Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2018 Smartsite Leerkracht (in opleiding)? Vraag je OLE-kaart aan! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Vraag-je-OLE-kaart-aan!.html dinsdag 13 september 2016 17:19:02

Ben jij leerkracht of leerkracht in opleiding?

Vraag dan zo snel mogelijk je OLE-kaart (onderwijs- en leesbevorderingskaart) aan via het aanvraagformulier. Breng het aanvraagformulier volledig ingevuld mee bij je volgende bezoek aan de BHL. Dan kan je het hele schooljaar genieten van verschillende voordelen op maat.

Ontdek hier alle informatie over de OLE-kaart.  

Limburg kiest - tentoonstelling Collectie Verkiezingsdrukwerk https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Limburg-kiest-tentoonstelling-Collectie-Verkiezingsdrukwerk.html vrijdag 23 maart 2018 16:47:02

Deze tentoonstelling zet één van de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg in de kijker: de collectie verkiezingsdrukwerk. Deze verzamelt alle drukwerk dat naar aanleiding van politieke verkiezingen in Limburg verspreid wordt.

De collectie bevat momenteel ongeveer 24 000 stuks, afkomstig uit Europese, federale, regionale, provinciale en gemeentelijke verkiezingen. De collectie is door zijn omvang en volledigheid uniek in ons land.

Omdat de collectie bij elke nieuwe verkiezing uitbreidt, doen we bij deze ook een warme oproep om het verkiezingsdrukwerk dat je in je brievenbus krijgt te bundelen en te schenken aan onze dienst Erfgoed. Zij zullen er goede zorg voor dragen en toekomstige generaties zullen je dankbaar zijn.

Leesbeestenclub oktober https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Leesbeestenclub-oktober.html vrijdag 4 mei 2018 11:37:43

De bib heeft enorm veel kinderboeken, -strips, -cd’s en -dvd’s. Daar valt een hoop mee te doen! Dat doen we dan ook in de leesbeestenclub, elke laatste woensdag van de maand in de bib vestiging Kuringen. Daar gebeurt veel meer dan alleen maar luisteren. We gaan samen aan de slag met woorden en teksten. We verzinnen nieuwe verhalen, schrijven poëzie, improviseren en spelen een stukje toneel. Telkens staat er een nieuw thema of een nieuwe schrijver centraal. Doe mee: het is beestig leuk!

Tobor https://bibliotheek.hasselt.be/Tobor maandag 7 mei 2018 09:21:58

De jaarlijkse Voorleesweek wordt een heuse Voorleesmaand in Hasselt! We halen alles uit de kast om ook een activiteit te voorzien voor de jongste kleuters. We brengen Tobor van Guido van Genechten tot leven tijdens een voorleessessie in de bibliotheek of in de Bibtruck en laten de kleuters voor een eerste keer kennismaken met de bib. Tobor gaat over Ben. Ben speelt graag met zijn knuffels. Die doen altijd precies wat hij wil. Voor zijn verjaardag krijgt Ben een pratende robot. Vanaf die dag bepaalt Tobor wat er gedaan wordt. En daar krijgt Ben al gauw genoeg van.

Bezige bijtjes https://bibliotheek.hasselt.be/bezigebijtjes dinsdag 8 mei 2018 15:29:07

Boeken, cd’s, dvd’s, luisterboeken, tijdschriften, ... De collectie van de jeugdafdeling is uitgebreid. Maar waar staat alles nu? En hoe vind je ooit iets terug? Geen paniek, we zoeken het samen uit. Samen met onze beebots leren de kinderen alle materialen van de bibliotheek kennen. Ze laten de bijtjes op het speelbord zoemen en gaan zelf op zoek tussen de rekken.

Jan de Kinder op bezoek https://bibliotheek.hasselt.be/JandeKinder woensdag 9 mei 2018 10:45:44

Jan de Kinder bouwt zijn voorstelling op aan de hand van verhalen. Jan vertelt, leest fragmenten voor, illustreert ter plekke en bouwt samen met de kinderen stapsgewijs een vertelling op. Hij laat de kinderen actief luisteren, kijken, ontdekken en genieten van boeken. Hij stimuleert kinderen in het vertellen, schrijven en tekenen van hun eigen verhaal. Dat resulteert in een eerste, eigen prentenboek!

Hoe kies ik een boek? https://bibliotheek.hasselt.be/hoekiesikeenboek woensdag 9 mei 2018 11:46:20

Boeken, boeken, zoveel rekken, in alle hoeken.
Waar moet ik nu toch gaan zoeken?
Hoe weet ik welk boek past bij mij?
Welk verhaal maakt me blij?


