.
 • uit de collectie van bibliotheek Dusart komt. De collectie van bib Kuringen zit niet in ons Grab and Go aanbod.

Bedankt om hier rekening mee te houden, het voorkomt teleurstelling bij het afhalen van je pakket.


Bibliotheek Hasselt Limburg sluit haar deuren tijdens deze Corona-epidemie. Maar we laten jullie niet in de steek! Met de Grab & Go service kun je materialen reserveren die je op een veilige manier in BHL Dusart kan komen ophalen. Met een geldig lidmaatschap kun je eens per 3 weken maximum 5 materialen aanvragen en afhalen aan de speciale Grab & Go stand in de inkom van de bibliotheek.

Zoek thuis in de catalogus de materialen die je wil lenen en maak vervolgens in Mijn Bibliotheek een lijstje van maximum 5 materialen uit de collectie van BHL Dusart.

Dit lijstje stuur samen met je telefoonnummer en lidkaartnummer naar bibliotheek.dienstverlening@hasselt.be.

Onze medewerkers halen de gevraagde materialen uit het rek, registreren het op je kaart en maken je pakketje klaar. Wij contacteren je met een bestelnummer en een afhaalmoment.

We hebben dit systeem uitgewerkt in het belang van de algemene gezondheid en om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. We roepen op om burgerzin te tonen en geen aanvragen te plaatsen als het echt niet nodig is.

Met Grab & Go beschermen we zowel onze klanten als ons personeel en kunnen we onze werking in haar basisvorm voor een stukje verder zetten.

Verzorg jezelf en gebruik je gezond verstand, dank je wel!

HOE WERKT GRAB & GO?

Hoe vraag je een pakket aan?

 • Doe thuis je opzoekwerk via onze catalogus bib Dusart.
 • Maak in Mijn bibliotheek een bestellijst van maximum 5 materialen uit de collectie van BHL Dusart per geldig bibliotheeklidmaatschap. Je ziet hier hoe je dit kan doen. Let op dat je materialen selecteert die aanwezig zijn in de bibliotheek!
 • Stuur dit lijstje naar bibliotheek.dienstverlening@hasselt.be en vermeld je telefoonnummer en lidkaartnummer zodat we je kunnen contacteren. Je ontvangt van ons een bestelnummer en een afhaalmoment.
 • Je noteert dit nummer en komt op het afgesproken tijdstip naar de bib.

Let op! 

 • Enkel aanvragen met lijstjes uit Mijn bibliotheek van maximum 5 materialen uit collectie BHL Dusart worden aanvaard. Alle andere aanvragen worden geweigerd.
 • Enkel op vertoon van je bestelnummer kan je je pakket meenemen.
 • Pakketten worden 2 werkdagen bewaard voor de klant. Bij niet afhaling binnen de 2 werkdagen worden de materialen opnieuw ter beschikking gesteld.

  Om hygiënische reden kan er niet ingeleverd worden. Alle materialen zijn daarom automatisch verlengd tot en met 19 april 8 juni. lees meer
   

Wie kan een pakket aanvragen?

Enkel klanten die materialen via de juiste weg besteld hebben kunnen zich aanmelden om hun pakket af te halen. Dit kan alleen met een geldig bibliotheeklidmaatschap: je lidgeld is betaald en er staan geen te betalen bedragen open. 


Waar kan je je pakket ophalen?

 • Aanvragen kunnen enkel in BHL Dusart opgehaald worden, op weekdagen tussen 13.30 en 16.30 u.
 • Je schuift aan de voordeur aan en houdt 2 meter afstand van mekaar.

Wat doe je als je hier aankomt?

 • Schuif rustig aan en hou voldoende afstand.
 • Breng je eigen draagtas mee. Verlaat zo snel mogelijk de bibliotheek.
 • Dank je wel om dit nauwgezet op te volgen!

Zit je toch nog met vragen over onze dienstverlening?

Neem telefonisch contact op met één van onze medewerkers op 011 29 59 00 (tussen 10 en 17 uur op weekdagen).

Op zoek naar een goed boek? https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Op-zoek-naar-een-goed-boek.html donderdag 19 maart 2020 12:46:34

Leestipper: een gloednieuwe dienst van Bibliotheek Hasselt Limburg.

Als lid van de bib kan je vanaf nu terecht bij Mijn Leestipper voor leestips op maat.

