Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2019 Smartsite Leerkracht (in opleiding)? Vraag je OLE-kaart aan! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Vraag-je-OLE-kaart-aan!.html dinsdag 13 september 2016 17:19:02

Ben jij leerkracht of leerkracht in opleiding?

Vraag dan zo snel mogelijk je OLE-kaart (onderwijs- en leesbevorderingskaart) aan via het aanvraagformulier. Breng het aanvraagformulier volledig ingevuld mee bij je volgende bezoek aan de BHL. Dan kan je het hele schooljaar genieten van verschillende voordelen op maat.

Ontdek hier alle informatie over de OLE-kaart.  

De Leesbeesten april https://bibliotheek.hasselt.be/leesbeesten_KAL vrijdag 4 mei 2018 11:37:43

De bib heeft enorm veel kinderboeken, -strips, -cd’s en -dvd’s. Daar valt een hoop mee te doen! Dat doen we dan ook in De Leesbeesten, elke laatste woensdag van de maand in de bib vestiging Kuringen. Daar gebeurt veel meer dan alleen maar luisteren. We gaan samen aan de slag met woorden en teksten. We verzinnen nieuwe verhalen, schrijven poëzie, improviseren en spelen een stukje toneel. Telkens staat er een nieuw thema of een nieuwe schrijver centraal. Doe mee: het is beestig leuk!

VIP in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/vipindebib vrijdag 11 mei 2018 11:35:00

Het zesde leerjaar, eindpunt van het basisonderwijs en dus ook het eindpunt van ons traject door de jeugdbib. Als kleuter kon je leren welke materialen er in de bib staan. In het tweede leerjaar kreeg je tips om een boek te zoeken dat bij je past. Na het vierde leerjaar heeft de catalogus geen geheimen meer voor je. En nu gaat het nog een versnelling hoger.

Je leert vestiging Dusart beter kennen, waar je in teams vragen oplost en opdrachten uitvoert. Elk vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van het school-jaar reiken we namelijk de viptrofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld. Hen staat een leuke verrassing te wachten…

Tussen 2 lijnen met Chris de Stoop https://bibliotheek.hasselt.be/chrisdestoop dinsdag 17 juli 2018 16:06:04

Chris de Stoop, vooral gekend als schrijver van onderzoeksjournalistiek, heeft de laatste jaren de omslag gemaakt naar fictie. Fictie met een stevige poot in de realiteit, dat wel. In mei komt hij zijn laatste telg "Wanneer het water breekt" voorstellen.

De auteur

Chris de Stoop (1958) is auteur van spraakmakende boeken en schreef ruim dertig jaar reportages voor het tijdschrift Knack. Zijn werk werd bekroond met journalistieke en literaire prijzen. In zijn debuut "Ze zijn zo lief, meneer" (1992) beschreef hij de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving De Stoop voor het vervolg "Zij kwamen uit het Oosten" de Gouden Uil Publieksprijs. In "Vrede zij met u, zuster" (2010) schreef De Stoop als eerste over Belgische jihadisten die naar Syrië en Irak reisden. Zijn boek "Dit is mijn hof" (2015), over de teloorgang van het boerenland, was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door, stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs en werd onderscheiden met de Confituur Boekhandelsprijs. De Stoops laatste boek, "Wanneer het water breekt", vertelt een universeel, aangrijpend verhaal over de diepe breuk die migratie is.

Het boek

Dit is het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een tijd geleden hun vaderland ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Gwen bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt nu met haar eigenheid.

Het is ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee: een kleine gemeenschap van met elkaar verknoopte levens, bijeengebracht op een beslissend moment. Niet iedereen heeft het overleefd. Sommigen voelden zich verloren. Anderen werden dokter, ingenieur, bankier of ondernemer.

"Wanneer het water breekt" is het verhaal van de diepe breuk die migratie is – voor de betrokkenen en voor de bevolking. Hoe komen migrant en maatschappij tot een nieuwe vorm van samenleven? Een verhaal van deze tijd, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop, die de familie al jaren kent en met tientallen reisgenoten sprak.

Nieuwe lezingenreeks Tussen 2 lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuwe-lezingenreeks-Tussen-2-lijnen.html dinsdag 17 juli 2018 16:34:25

Tussen 2 lijnen
een structurele en intense samenwerking tussen Bibliotheek Hasselt Limburg en CCHA

De zaterdaglezingen in vestiging Dusart kennen een lange en goede traditie. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven. Ook Cultuurcentrum Hasselt neemt al een tijdje deze zogenaamde ‘maatschappelijke opdracht’ op. Beide huizen organiseerden lezingen fictie en non-fictie onder de noemers "Luistervinken" en "Tussen de lijnen".

Nu bundelen we de krachten. Via "Tussen 2 lijnen" werken BHL en CCHA voortaan intens samen om spitante auteurs en sprekers naar Hasselt te halen.

In seizoen 18-19 doen we dat 10 keer, en wel in twee formules. Vijf maal op vrijdagmiddag in boekhandel Grim (waar we ook een broodje voorzien), vijf maal op zaterdagnamiddag in Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart.

De line-up in BHL Dusart

13 oktober – Ine Roox – Een jaar met Trump
1 december – Lara Taveirne - Kerkhofblommenstraat
9 februari – Maud Vanhauwaert – Zotte mix en speelse verhalen
16 maart – Ilja Leonard Pfeijffer – nieuwe, te verschijnen roman
11 mei – Chris de Stoop - Wanneer het water breekt

De line-up in Boekhandel Grim

28 september - Rick De Leeuw & Rombout Nijssen - Verbeter de wereld
26 oktober – Toni Coppers - Nordic noir & Vlaamse volbloedthriller
30 november – Toon Horsten – De pater en de filosoof
22 februari – Kim Duchateau – Beeldtaal
29 maart – Pianoboek - Het pianokerkhof van José Luís Peixoto

Praktisch

• Tickets voor Tussen 2 lijnen kosten 5€ en zijn te koop

o online op www.ccha.be;
o aan de kaartverkoop in het CCHA;
o telefonisch 011 22 99 33.

• Bijkomende info vind je hier terug.

De naam van de roos van Umberto Eco https://bibliotheek.hasselt.be/denaamvanderoos donderdag 19 juli 2018 14:21:43

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest De naam van de roos van Umberto Eco.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Bob Dylan, van Freewheelin' tot Nobelprijs https://bibliotheek.hasselt.be/bobdylan donderdag 19 juli 2018 14:33:48

Zijn naam viel al jaren als kanshebber maar pas in 2016 was het zover: Bob Dylan kreeg als eerste zanger de nobelprijs voor de literatuur. Maar moest hij deze prestigieuze literatuurprijs wel krijgen?

Vanuit deze vraag gaan we grasduinen in het gigantische oeuvre van Bob Dylan. We beloven niet dat je naar huis gaat met een duidelijke ja of neen. Maar we geven je wel handvaten mee om dieper te graven in de songs van Bob Dylan en er nog meer van te genieten.

Kom ook naar de Leesbeestenclub! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Kom-ook-naar-de-Leesbeestenclub!.html maandag 3 september 2018 14:39:44

Woensdag 24 oktober is de volgende samenkomst met de leesbeesten!

Kom zeker mee vliegen in verhalen, dromen van letters en goochelen met woorden.
Griezelen, grappen en avontuur. Zo'n dikgevuld anderhalf uur. 
Dat is dolle pret voor iedereen vanaf het 3e leerjaar.

