Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2021 Smartsite De bib is er voor jou - coronamaatregelen in de bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/coronamaatregelen_bibliotheek.html vrijdag 22 mei 2020 15:45:18

Update 25 maart 2021

We lijsten de belangrijkste maatregelen even op voor onze bezoekers

• Kom alleen of in je gezinsbubbel.

• Neem een mandje per persoon / per gezinsbubbel.

• Er is een maximaal aantal bezoekers mogelijk, die tellen we aan de hand van de mandjes. Is er geen mandje beschikbaar voor jou, dan moet je even je beurt afwachten.

• Beperk je bezoek tot 30 minuten, inleveren en uitlenen zijn hierin meegerekend.

• We zorgen ervoor dat de bezoekersstroom en -circulatie zo vlot en zo veilig mogelijk verlopen.


Onze bibliotheken mogen open blijven, met de nodige veiligheidsmaatregelen. We lijsten even op wat wel kan en wat niet.

Wat wel?

• zowel bib Dusart als bib Kuringen zijn open volgens de gewone openingsuren

• gecontroleerd aantal bezoekers in beide vestigingen van de bibliotheek

• beperk je bezoek en kom alleen (of met je gezinsbubbel)

• tijdsduurbeperking: maximum 30 minuten toegang tot de bibliotheek

• houd voldoende afstand met anderen - 1,5 meter

• verplicht dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 12 jaar

• handen ontsmetten bij het binnenkomen

• verplicht nemen van een mandje per persoon / per gezinsbubbel (zo tellen wij het aantal bezoekers), verplicht ontsmetten van het mandje door de gebruiker

• volwassenen leveren in en lenen voor de kinderen, zo beperken we de wachtrijen

• raadpleeg de catalogus van thuis uit: maak vooraf een lijstje!

• gebruik bij voorkeur je eigen smartphone om onze catalogus te raadplegen als je in de bib iets wenst op te zoeken

• studieplekken enkel na reservatie

• inleveren enkel tijdens de openingsuren (Kuringen)

Wat niet?

• geen ontmoeting (geen zetels, geen stoelen)
• geen kranten beschikbaar
• internetpc’s niet beschikbaar
• toiletten niet toegankelijk
• geen activiteiten/evenementen in de bib

Lees alles over de coronamaatregelen in stad Hasselt

Update! Individuele studie- en werkplekken in de bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/studieplekken.html dinsdag 9 juni 2020 15:19:27

update 16 april

De slots voor mei zijn nu ook vrijgegeven voor reservatie.

We merken dat de studieplekken snel 'uitverkocht' geraken momenteel. Hou hier dus rekening mee. Wil je zeker zijn van je plekje, reserveer dan zeker op tijd je tijdsslot.

Oproep! Annuleer je ongebruikte gereserveerde plek!

Heb je een plek gereserveerd en kun je toch niet komen? Annuleer je plekje, dan kan iemand anders het reserveren.

We vinden het heel erg jammer om mensen die willen komen studeren af te moeten wijzen terwijl er voorbehouden plaatsen leeg blijven. Je kunt de dag zelf ook nog annuleren, dat is niet te laat! Dank je wel om ook aan anderen te denken.


In alle rust werken, studeren of raadplegen kan ook op coronaveilige wijze in Bibliotheek Hasselt Limburg Dusart. Je reserveert je eigen werktafel gedurende een tijdsblok, een individuele zitplaats dus. Groepswerk is immers niet toegestaan.

hoe

 • Reserveer verplicht je individuele plek digitaal & op voorhand
 • Aanmelden bij aankomst
 • Je kiest je plek in de aangewezen zone en blijft ook enkel aan jouw tafel
 • Voormiddagblok: je studieplek wordt voor je bezoek door de bib gedesinfecteerd
 • Namiddagblok: je poetst zelf je studieplek bij aankomst. Je krijgt daarvoor een doekje wanneer je je aanmeldt.
 • Breng steeds je eigen afsluitbare waterfles mee, er is een waterfontein beschikbaar
 • Maaltijden zijn in de bib nooit toegestaan
 • bekijk alle coronamaatregels om rekening mee te houden in de bibliotheek

wanneer

Tijdens de openingsuren van de bibliotheek, in tijdsblokken:

weekdagen

 • Blok voormiddag: 10-14 uur, te reserveren tot 13.55 uur
 • Blok namiddag: 14-19 uur, te reserveren tot 18.55 uur

zaterdag

 • 1 blok van 10-17 uur, te reserveren tot 16.55 uur

Op zondag is de bibliotheek gesloten.

disclaimer

De bibliotheek is open maar nog steeds in een aan corona aangepaste werking. Hou er rekening mee dat 

 • je enkel komt om individueel te studeren of te werken; 
 • er geen drankautomaten beschikbaar zijn;
 • je enkel komt met een reservatie;
 • je niet kunt printen en kopiëren;
 • mondmaskers ten allen tijde verplicht zijn.
IN ETALAGE lente! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-ETALAGE-lente!.html dinsdag 17 november 2020 13:11:13

Een fris, nieuw begin, da's wat de lente hopelijk voor ons in petto heeft! Onze verse In Etalage-selectie staat op zaterdag 19 maart weer voor jullie klaar in vestiging Dusart én in vestiging Kuringen!

