Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2022 Smartsite Huuradvies voor huurders en verhuurders https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Huuradvies-voor-huurders-en-verhuurders.html maandag 18 november 2019 12:13:20

Waar moet ik op letten bij het opstellen van een huurcontract? Wat kan ik doen als mijn huurders mijn pand verwaarlozen? Mijn huisbaas is niet voor rede vatbaar, hoe kan ik tot hem doordringen?

Vanaf vrijdag 6 mei 2022 kun je twee keer per maand met dit soort vragen terecht bij het team van Huuradvies Hasselt, in vestiging Dusart.

Huuradvies Hasselt is een groep rechtenstudenten en studenten rechtspraktijk die jou op vrijwillige basis wegwijs maken in het huurrecht. Iedereen die huuradvies nodig heeft is welkom, zowel huurder als verhuurder, toekomstig of niet.

Huuradvies Hasselt maakt 1e en 3e vrijdag van de maand tijd voor jou in het spreekurenlokaal in vestiging Dusart, telkens van 16 tot 18 uur.

Vragen en relevante documenten kunnen op voorhand naar info@huuradvieshasselt.be gestuurd worden, om zo jouw consultatie goed voor te bereiden.

Online Expo's https://bibliotheek.hasselt.be/ONLINE-Expo-BOEM-PAUKESLAG-Bezette-Stad-X5 zaterdag 13 maart 2021 16:26:45

Online expo 2021 - BOEM PAUKESLAG: Bezette stad x5 

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de iconische, avant-gardistische bundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen verscheen. En dat vierde onze bibliotheek samen met Het Letterenhuis met een reizende multimediale installatie.

bezoek de online expo


Online expo 2020 - Het Congolese dagboek van Louis Stappers

Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. 

bekijk hier de online expo

Dienst Erfgoed pakt uit - Treurdicht https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Dienst-Erfgoed-pakt-uit-Treurdicht.html dinsdag 4 mei 2021 12:38:05

De laatste tijd is er veel belangstelling voor de rol van het Belgisch Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het aandenken aan de omgekomen verzetsstrijders kan vele vormen aannemen. In 1984 drukte Theo Van Stichel met zijn private handdrukpers een treurdicht dat opgedragen was aan 24 Limburgse partizanen die op 11 april 1944 terechtgesteld werden in het gevangenenkamp van Breendonk.

Als lid van het partizanenleger 035 Limburg was Theo Van Stichel  bevriend geweest met enkele van die omgekomen partizanen. Hij gaf zijn uitgave de vorm van een gebedenboek en drukte haar in zwarte en rode letters op handgeschept papier. De kunstschilder Dirk Vonck ontwierp de omslag en zorgde voor de tekeningen. De omslag is doorboord door een afgevuurde geweerkogel zodat de lezer ‘het gaatje ter hoogte van het hart’ werkelijk kan aanraken.

Van de veertig gedrukte exemplaren werden er 24 geschonken aan de families van de terechtgestelde partizanen. Het voorliggende exemplaar is nummer 4.  Iedereen kan het treurdicht van thuis uit inkijken dankzij de digitale versie op de website Flandrica.be.

Ontdek nog meer materialen uit de Erfgoed collectie met de rubriek Dienst Erfgoed Pakt uit.

E-readers in de klas https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75258 woensdag 16 juni 2021 11:03:41

Wil je je leerlingen eens verrassen door ze te laten lezen op een e-reader? Met onze compacte en lichte e-readers kunnen je leerlingen lezen waar en wanneer ze maar willen. 

Als leerkracht secundair onderwijs kan je voor een leesproject voor iedere leerling van je klas een e-reader lenen. Wij plaatsen tot drie titels op de e-readers en laden ze volledig op.

Vraag hier je set e-readers aan!

Tentoonstelling 'Jacques & Lise - Uit de hand' https://bibliotheek.hasselt.be/uitdehand dinsdag 3 mei 2022 12:00:13

Opnieuw pakt Bibliotheek Hasselt Limburg uit met een unieke tentoonstelling van dit keer niet één illustrator maar gelijk twee. ‘Uit de hand’ laat het werk zien van het illustratorenkoppel Jacques & Lise. In deze tentoonstelling worden bezoekers ondergedompeld in de kleurrijke wereld van maar liefst drie van hun bijzondere prentenboeken: Henry, Pia en Viktor.

Creatief duo

Jacques & Lise, ofwel Jacques Maes en Lise Braekers, zijn zowel een koppel als een onafscheidelijk creatief duo. Sinds enkele jaren werken ze nauw samen, maken ze prentenboeken en engageren ze zich in een brede waaier van grafische en illustratieve projecten. Ze houden ervan te verrassen met originele, doordachte concepten, een unieke stijl en veel oog voor detail.

Ontdek Jacques & Lise.

Voor Jacques & Lise aan een illustratie beginnen, denken ze het concept eerst volledig uit. Ze vullen elkaar aan: Jacques schetst, Lise werkt de tekeningen uit op een lichtbak en Jacques kleurt in volgens het gezamenlijk gekozen kleurenpalet.  In hun prentenboeken beperken ze zich meestal tot drie of vier kleuren om zo één sterke sfeer te scheppen. Het zijn telkens speelse verhalen vol verrassende prenten en composities die ook na de laatste pagina nog niet uitverteld zijn.

Prijzen

Jacques & Lise werden wereldwijd al meermaals geprezen voor hun werk. In 2016 wonnen ze een ‘Global Award’ voor de cover van hun boek ‘Oskar’. Eind 2018 werd hun boek ‘Viktor’ op de Global Illustration Awards in Frankfurt bekroond met de ‘Excellence Award’ in de kinderboekillustratie.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is vanaf 10 juni 2022 tot en met 8 januari 2023 gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek en biedt een unieke inkijk in de werkwijze en de prachtige wereld die Jacques & Lise creëren in hun prentenboeken.