De leesbeesten komen in 2018-2109 samen op:
 26 september 2018
 24 oktober 2018
 28 november 2018
 19 december 2018
 30 januari 2019
 27 februari 2019
 27 maart 2019
 24 april 2019
 29 mei 2019


Dat is dus elke laatste woensdag van de maand van 14.00 tot 15.30 uur.
Meedoen is gratis en vooraf inschrijven hoeft niet.

Startdag Kinder- en jeugdjury Vlaanderen https://bibliotheek.hasselt.be/KJV maandag 24 september 2018 09:02:49

KJ… Wat?
KJV of Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. In de bib komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.

Lees je graag? Hou je van boeken? En praat je graag over jouw favoriete boeken? Schrijf je dan in bij onze KJV-leesclub! Je wordt lid van de grootste kinder- en jeugdjury van Vlaanderen! En je beslist welk boek jij het beste vindt en wie met de prijs van “beste boek” aan de haal gaat.

Tussen oktober en april lees je 8 boeken. Je komt naar de leesclub in de bib en vertelt wat je ervan vond. De leesclub komt minstens 4 keer samen.

GROEP 3


Derde en vierde leerjaar
Startdag op dinsdag 16 oktober om 17 uur
Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 17 tot 18 uur op 13/11, 11/12, 12/02 en 12/03
BHL Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 55, 3511 Kuringen

GROEP 4


Vijfde en zesde leerjaar
Startdag op donderdag 18 oktober om 17 uur
Bijeenkomsten altijd op donderdag van 17 tot 18 uur op 15/11, 13/12, 14/02 en 14/03
BHL Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 55, 3511 Kuringen

GROEP 5


Eerste en tweede middelbaar
Startdag op dinsdag 23 oktober om 17u
Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 17 tot 18.30 uur op 27/11, 29/01, 26/02 en 23/04
BHL Dusart, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt

MEER WETEN?
Vraag uitleg in de jeugdafdeling,
stuur een mailtje naar bibliotheek.jeugd@hasselt.be
of surf naar www.kjv.be

INTERESSE?
Stuur een mailtje naar bibliotheek.jeugd@hasselt.be

foto: © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Lees mee! Kinder- en jeugdjury Vlaanderen. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lees-mee!-Kinder-en-jeugdjury-Vlaanderen.html maandag 24 september 2018 09:38:41

Update!

Alle groepen zijn vol goesting van start gegaan!

Te laat? Je kunt nog steeds aansluiten bij de volgende samenkomst, zie data hieronder. Zeer welkom!


Lees je graag?

Hou je van boeken?

Babbel je graag over jouw favoriete boeken?

Jawel, jij bent de ideale deelnemer voor onze KJV-leesclub! Als lid van de grootste kinder- en jeugdjury van Vlaanderen beslis jij welk boek je het beste vindt en wie met de prijs van “beste boek” aan de haal gaat.

Je start in oktober en tot april lees je 8 boeken. Je komt naar de leesclub in de bib en vertelt wat je ervan vond. De leesclub komt minstens 4 keer samen in deze periode.

Interesse? Lees hier meer over KJV en plan de data van de leesclub al in!

foto: © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Boekstartdag https://bibliotheek.hasselt.be/boekstartdag vrijdag 2 november 2018 13:29:05

Tijdens de Boekstartdag zetten we onze deuren wijd open voor de allerkleinsten en hun gezin. We organiseren fijne activiteiten voor jullie baby’s en peuters.

‘Op zee’ is een speciale theatervoorstelling voor de allerkleinste kindjes vanaf 3 tot 18 maanden door Theater Kukulu. Het is de eerste ervaring met theater, muziek, poppen en vooral een bijzondere tijd samen met papa en/of mama.  Ontmoet de vier matrozen en ontdek het reilen en zeilen van hun leven.

Workshop: Met boeken op de theaterplanken https://bibliotheek.hasselt.be/spoor6 vrijdag 2 november 2018 13:51:21

Heb jij soms zin om zelf de hoofdrol te spelen in een boek? Of zie je de gebeurtenissen uit een boek voor je ogen gebeuren? Vind je het leuk stukjes luidop te lezen? Dan is deze workshop van Theater Spoor 6 iets voor jou!

Fragmenten, personages, prenten en situaties uit nieuwe en klassieke kinder- en jeugdboeken geven ons veel zin om te beginnen spelen en acteren. En dat mag je letterlijk nemen. We bouwen het decor met stapels boeken en planken. Met petten, mutsen en sjaals spelen we de hoofdrol in de grappigste of de spannendste verhalen. Je hebt geen ervaring nodig!

Ten slotte verkennen we de boeken waarmee we aan de slag gingen. Zin om te beginnen lezen? Een portie leeskriebels krijg je er zomaar bovenop.

Begeleiding: Jesse Van de Kerckhove (beste boekenjuf 2014)

Historische strips in de klas https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Historische-strips-in-de-klas.html dinsdag 20 november 2018 09:31:55

Gebruik je al strips in je klas om historische thema's op een leuke manier visueel te illustreren? Goed nieuws dan, onze lijsten van historische stripverhalen voor het secundair onderwijs zijn helemaal geüpdatet.

Er is per graad een lijst waarin je per geschiedkundige periode een selectie krijgt van de stripverhalen in onze collectie.

Vraag de lijst aan en laat je inspireren!

Dansworkshop ‘Ik ben Nelson’ met Dafne Maes https://bibliotheek.hasselt.be/ikbenNelson woensdag 12 december 2018 15:11:55

‘Nelsons dansboek’ is een heerlijk dansboek. Vandaag nodigt Nelson je uit om samen met je mama, papa, oma of opa zelf te dansen. Geen voorgekauwde pasjes. Niets moet op de maat van de muziek en tellen hoeft al helemaal niet. Met prikkels uit de hedendaagse dans word je samen uitgedaagd om je eigen bewegingstaal te ontdekken en leer je hoe je een choreografie uitschrijft.

Doen jullie mee? 

Dafne Maes is auteur van ‘Nelsons dansboek’. Ze is jullie gids in deze verrassende workshop. 

Tentoonstelling Gansanders https://bibliotheek.hasselt.be/tentoonstelling-gansanders donderdag 13 december 2018 15:01:18

Kom, kijk, ontdek en laat je inspireren door Gansanders, een tentoonstelling en een reuzeganzenbord over angsthazen, vrolijke vossen en beresterke kikkers. Met Gansanders brengt Rasa vzw illustraties over dieren samen in een kunstenkabinet. Het kunstenkabinet toont werk van vernieuwende jeugdillustratoren, zoals onder meer Kitty Crowther, Goele Dewanckel, Isabelle van den Abeele, Nils Pieters en Joris Thys. Een tafelgroot ganzenbord nodigt je daarnaast uit om actief te spelen en de symboliek van de dieren te onderzoeken. Dit spel zet je aan om te kijken, denken, voelen en doen.

Lerarenkaart 2019 ligt klaar! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lerarenkaart-2019-ligt-klaar!.html vrijdag 14 december 2018 11:47:36

Leerkrachten!

2562 lerarenkaarten liggen vanaf nú op jou te wachten in onze beide vestigingen! Kijk op www.waarismijnlerarenkaart.be, dan weet je in welke bib je moet zijn.

