Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2023 Smartsite E-readers in de klas https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75258 woensdag 16 juni 2021 11:03:41

Wil je je leerlingen eens verrassen door ze te laten lezen op een e-reader? Met onze compacte en lichte e-readers kunnen je leerlingen lezen waar en wanneer ze maar willen. 

Als leerkracht secundair onderwijs kan je voor een leesproject voor iedere leerling van je klas een e-reader lenen. Wij plaatsen tot drie titels op de e-readers en laden ze volledig op.

Vraag hier je set e-readers aan!

Studieplatform op dinsdag 26 september niet beschikbaar https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75833 dinsdag 19 april 2022 15:40:33

Omwille van een activiteit is het studieplatform/forum nop dinsdag 26 september niet beschikbaar.

Je bent natuurlijk steeds welkom om in de bib zelf, tussen de boeken, te komen studeren of werken.

Lees hier nog even onze richtlijnen na. 

Terug naar school met Mijn Bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Terug-naar-school-met-Mijn-Bibliotheek.html dinsdag 21 juni 2022 15:55:25

Mijn Bibliotheek is er voor jou

Met een Mijn Bibliotheek-profiel kan je gebruik maken van de online diensten van de bibliotheek waar je lid van bent: online reserveren, verlengen, online betalen, lijsten maken.... Je krijgt bovendien toegang tot de digitale collecties van onze bibliotheek.

Maak een profiel aan

Surf naar onze catalogus, klik op de knop "Aanmelden bij Mijn Bibliotheek" en klik op "Maak een profiel aan".

Meer info of hulp nodig? Stel je vraag aan het onthaal of download de handleiding.

Met een Mijn Bibliotheek-profiel beheer je meerdere lidmaatschappen, zodat je bijvoorbeeld de uitleningen van je kinderen kan verlengen. Je kan ook lidmaatschappen bij verschillende bibliotheken koppelen aan één Mijn Bibliotheekprofiel, zo moet je je maar één keer aanmelden om acties voor die verschillende lidmaatschappen uit te voeren.

De digitale collecties van de bib

 • Gopress Krantenarchief: Met Gopress Krantenarchief kan je artikels van alle Vlaamse kranten lezen en doorzoeken. Enkel de artikels van vandaag en gisteren staan er nog niet in. In de bib zelf kan je ook de Gopress Kiosk (binnenkort is dit de Belgapress Kiosk) raadplegen op je eigen toestel en de krant van vandaag lezen.
 • Fundels: Log met je Mijn Bibliotheek gegevens in op de Fundels app en download 7 Fundels. Lees hier meer over Fundels
 • Online leren met de bib: Via Online leren met de bib kan je kiezen uit minstens 30 gratis interactieve online cursussen over digitale fotografie, tijdmanagement, de kunst van het masseren, een nieuwe taal leren en nog veel meer.
 • Mijn Leestipper geeft je elke maand leestips naar je eigen smaak en voorkeur. De boekentips komen recht uit de fictiecollectie van Bibliotheek Hasselt Limburg en zijn gebaseerd op jouw leenhistoriek en leesprofiel. Met Mijn Leestipper weet je vanaf nu altijd wat gelezen!
 • E-boeken: Je kunt via de bib gratis e-boeken lezen op een eigen toestel naar keuze. Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel op het cloudLibrary-platform om het aanbod te ontdekken en meteen je eerste e-boeken te lenen. 
Ombudsman en Huuradvies met een spreekuur in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Ombudsman-en-Huuradvies-met-een-spreekuur-in-de-bib.html dinsdag 26 juli 2022 14:51:54

In het spreekurenlokaal bij het leescafé houden zowel de Federale Ombudsman als Huuradvies Hasselt regelmatig consultaties.

Huuradvies Hasselt

Waar moet ik op letten bij het opstellen van een huurcontract? Wat kan ik doen als mijn huurders mijn pand verwaarlozen? Mijn huisbaas is niet voor rede vatbaar, hoe kan ik tot hem doordringen? 

Twee keer per maand kun je met dit soort vragen terecht bij het team van Huuradvies Hasselt, in vestiging Dusart. Het is best om eerst even contact op te nemen. lees meer

Federale Ombudsman

De Federale Ombudsman doet dienst als brug tussen burger en overheid en staat klaar om te helpen met overheidsgerelateerde klachten.

Elke eerste maandag van de maand tussen 14 en 16 uur houdt de Federale Ombudsman spreekuur in onze bib. Je moet wel eerst een afspraak maken. lees meer

Verbouwingen bibliotheekgebouw Kuringen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Verbouwingen-bibliotheekgebouw-Kuringen.html maandag 28 november 2022 15:16:24

Ons bibliotheekgebouw in Kuringen wordt de komende jaren in een nieuw jasje gestoken, zowel letterlijk als figuurlijk. De locatie wordt verbouwd en de bibliotheekwerking zal nadien gericht zijn op families.

Totaalproject Bibliotheek, Buitenschoolse Kinderopvang en Stedelijke basisschool Kuringen

De stad Hasselt werkt aan een vernieuwde invulling van de site aan de Diepstraat, Joris van Oostenrijkstraat en Dorpsbeekstraat in Kuringen, waar de buitenschoolse kinderopvang, de bibliotheek en de school gehuisvest zijn.

Het uiteindelijke plan is toekomstbestendig en creëert meerwaarde voor alle gebruikers van de dienstverlening die op deze site wordt aangeboden.

Toekomstige invulling van het gebouw

 • De bibliotheek wordt getransformeerd tot familiebibliotheek, een nieuw concept met uitgebreide dienstverlening.
 • Het gebouw krijgt een uitbreiding waarin ook de buitenschoolse kinderopvang gehuisvest wordt.
 • Bovendien krijgt het deeltijds kunstonderwijs er een nieuw onderkomen.
 • Ook de stedelijke basisschool krijgt een plaats in het nieuwe gebouw.
 • Er wordt een polyvalente ruimte op de eerste verdieping ingericht, die gedeeld kan worden door de verschillende partners.

Praktische info verbouwing

De werken starten op 9 januari. Omdat er buiten de bibliotheek ook nog andere partners betrokken zijn in dit totaalproject, verwijzen we voor de praktische informatie over de verbouwingen op de site naar de website van stad Hasselt, waar alle actuele informatie terug te vinden is.

Praktische info bibliotheekwerking

In de bib sleutelen we momenteel aan de best mogelijke alternatieve dienstverlening naar onze klanten die vooral in Kuringen naar de bib komen.

 • verlengde leentermijn
 • alternatieve dienstverlening

Het laatste nieuws hierover vind je via deze website, nieuwsbrief en onze socials.