Deze nieuwe dienst tipt je boeken naar jouw eigen smaak en voorkeur, recht uit de collectie van je eigen bib. Om je te leren kennen, maakt Mijn Leestipper gebruik van je leenhistoriek en leesprofiel.

Inloggen kan eenvoudig met je Mijn Bibliotheek-profiel op mijnleestipper.bibliotheek.be. Elke maand adviseert Mijn Leestipper je 30 fictieboeken op jouw leest geschoeid. Als je dat wil, krijg je maandelijks een e-mail op de als er nieuwe leestips klaarstaan.

Benieuwd welke boeken echt bij jou passen? Ontdek het op Mijn Leestipper.

Boekentips voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar

Zoek je een leuk boek in onze bib? Weet je niet goed wat kiezen omdat er zoveel keuze is? Bieblo is er voor jou!

Hoe werkt het?

Open Bieblo op een tablet of pc in de kinderafdeling en vertel hoe oud je bent. Je krijgt een afbeelding te zien die een thema uitbeeldt, zoals fantasie, dieren, noem maar op. Swipe je rechts, dan is het jouw ding, swipe je links, dan niet. Op het einde krijg je 8 boekentips die passen bij jouw interesses en leeftijd. Staat er tussen de 8 leestips toch geen boek dat je aanspreekt? Vernieuw de pagina voor andere boekentips uit de bib.

Handig toch!?

Lees gratis digitale kranten met het Gopress krantenarchief https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lees-gratis-digitale-kranten-met-het-Gopress-krantenarchief.html vrijdag 20 maart 2020 08:43:40

Een schoolopdracht rond de actualiteit voorbereiden of maken vanop afstand? Dat kan nu gratis via de bib met het handige Gopress krantenarchief!

Krijg snel en gratis toegang tot verschillende digitale publicaties, zoals De Standaard, Het Nieuwsblad, Knack, Humo, Wablieft, Metro en zelfs Franstalige kranten op bibliotheek.be/krantenarchief met je Mijn Bibliotheek-profiel.

Handleiding Gopress archief.

Gratis digitale kinderboeken voor ouders in Corona-nood https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Gratis-digitale-kinderboeken-voor-ouders-in-Corona-nood.html maandag 23 maart 2020 13:05:27

De digitale kinderboeken van Fundels zijn de ideale educatieve bezigheid voor kinderen, zeker nu scholen en bibliotheken hun deuren sluiten. Als alternatief voor hersenloze televisie laat je je kroost hiermee spelenderwijs leren en hun leesvaardigheid oefenen. 

Bibliotheek Hasselt Limburg biedt ouders vanaf nu gratis 15 AVI- en prentenboeken uit de catalogus aan. Heb je een Mijn Bibliotheek account? Dan krijg je wekelijks 2 extra Fundels uitleningen cadeau. Deze actie loopt tot de paasvakantie.

Hoe werkt het?

Download de Fundels-app.

 • Wie in de app doorgaat zonder aanmelden, ziet de gratis boekjes bovenaan het catalogusscherm staan onder ‘Jouw collectie’. De 15 titels zijn beschikbaar tot 3 april. 
 • Leners die zich aanmelden met hun Mijn Bibliotheek account krijgen wekelijks 2 extra uitleningen cadeau bovenop hun bestaande leentegoed. Extra uitleningen blijven een week geldig.

Meer weten over Fundels?

{toonbody(42870)}

Frank Daenen - online auteurslezingen https://bibliotheek.hasselt.be/OnlineJeugdboekenmaand maandag 23 maart 2020 14:10:28

Door de corona crisis was de Jeugdboekenmaand van 2020 zo voorbij. Dat kunnen we niet zomaar laten gebeuren. Daarom is er de Online Jeugdboekenmaand!


Tot eind maart krijg je iedere dag een gratis online auteurslezing/workshop. We gaan boeken lezen, muziek maken en samen tekeningen bedenken. De lezingen zijn de ene dag op maat van kleuters en de andere dag geschikt voor kinderen van de lagere school.

Ga naar de Livestreams.

Erfgoeddag een jaar uitgesteld https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Erfgoeddag-een-jaar-uitgesteld.html maandag 23 maart 2020 15:02:22

Wat normaal deze week een feestelijke aankondiging van het activiteitenaanbod zou zijn, blijkt nu een bericht in mineur. Erfgoeddag, een van de belangrijkste culturele evenementen van ons land, kan dit jaar niet doorgaan. De risico’s voor de gezondheid van de organisatoren en bezoekers zijn te groot.