Vertel het goede nieuws zeker verder aan je collega's, dan kunnen jullie snel van de voordelen beginnen genieten!

meer info

Ooit gemist? Terugblik op twaalf jaar erfgoedtentoonstellingen https://bibliotheek.hasselt.be/ooitgemist maandag 17 december 2018 11:55:02

Ooit gemist? een terugblik

De tentoonstelling ‘Ooit gemist?’ biedt een kijk op de erfgoedcollecties van de bibliotheek en op het erfgoedgebeuren van de laatste twaalf jaren.

De inhoud

Om de rijkdom van de collecties - die veilig weggeborgen liggen - zichtbaar te maken voor het brede publiek, kiest de BHL ervoor om regelmatig tentoonstellingen te organiseren. Sinds 2007 zijn niet minder dan 27 tentoonstellingen met de eigen collectiestukken opgezet.

Enerzijds werd ingespeeld op thema’s die leefden in het erfgoedveld. Zo was er in 2014 de tentoonstelling 'Bewogen' over de Eerste Wereldoorlog en in 2015 de expo 'Napoleon'. Anderzijds staan er collecties of deelcollecties in de kijker naar aanleiding van projecten van preventieve conservering, catalogisering en digitalisering. Zo kwamen in 2008-2009 de prentbriefkaarten, in 2012-2013 de oude drukken en in 2016-2017 de bouwtekeningen aan bod.

Wie zich verder wil verdiepen in de onderwerpen kan nog altijd gratis de brochures van de tentoonstellingen verkrijgen aan het informatiepunt op de gelijkvloerse verdieping.

Ooit gemist? Herbeleef ons erfgoed! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Ooit-gemist-Herbeleef-ons-erfgoed!.html maandag 17 december 2018 14:56:23

Al twaalf jaar laat de Dienst Erfgoed van onze bibliotheek via eigen tentoonstellingen zien wat er allemaal aan schatten verborgen ligt in ons depot en onze magazijnen.

De tentoonstelling 'Ooit gemist? Terugblik op twaalf jaar erfgoedtentoonstellingen' laat je opnieuw genieten van de prachtigste stukken uit onze erfgoedcollecties.

Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van vestiging Dusart.

IN FOCUS – Wereld Autisme Dag https://bibliotheek.hasselt.be/IN-FOCUS-autisme woensdag 23 januari 2019 08:52:01

De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day), een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is.

Autisme is een aangeboren aandoening waardoor signalen in de hersenen niet goed worden verwerkt. Autisten ervaren hun omgeving als onsamenhangend en kunnen zich moeilijk in anderen inleven. Naar schatting 35 miljoen mensen over de gehele wereld hebben een stoornis in het autistisch spectrum.

Nu In Focus op het bibliotheekplein.

Gratis duurzame draagtas! https://bibliotheek.hasselt.be/draagtas donderdag 24 januari 2019 13:35:11

Kom dit jaar naar de bib en je krijgt onze splinternieuwe, prachtige en praktische draagtas helemaal gratis mee!
Jullie geduld van afgelopen jaar wordt beloond - meld je even aan het onthaal en je ontvangt onmiddellijk je nieuwe bibtas.

Eén gratis draagtas per geldig lidmaatschap.

Herinnering! Bibliotheek uitzonderlijk gesloten van 20 tot en met 26 maart om 14 u. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Herinnering!-Bibliotheek-uitzonderlijk-gesloten-van-20-tot-en-met-26-maart-om-14-u.html vrijdag 8 februari 2019 16:32:40

Herinnering!

Het is bijna zo ver, vanaf volgende week woensdag sluit Bibliotheek Hasselt Limburg haar deuren enkele dagen. Op dinsdag 26 maart om 14 uur gaan ze weer open. Lees hieronder verder voor meer info!


Nieuw bibliotheeksysteem

Vanaf 2019 stappen alle bibliotheken in Vlaanderen over naar een nieuw bibliotheeksysteem. De voorbereidingen hiervoor zijn reeds volop bezig. Vanaf eind maart schakelt Bibliotheek Hasselt Limburg, samen met alle Limburgse bibliotheken die aangesloten waren op een Provinciaal Bibliotheeksysteem, over naar dit nieuwe systeem.

Uitzonderlijke sluiting van 20 tot 26 maart 14 uur

Om de volledige omschakeling, een groot project, optimaal te kunnen uitvoeren ziet Bibliotheek Hasselt Limburg zich genoodzaakt de twee vestigingen te sluiten. De sluitingsperiode loopt van 20 tot en met 26 maart om 14 u.

Op dinsdag 26 maart opent de bibliotheek haar deuren om 14 u. en staan haar medewerkers klaar om eventuele vragen te beantwoorden.

Houd er rekening mee dat in deze periode

 • Geen materialen geleend of ingeleverd kunnen worden, ook niet via de inleverbus.
 • De leentermijnen vanzelfsprekend aangepast zijn aan deze sluitingsperiode.
 • De catalogus en Mijn Bibliotheek niet beschikbaar zijn.
 • Wij ons uiterste best doen om het ongemak voor onze klanten te beperken.

Stad Hasselt investeert verder in de ontwikkeling van Bibliotheek Hasselt Limburg via haar vestigingen Dusart en Kuringen. Bibliotheek Hasselt Limburg is hiermee de grootste bibliotheek van de provincie Limburg en verwelkomt per jaar maar liefst 1,3 miljoen bezoekers.

Ik streep, teken en knipoog: expo geïllustreerde verborgen gedichten door DOiNK https://bibliotheek.hasselt.be/verborgengedichten dinsdag 26 februari 2019 09:47:57

Op pagina’s uit kranten en oude boeken zoekt DOiNK (Janine Van Avendonk) woorden die samen een nieuwe tekst vormen; een verborgen gedicht. Met deze teksten wil ze mensen graag prikkelen en gevoelens opwekken, maar zeker niet belerend zijn. Poëzie met een knipoog als het ware.

De expo verspreidt zich doorheen de hele bib, verrassing en inspiratie wacht om de hoek... of doe je op tijdens Janine's artist talk en rondleiding op 9 maart!

#gewonezinnenzijneralgenoeg

In Vlaanderen en Nederland is DOiNK één van de weinigen die illustraties maakt bij verborgen gedichten. Deze versterken de symbolische waarde van de tekst en maken het geheel visueel interessanter. Inkt, houtskool, (kleur-)potlood, pen en bister gebruikt de kunstenares hierbij vrij door elkaar. Tekeningen maken zonder tekst erbij blijft ook boeiend, al is het zoeken naar een nieuw verborgen gedicht telkens weer een spannende uitdaging.

Aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt (SASK) verfijnt Janine haar tekentechnieken. Verborgen gedichten blijft ze maken, want ... #gewonezinnenzijneralgenoeg.

Expo "Ik streep, teken en knipoog: geïllustreerde verborgen gedichten" door DOiNK https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Expo-Ik-streep,-teken-en-knipoog-geillustreerde-verborgen-gedichten-door-DOiNK.html dinsdag 26 februari 2019 10:44:39

Op pagina’s uit kranten en oude boeken zoekt DOiNK (Janine Van Avendonk) woorden die samen een nieuwe tekst vormen; een verborgen gedicht. Poëzie, met een knipoog.

DOiNK is één van de weinigen die - met inkt, houtskool, potlood, pen en bister - illustraties maakt bij verborgen gedichten. Ze versterken de symbolische waarde van de tekst en maken het geheel visueel spannend en… inspirerend!