Update vestiging Kuringen - tijdelijke sluiting tijdens verbouwing https://bibliotheek.hasselt.be/kuringen maandag 5 december 2022 16:01:52

Ons bibliotheekgebouw in Kuringen wordt de komende jaren in een nieuw jasje gestoken, zowel letterlijk als figuurlijk. De locatie wordt verbouwd en de bibliotheekwerking zal nadien gericht zijn op families. We houden je hier op de hoogte van de werken.

update 7 juli 2023

update 4 januari 2023


Update 7 juli 2023

Sinds afgelopen maandag 3 juli is de werfzone afgebakend en starten de verbouwingswerken. De verbouwing zal in verschillende fases gebeuren.

In het najaar van 2024 zouden de werken afgerond zijn.

 • Zomer 2023: Afbraak- en stripwerken
 • September - voorjaar 2024: Ruwbouwwerken
 • Voorjaar 2024 – oktober 2024: Afwerking bouwwerken
 • Najaar 2024: Start operationele inrichting gebouwen

praktische info verbouwing

praktische info bibliotheekwerking


Update 4 januari 2023

Totaalproject Bibliotheek, Buitenschoolse Kinderopvang en Stedelijke basisschool Kuringen

De stad Hasselt werkt aan een vernieuwde invulling van de site aan de Diepstraat, Joris van Oostenrijkstraat en Dorpsbeekstraat in Kuringen, waar de buitenschoolse kinderopvang, de bibliotheek en de school gehuisvest zijn.

Het uiteindelijke plan is toekomstbestendig en creëert meerwaarde voor alle gebruikers van de dienstverlening die op deze site wordt aangeboden.

Toekomstige invulling van het gebouw

 • De bibliotheek wordt getransformeerd tot familiebibliotheek, een nieuw concept met uitgebreide dienstverlening.
 • Het gebouw krijgt een uitbreiding waarin ook de buitenschoolse kinderopvang gehuisvest wordt.
 • Bovendien krijgt het deeltijds kunstonderwijs er een nieuw onderkomen.
 • Ook de stedelijke basisschool krijgt een plaats in het nieuwe gebouw.
 • Er wordt een polyvalente ruimte op de eerste verdieping ingericht, die gedeeld kan worden door de verschillende partners.

Praktische info verbouwing

De werken starten op 9 januari. Omdat er buiten de bibliotheek ook nog andere partners betrokken zijn in dit totaalproject, verwijzen we voor de praktische informatie over de verbouwingen op de site naar de website van stad Hasselt, waar alle actuele informatie terug te vinden is.

Praktische info bibliotheekwerking

Om een optimale dienstverlening te garanderen tijdens de sluitingsperiode voorzien we een aantal tijdelijke alternatieven:

 • verlengde leentermijn

De leentermijn van materialen van Kuringen wordt vanaf 20 december 2022 automatisch verlengd tot 1 april 2023! Tussen 20 december en 1 april wordt geen telaatgeld aangerekend. Deze periode is ondertussen afgelopen.

 • inleveren in beide vestigingen

Tijdens de openingsuren van onze Grab and Go in Kuringen of in vestiging Dusart.

 • afhaalservice 'Grab & Go'

Tijdelijke Grab & Go service in Kuringen vanaf 1 februari

 • VIP-rondleidingen

Voor de vaste bezoekers van onze vestiging in Kuringen voorzien we een VIP-rondleiding in Dusart. 

Permanente uitbreiding dienstverlening

Daarnaast wordt ook gewerkt aan een permanente uitbreiding van de dienstverlening in Kuringen door een versnelde uitrol van Bib op School en de Boekenbuur-App. 

Vestiging Kuringen - verlengde leentermijn https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/verbouwingKuringenleentermijn.html maandag 5 december 2022 16:09:49

Leende je materialen in vestiging Kuringen?

Geen nood, de leentermijn van al deze materialen zijn sinds 20 december 2022 automatisch verlengd tot 1 april 2023! Tussen 20 december en 1 april wordt geen telaatgeld aangerekend.

Wens je je materialen toch vroeger in te leveren?

Dat kan! Tijdelijk kan dit ook in onze vestiging in Dusart. Materialen (geleend uit collectie Kuringen) kunnen tijdens de sluitingsperiode uitzonderlijk ingeleverd worden in één van onze beide vestigingen naar keuze.

 • Tijdens de openingsuren van onze alternatieve dienstverlening Grab & Go in Kuringen 
 • of in vestiging Dusart.

Meer info over de verbouwperiode

bibliotheek.hasselt.be/kuringen

Vestiging Kuringen - alternatieve dienstverlening https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/verbouwingKuringendienstverlening.html maandag 5 december 2022 16:17:37

We herinneren je graag nog eens aan onze alternatieven tijdens de sluitingsperiode van vestiging Kuringen.


Alternatieve werking tijdens de tijdelijke sluiting

Om een optimale dienstverlening te garanderen tijdens de sluitingsperiode voorzien we een aantal tijdelijke alternatieven:

 • tijdelijk verlengde uitleentermijn (lees meer);
 • tijdelijk inleveren op beide locaties (lees meer);
 • tijdelijke afhaalservice ‘Grab & Go’ in Kuringen sinds 1 februari (lees meer);
 • VIP-rondleidingen in onze vestiging in Dusart (lees meer).

Permanente uitbreiding dienstverlening in vestiging Kuringen

Daarnaast werken we aan een permanente uitbreiding van onze dienstverlening in Kuringen door een versnelde uitrol van Bib op School en de Boekenbuur app. Hierover later meer!

Verhuis Grab & Go-afhaalservice https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/verhuisGrabGo.html dinsdag 31 januari 2023 09:46:40

Update!

Wegens de impact van de verbouwingswerken zal de afhaalservice Grab & Go vanaf woensdag 9 augustus 2023 verhuizen naar het Wijkpunt op de Kleine Bameriklaan 13 in Kuringen.

De bestaande afspraken en openingsuren blijven behouden.


Tijdens de sluitingsperiode van BHL Kuringen laten we jullie natuurlijk niet op jullie honger zitten. Via onze afhaalservice ‘Grab & Go’ zorgen we ervoor dat jullie toch aan het nodige lees-, luister- en kijkvoer geraken. 

Aanvragen

Via dit aanvraagformulier vraag je materialen uit de collectie van Dusart aan, die je op een later moment in Kuringen kunt afhalen. Lees hier meer over.

Afhalen

Gebeurt in Kuringen op vertoon van de identiteitskaart of lidkaart van de aanvrager(s), op de volgende momenten:

 • woensdag 16-18 uur;
 • zaterdag 10-13 uur.

Vragen?

Is er iets onduidelijk of lukt je aanvraag toch niet? Stel je vraag tijdens één van de afhaalmomenten in Kuringen of spring binnen in BHL Dusart tijdens de openingsuren. Een medewerker helpt je graag verder om je aanvraag in orde te maken.

