Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2018 Smartsite Limburg kiest - tentoonstelling Collectie Verkiezingsdrukwerk https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Limburg-kiest-tentoonstelling-Collectie-Verkiezingsdrukwerk.html vrijdag 23 maart 2018 16:47:02

Deze tentoonstelling zet één van de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg in de kijker: de collectie verkiezingsdrukwerk. Deze verzamelt alle drukwerk dat naar aanleiding van politieke verkiezingen in Limburg verspreid wordt.

De collectie bevat momenteel ongeveer 24 000 stuks, afkomstig uit Europese, federale, regionale, provinciale en gemeentelijke verkiezingen. De collectie is door zijn omvang en volledigheid uniek in ons land.

Omdat de collectie bij elke nieuwe verkiezing uitbreidt, doen we bij deze ook een warme oproep om het verkiezingsdrukwerk dat je in je brievenbus krijgt te bundelen en te schenken aan onze dienst Erfgoed. Zij zullen er goede zorg voor dragen en toekomstige generaties zullen je dankbaar zijn.

Tobor https://bibliotheek.hasselt.be/Tobor maandag 7 mei 2018 09:21:58

De jaarlijkse Voorleesweek wordt een heuse Voorleesmaand in Hasselt! We halen alles uit de kast om ook een activiteit te voorzien voor de jongste kleuters. We brengen Tobor van Guido van Genechten tot leven tijdens een voorleessessie in de bibliotheek of in de Bibtruck en laten de kleuters voor een eerste keer kennismaken met de bib. Tobor gaat over Ben. Ben speelt graag met zijn knuffels. Die doen altijd precies wat hij wil. Voor zijn verjaardag krijgt Ben een pratende robot. Vanaf die dag bepaalt Tobor wat er gedaan wordt. En daar krijgt Ben al gauw genoeg van.

Van papierpap tot letterpret VOLZET https://bibliotheek.hasselt.be/vanpapierpaptotletterpret maandag 7 mei 2018 13:49:48

Waar komen de boeken toch vandaan? Workshop met Ivo Libens

  • Voormiddag: Workshop papier scheppen. Eerst knoeien met propjes natte pap, even drogen en tot slot een mooi blad papier! 
  • Namiddag: Snuister je tussen de oude drukken in de bib. Je vindt er de sierlijkste letters. Kijk je ogen uit en versier je eigen boekje met letterkunstwerkjes. 

Deze workshop is een onderdeel van Zin in Zomerclub, dat is Zin in Zomer op kindermaat. Tijdens de zomervakantie zijn er op woensdag leuke workshops in Villa Verbeelding of Bibliotheek Hasselt Limburg. Dit jaar hebben we 4 hele dagen vol creativiteit voor jou in petto. ’s Middags eten we samen en verplaatsen we ons naar de volgende locatie. Voormiddag krijg je een lekker tussendoortje en namiddag een zomers toetje. Dit jaar is het thema ‘Portretten’. Geen twee gezichten zijn dezelfde. Kijk maar eens in de spiegel van de boze stiefmoeder… Boetseer suikerzoete sprookjesfiguren, schep je eigen papier of maak een muzikaal zelfportret! Zin in Zomerclub sluit aan bij het literair festival Zin in Zomer.

Er zit muziek in je portret! VOLZET https://bibliotheek.hasselt.be/muziekinjeportret dinsdag 8 mei 2018 09:53:32

Gekke bekken trekken voor een spiegel pan. Piepen, fluiten, dansen, draaien. We toveren een oude koekenpan om tot een zelfportret met 2 gezichten. Het wordt een instrument en kunstwerk in één! Met jouw muzikale zelfportret maak je een mini-theatervoorstelling.

Workshop met Shun-Ying Lu en Jan-Willem Smeyers

Deze workshop is een onderdeel van Zin in Zomerclub, dat is Zin in Zomer op kindermaat. Tijdens de zomervakantie zijn er op woensdag leuke workshops in Villa Verbeelding of Bibliotheek Hasselt Limburg. Dit jaar hebben we 4 hele dagen vol creativiteit voor jou in petto. ’s Middags eten we samen en verplaatsen we ons naar de volgende locatie. Voormiddag krijg je een lekker tussendoortje en namiddag een zomers toetje. Dit jaar is het thema ‘Portretten’. Geen twee gezichten zijn dezelfde. Kijk maar eens in de spiegel van de boze stiefmoeder… Boetseer suikerzoete sprookjesfiguren, schep je eigen papier of maak een muzikaal zelfportret! Zin in Zomerclub sluit aan bij het literair festival Zin in Zomer.

De Tovermama en de bromberen https://bibliotheek.hasselt.be/Tovermama dinsdag 8 mei 2018 14:10:23

Annick Beyers kruipt in de huid van Tovermama, het personage uit haar boeken Mirakelland, De Tovermantel en Het Smulparadijs. Ze brengt ook haar bromberen mee. Het zijn Oscar en Felix uit haar nieuwe boek, de twee schattige teddyberen die af en toe grommen en brommen. Ben je ook nieuwsgierig waarom ze dat doen? Zijn ze boos op elkaar misschien? Vertellingen en filmpjes verklaren alles.

Bezige bijtjes https://bibliotheek.hasselt.be/bezigebijtjes dinsdag 8 mei 2018 15:29:07

Boeken, cd’s, dvd’s, luisterboeken, tijdschriften, ... De collectie van de jeugdafdeling is uitgebreid. Maar waar staat alles nu? En hoe vind je ooit iets terug? Geen paniek, we zoeken het samen uit. Samen met onze beebots leren de kinderen alle materialen van de bibliotheek kennen. Ze laten de bijtjes op het speelbord zoemen en gaan zelf op zoek tussen de rekken.

Jan de Kinder op bezoek https://bibliotheek.hasselt.be/JandeKinder woensdag 9 mei 2018 10:45:44

Jan de Kinder bouwt zijn voorstelling op aan de hand van verhalen. Jan vertelt, leest fragmenten voor, illustreert ter plekke en bouwt samen met de kinderen stapsgewijs een vertelling op. Hij laat de kinderen actief luisteren, kijken, ontdekken en genieten van boeken. Hij stimuleert kinderen in het vertellen, schrijven en tekenen van hun eigen verhaal. Dat resulteert in een eerste, eigen prentenboek!

