Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2020 Smartsite GEANNULEERD Tussen 2 lijnen - Erwin Mortier VOLZET https://bibliotheek.hasselt.be/ErwinMortier woensdag 22 mei 2019 08:32:44

UPDATE 29.10.20 Deze activiteit kan jammer genoeg niet doorgaan omwille van de COV-19-maatregels.


In het voorjaar van 2020 verscheen de roman 'De onbevlekte', het langverwachte vervolg op Erwin Mortiers' bekroonde debuutroman 'Marcel'. We zijn blij dat we zijn lezing hebben kunnen verplaatsen naar een nieuwe datum!

De onbevlekte, het vervolg op 'Marcel'

In 'De onbevlekte' keert Marcel terug naar huis in een laatste poging het verzwegen verleden te doorbreken en uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn aan het oostfront gestorven grootoom. Mortiers vervolg op zijn veelgeprezen en prijswinnende debuutroman 'Marcel' is andermaal een donker familieverhaal, waarin de Vlaamse klei nietsontziend wordt omgewoeld om het duistere verleden aan het licht te brengen. Dit doet Mortier op weergaloze wijze, in zijn verfijnde, suggestieve stijl, waarin geen woord, geen letter, geen komma op de verkeerde plek staat en het wemelt van de trefzekere beelden.

Met deze langverwachte, nieuwe roman over de complexiteit van liefhebben bevestigt Erwin Mortier eens te meer tot de absolute topklasse van de Nederlandstalige literatuur te behoren.

bestel je gratis ticket

Wie is Erwin Mortier?

Erwin Mortier (1965) studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Museum Dr. Guislan, Geschiedenis van de Psychiatrie. In 1999 maakte Mortier zijn debuut met de zeer succesvolle roman 'Marcel', die werd bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor. Daarnaast werd het boek genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de longlist van De Gouden Uil. Een jaar na verschijning waren veertigduizend exemplaren verkocht, vertalingen verschenen in het Engels, Duits, Frans en Bulgaars.

En wie is Marcel?

'Marcel' vertelt het verhaal van een Vlaamse plattelandsjongen die opgroeit in een familie vol geheimzinnige verhalen en duistere gewoontes. Langzaam ontdekt hij het geheim en de schande die sinds de oorlog aan de familie kleeft. In het middelpunt van het verhaal staat dit kleine jongetje Marcel, dat door zijn grootouders wordt opgevoed. Tegelijk draait het verhaal om de oudere Marcel, die enkele decennia eerder aan het Duitse Oostfront is gesneuveld.

Zijn oeuvre werd rijkelijk bekroond

Mortiers tweede roman, 'Mijn tweede huid' werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en De Gouden Uil. Zijn poëziedebuut 'Vergeten licht' (2001) ontving de C. Buddingh'-prijs. In 2002 volgden de derde roman 'Sluitertijd' en een essaybundel 'Pleidooi voor de zonde'. In 2004 maakte Mortier de overstap naar De Bezige Bij, waar datzelfde najaar zijn novelle 'Alle dagen samen' verscheen. In 2005 verscheen de bundel 'Uit één vinger valt men niet', gedichten bij foto’s van Lieve Blancquaert die werden genomen in het voormalige Klooster van de Minderbroeders te Gent, in 2007 gevolgd door 'Avonden op het landgoed. Op reis met Gerard Reve'. Van 2005 tot 2007 was Mortier stadsdichter van Gent. In oktober 2008 verscheen de alom bejubelde roman 'Godenslaap', gevolgd door 'De spiegelingen' in 2014 en door 'Omtrent liefde en dood' in 2017.


Deze lezing is een verplaatsing van 24 april 2020.

Tussen 2 Lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg

Boekenbingo 2020! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boekenbingo-2020!.html dinsdag 28 januari 2020 11:26:39

Ook bij 2020 hoort een verse Boekenbingo! Daag jezelf uit om je leeshorizon te verruimen en ontdek zo misschien wel verrassende pareltjes of onverwachte genres.

 • De Boekenbingo bestaat uit 20 categorieën. Voor elke categorie lees je één boek dat past.
 • Vind je 20 boeken een hele opdracht? Dan mag je gerust één boek voor meerdere categorieën gebruiken.
 • Vind je het moeilijk om een boek te vinden voor een categorie? Iedereen Leest maakte bij enkele categorieën een inspiratielijst.
 • Bezig of zelfs al klaar met de bingo? Deel je ervaringen en tips online met #boekenbingo2020.

Veel leesplezier! En... nodig ook je vrienden/familie/volgers uit om mee te doen!

Spreekuur - nieuwe reeks! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Spreekuur-nieuwe-reeks!.html maandag 24 februari 2020 14:29:37

Update

Het panel van het Spreekuur met als thema 'Help, een voedselallergie … Of een hippe modetrend?' kan niet voltallig aanwezig zijn op zaterdag 21 maart. We proberen deze editie uit te stellen naar een latere datum.


Na een leerrijke en druk bezochte eerste reeks zetten Jessa Ziekenhuis en Bibliotheek Hasselt Limburg de laagdrempelige en interactieve reeks panelgesprekken 'Spreekuur' weer verder!

Help, een voedselallergie… of een hippe modetrend?

zaterdag 21 maart van 10.30 tot 12 uur - wordt uitgesteld naar een latere datum

Volgens studies heeft slechts de helft van de mensen die denken dat ze voedingsallergie hebben, er effectief ook een. Wat zijn de mythes rond allergieën en gezonde voeding? En zie jij door het bos de bomen nog?

Verschillende experten beantwoorden al jouw vragen tijdens het Spreekuur. Bezorg ons vooraf (al dan niet anoniem) je vragen via het inschrijfformulier. Er is tijdens het debat natuurlijk ook ruimte om vragen te stellen.

Kun je er niet bij zijn maar zit je toch met vragen? Loop dan van 26 februari tot 27 maart even binnen in de bib. We zetten interessante lectuur over het thema in de kijker in de inkomhal.