Bezoek de expo

De expo 'Ik streep, teken en knipoog' is verspreid over de hele bibliotheek (Dusart) en kun je gratis bezoeken tijdens de openingsuren.

Met de digitale speurtocht ontdek je heel wat meer over de gedichten in de expo.

De omschakeling gebeurt in 4 stappen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-omschakeling-gebeurt-in-4-stappen.html dinsdag 5 maart 2019 16:54:16

stap 1 Interne voorbereiding

Hier merk je als bezoeker niets van. Achter de schermen wordt al maanden lang vergaderd, heen en weer gereisd naar Brussel (de omschakeling voor heel Vlaanderen wordt getrokken door Cultuurconnect), opleiding gevolgd, getest en getoetst en de communicatie voorbereid.

stap 2 Volledige sluiting

De dagen van de waarheid - de betrokken bibliotheken sluiten hun deuren en het systeem wordt omgezet. Alle medewerkers krijgen in deze periode een uitgebreide opleiding. Alle info over de sluiting vind je hier.

stap 3 Na de omschakeling

Na de heropening zitten we in een evaluatieperiode en verzamelen we alle opmerkingen. Heb je vragen of bemerkingen? Stuur ze door naar bibliotheek@hasselt.be. Onze bibmedewerkers staan je natuurlijk ook te woord!

stap 4 Reglement

Als laatste stap voeren we alle wijzigingen door en lijsten ze op in een nieuw gebruikersreglement.

Gansanders! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gansanders!.html dinsdag 12 maart 2019 12:06:21

Tentoonstelling, 26 maart - 23 april, gratis, vestiging Kuringen

Kom, kijk, ontdek en laat je inspireren door Gansanders, een tentoonstelling én een reuzeganzenbord over angsthazen, vrolijke vossen en beresterke kikkers. Het geheel is een spannend kijkspel over beeldtaal en dierensymboliek! Kom, kijk, ontdek en laat je inspireren door Gansanders!

Ganzenbord met dieren

Een tafelgroot ganzenbord nodigt je uit om actief te spelen en de symboliek van de dieren te onderzoeken. Dit spel zet je aan om te kijken, denken, voelen en doen.

Kunstenkabinet

Illustraties over dieren komen samen in een kunstenkabinet, met werk van vernieuwende jeugdillustratoren zoals Kitty Crowther, Goele Dewanckel, Isabelle van den Abeele, Nils Pieters en Joris Thys.


Gansanders is een bibliotheekproductie van Rasa vzw, een organisatie uit het Antwerpse die actuele kunst onder de aandacht brengt van kinderen. 

VOLZET Lezing 'Hoe filosofie je leven kan veranderen' door Stefaan Van Brabandt https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/VOLZET-Lezing-Hoe-filosofie-je-leven-kan-veranderen-door-Stefaan-Van-Brabandt.html dinsdag 12 maart 2019 12:36:07

Update!

De lezing door Stefaan Van Brabandt is helemaal volzet.


zondag 7 april, gratis, vestiging Kuringen

Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt maakte vorig jaar voor CANVAS de 8-delige filosofische documentaire-reeks "Het Voordeel van de Twijfel" en schreef ook het gelijknamige boek als verdiepende aanvulling op de tv-reeks.

Wat zowel aan het boek als aan het tv-programma (én aan zijn lezing in de bib!) ten grondslag ligt, is de overtuiging dat het rijke gedachtengoed uit de filosofie nog steeds actueel, relevant en bevrijdend is en dat de denkbeelden van de grote filosofen uit de geschiedenis ons leven vandaag nog steeds kunnen verrijken, inspireren en verbeteren.

reserveer snel je gratis plekje!

Hoe maakt u het? https://bibliotheek.hasselt.be/erfgoeddag dinsdag 12 maart 2019 14:15:40

Update!

Het Hasseltse Erfgoeddagprogramma is een pareltje! Zowel in onze bibliotheek (vestiging Dusart) als op andere plekken in de stad kun je die dag terecht voor fijne activiteiten. Reserveer je plekje(s) zeker op tijd!

Wil je steeds als eerste op de hoogte zijn? Volg dan het allerlaatste Hasseltse Erfgoeddagnieuws via facebook!


Erfgoeddag 2019: Hoe maakt u het?

Op Erfgoeddag - zondag 28 april - trekt Bibliotheek Hasselt Limburg volledig de kaart van het papier: daar zijn we nu eenmaal in gespecialiseerd!

Vakmensen tonen hoe we werken, er wordt uitleg gegeven en getaxeerd. Je kunt ook zelf aan de slag om verborgen gedichten te zoeken in afgevoerde boeken én om twee tentoonstellingen te bekijken.

programma in vestiging Dusart

doorlopend 13 – 18 uur

doorlopend 14 - 17 uur

om 14 uur

 • Lezing papierrestauratie door expert Raymond Bové - reserveer je plekje
 • Aansluitend expert-spreekuur over papierrestauratie door Raymond Bové

om 15 uur

 • Workshop "Ik streep, teken en knipoog - zoek en vind verborgen gedichten" door Doink (vanaf 10 jaar) - reserveer je plekje

om 16 uur

Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt het je? En hoe geven we dat dan door? Voeg aan die vragen nog het suggestieve woordje ‘beter’ toe, en je hebt het thema en de uitdaging van Erfgoeddag 2019 helemaal beet: over vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen (v/x/m) dus. En cultureel erfgoed.

Erfgoeddag: Lezing door expert papierrestauratie Raymond Bové https://bibliotheek.hasselt.be/papierrestauratie dinsdag 12 maart 2019 15:33:53

Lezing door Raymond Bové

Als erfgoedbibliotheek voelen we dat papierrestauratie in de toekomst nog aan belang zal winnen. Wil je je graag verdiepen in de wondere wereld van de actieve conservering van papier?

Expert Raymond Bové (Hebolabo) deelt zijn vakkennis in een lezing. Aansluitend ben je welkom met al je vragen hierover in zijn aansluitende "spreekuur conservatie en restauratie van papier".

Erfgoeddag: Hoe maakt u het?

Op Erfgoeddag - zondag 28 april - trekt Bibliotheek Hasselt Limburg volledig de kaart van het papier: daar zijn we nu eenmaal in gespecialiseerd!

Onder het motto "Hoe maakt u het?" richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt het je? En hoe geven we dat dan door? Voeg aan die vragen nog het suggestieve woordje ‘beter’ toe, en je hebt het thema en de uitdaging van Erfgoeddag 2019 helemaal beet: over vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen (v/x/m) dus. En cultureel erfgoed.

Erfgoeddag: Workshop door DOiNK: zoek en vind zelf een verborgen gedicht https://bibliotheek.hasselt.be/workshopDOiNK dinsdag 12 maart 2019 15:50:28

Verborgen gedichten

Op pagina’s uit kranten en oude boeken zoekt DOiNK (Janine Van Avendonk) woorden die samen een nieuwe tekst vormen; een verborgen gedicht. Poëzie, met een knipoog.

DOiNK is één van de weinigen die - met inkt, houtskool, potlood, pen en bister - illustraties maakt bij verborgen gedichten. Ze versterken de symbolische waarde van de tekst en maken het geheel visueel spannend en… inspirerend!

Workshop #gewonezinnenzijneralgenoeg

Tijdens deze workshop geeft Janine (DOiNK) een (digitale) rondleiding door haar expo "Ik streep, teken en knipoog" en uitleg over haar manier van werken.