Hoe kies ik een boek? https://bibliotheek.hasselt.be/hoekiesikeenboek woensdag 9 mei 2018 11:46:20

Boeken, boeken, zoveel rekken, in alle hoeken.
Waar moet ik nu toch gaan zoeken?
Hoe weet ik welk boek past bij mij?
Welk verhaal maakt me blij?


Tijdens de workshop krijgen de kinderen tips en trucjes om hun weg te
vinden in het grote aanbod van de bibliotheek. Hierna zal het zoeken
naar hun favoriete boek een heel stuk makkelijker zijn.

Tentoonstelling Gansanders https://bibliotheek.hasselt.be/gansanders woensdag 9 mei 2018 13:50:33

Kom, kijk, ontdek en laat je tijdens deze rondleiding inspireren door Gansanders, een tentoonstelling en een reuzeganzenbord over angsthazen, vrolijke vossen en beresterke kikkers. Met Gansanders brengt Rasa vzw illustraties over dieren samen in een kunstenkabinet. Het kunstenkabinet toont werk van vernieuwende jeugdillustratoren, zoals onder meer Kitty Crowther, Goele Dewanckel, Isabelle van den Abeele, Nils Pieters en Joris Thys. Een tafelgroot ganzenbord nodigt je daarnaast uit om actief te spelen en de symboliek van de dieren te onderzoeken. Dit spel zet je aan om te kijken, denken, voelen en doen.

Bibster Story https://bibliotheek.hasselt.be/bibsterstory woensdag 9 mei 2018 14:52:30

Spelenderwijs leren de leerlingen de bibliotheek beter kennen. Bibster Story wordt gespeeld op tablets. Geen paniek, wij geven eerst een woordje uitleg voor je zelf aan de slag gaat. Het spel wordt gespeeld in kleine teams die het tegen elkaar opnemen in een spannende strijd. Door opdrachten uit te voeren en vragen op te lossen kunnen de teams punten verdienen. Op het einde van het spel heeft de catalogus van de bibliotheek geen geheimen meer. Nieuwsgierig? Schrijf je in en speel met ons mee.

Op avontuur met Reina Ollivier https://bibliotheek.hasselt.be/reinaollivier vrijdag 11 mei 2018 11:14:22

Reina Ollivier debuteerde als jeugdauteur in 1999 en heeft intussen al heel wat kleuterboeken, boeken voor kinderen en jeugdromans, alsook vertalingen op haar naam staan. Samen met poolreiziger Dixie Dansercoer schreef zij de reeks Emma Dewit, een avonturenreeks met als hoofdthema klimaatverandering. Reina wil de kinderen graag meenemen op een poolreis via beeld, poolkleding, filmpjes en voorlezen. Ze vertelt ook over haar eigen poolervaringen. Verwacht je aan een boeiende lezing waarin je heel wat te weten komt over Spitsbergen, de polen en de klimaatopwarming.

VIP in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/vipindebib vrijdag 11 mei 2018 11:35:00

We steken de rondleiding VIP in de bib in een nieuw jasje… Om een goede aanloop te maken naar het secundair onderwijs, één van de primaire doelgroepen in vestiging Dusart, verhuizen we onze rondleiding naar daar!De interactieve spelvorm van het vip spel behouden we graag. De leerlingen worden in groepjes opgedeeld en vervullen opdrachten waarbij ze het aanbod van de bib leren kennen en gebruiken. Ze leren opzoeken in de catalogus en op het internet. Zo zijn ze goed gewapend voor hun carrière op de middelbare school. Elke vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van elk schooljaar reiken we namelijk de vip trofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld. Hen staat een leuke verrassing te wachten…

Update! Zin in zomerclub VOLZET https://bibliotheek.hasselt.be/Zin-in-zomerclub maandag 14 mei 2018 15:13:35

Update!

Ondertussen is ook de laatste workshop 'Er zit muziek in je portret!' op 22 augustus helemaal volzet.


Zin in Zomerclub, dat is Zin in Zomer op kindermaat.
Tijdens de zomervakantie zijn er op woensdag leuke workshops in Villa Verbeelding of Bibliotheek Hasselt Limburg (vestiging Kuringen).

Dit jaar is het thema ‘Portretten’. Geen twee gezichten zijn dezelfde. Kijk maar eens in de spiegel van de boze stiefmoeder… Boetseer suikerzoete sprookjesfiguren, schep je eigen papier of maak een muzikaal zelfportret! ’s Middags eten de kinderen samen en gaan ze naar de volgende locatie. Voormiddag krijgen ze een lekker tussendoortje en namiddag een zomers toetje.

Dit jaar hebben we 4 hele dagen vol creativiteit voor hun in petto. 

04/07/2018 'De mooisten van het land'

18/07/2018 'Knibbel knabbel knuisje'

08/08/2018 'Van papierpap tot letterpret'  

22/08/2018 'Er zit muziek in je portret!' VOLZET

Zin in Zomerclub sluit aan bij het literair festival Zin in Zomer www.zininzomer.be

Bekijk hier de folder

Tine Vandenbussche vertelt… https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Tine-vertelt.html vrijdag 18 mei 2018 11:18:14

Zondag Voorleesdag

Kom tijdens de startdag van het voorleesjaar luisteren naar de wonderlijke verhalen van Tine Vandenbussche! In haar knus decor brengt Tine verhaaltjes ondersteund met heel veel muziek. Zij speelt accordeon, maar haalt er af en toe ook andere instrumentjes bij, waardoor de verhalen in de juiste sferen worden ondergedompeld.
Een muzikale vertelling voor kinderen van 3 tot 7 jaar. 

Anders is ook oké https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/anders-is-ook-oke.html vrijdag 18 mei 2018 14:52:45

"Meester, hoe maken twee mama's een kindje?"(Liese, 4) "Meisjes kunnen niet voetballen." (Lars, 6) De basisschool is een plek waar kinderen gevormd worden met indrukken en beelden die een basis vormen voor de rest van hun leven. Soms lijkt het helemaal niet zo gemakkelijk om een antwoord te bieden op alle vragen waar kinderen mee zitten die te maken hebben met diversiteit, gender en seksuele oriëntatie. Zijn de kinderen niet te jong?