Tijdens de workshop krijgen de kinderen tips en trucjes om hun weg te
vinden in het grote aanbod van de bibliotheek. Hierna zal het zoeken
naar hun favoriete boek een heel stuk makkelijker zijn.

Tentoonstelling Gansanders https://bibliotheek.hasselt.be/gansanders woensdag 9 mei 2018 13:50:33

Kom, kijk, ontdek en laat je tijdens deze rondleiding inspireren door Gansanders, een tentoonstelling en een reuzeganzenbord over angsthazen, vrolijke vossen en beresterke kikkers. Met Gansanders brengt Rasa vzw illustraties over dieren samen in een kunstenkabinet. Het kunstenkabinet toont werk van vernieuwende jeugdillustratoren, zoals onder meer Kitty Crowther, Goele Dewanckel, Isabelle van den Abeele, Nils Pieters en Joris Thys. Een tafelgroot ganzenbord nodigt je daarnaast uit om actief te spelen en de symboliek van de dieren te onderzoeken. Dit spel zet je aan om te kijken, denken, voelen en doen.

Bibster Story https://bibliotheek.hasselt.be/bibsterstory woensdag 9 mei 2018 14:52:30

Spelenderwijs leren de leerlingen de bibliotheek beter kennen. Bibster Story wordt gespeeld op tablets. Geen paniek, wij geven eerst een woordje uitleg voor je zelf aan de slag gaat. Het spel wordt gespeeld in kleine teams die het tegen elkaar opnemen in een spannende strijd. Door opdrachten uit te voeren en vragen op te lossen kunnen de teams punten verdienen. Op het einde van het spel heeft de catalogus van de bibliotheek geen geheimen meer. Nieuwsgierig? Schrijf je in en speel met ons mee.

Op avontuur met Reina Ollivier https://bibliotheek.hasselt.be/reinaollivier vrijdag 11 mei 2018 11:14:22

Reina Ollivier debuteerde als jeugdauteur in 1999 en heeft intussen al heel wat kleuterboeken, boeken voor kinderen en jeugdromans, alsook vertalingen op haar naam staan. Samen met poolreiziger Dixie Dansercoer schreef zij de reeks Emma Dewit, een avonturenreeks met als hoofdthema klimaatverandering. Reina wil de kinderen graag meenemen op een poolreis via beeld, poolkleding, filmpjes en voorlezen. Ze vertelt ook over haar eigen poolervaringen. Verwacht je aan een boeiende lezing waarin je heel wat te weten komt over Spitsbergen, de polen en de klimaatopwarming.

VIP in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/vipindebib vrijdag 11 mei 2018 11:35:00

We steken de rondleiding VIP in de bib in een nieuw jasje… Om een goede aanloop te maken naar het secundair onderwijs, één van de primaire doelgroepen in vestiging Dusart, verhuizen we onze rondleiding naar daar!De interactieve spelvorm van het vip spel behouden we graag. De leerlingen worden in groepjes opgedeeld en vervullen opdrachten waarbij ze het aanbod van de bib leren kennen en gebruiken. Ze leren opzoeken in de catalogus en op het internet. Zo zijn ze goed gewapend voor hun carrière op de middelbare school. Elke vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van elk schooljaar reiken we namelijk de vip trofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld. Hen staat een leuke verrassing te wachten…

Zondag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Zondag-voorleesdag.html maandag 14 mei 2018 09:38:14

Je kan boeken en de bibliotheek niet vroeg genoeg ontdekken! Dat geldt ook voor kleuters. Maar dan heb je natuurlijk ook iemand nodig die verhaaltjes voorleest. En dat is nu net wat we doen in onze bib vestiging Kuringen. Op zondag is het hoogdag voor kleuters want dan lezen we verhaaltjes voor in onze leeshoek. Leuk toch? Een enthousiaste ploeg vrijwilligers leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai. Af en toe wordt het voorleeshalfuurtje uitgebreid met een knutselactiviteit. Zondag voorleesdag is er voor kinderen van 4 tot 7 jaar. En geloof het maar, de luisteroortjes gaan ervan gloeien

Micro:bit programmeren https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/microBIT.html dinsdag 22 mei 2018 10:03:41

Ben je 10 jaar of ouder? Heb je nog niet veel ervaring met programmeren? Heb je al eens met Scratch gewerkt en vind je dit best leuk? Wil je hardware leren aansturen met een microcontroller bordje maar is Arduino nog een brug te ver? Doe dan mee aan de workshop Micro:bit van Edulab.

