Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2019 Smartsite VIP in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/vipindebib vrijdag 11 mei 2018 11:35:00

Het zesde leerjaar, eindpunt van het basisonderwijs en dus ook het eindpunt van ons traject door de jeugdbib. Als kleuter kon je leren welke materialen er in de bib staan. In het tweede leerjaar kreeg je tips om een boek te zoeken dat bij je past. Na het vierde leerjaar heeft de catalogus geen geheimen meer voor je. En nu gaat het nog een versnelling hoger.

Je leert vestiging Dusart beter kennen, waar je in teams vragen oplost en opdrachten uitvoert. Elke vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van het schooljaar reiken we namelijk de viptrofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld. Hen staat een leuke verrassing te wachten…

Zondag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/Zondag-voorleesdag maandag 14 mei 2018 09:38:14

Je kan boeken en de bibliotheek niet vroeg genoeg ontdekken! Dat geldt ook voor kleuters. Maar dan heb je natuurlijk ook iemand nodig die verhaaltjes voorleest. En dat is nu net wat we doen in onze bib vestiging Kuringen. Op zondag is het hoogdag voor kleuters want dan lezen we verhaaltjes voor in onze leeshoek. Leuk toch? Een enthousiaste ploeg vrijwilligers leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai. Af en toe wordt het voorleeshalfuurtje uitgebreid met een knutselactiviteit. Zondag voorleesdag is er voor kinderen van 4 tot 7 jaar. En geloof het maar, de luisteroortjes gaan ervan gloeien.

Repair Café https://bibliotheek.hasselt.be/repaircafe woensdag 10 april 2019 09:09:25

Weggooien? Mooi niet!

In het repair café helpen we elkaar met het herstellen van allerhande voorwerpen, kleding, elektrische apparaten, computers, … De hulp is gratis. Je betaalt enkel voor onderdelen die eventueel nodig zijn. Ook wie niets te herstellen heeft om te repareren is welkom en neemt een kop koffie of gaat helpen met herstellen!

Wanneer?

--- Eerste editie op woensdag 8 mei 2019 van 14 tot 17u ---

Volgende datums: telkens de eerste woensdag van de maand, maar niet tijdens de zomervakantie

05/06/2019, 04/09/2019, 02/10/2019, 06/11/2019, 04/12/2019

Waar?

in het bibzaaltje op de eerste verdieping in Bibliotheek Hasselt Limburg, Kuringen

Meer info over Repair Café

Siska Goeminne vertelt https://bibliotheek.hasselt.be/siskagoeminne maandag 15 april 2019 11:01:22

Met veel zwier, soms ingehouden, soms voluit, vertelt Siska Goeminne voor jullie het bloedstollende ‘Ik wil de koning zijn’, naar Macbeth van Shakespeare. De schitterende tekeningen van Judith Vanistendael brengen het verhaal mee tot leven.

Maar de kinderen zitten nooit zomaar te luisteren, o nee. Zij doen volop mee!
Siska neemt je ook even mee naar haar schrijfkamer en geeft je een inkijk in haar fantasie.
Siska Goeminne debuteerde als auteur in 2001. Ze schrijft niet alleen eigen fictie, maar ook luisterboeken, poëzie, kortverhalen en boeken voor jongvolwassenen. Daarnaast schrijft ze informatieve boeken en vertaalt ze regelmatig prentenboeken. In 2012 verscheen haar eerste jeugdroman ‘Raak me dan, als je kan’.

Kom je kijken in mijn atelier? Benjamin Leroy https://bibliotheek.hasselt.be/benjaminleroy maandag 15 april 2019 12:04:49

Illustrator Benjamin Leroy, bekend van o.a. ‘De Zuurtjes’, ‘Afspraakje in het bos’ en ‘Suzie Ruzie’, brengt een stukje atelier mee. Van achter zijn live tekentafel tekent en vertelt hij over zijn nieuwste werk. Hoe ontstaan personages als Suzie Ruzie, de prehistorische mensen uit ‘De jacht op de sabel-tandtijger’, de ijsvogel uit ‘Afspraakje in het bos’?

Benjamin laat zien hoe hij personages verzint, schetst en schrapt, hoe hij een wereld boetseert op papier. Bij het tekenen laat Leroy het toeval een grote rol spelen. Een vlek of verkleurd papier? Alles kan het begin zijn van een tekening. Hij werkt ook graag met veel verschillende materialen: balpen, kleurpotlood, gekleurd papier, acryl, schildersplakband, penselen… De kinderen kijken mee over zijn schouder.

Kinderboekenmix met Kim Crabeels https://bibliotheek.hasselt.be/kinderboekenmix maandag 15 april 2019 13:02:00

Als enig kind verzon Kim Crabeels een wereld van sprekende dieren om zich heen. Toen was dat een beetje vreemd. Vandaag is het haar job. En dat vindt ze heerlijk! Kim schrijft voor kinderen van 5 tot 15 jaar. Haar verhalen zijn grappig en ontroerend tegelijk. Ze worden gelezen tot in China en Korea. Kim komt niet alleen, maar brengt een koffer mee vol blobvissen, flamingo’s, kleine struisjes, een prikkende egel, een dode poes die alsnog schrijven kan en zelfs een eenzame walvis!

Kim maakt de kinderen warm voor mooie boeken. Een wervelende, interactieve mix van weetjes en verhalen voor kinderen van het eerste leerjaar.

Bezige bijtjes in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/bezigebijtjes maandag 15 april 2019 13:50:59

Boeken, cd’s, dvd’s, …
Wat heeft de bib allemaal voor mij als kleuter?
Waar vind ik het?
En mag ik het zomaar meenemen?
Met een verhaal en de Beebots maken kleuters kennis met het reglement van de bib en de materialen.
Ze laten de bijtjes op het speelbord zoemen en gaan zelf op zoek naar de boeken.

 

Voorleesmaand https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmaand maandag 15 april 2019 14:21:24

Onze Voorleesmaand in de Bibtruck, vestiging Dusart en Kuringen had veel succes vorig schooljaar. Vandaar dat we er resoluut opnieuw voor kiezen om de instappers en eerste kleuterklasjes uit te nodigen in onze bib(truck) voor een eerste kennismaking.
We warmen onze voorleesstemmetjes alvast op voor onze allerkleinste lezers!

Hoe kies ik een boek? https://bibliotheek.hasselt.be/hoekiesikeenboek maandag 15 april 2019 14:56:45

Boeken, boeken, zoveel rekken, in alle hoeken.
Waar moet ik nu toch gaan zoeken?
Hoe weet ik welk boek past bij mij?
Welk verhaal maakt me blij?


Tijdens de workshop krijgen de kinderen tips en trucjes om hun weg te vinden in het grote aanbod van de bibliotheek. Hierna zal het zoeken naar hun favoriete boek een heel stuk makkelijker zijn.

Bibster https://bibliotheek.hasselt.be/bibster maandag 15 april 2019 15:18:17

We spelen het spel Bibster. In teams van twee en gewapend met een iPad gaan de leerlingen op ontdekkingsreis in de jeugdafdeling. We focussen tijdens deze interactieve rondleiding op het verschil tussen fictie en non-fictie en hoe deze boeken gemakkelijk te herkennen zijn. We leren de leerlingen ook wat een catalogus is, wat je ermee kunt doen en hoe ze te gebruiken is. De catalogus is immers het beste instrument om eender waar en wanneer de juiste informatie (beschikbaarheid en locatie) over een boek te kunnen terugvinden. Wat gaat dat snel! Met heel wat tips en tricks gaan de leerlingen na een korte introductie zelf aan de slag. Spelend leren, heerlijk!

Nieuw bibreglement! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuw-bibreglement!.html vrijdag 3 mei 2019 15:45:07

Vanaf 1 mei 2019 gaat ons nieuwe gebruikersreglement van kracht. Daarnaast is ook een retributiereglement opgemaakt.

Heb je vragen? Onze medewerkers helpen je graag verder!

lees hier ons nieuwe gebruikersreglement

lees hier ons retributiereglement

Tussen 2 lijnen - Annelies Beck https://bibliotheek.hasselt.be/AnneliesBeck dinsdag 21 mei 2019 15:51:05

Toekomstkoorts

Toekomstkoorts gaat over de droom van enkele Belgen die in navolging van de kolonisatie in Congo iets dergelijks wilden proberen in Brazilië. Het is die koorts van een eeuw geleden én die van vandaag (Jair Bolsonaro) die de sfeer van het boek én van het gesprek bepalen.