Inschrijven is gratis maar wel verplicht.

Nog drie Spreekuur-momenten in 2020

Heb je ook interesse in andere thema’s? Inschrijven kan vanaf nu ook voor volgende Spreekuren, telkens op zaterdag van 10.30 tot 12 uur. Meer info volgt snel!

9 mei: Partner, kind, ouder of vriend van iemand met kanker? Hoe hou jij het hoofd boven water? En wie zorgt er voor jou? reserveer
10 oktober: Kinderen met een handleiding? Of stoppen we ze te snel in hokjes? reserveer
28 november: Een SOA of HIV, mij overkomt dat niet!? Of misschien toch? reserveer

over Spreekuur

Jessa Ziekenhuis en Bibliotheek Hasselt Limburg organiseren een interactieve formule om gezondheidsinformatie dichtbij en vooral op maat van burgers te brengen. Experten uit het Jessa Ziekenhuis en andere zorgprofessionals beantwoorden samen de vragen van de aanwezigen, telkens rond een actueel thema.

Het Congolese avontuur van Hasselaar Louis Stappers https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Het-Congolese-avontuur-van-Hasselaar-Louis-Stappers.html vrijdag 17 april 2020 14:35:02

De reis van zoöloog Louis Stappers naar het Mwero- en Tanganyikameer.

Het korte leven van Hasselaar Louis Stappers (1883-1916) leest als een ware avonturenroman. De arts en zoöloog reisde mee met Adrien de Gerlache naar de Kara-zee (1907) en vertrok in 1911 naar Belgisch Congo.

In opdracht van de Belgische overheid maakte hij een studie van het water en de vissen van het Mwero- en het Tanganyikameer. Honderden specimens stuurde hij terug naar Tervuren; ze liggen mee aan de basis van wat vandaag de grootste verzameling Afrikaanse zoet- en brakwatervissen ter wereld is. Louis Stappers en zijn team peilden ook als eersten de diepte van het Mwero- en het Tanganyikameer – het op één na diepste meer ter wereld.

Zijn archief, bewaard in onze erfgoedbibliotheek

Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. Anekdotes over krokodillen en kapiteins, successen en teleurstellingen tijdens de missie, … het archief van Louis Stappers geeft een persoonlijke inkijk in de wetenschappelijke missie en het leven in Katanga vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

Expo dit najaar i.s.m. Bacongo Limburg

In 2020 is het de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Hét moment om mensen te informeren over de koloniale periode. En dan vooral over de aanwezigheid, rol en impact van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg.

De doelstelling van Bacongo Limburg? Persoonlijke verhalen verzamelen van Limburgers en Congolezen over de koloniale periode. Bibliotheek Hasselt Limburg sluit hierop aan met een boeiende expo over Louis Stappers, van 10 oktober 2020 tot 24/25 april 2021 (Erfgoeddag). Later ongetwijfeld meer hierover!

De bib is er voor jou - aangepaste coronamaatregelen in de bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/coronamaatregelen_bibliotheek.html vrijdag 22 mei 2020 15:45:18

UPDATE 7/11/2020

Als gevolg van de verstrengde coronamaatregelen, zoals afgekondigd door de Nationale Veiligheidsraad op 30/10/2020, zag ook BHL zich genoodzaakt om strengere maatregelen te treffen. Om de veiligheid van zowel het publiek als het personeel te kunnen garanderen, hebben wij daarom de beperking van 1 volwassene + 1 kind ingevoerd. We merken echter dat de lockdown en de verlenging van de herfstvakantie voor extra druk op de thuissituatie zorgen, maar ook voor extra drukte in de bibliotheek. Samen met de Crisiscel van de stad Hasselt hebben we daarom de situatie opnieuw geëvalueerd en opdracht gegeven tot aangepaste maatregelen vanaf zaterdag 7/11/2020.

 • Wij raden aan om alleen te komen, of in de gezinsbubbel. Alle kinderen tellen mee voor ons totale aantal bezoekers.
 • Het maximale aantal bezoekers in beide vestigingen wordt opgetrokken:
  • BHL Dusart = 75;
  • BHL Kuringen = 25.
 • Een bezoek mag maximaal 30 minuten duren, inleveren en uitlenen zijn hierin meegerekend.

Wij treffen extra organisatorische maatregelen om ervoor te zorgen dat de bezoekersstroom en -circulatie zo vlot en zo veilig mogelijk verlopen.


Onze bibliotheken mogen open blijven, maar er worden een aantal extra veiligheidsmaatregelen genomen. We lijsten even op wat wel kan en wat niet.

Wat wel?

• zowel bib Dusart als bib Kuringen zijn open volgens de gewone openingsuren
gecontroleerd bezoek: maximaal 75 personen gelijktijdig in Dusart, 25 in Kuringen
• beperk je bezoek en kom alleen (of met je gezinsbubbel)
• tijdsduurbeperking: maximum 30 minuten toegang tot de bibliotheek
• houd voldoende afstand met anderen - 1,5 meter
• verplicht dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 12 jaar
• handen ontsmetten bij het binnenkomen
• verplicht nemen van een mandje voor iedereen (zo tellen wij het aantal bezoekers), verplicht ontsmetten van het mandje door de gebruiker
• volwassenen leveren in en lenen voor de kinderen, zo beperken we de wachtrijen
• raadpleeg de catalogus van thuis uit: maak vooraf een lijstje!
• gebruik bij voorkeur je eigen smartphone om onze catalogus te raadplegen als je in de bib iets wenst op te zoeken
• studieplekken enkel na reservatie
• inleveren enkel tijdens de openingsuren (Kuringen)

Wat niet?

• geen ontmoeting (geen zetels, geen stoelen)
• geen kranten beschikbaar
• internetpc’s niet beschikbaar
• toiletten niet toegankelijk
• geen activiteiten/evenementen in de bib

Lees alles over de coronamaatregelen in stad Hasselt

Update! Individuele studie- en werkplekken in de bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/studieplekken.html dinsdag 9 juni 2020 15:19:27

update 16 november

De slots voor december zijn nu ook vrijgegeven voor reservatie.