Federale Ombudsman https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Federale-Ombudsman.html donderdag 12 mei 2022 14:13:03

De Federale Ombudsman doet dienst als brug tussen burger en overheid en staat klaar om u te helpen met overheidsgerelateerde klachten.

PRAKTISCH

Mijn Bibliotheek - jouw toegangspoort tot de digitale bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Mijn-Bibliotheek-jouw-toegangspoort-tot-de-digitale-bibliotheek.html dinsdag 21 juni 2022 15:55:25

Mijn Bibliotheek is er voor jou

Lid van de bib? Dan kan je in Mijn Bibliotheek heel makkelijk online boeken verlengen, reserveren of op een leeslijstje zetten. Je beheert er de lidmaatschappen van jezelf en van andere gezinsleden. Een Mijn Bibliotheek-profiel geeft toegang tot de digitale collecties van de bibliotheek.

De digitale collecties van de bib

Met je Mijn Bibliotheek-profiel raadpleeg je altijd en overal de digitale collecties van de bibliotheek: 

 • e-boeken lezen op je eigen toestel (computer, e-reader, smartphone of tablet) meer info
 • kranten doorzoeken in het digitale krantenarchief van Gopress meer info
 • interactieve kinderboeken beleven met je kinderen op de tablet meer info over fundels
 • online leren met de bib op het leerplatform meer info
Tussen 2 Lijnen - Reserveer je plekje https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Tussen2Lijnen22-23.html dinsdag 28 juni 2022 14:56:53

Vol overgave luisteren naar gevestigde topauteurs, frisse debutanten of schrijvers in de luwte... dat kan allemaal in onze lezingenreeks Tussen 2 Lijnen!

De samenwerking met CCHa en boekhandel Grim loopt verder. We hebben een fijn programma voor jullie samengesteld, met lezingen die doorgaan in de bibliotheek maar ook weer in het kleine zaaltje boven Grim.

Wie verwelkomen we?

Wat vind je van onze website? Laat het ons weten! https://bibliotheek.hasselt.be/bevraging maandag 18 juli 2022 12:46:13

We zijn benieuwd naar jouw bevindingen over onze website. Wij werken aan een nieuwe gebruiksvriendelijke website voor de bibliotheek en daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Aan de hand van je opmerkingen en tips kunnen wij de website verbeteren. Als je informatie op onze website mist, horen wij dat graag.

Je kan ons helpen door een aantal vragen te beantwoorden in een korte vragenlijst.
Alvast bedankt!

 
 
Verhalenparade - startfeest voorleesjaar https://bibliotheek.hasselt.be/verhalenparade dinsdag 19 juli 2022 15:32:32

Op zondag 25 en woensdag 28 september starten we het voorleesjaar met een feestelijke verhalenparade. Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. De bib nodigt alle kindjes tussen 3 en 7 jaar uit om te komen luisteren naar de verhalen van onze voorlezers. We maken er een feestje van met knutselen, iets lekkers en nog veel meer!

Op zondag 25 september om 11.00 uur en op woensdag 28 september om 15.00 uur.
Graag vooraf inschrijven.

De voorleesmomentjes vinden plaats om de 2 weken in Kuringen op zondag en in Dusart op woensdag. De juiste data vind je hier terug.

Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmoment1 dinsdag 19 juli 2022 17:00:28

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
 
Ombudsman en Huuradvies met een spreekuur in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Ombudsman-en-Huuradvies-met-een-spreekuur-in-de-bib.html dinsdag 26 juli 2022 14:51:54

In het spreekurenlokaal bij het leescafé houden zowel de Federale Ombudsman als Huuradvies Hasselt regelmatig consultaties.

Huuradvies Hasselt

Waar moet ik op letten bij het opstellen van een huurcontract? Wat kan ik doen als mijn huurders mijn pand verwaarlozen? Mijn huisbaas is niet voor rede vatbaar, hoe kan ik tot hem doordringen? 

Twee keer per maand kun je met dit soort vragen terecht bij het team van Huuradvies Hasselt, in vestiging Dusart. Het is best om eerst even contact op te nemen. lees meer

Federale Ombudsman

De Federale Ombudsman doet dienst als brug tussen burger en overheid en staat klaar om te helpen met overheidsgerelateerde klachten.

Elke eerste maandag van de maand tussen 14 en 16 uur houdt de Federale Ombudsman spreekuur in onze bib. Je moet wel eerst een afspraak maken. lees meer

Kinderworkshop Henry https://bibliotheek.hasselt.be/workshophenry donderdag 28 juli 2022 14:00:32

Henry heeft een mooi uitzicht maar een kille kamer. Hij fleurt zijn kamer op met voorwerpen uit de natuur. Al snel volgt iedereen zijn voorbeeld. Maar kan je daar wel mee doorgaan? Of wordt de planeet dan onbewoonbaar?

Je bezocht misschien onze tentoonstelling 'Uit de hand' al? 
Dit najaar organiseren we drie workshops bij de tentoonstelling. In elke workshop duiken we onder in een van de drie verhalen Pia, Viktor en Henry. Daarna gaan we creatief aan de slag.
De workshop Henry gaat door op International Repair Day.

Graag vooraf inschrijven.

 

Kinderworkshop Pia https://bibliotheek.hasselt.be/workshoppia donderdag 28 juli 2022 14:10:20

Wanneer Pia een belangrijke pagina uit haar boek verliest, wil ze die zo snel mogelijk terugvinden. Op haar zoektocht komt ze bijzondere mensen tegen, zoals een eenzame vrouw die vogels vouwt uit papier en een snotverkouden jongen die een zakdoek nodig heeft. Maar Pia heeft alleen oog voor haar pagina.

Je bezocht misschien onze tentoonstelling 'Uit de hand' al? 
Dit najaar organiseren we drie workshops bij de tentoonstelling. In elke workshop duiken we onder in een van de drie verhalen Pia, Viktor en Henry. Daarna gaan we creatief aan de slag.
De workshop Pia gaat door op zaterdag 20 november in het kader van Kunstendag voor Kinderen.