Tussen 2 lijnen - Leen Huet https://bibliotheek.hasselt.be/LeenHuet dinsdag 21 mei 2019 15:53:41

Over Bruegel

Leen Huet schreef een magistrale biografie van de 16de-eeuwse meester. In Antwerpen en Brussel woedde jarenlang de ideologische strijd om godsdienst en Europese eenheid, die in 1566 uitbarstte in de Beeldenstorm. Tegen deze achtergrond schetst Leen Huet Bruegels evolutie van tekenaar en grafisch ontwerper tot schilder.

Tussen 2 lijnen - Els Snick https://bibliotheek.hasselt.be/ElsSnick dinsdag 21 mei 2019 15:56:15

'Roth lezen is als door een frisgewassen raam de dag inkijken.’
Waarom blijft de Oostenrijks-Hongaarse schrijver Joseph Roth ons zo boeien? Doet dit tijdsgewricht dan echt denken aan de jaren dertig, waarin Roth door Europa zwierf, op de vlucht voor de nazi’s? Of is het zijn hang naar elementair fatsoen dat weer aanslaat? Of is het zijn bijzondere soort zin voor humor? Tom Lanoye is ook al fan: “Zijn humor is tragisch, zoals het hoort voor echte humor.”

Club Roth
De Vlaamse vertaalster Els Snick promoveerde op Roths leven en werk. Snick is behalve docent Duits aan de universiteit Gent ook voorzitter van het Joseph Roth Genootschap, de Vlaams- Nederlandse zusterafdeling van het Internationale Joseph Roth Gesellschaft in Wenen.

Tussen 2 lijnen - Delphine Lecompte https://bibliotheek.hasselt.be/DelphineLecompte dinsdag 21 mei 2019 15:58:18

Het burleske en het anarchistische

De poëzie van Delphine Lecompte deint op dezelfde golven als de orakels van Delphi. Wat zij denkt is niet wat je meent en wat je meent is niet wat zij denkt. Haar poëzie is ongrijpbaar, een raadsel, een doolhof, maar altijd fascinerend.

Tussen 2 lijnen - Eléonor & Gerry de Mol https://bibliotheek.hasselt.be/Eleonor_Gerry woensdag 22 mei 2019 08:20:28

Slauerhoff gezongen

Een middag met Jan Jacob Slauerhoff. Verwacht je aan de schoonheid van verre kusten en de melancholie over dames aan het venster, over eilanden en dansende samba-Brazilianen. 

Tussen 2 lijnen - Paul Scheffer https://bibliotheek.hasselt.be/PaulScheffer woensdag 22 mei 2019 08:27:27

De vorm van vrijheid

Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, het vertrek van de Britten uit Europa en de muur die Trump wil bouwen, heeft Scheffer zijn ideeën verder uitgewerkt in De vorm van vrijheid. Een open samenleving vraagt om grenzen. Maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken?

Tussen 2 lijnen - Julien Libeer https://bibliotheek.hasselt.be/JulienLibeer woensdag 22 mei 2019 08:30:12

leest De pianostemmer van Daniel Mason

Daniel Mason (1976) toont zich in menig interview verbaasd over het succes dat hij heeft  met zijn debuutroman De pianostemmer. Hij wilde eigenlijk niet meer dan een verslag schrijven zodat hij zijn ervaringen niet zou vergeten die hij als biologiestudent opdeed bij een onderzoek naar malaria op de grens tussen Thailand en Birma. De pianostemmer is een meeslepend verhaal geworden over een 19de-eeuwse Londense pianostemmer die de binnenlanden van Birma intrekt om een bijzondere piano van een majoor-arts te stemmen.
 

Belangrijk element in De pianostemmer is de Erard-piano. Die wordt namelijk een symbool van het kolonialisme en ook van de uiteindelijke mislukking. De piano is in de jungle van Birma totaal niet op zijn plaats. De weersomstandigheden hebben een desastreus effect op het instrument en ondanks de verwoede reddingspogingen van Drake is de piano geen lang leven beschoren in dit klimaat.
 

Julien Libeer staat op deze editie van Piano day(s) centraal. Wie is er anders dan hij, als toppianist, beter geplaatst om zijn fascinatie voor dit boek voor te stellen?

Tussen 2 lijnen - Blind date https://bibliotheek.hasselt.be/Blinddate woensdag 22 mei 2019 08:32:44

De laatste auteur in de reeks lezingen houden we voorlopig geheim, omdat we de vinger aan de pols willen houden. Meer info later!

Buiten de lijnen - Bart van Loo https://bibliotheek.hasselt.be/BartVanLoo woensdag 22 mei 2019 09:40:11

Dit seizoen kleuren we even buiten 2 lijnen en nodigen Bart Van Loo uit in het Smaaksalon. 

Om te beseffen waar we vandaan komen, moet je de fascinerende middeleeuwen doorkruisen. Bart Van Loo neemt ons op sleeptouw langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde Jan van Eyck. 

Meer dan drie jaar lang werkte Van Loo aan zijn nieuwe vuistdikke boek. Hij is gretiger dan ooit om ons duidelijk maken waar wij vandaan komen.

Workshop Yoeri Slegers https://bibliotheek.hasselt.be/YoeriSlegers maandag 3 juni 2019 13:45:42

Tekenaar en verhalenverteller Yoeri Slegers op bezoek in de bib – Kunstendag voor Kinderen

In een rustig dorpje werkt illustrator en auteur Yoeri Slegers onvermoeid aan zijn kinderboeken. Veel kleur, humor en late nachten kruipen in dit proces. Maar af en toe roepen kinderstemmen hem van zijn werk. Kinderen die willen weten hoe je dat doet! Hoe begin je hieraan? ‘Ik denk dat ik dat niet kan’, zeggen sommigen. ‘Dat kan ik niet laten gebeuren!’ zegt hij dan. Yoeri pakt zijn koffertje en rugzak en gaat op avontuur om elk kind verhalen te laten maken.

Er is nog meer leuks te beleven in Hasselt op Kunstendag voor Kinderen.

Neem zeker eens een kijkje op de volgende locaties:

 • Cultuurcentrum Hasselt
 • Het Stadsmus
 • Modemuseum Hasselt
 • Abdijsite Herkenrode
 • CIAP
 • Z33
 • Villa Verbeelding.
Mooie namen voor tweede - gratis - seizoen Tussen 2 lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Mooie-namen-voor-tweede-gratis-seizoen-Tussen-2-lijnen.html dinsdag 18 juni 2019 14:01:20

Tweede seizoen!

Hoewel ook dit tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen soms buiten de lijntjes kleurt, blijft het concept hetzelfde: 2 huizen, 2 locaties, fictie en non-fictie en (vooral) bevlogen sprekers. Op zaterdag in Bibliotheek Hasselt Limburg (vestiging Dusart), op vrijdagmiddag in boekhandel Grim (met broodjes).

Wie komt?

27.09.19 T2L#1 Gerrit Valckenaers "De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië - Grim

12.10.19 T2L#2 Niña Weijers "Kamers, antikamers" - Bibliotheek Hasselt Limburg

16.11.19 T2L#3 Annelies Beck "Toekomstkoorts" - Bibliotheek Hasselt Limburg

29.11.19 T2L#4 Leen Huet "Over Breugel" - Grim

13.12.19 T2L#5 Els Snick "Over Roth" - Grim

24.01.20 T2L#6 Delphine Lecompte "Het burleske en het anarchistische" - Grim

08.02.20 T2L#7 Éléonor & Gerry De Mol "Slauerhoff gezongen" - Bibliotheek Hasselt Limburg

14.03.20 T2L#8 Paul Scheffer "De vorm van vrijheid" - Bibliotheek Hasselt Limburg

27.03.20 T2L#9 Piano Day(s) "Julien Liebeer leest De Pianostemmer van Daniel Mason" - Grim

25.04.20 T2L#10 nog te bepalen - Bibliotheek Hasselt Limburg

15.05.20 Buiten de lijnen met Bart Van Loo "De Bourgondiërs" - Smaaksalon - 10 euro

Praktisch

Alle lezingen zijn gratis - met uitzondering van Buiten de lijnen met Bart Van Loo! Je dient wel tijdig je ticket te reserveren via ccha.be.