Wat is In Etalage?

Een paar keer per jaar selecteren onze medewerkers kwaliteitsvolle maar ook populaire romans, informatieve boeken, cd's en dvd's om een actuele In Etalage-stand mee te vullen.

Door uit de verschillende collecties te putten vindt iedereen zijn gading, zij het In Etalage Jeugd, In Etalage Jongeren, In Etalage Literatuur, In Etalage Muziek & Film of In Etalage Informatief.

Waar staat het?

Jullie vinden deze themastanden allemaal op de eerste verdieping: in het Leescafé, in de afdeling jeugd en in de afdeling Muziek & Film.

Ook in vestiging Kuringen vind je de standen terug, verspreid over de afdelingen in de bibliotheek.

Boekenpanda - de shortlist! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boekenpanda-de-shortlist!.html dinsdag 16 februari 2021 12:25:58

Na twee weken stemmen weten we eindelijk welke titels er naar de finale van de Boekenpanda gaan!

In willekeurige volgorde is dit de selectie van de PXL-studenten:

🏆 Wildevrouw - Jeroen Olyslaegers
🏆 De dag die nooit komt - Oliver Reps
🏆 Ik ben er niet - Lize Spit

De auteurs van deze boeken komen in de loop van het semester bij Bibliotheek Hasselt Limburg en Hogeschool PXL over de vloer. Een eerste afspraak maken we op 23 maart om 20 uur met Oliver Reps, voor een huiskamergesprek dat live te volgen zal zijn via Facebook.


Een nieuwe boekenprijs is geboren: De Boekenpanda!

Dit semester gaan Hogeschool PXL en Bibliotheek Hasselt Limburg samen met de studenten van PXL op zoek naar de eerste winnaar van de Boekenpanda - het PXL Boek van het Jaar!

Lees je mee?

Ilene Langen wint gedichtenwedstrijd vrouwendag https://bibliotheek.hasselt.be/vrouwendag dinsdag 23 februari 2021 10:53:33

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en maken we samen met Gelijke Kansen Hasselt de winnaars van de gedichtenwedstrijd bekend!

Op een week tijd liepen er 39 inzendingen binnen. Uiteindelijk kwam Ilene Langen als winnaar uit de bus. Haar gedicht zal twee maanden lang op onze gevel prijken. Er komt ook een postkaartversie van. Samen met twee andere winnaars, Nikki Petit en Jeannette Mimi Funk, wint Ilene ook een boekenpakket.

Proficiat aan iedereen die de moeite nam om een gedicht te schrijven. Er zaten echte pareltjes tussen en het was niet gemakkelijk om een winnaar aan te duiden.

lees hier de gedichten


Op 8 maart is het Internationale vrouwendag. Het zou een feestdag kunnen zijn, maar dat is het niet. Het is een dag waarop we stil staan bij vrouwenrechten en bij iedereen die op de barricaden staat - en stond! - voor de gelijkwaardigheid van vrouwen, mannen en iedereen daartussen.

Omdat deze gelijkwaardigheid nog steeds geen evidentie is willen wij samen met Dienst Gelijke Kansen deze dag in de kijker zetten! En daarvoor hebben we jou nodig. Kruip in je pen en schrijf een tekst of gedicht

…over vrouw zijn, zich vrouw voelen

…over bewonderen en vereren

…over recht, gelijkheid en feminisme

Een ode, lofzang, gevoel,

het hele spectrum mag aan bod komen.

Zend je gedicht in via www.hasselt.be/vrouwendag vóór 2 maart. Wie weet hangt jouw tekst binnenkort te pronken tegen de grote glazen gevel van Bibliotheek Hasselt Limburg Dusart. Bovendien worden de mooiste, ontroerendste, strafste teksten in de bloemetjes gezet met een bijzonder boekenpakket.

Bacongo Limburg - educatief aanbod https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75033 woensdag 24 februari 2021 14:36:35

Congo vierde in 2020 60 jaar onafhankelijkheid. Tegelijk beroeren de standbeelden van Leopold II de gemoederen en roept de Black Lives Matter-beweging op tot gerechtigheid.

Ook de eindtermen van het secundair onderwijs geven nu een plaats aan het Belgische koloniale verleden. Er is dus geen beter moment om hier in je klas bij stil te staan.

Het project Bacongo Limburg blikt terug op de Belgische koloniale periode in Congo (1908-1960). Persoonlijke verhalen van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg ontroeren, choqueren, maar zetten vooral aan tot nadenken en tot dialoog.