We merken dat de studieplekken snel 'uitverkocht' geraken momenteel. Wil je zeker zijn van je plekje, reserveer dan zeker op tijd je tijdsslot.


In alle rust werken, studeren of raadplegen kan ook op coronaveilige wijze in Bibliotheek Hasselt Limburg Dusart. Je reserveert je eigen werktafel gedurende een tijdsblok, een individuele zitplaats dus. Groepswerk is immers niet toegestaan.

hoe

 • Reserveer verplicht je individuele plek digitaal & op voorhand
 • Aanmelden bij aankomst
 • Je kiest je plek in de aangewezen zone en blijft ook enkel aan jouw tafel
 • Voormiddagblok: je studieplek wordt voor je bezoek door de bib gedesinfecteerd
 • Namiddagblok: je poetst zelf je studieplek bij aankomst. Je krijgt daarvoor een doekje wanneer je je aanmeldt.
 • Breng steeds je eigen afsluitbare waterfles mee, er is een waterfontein beschikbaar
 • Maaltijden zijn in de bib nooit toegestaan
 • bekijk alle coronamaatregels om rekening mee te houden in de bibliotheek

wanneer

Tijdens de openingsuren van de bibliotheek, in tijdsblokken:

weekdagen

 • Blok voormiddag: 10-14 uur, te reserveren tot 13.55 uur
 • Blok namiddag: 14-19 uur, te reserveren tot 18.55 uur

zaterdag

 • 1 blok van 10-17 uur, te reserveren tot 16.55 uur

Op zondag is de bibliotheek gesloten.

disclaimer

De bibliotheek is open maar nog steeds in een aan corona aangepaste werking. Hou er rekening mee dat 

 • je enkel komt om individueel te studeren of te werken; 
 • er geen drankautomaten beschikbaar zijn;
 • je enkel komt met een reservatie;
 • je niet kunt printen en kopiëren;
 • mondmaskers ten allen tijde verplicht zijn.
Onze leesclub is van start gegaan! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Onze-leesclub-is-van-start-gegaan!.html donderdag 11 juni 2020 14:47:11

Update 17 november 2020

De inschrijvingen om deel te nemen aan onze leesgroepen zijn ondertussen afgesloten. Online kun je wel nog instappen in de KJV-internetjury.


We zijn van start gegaan!

Heel erg fijn dat onze KJV-leesclubs weer zijn gestart. Alle groepen hebben mekaar ontmoet en hebben hun eerste boek mee naar huis gekregen. Tijd om te beginnen verslinden!

Wil je liever niet fysiek samenkomen? Komt het uur van samenkomst je niet uit? Of is er geen groep in jouw buurt? Dan is er ook een online KJV waaraan je kunt deelnemen. Want het is ook fijn om deel uit te maken van de KJV-internetjury!


Opstart nieuw seizoen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Lees je graag? Kom dan bij onze leesclub! KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. In de bib komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.

Kinderen en jongeren die graag lezen, van boeken houden én er graag over spreken zijn zeer welkom om zich in te schrijven bij onze KJV-leesclub! Zo worden ze lid van de grootste kinderjury van Vlaanderen die beslist welk boek ze het beste vindt en wie met de prijs van “beste kinderboek” aan de haal gaat.

Welke boeken? Die vind je op de website maar ook in de bib op onze speciale themastand - om onmiddellijk er in te vliegen!

Lees hier alles over seizoen 2020-21 van de KJV


Terugblik naar vorig seizoen...

De stemmen zijn geteld. De winnaars zijn bekend. Het woord is aan de juryleden! Trrrrromgeroffellllll.... Dit zijn de winnaars van de Kinder- en Jeugdjury leesjaar 2019-20!

Bekijk hier de top 3, misschien zit jouw favoriet ertussen? Sowieso zijn het fijne leestips voor de zomervakantie.

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen oftewel KJV is...

...een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. In de bib komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.

In de bib organiseren we de leesgroepen vanaf het derde leerjaar en tot en met het tweede middelbaar. Doe je ook mee? We starten weer in oktober en hebben jou er graag bij!

Tussen 2 lijnen - Yousra Benfquih https://bibliotheek.hasselt.be/YousraBenfquih dinsdag 14 juli 2020 08:45:00

Yousra Benfquih

Yousra Benfquih heeft een Master in de rechten, een Master na Master in de mensenrechten, en weldra komt daar nog een doctoraat bij. Toch ligt haar hart vooral in het schrijven. De auteur, dichter en spoken word artieste volgde de opleiding Literair Schrijven aan de Academie van Borgerhout en is de winnares van de text-on-stage wedstrijd Naft voor Woord 2017, waarmee ze in de voetsporen treedt van eerdere laureaten als stadsdichters Maarten Inghels en Maud Vanhauwaert.

Tussen ongemak en ontroering

Met haar poëzie staat Yousra op talrijke podia, gaande van de Roma tot de Bozar, en speelt ze steeds met het delicate evenwicht tussen donker en licht, tussen humor en ernst, tussen ongemak en ontroering. Ze werkt samen met talrijke organisaties zoals Amnesty International Vlaanderen en Passa Porta.

Nu en dan schudt ze ook een column uit de mouw, die je ziet verschijnen in De Standaard, De Morgen, Knack en Rekto:verso, en maandelijks kun je haar brief aan ‘De Held van de Week’ beluisteren op Radio 1.

In een recensie op Veto klinkt het volgende: “Yousra Benfquih beet de spits af en maakte enorm indruk op het publiek door de combinatie van haar rustgevende stemtimbre en haar intelligente en karaktervolle teksten. De 'poet and columnist by night' werkt overdag ook aan een mensenrechtendoctoraat en dit valt duidelijk op te merken in haar teksten vanwege haar scherpzinnige kijk op hedendaagse maatschappelijke thema’s. Ze bezit de gave om die aan te raken zonder het persoonlijke uit het oog te verliezen.”