Nieuwe top 10-selectie! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuwe-top-10-selectie!.html vrijdag 28 juni 2019 15:52:06

Vijf extra titels voor onze zomer-top 10! Een hoop goede films, romans, informatieve boeken én cd's voor alle leeftijden staan vanaf vandaag klaar voor jullie.

Je vindt de top 10-selectie in de inkomhal, de jeugd-top 10 in de jeugdbibliotheek. Neem hier al eens een kijkje!


Opgelet! Top 10-materialen zijn beperkt tot één leenbeurt van 3 weken en tot 2 stuks per leenbeurt.

Jan Delvaux wil jouw cassettespeler! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Jan-Delvaux-wil-jouw-cassettespeler!.html dinsdag 2 juli 2019 15:23:55

Het hele Limbomania-archief is onlangs verhuisd naar zijn 'laatste rustplaats' - onze erfgoedcollectie. Limbomania was hét provinciale rockconcours, tussen 1995 en 2017. Geschiedenis dus. Maar wel leuke geschiedenis, vol verhalen, weetjes, maffe groepsnamen en overtipp-exte cassettehoesjes. Pure nostalgie...

Samen met Belpop-meester Jan Delvaux zijn onze collega's in het archief gedoken en werken ze aan een expo over die jaren Limbomania. We zijn daarvoor nog op zoek naar cassettespelers die we kunnen lenen!

Heb jij nog een oude walkman of radiocassettespeler die je niet meer gebruikt? Werkt je toestel nog? Kan je het missen tot februari 2020? Stuur dan een mailtje naar bibliotheek.educatie@hasselt.be. Dank!

Twee gratis lezingen: Niña Weijers en Annelies Beck https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Twee-gratis-lezingen-Nina-Weijers-en-Annelies-Beck.html dinsdag 16 juli 2019 16:12:35

Hoewel het tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen al eens buiten de lijntjes kleurt blijft het concept hetzelfde: 2 huizen, 2 locaties, fictie en non-fictie en (vooral) bevlogen sprekers.

De eerste twee lezingen die in de bibliotheek doorgaan op zaterdag zetten meteen twee auteurs met hun tweede roman op het podium.

Niña Weijers 'Kamer, antikamers' - zaterdag 12 oktober

De Nederlandse schrijfster Niña Weijers ken je waarschijnlijk van haar debuut 'De Consequenties' en van haar artikels in De Groene Amsterdammer. Haar tweede roman 'Kamers, antikamers' verscheen afgelopen maand en de premisse klinkt alvast veelbelovend: Niña verkent de poreuze grenzen tussen het herinnerde, het verzonnen en het mogelijke. Of: "de manier waarop mensen elkaar vinden en verliezen". Niña wordt geïnterviewd door Hasselts boeken- en literatuurcriticus Sofie Gielis (De Standaard).

lees meer

reserveer hier je gratis plek

Annelies Beck 'Toekomstkoorts' - zaterdag 16 november

Journaliste Annelies Beck debuteerde met 'Over het kanaal' en heeft opnieuw een roman klaar, die zich deze keer afspeelt in haar 'tweede vaderland' Brazilië. De droom van een Belgische man in het Brazilië van 100 jaar geleden én de koorts die vandaag in het land heerst bepalen de sfeer van haar boek 'Toekomstkoorts'... én van de lezing.

lees meer

reserveer hier je gratis tickets

bekijk hier de volledige line-up van Tussen 2 Lijnen

Tussen 2 Lijnen is een krachtenbundeling tussen CCHA, Bibliotheek Hasselt Limburg en Boekhandel Grim.

Nieuw wifi-netwerk in BHL Dusart https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuw-wifi-netwerk-in-BHL-Dusart.html vrijdag 26 juli 2019 15:09:44

Update

De omschakeling naar het nieuwe netwerk is vlot verlopen. Vanaf nu kun je als bibbezoeker gratis online via het netwerk SH_Bezoekers. Kies het juiste netwerk, vul de captcha-code in en je bent online. Zo makkelijk is het!

Opgelet! De oude vouchers zijn niet meer geldig, iedereen moet nu via het nieuwe netwerk inloggen.


Nu maandag 29 juli wordt ons huidige vouchersysteem vervangen door het stedelijke wifisysteem. Geen voucher meer nodig, eenvoudig inloggen met je e-mailadres en je bent gratis aan het surfen!

De dag van de wissel zelf - maandag 29 juli - is er geen draadloos netwerk beschikbaar. Enkel onze vaste internetpc's kunnen dan gebruikt worden om online te gaan.

Hoe werkt het vanaf 30 juli?

Kies netwerk SH_Bezoekers en log in.

De vouchers zijn vanaf dan niet meer geldig, iedereen die online wil gaan moet dus effectief inloggen via SH_Bezoekers. Makkelijk!

Wat is er te doen in de bib? Check onze kalender! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Wat-is-er-te-doen-in-de-bib-Check-onze-kalender!.html dinsdag 30 juli 2019 09:55:55

Cultureel seizoen 19-20 start na de zomervakantie stilaan op. Ook in de bib gaan heel wat activiteiten door. Lezingen en workshops, tentoonstellingen voor jong en oud!

Vorig seizoen stonden heel wat fijne namen op ons podium en namen zowel kinderen als volwassenen deel aan workshops, lezingen en rondleidingen. We denken aan grote, internationale namen Andy Griffiths en Ilja Leonard Pfeijffer, maar ook aan Jeugdboekenweek en Erfgoeddag... Voor 19-20 gaan we zeker verder op dit élan!

In onze kalender staan alle activiteiten mooi op een rij. Wil je zeker zijn van een plekje, reserveer dan tijdig via het inschrijfformulier.

Schrijf je zeker in voor onze nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte van onze activiteiten. Op onze facebookpagina vind je het laatste nieuws.

We zien je graag komen!

Start to sleep https://bibliotheek.hasselt.be/starttosleep donderdag 1 augustus 2019 09:34:24

Eén Belg op vier kampt met slaapproblemen. Dat heeft enorme gevolgen voor al die mensen, maar ook voor werkgevers, het verkeer...

Veel te vaak proberen mensen die problemen te bekampen met medicatie.

Psychologe Annelies Smolders begeleidt al jaren met veel succes mensen met slaapproblemen. Ze pakt met de therapie van Start To Sleep alle slaapproblemen aan, van niet kunnen inslapen, tot niet kunnen doorslapen, te vroeg wakker worden, piekeren, slaapmedicatie,... Zij hielp reeds duizenden slechte slapers.

Bereid je voor op de overgang naar het winteruur en kom op zondag 20 oktober luisteren welke stappen je kan ondernemen. Tijdens deze lezing krijg je ook meer informatie over de juiste slaaptechnieken en verruim je jouw kennis over slaap.

Start het nieuwe schooljaar met BHL https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Start-het-nieuwe-schooljaar-met-BHL.html dinsdag 27 augustus 2019 13:49:56

Ook dit schooljaar biedt Bibliotheek Hasselt Limburg fijne voordelen voor studenten, leerkrachten, jeugd- en vormingswerkers!

Gratis lidmaatschap voor studenten Hogeschool PXL, UCLL en UHasselt

 • student/personeelslid van Hogeschool PXL of UCLL: vraag via dit webformulier je gratis lidkaart aan voor dit academiejaar
 • Als student/personeelslid van UHasselt krijg je automatisch een gratis lidkaart via je onderwijsinstelling

Studentenlidkaart voor 2,50 euro

Studenten van andere onderwijsinstellingen betalen slechts 2,50 euro lidgeld op vertoon van een geldige studentenkaart

Leesbevorderingskaart voor 2,50 euro

Leerkrachten, medewerkers van een school, opvoeders, logopedisten, vormingswerkers, jongerenbegeleiders,… hebben recht op een voordelig tarief. Ze ontvangen voor 2,50 euro de Leesbevorderingskaart als lidkaart.