Graag vooraf inschrijven.

Weesgedichten - Wij doen mee https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Weesgedichten-Wij-doen-mee.html donderdag 28 juli 2022 15:51:18

Tientallen bibliotheken slaan, samen met meter Maud Vanhauwaert en honderd dichters, de handen in elkaar om van Vlaanderen één grote poëziebundel te maken. 

Timing Weesgedichten:

Vanaf 26 oktober wandel je online doorheen een fantastische selectie poëzie.

Op 15 december kan je een van de aangeboden gedichten adopteren, waarna (januari-februari) het (afwasbaar) op je raam wordt geschreven.

Zo maken we van Vlaanderen één grote poëziebundel!

beelden van de vorige editie

Gratis Lidmaatschap voor Studenten https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gratis-Lidmaatschap-voor-Studenten.html woensdag 3 augustus 2022 15:06:34

Als student of personeelslid van PXL, UCLL of UHasselt vraag je je gratis lidmaatschap van Bibliotheek Hasselt Limburg aan voor dit academiejaar.

 Alle andere studenten betalen 2,50 euro voor hun lidmaatschap op vertoon van een geldige studentenkaart.


HAAL MEER UIT JE STUDENTENLIDMAATSCHAP

Ben je student of docent aan een instelling voor hoger onderwijs? Dan biedt je lidkaart van onze bibliotheek jou extra voordeel! In plaats van 20 stuks per materiaalsoort (bv. romans, strips, dvd’s,...) kun je maar liefst 30 stuks per materiaalsoort gelijktijdig lenen.
Let op! In totaal mag je maximum 40 materialen lenen in de beide vestigingen samen.
Verder gelden dezelfde afspraken en voorwaarden als bij een gewoon lidmaatschap.

STANDAARD VOORWAARDEN

 • Uitleentermijn 21 dagen, mogelijkheid om 2 keer te verlengen
 • Tarief telaatgeld 0,10 euro / dag / materiaal
 • Tarief reservering 1,50 euro
 • Als lid ga je akkoord met het gebruikersreglement van BHL

ONS AANBOD

In vestiging Dusart is de informatieve collectie helemaal op studentenmaat. Binnen elk vakdomein zijn er tijdschriften, uitleenbare materialen en een referentiecollectie, die je niet kunt lenen maar wel altijd kunt raadplegen in de bib.
Onze grote bewaarcollectie is opvraagbaar, raadpleegbaar en/of uitleenbaar. De digitale bibliotheek vervolledigt deze collectie met gespecialiseerde online databanken en websites. Dit alles kun je gratis gebruiken in de bib.

Start voorleesjaar - Verhalenparade https://bibliotheek.hasselt.be/76099-verhalenparade woensdag 10 augustus 2022 12:43:12

Op zondag 25 en woensdag 28 september starten we het voorleesjaar met een feestelijke verhalenparade. Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. De bib nodigt alle kindjes tussen 3 en 7 jaar uit om te komen luisteren naar de verhalen van onze voorlezers. We maken er een feestje van met knutselen, iets lekkers en nog veel meer!

Op zondag 25 september om 11.00 uur en op woensdag 28 september om 15.00 uur.
Graag vooraf inschrijven.

De voorleesmomentjes vinden plaats om de 2 weken in Kuringen op zondag en in Dusart op woensdag. De juiste data vind je hier terug.

Kinderworkshop Henri https://bibliotheek.hasselt.be/henry woensdag 10 augustus 2022 15:30:44

Henry heeft een mooi uitzicht maar een kille kamer. Hij fleurt zijn kamer op met voorwerpen uit de natuur. Al snel volgt iedereen zijn voorbeeld. Maar kan je daar wel mee doorgaan? Of wordt de planeet dan onbewoonbaar?

Je bezocht misschien onze tentoonstelling 'Uit de hand' al? 
Dit najaar organiseren we drie workshops bij de tentoonstelling. In elke workshop duiken we onder in een van de drie verhalen Pia, Viktor en Henry. Daarna gaan we creatief aan de slag.
De workshop Henry vindt plaats op zaterdag 15 oktober, International Repair Day.

Voor families met kinderen van 6 tot 10 jaar.
Graag vooraf inschrijven.

Meer info over de tentoonstelling 'Uit de hand' hier.

Kinderworkshop Viktor https://bibliotheek.hasselt.be/workshopviktor vrijdag 12 augustus 2022 09:57:41

Jager Viktor krijgt tijdens een droom berouw, omdat hij een cheeta heeft geschoten. Hij wil het goedmaken bij de andere cheeta's. Viktor maakt een pak van het cheetavel en neemt zijn plaats in de groep in. Maar is dat wel zo verstandig? 

Je bezocht misschien onze tentoonstelling 'Uit de hand' al? 
Dit najaar organiseren we drie workshops bij de tentoonstelling. In elke workshop duiken we onder in een van de drie verhalen Pia, Viktor en Henry. Daarna gaan we creatief aan de slag.

Graag vooraf inschrijven.

Spreekuur - Kinderen met een handleiding. Of stoppen we ze te snel in hokjes? https://bibliotheek.hasselt.be/spreekuur woensdag 24 augustus 2022 11:37:46

Wat?

Spreekuur’ is een interactief debat tussen publiek en zorgprofessionals uit jouw buurt. 

Dyslexie, ADHD, autisme, noem maar op. Een steeds grotere groep kinderen krijgt een ‘etiket’ en in elke klas zitten wel enkele kinderen met een speciale handleiding. Hoe komt het dat er tegenwoordig opvallend meer kinderen een diagnose krijgen dan vroeger? Gaat het om overdiagnosticeren, te snel in hokjes stoppen of niet? Wat is de zin en onzin van een diagnose? Hebben we die diagnoses wel nodig? En wanneer wordt een diagnose wel of niet gesteld? De ontwikkeling van een kind is per definitie namelijk iets wat met vallen en opstaan gaat, letterlijk en figuurlijk.  