Tussen 2 lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg.

Tussen 2 lijnen - Fleur Pierets https://bibliotheek.hasselt.be/FleurPierets dinsdag 14 juli 2020 09:47:05

Wat is identiteit? Wat is normaal?

Sommige mensen vallen buiten de norm. Fleur Pierets schreef er een boek over: Julian. En ze maakte er een kunstwerk van: project 22. Ze publiceerde een magazine “Et Alors?”- dat een lans breekt voor gelijkheid en de conversatie aanwakkert over queer representatie in de kunstgeschiedenis.

Wat is identiteit? Wat is normaal? Het zijn vragen die in deze lezing aan bod komen. De lezing is een uitnodiging tot dialoog over hoe bruggen te bouwen tussen mensen met een andere mening. Hoe kun je luisteren naar wat anderen zeggen zonder te oordelen? En hoe neem je je verantwoordelijkheid als het gaat over mensenrechten?

Fleur Pierets

Fleur Pierets is kunstenaar, schrijver en activist. Ze zet zich in voor LGBTQ rechten wereldwijd. Haar bekendste performance heet 22, waarbij ze met haar vrouw Julian zou trouwen in alle landen waar het homohuwelijk was toegelaten. Om op een positieve manier gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen. Het koppel trouwde in New York, Amsterdam, Antwerpen en Parijs. Na het 4de ja-woord werd Julian ziek en stierf 6 weken later. Fleur schreef het boek "Julian", een ode aan de liefde en hoe om te gaan met die allesverterende rouw. Het boek werd in september 2019 gepubliceerd bij uitgeverij Das Mag.

Julian, het boek

Heen-en-weer springend in de tijd beschrijft Fleur Pierets haar grote liefde voor een vrouw die te jong stierf. In 2012, na te zijn gescheiden van haar man, ontmoet ze in Amsterdam de hydografe Pauline die zich Julian noemt en de twee worden op slag verliefd. Ze zijn al gauw onafscheidelijk, hun relatie wordt steeds hechter, ze beginnen internettijdschrift 'Et Alors' over gender, identiteit en creativiteit en gaan in Spanje wonen. Daar besluiten ze om in de 22 landen waar dat kan, met een performance te trouwen en aandacht te vragen voor gelijke huwelijksrechten. Als Julian na een borstkankeroperatie hersteld lijkt te zijn, gaat in september 2017 in New York het project met succes van start. Maar in de vierde stad Parijs blijkt Julian agressieve hersentumoren te hebben en overlijdt op 22 januari 2018. De Belgische kunstenares en kunsthistorica (1973) doet aangrijpend en eerlijk verslag van het verloop van haar liefde, ziekte en dood van haar geliefde, hun gevoelens en onmacht. Ze verwerkt daarin ook goed veel homo-literaire geschiedenis en geeft een indringend beeld van haar rouwverwerkingsproces. (bron: NDB Biblion)

Het kinderboek "love around the world"

In 2018 kreeg Fleur de vraag van het MoMa in New York om een kinderboek te schrijven waarin 2 vrouwen, Fleur en Julian, trouwen in alle landen waar het was toegelaten. In "Love Around the World" blijft Julian leven en Fleur kreeg de kans hun project af te werken. Ook al was het op papier. Het boek verscheen in november 2019 in de VS. De Nederlandse versie wordt binnenkort verwacht.


Tussen 2 lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg.

IN FOCUS de Week van de Smaak https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-de-Week-van-de-Smaak.html dinsdag 8 september 2020 10:47:15

Foodies, geef acht! De Week van de Smaak, van 14 tot 24 november, zet je smaakpapillen op scherp. 

Geef jezelf honderden culinaire knuffels.
Tafel en kook erop los met je huisgenoten.
Verras met gebakjes aan de deur.
Haal grootmoeders recept van onder het stof.
Koop willekeurig een nieuwe specerij, zoek online een recept en ontdek nieuwe smaken.
Leer een ei pocheren.
Vorm je keuken om tot een smaaklabo.
Volg een virtuele workshop @ home.
Leen een culinaire poëziebundel uit de bib.
Geniet in fancy kleren of in pyjama van een take away sterrenmaaltijd.
...
Geniet!
Ga op zoek naar de smaak van geluk!
 

Ontdek onze materialen voor de Week van de Smaak.

 

Welk boek is jou op het lijf geschreven? https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Welk-boek-is-jou-op-het-lijf-geschreven.html dinsdag 8 september 2020 15:26:49

Daar hebben wij het antwoord op!

Mijn Leestipper geeft je elke maand persoonlijke leestips recht uit de collectie van de bib. De boeken zijn speciaal voor jou geselecteerd uit onze collectie Nederlandstalige fictieboeken, op basis van je leesvoorkeuren en je leenhistoriek.

Elke maand verrast Mijn Leestipper je met nieuwe leestips op maat. Als je dat wil, brengen we je per e-mail op de hoogte als er nieuwe tips klaarstaan. Zo weet je altijd wat gelezen.

Benieuwd welke boeken helemaal bij jou passen?

Ontdek Mijn Leestipper

De Leesfee 'Op zoek naar opa' https://bibliotheek.hasselt.be/leesfee woensdag 9 september 2020 17:54:42

Muzikale vertelling ‘Op zoek naar opa’ door de Leesfee

De Leesfee (Emy Geyskens) brengt op zaterdag 30 januari een grappig en spannend verhaal over een opa met Alzheimer.

Artuur speelt met Marie in de tuin van oma en opa. Plots hoort hij oma roepen: ‘Jaak!’ O nee! Opa is weer zoek. Samen gaan ze op speurtocht naar opa. Ze volgen elk spoor dat hij heeft achtergelaten.

Grootouders zijn ook van harte welkom bij deze muzikale vertelling.

Straks gaat het jenever sneeuwen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Straks-gaat-het-jenever-sneeuwen.html dinsdag 22 september 2020 10:17:03

"Straks gaat het jenever sneeuwen", dat zijn de beginregels van het gedicht 'Winterlied' van J. Bernlef.