Daarna ga je zelf aan de slag en zoek je jouw eigen verborgen gedicht. Janine geeft je daarbij allerlei tip & tricks. Voorkennis is niet nodig.
Workshop voor iedereen van 10 tot 100 jaar!

reserveer hier je plekje

Erfgoeddag: Rondleiding achter de schermen van een erfgoedbibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/rondleiding_erfgoed dinsdag 12 maart 2019 16:15:46

Rondleiding achter de schermen

Bij dit bezoek aan het erfgoeddepot van de bib maak je kennis met de collectie oude drukken én - grijp je kans - met twee bijzondere stukken die hier op vakkundige wijze worden bewaard: de 16de-eeuwse graduale uit de abdij van Sint-Truiden en de aflaatbrief van de abdij van Herkenrode uit 1363, erkend als topstukken van de Vlaamse Gemeenschap. Preventieve conservatie, een vak apart!

Erfgoeddag: Hoe maakt u het?

Op Erfgoeddag - zondag 28 april - trekt Bibliotheek Hasselt Limburg volledig de kaart van het papier: daar zijn we nu eenmaal in gespecialiseerd!

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt het je? En hoe geven we dat dan door? Voeg aan die vragen nog het suggestieve woordje ‘beter’ toe, en je hebt het thema en de uitdaging van Erfgoeddag 2019 helemaal beet: over vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen (v/x/m) dus. En cultureel erfgoed.

reserveer je plekje

Erfgoeddag: taxatie papier en demonstratie papierreiniging https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Erfgoeddag-taxatie-papier-en-demonstratie-papierreiniging.html dinsdag 12 maart 2019 17:04:03

Taxatie papier door expert Vanessa Vaes

We nodigen expert Vanessa Vaes uit om jouw papieren stukken te laten taxeren. Vanessa is kunsthistoricus van opleiding en werkt als gecertificeerd taxateur van kunst, antiek en inboedelgoederen bij Venduehuis Dickhaut in Maastricht. Doorlopend van 14 tot 17 uur.

Demonstratie reinigen oude drukken en bouwtekeningen door Dienst Erfgoed (BHL)

Onze Dienst Erfgoed heeft ondertussen al heel wat expertise opgedaan bij het reinigen van oude drukken en bouwtekeningen. Onze medewerkers tonen maar al te graag hun kunnen tijdens deze doorlopende demonstratie (14 tot 17 uur).

Erfgoeddag: Hoe maakt u het?

Op Erfgoeddag - zondag 28 april - trekt Bibliotheek Hasselt Limburg volledig de kaart van het papier: daar zijn we nu eenmaal in gespecialiseerd!

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt het je? En hoe geven we dat dan door? Voeg aan die vragen nog het suggestieve woordje ‘beter’ toe, en je hebt het thema en de uitdaging van Erfgoeddag 2019 helemaal beet: over vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen (v/x/m) dus. En cultureel erfgoed.

Expo verborgen gedichten: ontdek meer met de digitale speurtocht! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Expo-verborgen-gedichten-ontdek-meer-met-de-digitale-speurtocht!.html woensdag 13 maart 2019 14:05:55

Op pagina’s uit kranten en oude boeken zoekt DOiNK (Janine Van Avendonk) woorden die samen een nieuwe tekst vormen; een verborgen gedicht. Poëzie, met een knipoog.

DOiNK is één van de weinigen die - met inkt, houtskool, potlood, pen en bister - illustraties maakt bij verborgen gedichten. Ze versterken de symbolische waarde van de tekst en maken het geheel visueel spannend en… inspirerend!

Bij de expo hoort ook een digitale speurtocht waarmee je heel wat meer komt te weten over het verhaal achter de gedichten die verspreid zijn over de hele bibliotheek. 

Klasbezoek

Kom met je klas de expo ontdekken met het BIBSTER-spel. Dit is een digitale speurtocht waarbij je op zoek moet gaan naar alle verborgen gedichten die Janine in onze bib een plekje heeft gegeven. Met de code die bij een verborgen gedicht hangt, ga je naar een opdracht in de speurtocht. Zo kom je heel wat meer te weten over het verhaal achter de gedichten. Het BIBSTER-spel kan gespeeld worden op de smartphones van de leerlingen of op iPads van de bib.

Lees meer over een klasbezoek & reserveer een gratis klasbezoek

Individueel 

Je kan de digitale speurtocht op je eigen smartphone doen. Hiervoor surf je naar app.bibster.be en log je in met de spelcode die je vindt op de Bibster-flyer. Je vindt de flyer bij de start van de expo bij de posterzuil tegenover het onthaal.

Veel poëtisch speurplezier!

We zijn weer open https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/We-zijn-weer-open.html maandag 25 maart 2019 14:25:32

Vreemd is dat, zo´n sluitingsweek! Achter de schermen is er hard gewerkt en we staan te popelen om onze klanten weer zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Wat hebben we gedaan afgelopen week?

 • het nieuwe systeem leren kennen door opleiding en oefeningen
 • testen testen testen!
 • de bibliotheekgebouwen zelf aangepakt: verfwerken, parket boenen, extra onderhoud,...
 • de pop-up leesruimte in 't Scheep bemand, we zijn blij dat jullie de weg erheen goed gevonden hebben!
 • een teambuilding gedaan in hartje Hasselt, onder een stralende zon...

We staan dus fris en monter klaar om jullie om 14 uur weer te ontvangen in de bib!

Piano Day(s) https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Piano-Day(s).html dinsdag 26 maart 2019 09:49:45

Piano Day(s)

Het meerdaags festival Piano day(s) wordt in Hasselt stilaan een begrip. Van woensdag 27 tot en met zondag 31 maart 2019 cirkelt en kronkelt Piano day(s) rond de internationale pianodag op vrijdag 29 maart (gelanceerd door Nils Frahm).

CCHA bouwt met dit boeiende festival bruggen over verschillende genres en locaties heen: van jazz tot postklassiek, van klassiek over piano voor families tot pianoinspiraties in de letteren.

enkele tips vanuit de bib

 • Woensdagmiddag speelt Guy Van Nueten een gratis pianoconcert in 't Scheep en brengt zo een hulde aan het splinternieuwe gebouw. om 13.30 uur in 't Scheep
 • Vrijdagmiddag vertelt Gerhard Verfaillie (directeur CCHA) in de middaglezing van Tussen 2 Lijnen over een bijzonder boek 'Het pianokerkhof'. Dit boek bundelt zijn diverse interesses, waaronder de piano. om 12.15 in Boekhandel Grim

reserveer hier tickets voor alle activiteiten van Piano Day(s)

We staan voor je klaar! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/We-staan-voor-je-klaar!.html dinsdag 26 maart 2019 13:43:33

Nu de bibliotheek weer open is rollen we onmiddellijk een testperiode in. Het is natuurlijk altijd spannend wanneer alles weer écht op gang komt!

De komende weken gaan onze medewerkers aan de slag met een systeem dat ze grotendeels, maar nog niet helemaal, in de vingers hebben. Ze proberen iedereen zo goed mogelijk verder te helpen en alle vragen te beantwoorden.