Verschillende experten praten op 8 oktober over dit thema en geven hun kijk op het etiketteren van tegenwoordig. Ze beantwoorden bovendien al jouw vragen tijdens het spreekuur ‘Kinderen met een handleiding. Of stoppen we ze te snel in hokjes?’.  

Bezorg ons vooraf (al dan niet anoniem) je vragen via het inschrijfformulier. Het panel beantwoordt ze dan graag, kom dus zeker langs. Er is tijdens het debat natuurlijk ook ruimte om bijkomende vragen te stellen. 

Panel:

 • Dr. Willem Schevenels, kinder- en jeugdpsychiater (KPC Genk en Het Puzzelstuk)
 • Dr. Philippe Thoné, huisarts (Herkenrode Huisartsenkring)
 • Gitte De Bruyn, kinder- en jeugdpsychologe (Jessa Ziekenhuis)
 • Jona Sourbron, diensthoofd Centrum voor Kinderpsychiatrie (Jessa Ziekenhuis)
Spreekuur - Kinderen met een handleiding. Of stoppen we ze te snel in hokjes? https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Spreekuur-Kinderen-met-een-handleiding-Of-stoppen-we-ze-te-snel-in-hokjes.html woensdag 24 augustus 2022 11:48:03

Jessa Ziekenhuis en Bibliotheek Hasselt Limburg organiseren zaterdag 8 okober 2022 10u30 tot 12u een nieuw Spreekuur

Wat?

Spreekuur is een interactief debat tussen publiek en zorgprofessionals uit jouw buurt. 

Dyslexie, ADHD, autisme, noem maar op. Een steeds grotere groep kinderen krijgt een ‘etiket’ en in elke klas zitten wel enkele kinderen met een speciale handleiding. Hoe komt het dat er tegenwoordig opvallend meer kinderen een diagnose krijgen dan vroeger? Gaat het om overdiagnosticeren, te snel in hokjes stoppen of niet? Wat is de zin en onzin van een diagnose? Hebben we die diagnoses wel nodig? En wanneer wordt een diagnose wel of niet gesteld? De ontwikkeling van een kind is per definitie namelijk iets wat met vallen en opstaan gaat, letterlijk en figuurlijk.  

Verschillende experten praten op 8 oktober over dit thema en geven hun kijk op het etiketteren van tegenwoordig. Ze beantwoorden bovendien al jouw vragen tijdens het spreekuur ‘Kinderen met een handleiding. Of stoppen we ze te snel in hokjes?’.  

Bezorg ons vooraf (al dan niet anoniem) je vragen via het inschrijfformulier. Het panel beantwoordt ze dan graag, kom dus zeker langs. Er is tijdens het debat natuurlijk ook ruimte om bijkomende vragen te stellen. 

Panel:

 • Dr. Willem Schevenels, kinder- en jeugdpsychiater (KPC Genk en Het Puzzelstuk)
 • Dr. Philippe Thoné, huisarts (Herkenrode Huisartsenkring)
 • Gitte De Bruyn, kinder- en jeugdpsychologe (Jessa Ziekenhuis)
 • Jona Sourbron, diensthoofd Centrum voor Kinderpsychiatrie (Jessa Ziekenhuis)

Waar en wanneer?

zaterdag 8 okober 2022 10u30 tot 12u

in Bibliotheek Hasselt Limburg, vestiging Dusart Martelarenlaan 17 3500 Hasselt

Inschrijven verplicht

Binnenkort - Taalpunt Nederlands https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Binnenkort-Taalpunt-Nederlands.html woensdag 24 augustus 2022 13:26:45

WILT U NEDERLANDS LEREN?
Kom dan naar het Taalpunt Nederlands.

Het nieuwe Taalpunt vind je vanaf 28 september in onze bibliotheek.

Het Taalpunt ondersteunt je om Nederlands te leren. Zo raak je hier sneller ingeburgerd.
Je kunt de materialen gratis lenen met een geldig lidmaatschap.

In het TAALPUNT NEDERLANDS vind je :

 • boeken en cd-roms om Nederlands te leren,
 • grammatica- en spellingsboeken
 • woordenboeken,
 • leesboeken in eenvoudige taal,
 • krant in eenvoudige taal,
 • informatieve boeken over de samenleving in Vlaanderen,
 • een pc waar je websites over Nederlands kan raadplegen en oefeningen kan maken.

Onze bibliotheekmedewerkers helpen je graag verder.


DO YOU WANT TO LEARN DUTCH?
Then come to the Taalpunt Nederlands from 28 September.
MÖCHTEN SIE NIEDERLÄNDISCHE LERNEN?
Dann kommen Sie ab dem 28. September ins Taalpunt Nederlands.

VOULEZ-VOUS APPRENDRE LE NÉERLANDAIS?
Alors rendez-vous au Taalpunt Nederlands à partir du 28 septembre.

ТИ ХОЧЕШ ВИВЧИТИ ГОЛЛАНДСЬКУ?
Тоді приїжджайте до Taalpunt Nederlands з 28 вересня.
هل تريد أن تتعلم الهولندية؟
ثم تعال إلى Taalpunt Nederlands اعتبارًا من 28 سبتمبر.
VUOI IMPARARE L'OLANDESE? 
Poi vieni a Taalpunt Nederlands dal 28 settembre.
¿QUIERES APRENDER HOLANDÉS?
Entonces ven a Taalpunt Nederlands a partir del 28 de septiembre.
 
 
Bibliotheek in de nieuwe schoolwijk https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Bibliotheek-in-de-nieuwe-schoolwijk.html woensdag 31 augustus 2022 14:56:27

De bibliotheek van Kuringen ligt vanaf 01 september 2022 in de nieuwe schoolwijk ‘Joris van Oostenrijkstraat’ dit zorgt voor een gewijzigde verkeerssituatie tijdens schooldagen.