Kaj Poelman is onderwijsmedewerker bij Cavaria en begeleidt scholen bij de werking rond gender- en diversiteitsbewust onderwijs. Verwacht je aan een vorming met heel wat praktijkvoorbeelden en de nodige dosis humor om uiteindelijk met heel wat nieuwe inzichten terug naar huis te gaan.


Voor leerkrachten van het basisonderwijs.

Dansworkshop met Dafne Maes ‘Ik ben Nelson’ https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/ik-ben-Nelson.html vrijdag 18 mei 2018 15:53:35

‘Nelsons dansboek’ is een heerlijk dansboek. Vandaag nodigt Nelson je uit om samen met je mama, papa, oma of opa zelf te dansen.

Geen voorgekauwde pasjes. Niets moet op de maat van de muziek en tellen hoeft al helemaal niet. Met prikkels uit de hedendaagse dans word je samen uitgedaagd om je eigen bewegingstaal te ontdekken en leer je hoe je een choreografie uitschrijft. Doen jullie mee?


Dafne Maes is auteur van ‘Nelsons dansboek’. Ze is jullie gids in deze verrassende workshop.

Voor kinderen en een (groot)ouder. Max. 12 duo's.

Micro:bit programmeren https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/microBIT.html dinsdag 22 mei 2018 10:03:41

Ben je 10 jaar of ouder? Heb je nog niet veel ervaring met programmeren? Heb je al eens met Scratch gewerkt en vind je dit best leuk? Wil je hardware leren aansturen met een microcontroller bordje maar is Arduino nog een brug te ver? Doe dan mee aan de workshop Micro:bit van Edulab.

Green screen fotoshoot https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/71600-microBIT.html dinsdag 22 mei 2018 10:26:27

Eens op de foto met de GVR of met Harry Potter? Kies de cover van je favoriete jeugdboek en beleef een heuse green screen fotoshoot in de bib! Plezier voor iedereen.

 

Bib in blokmodus https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/bib-in-blokmodus.html dinsdag 22 mei 2018 10:48:53

Tijdens de maand juni gaat onze activiteitenkalender terug naar een lager pitje. Iedereen die een rustige studieplek zoekt is welkom om zich in de bibliotheek een fijne werkplek uit te zoeken.

We herinneren iedereen er nog even aan dat eten nooit mag in de bib, en dat je enkel een afsluitbaar flesje water mag meenemen. Je kunt je flesje gratis vullen met fris water van onze drinkfontein op de tweede verdieping (naast de ingang van het studieplatform). Frisdrank en koffie kun je tijdens je pauze kopen én nuttigen in het leescafé.

Succes met de examens!

Welkom in Brabbelonia! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Welkom-in-Brabbelonia!.html dinsdag 22 mei 2018 11:24:56

zondag 10 juni om 10, 11 en 12 u in BHL Kuringen

"Welkom in Brabbelonia” is spelen met taal en muziek. Samen met een (groot)ouder ontdekken peuters en kleuters de mogelijkheden van hun stem en lichaam om muziek te maken. Op een speelse en actieve manier worden verhalen, ritmes, liedjes en melodietjes ontdekt en krijgen de kinderen interesse in elkaars taal en accenten. Ouders krijgen ideeën mee om zelf met hun kinderen aan de slag te gaan.

De workshop is gericht op ouders en peuters (10u), op kleuters (11u) en kinderen van de eerste graad van de basisschool (12u). Maximum 12 kinderen met één ouder.

Deelname is gratis, graag vooraf inschrijven via bibliotheek.acitviteiten@hasselt.be of op 011 24 43 00.

Welkom in Brabbelonia! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Welkom-in-Brabbelonia!.html dinsdag 22 mei 2018 11:45:37

Muziek maken met je lichaam? Leer jonge kinderen muziek maken met hun stem en lichaam in deze fijne workshop van Muscia vzw. Zondag 10 juni, gratis in vestiging Kuringen.

Schrijf je tijdig in!

Tekenen met Frank Daenen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Tekenen_Frank_Daenen.html dinsdag 22 mei 2018 11:56:50

‘Tekenen!’ is een workshop waarin kinderen met potlood en hun eigen verbeelding aan de slag gaan. Aan de hand van voorbeelden uit ‘Het Uur bij Tuur’ en ‘Het Stuur van Tuur’ toont illustrator Frank Daenen de geweldige dingen die je met je eigen fantasie kan doen. De kinderen ontdekken dat alles kan en alles mag, dat hun verbeeldingskracht geen grenzen kent. Ze leren trucjes waarmee ze een geweldige tekening kunnen maken, zelfs als ze helemaal geen goede 'tekenvingers' hebben.

Vertelvoorstelling met de Sint https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Sint_in_de_bib.html dinsdag 22 mei 2018 13:39:00

Wanneer zes december nadert, stijgt de spanning in de bibliotheek: wie heeft altijd op tijd zijn boeken ingeleverd, en wie oh wie is verantwoordelijk voor dat ezelsoor? Deugnieten, pas maar op! Want Sinterklaas komt in hoogsteigen persoon kijken wie er braaf geweest is dit jaar. Maar voor hij zijn grote boek bovenhaalt, belandt hij weer in een knotsgekke situatie.

Kom luisteren, kijken en vooral genieten.

Laatste Leesbeestenclub van dit schooljaar komt eraan https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Laatste-Leesbeestenclub-van-dit-schooljaar-komt-eraan.html dinsdag 22 mei 2018 13:40:29

woensdag 30 mei, 14 uur, vestiging Kuringen. Gratis.

Verhalen verzinnen!

Gedichten schrijven!

Toneel spelen!

Dat kan allemaal in de laatste Leesbeestenclub van dit schooljaar. Alle kinderen van het derde en het vierde leerjaar van de lagere school zijn meer dan welkom om mee te komen doen: het is beestig leuk!

Na deze workshop gaan de Leesbeesten met vakantie. Geen nood - in september duiken ze weer op!

3 weken worden er 6! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/3-weken-worden-er-6!.html maandag 4 juni 2018 15:26:57

Onze zomeractie loopt nog steeds! Je mag alles dat je leent 6 weken lang in je bezit houden.*

Ook onze e-reader-actie loopt nog. Profiteer ervan!