Het is ook de naam van een bloemlezing van jenevergedichten door René Smeets... Én van de bijhorende tentoonstelling die op zeven locaties te bezoeken is, waaronder onze bibliotheek. Expo en boek zijn een initiatief van onze buren van het Jenevermuseum.

Bloemlezing

De bloemlezing - verzameld door René Smeets - bundelt oude en jonge gedichten van de beste schrijvers uit de Nederlandstalige literatuur, volksliederen, light verse, limericks en zelfs internetvondsten. En niet te vergeten: anti-jenevergedichten, uit de tijd dat matigheidsbonden hevig te keer gingen.

De bloemlezing werd vormgegeven door de studenten grafisch ontwerp van de PXL-MAD School of Arts en uitgegeven door het Poëziecentrum in Gent.

Tentoonstelling

Een tentoonstelling op zeven unieke locaties in Vlaanderen (en later Nederland) brengt een selectie jenevergedichten - op een creatieve en vaak interactieve manier - tot leven. Twee installaties vind je terug op de gelijkvloerse verdieping in bibliotheek Dusart, de andere locaties zijn het Jenevermuseum, onafhankelijke boekhandel Grim en literair café De Tijd Hervonden, beide in Hasselt, jenevercafé De Vagant in Antwerpen, het Poëziecentrum in Gent, het Groot Vleeshuis in Gent. In 2021 reist het project verder naar het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, Nederland.

In opdracht van het Hasseltse Jenevermuseum werkten de studenten scenografie van de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt voor elk van deze locaties een eigen lyrische scenografie/installatie uit gebaseerd op de selectie gedichten uit de bloemlezing.

Extra activiteiten

Bij het project wordt ook een uitgebreid activiteitenaanbod uitgewerkt. De Witte Nonnenstraat wordt voor de gelegenheid een poëziestraat dankzij beeldend dichter Simon Alice René. Hij zorgt ook voor poëtische museumguerilla, subtiele en minder subtiele poëtische ingrepen in de vaste museumpresentatie van het Jenevermuseum. Marcel Vanthilt zorgt voor een eigen, deels muzikale, interpretatie van een hele trits jenevergedichten en bloemlezer René Smeets leest zijn favoriete jenevergedichten voor in onze bibliotheek.

GEANNULEERD Straks gaat het gedichten sneeuwen - lezing door René Smeets https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/lezingReneSmeets.html dinsdag 22 september 2020 10:45:12

UPDATE 29.10.20 Deze activiteit kan jammer genoeg niet doorgaan omwille van de COV-19-maatregels.


Bloemlezer en literair vertaler René Smeets

René Smeets neemt jou mee op reis doorheen zijn eigen literair werk én de wereld van jeneverpoëzie. Bijna twintig jaar geleden al bloemleesde geboren en getogen Maaslander René Smeets de allermooiste wijngedichten, van overal en van alle tijden. Dan kwam de schuimwijn, daarna het bier. Daarbij botste hij ook op een aanzienlijk aantal jenevergedichten die met de medewerking van het Jenevermuseum werden gebundeld en voor het nageslacht bewaard in de bloemlezing 'Straks gaat het jenever sneeuwen. De mooiste jenevergedichten in de Nederlandstalige literatuur'.

Het hele scala van jeneverpoëzie, samengebracht in een nieuwe bloemlezing

“Altijd is Kortjakje ziek, midden in de week maar ’s zondags niet” … Wie kan het deuntje niet meezingen? Wist je dat het hier gaat over een vermoedelijk achttiende-eeuws kluchtlied over een — jawel — jenever drinkende, en — nog eens jawel — dame die allicht werkte in de publieke toiletten?

Dit is maar een van de weetjes die je kan lezen in de recent uitgegeven anthologie ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’. Maar de klemtoon ligt uiteraard op de poëzie zelf. De bloemlezing omvat immers veel meer dan enkele weetjes en oude volksrijmelarijen.

René Smeets (nee, geen familie van het bekende Hasseltse stokersgeslacht) vertelt ook in deze lezing honderduit over zijn omgang met drank en met poëzie, en hoe die mekaar wel moesten en wellicht zullen blijven kruisen…

Straks gaat het jenever sneeuwen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Straks-gaat-het-jenever-sneeuwen.html dinsdag 22 september 2020 11:40:39

De mooiste gedichten uit de Nederlandstalige literatuur

Dat alcohol en specifiek jenever al eens als toevlucht hebben gediend voor dichters om de mooiste gedichten in onze literatuur te schrijven is een publiek geheim. Maar dat jenever ook heel vaak zelf het onderwerp was en is van poëtische hersenspinsels van grote en minder grote namen uit de Nederlandstalige poëzie is minder bekend. Het project 'Straks gaat het jenever sneeuwen' zal hier verandering in brengen.

Vanaf 25 september is het boek te verkrijgen en zal de tentoonstelling op de 7 locaties te bezoeken zijn. Neem zeker deel aan de talrijke omkaderende activiteiten!

Bloemlezing - boek en lezing

Bloemlezer en literair vertaler René Smeets bracht in opdracht van het Jenevermuseum en het Poëziecentrum (Gent) meer dan 100 gedichten over jenever samen in een bloemlezing: gedichten van literaire grootheden als Komrij en Nolens, lofliederen op de nationale gedistilleerde drank van de Lage Landen van de 18de eeuw tot vandaag, jeneverliederen, limericks en andere light verse, gedichten die de jeneversteden Hasselt en Schiedam de hemel in prijzen, maar ook een hele verzameling anti-jenevergedichten.

Op zaterdag 28 november neemt René Smeets je mee op reis doorheen zijn eigen literair werk én de wereld van jeneverpoëzie in de lezing 'Straks gaat het gedichten sneeuwen' (BHL Dusart - reserveer).

In Bibliotheek Hasselt Limburg vind je ook een selectie van bibliotheekmaterialen over jenever en poëzie op de themastand in het leescafé. Om je thuis gezellig in te verdiepen!