In een schoolwijk wordt het autoverkeer stilgelegd in de periode dat de kinderen naar de school gaan en terug de school verlaten.

Dit betekent concreet dat de wijk rond de school van Kuringen afgesloten wordt en autoverkeer niet mogelijk is binnen de zones tijdens 2 periodes per dag.

De schoolwijk in Kuringen bestaat uit 2 zones:

Zone 1: 

Joris van Oostenrijkstraat tussen de Diepstraat en Crutzenstraat

 • Afgesloten met slagbomen (manueel)
 • Begin schooldag: elke weekdag tijdens het schooljaar tussen 8 en 9 uur
 • Einde schooldag: op woensdag tussen 12 en 13 uur, andere weekdagen tussen 15 en 16 uur

Zone 2: 

Joris van Oostenrijkstraat tussen de Crutzenstraat en de Van Groesbeekstraat en de Dorpsbeekstraat

 • Afgesloten met verzinkbare paaltjes (automatisch)
 • Begin schooldag: elke weekdag tijdens het schooljaar tussen 8.15 en 8.40 uur
 • Einde schooldag: op woensdag van 12.05 tot 12.30 uur, andere weekdagen van 15 tot 15.30 uur

Parkeer- en rijtips

 • Er is parking aan het Prinsenhof, de Gildezaal, het kerkhof en de sporthal in de van Groesbeekstraat.
 • Er is een ‘Kiss & Ride’ aan de Diepstraat en de sporthal in de van Groesbeekstraat.
 • De bibliotheek van Kuringen blijft altijd bereikbaar met de auto, via de Diepstraat of de Crutsenstraat.

Over schoolwijken en de aangepaste circulatie door het centrum van Kuringen: zie https://www.hasselt.be/nl/schoolstraat

Leen Dendievel over Brief aan mijn kind - Tussen 2 Lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/LeenDendievel.html vrijdag 2 september 2022 14:39:24

In Brief aan mijn kind geeft een vader onmisbare levenslessen door aan zijn kinderen. In een dun boekje beschrijft Leen Dendievel de adviezen die ze graag zelf had gekregen als kind. Levenswijsheden die we zelf vaak te laat leerden. Wat is belangrijk in een mensenleven? Waar verspillen we te veel tijd aan?

Leen Dendievel

is een Belgische actrice en schrijfster. Ze was te zien in Vermist, Aspe, Familie en Zone Stad. In 2017 maakte ze haar debuut als schrijfster met het boek Hard, liefde sterft nooit. Daarna verschenen nog Asem en Georges & Rita. Haar nieuwste boek Brief aan mijn kind is een bestseller.

Kom luisteren naar Leen Dendievel https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Kom-luisteren-naar-Leen-Dendievel.html vrijdag 2 september 2022 16:52:58

Update - de gratis tickets lopen vlotjes, wacht dus niet te lang om te reserveren!


Leen Dendievel trapt dit seizoen, op zaterdag 8 oktober, onze lezingenreeks Tussen 2 Lijnen af. Je kent Leen ongetwijfeld van het kleine scherm (Witse, Zone Stad, Familie,..) of van haar romans Asem, Georges & Rita of heel recent, Brief aan mijn kind. Een bestseller!

In Brief aan mijn kind geeft een vader onmisbare levenslessen door aan zijn kinderen. In een dun boekje beschrijft Leen de adviezen die ze graag zelf had gekregen als kind. Levenswijsheden die we zelf vaak te laat leerden. Wat is belangrijk in een mensenleven? Waar verspillen we te veel tijd aan?

Uit Brief aan mijn kind zal Leen voorlezen en met het publiek in gesprek gaan. Het aangename aan dit boekje is dat het werkelijk voor iedereen is, van 9 tot 109 jaar! Het leent zich tot een gezinsuitstap om misschien (hopelijk) ook na de lezing het gesprek over de dingen des levens open te gooien tussen ouder en kind.

Praktisch

Podcast Young Faces Hasselt nu online te beluisteren https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Podcast-Young-Faces-Hasselt-nu-online-te-beluisteren.html dinsdag 6 september 2022 13:51:39

Young Faces Hasselt, een podcast over jong activisme

Enkele jongeren kwamen afgelopen mei in onze bibliotheek samen om aan een zeer geïnteresseerd publiek te vertellen over hun dromen en hun strijd voor een betere wereld. Of het nu gaat over klimaat of mensenrechten, hun engagement is groot en hun stemmen klinken luid.

Podcast

Tijdens de eerste drie afleveringen maak je kennis met de sprekers en hun bezigheden. Klaar voor het vervolg? Beluister dan zeker ook de zes boeiende één-op-één gesprekken over onderwerpen zoals de donuteconomie, LGBTQI+-rechten, duurzame mode, … online. Elian Pergola is presentator van dienst. Luister naar hun verhalen en laat je inspireren!

21 September is Werelddag Dementie https://bibliotheek.hasselt.be/werelddagdementie.html dinsdag 13 september 2022 11:18:00

Elke dag krijgen minstens 20 Belgen te horen dat ze dementie hebben. Dementie is een verzamelterm voor een groot aantal aandoeningen waarbij verstandelijke en lichamelijke vermogens van mensen geleidelijk achteruit gaan. Het aantal personen in Vlaanderen met dementie stijgt razendsnel, vooral als gevolg van de sterke vergrijzing van de bevolking.

Themastand 

Heb je dementie, ben je mantelzorger of zorgverlener? Heb je interesse in dit onderwerp? Naar aanleiding van Werelddag Dementie vind je vanaf maandag 19 september interessante materialen op de themastand in de inkomhal.

Vragen? 

Wil je weten waar je terecht kan met vragen of zoek je informatie over het zorgaanbod of activiteiten voor personen met dementie dan kan je terecht op de website van Stad Hasselt.