Expo - PKP Lined Up https://bibliotheek.hasselt.be/PKPLinedUp dinsdag 11 april 2023 13:05:22

Een fascinerende terugblik op ruim 35 jaar jongeren- en festivalcultuur: PKP Lined Up!

Samen met Pukkelpop surft Bibliotheek Hasselt Limburg op spannende muzikale golven, van de new wave in 1985 tot Gen Z in 2023. Zet je nostalgieknop maar aan, want PKP Lined Up bespeelt al je emoties… van de eerste keer een zware basdrum door je lijf tot de -tigste keer ‘Wie heeft nog bonnekes?!’.

PKP Lined Up laat je niet onberoerd. De expo neemt je mee op een avontuurlijke trip door muziek en beeld en nodigt je van harte uit om ook jouw Pukkelpopverhaal te delen.

Spaarkaart voor leesbeesten https://bibliotheek.hasselt.be/76628-spaarkaart vrijdag 26 mei 2023 09:20:51

Hé jij, leesbeest! Puzzel je spaarkaart vol en verzamel de prachtige én duurzame bibcadeautjes! Alle leesbeesten tussen 2,5 en 12 jaar kunnen door boeken te lezen sparen voor een fijn cadeau.

Elke keer wanneer je boeken komt lenen in de bibliotheek verdien je een puzzelstukje voor jouw spaarkaart. Haal je sticker bij het infopunt literatuur op de eerste verdieping.
In totaal heb je 15 stickers nodig voor een volle spaarkaart. Is je puzzel volledig? Ruil hem dan in voor een leuk én duurzaam gadget van de bibliotheek! Hint? Dorstletters en letterbekjes!

PKP Lined Up - luister en laat jouw verhaal achter in de expo https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/PKPLinedUpAnekdotes.html dinsdag 30 mei 2023 16:26:35

PKP Lined Up laat je niet onberoerd - dat merken we aan de vele bezoekers die echt hun tijd nemen om de expo te bekijken. Heerlijk!

Wist je dat je ook unieke verhalen kunt beluisteren?

 • Jean-Pierre vertelt over fotograferen op Pukkelpop - pré socials vs nu
 • Myriam heeft het over 'Middenbermrock'
 • DJ Solina was de meest lokale PKP-act
 • Luc van Giga Swing herinnert zich zijn venster vol tickets
 • Joos vertelt een sterk verhaal uit de backstage
 • Mark mijmert over the holy grail Pukkelpop 1995

Deze verhalen kun je beluisteren in de inkomhal aan de zeshoek.

In de expo zelf hoor je hoor meer over hoe het is om de campinggasten te verwelkomen, omgekocht te worden aan de toog of wat een roadie nu eigenlijk doet. 

Benieuwd? Gebruik gewoon je gsm om de qr-code te scannen en je bent vertrokken!

Geïnspireerd?

Laat dan zelf een anekdote achter aan onze memorywall in de inkomhal van de bib!

Nieuwe gasten in onze lezingenreeks Tussen 2 Lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Tussenj2Lijnen.html dinsdag 6 juni 2023 10:05:36

In seizoen 23-24 verwelkomen we in onze reeks Tussen 2 Lijnen vier heerlijke gasten die je met plezier mee nemen in hun wondere schrijfwereld. 

Welkom aan

 • Jaouad Alloul 'De meisje' op 7 oktober 2023
 • Yves Petry 'Overal zit mens. Een moordfantasie' op 18 november 2023
 • Carmien Michels 'poëzie' op zaterdag 6 februari 2024
 • Maaike Neuville 'Zij' op zaterdag 9 maart 2024

Praktisch

Tussen 2 Lijnen

 • is een structurele en intense samenwerking tussen Bibliotheek Hasselt Limburg en CCHA
 • houdt zich niet altijd aan het misschien veronderstelde schoonschrift en kleurt af en toe fijn buiten de twee lijntjes
 • de twee huizen blijven intens samenwerken om spitante auteurs en sprekers naar Hasselt te halen
OK dan niet door Katrin Swartenbroux https://bibliotheek.hasselt.be/OKdanniet.html maandag 19 juni 2023 11:58:23

OK dan niet - Het ultieme boek voor millennials

Het is vandaag de dag niet alleen moeilijker om volwassen te worden; het is vooral minder aantrekkelijk. Welkom in de millennial mindfuck, waar de huidige twintigers en dertigers te maken krijgen met een realiteit die heel anders is dan ze altijd is voorgespiegeld.

In OK dan niet zoekt Katrin Swartenbroux haar weg binnen het tot wasdom komen via prikkelende en humoristische essays. Over de vloek van het vooruitgangsverhaal, het wel of niet invriezen van eitjes en de teloorgang van je online relevantie. Maar bovenal over hoe je hoopvol blijft over een toekomst die je nooit voor ogen had.

Katrin Swartenbroux in de bib

Katrin Swartenbroux (1986) schrijft over populaire cultuur en maatschappelijke trends voor de Vlaamse krant De Morgen. Met haar scherpe pen en trefzekere stijl slaagt ze er steeds in haarfijn de tijdgeest bloot te leggen. 

Ze komt die tijdgeest live blootleggen in onze bib op dinsdag 26 september!

Volgende week in de bib - OK dan niet - Katrin Swartenbroux https://bibliotheek.hasselt.be/76674-OKdanniet.html maandag 19 juni 2023 12:08:26

OK dan niet - Het ultieme boek voor millennials

Het is vandaag de dag niet alleen moeilijker om volwassen te worden; het is vooral minder aantrekkelijk. Welkom in de millennial mindfuck, waar de huidige twintigers en dertigers te maken krijgen met een realiteit die heel anders is dan ze altijd is voorgespiegeld.

In OK dan niet zoekt Katrin Swartenbroux haar weg binnen het tot wasdom komen via prikkelende en humoristische essays. Over de vloek van het vooruitgangsverhaal, het wel of niet invriezen van eitjes en de teloorgang van je online relevantie. Maar bovenal over hoe je hoopvol blijft over een toekomst die je nooit voor ogen had.

Katrin Swartenbroux in de bib!

Katrin Swartenbroux (1986) schrijft over populaire cultuur en maatschappelijke trends voor de krant De Morgen. Met haar scherpe pen en trefzekere stijl slaagt ze er steeds in haarfijn de tijdgeest bloot te leggen.

Doe toch maar wel dan, want Katrin komt op dinsdagavond 26 september die tijdgeest live blootleggen in de bib! reserveer je gratis plekje

Podcasttips ivm 'Ok dan niet'

Digipunt helpt je met je digitale vragen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Digipunt-helpt-je-met-je-digitale-vragen.html vrijdag 23 juni 2023 11:50:24

Vanaf nu is er ook in de bib een Digipunt. De vrijwilligers van de Digipunten zijn aanwezig op woensdag van 15 tot 18 uur en vrijdag van 10 tot 13 uur. Inschrijven is niet nodig!