Met de twee educatieve pakketten van Bacongo Limburg heb je meteen hands-on materiaal om aan de slag te gaan in je klas. Het pakket van Bibliotheek Hasselt Limburg gaat dieper in op stereotypen in strips, met de strip Kuifje in Congo als notoir voorbeeld. Het pakket van Het Stadsmus brengt dit stukje actuele geschiedenis tot leven op een evenwichtige en meerstemmige manier met een virtueel bezoek aan de expo, een reportageopdracht en debat.

Themastanden rond Paul van Ostaijen en de expo BOEM PAUKESLAG: Bezette Stad X5 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Themastanden-rond-Paul-van-Ostaijen-en-de-expo-BOEM-PAUKESLAG-Bezette-Stad-X5.html vrijdag 5 maart 2021 16:55:27

Extra themastanden bij Boem Paukeslag: Bezette Stad x5

We voegen met plezier enkele stapels boeken toe aan de expo Boem Paukeslag: Bezette Stad x5, die nu gratis te bezoeken is tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Enerzijds de Paul van Ostaijen-oogst uit onze eigen collecties en anderzijds ook de keuze van de jonge kunstenaars, die bestaat uit strips, kunstboeken en veel activistische literatuur. Aan de halfronde tafel op de gelijkvloerse verdieping, om te lenen en thuis van te genieten!


In 2021 is het 100 jaar geleden dat de iconische, avant-gardistische bundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen verscheen. En dat viert onze bibliotheek samen met Het Letterenhuis met een reizende multimediale installatie.

Hedendaagse blik

Vijf jonge kunstenaars nemen op een frisse, eigentijdse manier de dichtbundel Bezette Stad onder handen. Ze vertrekken van onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een fascinerende installatie die ons hun jonge en hedendaagse blik op Bezette Stad en onze maatschappij schenkt.

Thema's in de reizende expo

Boem Paukeslag: Bezette Stad X5 spoort jongeren aan om na te denken over thema’s uit de dichtbundel die vandaag nog steeds relevant zijn, zoals stedelijkheid, oorlog, beeldvorming, taal en kunst.

Maar ze inspireert ook tot kritisch kijken naar hun omgeving, om hier inspiratie uit te halen en er creatieve uitingen aan te geven. Net zoals van Ostaijen deed met zijn de iconische dichtbundel.

Koken en reizen: tijdschriften nu ook te leen! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Koken-en-reizen-tijdschriften-nu-ook-te-leen!.html dinsdag 9 maart 2021 21:25:00

Goed nieuws voor de culinaire fijnproevers en globetrotters die het met 'minder' moeten doen tegenwoordig...

Onze kooktijdschriften en reismagazines zijn sinds deze week uitleenbaar! Je kunt dus helemaal ervoor gaan in de keuken en volop reizen beginnen plannen met het oog op vrijere tijden... of het bij top lokale bestemmingen houden natuurlijk!

Deze tijdschriften kun je nu ook lenen:

Reismagazines

 • America
 • Azië Magazine
 • Campertijd
 • Columbus
 • Duitsland Magazine
 • Espanje
 • Far Out
 • Goodbye
 • De Grote Rede
 • Kampeertoerist
 • Lonely Planet (Engels)
 • Lonely Planet Nederland
 • National Geographic Traveler
 • Op weg
 • Pasar
 • Reiskrant
 • De Smaak van Italië
 • Travel Africa
 • De Vakantiefietser
 • VAB-Magazine
 • Wanderlust

 Kooktijdschriften

 • Bouillon! : Cultureel Gastronomisch Magazine
 • Cook
 • Culinaire Saisonnier
 • Delicious
 • De zytholoog
BOEM PAUKESLAG: Bezette Stad X5 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/BOEM-PAUKESLAG-Bezette-Stad-X5.html zaterdag 13 maart 2021 16:26:45

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de iconische, avant-gardistische bundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen verscheen. En dat viert onze bibliotheek samen met Het Letterenhuis met een reizende multimediale installatie.

Hedendaagse blik

Vijf jonge kunstenaars nemen op een frisse, eigentijdse manier de dichtbundel Bezette Stad onder handen. Ze vertrekken van onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een fascinerende installatie die ons hun jonge en hedendaagse blik op Bezette Stad en onze maatschappij schenkt.

Thema's in de reizende expo

Boem Paukeslag: Bezette Stad X5 spoort jongeren aan om na te denken over thema’s uit de dichtbundel die vandaag nog steeds relevant zijn, zoals stedelijkheid, oorlog, beeldvorming, taal en kunst.

Maar ze inspireert ook tot kritisch kijken naar hun omgeving, om hier inspiratie uit te halen en er creatieve uitingen aan te geven. Net zoals van Ostaijen deed met zijn de iconische dichtbundel.