In Focus - Dimitri Verhulst 50 jaar https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Focus-Dimitri-Verhulst-50-jaar.html dinsdag 13 september 2022 11:38:20

Dimitri Verhulst heeft het tegenovergestelde van een writer’s block – hij produceert aan de lopende band gedichten, novelles en romans. 

Dimitri Verhulst, 1972, Aalst

Auteur van romans, korte verhalen, gedichten, essays en toneelstukken en een van de meest geprezen auteurs van de Lage Landen. Zijn romans De helaasheid der dingen en Problemski hotel werden verfilmd. Hij ontving zo'n beetje iedere eer die een auteur in deze contreien ten deel kan vallen: zo won hij onder meer de Libris Literatuur Prijs en De Gouden Uil Publieksprijs, werd zijn werk in meer dan twintig talen vertaald en schreef hij in 2015 het Boekenweekgeschenk. Hij wordt door het grote publiek omarmd vanwege zijn humor, scherpe observaties en zinsneden, en indringende karakterschetsen van de mens op zijn hoogste en diepste punt.

'Verhulsts'

Verhulst schrijft op zijn ‘Verhulsts’: rauw, archaïsch en met een oog voor het groteske. Zijn stijl kenmerkt zich door alliteraties, rijm en woordspel. Zijn hoofdpersonages bevinden zich veelal in de marge van de samenleving, hij wil hen een stem geven.

Op 2 oktober wordt Dimitri Verhulst 50 jaar en zetten we zijn rijke oeuvre met plezier In Focus!

In Focus - eerste Europese dag van de biolandbouw https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Focus-eerste-Europese-dag-van-de-biolandbouw.html dinsdag 13 september 2022 14:02:35

EU Organic Day jaarlijks op 23 september

Vorig jaar ondertekenden het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie een gezamenlijke verklaring waarin 23 september officieel werd uitgeroepen tot dag van de biolandbouw van de EU.

Biologische voeding

Biologische producten zijn er in overvloed: eerlijk en duurzaam vlees, pure zuivel, kaas van grazende dieren op bloemrijke weiden, verfrissende dranken en sappen, maar ook smaakvolle groenten en fruit.

Maar wat maakt deze producten nu precies bio?

Bio is eerlijke en gezonde kwaliteitsvoeding die mens, dier, plant en milieu respecteert. Deze 5 pijlers liggen aan de bisis van de biolandbouw.

 • Bio werkt zo veel mogelijk samen met de natuur en dat geeft bioproducten hun puurheid. Bij de teelt worden alleen natuurlijke mest of compost gebruikt, en bij verwerkte bioproducten alleen natuurlijke additieven.
 • Respect voor het milieu is een kernwaarde in bio. Het begint bij een levende bodem die vruchtbaar blijft door teeltrotatie en dierlijke mest of compost. Zo zorgt de bioboer mee voor de veerkracht van het ecosysteem.
 • De hele biocyclus zet sterk in op gezondheid: van een gezonde, levende bodem voor planten tot gezonde, sterke dieren in de veeteelt.
 • Biodieren worden goed verzorgd: ze eten biologisch voeder en krijgen voldoende ruimte binnen in de stal én buiten. Zo kunnen ze rustig hun natuurlijke gedrag vertonen: pikken, wroeten, eten, en rustig met hun soortgenoten omgaan.
 • Biologische landbouw zet in op een blijvend sterke, levende bodem en houdt rekening met de draagkracht van de aarde. Zo biedt biolandbouw een duurzame toekomst voor onze voedingsproductie.

Nu In Focus op de gelijkvloerse verdieping, alles over biologische voeding.

Europese doelen

De nieuw uitgeroepen Organic day is de ideale gelegenheid voor de EU om

 • het bewustzijn van biologische voeding en de voordelen ervan te vergroten
 • het doel van 25% biologische landbouw bereikt te zien worden tegen 2030 
 • trends in de consumentenvraag en de uitvoering van het EU-actieplan voor biologische producten te evalueren
De Schrijfwijzen - nieuwe editie van het dictee https://bibliotheek.hasselt.be/deschrijfwijzen.html dinsdag 13 september 2022 16:07:38

Zet je schrap voor de nieuwe editie van het dictee op vrijdag 7 oktober 2022!

Creatief Schrijven vzw, de krant De Standaard en de Vlaamse bibliotheken dagen iedereen uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers, wél een ludiek en laagdrempelig taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt. 

Speel mee op vrijdagavond 7 oktober 2022 in onze Bibliotheek Hasselt Limburg of één van de vele deelnemende bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel. 

Het spel telt drie rondes: een traditioneel dictee, multiple choice en spellingbee.
De winnaar van elke bibliotheek gaat aan de haal met een exclusief cadeau!

Inschrijven doe je hier!

Speel mee met het dictee! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Speel-mee-met-het-dictee!.html dinsdag 13 september 2022 17:59:20

Vorig jaar was 'onze' winnaar Edward ook de winnaar van het grote eindspel! Ga jij de uitdaging aan en treed je in zijn voetsporen? Speel dan mee met De Schrijfwijzen, het plezantste dictee!

Creatief Schrijven vzw, De Standaard en de Vlaamse bibliotheken nodigen je uit om op vrijdag 7 oktober 2022 mee te spelen met De Schrijfwijzen. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers. Wél een taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt.

Wanneer? 7 oktober 2022 om 20u
Waar? In meer dan 85 bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel
Deelname? Gratis!
Prijzenpot? Een leuk cadeau voor de winnaar en eeuwige roem!

lees meer en schrijf je in!

Voorstelling 'Alle prinsesjes moeten dood' https://bibliotheek.hasselt.be/alleprinsesjes dinsdag 20 september 2022 09:50:00

Ter gelegenheid van de Jeneverfeesten brengt Jee Kast in samenwerking met Tim Finoulst een macaber jeneversprookje voor jong en oud. 