Volgend jaar vindt het evenement plaats op zaterdag 24 april 2021 dan hernemen we het thema 'De Nacht'. Want de nacht betovert en staat dikwijls synoniem voor verbeelding. Nachtdieren komen tot leven. Maar hoe gebeurden nachtelijke activiteiten vroeger? Zonder een lichtbron was en is het onmogelijk om ’s nachts te werken. We associëren de nacht vandaag vaak met feesten, performances, iets vieren en gezellig samenzijn. Maar de nacht staat ook symbool voor het mysterie, het verborgene en negatieve. Want er is natuurlijk geen licht zonder schaduw. Welke troebele zaken zien we als we terugkijken in de geschiedenis?

Meer informatie over Erfgoeddag kan je terugvinden op erfgoeddag.be.

Bib blog https://bibliotheek.hasselt.be/blog woensdag 25 maart 2020 14:42:51

De coronacrisis zet het dagelijkse leven op zijn kop. Al lijkt het buiten aan Bibliotheek Hasselt Limburg stil, binnen zijn we druk in de weer.

Lees hier met ons mee...

vrijdag 7 april 2020

Wist je dat je sinds kort geleende materialen weer kunt inleveren in vestiging Dusart - enkel en alleen als je je bestelde Grab and Go-pakketje komt afhalen weliswaar! Iedereen die een bestelling plaatst mag materialen inleveren in een speciaal daarvoor bestemde bak. Die laten we minstens drie dagen met rust, waarna alles grondig gereinigd wordt. Daarna gaan alle materialen weer netjes naar hun plekje in de rekken, wachtend op hun volgende lener.

vrijdag 3 april 2020

In de bib loopt nu heel wat 'anders dan anders'. We zijn al enkele weken op deze alternatieve dienstverlening aan het draaien en het gaat goed. Het was allemaal nieuw, maar door vaak te evalueren en bij te sturen kunnen we optimaal zorgen voor onze klanten en ons personeel. Omdat de maatregelen verlengd zijn hebben we de leentermijn ook bijgestuurd naar 8 juni. Lees er hier alles over.

donderdag 2 april 2020

Tijdens deze coronapandemie merkt iedereen dat de angst en het verdriet sterk worden gecounterd door humor en grappen die hun eigen leven gaan leiden. De mens is een sociaal en creatief beestje, humor hoort erbij om het draaglijk te maken. We tippen je grappige boeken en films voor het hele gezin. Deze meme vonden we ook een topper: de 'schepping van de handzeep' :)


dinsdag 31 maart 2020

Ja hoor, ook na twee weken blijven de aanvragen binnenkomen. We geven even mee dat de materialen die al in uitleen waren op 13 maart een leentermijn hebben tot en met 19 april, terwijl de pakketjes uit de Grab & Go afhaaldienst standaard 6 weken leentermijn hebben gekregen. Als je een pakketje besteld hebt, word je telefonisch verwittigd en krijg je een nummer en een tijdslot waarop je je kunt aanmelden aan bib Dusart. We blijven deze service zeker tot en met 19 april aanbieden.maandag 30 maart 2020

In de catalogus van een bibliotheek worden trefwoorden en codes toegekend aan alle materialen. Zo weten wij waar we alles moeten plaatsen en weten de leners waar ze alles moeten gaan zoeken. In BHL worden zulke codes en trefwoorden toegekend door de dienst catalografie, en daar hebben bibliotheekgebruikers uit heel Vlaanderen plezier van! Deze 'onzichtbare' medewerkers zien jullie eigenlijk nooit, maar hun werk legt de basis van het hele concept 'bibliotheek'!


vrijdag 27 maart 2020

Inleveren van materialen is momenteel omwille van hygiëne nog niet mogelijk. Materialen kan je wel nog lenen via onze Grab & Go. Maak je geen zorgen, de bibliotheek heeft nog voldoende materialen beschikbaar. We krijgen ook nog steeds materialen binnen van onze leveranciers.