Deze zomer kun je extra lang genieten van dat extra dikke boek | vier seizoenen van je favoriete serie | het hele oeuvre van pakweg David Bowie | alle films van Francis Ford Coppola.

Onze leentermijn is dan namelijk 6 in plaats van de gangbare 3 weken. Alle materialen die je leent tussen 18 juni en 16 september 2018 mag je standaard 6 weken houden.*

Toch verlengen? Dat kan ook, steeds via de standaard kanalen.

* geldt voor ál onze materialen, behalve de Top 10!

Neem de bib mee op kamp! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Neem-de-bib-mee-op-kamp!.html dinsdag 5 juni 2018 15:27:17

Update

Vergeet niet om je kampkoffer tijdig te reserveren!


Binnenkort vertrekken de jeugdverenigingen weer op kamp. Heerlijk!

De bib zorgt opnieuw voor stapels leesvoer om mee te nemen als kampbibliotheek.

Wil je ook een gratis kampkoffer aanvragen? Helemaal op maat van je leden? Vraag ze dan eenvoudig aan via dit formulier. Nieuw (en handig!) dit jaar is dat je kunt kiezen in welke vestiging je de kampkoffer komt ophalen, Dusart of Kuringen.

Aangepaste openingsuren vestiging Dusart https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Aangepaste-openingsuren-vestiging-Dusart.html maandag 18 juni 2018 10:47:44

Niet vergeten! We sluiten tijdens de zomervakantie een uur vroeger in vestiging Dusart!


Van maandag 2 juli tot en met zaterdag 1 september past BHL Dusart de openingsuren lichtjes aan. We sluiten elke dag een uurtje vroeger.

ma - vr: 10 tot 18 uur

za: 10 tot 16 uur

Vestiging Kuringen behoudt de gewone openingsuren.

Gratis e-books via vakantiebieb.nl https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gratis-e-books-via-vakantiebieb-nl.html dinsdag 19 juni 2018 10:44:24

Een zomercadeautje van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek!

Kijk je er al naar uit om stapels boeken te verslinden in de vakantie? Met de VakantieBieb neem je ruim 60 e-books overal mee naartoe. Boeken voor kinderen én volwassenen. Dat scheelt weer wat gewicht in je bagage!

Je kunt de app gratis downloaden en gebruiken van 1 juli t/m 31 augustus, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Veel leesplezier!

Leen nu dubbel zo veel e-books! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Leen-nu-dubbel-zo-veel-e-books!.html dinsdag 19 juni 2018 11:48:57

Ook de leners van e-readers (vestiging Kuringen) worden tijdens de zomermaanden extra in de watten gelegd.

Tussen 18 juni en 16 september kun je namelijk zes e-books gelijktijdig lenen in plaats van drie.

Kwestie van zéker genoeg boeken mee op vakantie te nemen. Je zult niet snel zonder leesvoer vallen!

Zoek de schat van Vlieg deze zomer in BHL Kuringen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Zoek-de-schat-van-Vlieg-deze-zomer-in-BHL-Kuringen.html dinsdag 19 juni 2018 14:04:34

Kijken mag, aankomen moet! Volg het spoor van Vlieg op de tast, met handen en voeten, ontdek wat er in de voeldozen ligt en maak je eigen voelverhaal.

Een supertoffe zoektocht tussen de boeken brengt je op de plaats van de schatkist. Volg daarna je voelsprieten naar nog meer schatten op verschillende locaties in Hasselt en omgeving.

Gratis in de maanden juli en augustus, tijdens de openingsuren van de bib. Enkel in vestiging Kuringen.

Denk mee na over cultuur in Hasselt https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Denk-mee-na-over-cultuur-in-Hasselt.html vrijdag 29 juni 2018 16:06:47

De Hasseltse Cultuurraad maakte een ambitieuze visie voor Hasselt cultuurstad 2030 over aan het Hasseltse stadsbestuur.

En ze nodigen jou uit om mee na te denken.

Als jij het voor het zeggen had? Wat zou jij doen? Hoe zou het cultuurbeleid van de stad er dan uitzien? Hoe moet het verder met onze verenigingen? Met erfgoed? Met kunsten in Hasselt?

Via Citizenlab kun je je ideeën doorgeven.

Elk plan is een goed plan! En hoe meer ideeën, hoe beter het cultuurbeleid.

Zin in zomer 2018 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Zin-in-zomer-2018.html vrijdag 29 juni 2018 17:40:33

Zin in Zomer | Portretten | 14 tot 31 augustus 2018

Voor deze negende editie van het literair festival "Zin in Zomer" is het thema "Portretten". Op verrassende plekken in Hasselt en Sint-Truiden ontdek je zes avonden lang een mooie selectie van schrijvers, gecombineerd met tekenaars en muzikanten.

Programma en info. Je Zomervriendenpas of losse tickets kan je hier ook bestellen.

Zin in Zomer is een samenwerking tussen Bibliotheek Toni Coppers en cultuurcentrum de Bogaard in Sint-Truiden, Bibliotheek Hasselt Limburg en Villa Verbeelding. Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Stad Hasselt en Stad Sint-Truiden.

Speel mee met de Fundels wedstrijd https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Speel-mee-met-de-Fundels-wedstrijd.html maandag 2 juli 2018 13:49:23

Doe mee met onze wedstrijd en maak kans op een leuke Fundels verrassing!*

Ga naar de jeugdafdeling in Bib Kuringen of Bib Dusart en vraag je wedstrijdformulier. Los de spelletjes op en maak kans op een fijne prijs!

Spring zeker eens binnen, wij zijn er ook tijdens de vakantie voor jou!

* de eerste 10 correcte deelnames krijgen een verrassing. 1 verrassing per gezin.

Teken het charter bibvooriedereen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Teken-het-charter-bibvooriedereen.html maandag 2 juli 2018 14:41:30

Een bibliotheek voor iedereen, in elke gemeente? Nu gemeentes sinds 2016 niet meer verplicht zijn om een bibliotheek in te richten, is dat niet meer zo vanzelfsprekend.

Toch zijn bibliotheken belangrijker dan ooit. En laagdrempelige toegang tot cultuur en informatie is een basisrecht voor elke burger.