In een duister, onherbergzaam landschap voorbij een donker woud staat een luguber kasteel. Het is haast een ruïne. De overblijfselen van het kasteel staan er al zoveel jaren langer dan de leeftijd van iedereen die er ooit woonde bij elkaar opgeteld. Klimop woekert over kantelen en meer spinnenwebben dan stenen geven vorm aan wat ooit een mooie plek was.  

Lang geleden, was er eens een koning. Een lieve, grijze oude man. Tja. Die is er nu niet meer.  Zeven prinsesjes stralen. Ze wonen in kille omgeving en nu zijn ze klaar voor de buitenwereld. Denken ze!

Op voorhand inschrijven is niet nodig.

Kom jij voorlezen aan de voorleeshond? https://bibliotheek.hasselt.be/voorleeshond dinsdag 20 september 2022 11:59:45

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud.

De honden van de Blindengeleidehondenschool van Genk komen naar de bib en bieden dan graag een luisterend oor voor kinderen die voor willen lezen aan honden.

Voor sommige kinderen is lezen moeilijk, frustrerend of zelfs ronduit ongemakkelijk, zeker wanneer ze hardop moeten lezen in de klas. Een voorleeshond zegt niets en is een en al oor. Voorlezen aan een lieve, geduldige en aandachtig luisterende hond kan bijzonder motiverend werken. Door contact met een hond ervaren kinderen minder stress. Een hond luistert immers zonder oordeel en geeft een kind nooit het gevoel dat het faalt.

Graag vooraf inschrijven.

Mathilda Masters komt naar de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/mathildamastersinbib dinsdag 20 september 2022 13:47:55

Op woensdag 16 november kunnen alle kinderen vanaf 8 jaar genieten van een auteurslezing van Mathilda Masters.
Mathilda Masters schrijft kinder- en jeugdboeken in verschillende genres. Grappige verhalen over de Keukenprins van Mocano  maar ook mega-interessante weetjesboeken voor nieuwsgierige kinderen. In haar boekenreeks ‘321 Superslimme dingen’ schrijft ze over een heleboel bizarre, leuke, bijzondere en vooral heel leerrijke weetjes over bijna alles.
Wil je meer weten over haar boeken? Kom luisteren en stel je vragen aan de schrijfster zelf.

Gratis, graag vooraf inschrijven.

Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmoment2 dinsdag 20 september 2022 14:51:46

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
 
Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmomentje4 dinsdag 20 september 2022 14:58:36

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
 
Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmoment6 dinsdag 20 september 2022 15:13:50

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmoment8 dinsdag 20 september 2022 15:16:56

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmoment10 dinsdag 20 september 2022 15:20:06

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
 
Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmoment12 dinsdag 20 september 2022 15:23:31

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmoment3 dinsdag 20 september 2022 15:25:50

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmoment5 dinsdag 20 september 2022 15:28:28

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmoment7 dinsdag 20 september 2022 15:34:20

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmoment9 dinsdag 20 september 2022 15:36:58

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
Voorleesmomentje https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmoment11 dinsdag 20 september 2022 15:39:11

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert de bib regelmatig voorleesmomentjes voor kinderen van 3 tot 7 jaar:

Vestiging Kuringen op zondag om 11.00 uur:
9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december

Vestiging Dusart op woensdag om 15.00 uur:
12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 en 21 december

Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. 
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. 
Hasselt - hartvriendelijke stad https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Hasselt-hartvriendelijke-stad.html dinsdag 20 september 2022 15:46:25

Wist je dat een AED-toestel levens kan redden? Hasselt wil een hartvriendelijke stad zijn, dus op heel wat openbare plekken in onze stad vind je er eentje. Ook in een van de meest toegankelijke en centraal gelegen gebouwen van Hasselt: onze bibliotheek aan het Kolonel Dusartplein!

Je vindt het AED-toestel in de inkomhal van de bibliotheek, naast de onthaalbalie.

AED?

Met de campagne ‘Hartvriendelijk Hasselt’ zet Stad Hasselt sterk in op de aanwezigheid van AED-toestellen, draagbare toestellen die defibrilleren en die je zonder enige voorkennis kunt gebruiken. Als je de toestellen 3 tot 5 minuten na de hartstilstand activeert verhoogt de overlevingskans van het slachtoffer 50 tot 70 %.

Op deze kaart staan alle geregistreerde AED-toestellen in Hasselt.

Gratis opleiding reanimatietechnieken 

Stad Hasselt wil als Hartvriendelijke Stad de overlevingskans van een slachtoffer bij hartstilstand vergroten. Hoe meer Hasselaren weten hoe ze een AED-reanimatietoestel moeten gebruiken, hoe beter!

Via E-learning

Hogeschool PXL ontwikkelde een nieuwe e-learningmodule ‘basic life support’ om te informeren en beter bewust te worden wat er in een noodsituatie moet gebeuren. Deze e-learning is ondersteund met filmpjes en foto’s. ga naar de online cursus 

Gratis workshops

Stad Hasselt organiseert jaarlijks opleidingen reanimatie en AED in samenwerking met EHBO Home Party. Ze gaan door in oktober en november. schrijf je in

De Leesjury is gestart! https://bibliotheek.hasselt.be/leesjurystart zaterdag 24 september 2022 18:10:17

Het nieuwe leesjaar van de Leesjury is gestart, de eerste boeken zijn verdeeld, het lezen kan beginnen!
Lees je graag, hou je van boeken en wil je je graag nog inschrijven voor een van de 6 leesgroepen? Dat kan nog tot 7 oktober.
Meer info over de Leesjury en inschrijven hier.

Is er geen leesgroep in je buurt? Heb je voetbal of muziekles wanneer de leesgroep samenkomt? Of misschien lees en kies je liever in je eentje je favoriete boeken. Dan kan je internetjurylid worden!
Registreer je op de website van de Leesjury.