In principe merk je als klant weinig van de achterliggende veranderingen, zeker niet wanneer je lidmaatschap helemaal in orde is. Indien er kosten zijn worden ze automatisch aangerekend, waarbij we opmerken dat enkele tarieven voor dienstverlening gewijzigd kunnen zijn conform ons gebruikersreglement. Het is ook mogelijk dat er leentermijnen gewijzigd zijn, dat kun je opzoeken op je ticket of via Mijn Bibliotheek.

We verzamelen in deze periode alle opmerkingen van klanten en bezoekers via bibliotheek@hasselt.be. Bedankt voor jullie begrip!

Paasvakantie in de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Paasvakantie-in-de-bib!.html dinsdag 26 maart 2019 16:24:01

Tijdens de paasvakantie is de bib zeker ook een plek om leuke dingen te beleven!

Gansanders rondleiding en workshop

Kom, kijk, ontdek en laat je tijdens de rondleiding inspireren door Gansanders, een tentoonstelling over angsthazen, vrolijke vossen en beresterke kikkers. Aansluitend een creatieve workshop. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun (groot)ouders in vestiging Kuringen.

Digitale speurtocht verborgen gedichten

Vestiging Dusart is sinds kort prachtig aangekleed met de geïllustreerde verborgen gedichten door DOiNK. Ontdek jij ze allemaal? Op eigen houtje te ontdekken.

Interactief voorlezen aan baby's en peuters https://bibliotheek.hasselt.be/interactiefvoorlezen woensdag 27 maart 2019 12:56:14

Deze vorming is specifiek bedoeld voor bib-medewerkers, onthaalouders, medewerkers van de kinderopvang of van het Huis van het Kind. Op twee avonden worden je interactieve voorleesvaardigheden aangescherpt en maak je kennis met het huidige boekenaanbod voor baby’s en peuters. Deelname is gratis maar je bent wel verplicht beide dagen te volgen. 

Doelstelling

De deelnemers begrijpen het belang van interactief voorlezen bij baby’s en peuters (0 tot 2,5-jarigen), weten wat het inhoudt en zijn in staat om met de opgedane kennis en vaardigheden een voorleeswerking uit te bouwen en collega’s en medewerkers te inspireren en ondersteunen met betrekking tot interactief voorlezen.

Inhoud

De leesontwikkeling van baby’s en peuters; interactieve voorleesvaardigheden en het organiseren van het interactief voorlezen; het boekenaanbod voor baby’s en peuters; interactief voorlezen en taalontwikkeling; wat verzin je bij baby- en peuterboeken. Er wordt aandacht besteed aan voorlezen in een diverse en meertalige context. Rode draad doorheen de vorming is het beleven en stimuleren van leesplezier.

Methodiek

Interactieve sessies in kleinere groepen: combinatie van doceren, bekijken en analyseren van filmmateriaal, oefeningen en ervaringsuitwisseling. Tussen de 2 sessies krijgen de deelnemers een huiswerkopdracht.

Meer informatie en een filmpje vind je op https://www.boekstart.be/new/vorming/

211 Nederlandstalige bibliotheken rangschikken boeken op kleur https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/211-Nederlandstalige-bibliotheken-rangschikken-boeken-op-kleur.html maandag 1 april 2019 09:43:25

Update, een dag later...

Ben je er in getrapt? Geen zorgen, op kleur sorteren lijkt ons ook niet praktisch!

Deze ludieke sensibiliseringsactie van LINC vzw en VVBAD gebruikt fake news als clickbait om het brede publiek te sensibiliseren rond... fake news.

Doe de test en kijk hoe beïnvloedbaar jij bent!

Want fake news is hot. We zijn er allemaal mee bezig,... en we trappen er allemaal ook wel eens in. Toch is er één dag waarop we doorgaans net iets kritischer zijn: 1 april. Maar waarom kan het niet elke dag 1 april zijn? Waarom kijken we niet elke dag met dezelfde kritische blik naar de informatie die ons via alle kanalen bereikt?

Waarom deze actie via bibliotheken?

Bibliotheken zijn in hun opzet toegankelijke en democratische informatiecentra waar iedereen die op zoek is naar info terecht kan. Bibliotheken proberen hun bezoekers ook te versterken in het kritisch verwerken van deze informatie.

------

Binnenkort zullen wij, net als 210 andere bibliotheken in ons land, onze boeken niet meer alfabetisch, maar op kleur rangschikken.

Onderzoek toonde aan dat deze manier van rangschikken rustgevender is voor bezoekers en meer zin geeft in lezen. Uiteraard zal het even wennen zijn aan het nieuwe systeem, maar je raadt nooit welke oplossing we daarvoor bedachten!

Dat het een hele klus zal worden maar... alles voor onze bezoekers!

Fototentoonstelling Allemaal mensen https://bibliotheek.hasselt.be/AllemaalMensen dinsdag 2 april 2019 11:47:56

Van 4 mei tot 1 juni 2019 toont 11.11.11 de expo “Alle Menschen (werden Brüder)” van fotografe Ans Brys in vestiging Dusart.

Ans Brys reist sinds 2015 in het spoor van nieuwkomers. Ze maakt geen onderscheid en fotografeert iedereen. Wel zoekt ze naar visuele overeenkomsten. Dat creëert een spanningsveld: want wat als blijkt dat wat je ziet, niet is wat je dacht te zien?

Vluchteling. Toerist. Migrant. Vrijwilliger. Asielzoeker. Local.

Maar vooral #AllemaalMensen.

Tijdens de artist talk op 11 mei gaat Ans dieper in op het Europese migratiebeleid -rechtstreeks gelinkt aan het concept van haar project- aangevuld met verhalen die ze verzamelde tijdens het fotograferen.

Ans Brys artist talk Allemaal mensen https://bibliotheek.hasselt.be/AnsBrys dinsdag 2 april 2019 12:00:24

Van 4 mei tot 1 juni 2019 toont 11.11.11 de expo “Alle Menschen (werden Brüder)” van fotografe Ans Brys in vestiging Dusart.

Tijdens haar artist talk op 11 mei gaat Ans dieper in op het Europese migratiebeleid -rechtstreeks gelinkt aan het concept van haar project- aangevuld met verhalen die ze verzamelde tijdens het fotograferen.

Ans Brys reist sinds 2015 in het spoor van nieuwkomers. Ze maakt geen onderscheid en fotografeert iedereen. Wel zoekt ze naar visuele overeenkomsten. Dat creëert een spanningsveld: want wat als blijkt dat wat je ziet, niet is wat je dacht te zien?

Vluchteling. Toerist. Migrant. Vrijwilliger. Asielzoeker. Local.

Maar vooral #AllemaalMensen.

reserveer je gratis plekje

Anja Feliers https://bibliotheek.hasselt.be/AnjaFeliers donderdag 4 april 2019 12:24:27

Tijdens deze Maand van het spannende boek, ontvangen we de Limburgse auteur Anja Feliers.

Ze is zonder twijfel Vlaanderens succesvolste vrouwelijke thrillerauteur. Haar boeken zijn niet alleen bestsellers, ze scoren ook uitstekende waarderingscijfers bij haar trouwe lezerspubliek. Voor haar laatste thriller Het perfecte meisje mocht Anja de prijs van Beste Vrouwenthriller 2018 ontvangen.

In april 2019 verschijnt ook het eerste deel van de nieuwe spannende reeks rond medium Caro Westerhof.