Vind jij het ook belangrijk dat gemeentes blijven investeren in hun bibliotheek? Teken dan het bibcharter en verspreid mee de boodschap!

Wedstrijd Fundels https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Wedstrijd-Fundels.html maandag 2 juli 2018 15:08:52

Doe mee met onze wedstrijd en maak kans op een leuke Fundels verrassing!*

Ga naar de jeugdafdeling in Bib Kuringen of Bib Dusart en vraag je wedstrijdformulier. Los de spelletjes op en maak kans op een fijne prijs!

Spring zeker eens binnen, wij zijn er ook tijdens de vakantie voor jou!

* de eerste 10 correcte deelnames krijgen een verrassing. 1 verrassing per gezin.

Zoek de schat van Vlieg! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Zoek-de-schat-van-Vlieg!.html maandag 2 juli 2018 16:44:54

Kijken mag, aankomen moet! Volg het spoor van Vlieg op de tast, met handen en voeten, ontdek wat er in de voeldozen ligt en maak je eigen voelverhaal.

Een supertoffe zoektocht tussen de boeken brengt je op de plaats van de schatkist. Volg daarna je voelsprieten naar nog meer schatten op verschillende locaties in Hasselt en omgeving.

Gratis in de maanden juli en augustus, tijdens de openingsuren van de bib. Enkel in vestiging Kuringen.

Tussen 2 lijnen met Ine Roox - Een jaar met Trump https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Tussen-2-lijnen-met-Ine-Roox-Een-jaar-met-Trump.html maandag 16 juli 2018 17:41:18

Zaterdag 13 oktober 2018 om 14 uur

Wat niemand had voorspeld, werd waarheid: Donald Trump won in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De brutale campagne toonde hoe het machtigste land ter wereld worstelde met zichzelf en de grote tegenstellingen die haar bevolking verdelen. Nu Trump de scepter zwaait in het Witte Huis is de onrust niet gaan liggen, integendeel. We beleven een kantelpunt in de geschiedenis.

Na de verkiezing van Donald Trump trok Ine Roox zes maanden lang doorheen Amerika. Als ooggetuige heeft Ine de cruciale momenten van het eerste jaar met president Trump mee beleefd. Ze volgde de Republikeinse conventie en de verkiezingen, trok door het diepe Amerika en praatte met vele tientallen Amerikanen: van voormalige mijnwerkers tot kinderen van immigranten zonder papieren en zwarte burgerrechtenactivisten.

Op haar tocht doorheen meer dan tien Amerikaanse staten voelde Ine Roox heel wat angst, vertwijfeling, onzekerheid over de toekomst, maar ook verbetenheid en de kiem van een hevig verzet van die Amerikanen die blijven geloven in een betere en in een maakbare toekomst. Haar boek "Een jaar met Trump" bundelt deze ervaringen.

Ine Roox is sinds vijftien jaar journaliste bij De Standaard. Ze studeerde vertaalkunde en journalistiek in Antwerpen en Italiaanse taal- en letterkunde in Padua. Over haar emotionele vaderland Italië schreef ze eerder het succesvolle “Italië. De schaduwkant van een zonovergoten land”.

VOOR U GELEZEN: Op eigen kracht https://bibliotheek.hasselt.be/opeigenkracht dinsdag 17 juli 2018 09:43:19

Is ons klimaat onherroepelijk naar de vaantjes, of komt het dankzij technologische innovatie allemaal wel goed? Is de elektrische wagen een vloek of een zegen? Waarom besliste Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen? En hoe erg is dat?

Mathias Bienstman geeft in zijn boek 'Op eigen kracht' antwoord op deze en veel meer vragen. Hij toont waar we met Vlaanderen en de rest van de wereld naartoe moeten.

Bright Adiyia, deskundige Klimaatadaptatie Stad Hasselt, leest het boek en stelt het voor. Je hoeft het boek niet gelezen hebben om deel te nemen en er is ruimte voor vragen en gesprek.

Kwijt, theater- en liedjesvoorstelling over dementie https://bibliotheek.hasselt.be/kwijt dinsdag 17 juli 2018 11:42:48

Naar aanleiding van Werelddag Dementie.

Deze liedjesvoorstelling over dementie houdt het midden tussen comedy, cabaret en theater. Een humoristische insteek wordt afgewisseld met gedichten en liedjes die speciaal voor deze voorstelling zijn gecomponeerd.

KWIJT is herkenbaar en brengt dementie onder de aandacht op een manier die ons aan de betere kleinkunst doet denken.

Koen Dewulf, een 'Wulf' in teddybeer-vacht zorgt voor tekst en spel. Hij wordt ondersteund door gitarist Robbe Malschaert.

Boekenapotheek https://bibliotheek.hasselt.be/boekenapotheek dinsdag 17 juli 2018 13:01:23

Tijdens dit Weekend van de klant opent de boekenapotheek haar deuren in de bib. Onze literaire apothekers, Dr. Za en Dr. Zoe staan je bij met functionele zalfjes van Saramago, balsems van Balzac en prozapleisters van Griet Op de Beeck.

Of je nu de hik hebt, liefdesverdriet, een midlifecrisis of lijdt aan slapeloosheid, tegen alle kwalen is er in onze boekenapotheek wel een remedie in de vorm van één of meer titels uit de wereldliteratuur.

De acht bergen van Paolo Cognetti https://bibliotheek.hasselt.be/deachtbergen dinsdag 17 juli 2018 13:39:13

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest De acht bergen van Paolo Cognetti.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Muzikale helden https://bibliotheek.hasselt.be/muziekalehelden dinsdag 17 juli 2018 14:10:58

Welke muziek heeft voor jou een speciale betekenis? Iedereen brengt zijn favoriete muziek mee. We vertellen wat ons raakt en leren elkaars muzikale helden kennen. De begeleider gaat met ons op zoek naar de rol die muziek speelt bij het vormen van de identiteit van mensen, van generaties, … Zo gaan we opzoek naar de achtergrond van jouw favoriete muziek en naar nog meer luistergenot.