Ben je niet in het bezit van een  geldige lerarenkaart maar wel actief in het onderwijs of professioneel met leesbevordering bezig ? Vraag dan naar het inschrijvingsformulier aan het onthaal. Een ingevuld en ondertekend formulier geeft je ook recht op deze Leesbevorderingskaart aan voordeeltarief

Nog meer voordelen

Nog een handig voordeel is de mogelijkheid om met de leesbevorderingskaart en de studentenkaart tot 30 materialen per materiaalsoort te kunnen lenen. Met een gewoon lidmaatschap is dat beperkt tot 20 per materiaalsoort.

Let op! In totaal mag je maximum 40 materialen lenen in de beide vestigingen samen. Verder gelden dezelfde afspraken en voorwaarden als bij een gewoon lidmaatschap.

Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995 - 2017 https://bibliotheek.hasselt.be/limbomania woensdag 28 augustus 2019 11:47:10

De boeiende geschiedenis van het eerste provinciale rockconcours ter wereld.

Limbomania is dood, lang leve Limbomania! In 2017 won Fornet de allerlaatste editie van het provinciale rockconcours dat sinds 1995 een springplank was voor bands om alvast even ‘wereldberoemd in Limburg’ te zijn.

Tijd dus voor een terugblik op de wedstrijd waarin bekende artiesten als Tim Vanhamel, Buscemi, Faisal en Marco Z een eerste keer de neus aan het venster staken.

De expo

‘Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995-2017’ vertelt leuke verhalen uit ruim twee decennia Limburgse popmuziek aan de hand van cassettes, affiches, handgeschreven inschrijvingsformulieren, foto’s, flyers, bandbio’s, …

De verhalen worden gebracht door popkenner Jan Delvaux. Herinner jij je nog wie Stone Morris was of op welke manier de band Bierpens het Limburggevoel vertolkte? Wil je weten wat Dirk Swartenbroeckx alias Buscemi uitspookte met slijpschijven, of wat striptekenaar Kim Duchateau in een muziekwedstrijd bracht? Kom dan naar Wereldberoemd in Limburg!

Kick off met Jan Delvaux en Marco Z

De expo start op 9 november in BHL Dusart met een introductie door Jan Delvaux en op 10 november in BHL Kuringen met een solo-concert van Marco Z. Reserveer wel even je plekje als je erbij wil zijn!

De Digidokter https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-Digidokter.html woensdag 28 augustus 2019 15:39:59

Tegenwoordig zijn smartphones, tablets en computers niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De technologische evolutie gaat de laatste jaren zo snel, dat het niet altijd even haalbaar is om alles te kunnen volgen en volledig up-to-date te blijven.

Wat doe je bv. wanneer je smartphone piept voor een laatste keer, vooraleer het scherm onherroepelijk vast blijft hangen? Of wanneer je laptop allerhande verschillende programma’s opent, maar niet het programma dat jij wou openen? Wat als die tablet die je voor je verjaardag hebt gekregen, plots zoveel trager dan een paar maanden geleden werkt en je geen idee hebt hoe dat komt, … ?

Dan biedt Bibliotheek Hasselt Limburg je een oplossing! Daar kan je gratis rekenen op de expertise van een Digidokter.

Het opzet is simpel: je gaat op ‘consultatie’ bij de Digidokter waar je je probleem voorlegt en met de digidokter bespreekt. Problemen die niet veel tijd vergen worden de dag zelf opgelost, voor uitgebreidere problemen wordt samen met de Digidokter een plan van aanpak besproken.

De Digidokter raadplegen kan in beide vestigingen van Bibliotheek Hasselt Limburg volgens onderstaande regeling.

Elke eerste woensdag van de maand in vestiging Kuringen, in het zaaltje op de eerste verdieping. (14u00 – 17u00)

Elke andere woensdag in vestiging Dusart, op de eerste verdieping aan het leescafé. (14u00 – 17u00)

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Kinder-en-Jeugdjury-Vlaanderen.html donderdag 5 september 2019 15:04:47

Lees je graag? Hou je van boeken? En praat je graag over jouw favoriete boeken?

Schrijf je dan in bij onze KJV-leesclub! Je wordt lid van de grootste kinderjury van Vlaanderen! En je beslist welk boek jij het beste vindt en wie met de prijs van “beste kinderboek” aan de haal gaat.

Hoe werkt het?

Tussen oktober en maart lees je 8 boeken. Je komt naar de leesclub in de bib en vertelt wat je ervan vond. De leesclub komt minstens 4 keer samen:

GROEP 3 - Derde en vierde leerjaar

 • Startdag op donderdag 24 oktober van 17.00 tot 18.00 uur.
 • Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 16.30 tot 18.00 uur in BHL Kuringen.
 • Data: 19/11/2019, 17/12/2019, 11/02/2020, 10/03/2020 en 31/03/2020

GROEP 4 - Vijfde en zesde leerjaar

 • Startdag op donderdag 24 oktober van 17.00 tot 18.00 uur.
 • Bijeenkomsten altijd op donderdag van 16.30 tot 18.00 uur in BHL Kuringen.
 • Data: 21/11/2019, 19/12/2019, 13/02/2020, 12/03/2020 en 02/04/2020

GROEP 5 - Eerste en tweede middelbaar

 • Startdag op dinsdag 22 oktober van 17.00 tot 18.00 uur.
 • Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 16.30 tot 18.00 uur in BHL Dusart.
 • Data: 03/12/2019, 14/01/2020, 03/03/2020 en 21/04/2020

Meer weten? Vraag uitleg in de jeugdafdeling, stuur ons een mailtje of surf naar www.kjv.be!

Kun je niet meedoen met een leesgroep?

Geen KJV-groep van jouw leeftijdsgroep in je buurt? Te oud of te jong om mee te lezen in de leesgroep? Voetbal wanneer de leesgroep samenkomt? Gewoon geen zin in een leesgroep? Dan word je Internetjurylid!

Dyslexie, slechtziend of blind?

Iedereen die wil moet mee kunnen doen met de KJV. Oók als je dyslexie hebt, of als je slechtziend of blind bent. Daarom bestaan er van de KJV-boeken van groep 2 tot en met 6 groteletterboeken en Daisy-luisterboeken. hoe werkt dit?

Online leren met de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Online-leren-met-de-bib.html dinsdag 10 september 2019 10:39:57

Leer waar en wanneer je wil! Digitale fotografie, tijdmanagement, de kunst van het masseren, een nieuwe taal leren en nog veel meer. Volg zoveel cursussen als je wil en neem alle tijd die je nodig hebt.

Op het online leerplatform kan je kiezen uit verschillende interactieve cursussen of webinars (een uiteenzetting door een specialist).

Wat heb je nodig?

 • een pc, tablet of smartphone en toegang tot het internet
 • een Mijn Bibliotheek-profiel*

Aan de slag!

 • Ga naar het online leerplatform
 • Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-gegevens*
 • Selecteer de cursus die je wil volgen


* Nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Maak er hier één aan.

 
 
In Focus, Havana 500 jaar https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Focus,-Havana-500-jaar.html donderdag 19 september 2019 12:55:58

Aaaah... mojitos, prachtige oude gebouwen, dikke sigaren, kleurrijke oldtimers, muziek op elke straathoek... Havana heeft het allemaal! De oude wijk van Havana is de grootste, nog intacte koloniale stad in de Amerika's en ze viert dit jaar haar 500-jarige bestaan.

Geen standaard geschiedenis, maar bewogen verhalen vertellen de historie van deze boeiende stad... en die zetten we graag een keer in focus! Je vindt onze selectie aan de halfronde tafel op de gelijkvloerse verdieping.

Stichting van Havana

De Spaanse conquistador Diego Velázquez de Cuéllar stichtte in 1515 de eerste stad in Cuba in het zuidoosten van het eiland. In 1519 volgde in het westen de stichting van "San Cristóbal de la Habana", de naam een samensmelting van het inheemse opperhoofd Habaguanex en de beschermheilige van de stad. Oorspronkelijk was Havana een handelshaven. In 1607 werd het de hoofdstad van de Spaanse kolonie Cuba. Ook werd Havana de belangrijkste havenstad van de Spanjaarden in de Nieuwe Wereld.