Er is dus voldoende vers leesvoer op stock! Zoek in onze catalogus welke materialen nog beschikbaar zijn in Dusart (collectie Kuringen is niet beschikbaar voor Grab & Go).


donderdag 26 maart 2020

Niet alleen winkels en bibliotheken sluiten maar ook grenzen sluiten, wat een vreemde tijden. Paul Scheffer is geïntrigeerd door grenzen. Normaal kwam hij op 14 maart naar onze bibliotheek voor een lezing over zijn boek 'De vorm van vrijheid'. Dit boek komt voort uit zijn veelbesproken essay 'De grens van vrijheid', dat Scheffer schreef voor de Maand van de Filosofie 2016. 'De vorm van vrijheid' is een urgent boek over ons morele ongemak in de omgang met grenzen. Meer dan ooit relevant!

Maar uitstel is gelukkig niet altijd afstel: de lezing over 'grenzen' wordt verplaatst naar zaterdag 12 september. Dienst Project- en Publiekswerking contacteerde hem voor een nieuwe datum en zorgt ervoor dat jullie ook na de coronacrisis weer naar boeiende auteurs kunnen luisteren!


woensdag 25 maart 2020

Dienst Gebouwenbeheer gaat voor een frisse start. De zuilen aan de inkomhal zijn volledig gestript en krijgen een nieuw laagje verf. We vonden het drukke design nu toch niet echt passen bij het rustige straatbeeld

Wat normaal deze week een feestelijke aankondiging van het activiteitenaanbod zou zijn, blijkt nu een bericht in mineur. Erfgoeddag, een van de belangrijkste culturele evenementen van ons land, kan dit jaar niet doorgaan. Volgend jaar vindt het evenement plaats op zaterdag 24 april 2021 dan hernemen we het thema 'De Nacht'. Dienst Erfgoed werkt gewoon verder aan de dagelijkse taken waaronder het project 'Preventieve conservatie van oude drukken'. In 2012 en 2013 organiseerde Bibliotheek Hasselt Limburg een mooie tentoonstelling 'Gedrukt verleden'. Vandaag zetten we deze brochures op onze website.

    


dinsdag 24 maart 2020

Ook onze leesbeesten moeten in hun kot blijven. Wanneer het personeel druk in de weer is, staan zij op de uitkijk naar kinderen die op berenjacht zijn. Bibliotheek Hasselt Limburg doet hierbij mee aan de vrolijke actie ‘Wij gaan op berenjacht!’. Onze dienst Collectie jaagt ondertussen verder op de nieuwste topmaterialen zodat onze collectie steeds relevant en up to date blijft.


maandag 23 maart 2020

Maart is Jeugdboekenmaand en dan bruist het van leven in Bibliotheek Hasselt Limburg. Vandaag komen er geen kinderen of klasjes op bezoek. Dan brengen we toch gewoon de Jeugdboekenmaand naar jullie? Dankzij Frank Daenen Kunnen alle kinderen thuis genieten van online auteurslezingen. Onze dienst Project- en Publiekswerking zoekt volop naar leuke alternatieven. Hou zeker onze kalender in het oog.  

De aangepaste Grab & Go afhaalservice loopt ondertussen een kleine week. Na het weekend was er een piek in het aantal pakketjes maar we kunnen momenteel de aanvragen allemaal nog steeds vlot verwerken.


vrijdag 20 maart 2020

Het onderhoudsteam van Bibliotheek Hasselt Limburg draagt niet alleen zorg voor de bib maar ook voor zijn medewerkers. Ze voorzien voldoende zeep en papieren handdoekjes en ontsmetten deurknoppen en trapleuningen . Geen bezoekers in de bibliotheek?  Het moment om de (propere) handen uit de mouwen te steken. De houten vloer in ons Leescafé zetten we in de was en andere klusjes vinken we af. Ondertussen is onze Grab & Go een groot succes.

 

Team Dienstverlening is dagelijks druk in de weer met het maken van pakketten. Denk eraan slechts 1 pakketje per lidmaatschap. Het hamsteren van materialen is dus niet toegestaan.


maandag 16 maart 2020

Met de nodige social distancing organiseerden we een handige Grab & Go. Meer dan ooit zien we hoe essentieel de bibliotheek is in onze samenleving. Sinds dag één van onze afhaalservice verlaten tientallen boekenpakketten onze bibliotheek. Studieboeken, een taalcursus, kinderboeken of een pakket vol klassiekers…

Wil je ook graag een boekenpakket? Meer info over Grab & Go kan je hier terugvinden.