Appwijs! https://bibliotheek.hasselt.be/appwijs.html dinsdag 17 juli 2018 14:44:08

Naar aanleiding van de Digitale week, ontdek tientallen onmisbare apps voor je tablet en smartphone

Ontdek de leukste en handigste apps voor je tablet of smartphone Heb je een smartphone of een tablet? Dan heb je ongetwijfeld al enkele apps uitgeprobeerd! Een smartphone of tablet heeft al enkele tientallen basisapps, en je kan er nog extra installeren. Maar zo zijn er miljoenen, voor elk type toestel. Maar wat is nu precies een app? En hoe zoek je in de veelheid aan apps? Welke zijn onmisbaar en moet je dus zeker hebben? Tijdens deze infosessie vertellen we alles over het werken met apps, het installeren ervan, en geven we bovendien een handig overzicht van enkele onmisbare tools.

Tussen 2 lijnen met Lara Taveirne https://bibliotheek.hasselt.be/larataveirne dinsdag 17 juli 2018 15:20:50

Op zaterdag 1 december komt een van ’s lands grootste vertelsters haar laatste nieuwe roman voorstellen. Lara Taveirne’s Kerkhofblommenstraat ligt dan net twee weken in de schappen, je kunt het boek dus al uit hebben als Lara op ons podium staat!

Het boek - Kerkhofblommenstraat

In een daad van puberale overmoed besluit Arabella om op het chrysantenveld van haar ouders te gaan werken. Tussen de arbeidsters hoopt ze te vinden wat haar kille moeder haar niet kan geven. Al wroetend in de aarde luistert ze naar de verhalen van de kweeksters. Het wordt al snel duidelijk dat hun levens meer met elkaar verweven zijn dan ze dacht. Dat zelfs haar eigen geschiedenis er niet los van staat. Langzaamaan vormt het verleden een gevaarlijk web, met Arabella in het midden. Op Allerheiligen moeten de bloemen klaar zijn, dan verhuizen ze naar de begraafplaats aan de andere kant van de muur. Maar groeit een meisje even snel als een kerkhofbloem? En is iemand ooit helemaal klaar voor de waarheid?
Lara Taveirne vond in oude dagboeken de taal die Kerkhofblommenstraat zo eigen maakt. De historische rijkheid en ijzingwekkende intriges maken de roman tot haar meest inventieve en gedurfde werk tot nu toe.

De auteur - Lara Taveirne

Toen bekend raakte dat Lara Taveirne de Debuutprijs 2015 kreeg voor De kinderen van Calais, stond de champagne al klaar, want diezelfde avond werd haar tweede roman Hotel zonder sterren voorgesteld. Een boek over een trendy én tijdloos thema: de eeuwige liefde.

In oktober 2018 verschijnt Lara’s derde roman, Kerkhofblommenstraat. Ook hier schuwt ze haar favoriete thema’s niet… de vernietigende kracht van het verlangen, de onbetrouwbaarheid van herinneringen, dochter zijn en het moederschap. Het boek is geïnspireerd op een van Lara’s eigen theaterteksten.

Niet de minsten... over Kerkhofblommenstraat

"Al op de eerste bladzijde vallen lekkere, halfvergeten woorden de lezer in de schoot. Woorden, vet als op barsten staande vruchten. Een oeroud verhaal over de allesoverheersende behoefte ergens bij te willen horen." - PETER VERHELST

"De nieuwste literaire golf uit Vlaanderen is vrouwelijk, van Lize Spit tot Griet Op de Beeck. Lara Taveirne zou wel eens kunnen uitgroeien tot de grootste verteller onder hen. Ze schrijft poëtisch en toch meeslepend, met een oor voor volkse dialogen." - TOM LANOYE

Tussen 2 lijnen met Maud Vanhauwaert https://bibliotheek.hasselt.be/maudvanhauwaert dinsdag 17 juli 2018 15:37:52

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. Ze schreef de bundels "Ik ben Mogelijk" en "Wij zijn evenwijdig", en is in 2018-2019 stadsdichter van Antwerpen.

In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Ze brengt ons een geanimeerde lezing met fragmenten uit gepubliceerd en nieuw werk. Een zotte mix van poëzie, verhaal en experiment!

Op straat door Wannes Deleu https://bibliotheek.hasselt.be/opstraat dinsdag 17 juli 2018 15:41:15

Naar aanleiding van 17 oktober, Werelddag van verzet tegen armoede.

In elke Belgische stad zie je daklozen. Maar eigenlijk weten we niets over hen. Wie zijn ze, hoe zijn ze op straat beland en wat doen ze om te overleven?  Op zoek naar antwoorden op die vragen besloot televisiemaker Wannes Deleu (VRT) een maand lang op straat te leven tijdens hartje winter, met zijn camera in de hand. “Het was de hel.”

De lezing Op Straat brengt de armoede- en daklozenproblematiek in Vlaanderen in beeld. Wannes geeft een ongeziene blik in de wereld en het leven van dakloze mensen.

Tussen 2 lijnen met Ilja Leonard Pfeijffer https://bibliotheek.hasselt.be/leonardpfeijffer dinsdag 17 juli 2018 15:44:07

De auteur - Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter en schrijver. Hij heeft zich onderscheiden in zo goed als alle denkbare genres, behoort tot de meest gelauwerde auteurs van het taalgebied en wordt erkend als een van de dwingendste stemmen in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam, waaronder poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten, essays, wetenschappelijke studies, columns, vertalingen en bloemlezingen. Stilistisch machtsvertoon en klassieke vormbeheersing stelt hij in dienst van literaire vernieuwing en een toenemend engagement, dat ook expliciet tot uitdrukking komt in zijn werk als columnist en documentairemaker voor de televisie.

Zijn oeuvre en verwacht werk

Onder zijn meest recente werk bevinden zich "Brieven uit Genua" (2016), een autobiografie in briefvorm, uitgebracht in de reeks Privé Domein, en de roman "Peachez, een romance" (2017), over de complexe verhouding tussen fantasie en werkelijkheid in liefde en geloof. Het is het meest romantische boek van het jaar genoemd.

Momenteel werkt hij aan een roman over het thema toerisme, met de werktitel Grand Hotel Europa en aan een tweede bundel Idyllen. Hierover zal hij het ook hebben tijdens de lezing in onze bibliotheek.