Koloniale veroveraars

Mid 18de eeuw had Havana meer dan 70 000 inwoners, de derde grootste stad in de Amerika's - achter Lima en Mexico City maar vóór Boston en New York. In 1762 werd de stad veroverd door Groot-Brittannië, dat haar het jaar daarop ruilde tegen Florida. Nadat de Spanjaarden de stad hadden teruggekregen maakten ze van Havana de best verdedigde stad van het eiland. Eind negentiende eeuw werd Cuba onafhankelijk toen de Spanjaarden het eiland verlieten, maar ondertussen deden de Amerikanen hun intrede...

Cuba als republiek

De Amerikaanse bezetting eindigde officieel met de inhuldiging van Tomás Estrada Palma, de eerste Cubaanse president, op 20 mei 1902. De invloed van Amerika bleef bestaan in de vorm van marionettenpresidenten, tot aan de Cubaanse Revolutie in 1959. De door de VS gesteunde dictator Batista moest de wijk nemen toen een zekere Fidel Castro de macht overnam. De VS reageert promt met een handelsembargo El Bloqueo (dat dit jaar zelfs nog verscherpt werd!). Havana is hét centrum van de Cubaanse revolutionaire regering, met de Plaza de la Revolución als paradeplaats.

Na het uiteenvallen van bondgenoot de Sovjetunie bedacht Fidel dat toerisme een mooie bron van inkomsten zou zijn. Oud Havana wordt UNESCO Werelderfgoed, geld stroomt binnen en renovatie dringt zich met mondjesmaat op. Na de dood van Fidel nam zijn broer Raul het presidentschap over.

Wat er na zijn dood zal volgen, weet niemand...

Boeken van onze gasten verzameld op één stand! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boeken-van-onze-gasten-verzameld-op-een-stand!.html maandag 23 september 2019 18:22:28

Op 27 september trapt Gerrit Valckenaers het tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen af (bij Boekhandel Grim, volzet) en wij maken ons klaar voor de komst van Niña Weijers op 12 oktober (BHL Dusart).

We zetten alle boeken - ook de oudere werken - van de gasten in deze reeks voor jullie op een rij op onze speciale themastand in de inkomhal. Handig, toch?

Reserveer je gratis plekje voor de lezingen hier!

Werelddag dementie, focusweekend op 5 en 6 oktober https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Werelddag-dementie,-focusweekend-op-5-en-6-oktober.html dinsdag 24 september 2019 10:33:21

Dementie wordt wel eens de ziekte van de toekomst genoemd, want het treft steeds meer mensen. Over dementie praten lucht op. Op een laagdrempelige manier vragen kunnen stellen... ook.

Na Werelddag Dementie op 21 september dragen we in het weekend van 5 en 6 oktober ons steentje bij en reiken kennis aan, die hopelijk kan helpen om de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun omgeving te behouden of te verbeteren.

Spreekuur dementie - panelgesprek 'Begint dementie altijd met vergeten?'

 • zaterdag 5 oktober om 10.30 uur - vestiging Dusart
 • Begint dementie altijd met vergeten? Dit is maar één van de vragen over dementie waarop je antwoord krijgt van experts in onze nieuwe reeks laagdrempelige panelgesprekken 'Spreekuur', i.s.m. Jessa Ziekenhuis.
 • Wie zijn de experts in het panel? Meer info + reserveer je gratis plekje.

Voor ik het vergeet - lezing door televisiemaker Wannes Deleu

 • zondag 6 oktober om 11.00 uur - vestiging Kuringen
 • Wannes Deleu leefde een maand bij zijn demente grootmoeder voor de 3-delige docureeks 'Voor ik het vergeet' op één. Hij vertelt over dementie, maar ook over het elkaar terugvinden over de ziekte heen.

Geen tijd om naar een activiteit te komen maar wel interesse in het thema? Er staan heel wat materialen uit onze collectie klaar om door jou geleend te worden op de speciale boekenstand in de inkomhal van vestiging Dusart.

David Dewulf over mindfulness... op de werkvloer https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/David-Dewulf-over-mindfulness-op-de-werkvloer.html dinsdag 24 september 2019 15:00:26

We spenderen een groot deel van ons leven op de werkvloer, een plek die veel uitdagingen met zich mee brengt. Een hoge werkdruk en stress liggen vaak aan de basis van een burn-out of andere stressgerelateerde klachten. Mindfulness biedt een oplossing om je veerkracht op het werk te versterken, zodat je je volle potentieel tot zijn recht kunt laten komen.

David Dewulf is opgeleid tot arts maar vooral gekend van zijn werk op het vlak van mindfulness. Hij richtte het Instituut voor Aandacht
en Mindfulness (I AM) op, dat niet alleen wetenschappelijk onderzoek doet maar ook opleidingen geeft en projecten zoals mindfulness voor jongeren ondersteunt. Dewulf werkt nauw samen met verschillende universiteiten om het effect van mindfulness verder te onderzoeken en schreef al twaalf boeken over mindfulness.

Op 12 oktober om 10.30 uur verwelkomen we David in de bib (vestiging Dusart), reserveer tijdig je gratis plekje!

In Focus Rembrandt van Rijn +1669 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Focus-Rembrandt-van-Rijn-1669.html dinsdag 24 september 2019 16:30:34

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 15 juli 1606 – Amsterdam, 4 oktober 1669), ook gekend als Rembrandt, was een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar. Hij geldt algemeen als een van de grootste schilders en etsers in de Europese kunst, en als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw.

Dit jaar is zijn 350ste sterfdatum. Tijd om de man en zijn zeer uitgebriede oeuvre te eren via onze In Focus-stand!

Zijn oeuvre

Rembrandt vervaardigde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen. Zijn werk behoort tot de barok. Zijn opmerkelijke beheersing van het spel met licht en donker, waarbij hij vaak scherpe contrasten (clair-obscur) gebruikte om zo de toeschouwer de voorstelling binnen te voeren, leidde tot levendige scènes vol dramatiek. Rembrandt beschouwde zichzelf vooral als een historie- en portretschilder.

De Nachtwacht

"De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren", beter bekend als "De Nachtwacht", is een schuttersstuk dat in 1642, na twee jaar schilderen, af was. Het schilderij is eigendom van de gemeente Amsterdam en behoort sinds 1808 tot de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. Het canvas toont de twee schutters uit de titel, vergezeld door andere militieleden, terwijl ze zich aan het opstellen zijn. "De Nachtwacht" is een van de beroemdste schilderijen ter wereld.

Gratis boekenkoffers in jouw klas https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gratis-boekenkoffers-in-jouw-klas.html dinsdag 24 september 2019 16:47:43

Profiteert jouw klas ook van een op maat gemaakte boekenkoffer? Vanaf dit schooljaar bieden we de boekenkoffers aan volgens een nieuw concept!

Als leerkracht heb je de mogelijkheid om uit een uitgebreide catalogus een selectie te maken van maximaal 50 materialen. Wij vullen dan jouw koffer, die je dan drie maanden lang in de klas kan inzetten.

Onze selectie varieert van moderne, populaire jeugdboeken tot boeken over maatschappelijke thema’s, echte klassiekers en allerhande meeslepende fictie. Ook voor leerlingen met leesproblemen zijn er boeken voorzien binnen onze selectie.

Meer weten? Hier vind je meer informatie en het reserveringsformulier.

Stefan Hertmans, proficiat! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Stefan-Hertmans,-proficiat!.html vrijdag 27 september 2019 11:25:08

“Het publiek heeft deze schrijver omarmd, in de buitenlandse pers gooit hij hoge ogen en ook in Nederland en Vlaanderen is de waardering voor zijn werk groot. De toekenning van de Constantijn Huygens-prijs onderstreept deze brede erkenning en bekroont een veelzijdig en groots oeuvre”, klinkt het in het juryrapport.

Stefan Hertmans, onder meer bekend van ‘Oorlog en terpentijn’ en meer recent 'De Bekeerlinge', heeft de prestigieuze Nederlandse Constantijn Huygens-prijs gewonnen. De prijs bekroont een Nederlandstalige schrijver voor zijn hele oeuvre. In de 72-jarige geschiedenis van de prijs is Hertmans nog maar de zevende Vlaming die de prijs ter waarde van 12.000 euro wint.

Hertmans' uitgebreide oeuvre van proza, poëzie, theater en essays is nadrukkelijk aanwezig in onze collectie.

We zetten zijn werk even extra in de aandacht op een speciale stand op de afdeling literatuur (eerste verdieping).