Zij begeleiden je bij toepassingen op de internetpc’s , je laptop, tablet of smartphone en helpen indien er problemen zijn bij het gebruik van de apps op die toestellen.

Ze helpen je bv. met vragen over:

 • itsme
 • eID installeren en gebruiken
 • mailen
 • apps installeren
 • gebruik gsm
 • attesten online aanvragen

De vrijwilligers luisteren met veel geduld naar je vragen en geven je 1-op-1 hulp en advies. Een laptop of tablet meebrengen mag, maar moet niet. Ze geven je ook extra info over gratis vormingen en opleidingen in je buurt.


Ben je op zoek naar een ander Digipunt of zoek je nog meer info over de digitale hulp van stad Hasselt: hasselt.be/digitalehulp

In Etalage zomer https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Etalage-zomer.html dinsdag 27 juni 2023 09:22:25

Vers materiaal om de zomervakantie in te duiken: de nieuwe In etalage-selectie staat vanaf woensdag 28 juni klaar!

Onze collega's maakten weer een fijne keuze voor onze klanten - voor elk wat wils - van 0 tot 100 jaar. Je vindt de In Etalagestanden verspreid in de bibliotheek. 

Tussen 2 Lijnen - Jaouad Alloul over De meisje https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/T2L_Jaouad.html dinsdag 27 juni 2023 13:55:06

Een ontroerende, muzikale boekvoorstelling over identiteit, seksualiteit en traditie.

Na de succesvoorstelling De meisje (MartHa!tentatief) brengt Jaouad Alloul zijn eerste boek uit. Hij komt naar buiten met een fictief verhaal gebaseerd op zijn leven. De aandachtige lezer zal enkele passages herkennen uit de theatervoorstelling, al neemt het leven van het hoofdpersonage Idriss heel andere wendingen in het boek. 

Als kind wil Idriss een meisje zijn. Hij zou jurken en hoge hakken kunnen dragen en gewoon verliefd mogen zijn op jongens. Elke avond bidt hij tot God om genezing. Elke morgen is alles nog altijd zoals het was. Op twintigjarige leeftijd trekt hij de deur achter zich dicht en stapt hij een nieuwe wereld in. Weg van huis, weg van God. Op zoek naar zichzelf.  

De meisje van Jaouad Alloul is een authentieke en belangrijke vertelling over zijn wie je wil zijn. Alloul combineert moeiteloos verdriet met humor in dit aangrijpend verhaal met herkenbare thema’s. Helder verteld, vol humor en mededogen, lichtvoetig maar met beide voeten stevig op de grond. 

Jaouad is multidisciplinair kunstenaar en selfmade creatief ondernemer. De Antwerpenaar met Marokkaanse roots is een kleurrijk kruispunt van identiteiten. Alloul leest voor en maakt ondertussen muziek op zijn loopstation. Nadien is er ruimte voor gesprek. 

Tussen 2 Lijnen

Tussen 2 lijnen is een samenwerking tussen Bibliotheek Hasselt Limburg en CCHa. Vier keer dit culturele seizoen verrast een innemende auteur/spreker met een spraakmakend boek.

foto Jaouad (c) Marijn Achten

Laatste tickets - Tussen 2 Lijnen met Jaouad op 7 oktober https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Laatste-tickets-Tussen-2-Lijnen-met-Jaouad-op-7-oktober.html dinsdag 27 juni 2023 15:17:29

Na de succesvoorstelling 'De meisje' (MartHa!tentatief) bracht Jaouad Alloul het boek met dezelfde titel uit, een fictief verhaal gebaseerd op zijn eigen leven.

'De Meisje' van Jaouad Alloul is een authentieke en belangrijke vertelling over zijn wie je wil zijn. Alloul combineert moeiteloos verdriet met humor in dit aangrijpend verhaal met herkenbare thema’s. Helder verteld, vol humor en mededogen, lichtvoetig maar met beide voeten stevig op de grond.

Muzikale boekvoorstelling

In de bib kun je op 7 oktober komen luisteren naar ‘De Meisje’, een ontroerende, muzikale boekvoorstelling over identiteit, seksualiteit en traditie. Jaouad brengt samen met Daniel Menezes en Skander Jenhani 9 nieuwe songs, een muzikale overwinning na een lange, persoonlijke zoektocht. Jaouad leest enkele passages voor, maar maakt vooral datgene dat alle vormen van identiteiten overstijgt. Muziek. 

 • Jaouad : vocals & storytelling
 • Daniel Menezes : bas
 • Skander Jenhani: gitaar

De meisje - de inhoud van het boek

Als kind wil Idriss een meisje zijn. Hij zou jurken en hoge hakken kunnen dragen en gewoon verliefd mogen zijn op jongens. Elke avond bidt hij tot God om genezing. Elke morgen is alles nog altijd zoals het was. Op twintigjarige leeftijd trekt hij de deur achter zich dicht en stapt hij een nieuwe wereld in. Weg van huis, weg van God. Op zoek naar zichzelf.

Praktisch

Podcasttip - READ THIS! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Podcasttip-READ-THIS!.html maandag 10 juli 2023 15:21:12

Shania Gooris leeft met haar neus tussen de boeken. De lokale bibliotheek heeft voor haar nog maar weinig geheimen en ze verslindt meer boekenkaften dan een gemiddelde student. 

Geen recensies, maar levenslessen

Elke week baant Shania haar weg door honderden bladzijden, een handvol plottwists en een hoop levenslessen. In de podcast READ THIS! nodigt Shania elke week twee BookTokkers uit. Samen nemen ze telkens één titel uit het young adult genre onder de loep. Ze geven hun ongezouten mening over het boek en halen er thema's en levenslessen uit. En dat deelt Shania elke donderdag als host via MNM in de podcast READ THIS!. 

Beluister elke donderdag een nieuwe aflevering via VRT Max.

Podcasttip - Mysteries van Vlaanderen met een Hasselts mysterie! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Podcasttip-Mysteries-van-Vlaanderen-met-een-Hasselts-mysterie!.html dinsdag 25 juli 2023 16:04:43

Liggen er twee Duitse soldaten begraven onder het meer van Keerbergen? Waar is de beker gebleven van Europacup 2 die KV Mechelen won in 1988? Wie heeft Tina Turner opgepikt toen ze stond te liften op de Brusselse ring? De Mysteriejagers van radio2 gaan op zoek naar antwoorden op deze en nog veel meer onverklaarbare mysteries in Vlaanderen.

En ze komen daarmee heel dichtbij, want in hun podcastreeks hadden ze het onlangs over het mysterie van de Hasseltse bloedende hostie. Waarover?