Tussen 2 lijnen met Chris de Stoop https://bibliotheek.hasselt.be/chrisdestoop dinsdag 17 juli 2018 16:06:04

Chris de Stoop, vooral gekend als schrijver van onderzoeksjournalistiek, heeft de laatste jaren de omslag gemaakt naar fictie. Fictie met een stevige poot in de realiteit, dat wel. In mei komt hij zijn laatste telg "Wanneer het water breekt" voorstellen.

De auteur

Chris de Stoop (1958) is auteur van spraakmakende boeken en schreef ruim dertig jaar reportages voor het tijdschrift Knack. Zijn werk werd bekroond met journalistieke en literaire prijzen. In zijn debuut "Ze zijn zo lief, meneer" (1992) beschreef hij de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving De Stoop voor het vervolg "Zij kwamen uit het Oosten" de Gouden Uil Publieksprijs. In "Vrede zij met u, zuster" (2010) schreef De Stoop als eerste over Belgische jihadisten die naar Syrië en Irak reisden. Zijn boek "Dit is mijn hof" (2015), over de teloorgang van het boerenland, was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door, stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs en werd onderscheiden met de Confituur Boekhandelsprijs. De Stoops laatste boek, "Wanneer het water breekt", vertelt een universeel, aangrijpend verhaal over de diepe breuk die migratie is.

Het boek

Dit is het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een tijd geleden hun vaderland ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Gwen bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt nu met haar eigenheid.

Het is ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee: een kleine gemeenschap van met elkaar verknoopte levens, bijeengebracht op een beslissend moment. Niet iedereen heeft het overleefd. Sommigen voelden zich verloren. Anderen werden dokter, ingenieur, bankier of ondernemer.

"Wanneer het water breekt" is het verhaal van de diepe breuk die migratie is – voor de betrokkenen en voor de bevolking. Hoe komen migrant en maatschappij tot een nieuwe vorm van samenleven? Een verhaal van deze tijd, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop, die de familie al jaren kent en met tientallen reisgenoten sprak.

Nieuwe lezingenreeks Tussen 2 lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuwe-lezingenreeks-Tussen-2-lijnen.html dinsdag 17 juli 2018 16:34:25

Tussen 2 lijnen
een structurele en intense samenwerking tussen Bibliotheek Hasselt Limburg en CCHA

De zaterdaglezingen in vestiging Dusart kennen een lange en goede traditie. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven. Ook Cultuurcentrum Hasselt neemt al een tijdje deze zogenaamde ‘maatschappelijke opdracht’ op. Beide huizen organiseerden lezingen fictie en non-fictie onder de noemers "Luistervinken" en "Tussen de lijnen".

Nu bundelen we de krachten. Via "Tussen 2 lijnen" werken BHL en CCHA voortaan intens samen om spitante auteurs en sprekers naar Hasselt te halen.

In seizoen 18-19 doen we dat 10 keer, en wel in twee formules. Vijf maal op vrijdagmiddag in boekhandel Grim (waar we ook een broodje voorzien), vijf maal op zaterdagnamiddag in Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart.

De line-up in BHL Dusart

13 oktober – Ine Roox – Een jaar met Trump
1 december – Lara Taveirne - Kerkhofblommenstraat
9 februari – Maud Vanhauwaert – Zotte mix en speelse verhalen
16 maart – Ilja Leonard Pfeijffer – nieuwe, te verschijnen roman
11 mei – Chris de Stoop - Wanneer het water breekt

De line-up in Boekhandel Grim

28 september - Rick De Leeuw & Rombout Nijssen - Verbeter de wereld
26 oktober – Toni Coppers - Nordic noir & Vlaamse volbloedthriller
30 november – Toon Horsten – De pater en de filosoof
22 februari – Kim Duchateau – Beeldtaal
29 maart – Pianoboek - Het pianokerkhof van José Luís Peixoto

Praktisch

• Tickets voor Tussen 2 lijnen kosten 5€ en zijn te koop

o online op www.ccha.be;
o aan de kaartverkoop in het CCHA;
o telefonisch 011 22 99 33.

• Bijkomende info vind je hier terug.

Digitale trends - ben jij helemaal mee? https://bibliotheek.hasselt.be/digitaletrends.html woensdag 18 juli 2018 14:49:05

Naar aanleiding van de Digitale week.

De laatste tien jaar zijn we met z’n allen in een technologische stroomversnelling terechtgekomen, in een wereld vol digitale gadgets, apps en sociale netwerken. We hebben eindelijk Facebook onder de knie, en daar staan al weer andere leuke tools klaar, zoals Pinterest. We hebben nog maar net een eerste app op onze gloednieuwe smartphone geïnstalleerd, en de (klein)dochter spreekt over niets anders meer dan Snapchat. En we dachten helemaal mee te zijn met de laatste nieuw tablet, maar Apple lanceert dan weer een smartwatch. In deze infosessie krijgen we een overzicht van de laatste nieuwe trends op digitaal vlak. Van Windows 10 tot de meest gedownloade apps, van de nieuwste google-tools, tot de trendingapplicaties zoals Tinder.

Pikkedonker, verhalen uit de schemerzone https://bibliotheek.hasselt.be/pikkedonker woensdag 18 juli 2018 15:16:59

Voorlezen voor volwassenen: 'Wie waagt het om dieper het woud in te gaan nu de nachten langer en donkerder worden? Verhalenverteller Marijke Goossens neemt je mee naar onbekende werelden en vertelt over mysterieuze plaatsen en zonderlinge figuren. Hoe de dood of den duvel te slim af zijn? Waarom is Jack verdoemd en moet hij met zijn lantaarn ronddolen? Ontluisterende geheimen waarbij spanning en dreiging nooit veraf zijn. Het is weer de tijd van het jaar!

De VertelSter van 1001 Verhalen brengt volkssprookjes en sagen die raken en ontroeren, soms met een kwinkslag en deugnieterij en altijd pittig verteld.

VOOR U GELEZEN: Solidariteit in superdiversiteit https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/solidariteit.html donderdag 19 juli 2018 09:52:02

In dit boek lees je hoe solidariteit in superdiversiteit vorm krijgt, op basis van het grootschalig DieGem-onderzoek. Dat bestudeerde 32 verschillende plaatsen waar mensen van diverse afkomst elkaar ontmoeten. Solidariteit in superdiversiteit laat op een toegankelijke manier zien dat de uitdaging van solidariteit verder reikt dan sociale cohesie. Het gaat ook over burgerschap, over verantwoordelijkheid opnemen voor de plaatsen die we delen. 