Expo - Bladwijzer op de wereld https://bibliotheek.hasselt.be/bladwijzeropdewereld maandag 30 september 2019 09:39:27

In onze erfgoedcollecties zitten heel wat prachtboeken verscholen. We halen ze met veel plezier uit hun geklimatiseerde cocon en tonen een keuze van belangrijke en fraaie werken. Deze boeken leggen elk op een ander vakgebied kennis vast en brengen deze kennis in beeld.

Deze vakgebieden zijn: planten, fruit, bomen, vogels, fossielen, landschappen, kastelen, neoklassieke gebouwen, archeologische voorwerpen en machines. Tevens laat deze tentoonstelling ook enkele bijzondere aanwinsten van de erfgoedcollecties van de laatste tien jaar zien.

Bibliotheek Hasselt Limburg is een openbare, een wetenschappelijke én een erfgoedbibliotheek. Als erfgoedbibliotheek beheert zij drie rijke collecties: de Collectie Limburgensia, de Cultuurhistorische Collectie en de Collectie Oude Drukken en Handschriften. Om de rijkdom van deze collecties aan het licht te brengen organiseert de bibliotheek jaarlijks een tentoonstelling.

Hedendaagse literatuurkring leest Alles wat is van James Salter https://bibliotheek.hasselt.be/alleswatis maandag 30 september 2019 15:49:49

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest Alles wat is van James Salter.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven

Erfgoedexpo Bladwijzer op de wereld https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Erfgoedexpo-Bladwijzer-op-de-wereld.html dinsdag 1 oktober 2019 15:12:28

BLADWIJZER OP DE WERELD

Mooie boeken uit de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg.

Tentoonstelling van 29 september 2019 tot en met 26 april 2020.

In onze erfgoedcollecties zitten heel wat prachtboeken verscholen. We halen ze met veel plezier uit hun geklimatiseerde cocon en tonen een keuze van belangrijke en fraaie werken uit eigen huis. Deze werken leggen elk op een ander vakgebied kennis vast en brengen het in beeld.

Deze vakgebieden zijn: planten, fruit, bomen, vogels, fossielen, landschappen, kastelen, neoklassieke gebouwen, archeologische voorwerpen en machines. Tevens laat deze tentoonstelling ook enkele bijzondere aanwinsten van de erfgoedcollecties van de laatste tien jaar zien.

Erfgoed uit eigen collectie

Bibliotheek Hasselt Limburg is een openbare, een wetenschappelijke én een erfgoedbibliotheek. Als erfgoedbibliotheek beheert zij drie rijke collecties: de Collectie Limburgensia, de Cultuurhistorische Collectie en de Collectie Oude Drukken en Handschriften. Om de rijkdom van deze collecties aan het licht te brengen organiseert de bibliotheek jaarlijks een tentoonstelling.

meer weten over de erfgoedcollecties

Wereldberoemd in Limburg | Kickoff Dusart met Jan Delvaux https://bibliotheek.hasselt.be/kickoff-Dusart woensdag 2 oktober 2019 09:32:04

De boeiende geschiedenis van het eerste provinciale rockconcours ter wereld.

Limbomania is dood, lang leve Limbomania! Popkenner Jan Delvaux komt op zaterdag 9 november om 11 u. in BHL Dusart de expo 'Wereldberoemd in Limburg - Limbomania 1997 -2017' op geheel eigen wijze feestelijk aftrappen. Met een introductie vol amusante weetjes en grappige ankedotes uit twee decennia Limbomania geeft de hoofdarchivaris van de Belpop de start van de expo. 

Wereldberoemd in Limburg | Kickoff Kuringen met Marco Z https://bibliotheek.hasselt.be/kickoff-Kuringen woensdag 2 oktober 2019 11:06:03

De boeiende geschiedenis van het eerste provinciale rockconcours ter wereld.

Limbomania is dood, lang leve Limbomania! Marco Z scoorde in 2012 een dikke radiohit met het catchy liedje "I'm a bird" De Hasseltse troubadour ging daarna verder op zijn muzikale pad met een paar fijne albums, leuke video's en véél concerten waaronder een tour met Sandra Kim waarin hij zijn Italiaanse roots muzikaal eerde.

Popkenner Jan Delvaux ontdekte dat Marco nog iets aan zijn rijkgevulde palmares mag toevoegen: hij is de absolute deelnamekampioen van 20 jaar Limbomania ! Met bands als The Berriegordies, Marco & The Cosmopolitan Cowboys, Man Man Man en nog een rits anderen was Marco jarenlang een vaste waarde tijdens Limbomania.

De ideale artiest dan ook om op zondag 10 november om 11 u. in BHL Kuringen de expo 'Wereldberoemd in Limburg - Limbomania 1997 -2017' met een fijn solo-concert feestelijk te komen aftrappen.

Lees jij mee met de KJV? https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lees-jij-mee-met-de-KJV.html vrijdag 4 oktober 2019 16:31:05

Met bijna 10 000 juryleden waren ze tijdens de vorige editie van de Kinder -en Jeugdjury! Binnenkort gaan we in BHL ook weer van start.

Lees je graag? Hou je van boeken? En praat je graag over jouw favoriete boeken? Dan ben je zeer welkom! Welke boeken worden gelezen?

Om wat meer te weten te komen kun je dit filmpje bekijken!

KJV startdag groep 3 en groep 4 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/KJV-startdag-groep-3-en-groep-4.html maandag 7 oktober 2019 08:23:28

Lees je graag? Hou je van boeken? En praat je graag over jouw favoriete boeken? Schrijf je dan in bij onze KJV-leesclub! Je wordt lid van de grootste kinderjury van Vlaanderen! En je beslist welk boek jij het beste vindt en wie met de prijs van “beste jongerenboek” aan de haal gaat.

Praktisch

Tussen oktober en maart leest elk lid 8 boeken. Leden komen naar de leesclub in de bib en vertellen mekaar wat ze ervan vonden. De leesclub komt minstens 4 keer samen. BHL organiseert deze leesclub vanaf het derde leerjaar en tot en met het tweede middelbaar.

GROEP 3 - Derde en vierde leerjaar

 • Startdag op donderdag 24 oktober van 17.00 tot 18.00 uur.
 • Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 16.30 tot 18.00 uur in BHL Kuringen.
 • Data : 19/11/2019, 17/12/2019, 11/02/2020, 10/03/2020 en 31/03/2020

GROEP 4 - Vijfde en zesde leerjaar

 • Startdag op donderdag 24 oktober van 17.00 tot 18.00 uur.
 • Bijeenkomsten altijd op donderdag van 16.30 tot 18.00 uur in BHL Kuringen.
 • Data: 21/11/2019, 19/12/2019, 13/02/2020, 12/03/2020 en 02/04/2020

Meer weten? Vraag uitleg in de jeugdafdeling, stuur ons een mailtje of surf naar www.kjv.be.

KJV startdag groep 5 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/KJV-startdag-groep-5.html maandag 7 oktober 2019 08:37:29

Lees je graag? Hou je van boeken? En praat je graag over jouw favoriete boeken? Schrijf je dan in bij onze KJV-leesclub! Je wordt lid van de grootste kinderjury van Vlaanderen! En je beslist welk boek jij het beste vindt en wie met de prijs van “beste jongerenboek” aan de haal gaat.

Praktisch

Tussen oktober en maart leest elk lid 8 boeken. Leden komen naar de leesclub in de bib en vertellen mekaar wat ze ervan vonden. De leesclub komt minstens 4 keer samen. BHL organiseert deze leesclub vanaf het derde leerjaar en tot en met het tweede middelbaar.

GROEP 5 - Eerste en tweede middelbaar

  • Startdag op dinsdag 22 oktober van 17.00 tot 18.00 uur.
  • Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 16.30 tot 18.00 uur in BHL Dusart.
  • Data: 03/12/2019, 14/01/2020, 03/03/2020 en 21/04/2020

Meer weten? Vraag uitleg in de jeugdafdeling, stuur ons een mailtje of surf naar www.kjv.be.

De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden https://bibliotheek.hasselt.be/dictee maandag 7 oktober 2019 10:11:08

Schrijf je chocoladecakeje, chocoladecakje of chocolade-cakeje? Met of zonder streepje? Met of zonder e? 
Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en de krant De Standaard nodigen je uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Verwacht je aan een uniek taalspel dat je spellingkennis en creativiteit uitdaagt.