Forensisch patholoog aan het woord https://bibliotheek.hasselt.be/patholoog donderdag 4 april 2019 12:37:28

Maand van het spannende boek: de forensisch patholoog, medisch detective

We kennen ze allemaal uit de thrillers en detectives, de pathologen uit Aspe, Witse, Sherlock Holmes, Hercule Poirot en al die andere speurneuzen. Maar hoe gaat het er in de dagelijkse praktijk aan toe? En hoe is het postmortemonderzoek historisch geëvolueerd in het kader van justitie? Dr. Joris Vranken, arts-assistent van de afdeling Forensische Geneeskunde aan het UZ Leuven, komt het ons vertellen. Hij treedt op als deskundige voor de gerechtelijke arrondissementen Limburg, Leuven, Halle-Vilvoorde en Mechelen. Als wetsarts bestaat zijn beroep niet enkel uit het onderzoeken van verdachte overlijdens maar ook uit een brede waaier van medische opdrachten die vallen binnen het strafrechtelijk opsporingsonderzoek. Deze lezing biedt een blik achter de schermen van het ‘echte’ speurwerk!

Een dag in het teken van de vluchteling https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Een-dag-in-het-teken-van-de-vluchteling.html donderdag 4 april 2019 17:42:54

Op zaterdag 11 mei focussen we in vestiging Dusart op een zeer actueel thema, de vluchteling.

Nu ja "actueel", het is een thema dat van alle tijden is...

Waarvoor kun je die zaterdag bij ons terecht?

Welkom!

Oproep The invisible route Hasselt https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Oproep-The-invisible-route-Hasselt.html vrijdag 5 april 2019 13:43:40

The invisible route

Zin in iets zots? Maar dan iets om toch wel even bij stil te staan?

'The invisible route' is een kunstobject van Maarten Inghels dat op poëtische wijze het recht opeist om onzichtbaar te zijn. In 2017 maakte Inghels een eerste editie voor de voetganger in Antwerpen om van het noorden naar het zuiden door de stad te wandelen.
Voor het Festival van de Controle maakt Inghels nu een route om onzichtbaar Hasselt te doorkruisen. 

Hoe kun je deelnemen?

Kunstenaar Maarten Inghels en CCHA nodigen iedereen uit om data over camera's in de Hasseltse publieke ruimte te verzamelen voor deze 'The invisible route Hasselt'.

Weet jij een camera hangen? Geef het door:

 • Straatnamen (met huisnummers) mogen gemaild worden naar mail@inghels.com.
 • De nog lege kaart van Hasselt kun je hier downloaden en printen.
 • Ingevulde kaarten mogen afgegeven worden in CCHA.

Aan de hand van deze informatie werkt Maarten Inghels zijn kaart van Hasselt af.

Op 13 juni 2019 leidt hij het publiek rond tijdens een poëtische wandeling doorheen Hasselt
tijdens de finissage van het Festival van de Controle.


Maarten Inghels

Met zijn laatste boek Contact verbindt Maarten Inghels (1988) poëzie, beeld en performance. Zijn gedichten verschenen als tatoeage (Honger), als enquête waarin hij de staat van de samenleving opvroeg (Volksbevraging) en werden geplant met eetbare zaadjes (Wanneer wij zomer zaaien in elkaar).

In de zomer van 2016 maakte Inghels een voettocht langs de Schelde van bron tot monding om de stroom te controleren op onregelmatigheden en oneffenheden. Van 2016 tot 2018 was hij de officiële Stadsdichter van Antwerpen.

Nocturne van de Filosofie https://bibliotheek.hasselt.be/Nocturne dinsdag 9 april 2019 13:33:28

Limburg lezingen stelt voor: Nocturne van de Filosofie - De toekomst van Europa: tussen angst en hoop

Waar gaat het met de mensheid en de wereld heen? Vandaag lijkt niets nog zeker en heeft een zeker doemdenken de bovenhand genomen. Hoe is het nu gesteld met de wereld en Europa? Is er meer reden tot hoop of angst?

Filosofeer mee:
* een lezing van Sophie de Schaepdrijver
* een debat met Ann Meskens, Matthias Lievens en Willem Lemmens
* een improvisatie van Katrijn Van Bouwel
* GEMODEREERD door Alicja Gescinska

Meer informatie.

Wanneer

Zaterdag, 04 mei 2019 om 20.00 uur.

Waar     

CCHA (kleine theaterzaal), Kunstlaan 5, 3500 Hasselt

Prijs

Gratis

Organisator

Limburg Lezingen, Bibliotheek Hasselt Limburg en CCHA 

Meer info

Reserveer je GRATIS zitplaats via kabinet.gouverneur@limburg.be

Repair Café https://bibliotheek.hasselt.be/repaircafe woensdag 10 april 2019 09:09:25

Weggooien? Mooi niet!

In het repair café helpen we elkaar met het herstellen van allerhande voorwerpen, kleding, elektrische apparaten, computers, … De hulp is gratis. Je betaalt enkel voor onderdelen die eventueel nodig zijn. Ook wie niets te herstellen heeft om te repareren is welkom en neemt een kop koffie of gaat helpen met herstellen!

Wanneer?

--- Eerste editie op woensdag 8 mei 2019 van 14 tot 17u ---

Volgende datums: telkens de eerste woensdag van de maand, maar niet tijdens de zomervakantie

05/06/2019, 04/09/2019, 02/10/2019, 06/11/2019, 04/12/2019

Waar?

in het bibzaaltje op de eerste verdieping in Bibliotheek Hasselt Limburg, Kuringen

Meer info over Repair Café

Nocturne van de Filosofie https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Nocturne-van-de-Filosofie.html woensdag 10 april 2019 11:18:21

Limburg Lezingen stelt voor: De toekomst van Europa: tussen angst en hoop

Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst. Waar gaat het met de mensheid en de wereld heen? De voorbije jaren heeft een zeker doemdenken de bovenhand genomen. De democratie is ten einde. Het westen is in verval. Het multiculturalisme heeft gefaald. China zal de wereld weldra onder de voet lopen. Een nieuwe wereldoorlog is nog slechts een kwestie van tijd. We hebben het allemaal al wel eens gehoord; niet louter uit de mond van paniekzaaiers, maar uit de mond van gerespecteerderde intellectuelen en politieke leiders.
Het doemdenken wakkert ook het cynisme in de samenleving aan, en het wantrouwen in de politiek.
Het zijn verwarrende, en zeker historische tijden waarin we leven. Aan het eind van de twintigste eeuw konden we ons koesteren in de illusie dat alles goed was en beter zou worden; dat de liberale democratie het eindpunt van de geschiedenis was. Vandaag lijkt niets nog zeker. Staan we voor meer integratie of desintegratie van Europa en de samenleving? De Europese verkiezingen zijn misschien de meest belangrijke sinds 1979 toen we voor de eerste keer mochten gaan stemmen. Hoe is het nu gesteld met de wereld en Europa? Is er meer reden tot angst, of tot hoop? Wat zijn de uitdagingen? Waar liggen de oplossingen?


programma


20 u - lezing Sophie De Schaepdrijver - De toekomst van Europa: tussen angst en hoop
Sophie de Schaepdrijver is een Belgische historica met een focus op menselijke migratie, 19de-eeuwse steden, nationalisme en cultuur. Bij het grote publiek vooral bekend door haar onderzoek naar WOI.