De bloedende hostie of het Heilig Sacrament van Mirakel

In 1317 begon een hostie te bloeden in het gehucht Viversel. Dat was een teken van God en een mirakel volgens de katholieke kerk.  De plaatselijke kapelaan brengt dit ‘Sacrament van Mirakel’ naar de abdij van Herkenrode bij Hasselt, die hierdoor tot een bedevaartsoord uitgroeit. De hostie wordt ondertussen al 7 eeuwen vereerd en is nog steeds te zien in de kathedraal van Hasselt.

Podcastaflevering 'Heeft de bloedende hostie van Hasselt ook echt gebloed?'

Komt er echt bloed uit de bloedende hostie van Herkenrode? Kan een hostie bloeden? En als dat niet kan, waarom dit verhaal verzinnen? Mysteriejager Sam De Meulder van Radio2 gaat op onderzoek want zeg nu zelf: een bloedende hostie spreekt tot de verbeelding. Dat is nu zo en dat was 700 jaar geleden nog meer het geval. 

Beluister de podcastreeks Mysteries in Vlaanderen

Lees over de bloedende hostie op radio 2

Vlaams topstuk in onze collectie: Aflaatbrief van de Abdij van Herkenrode

Wanneer de abdij van Herkenrode later geld nodig heeft voor een verbouwing vraagt ze aan paus Urbanus IV, die in Avignon verblijft, een aflaatbrief. Wie voortaan op bepaalde dagen de kloosterkerk bezoekt of haar een gift schenkt, krijgt een aflaat, een inkorting van de duur van zijn verblijf in het vagevuur. Zo meldt de brief op gezag van de paus.

Die oorkonde op perkament uit 1363, de aflaatbrief van de Abdij van Herkenrode, is een unieke getuigenis van het religieuze leven in Herkenrode en de devotie voor het ‘Sacrament van mirakel’. En! Ze wordt bewaard in onze bibliotheek als topstuk van de Vlaamse Gemeenschap.

Waarom is deze aflaatbrief een topstuk?

De miniatuur bovenaan, over de hele breedte van de oorkonde, verbeeldt de jaarlijkse processie van de cisterciënzerinnen van Herkenrode: zo’n kunstige miniatuur op een oorkonde is zeer uitzonderlijk. De monstrans die de priester draagt dateert uit 1286 en bestaat nog altijd. Behalve de miniatuur en de inhoud van de brief maken ook de linnen zakjes die de zestien zegels beschermen er een topstuk van: ze zijn belangrijk voor het textielonderzoek in onze streken. Klik op de foto van de aflaatbrief voor hoge kwaliteit.

Podcasttip: de Voorleesclub, tussendoortjes voor kleine oortjes! https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesclub woensdag 2 augustus 2023 11:20:18

Bekende voorlezers als Martine Tanghe, Leo Timmers, Ann Wauters en Dominique Van Malder brengen de mooiste kinderboeken tot leven in de De Voorleesclub Luisterverhalen podcast. Elke aflevering een nieuwe stem en een nieuw verhaal. Spannende, grappige, gezellige… tussendoortjes voor kleine oortjes!

Beluister de Voorleesclub luisterverhalen.

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 

De mooiste voorleesverhalen in onze collectie vind je hier.

Podcasttip - Nerdland https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Podcasttip-Nerdland.html dinsdag 8 augustus 2023 11:27:57

De perfecte mix van entertainment en educatie, waarbij complexe onderwerpen toegankelijk worden gemaakt voor zowel fervente fans als nieuwkomers.

Podcasttip - Nerdland

Nerdland is een boeiende podcast waar o.a. Lieven Scheire zich verdiept in diverse nerdculturen en geek-onderwerpen. De gastheren/gastvrouwen brengen levendige discussies en diepgaande analyses over films, televisieseries, videospellen, technologie en wetenschap. Luisteraars kunnen genieten van geestige anekdotes en diepgravende inzichten, terwijl ze worden meegenomen op een reis door de fascinerende wereld van nerds. Elke aflevering van Nerdland staat garant voor een meeslepende en verrijkende luisterervaring vol passie voor alles wat met nerdiness te maken heeft." Beluister Nerdland 

Nerdland in onze collectie

 • Verhalen en anekdotes over uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen. Nerdlandboeken voor volwassenen
 • Leerrijk leesplezier voor kleine stoere nerds van 8 tot 14 jaar
 • Proeven doen met de kinderen zoals colafonteinen, spetterende verfbommen of bliksem maken
Voorleesfeestje met Bazelmans https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesfeestje zaterdag 12 augustus 2023 17:58:42

De bib nodigt alle kindjes tussen 3 en 7 jaar uit om te komen luisteren naar de muzikale verhalen van Bazelmans op zaterdag 23 september.
Voorlezen met net wat extra: Mieke en Wim van Bazelmans lezen een mooi verhaal voor en zingen liedjes met de kinderen. We maken er een voorleesfeestje van en eindigen met een knutselmoment in het thema van het verhaal.

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen.
Iedereen welkom!

PKP Lined Up - Wist je dat? https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/PKP-Lined-Up-Wist-je-dat.html maandag 14 augustus 2023 14:38:21

Pukkelpop komt eraan en het festival is volledig uitverkocht!

Wist je trouwens dat PKP bij zijn 25e verjaardag in 2010 voor het eerst was uitverkocht? Wist je dat PKP in 1989 niet kon doorgaan omdat de headliners hadden afgezegd? Wist je dat in 1994 de Dance Hall in première ging op PKP? In onze SecretRoom kan je beelden bekijken van deze eerst Dance Hall.

Dit jaar stunt PKP met een gloednieuw podium, de E-rena! Luister drie dagen naar gaming, talks, esports, podcasts, AI-experimenten, Chat GPT en ‘e-muziek’. Ze nemen op zondag 20 augustus 2 VRT-podcast live op: De Popcast van Pukkelpop (Studio Brussel) en Snapt ge mij nu? (VRT NWS).

Podcast-tip uit onze expo: Beluister het verhaal over de Pukkelpopstorm van 2011

Nog weetjes en gekke verhalen te weten komen over dit festival, bezoek dan onze expo PKP Lined Up!

Extra expo: nog tot 9 september kan je ook de foto expo Stardust bezoeken, deze geeft een blik achter de schermen van PKP.

Kunstendag voor Kinderen en start voorleesweek - dubbel feest! https://bibliotheek.hasselt.be/feest vrijdag 18 augustus 2023 13:34:05

Noteer alvast zondag 19 november in je agenda! Exclusief voor Kunstendag voor Kinderen en voor de start van de Voorleesweek opent BHL haar deuren voor kinderen en hun familie op zondag 19 november van 14u tot 17u. 