Tekenen met Frank Daenen https://bibliotheek.hasselt.be/Tekenen dinsdag 22 mei 2018 11:56:50

‘Tekenen!’ is een workshop waarin kinderen met potlood en hun eigen verbeelding aan de slag gaan. Aan de hand van voorbeelden uit ‘Het Uur bij Tuur’ en ‘Het Stuur van Tuur’ toont illustrator Frank Daenen de geweldige dingen die je met je eigen fantasie kan doen. De kinderen ontdekken dat alles kan en alles mag, dat hun verbeeldingskracht geen grenzen kent. Ze leren trucjes waarmee ze een geweldige tekening kunnen maken, zelfs als ze helemaal geen goede 'tekenvingers' hebben.

Vertelvoorstelling met de Sint VOLZET https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Sint_in_de_bib.html dinsdag 22 mei 2018 13:39:00

Wanneer zes december nadert, stijgt de spanning in de bibliotheek: wie heeft altijd op tijd zijn boeken ingeleverd, en wie oh wie is verantwoordelijk voor dat ezelsoor? Deugnieten, pas maar op! Want Sinterklaas komt in hoogsteigen persoon kijken wie er braaf geweest is dit jaar. Maar voor hij zijn grote boek bovenhaalt, belandt hij weer in een knotsgekke situatie.

Kom luisteren, kijken en vooral genieten.

Tussen 2 lijnen met Ine Roox - Een jaar met Trump https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Tussen-2-lijnen-met-Ine-Roox-Een-jaar-met-Trump.html maandag 16 juli 2018 17:41:18

Zaterdag 13 oktober 2018 om 14 uur

Wat niemand had voorspeld, werd waarheid: Donald Trump won in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De brutale campagne toonde hoe het machtigste land ter wereld worstelde met zichzelf en de grote tegenstellingen die haar bevolking verdelen. Nu Trump de scepter zwaait in het Witte Huis is de onrust niet gaan liggen, integendeel. We beleven een kantelpunt in de geschiedenis.

Na de verkiezing van Donald Trump trok Ine Roox zes maanden lang doorheen Amerika. Als ooggetuige heeft Ine de cruciale momenten van het eerste jaar met president Trump mee beleefd. Ze volgde de Republikeinse conventie en de verkiezingen, trok door het diepe Amerika en praatte met vele tientallen Amerikanen: van voormalige mijnwerkers tot kinderen van immigranten zonder papieren en zwarte burgerrechtenactivisten.

Op haar tocht doorheen meer dan tien Amerikaanse staten voelde Ine Roox heel wat angst, vertwijfeling, onzekerheid over de toekomst, maar ook verbetenheid en de kiem van een hevig verzet van die Amerikanen die blijven geloven in een betere en in een maakbare toekomst. Haar boek "Een jaar met Trump" bundelt deze ervaringen.

Ine Roox is sinds vijftien jaar journaliste bij De Standaard. Ze studeerde vertaalkunde en journalistiek in Antwerpen en Italiaanse taal- en letterkunde in Padua. Over haar emotionele vaderland Italië schreef ze eerder het succesvolle “Italië. De schaduwkant van een zonovergoten land”.

Appwijs! https://bibliotheek.hasselt.be/appwijs.html dinsdag 17 juli 2018 14:44:08

Naar aanleiding van de Digitale week, ontdek tientallen onmisbare apps voor je tablet en smartphone

Ontdek de leukste en handigste apps voor je tablet of smartphone Heb je een smartphone of een tablet? Dan heb je ongetwijfeld al enkele apps uitgeprobeerd! Een smartphone of tablet heeft al enkele tientallen basisapps, en je kan er nog extra installeren. Maar zo zijn er miljoenen, voor elk type toestel. Maar wat is nu precies een app? En hoe zoek je in de veelheid aan apps? Welke zijn onmisbaar en moet je dus zeker hebben? Tijdens deze infosessie vertellen we alles over het werken met apps, het installeren ervan, en geven we bovendien een handig overzicht van enkele onmisbare tools.

Tussen 2 lijnen met Lara Taveirne https://bibliotheek.hasselt.be/larataveirne dinsdag 17 juli 2018 15:20:50

Op zaterdag 1 december komt een van ’s lands grootste vertelsters haar laatste nieuwe roman voorstellen. Lara Taveirne’s Kerkhofblommenstraat ligt dan net twee weken in de schappen, je kunt het boek dus al uit hebben als Lara op ons podium staat!