Boekentips via Mijn Leestipper! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boekentips-via-Mijn-Leestipper!.html vrijdag 2 april 2021 15:05:41

Geeft de zon jou ook weer energie en zin om buiten te gaan en te lezen?

Vind de weg in de collectie van de bib naar boeken die bij je passen: registreer je voor de maandelijkse Mijn Leestipper en laat je gratis inspireren, op jouw maat!

Boekenpanda - gesprek met Lize Spit https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Boekenpanda-gesprek-met-Lize-Spit.html woensdag 7 april 2021 15:37:31

Dit semester gaan Hogeschool PXL en Bibliotheek Hasselt Limburg samen met de studenten van PXL op zoek naar de eerste winnaar van de Boekenpanda - het PXL Boek van het Jaar!

Twee weken stemmen op de 10 titels van de longlist leverde de volgende shortlist op:

🏆 Wildevrouw - Jeroen Olyslaegers
🏆 De dag die nooit komt - Oliver Reps
🏆 Ik ben er niet - Lize Spit

De auteurs van deze boeken komen in de loop van het semester bij Bibliotheek Hasselt Limburg en Hogeschool PXL over de vloer. Op 11 mei om 20 u. gaan we in gesprek met Lize Spit. 

Bezoek de Encyclopedia Britannica nu ook thuis https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Bezoek-de-Encyclopedia-Britannica-nu-ook-thuis.html donderdag 8 april 2021 10:16:55

We bieden in onze bibliotheek in Dusart een groot aanbod gespecialiseerde onlinedatabanken aan. Deze kunnen omwille van licentierechten alleen in BHL vestiging Dusart geraadpleegd worden. 

Momenteel bieden we omwille van Corona een extra digitale dienstverlening aan. Je kan nu, als lid van BHL, waar je maar wil toegang krijgen tot de Encyclopedia Britannica. Deze databank is de onlineversie van de oudste en meest prestigieuze Engelstalige encyclopedie. Vol betrouwbare en volledige informatie over veel uiteenlopende onderwerpen.

Ook toegankelijk buiten de muren van de bib

Surf naar de Encyclopedia Britannica en geef je lidkaartnummer in. Je kan je lidkaartnummer terug vinden op je lidkaartje bij de barcode. Opgelet! Dit werkt enkel bij de nieuwe lidkaartnummers die beginnen met 20000000*****. Heb je nog een oud lidkaartnummer neem dan even contact op met ons.

Dienst Erfgoed pakt uit - Champignons https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Dienst-Erfgoed-pakt-uit-Champignons.html donderdag 15 april 2021 13:30:11

Tijdens een veiling eind vorig jaar kocht Bibliotheek Hasselt Limburg een nieuw, of in dit geval een oud, boek aan. Als erkende Vlaamse Erfgoedbibliotheek zijn wij op veilingen altijd op zoek naar bijzondere boeken. We zouden niet Bibliotheek Hasselt Limburg zijn als we dan ook niet op zoek gaan naar materialen die over een typisch Limburgs onderwerp gaan.

De champignonteelt is zo’n onderwerp want vooral in de streek van Riemst zijn de grotchampignons een streekproduct. Dus toen een belangrijke gids over eetbare champignons uit 1890 te koop stond deden we meteen een bod.  ‘Les champignons comestibles et les espèces vénéneuses avec lesquelles ils pourraient être confondus’ pronkt dus vanaf nu in onze erfgoedcollectie.

Het boek werd geschreven door Fritz Leuba, een apotheker die paddenstoelen niet enkel beschreef maar ook naschilderde. Zijn prachtige schilderingen werden omgezet in chromolithografieën en werden gedrukt in dit boek.

Rond het einde van de 19e eeuw begon de wetenschap de voedingswaarde en de geneeskundige waarde van paddenstoelen beter te kennen. Mede dankzij dit werk van Leuba verspreidde deze kennis zich ook bij het brede publiek. Dankzij de kleurrijke en waarheidsgetrouwe afbeeldingen kon iedereen nu makkelijk en veilig eetbare paddenstoelen identificeren.

Het is weer Erfgoeddag! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Het-is-weer-Erfgoeddag!.html dinsdag 20 april 2021 14:15:31

Na de geannuleerde evenementen van 2020, waarin Erfgoeddag zijn twintigste verjaardag zou vieren, werd het feestweekend verplaatst naar 24 en 25 april 2021. Met opnieuw heel wat beperkingen, maar wel een alternatief aanbod dat nog steeds baadt in het thema 'de nacht'.

Erfgoedonderzoek = verwondering!

Op 24 april lanceren we een filmpje waarin Tine en Raf van onze dienst Erfgoed je mee op sleeptouw nemen. Achter de schermen deel je in de verwondering die een erfgoedonderzoek eigenlijk is, want je komt al eens voor verrassingen te staan!