De tekst is geschreven door jong talent. Daarvoor schreef Creatief Schrijven vzw een wedstrijd uit. Juryleden Ludo Permentier en Katrijn Van Bouwel selecteerden drie teksten. Die werden voorgelegd aan de bibliotheeksector op de conferentie ‘Informatie aan Zee’. De bibs kozen daar overtuigd voor de tekst van Annika Cannaerts uit Borgerhout. Haar verhaal wordt op 6 december simultaan voorgelezen in meer dan 100 bibs.

Twee toppers van gasten komend weekend! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Twee-toppers-van-gasten-komend-weekend!.html maandag 7 oktober 2019 11:29:19

Komende zaterdag staan twee toppers in onze bib! Helemaal gratis.

Tussen 2 Lijnen met Niña Weijers - Kamers, antikamers

Nederlandse schrijver Niña Weijers komt haar nieuwe boek Kamers, antikamers voorstellen. Over de grens gooide ze onlangs hoge ogen met haar recente deelname aan De Slimste Mens, maar waar we het hier over gaan hebben zijn uiteraard haar literaire kunsten. Niña is ook gekend van haar debuut 'De Consequenties' dat bekroond werd met o.a. de Gouden Uil Publieksprijs 2015 en vertaald werd naar o.a. het Engels, Duits en Frans. Hasselt literatuurcriticus Sofie Gielis zal haar interviewen.

lees meer | reserveer

Week van de veerkracht - David Dewulf over Mindfulness op de werkvloer

Een hoge werkdruk en stress liggen vaak aan de basis van een burn-out of andere stressgerelateerde klachten. Mindfulness biedt een oplossing om je veerkracht op het werk te versterken, zodat je je volle potentieel tot zijn recht kunt laten komen. David Dewulf is opgeleid tot arts maar vooral gekend van zijn werk op het vlak van mindfulness. Hij doet niet alleen wetenschappelijk onderzoek maar geeft ook opleidingen en ondersteunt projecten zoals mindfulness voor jongeren.

lees meer | reserveer

Gebruik je fantasie, nu zondag in vestiging Kuringen! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gebruik-je-fantasie,-nu-zondag-in-vestiging-Kuringen!.html maandag 7 oktober 2019 12:42:40

Een fantasierijke kennismaking met druktechniek - Workshop door Artforum

Nu zondag duiken we in boeken en komen van alles te weten over monsters: lieve, stoute en ook wel hele bijzondere.

Heeft jouw monster misschien tien ogen, scherpe tanden, vleugels, klauwen…en kan hij zwemmen, vuur spuwen of misschien wel breakdancen? We knippen uit schuimrubber ons curieuze monster en drukken met een echte inktrol, drukinkt en vooral veel fantasie.

Zondag, voorleesdag!

Alleen al luisteren naar verhalen prikkelt je fantasie! Zondag voorleesdag is er voor kinderen van 4 tot 7 jaar. En geloof het maar, de luisteroortjes gaan ervan gloeien.

 • Gratis en voor iedereen van 4 tot 7 jaar
 • van 11 tot 11.30 uur élke zondag!
 • kom gewoon af en sluit aan, je hoeft je niet in te schrijven op voorhand.
Jan Hautekiet - Ons moeder zei altijd https://bibliotheek.hasselt.be/onsmoeder maandag 7 oktober 2019 13:59:21

Op basis van het boek ‘Ons moeder zei altijd’ dat Jan Hautekiet samen met Veronique De Trier schreef, vertelt hij over de mooiste wijsheden van onze ouders en grootouders. Iedereen herinnert zich wel de levenswijsheden die vader of moeder, opa of oma vaak uitentreuren meegaven aan hun kinderen en kleinkinderen. Ze komen voor in alle toonaarden en lengtes. Sommige overbezorgd of belerend, andere heel spits of grappig zoals: “Als mijn grootmoeder wieltjes had, was het een karretje” of “Alles waar een ‘te’ voor staat is slecht, behalve tevreden”. Het wordt een lezing vol nostalgie die al die wijsheid van vroeger tot nieuw leven brengt.

SCREEN IT installatie aan de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/SCREEN-IT-installatie-aan-de-bib.html dinsdag 8 oktober 2019 15:52:11

Schermen, schermen, schermen…. je kunt er vandaag niet meer naast kijken. We werken achter schermen, ontspannen voor schermen en checken tot 250 keer per dag een schermpje dat in je handpalm past.

SCREEN IT staat stil bij de impact van onze schermcultuur op hedendaagse kunst. Kom ontdekken hoe TV, video, Internet of VR kunstenaars beïnvloeden. Privacy, fake news, bitcoins of AI – nog nooit was een hedendaagse kunst zo ‘hedendaags’.

Neem je tijd voor twee centrale expo’s op de Corda Campus (Hasselt) en op C-mine (Genk) en laat je inspireren door de parallelle events in de twee steden. SCREEN IT loopt van 5 oktober 2019 tot en met 5 januari 2020.

Fake News - installatie aan de bib

Op 10 april 2018 moest Mark Zuckerberg getuigen voor het US Congress. Fake News toont de gehele hoorzitting op drie verschillende schermen. In Fake News worden gezichtsfilters gebruikt als een visuele kritiek op Zuckerberg en de leden van de commissie en hun visie op fake news - vals nieuws, de privacy van Facebookgebruikers en de mogelijk toekomstige reglementering van Facebook. Fake News toont een eerlijker beeld van de verschuivende machtsverhoudingen tussen techbedrijven en politiek.

De kunstenaar - Jeroen van Loon

De projecten van Jeroen van Loon (NL, °1980) bevinden zich op het snijvlak van technologie en hedendaagse cultuur. Zijn fascinatie draait om de (non-) impact van digitale technologie binnen onze samenleving. In zijn werk documenteert en visualiseert hij digitale cultuur, zowel online als offline. Jeroen van Loon behaalde in 2010 de master Design for Digital Cultures aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zijn afstudeerproject ‘Van Digitaal Naar Analoog’ werd door Bright Magazine als één van de meest innovatieve projecten van 2010 bestempeld. In 2012 gaf hij een korte TEDtalk in Amsterdam.

Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995 - 2017 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Wereldberoemd-in-Limburg-Limbomania-1995-2017.html dinsdag 8 oktober 2019 16:36:38

De boeiende geschiedenis van het eerste provinciale rockconcours ter wereld.

Limbomania is dood, lang leve Limbomania! In 2017 won Fornet de allerlaatste editie van het provinciale rockconcours dat sinds 1995 een springplank was voor bands om alvast even ‘wereldberoemd in Limburg’ te zijn.

Tijd dus voor een terugblik op de wedstrijd waarin bekende artiesten als Tim Vanhamel, Buscemi, Faisal en Marco Z een eerste keer de neus aan het venster staken.

De expo

‘Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995-2017’ vertelt leuke verhalen uit ruim twee decennia Limburgse popmuziek aan de hand van cassettes, affiches, handgeschreven inschrijvingsformulieren, foto’s, flyers, bandbio’s, …

De expo start op 9 november in BHL Dusart met een introductie door Jan Delvaux en op 10 november in BHL Kuringen met een solo-concert door Marco Z. Schrijf je even in als je erbij wil zijn!

SCREEN IT - Stadstriënnale Hasselt-Genk https://bibliotheek.hasselt.be/screenit woensdag 9 oktober 2019 10:04:50

Schermen, schermen, schermen…. je kunt er vandaag niet meer naast kijken. We werken achter schermen, ontspannen voor schermen en checken tot 250 keer per dag een schermpje dat in je handpalm past.

SCREEN IT staat stil bij de impact van onze schermcultuur op hedendaagse kunst. Kom ontdekken hoe TV, video, Internet of VR kunstenaars beïnvloeden. Privacy, fake news, bitcoins of AI – nog nooit was een hedendaagse kunst zo ‘hedendaags’.

Neem je tijd voor twee centrale expo’s op de Corda Campus (Hasselt) en op C-mine (Genk) en laat je inspireren door de parallelle events in de twee steden. SCREEN IT loopt van 5 oktober 2019 tot en met 5 januari 2020.