Het boek - Kerkhofblommenstraat

In een daad van puberale overmoed besluit Arabella om op het chrysantenveld van haar ouders te gaan werken. Tussen de arbeidsters hoopt ze te vinden wat haar kille moeder haar niet kan geven. Al wroetend in de aarde luistert ze naar de verhalen van de kweeksters. Het wordt al snel duidelijk dat hun levens meer met elkaar verweven zijn dan ze dacht. Dat zelfs haar eigen geschiedenis er niet los van staat. Langzaamaan vormt het verleden een gevaarlijk web, met Arabella in het midden. Op Allerheiligen moeten de bloemen klaar zijn, dan verhuizen ze naar de begraafplaats aan de andere kant van de muur. Maar groeit een meisje even snel als een kerkhofbloem? En is iemand ooit helemaal klaar voor de waarheid?
Lara Taveirne vond in oude dagboeken de taal die Kerkhofblommenstraat zo eigen maakt. De historische rijkheid en ijzingwekkende intriges maken de roman tot haar meest inventieve en gedurfde werk tot nu toe.

De auteur - Lara Taveirne

Toen bekend raakte dat Lara Taveirne de Debuutprijs 2015 kreeg voor De kinderen van Calais, stond de champagne al klaar, want diezelfde avond werd haar tweede roman Hotel zonder sterren voorgesteld. Een boek over een trendy én tijdloos thema: de eeuwige liefde.

In oktober 2018 verschijnt Lara’s derde roman, Kerkhofblommenstraat. Ook hier schuwt ze haar favoriete thema’s niet… de vernietigende kracht van het verlangen, de onbetrouwbaarheid van herinneringen, dochter zijn en het moederschap. Het boek is geïnspireerd op een van Lara’s eigen theaterteksten.

Niet de minsten... over Kerkhofblommenstraat

"Al op de eerste bladzijde vallen lekkere, halfvergeten woorden de lezer in de schoot. Woorden, vet als op barsten staande vruchten. Een oeroud verhaal over de allesoverheersende behoefte ergens bij te willen horen." - PETER VERHELST

"De nieuwste literaire golf uit Vlaanderen is vrouwelijk, van Lize Spit tot Griet Op de Beeck. Lara Taveirne zou wel eens kunnen uitgroeien tot de grootste verteller onder hen. Ze schrijft poëtisch en toch meeslepend, met een oor voor volkse dialogen." - TOM LANOYE

Tussen 2 lijnen met Maud Vanhauwaert https://bibliotheek.hasselt.be/maudvanhauwaert dinsdag 17 juli 2018 15:37:52

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. Ze schreef de bundels "Ik ben Mogelijk" en "Wij zijn evenwijdig", en is in 2018-2019 stadsdichter van Antwerpen.

In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Ze brengt ons een geanimeerde lezing met fragmenten uit gepubliceerd en nieuw werk. Een zotte mix van poëzie, verhaal en experiment!

Op straat door Wannes Deleu https://bibliotheek.hasselt.be/opstraat dinsdag 17 juli 2018 15:41:15

Naar aanleiding van 17 oktober, Werelddag van verzet tegen armoede.

In elke Belgische stad zie je daklozen. Maar eigenlijk weten we niets over hen. Wie zijn ze, hoe zijn ze op straat beland en wat doen ze om te overleven?  Op zoek naar antwoorden op die vragen besloot televisiemaker Wannes Deleu (VRT) een maand lang op straat te leven tijdens hartje winter, met zijn camera in de hand. “Het was de hel.”

De lezing Op Straat brengt de armoede- en daklozenproblematiek in Vlaanderen in beeld. Wannes geeft een ongeziene blik in de wereld en het leven van dakloze mensen.

Tussen 2 lijnen met Ilja Leonard Pfeijffer https://bibliotheek.hasselt.be/leonardpfeijffer dinsdag 17 juli 2018 15:44:07

De auteur - Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter en schrijver. Hij heeft zich onderscheiden in zo goed als alle denkbare genres, behoort tot de meest gelauwerde auteurs van het taalgebied en wordt erkend als een van de dwingendste stemmen in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam, waaronder poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten, essays, wetenschappelijke studies, columns, vertalingen en bloemlezingen. Stilistisch machtsvertoon en klassieke vormbeheersing stelt hij in dienst van literaire vernieuwing en een toenemend engagement, dat ook expliciet tot uitdrukking komt in zijn werk als columnist en documentairemaker voor de televisie.