Onderzoek Louis Stappers

Het Stadsmus lanceerde begin 2020 het project Bacongo Limburg, een zoektocht naar echte verhalen van Limburgers in Congo en van Congolezen in Limburg.

In de erfgoedcollectie (neem een kijkje in de catalogus bij Limburgensia of Oude Drukken) van Bibliotheek Hasselt Limburg vonden we zo’n verhaal: het dagboek en fotoalbum van een Hasseltse wetenschapper die in Congo onderzoek deed naar… vissen! Zijn naam was Louis Stappers.

Het was een hele onderneming en best wel pionierswerk om alles uit te pluizen, Stappers was namelijk door zijn vroege dood in WOI tussen de plooien van de geschiedenis terecht gekomen. Maar met resultaat: de hele Congolese wetenschappelijke reis van Louis Stappers is voor het eerst gereconstrueerd!

De weergave van zijn reis vind je in de fysieke expo in de bibliotheek en in de online expo ‘Het Congolese dagboek van Louis Stappers’.

Een blik op het onderzoek tonen we je in ons filmpje ‘In het spoor van Louis Stappers: een zoektocht’. Vanaf zaterdag te bekijken!

Laatste kans voor een live bezoek aan de expo 'Het Congolese dagboek van Louis Stappers'

Aan de hand van een dagboek en twee fotobundels die worden bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. Bezoek deze fascinerende expo nog tot en met zaterdag 24 april in vestiging Dusart.

Nieuw! Online expo

We geven de expo 'het Congolese dagboek van Louis Stappers' online een tweede leven! Iedereen kan ook na erfgoeddag zelf door een deel van de expo snuisteren.

ONLINE Expo Het Congolese dagboek van Louis Stappers https://bibliotheek.hasselt.be/online-stappers vrijdag 23 april 2021 10:14:39

Bekijk de expo 'Het Congolese dagboek van Louis Stappers' nu ook online

bekijk hier de online expo

Het korte leven van Hasselaar Louis Stappers (1883-1916) leest als een avonturenroman. De arts en zoöloog reisde mee met Adrien de Gerlache naar de Karazee (1907) en vertrok in 1911 naar Belgisch Congo.

In opdracht van de Belgische overheid maakte hij een studie van het water en de vissen van het Mweru- en het Tanganyikameer. Honderden specimens stuurde hij terug naar Tervuren; ze liggen mee aan de basis van wat vandaag de grootste verzameling Afrikaanse zoet- en brakwatervissen ter wereld is. Louis Stappers en zijn team peilden ook als eersten de diepte van het Mweru- en het Tanganyikameer – het op één na diepste meer ter wereld.

Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. Anekdotes over krokodillen en kapiteins, successen en teleurstellingen tijdens de missie, … het archief van Louis Stappers geeft een persoonlijke inkijk in de wetenschappelijke missie en het leven in Katanga vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

Erfgoedonderzoek 'In het spoor van Louis Stappers: een zoektocht' https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/inhetspoorvanLouisStappers.html vrijdag 23 april 2021 10:24:03

Erfgoedonderzoek = verwondering!

Tine en Raf van onze dienst Erfgoed nemen je mee op sleeptouw. Achter de schermen deel je in de verwondering die een erfgoedonderzoek eigenlijk is, want je komt al eens voor verrassingen te staan!

Onderzoek Louis Stappers

Het Stadsmus lanceerde begin 2020 het project Bacongo Limburg, een zoektocht naar echte verhalen van Limburgers in Congo en van Congolezen in Limburg.

In de erfgoedcollectie (neem een kijkje in de catalogus bij Limburgensia of Oude Drukken) van Bibliotheek Hasselt Limburg vonden we zo’n verhaal: het dagboek en fotoalbum van een Hasseltse wetenschapper die in Congo onderzoek deed naar… vissen! Zijn naam was Louis Stappers.

Het was een hele onderneming en best wel pionierswerk om alles uit te pluizen, Stappers was namelijk door zijn vroege dood in WOI tussen de plooien van de geschiedenis terecht gekomen. Maar met resultaat: de hele Congolese wetenschappelijke reis van Louis Stappers is voor het eerst gereconstrueerd!

De weergave van zijn reis vind je in de online expo ‘Het Congolese dagboek van Louis Stappers’.

Een blik op het onderzoek tonen we je in ons filmpje ‘In het spoor van Louis Stappers: een zoektocht’.

Online leren met de bib - Mentaal welzijn tijdens Corona https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Online-leren-met-de-bib-Mentaal-welzijn-tijdens-Corona.html vrijdag 23 april 2021 13:10:54

Leer waar en wanneer je wil! Digitale fotografie, tijdmanagement, de kunst van het masseren, een nieuwe taal leren en nog veel meer. Volg zoveel cursussen als je wil en neem alle tijd die je nodig hebt. Als je een cursus volgt die ook een eindtoets heeft kun je zelfs een certificaat behalen.