Voorleesweek - Voorlezen, dat is lezen met je oren https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesweek maandag 26 september 2022 11:25:16

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek (van 19 tot 27 november) zet Iedereen Leest het belang én het plezier van voorlezen in de kijker.

Voorlezen, dat is lezen met je oren. Of luisteren met je ogen. Het is avonturen beleven met je ogen dicht, en het is met je ogen wijd open meekijken in het boek. Het is niks van het verhaal missen, hoe groot of klein je ook bent, en hoe goed of minder goed je zelf leest. Het is één en al oor zijn.
Deze Voorleesweek staat luisteren centraal. Want wie goed luistert, leest meer.

Bibliotheek Hasselt Limburg organiseert tal van activiteiten voor kinderen tijdens de Voorleesweek:

° Wil je meer weten over de kinderboeken van Mathilda Masters? Kom luisteren en stel je vragen aan de schrijfster zelf tijdens de auteurslezing op woensdag 16 november.

° Duik onder in het verhaal van Pia, bezoek de tentoonstelling 'Uit de hand' en ga daarna creatief aan de slag in de workshop op zaterdag 19 november.

° De Voorleesmomentjes gaan door op zondag 20 november in Kuringen en woensdag 23 november in Dusart.

° Of kom je op woensdag 30 november voorlezen aan de voorleeshond?

Ons Taalpunt Nederlands is open! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Ons-Taalpunt-Nederlands-is-open!.html dinsdag 27 september 2022 15:10:04

We kunnen het eindelijk vieren, de opening van Taalpunt Nederlands in onze bibliotheek! Ons Taalpunt-aanbod is samengebracht op de gelijkvloerse verdieping van vestiging Dusart.

Taalpunt Nederlands, voor wie? 

Ben je nieuwkomer of anderstalig en wil je Nederlands leren of oefenen? Of woon je hier al lang maar wil je beter Nederlands leren lezen en schrijven? Kom dan naar ons Taalpunt Nederlands in de bibliotheek. 

Wat is een Taalpunt Nederlands? 

Taalpunt Nederlands is dé plaats in de bibliotheek waar je gratis materialen vindt om Nederlands te leren. Taalpunt Nederlands ondersteunt nieuwkomers, anderstalige en laaggeletterde volwassenen.  
In een Taalpunt Nederlands vind je taalcursussen, grammatica- en spellingsboeken, lees- en infoboeken in eenvoudige taal, woordenboeken…  

Lees meer over ons Taalpunt!

FRYNS Vijf generaties jeneverstokers in Hasselt https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/fryns.html dinsdag 27 september 2022 16:05:41

5 generaties jeneverstokers in Hasselt

Duik in de bewogen geschiedenis van vijf generaties jeneverstokers Fryns in het Jenevermuseum, Het Stadsmus en in onze bibliotheek. Prikkel je verbeelding met dit verhaal vol passie, smaak en creatief ondernemerschap. Activeer je reukzin via verschillende geuren die elk een hoofdstuk uit de geschiedenis van Fryns illustreren.

Keramiekfabriek

 

Waar nu onze bibliotheek staat stond van 1895 tot 1954 de Hasseltse keramiekfabriek. Guillaume (I) Fryns is een van de stichters van deze fabriek. In verschillende vitrines in de bibliotheek zie je voorwerpen van stokerij Fryns uit de collectie van het Jenevermuseum, geproduceerd in de keramiekfabriek, maar ook heel wat stopen en flessen van latere datum.

Familie Fryns

Het heeft niet veel gescheeld of de familie Fryns was actief geweest in de wapenproductie (‘pepperboxes’) in plaats van in de jenevernijverheid. Het lot beslist er anders over. Vanaf 1885 begint Guillaume Fryns met de handel in jenevers en likeuren in Hasselt. Zijn bedrijf groeit al snel uit tot een van de grootste stokerijen in Hasselt, Limburg en Vlaanderen. Het familiebedrijf overleeft twee wereldoorlogen, zwicht niet onder de Wet Vandervelde en weet ook in de naoorlogse periode het hoofd boven water te houden door innovatie en uitbreiding van het productengamma. Sinds kort maakt Distillery Fryns een doorstart. Ruim een eeuw later en na meer dan tweehonderd gedeponeerde merknamen is de oudste start-up van het land een feit.

Expo op twee locaties 

Bezoek, naast de pop-up in de bib, ook de uitgebreide historische expo over stokerij Fryns – met maar liefst meer dan 230 objecten – in Het Stadsmus op een kleine 10 minuten stappen van de bib.

Of laat je in Het Jenevermuseum overweldigen door de geuren van de kunstinstallatie van Peter de Cupere. Hij interpreteert de bedrijfshistoriek van de Hasseltse stokerij vanuit zijn eigen artistieke en olfactorische perspectief.

Nog tot 8 januari 2023. 

Onze favoriete panda is er weer! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Onze-favoriete-panda-is-er-weer!.html dinsdag 27 september 2022 17:26:32

Boekenpanda - PXL Boek van het jaar

Wanneer las jij voor het laatst een goed boek?

Ook dit schooljaar gaan Hogeschool PXL en Bibliotheek Hasselt Limburg samen met de studenten van PXL op zoek naar een opvolger voor "Jij mag alles zijn" van Griet Op de Beeck, na Lize Spit de tweede winnaar van de Boekenpanda - PXL Boek van het Jaar

Van longlist naar shortlist

De longlist van tien boeken is nu bekend gemaakt. Ze zijn allemaal oorspronkelijk in het Nederlands geschreven en verschenen het afgelopen jaar. Heel actueel dus! De PXL-studenten stemmen nog tot en met 7 oktober en maken er zo een shortlist van 3 boeken van.

Geen student? Dan kun je niet stemmen, maar je wél laten inspireren door de lijst! En mee volgen wat er allemaal met de shortlist gaat gebeuren de komende maanden...