Tentoonstelling

Tegelijkertijd met de lancering van het boek start ook een tentoonstellingsproject op maar liefst 7 locaties verspreid over Vlaanderen: het Jenevermuseum, onze Bibliotheek Hasselt Limburg, onafhankelijke boekhandel Grim en literair café De Tijd Hervonden, beide in Hasselt, jenevercafé De Vagant in Antwerpen, het Poëziecentrum in Gent, het Groot Vleeshuis in Gent. In 2021 reist het project verder naar het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, Nederland.

Activiteiten

Bij het project wordt ook een uitgebreid activiteitenaanbod uitgewerkt. De Witte Nonnenstraat wordt voor de gelegenheid een poëziestraat dankzij beeldend dichter Simon Alice René. Hij zorgt ook voor poëtische museumguerilla, subtiele en minder subtiele poëtische ingrepen in de vaste museumpresentatie van het Jenevermuseum.

Marcel Vanthilt zorgt voor een eigen, deels muzikale, interpretatie van een hele trits jenevergedichten en bloemlezer René Smeets leest zijn favoriete jenevergedichten voor in de Bibliotheek hasselt Limburg.

Alle informatie over de activiteiten.


Het project werd gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

GEANNULEERD Verteltheater 'Hij komt...' https://bibliotheek.hasselt.be/hijkomt vrijdag 25 september 2020 20:18:32

UPDATE 29.10.20 Deze activiteit kan jammer genoeg niet doorgaan omwille van de coronamaatregelen.


Op een dag vindt Bart een vreemde koffer in zijn eigen huis. Van wie is deze koffer en wat zit erin?
Bart zoekt samen met de kinderen naar antwoorden. Deze originele interactieve vertelling brengt de luisteraartjes in de juiste stemming voor de komst van de Sint.
Samen kijken, ruiken, zoeken, raden, lachen, zingen en luisteren naar een spannend verhaal over Sint!

De voorstellingen zijn volgeboekt.

Expo - Het Congolese dagboek van Louis Stappers https://bibliotheek.hasselt.be/stappers dinsdag 29 september 2020 15:41:08

De reis van een Hasseltse bioloog naar het Mweru- en Tanganyikameer

Het korte leven van Hasselaar Louis Stappers (1883-1916) leest als een avonturenroman. De arts en zoöloog reisde mee met Adrien de Gerlache naar de Karazee (1907) en vertrok in 1911 naar Belgisch Congo.

In opdracht van de Belgische overheid maakte hij een studie van het water en de vissen van het Mweru- en het Tanganyikameer. Honderden specimens stuurde hij terug naar Tervuren; ze liggen mee aan de basis van wat vandaag de grootste verzameling Afrikaanse zoet- en brakwatervissen ter wereld is. Louis Stappers en zijn team peilden ook als eersten de diepte van het Mweru- en het Tanganyikameer – het op één na diepste meer ter wereld.

Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. Anekdotes over krokodillen en kapiteins, successen en teleurstellingen tijdens de missie, … het archief van Louis Stappers geeft een persoonlijke inkijk in de wetenschappelijke missie en het leven in Katanga vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

IN FOCUS - Roald Dahl met wedstrijd https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-Roald-Dahl-met-wedstrijd.html woensdag 7 oktober 2020 09:06:10

Sjakie, Matilda, de GVR, ...
We kennen ze allemaal, uit boeken of films. Roald Dahl heeft hen en nog zo veel andere prachtpersonages verzonnen en hen avonturen laten beleven die je verbeelding tarten!
Op 23 november 1990 overleed Roald Dahl aan leukemie, dat is nu 30 jaar geleden. Zijn literaire nalatenschap is van onschatbare waarde. We zetten de schrijver en zijn oeuvre graag nog eens op een voetstuk, nl. de IN FOCUS-stand op de gelijksvloerse verdieping en online.

Wedstrijd!

Welk is jouw favoriete Roald Dahl-boek? Laat het ons weten en post een foto op social media met de tag #bibhasselt! Vermeld er ineens bij welk Dahl-boek je graag zou winnen of... cadeau zou willen doen. We kiezen 5 winnaars! Insturen kan tot en met zondag 13 december 2020.
lees hier het wedstrijdreglement

Wie is Roald Dahl?

Roald Dahl is een kind van Noorse ouders, opgegroeid in Engeland - inclusief typisch Britse kostschoolopleiding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij jachtvlieger voor de Britse Royal Air Force. Pas toen hij naar de VS werd overgeplaatst door het Britse leger startte zijn schrijversloopbaan en werden zijn eerste verhalen in de Saturday Evening Post gepubliceerd. Hij trouwde met actrice Patricia Neal en kreeg vijf kinderen, die hem ongetwijfeld hebben geïnspireerd bij het verzinnen van zijn fantastische verhalen. Auteur en model Sophie Dahl is zijn bekendste kleinkind en schreef al enkele kinder -en kookboeken.

Zijn boeken

Roald Dahl schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was op zijn minst bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe een beetje sadistisch. De regels waaraan hij zich hield bij het schrijven van kinderboeken zijn toch wel herkenbaar:
- Just add chocolate (Doe er gewoon wat chocolade bij)
- Adults can be scary (Volwassenen kunnen akelig zijn)
- Bad things happen (Slechte dingen gebeuren)
- Revenge is sweet (Wraak is zoet)
- Keep a wicked sense of humour (humor met een boosaardig kantje)
- Pick perfect pictures (kies perfecte foto's)
- Films are fun...but books are better! (Films zijn leuk... maar boeken zijn leuker!)
- Food is fun! (Eten is leuk!)

Zijn kinderboeken werden van zeer herkenbare tekeningen voorzien door Quentin Blake. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch. Heel wat van zijn boeken zijn (meermaals) verfilmd. Op 13 september (zijn verjaardag) wordt wereldwijd Roal Dahl dag gevierd.