Op het online leerplatform kan je kiezen uit verschillende interactieve cursussen of webinars (een uiteenzetting door een specialist).

Enkele van de nieuwste trainingen gaan over gezondheid en mentale weerbaarheid tijdens Corona.

Mentale klachten tijdens corona

In dit webinar van Klaas Koster en Inge Evers leer je hoe je beter om kan gaan met veranderingen. Je leert te denken om een bochtje en gaat op een andere manier naar een probleemsituatie kijken, zodat je de energie van het probleem gebruikt voor iets nieuws. Je leert je belangrijkste belemmeringen voor een gelukkig en vitaal leven te herkaderen en omdenken.


Mentaal sterk tijdens COVID-19

Langdurig thuiswerken en stress rondom COVID-19 kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van psychische klachten. In deze cursus leer je wat mentale gezondheid is en hoe je psychische klachten herkent. Ook leer je hoe je mensen kunt helpen die kampen met psychische klachten en hoe je hier in jouw organisatie aandacht aan kunt besteden.

Volg deze nu, volledig gratis op het online leerplatform.

In Focus maand van de filosofie: De natuur was hier https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Focus-maand-van-de-filosofie-De-natuur-was-hier.html maandag 26 april 2021 11:53:33

Steeds meer wetenschappers zijn er van overtuigd dat de impact van de mens op onze aarde dermate groot is, dat we van een nieuw tijdperk mogen spreken: het antropoceen of het tijdperk van de mens. Het verdwijnen van soorten, de klimaatverandering, immense bosbranden of de coronapandemie zijn enkele voorbeelden die in dit kader vaak worden aangehaald.

Toch roept de term heel wat controverse en vragen op. Zo is de periode waarin de mens op de aarde rondloopt bijzonder klein in vergelijking met de leeftijd van onze planeet, en volgens sommigen te klein om van een tijdperk te kunnen spreken.

En wat is nu ‘de natuur’ en kan deze zomaar verdwijnen? Of slaat ze op onverwachte momenten niet gewoon terug, zoals we het voorbije jaar allemaal hebben mogen ervaren? Een interessante discussie die niet alleen leeft onder natuurwetenschappers maar een breed maatschappelijk debat meer dan waard is.

Vanaf 27 april in focus: de natuur was hier.

Digitale expo met fijne extra's over Boem Paukeslag Bezette Stad x5 https://bibliotheek.hasselt.be/BezetteStadx5 donderdag 29 april 2021 14:54:20

De expo BOEM Paukeslag: Bezette Stad x5 die het Letterenhuis maakte in samenwerking met onze bibliotheek is nog steeds live te bezoeken.

Nu komt deze meeslepende expo ook in een digitale 360° omgeving naar jou!

Van Ostaijen en meer

In het 360 graden beeld lijkt het alsof je zelf in de ruimte staat. Wandel door de expo, klik door naar allerhande beeldmateriaal, filmpjes en andere bijkomende informatie én ontmoet de vijf jonge kunstenaars die met de bundel Bezette Stad aan de slag zijn gegaan. Zij vertellen in een inspirerend filmpje hoe zij van Ostaijen hebben leren kennen, hoe ze zijn werk interpreteren naar vandaag en hoe zij aan de slag gaan als kunstenaar.

Boek een activiteit die bij de expo past

In de digitale expo vind je met een muisklik ook meer info over de jonge makers én hoe jij hen kunt boeken voor diverse activiteiten gelinkt aan BOEM Paukeslag: Bezette Stad x5. 

Ben je leerkracht?

Lees dan hier meer over onze lespakketten op maat van derde graad middelbaar onderwijs en NT2! Deze pakketten laten leerlingen op een laagdrempelige manier kennis maken met de levenslustige, maatschappijkritische en flamboyante Paul van Ostaijen. In de lessen wordt er ook verwezen naar de digitale tentoonstelling.

Maar wandel eerst met ons mee door de expo! (opgelet, niet via Internet Explorer)

Pieter Aspe overleden https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Pieter-Aspe-overleden.html maandag 3 mei 2021 10:44:17

Misdaadauteur Pieter Aspe, pseudoniem voor Pierre Aspeslag, is afgelopen zaterdag overleden. Hij was 68. Aspe was een van de best verkopende schrijvers die Vlaanderen ooit gekend heeft. Het duurde nochtans tot zijn tweeënveertigste voor hij zijn eerste boek publiceerde.

Aspe brak door met zijn misdaadverhalen rond commissaris Van In en substituut Hannelore Martens. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af. In 2001 ontving Aspe de Hercule Poirotprijs voor zijn roman Zoenoffer. In opdracht van VTM werden de eerste tien misdaadromans van Aspe in Brugge verfilmd tot een tv-serie, getiteld Aspe.