21 u - debat Ann Meskens, Matthias Lievens & Willem Lemmens - Is er hoop voor Europa? - moderator Alicja Gescinska
Ann Meskens studeerde wijsbegeerte en toegepaste ethiek aan de KULeuven en de Universiteit van Nice. Ze is auteur van de boeken Jacques Tati, Eindelijk buiten en The making of. Haar werk gaat vaak over leven en overleven in postmoderne tijden. Haar dada’s zijn: de mens in de massa, werktijd en vrije tijd, kunst en ontwerp, techniek en stedelijkheid. Matthias Lievens is docent aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte KULeuven en auteur van De mythe van de groene economie. Willem Lemmens is gewoon hoogleraar aan het Centrum Pieter Gillis aan UAntwerpen. Hij is gespecialiseerd in de filosofie van David Hume en de filosofie van de religie.

21u45 - vragen uit het publiek

22u15 - afronding: improvisatie door Katrijn Van Bouwel and friends
Katrijn Van Bouwel is een Vlaamse improspeelster, schrijfster en comédienne. Ze studeerde communicatiewetenschappen en filosofie. Ze schreef ook de roman De muze en het meisje.

22u45 - einde

Siska Goeminne vertelt https://bibliotheek.hasselt.be/siskagoeminne maandag 15 april 2019 11:01:22

Met veel zwier, soms ingehouden, soms voluit, vertelt Siska Goeminne voor jullie het bloedstollende ‘Ik wil de koning zijn’, naar Macbeth van Shakespeare. De schitterende tekeningen van Judith Vanistendael brengen het verhaal mee tot leven.

Maar de kinderen zitten nooit zomaar te luisteren, o nee. Zij doen volop mee!
Siska neemt je ook even mee naar haar schrijfkamer en geeft je een inkijk in haar fantasie.
Siska Goeminne debuteerde als auteur in 2001. Ze schrijft niet alleen eigen fictie, maar ook luisterboeken, poëzie, kortverhalen en boeken voor jongvolwassenen. Daarnaast schrijft ze informatieve boeken en vertaalt ze regelmatig prentenboeken. In 2012 verscheen haar eerste jeugdroman ‘Raak me dan, als je kan’.

Kom je kijken in mijn atelier? Benjamin Leroy https://bibliotheek.hasselt.be/benjaminleroy maandag 15 april 2019 12:04:49

Illustrator Benjamin Leroy, bekend van o.a. ‘De Zuurtjes’, ‘Afspraakje in het bos’ en ‘Suzie Ruzie’, brengt een stukje atelier mee. Van achter zijn live tekentafel tekent en vertelt hij over zijn nieuwste werk. Hoe ontstaan personages als Suzie Ruzie, de prehistorische mensen uit ‘De jacht op de sabel-tandtijger’, de ijsvogel uit ‘Afspraakje in het bos’?

Benjamin laat zien hoe hij personages verzint, schetst en schrapt, hoe hij een wereld boetseert op papier. Bij het tekenen laat Leroy het toeval een grote rol spelen. Een vlek of verkleurd papier? Alles kan het begin zijn van een tekening. Hij werkt ook graag met veel verschillende materialen: balpen, kleurpotlood, gekleurd papier, acryl, schildersplakband, penselen… De kinderen kijken mee over zijn schouder.

Kinderboekenmix met Kim Crabeels https://bibliotheek.hasselt.be/kinderboekenmix maandag 15 april 2019 13:02:00

Als enig kind verzon Kim Crabeels een wereld van sprekende dieren om zich heen. Toen was dat een beetje vreemd. Vandaag is het haar job. En dat vindt ze heerlijk! Kim schrijft voor kinderen van 5 tot 15 jaar. Haar verhalen zijn grappig en ontroerend tegelijk. Ze worden gelezen tot in China en Korea. Kim komt niet alleen, maar brengt een koffer mee vol blobvissen, flamingo’s, kleine struisjes, een prikkende egel, een dode poes die alsnog schrijven kan en zelfs een eenzame walvis!

Kim maakt de kinderen warm voor mooie boeken. Een wervelende, interactieve mix van weetjes en verhalen voor kinderen van het eerste leerjaar.

Karel en Kaatje met Liesbet Slegers https://bibliotheek.hasselt.be/karelenkaatje maandag 15 april 2019 13:28:35

Liesbet Slegers leest voor uit één van haar boeken over Karel of Kaatje en maakt grote tekeningen tijdens het vertellen. De kindjes helpen mee het verhaal op te rakelen aan de hand van vraagjes en door de tekening die tot stand komt op het grote blad papier.
Liesbet Slegers is grafisch vormgever en illustrator en maakt kinderboeken voor baby’s, peuters en kleuters. De eenvoudige verhalen en felgekleurde tekeningen spreken jonge kinderen erg aan. Karel en Kaatje zijn de bekendste figuren. Deze boekjes zijn ondertussen wereldwijd bekend en worden vertaald in meer dan tien talen. In 2018 bestond het figuurtje Karel 20 jaar.

Bezige bijtjes in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/bezigebijtjes maandag 15 april 2019 13:50:59

Boeken, cd’s, dvd’s, …
Wat heeft de bib allemaal voor mij als kleuter?
Waar vind ik het?
En mag ik het zomaar meenemen?
Met een verhaal en de Beebots maken kleuters kennis met het reglement van de bib en de materialen.
Ze laten de bijtjes op het speelbord zoemen en gaan zelf op zoek naar de boeken.

 

Voorleesmaand https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmaand maandag 15 april 2019 14:21:24

Onze Voorleesmaand in de Bibtruck, vestiging Dusart en Kuringen had veel succes vorig schooljaar. Vandaar dat we er resoluut opnieuw voor kiezen om de instappers en eerste kleuterklasjes uit te nodigen in onze bib(truck) voor een eerste kennismaking.
We warmen onze voorleesstemmetjes alvast op voor onze allerkleinste lezers!

Hoe kies ik een boek? https://bibliotheek.hasselt.be/hoekiesikeenboek maandag 15 april 2019 14:56:45

Boeken, boeken, zoveel rekken, in alle hoeken.
Waar moet ik nu toch gaan zoeken?
Hoe weet ik welk boek past bij mij?
Welk verhaal maakt me blij?


Tijdens de workshop krijgen de kinderen tips en trucjes om hun weg te vinden in het grote aanbod van de bibliotheek. Hierna zal het zoeken naar hun favoriete boek een heel stuk makkelijker zijn.

Bibster https://bibliotheek.hasselt.be/bibster maandag 15 april 2019 15:18:17

We spelen het spel Bibster. In teams van twee en gewapend met een iPad gaan de leerlingen op ontdekkingsreis in de jeugdafdeling. We focussen tijdens deze inter-actieve rondleiding op het verschil tussen fictie en non-fictie en hoe deze boeken gemakkelijk te herkennen zijn. We leren de leerlingen ook wat een catalogus is, wat je ermee kunt doen en hoe ze te gebruiken is. De catalogus is immers het beste instrument om eender waar en wanneer de juiste informatie (beschikbaarheid en locatie) over een boek te kunnen terugvinden. Wat gaat dat snel! Met heel wat tips en tricks gaan de leerlingen na een korte introductie zelf aan de slag. Spelend leren, heerlijk!

Bib gesloten op 1 mei https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=73386 dinsdag 16 april 2019 14:46:05

Beide vestigingen zijn gesloten op woensdag 1 mei, Feest van de Arbeid.

Materialen kun je tijdens onze sluitingsmomenten terugbrengen via de inleverbussen.