Kim Fillée, student en vrijwilliger bij 11.11.11., leest het boek voor ons en stelt het ons voor. Je hoeft het boek niet gelezen hebben om deel te nemen en er is ruimte voor vragen en gesprek.

Exit West van Mohsin Hamid https://bibliotheek.hasselt.be/exitwest donderdag 19 juli 2018 10:29:07

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest Exit West van Mohsin Hamid.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Het groot dictee heruitgevonden https://bibliotheek.hasselt.be/grootdictee donderdag 19 juli 2018 12:54:36

In het kader van De warmste week, music for life.

Bibliotheekproject waaraan voorlopig 15 bibs deelnemen. Het is een alternatieve verderzetting van het ‘Groot dictee der Nederlandse taal’.

De opbrengst wordt integraal doorgestort naar het door de bibcommunity gekozen goede doel.

Muzikale lezing: de Sixties https://bibliotheek.hasselt.be/sixties donderdag 19 juli 2018 13:18:31

Lezing met Rudolf Hecke en zangeres Karen Boelaerts.

Vijftig jaar ‘mei ‘68’, een halve eeuw Woodstock. De sixties zijn aan het feest en staan frontaal in de belangstelling. Rudolf Hecke gidst het publiek met passie, ontroering en verbazing doorheen  feiten en fantasieën die de sixties de wonderbaarlijkste tijdspanne ooit maakten. Hij maakt brandhout van karikaturen en licht sluiers op waaronder zich wondere anekdotes bevinden.

Een unieke eerste kennismaking met een far-out magische periode of een trip through memory lane, iedereen zal genieten van deze muzikale lezing die beklijvend, hilarisch en gekruid met live muziek wordt gebracht.

Het huis van de namen van Colm Toíbín https://bibliotheek.hasselt.be/huisvandenamen donderdag 19 juli 2018 13:34:28

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest Het huis van de namen van Colm Toíbín.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Fahrenheit 451 van Ray Bradbury https://bibliotheek.hasselt.be/Fahrenheit451 donderdag 19 juli 2018 14:07:20

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest Fahrenheit 451 van Ray Bradbury.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

De naam van de roos van Umberto Eco https://bibliotheek.hasselt.be/denaamvanderoos donderdag 19 juli 2018 14:21:43

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest De naam van de roos van Umberto Eco.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Bob Dylan, van Freewheelin' tot Nobelprijs https://bibliotheek.hasselt.be/bobdylan donderdag 19 juli 2018 14:33:48

Zijn naam viel al jaren als kanshebber maar pas in 2016 was het zover: Bob Dylan kreeg als eerste zanger de nobelprijs voor de literatuur. Maar moest hij deze prestigieuze literatuurprijs wel krijgen?

Vanuit deze vraag gaan we grasduinen in het gigantische oeuvre van Bob Dylan. We beloven niet dat je naar huis gaat met een duidelijke ja of neen. Maar we geven je wel handvaten mee om dieper te graven in de songs van Bob Dylan en er nog meer van te genieten.

Bib in blokmodus https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/72388-bib-in-blokmodus.html zaterdag 28 juli 2018 15:45:55

Tijdens de maand augustus gaat onze activiteitenkalender terug naar een lager pitje. Iedereen die een rustige studieplek zoekt is welkom om zich in de bibliotheek een fijne werkplek uit te zoeken.

We herinneren iedereen er nog even aan dat eten nooit mag in de bib, en dat je enkel een afsluitbaar flesje water mag meenemen. Je kunt je flesje gratis vullen met fris water van onze drinkfontein op de tweede verdieping (naast de ingang van het studieplatform). Frisdrank en koffie kun je tijdens je pauze kopen én nuttigen in het leescafé.

Succes met de examens!

Werken aan Kolonel Dusartplein https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Werken-aan-Kolonel-Dusartplein.html maandag 30 juli 2018 15:29:42

Het Agentschap Wegen en Verkeer start vanaf woensdag 1 augustus met werken aan de zone rond de bushalte op het Kolonel Dusartplein, vlak bij de bib. Een oversteekplein met verkeerslichten moet ervoor zorgen dat voetgangers en fietsers veilig kunnen oversteken. Ook het bus- en autoverkeer zal in de toekomst vlotter verlopen.

Houd bij je bezoek aan de bib dus rekening met een eventueel moeilijkere bereikbaarheid als je met de wagen komt! 

alle info

In Focus Spannende boeken https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Focus-Spannende-boeken.html dinsdag 31 juli 2018 12:09:03

Niets zo ontspannend als... een spannend boek! We gingen op speurtocht door onze rekken en selecteerden de allerbeste thrillers voor jou!

Een Vlaamse thrillerauteur als aperitief, een Scandinavische thriller als voorgerecht, thrillers rond seriemoordenaars als hoofdgerecht en als nagerecht een keuze uit mysterieuze thrillers. Op onze boekentafel liggen de beste thrillers en detectives. Kies en geniet!

Vanaf 2 augustus In Focus op het bibliotheekplein.

Activiteitenprogramma vestiging Kuringen online! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/activiteitenprogramma-vestiging-Kuringen-online!.html dinsdag 31 juli 2018 12:44:03

Het activiteitenprogramma van vestiging Kuringen staat online! Heel wat lezingen en workshops staan op jou te wachten, zowel in de bib als op locatie.

Schrijf je zeker tijdig in via het online formulier!

Uitgelicht: Pukkelpop 2018 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Uitgelicht-Pukkelpop-2018.html maandag 13 augustus 2018 17:12:03

Pukkelpop, dat zijn grote namen als Arcade Fire, The War On Drugs of Kendrick Lamar maar ook meer onder de radar opererende acts als Amenra, Dirty Projectors of Madensuyu.

Heb je iets gezien op Pukkelpop waar je graag op je gemak wat meer van wil beluisteren? Bekijk dan zeker eens onze Uitgelicht Pukkelpop-selectie in de afdeling Muziek & Film. Je vindt er een pak nieuwe en oudere cd's van bands die dit jaar op een PKP-podium staan.