Aspe in onze collectie en De Japanse tuin

In 2002 schreef Pieter Aspe het boekje De Japanse tuin in opdracht van onze bibliotheek, waarin Hasselt en ook onze bib een rol speelt in het verhaal. Je vindt zijn boeken natuurlijk in grote aantallen in onze collectie in de afdeling fictie. Nu staat er ook een themastand met extra materialen in het leescafé (Dusart) en in vestiging Kuringen.

Internationaal succes

Pieter Aspe was een van de bekendste en populairste misdaadschrijvers in Vlaanderen en Nederland. Hij verkocht zeker anderhalf miljoen boeken, ook in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Zuid-Afrika, Polen, Tsjechië en - sinds 2013 - de VS.

Dienst Erfgoed pakt uit: eerste drukken van Paul van Ostaijen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/erfgoedpaktuit_paulvanostaijen.html dinsdag 4 mei 2021 12:38:05

Bekijk in de bibliotheek twee eerste drukken van Paul van Ostaijen uit onze collectie: Music-Hall uit 1916 en Het Sienjaal uit 1918.

Wie was Paul van Ostaijen?

Paul van Ostaijen (1896-1928) was tijdens en na de Eerste Wereldoorlog één van de belangrijkste Vlaamse dichters. Hij was internationaal georiënteerd en beïnvloed door het dadaïsme en het expressionisme.

Hij schreef meerdere dichtbundels, waarvan Bezette Stad uit 1921 de meest vernieuwende was. Hierin beschrijft hij het Antwerpen van de oorlogsjaren: de aanval van de Duitsers, de bezetting, het weer opflakkeren van het nachtleven en de aftocht van het Duitse leger. De avant-gardistische inhoud van de bundel wordt mee bepaald door de opvallende typografie, die even modernistisch is.

handschrift Bezette Stad = topstuk

Op zaterdag 20 februari 2021 maakte de Vlaamse Gemeenschap bekend dat ze het manuscript van de dichtbundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen heeft aangekocht. Het belangrijkste handschrift van de moderne Nederlandse literatuur is hiermee in openbaar bezit gekomen. Het topstuk wordt bewaard in het Antwerpse Letterenhuis en is daar nu - voor even - te bekijken.

> bekijk de expo BOEM Paukeslag: Bezette Stad x5 nu in onze bibliotheek

eerste druk Music-Hall

Music-Hall maakte deel uit van de bibliotheek die pastoor Jozef Dewit in 1948 aan onze bibliotheek schonk. In dit jeugdwerk uit 1916 verwoordt Paul van Ostaijen zijn indrukken tijdens zijn uitstappen in het Antwerpse nachtleven. Het exemplaar van de bibliotheek is nummer 193 van de slechts 200 in de handel gebrachte exemplaren. Het werd kort na de schenking in de uniforme bibliotheekband van die tijd gebonden, waarbij gelukkig de omslag nog bewaard is gebleven. Die bibliotheekband heeft een speciaal gedrukt ex libris gekregen.

eerste druk Het Sienjaal

Vorig jaar heeft Bibliotheek Hasselt Limburg op een antiquariaatsveiling ook van Het Sienjaal de eerste druk kunnen kopen. Deze expressionistische bundel uit 1918 bevat oproepen, hevige beeldenreeksen en uitroepen. De dichter heeft een bijna goddelijke missie en zendt zijn ‘signaal’ uit naar de werkelijkheid. Het exemplaar dat de bibliotheek kocht is nummer 43 van eveneens slechts 200 in de handel gebrachte exemplaren. Een vorige eigenaar heeft de bundel laten inbinden in een rode kunstlederen band met goud gestempelde titel en auteursnaam. De omslag, versierd met een linoleumsnede van Floris Jespers, is spijtig genoeg niet mee ingebonden.

Dienst Erfgoed pakt uit - eerste drukken van Paul van Ostaijen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Dienst-Erfgoed-pakt-uit-eerste-drukken-van-Paul-van-Ostaijen.html dinsdag 4 mei 2021 13:16:20

Bekijk in de bibliotheek twee eerste drukken van Paul van Ostaijen uit onze collectie: Music-Hall uit 1916 en Het Sienjaal uit 1918.

Wie was Paul van Ostaijen?

Paul van Ostaijen (1896-1928) was tijdens en na de Eerste Wereldoorlog één van de belangrijkste Vlaamse dichters. Hij was internationaal georiënteerd en beïnvloed door het dadaïsme en het expressionisme.