Geen voorlezen op zondag https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Geen-voorlezen-op-zondag.html dinsdag 20 oktober 2020 14:16:06

Jammer genoeg kan ons voorleesmoment op zondagvoormiddag in vestiging Kuringen nu een tijdje niet doorgaan.

Maar niet getreurd! Hier vind je al heel wat toffe voorleesboekjes voor de kleinsten onder ons. Je kunt ze komen lenen in onze bibliotheek. Want gezellig thuis voorlezen is natuurlijk ook fijn!

Als we jullie weer kunnen verwelkomen dan lezen jullie het hier!

Tijdschriftenaanbod - neem ze mee naar huis! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Tijdschriftenaabod-neem-ze-mee-naar-huis!.html dinsdag 20 oktober 2020 15:09:20

Goed nieuws: vanaf vandaag kunnen jullie de tijdschriften uit het leescafé ook mee naar huis nemen! Het volledige aanbod van algemene tijdschriften is aangevuld met nieuwe titels, waarvan alle exemplaren - behalve het meest recente - geleend kunnen worden door onze klanten.

Lezingen en activiteiten geannuleerd https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lezingen-en-activiteiten-geannuleerd.html vrijdag 30 oktober 2020 10:11:18

Omwille van de COV-19-maatregels gaan er momenteel geen lezingen en activiteiten meer door in Bibliotheek Hasselt Limburg.

Volgende activiteiten zijn geannuleerd:

 • Repair Café, woensdag 4 november
 • Tussen 2 Lijnen met Erwin Mortier, zaterdag 14 november
 • Tekenworkshop "Whoopie en het toverpotlood', zondag 15 november
 • Lezing René Smeets 'Straks gaat het jenever sneeuwen', zaterdag 28 novermber
 • Verteltheater 'Hij komt', zaterdag 28 november en zondag 29 november

Hou zeker onze communicatiekanalen in het oog voor verdere informatie.

Studentenlidkaarten https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Studentenlidkaarten.html dinsdag 3 november 2020 12:05:22

Elk jaar als het academiejaar begint staan niet alleen de studenten, maar ook ons Team Dienstverlening in de startblokken! Studenten van UHasselt, UCLL en PXL ontvangen gratis een lidkaart van onze bibliotheek. Team Dienstverlening zorgt ervoor dat de nieuwe kaartjes aangemaakt en de bestaande verlengd worden. Een hele klus!

Studeer je aan UHasselt?

 • De lidkaarten zijn verstuurd naar je thuisadres.
 • De lidkaarten van de buitenlandse studenten worden intern verdeeld.

Studeer je aan PXL?

 • De lidkaarten van PXL worden afgehaald in BHL Dusart.

Studeer je aan UCLL?

 • De lidkaarten van UCLL worden afgehaald in BHL Dusart.

Meer weten?

 • Wat betekent een studentenlidkaart voor jou?
 • Wat als je aan een andere onderwijsinstelling studeert?
 • Lees er hier alles over
We halen de boekjes van de Sint en Kerst weer boven! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/We-halen-de-boekjes-van-de-Sint-en-Kerst-weer-boven!.html dinsdag 3 november 2020 14:47:39

Het is een jaarlijkse traditie: begin november halen we alle boekjes, films en cd's over Sinterklaas en Kerstmis voorzichtig uit hun bewaardozen. Na het afstoffen zetten we ze mooi klaar in hun rekken, speciaal voor de jonge lezers.

Bekijk hier de boekjes over Sinterklaas.

Bekijk hier de boekjes over Kerst.

Update vestiging Kuringen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Update-vestiging-Kuringen.html dinsdag 3 november 2020 15:22:12

Zoals je wellicht al weet wordt het bibliotheekgebouw in Kuringen verbouwd. Een verbouwing is een lang proces waar heel wat stappen aan voorafgaan.

We houden de bezoekers van vestiging Kuringen via fysieke nieuwsbrieven op de hoogte van de werking aldaar. Die nieuwsbrieven vind je ook terug op deze website.

N(i)et echt - in de klas aan de slag met nepnieuws! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/N(i)et-echt-in-de-klas-aan-de-slag-met-nepnieuws!.html dinsdag 3 november 2020 17:04:55

Nepnieuws

Het VRT-reportagemagazine "Pano" stond deze week stil bij de gevolgen van foute en gemanipuleerde online berichten en video's over de coronacrisis. Samen met de crisis is op sociale media een stroom aan valse informatie over het virus op gang gekomen. En wanneer mensen met terechte vragen in valse informatie antwoorden zoeken, kan dat een grote impact hebben op het dagelijkse leven. herbekijk de reportage

Educatief pakket voor scholen

Onze bib zorgt ook voor online lespakketten waar leerkrachten uit het middelbaar mee aan de slag kunnen.

In het educatief pakket NEP!? - N(i)et echt ontdekken de leerlingen welke verschillende vormen van nepnieuws er zijn en leren ze nepnieuws herkennen aan de hand van een duidelijke checklist.

De leerlingen begrijpen hoe (nep)nieuws ook wordt ingezet om burgers te overtuigen een bepaalde ideologie te volgen, zowel in het verleden als nu. Ze worden gestimuleerd om een kritische houding aan te nemen, zich bewust te zijn van het fenomeen filter bubble en alert met media om te gaan.

Ssstribute! Jee Kast's ode aan de strip https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/ssstribute.html vrijdag 6 november 2020 16:12:14

Jee Kast, slam poet, woordkunstenaar, tekenaar... Tekenaar? Jawel! Hij is een grote stripliefhebber en illustrator. Jee Kast stak, als stripambassadeur voor de bibliotheek van Schaarbeek, een expo in mekaar: Ssstribute! Een tribute-reeks aan favoriete strips, toen en nu.

De tekeningen kun je bekijken langs de buitenkant van de bibliotheek langs de Martelarenlaan en op enkele plekjes in de bibliotheek. Leuke weetjes en kleine opdrachtjes maken het eerbetoon compleet.