Bij Bibliotheek Hasselt Limburg kan je het kunstwerk van Jeroen van Loon terug vinden.

Nobelprijs literatuur voor Olga Tokarczuk en Peter Handke https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nobelprijs-literatuur-voor-Olga-Tokarczuk-en-Peter-Handke.html vrijdag 11 oktober 2019 12:18:17

In Stockholm zijn gisteren de winnaars van de Nobelprijzen voor Literatuur bekendgemaakt: de Oostenrijker Peter Handke (2019) en de Poolse Olga Tokarczuk (2018).

In vestiging Dusart zetten we hun werk in de kijker, je vindt een speciale themastand op de afdeling literatuur op de eerste verdieping.

Peter Handke

Peter Handke (76) is de winnaar van dit jaar. Hij is een toneelschrijver, dichter en essayist. Zijn debuutroman is "De wespen" uit 1966. Hij is een groot vernieuwer van het theater vanaf de jaren 60. In zijn toneelstuk "Publikumsbeschimpfung" keert hij de rollen van het theater om: de acteurs beschimpen het publiek. Hij schreef in een vernieuwende oneerbiedige taal ook boeken die verfilmd zijn, zoals "De linkshandige vrouw" en "De angst van de doelman voor de strafschop". Hij is een controversiële auteur. In de jaren 90 haalde hij het nieuws met zijn begrip voor de Serviërs tijdens de Joegoslavische oorlogen.

De prijs voor Handke wordt door de Academie als volgt gemotiveerd: "Handke krijgt de prijs voor zijn invloedrijke werk dat met taalkundige spitsvondigheid de periferie van de menselijke ervaring heeft verkend".

Peter Handke in onze collectie

Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk (57) heeft de prijs voor 2018 gekregen. Zij won vorig jaar ook al de Man Booker International Prize voor "De rustelozen". Zij is therapeute en heeft vaak met probleemjongeren gewerkt. Ze brak in 1996 door met "Oer- en andere tijden". Ze heeft een eigenzinnige stijl en schrijft vooral over de geschiedenis van de joden van de 17e tot de 21e eeuw, onder meer in "De rustelozen". Haar meest recente werk en ook haar meesterwerk tot nu toe is de historische roman "De Jacobsboeken" uit 2014. Ze is activistisch en sterk gekant tegen de huidige overheid in Polen.

Tocarczuk krijgt de Nobelprijs 2018 "voor haar verbeeldende vertelkunst en haar encyclopedische passie die het overschrijden van grenzen als een manier van leven beschrijft".

Olga Tokarczuk in onze collectie

Start to sleep - workshop https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Start-to-sleep-workshop.html dinsdag 15 oktober 2019 10:13:17

Op 27 oktober draaien we de klokken weer naar winteruur. 's Avonds vroeger donker, problemen met in slaap te vallen of net om op te staan...

Bereid je voor en kom op zondag 20 oktober luisteren welke stappen je kunt ondernemen om de klok te slim af te zijn.

Start to sleep

Psychologe Annelies Smolders begeleidt al jaren met veel succes mensen met slaapproblemen. Ze pakt met de therapie van Start To Sleep alle slaapproblemen aan, van niet kunnen inslapen, tot niet kunnen doorslapen, te vroeg wakker worden, piekeren, slaapmedicatie,... Zij hielp reeds duizenden slechte slapers.

Tijdens deze lezing krijg je ook meer informatie over de juiste slaaptechnieken en verruim je jouw kennis over slaap.

Praktisch

 • zondag 20 oktober
 • 10.30 tot 12.30 uur
 • vestiging Kuringen
 • gratis, er zijn nog enkele plekjes schrijf je snel in!
Sinterklaas leest voor https://bibliotheek.hasselt.be/sinterklaas dinsdag 15 oktober 2019 14:52:06

Wanneer zes december nadert, stijgt de spanning in de bibliotheek: wie heeft altijd op tijd zijn boeken ingeleverd, en wie oh wie is verantwoordelijk voor dat ezelsoor? Deugnieten pas maar op! Want Sinterklaas komt in hoogsteigen persoon kijken wie er braaf geweest is dit jaar. Maar voor hij zijn grote boek bovenhaalt, belandt hij weer in een knotsgekke situatie. Kom luisteren, kijken en vooral genieten.

Algemene rondleiding https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Algemene-rondleiding.html woensdag 16 oktober 2019 13:41:12

Tijdens deze algemene gratis rondleiding belichten we eerst de opdracht en de doelstellingen van onze bibliotheek. Vervolgens worden de collecties en de dienstverlening uitgebreid besproken.

Na de rondgang door de volledige bibliotheek geven we een korte introductie over het gebruik van onze catalogus. Dit is immers hét instrument dat jou in staat stelt, ook van thuis uit , om de juiste materialen te vinden in onze uitgebreide collectie.
De betaalautomaat en het internetgebruik komen ook aan bod in deze rondleiding.

Algemene rondleiding https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/73744-Algemene-rondleiding.html woensdag 16 oktober 2019 14:00:02

Tijdens deze algemene gratis rondleiding belichten we eerst de opdracht en de doelstellingen van onze bibliotheek. Vervolgens worden de collecties en de dienstverlening uitgebreid besproken.

Na de rondgang door de volledige bibliotheek geven we een korte introductie over het gebruik van onze catalogus. Dit is immers hét instrument dat jou in staat stelt, ook van thuis uit , om de juiste materialen te vinden in onze uitgebreide collectie.
De betaalautomaat en het internetgebruik komen ook aan bod in deze rondleiding.

Algemene rondleiding https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/73745-73744-Algemene-rondleiding.html woensdag 16 oktober 2019 14:01:22

Tijdens deze algemene gratis rondleiding belichten we eerst de opdracht en de doelstellingen van onze bibliotheek. Vervolgens worden de collecties en de dienstverlening uitgebreid besproken.

Na de rondgang door de volledige bibliotheek geven we een korte introductie over het gebruik van onze catalogus. Dit is immers hét instrument dat jou in staat stelt, ook van thuis uit , om de juiste materialen te vinden in onze uitgebreide collectie.
De betaalautomaat en het internetgebruik komen ook aan bod in deze rondleiding.

Rondleiding Digitale bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Rondleiding-Digitale-bibliotheek.html woensdag 16 oktober 2019 14:03:47

Tijdens deze introductie maak je kennis met de betaalautomaat, het internetgebeuren, ook draadloos internet, en de printfaciliteiten. De focus ligt echter op de digitale bibliotheek.

Je maakt kennis met een set kwaliteitsvolle websites, een massa informatie in gebuiksvriendelijke online bestanden en databanken. Je vindt hier zowel wetenschappelijke informatie als digitale bronnen die verwijzen naar overheid, organisaties, cultuur, ontspanning en actualiteit. 

In totaal worden er ongeveer 230 websites en 30 databanken aangeboden.

Rondleiding Digitale bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/73747-Rondleiding-Digitale-bibliotheek.html woensdag 16 oktober 2019 14:35:40

Tijdens deze introductie maak je kennis met de betaalautomaat, het internetgebeuren, ook draadloos internet, en de printfaciliteiten. De focus ligt echter op de digitale bibliotheek.

Je maakt kennis met een set kwaliteitsvolle websites, een massa informatie in gebuiksvriendelijke online bestanden en databanken. Je vindt hier zowel wetenschappelijke informatie als digitale bronnen die verwijzen naar overheid, organisaties, cultuur, ontspanning en actualiteit. 

In totaal worden er ongeveer 230 websites en 30 databanken aangeboden.

Rondleiding Digitale bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/73748-73747-Rondleiding-Digitale-bibliotheek.html woensdag 16 oktober 2019 14:36:59

Tijdens deze introductie maak je kennis met de betaalautomaat, het internetgebeuren, ook draadloos internet, en de printfaciliteiten. De focus ligt echter op de digitale bibliotheek.

Je maakt kennis met een set kwaliteitsvolle websites, een massa informatie in gebuiksvriendelijke online bestanden en databanken. Je vindt hier zowel wetenschappelijke informatie als digitale bronnen die verwijzen naar overheid, organisaties, cultuur, ontspanning en actualiteit. 

In totaal worden er ongeveer 230 websites en 30 databanken aangeboden.