Hij schreef meerdere dichtbundels, waarvan Bezette Stad uit 1921 de meest vernieuwende was. Hierin beschrijft hij het Antwerpen van de oorlogsjaren: de aanval van de Duitsers, de bezetting, het weer opflakkeren van het nachtleven en de aftocht van het Duitse leger. De avant-gardistische inhoud van de bundel wordt mee bepaald door de opvallende typografie, die even modernistisch is.

handschrift Bezette Stad = topstuk

Op zaterdag 20 februari 2021 maakte de Vlaamse Gemeenschap bekend dat ze het manuscript van de dichtbundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen heeft aangekocht. Het belangrijkste handschrift van de moderne Nederlandse literatuur is hiermee in openbaar bezit gekomen. Het topstuk wordt bewaard in het Antwerpse Letterenhuis en is daar nu - voor even - te bekijken.

> bekijk de expo BOEM Paukeslag: Bezette Stad x5 nu in onze bibliotheek

eerste druk Music-Hall

Music-Hall maakte deel uit van de bibliotheek die pastoor Jozef Dewit in 1948 aan onze bibliotheek schonk. In dit jeugdwerk uit 1916 verwoordt Paul van Ostaijen zijn indrukken tijdens zijn uitstappen in het Antwerpse nachtleven. Het exemplaar van de bibliotheek is nummer 193 van de slechts 200 in de handel gebrachte exemplaren. Het werd kort na de schenking in de uniforme bibliotheekband van die tijd gebonden, waarbij gelukkig de omslag nog bewaard is gebleven. Die bibliotheekband heeft een speciaal gedrukt ex libris gekregen.

eerste druk Het Sienjaal

Vorig jaar heeft Bibliotheek Hasselt Limburg op een antiquariaatsveiling ook van Het Sienjaal de eerste druk kunnen kopen. Deze expressionistische bundel uit 1918 bevat oproepen, hevige beeldenreeksen en uitroepen. De dichter heeft een bijna goddelijke missie en zendt zijn ‘signaal’ uit naar de werkelijkheid. Het exemplaar dat de bibliotheek kocht is nummer 43 van eveneens slechts 200 in de handel gebrachte exemplaren. Een vorige eigenaar heeft de bundel laten inbinden in een rode kunstlederen band met goud gestempelde titel en auteursnaam. De omslag, versierd met een linoleumsnede van Floris Jespers, is spijtig genoeg niet mee ingebonden.

Mei afvalvrij, da’s kinderspel! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Mei-afvalvrij,-da-s-kinderspel!.html dinsdag 4 mei 2021 14:23:52

Stad Hasselt koos er dit jaar voor om Mei Afvalvrij op te delen in vier actuele thema’s rond afval. Iedere week van mei draait rond een ander thema.

 • Afval op je werk
 • Afval bij je thuis
 • Afval in de tuin
 • Afval op kinderfeestjes

Bekijk het coronaproof activiteitenaanbod en schrijf je in!

Binnenkort ook een themastand in de bibliotheek - later meer!

De bib is gesloten op donderdag 13 mei https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-bib-is-gesloten-op-donderdag-13-mei.html dinsdag 4 mei 2021 17:13:41

Op donderdag 13 mei is het Onze Lieve Heer Hemelvaart. Zowel vestiging Kuringen als Dusart zijn die dag gesloten.

Wij staan weer helemaal voor jullie klaar vanaf vrijdag 14 mei!

bekijk hier onze openingsuren

Boekenpanda - online gesprek met Lize Spit https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75149 woensdag 5 mei 2021 11:31:27

Het derde en alweer laatste gesprek in de Boekenpanda-reeks komt er volgende week dinsdag aan. We gaan online in gesprek met niemand minder dan Lize Spit!

Lize Spit (1988) debuteerde in 2016 met 'Het smelt'. Ze werd genomineerd voor vele prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs en ze won o.a. de Boekhandelsprijs en de Bronzen Uil. Ook in het buitenland oogstte 'Het smelt' veel succes. 'Ik ben er niet' is haar tweede roman en net zoals haar debuut een echte pageturner. Spit is zeer zorgvuldig in haar opbouw en laat je als lezer geen seconde los in dit spannende verhaal over toewijding en verraad.

We praten met Lize Spit over het schrijfproces en haar schrijverschap.

Volg het gesprek op dinsdag 11 april om 20 u. via deze link.

Jij houdt ons bezig! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Jij-houdt-ons-bezig!.html woensdag 5 mei 2021 15:49:19

De coronapandemie heeft een enorme impact op het dagelijks leven. Ook de bibliotheken werden niet gespaard. Omdat we als Bibliotheek Hasselt Limburg er alles aan willen doen om jou zo comfortabel mogelijk te blijven verwelkomen, stellen we graag enkele vragen over corona en onze bibliotheek.

We willen je uitnodigen om onze enquête in te vullen. Deze is volledig anoniem en neemt zo’n 10 minuutjes van uw tijd in beslag.

Om jou te bedanken redden we 1 m² bedreigd regenwoud voor elke ingevulde enquête. Invullen kan tot 31 mei 2021.