Dubbel feest betekent ook dubbel zoveel plezier voor iedereen!
Kinderboekenschrijver Maranke Rinck en illustrator Martijn van der Linden komen naar de bib voor een echt feestje! Ze lezen voor, vertellen over boeken maken, geven schrijf- en tekentips, beantwoorden alle vragen en natuurlijk is er popcorn. Heeeeeel veel popcorn!

Maranke Rinck schrijft al sinds ze een pen kan vasthouden verhalen voor kinderen. Maar voor ze kinderboekenschrijver werd, werkte ze eerst een hele tijd in het onderwijs. Nu geeft ze geen les meer, maar ze vliegt nog wel het hele land door om kinderen en volwassen enthousiast te maken voor lezen en schrijven. Maranke won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Griffel en de Kinderboekwinkelprijs.
Martijn van der Linden werkt al twintig jaar als illustrator. Hij werkt vaak samen met Maranke, maar tekent en schildert ook vaak voor andere schrijvers zoals Edward van de Vendel, Erna Sassen en Arthur Japin. Hij won veel prijzen waaronder de Woutertje Pieterse Prijs en het Gouden Penseel en zijn werk verschijnt over de hele wereld.

Boekstart voor de allerkleinsten https://bibliotheek.hasselt.be/boekstartdag vrijdag 18 augustus 2023 13:49:19

Boeken en baby’s, boeken en peuters… Boekstart is een gezellig moment voor (groot)ouder en kind, vol met bruikbare tips, de mooiste boekjes en leuke activiteiten. Doe samen met je kindje mee aan de workshop babygebaren of een voorleesmomentje en ontdek hoe fijn het is om samen met boekjes en taal bezig te zijn.

Boekstart wil jou samen met je baby of peuter laten genieten van boeken, want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Zo is dat ook met lezen. Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open. 

Programma:

 • Babycoach Esther Sluijsmans brengt 2 workshops babygebaren: Lezen, spelen en zingen met je baby en dreumes is fijn, maar je kan het nog leuker en actiever maken. Hoe? Maak gebruik van babygebaren. Tijdens een gezellige gebarenworkshop leer je meer over het gebruik van babygebaren. Voor kinderen van 6 maanden tot 2 jaar (max. 9 kinderen met hun ouders).
  Om 10u15 en 11u15.
 • vzw Maan en Wolf stelt hun dagelijkse educatieve activiteit 'Uk en Puk' voor met een voorleesmomentje.
 • Maak kennis met de groeimeter vol boekentips en leuke Boekstartboekjes. 
Voorleesfeestje met Bazelmans https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesfeest vrijdag 18 augustus 2023 16:44:09

De bib nodigt alle kindjes tussen 3 en 7 jaar uit om te komen luisteren naar de muzikale verhalen van Bazelmans op zaterdag 25 november.
Voorlezen met net dat extra: Mieke en Wim van Bazelmans lezen een mooi verhaal voor en zingen liedjes met de kinderen. We maken er een voorleesfeestje van en eindigen met een knutselmoment in het thema van het verhaal.

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen.
Iedereen welkom!

Kwispellezen https://bibliotheek.hasselt.be/kwispellezen vrijdag 18 augustus 2023 16:47:58

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud.

De honden van de Blindengeleidehondenschool van Genk komen op woensdag 22 november naar de bib en bieden dan graag een luisterend oor voor kinderen die voor willen lezen aan honden.

Voor sommige kinderen is lezen moeilijk, frustrerend of zelfs ronduit ongemakkelijk, zeker wanneer ze hardop moeten lezen in de klas. Een voorleeshond zegt niets en is een en al oor. Voorlezen aan een lieve, geduldige en aandachtig luisterende hond kan bijzonder motiverend werken. Door contact met een hond ervaren kinderen minder stress. Een hond luistert immers zonder oordeel en geeft een kind nooit het gevoel dat het faalt.

Podcasttip: Larieboek & Apekool https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Podcasttip-Larieboek-amp-amp-Apekool.html woensdag 23 augustus 2023 09:56:53

In Larieboek & apekool helpen Yarne en Jochen jonge ouders en hun kinderen door het bladeren het bos te zien. Elke maand strijken ze neer op een boeiende leesplek in Brussel om telkens rond een thema de parels aan de zw... luisteraars te voederen. Want niemand heeft tijd voor slechte boeken!

Deze podcast is een samenwerking tussen de bibliotheken van Etterbeek en Jette.

Beluister de Larieboek & Apekool.

Podcasttip - Snapt ge mij nu? https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Podcasttip-Snapt-ge-mij-nu.html maandag 28 augustus 2023 08:39:20

Aurélie Boffé laat de stem van jonge twintigers horen die de actualiteit door een andere bril bekijken.

Podcasttip - Snapt ge mij nu?

Heb jij ook het gevoel dat we niet meer kunnen discussiëren zonder elkaar aan te vallen of het laatste woord te willen hebben? Awel, ik ook. Ik ben Aurélie Boffé, en ik wil daar iets aan doen. ‘Snapt ge mij nu’ is een veilige plek waar ik in gesprek ga met jongeren die het leven niet door dezelfde bril bekijken. Dit is mijn poging om onze versnipperde generatie wat dichter bij elkaar te brengen. En af en toe ook iets bij te leren door de dingen vanuit een andere invalshoek te bekijken. Beluister Snapt ge mij nu? 

Popcast van de week en Snapt ge mij nu? op PKP in de E-rena

Op een festival als Pukkelpop heb je als festivalganger geen tijd om naar je podcasts te luisteren. Wat wel kon, is een liveopname bijwonen van "Popcast van de week" van Studio Brussel. Op zondag 20 augustus presenteerden Stijn Van de Voorde, Otto-Jan Ham, Thibault Christiaensen, Lennert Coorevits en Kirsten Lemaire Popcast en lieten hun licht schijnen op vier dagen Pukkelpop.

Ook "Snapt ge mij nu?", de jongerenpodcast van VRT NWS, werd live opgenomen in Kiewit. Aurélie ging in gesprek met jongeren die het leven niet door dezelfde bril bekijken. 

 

Voorleesfeestje met Bazelmans https://bibliotheek.hasselt.be/76772-voorlezen woensdag 30 augustus 2023 10:08:03

De bib nodigt alle kindjes tussen 3 en 7 jaar uit om te komen luisteren naar de muzikale verhalen van Bazelmans op zaterdag 23 september.
Voorlezen met net wat extra: Mieke en Wim van Bazelmans lezen een mooi verhaal voor en zingen liedjes met de kinderen. We maken er een voorleesfeestje van en eindigen met een knutselmoment in het thema van het verhaal.

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. 
Van 11.00 tot 12.00 uur.
Iedereen welkom!