Zijn oeuvre en verwacht werk

Onder zijn meest recente werk bevinden zich "Brieven uit Genua" (2016), een autobiografie in briefvorm, uitgebracht in de reeks Privé Domein, en de roman "Peachez, een romance" (2017), over de complexe verhouding tussen fantasie en werkelijkheid in liefde en geloof. Het is het meest romantische boek van het jaar genoemd.

Momenteel werkt hij aan een roman over het thema toerisme, met de werktitel Grand Hotel Europa en aan een tweede bundel Idyllen. Hierover zal hij het ook hebben tijdens de lezing in onze bibliotheek.

Tussen 2 lijnen met Chris de Stoop https://bibliotheek.hasselt.be/chrisdestoop dinsdag 17 juli 2018 16:06:04

Chris de Stoop, vooral gekend als schrijver van onderzoeksjournalistiek, heeft de laatste jaren de omslag gemaakt naar fictie. Fictie met een stevige poot in de realiteit, dat wel. In mei komt hij zijn laatste telg "Wanneer het water breekt" voorstellen.

De auteur

Chris de Stoop (1958) is auteur van spraakmakende boeken en schreef ruim dertig jaar reportages voor het tijdschrift Knack. Zijn werk werd bekroond met journalistieke en literaire prijzen. In zijn debuut "Ze zijn zo lief, meneer" (1992) beschreef hij de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving De Stoop voor het vervolg "Zij kwamen uit het Oosten" de Gouden Uil Publieksprijs. In "Vrede zij met u, zuster" (2010) schreef De Stoop als eerste over Belgische jihadisten die naar Syrië en Irak reisden. Zijn boek "Dit is mijn hof" (2015), over de teloorgang van het boerenland, was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door, stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs en werd onderscheiden met de Confituur Boekhandelsprijs. De Stoops laatste boek, "Wanneer het water breekt", vertelt een universeel, aangrijpend verhaal over de diepe breuk die migratie is.

Het boek

Dit is het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een tijd geleden hun vaderland ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Gwen bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt nu met haar eigenheid.

Het is ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee: een kleine gemeenschap van met elkaar verknoopte levens, bijeengebracht op een beslissend moment. Niet iedereen heeft het overleefd. Sommigen voelden zich verloren. Anderen werden dokter, ingenieur, bankier of ondernemer.

"Wanneer het water breekt" is het verhaal van de diepe breuk die migratie is – voor de betrokkenen en voor de bevolking. Hoe komen migrant en maatschappij tot een nieuwe vorm van samenleven? Een verhaal van deze tijd, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop, die de familie al jaren kent en met tientallen reisgenoten sprak.

Nieuwe lezingenreeks Tussen 2 lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuwe-lezingenreeks-Tussen-2-lijnen.html dinsdag 17 juli 2018 16:34:25

Tussen 2 lijnen
een structurele en intense samenwerking tussen Bibliotheek Hasselt Limburg en CCHA

De zaterdaglezingen in vestiging Dusart kennen een lange en goede traditie. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven. Ook Cultuurcentrum Hasselt neemt al een tijdje deze zogenaamde ‘maatschappelijke opdracht’ op. Beide huizen organiseerden lezingen fictie en non-fictie onder de noemers "Luistervinken" en "Tussen de lijnen".

Nu bundelen we de krachten. Via "Tussen 2 lijnen" werken BHL en CCHA voortaan intens samen om spitante auteurs en sprekers naar Hasselt te halen.

In seizoen 18-19 doen we dat 10 keer, en wel in twee formules. Vijf maal op vrijdagmiddag in boekhandel Grim (waar we ook een broodje voorzien), vijf maal op zaterdagnamiddag in Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart.

De line-up in BHL Dusart

13 oktober – Ine Roox – Een jaar met Trump
1 december – Lara Taveirne - Kerkhofblommenstraat
9 februari – Maud Vanhauwaert – Zotte mix en speelse verhalen
16 maart – Ilja Leonard Pfeijffer – nieuwe, te verschijnen roman
11 mei – Chris de Stoop - Wanneer het water breekt

De line-up in Boekhandel Grim

28 september - Rick De Leeuw & Rombout Nijssen - Verbeter de wereld
26 oktober – Toni Coppers - Nordic noir & Vlaamse volbloedthriller
30 november – Toon Horsten – De pater en de filosoof
22 februari – Kim Duchateau – Beeldtaal
29 maart – Pianoboek - Het pianokerkhof van José Luís Peixoto

Praktisch

• Tickets voor Tussen 2 lijnen kosten 5€ en zijn te koop

o online op www.ccha.be;
o aan de kaartverkoop in het CCHA;
o telefonisch 011 22 99 33.