Maar er is meer... (info volgt!)

twee online tekenworkshops op woensdagnamiddag
wekelijkse online rubriek 'striptips'
een wedstrijd waarmee je een originele tekening kunt winnen

Ssstribute - een ode aan de strip door Jee Kast https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Ssstribute-een-ode-aan-de-strip-door-Jee-Kast.html vrijdag 6 november 2020 16:22:12

Vorige week stelde Hasselaar en slam poet Jee Kast ons voor om zijn tekeningenexpo - ja, hij tekent ook! - voor enkele weken een plekje te geven in onze bibliotheek. We zijn gretig op zijn aanbod ingegaan!

Jee Kast, slam poet, woordkunstenaar, tekenaar... Tekenaar? Jawel! Hij is een grote stripliefhebber en illustrator. Jee Kast stak, als stripambassadeur voor de bibliotheek van Schaarbeek, een expo in mekaar: Ssstribute! Een tribute-reeks van favoriete strips toen en nu.

De tekeningen kun je bekijken langs de buitenkant van de bibliotheek langs de Martelarenlaan en op enkele plekjes in de bibliotheek. Leuke weetjes en kleine opdrachtjes maken het eerbetoon compleet.

Maar er is (binnenkort!) meer...

 • twee online tekenworkshops op woensdagnamiddag
 • wekelijkse online rubriek 'striptips'
 • een wedstrijd waarmee je een originele tekening kunt winnen!
Kunstendag voor kinderen online https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Kunstendag-voor-kinderen-online.html vrijdag 13 november 2020 15:21:44

Kunstendag voor Kinderen kan dan wel niet fysiek doorgaan, het laat zich niet verslaan door het virus. Onze fijne Kunstendag-activiteit met Tom Schoonooghe over 'Whoopie en het toverpotlood' hebben we moeten annuleren. Hier kun je wel al eens luisteren naar Tom!

Online Kunstendag voor Kinderen duurt 2 weken!

Hoe dan ook, kinderen hebben kunst nu meer nodig dan ooit. Dus gooit Kunstendag voor Kinderen het over een andere boeg: als kinderen buiten niet meer in contact kunnen komen met kunst, dan wordt kunst toch gewoon tot bij hen thuis gebracht! Van 3 tot 15 november viert Kunstendag voor Kinderen online met een heel divers aanbod: online workshops, doe-opdrachten, filmpjes, verhalen.... Zoek via de blogberichten of de agenda naar alle info en doe mee! 

Hier lees je er alles over!

Hier ook!

IN ETALAGE winter komt er dit weekend aan! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-ETALAGE-winter-komt-er-dit-weekend-aan!.html dinsdag 17 november 2020 13:11:13

We sturen jullie niet 'ongewapend' de winter in... vanaf zaterdag 21 november staat onze nieuwe In Etalage-selectie weer klaar!

Verse boeken, cd's en dvd's om je te wapenen tegen de donkere dagen 'in ons kot'. Vanaf nu staat In Etalage niet enkel in vestiging Dusart, maar ook in vestiging Kuringen!

Wat is In Etalage?

Een paar keer per jaar selecteren onze medewerkers kwaliteitsvolle maar ook populaire romans, informatieve boeken, cd's en dvd's om een actuele In Etalage-stand mee te vullen.

Door uit de verschillende collecties te putten vindt iedereen zijn gading, zij het In Etalage Jeugd, In Etalage Jongeren, In Etalage Literatuur, In Etalage Muziek & Film of In Etalage Informatief.

Waar staat het?

Jullie vinden deze themastanden allemaal op de eerste verdieping: in het Leescafé, in de afdeling jeugd en in de afdeling Muziek & Film.

Ook in vestiging Kuringen vind je de standen terug, verspreid over de afdelingen in de bibliotheek.

Masterclass ZWART-WIT Koloniale stereotypes in strips https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Masterclass-ZWART-WIT-Koloniale-stereotypes-in-strips.html dinsdag 17 november 2020 14:10:18

Vanuit onze dienst educatie zorgen we ervoor dat heel wat leerkrachten hands-on materiaal hebben om in de klas mee aan de slag te gaan.

Ons nieuwste educatieve pakket pikt in op Congo, dat 60 jaar onafhankelijk is dit jaar, de Black Lives Matter-beweging en de expo Bacongo Limburg die nu (zou moeten lopen) loopt in het Hasseltse Stadsmus. Van hen mag je trouwens later dit jaar nog een educatief pakket verwachten waarmee je leerlingen op een evenwichtige en meerstemmige manier het Belgisch-Congolese verleden ontdekken.

In onze masterclass gaat stripkenner Geert De Weyer in vijf video’s dieper in op de koloniale visie en het stereotype mensbeeld dat spreekt uit heel wat klassieke strips, met de strip Kuifje in Congo als notoir voorbeeld.

Masterclass zwart-wit

Is de koloniale propaganda in deze strip onschuldig of is het plat racisme dat verboden moet worden? Hoe gaat men in andere landen om met gevoelige thema’s in het beeldverhaal? Moet humor in strips politiek correct zijn? Wat denken striptekenaars zelf over diversiteit in hun verhalen?

Zet je leerlingen aan het denken vanuit verschillende perspectieven, begeleid hen bij een groepsgesprek of laat ze aan de slag gaan met de strips zelf.

Download de lesfiche en vraag toegang tot de video's.

Voorleesweek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Voorleesweek.html dinsdag 17 november 2020 14:38:54

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek (21 - 29 november 2020) zet Iedereen Leest graag het belang én het plezier van voorlezen in de kijker.

Onder het motto 'Lezers maak je samen' zetten we dit jaar in op ouderbetrokkenheid. Ouders zijn immers cruciaal voor de leesopvoeding van een kind: hun invloed is het grootst, zo blijkt uit onderzoek. Maar ze staan er niet alleen voor. Een heel netwerk rondom hen kan hen ondersteunen in die taak: kinderbegeleiders, bibmedewerkers, leerkrachten... meer info op voorleesweek.be
Want lezers, die creëer je samen.

Download hier onze toffe bladwijzer.