Ontdek het najaarsprogramma voor de jeugd https://bibliotheek.hasselt.be/najaarsprogramma woensdag 30 augustus 2023 10:12:57

Voor het najaar staan opnieuw een aantal toffe jeugdactiviteiten op de kalender:

 • Duik jij graag weg in een boek? En wil je er daarna mee aan de slag? Kom naar de startdag, maak kennis met de Leesjury en de begeleiders en schrijf je in! De Leesjury... Dat zijn kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar die genomineerde boeken lezen en er, samen met leeftijdsgenootjes, mee aan de slag gaan. De startdagen gaan door op dinsdag 19 september (leesgroep 2, 3 en 4) van 16.30 tot 17.30 uur en donderdag 21 september van 16.15 tot 17.15 uur. 

 • Dit jaar wordt er voorgelezen met net wat extra: Mieke en Wim van Bazelmans lezen op zaterdag 23 september een mooi verhaal voor en zingen liedjes met de kinderen. We maken er een voorleesfeestje van en eindigen met een knutselmoment in het thema van het verhaal. 

 • Zaterdag 28 oktober zetten we onze deuren wijd open voor de allerkleinsten en hun gezin. Boekstart is een gezellig moment voor (groot)ouder en kind, vol met bruikbare tips, de mooiste boekjes en leuke activiteiten. Doe samen met je kindje mee aan de workshop babygebaren of een voorleesmomentje en ontdek hoe fijn het is om samen met boekjes en taal bezig te zijn.

 • Noteer alvast zondag 19 november in je agenda! Exclusief voor Kunstendag voor Kinderen en voor de start van de Voorleesweek opent BHL haar deuren voor kinderen en hun familie op zondag 19 november van 14u tot 17u. 
  Dubbel feest betekent ook dubbel zoveel plezier voor iedereen!
  Kinderboekenschrijver Maranke Rinck en illustrator Martijn van der Linden komen naar de bib voor een echt feestje! Ze lezen voor, vertellen over boeken maken, geven schrijf- en tekentips, beantwoorden alle vragen en natuurlijk is er popcorn. Heeeeeel veel popcorn!

 • Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. De honden van de Blindengeleidehondenschool van Genk komen op woensdag 22 november naar de bib en bieden dan graag een luisterend oor voor kinderen die voor willen lezen aan honden. Wil je graag voorlezen aan een hond? Schrijf je dan in voor het kwispellezen!
Kwispellezen https://bibliotheek.hasselt.be/voorlezenhond woensdag 30 augustus 2023 12:01:07

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud.

De honden van de Blindengeleidehondenschool van Genk komen op woensdag 22 november naar de bib en bieden dan graag een luisterend oor voor kinderen van 7 tot 11 jaar die voor willen lezen aan honden.
Wil je graag voorlezen aan een hond? Schrijf je dan in voor het kwispellezen!

Boekstart voor de allerkleinsten https://bibliotheek.hasselt.be/76778-boekstartdag woensdag 30 augustus 2023 12:07:54

Boeken en baby’s, boeken en peuters… Op zaterdag 28 oktober vieren we opnieuw Boekstart, een gezellig moment voor (groot)ouder en kind, vol met bruikbare tips, de mooiste boekjes en leuke activiteiten. Doe samen met je kindje mee aan de workshop babygebaren of een voorleesmomentje en ontdek hoe fijn het is om samen met boekjes en taal bezig te zijn.

Boekstart wil jou samen met je baby of peuter laten genieten van boeken, want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Zo is dat ook met lezen. Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open. 

Het volledige programma vind je hier.

Tussen 2 Lijnen - Yves Petry over Overal zit mens https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/YvesPetry.html vrijdag 1 september 2023 12:13:10

Overal zit mens, een moordfantasie is de nieuwe kolkende humoristisch-filosofische roman van Yves Petry. Een asociaal en schaamteloos amoreel stuk proza. Een even opgewekte als virtuoze verkenning van de duisterste kant van de mens.

Een roman over een bosbeheerder die een moord beraamt op een publieksintellectueel

Overal zit mens. Het element mens heeft zich genesteld in elke uithoek van het ondermaanse, in elke porie van de biosfeer. Geen stukje mos, geen druppel uit de zee, geen staaltje van de bodem of de eeuwige sneeuw zonder dat het miljoenen moleculen mens bevat. Sapiens kan geen kant meer uit. Hij zit al overal.

Als beheerder van het bos Mirandel neemt Kasper Kind de weinig florissante toestand van de planeet hoogst serieus. Niet minder serieus is zijn plan om publieksintellectueel Max De Man te vermoorden, met wie hij een gedeeld verleden heeft. Alleen lopen de dingen niet helemaal zoals gepland. Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, en verder vooral mensen, altijd maar weer mensen.

Yves Petry 

Yves Petry (Tongeren, 1967) is een van de belangrijkste schrijvers van Vlaanderen. Hij schreef essays, toneelstukken, korte verhalen en acht romans. Hij won onder meer de Libris Literatuur Prijs 2011 voor zijn roman De Maagd Marino, de BNG Nieuwe Literatuurprijs, de Inktaap en de Tzumprijs voor beste literaire zin van het jaar. Zijn meest recente roman, Overal zit mens. Een moordfantasie, verscheen in oktober 2022 en stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2023. 

Tussen 2 Lijnen

Tussen 2 lijnen is een samenwerking tussen Bibliotheek Hasselt Limburg en CCHa. Vier keer dit culturele seizoen verrast een innemende auteur/spreker met een spraakmakend boek.

Dyslexie? Ga voor een luisterboek! https://bibliotheek.hasselt.be/makkelijklezen vrijdag 1 september 2023 18:00:59

Als je dyslexie hebt, doen letters en woorden niet altijd wat je wil. Eén letter kan een wereld van verschil maken. Een ridder wordt een redder, een paard een baard enzovoort. Lezen wordt zo moeilijk en frustrerend, zeker wanneer het voor de andere kinderen in de klas vanzelf lijkt te gaan.
'Ik haat lezen!', denk je dan misschien. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Dankzij de Anderslezen-app en Daisy-luisterboeken kan je écht genieten van boeken en verhalen. En met ADIBoeken en voorleessoftware krijg je ook bij het studeren een duwtje in de rug.

Ontdek het gratis aanbod op de website Ik haat lezen - een initiatief van Luisterpunt en Eureka ADIBib.
Op de themastand in de jeugdafdeling vind je luisterboeken en Makkelijk lezen boekjes. Je herkent de boeken aan de oranje sticker.

In Focus - Het Chili van Pablo Neruda en Salvador Allende https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Focus-Het-Chili-van-Pablo-Neruda-en-Salvador-Allende.html dinsdag 5 september 2023 11:41:46

Dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda stierf op 23 september 1973, twaalf dagen na de gewelddadige dood van zijn vriend Salvador Allende, de democratisch verkozen president van Chili.

De dichter had zich kritisch uitgelaten over de militaire coup van generaal Pinochet. De generaal verbood dan ook dat de Chilenen de begrafenis van Neruda zouden bijwonen, maar toch verschenen de Chilenen massaal. Het werd de eerste publieke protestmanifestatie tegen de nieuwe militaire dictatuur.

Nu In Focus in de bib en online: de werken van Neruda, boeken en films over Chili tijdens de jaren 1970 en 1980, en het werk van Salvadors nicht, Isabel Allende.

In Focus - 160 jaar geleden stierf Jakob Grimm https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Focus-160-jaar-geleden-stierf-Jakob-Grimm.html dinsdag 5 september 2023 11:48:30

Samen met zijn broer tekende jurist en letterkundige Jacob Grimm om en bij de 200 volkssprookjes en sagen op, die ze tussen 1812 en 1815 uitgaven onder de titel Kinder- und Hausmärchen.

De sprookjes van Grimm: Sneeuwwitje, Roodkapje, Repelsteeltje, maar ook 'De Koning van de berg', 'De roetzwarte broer van de duivel', of 'Berenpels'. Of ze allemaal een happy Disney-ending hebben? Vaak waren de verhalen gruwelijker en harder dan de versies die wij vandaag kennen.

Sinds 2005 staan de 200 verhalen op de Werelderfgoedlijst voor documenten van de UNESCO.

Nu In Focus in de bib en online: de sprookjes van Grimm.

De televisieseries zijn er weer! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/tvseries.html dinsdag 5 september 2023 16:24:11

De uitgebreide collectie televisieseries is al jaren zeer populair. De collectie is nu helemaal nagekeken en aangevuld met recente materialen.

Goed nieuws voor de liefhebbers, want vanaf donderdag 7 september vinden jullie deze dvd-collectie terug op de afdeling muziek en film op de eerste verdieping.

Bekijk onze collectie televisieseries alvast in onze online catalogus.

Toen geluk nog heel gewoon was - een vertelling door Dirk Musschoot https://bibliotheek.hasselt.be/gewoongeluk.html dinsdag 5 september 2023 17:04:10

TOEN GELUK NOG HEEL GEWOON WAS

Hoe het Vlaamse gezin in honderd jaar helemaal veranderde 

Vertelling met ‘lichtbeelden’ door DIRK MUSSCHOOT

Honderd jaar geleden werd in ons land de Bond der Talrijke Gezinnen (Gezinsbond) opgericht. De gezinnen in Vlaanderen zijn in die honderd jaar helemaal veranderd. Van erg kroostrijk werden ze veel minder groot en het traditionele gezin met een vader, een moeder en kinderen is al lang niet meer de norm. Het onderwijs werd gemengd en er kwam betaalde vakantie, waaruit dan weer toerisme ontstond. Vrouwen kregen een pil om niet nog eens zwanger te worden en ook omdat seks gewoon leuk mocht zijn zonder dat daar een kind van hoefde te komen. Van vaders wordt nu meer verwacht dan dat ze het geld binnenbrengen, hun krant lezen en de voeten onder de tafel schuiven en vrouwen werden mondige mama’s. De ontwikkeling van de techniek en de wetenschap heeft gezinnen in de voorbije honderd jaar enorm vooruitgeholpen en toch is een gezin runnen vandaag misschien complexer dan vroeger.

Dirk Musschoot vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen en anekdotes over de sleutelmomenten in de gezinsgeschiedenis van de voorbije honderd jaar. Toen Geluk nog heel gewoon was heeft een hoog nostalgiegehalte, maar richt ook altijd de blik op de toekomst.

DIRK MUSSCHOOT

is schrijver en journalist. Hij staat bekend om zijn origineel onderzoek naar boeiende historische thema’s, zoals het lot van de Belgen op de Titanic, de Belgische vluchtelingen in Groot-Brittannië tijdens WOI of de liefdesverhalen van Vlaamse sweethearts en hun Britse bevrijder na WOII. Zijn historische boeken bewijzen als geen ander dat hij de geschiedenis kan doen herleven.

Deze gasten verwachten we dit najaar in onze bib! https://bibliotheek.hasselt.be/lezingennajaar.html dinsdag 5 september 2023 17:20:21

We kijken er erg naar uit om deze fantastische gasten de komende maanden op jullie los te laten. Iedereen welkom!

'OK dan niet' door Katrin Swartenbroux

'De meisje' door Jaouad Alloul

'Overal zit mens' door Yves Petry

'Toen geluk nog heel gewoon was' door Dirk Musschoot

Werelddag dementie op 21 september - themastand https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Werelddag-dementie-op-21-september-themastand.html vrijdag 8 september 2023 15:16:20
Eén op vijf mensen krijgt ooit dementie. De kans dat je te maken krijgt met een persoon met dementie is groot.

1 op 5. Hallucinant.

Nog tot begin oktober staat een themastand over dementie in de inkomhal van de bib. Denk jij bij dit onderwerp enkel aan wetenschappelijke boeken? We hebben nog heel wat andere materialen in onze collectie. Fijne literatuur, DVD’s, lees- en prentenboeken voor kinderen…
Het Expertisecentrum Dementie Contact Limburg vulde onze materialen aan met brochures voor patiënten én hun mantelzorgers. Want je kennis vergroten geeft je meer houvast.

We dragen zo ons steentje bij aan een dementievriendelijk Hasselt, in aanloop naar Werelddag dementie op 21 september, maar ook alle andere dagen van het jaar.
De Schrijfwijzen op 6 oktober in bibliotheek Genk https://bibliotheek.hasselt.be/Schrijfwijzen.html dinsdag 12 september 2023 13:27:54

Je hebt de laatste jaren misschien al eens deelgenomen aan De Schrijfwijzen in Bibliotheek Hasselt Limburg. Of je bent misschien je potloden aan het slijpen om voor het eerst je kans te wagen...

De Schrijfwijzen...

dat is een gezellige avond vol taalplezier! Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers, wél een ludiek en laagdrempelig taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt. 

Speel mee...

op vrijdagavond 6 oktober 2023 in één van de vele deelnemende bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel. 

Je hebt misschien al gemerkt dat Bibliotheek Hasselt Limburg dit jaar niet tussen de lijst van deelnemende bibliotheken staat. Dat is correct, want vanaf dit jaar organiseren we De Schrijfwijzen in samenwerking met bibliotheek Genk.

Editie 2023 zal dus doorgaan op 6 oktober in bib Genk. Een volgende editie nemen we dan in Hasselt weer voor onze rekening.

Dus aarzel niet en schrijf je in, want ook in Genk ben je in goede handen!