• Bijkomende info vind je hier terug.

Digitale trends - ben jij helemaal mee? https://bibliotheek.hasselt.be/digitaletrends.html woensdag 18 juli 2018 14:49:05

Naar aanleiding van de Digitale week.

De laatste tien jaar zijn we met z’n allen in een technologische stroomversnelling terechtgekomen, in een wereld vol digitale gadgets, apps en sociale netwerken. We hebben eindelijk Facebook onder de knie, en daar staan al weer andere leuke tools klaar, zoals Pinterest. We hebben nog maar net een eerste app op onze gloednieuwe smartphone geïnstalleerd, en de (klein)dochter spreekt over niets anders meer dan Snapchat. En we dachten helemaal mee te zijn met de laatste nieuw tablet, maar Apple lanceert dan weer een smartwatch. In deze infosessie krijgen we een overzicht van de laatste nieuwe trends op digitaal vlak. Van Windows 10 tot de meest gedownloade apps, van de nieuwste google-tools, tot de trendingapplicaties zoals Tinder.

Pikkedonker, verhalen uit de schemerzone https://bibliotheek.hasselt.be/pikkedonker woensdag 18 juli 2018 15:16:59

Voorlezen voor volwassenen: 'Wie waagt het om dieper het woud in te gaan nu de nachten langer en donkerder worden? Verhalenverteller Marijke Goossens neemt je mee naar onbekende werelden en vertelt over mysterieuze plaatsen en zonderlinge figuren. Hoe de dood of den duvel te slim af zijn? Waarom is Jack verdoemd en moet hij met zijn lantaarn ronddolen? Ontluisterende geheimen waarbij spanning en dreiging nooit veraf zijn. Het is weer de tijd van het jaar!

De VertelSter van 1001 Verhalen brengt volkssprookjes en sagen die raken en ontroeren, soms met een kwinkslag en deugnieterij en altijd pittig verteld.

VOOR U GELEZEN: Solidariteit in superdiversiteit https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/solidariteit.html donderdag 19 juli 2018 09:52:02

In dit boek lees je hoe solidariteit in superdiversiteit vorm krijgt, op basis van het grootschalig DieGem-onderzoek. Dat bestudeerde 32 verschillende plaatsen waar mensen van diverse afkomst elkaar ontmoeten. Solidariteit in superdiversiteit laat op een toegankelijke manier zien dat de uitdaging van solidariteit verder reikt dan sociale cohesie. Het gaat ook over burgerschap, over verantwoordelijkheid opnemen voor de plaatsen die we delen. 

Kim Fillée, student en vrijwilliger bij 11.11.11., leest het boek voor ons en stelt het ons voor. Je hoeft het boek niet gelezen hebben om deel te nemen en er is ruimte voor vragen en gesprek.

Exit West van Mohsin Hamid https://bibliotheek.hasselt.be/exitwest donderdag 19 juli 2018 10:29:07

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest Exit West van Mohsin Hamid.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Het groot dictee heruitgevonden https://bibliotheek.hasselt.be/grootdictee donderdag 19 juli 2018 12:54:36

In het kader van De warmste week, music for life.

Bibliotheekproject waaraan voorlopig 31 bibs deelnemen. Het is een alternatieve verderzetting van het ‘Groot dictee der Nederlandse taal’. Concept: Bibliotheek Mechelen en Ludo Permentier

De opbrengst wordt integraal doorgestort naar het door de bibcommunity gekozen goede doel.

Muzikale lezing: de Sixties https://bibliotheek.hasselt.be/sixties donderdag 19 juli 2018 13:18:31

Lezing met Rudolf Hecke en zangeres Karen Boelaerts.

Vijftig jaar ‘mei ‘68’, een halve eeuw Woodstock. De sixties zijn aan het feest en staan frontaal in de belangstelling. Rudolf Hecke gidst het publiek met passie, ontroering en verbazing doorheen  feiten en fantasieën die de sixties de wonderbaarlijkste tijdspanne ooit maakten. Hij maakt brandhout van karikaturen en licht sluiers op waaronder zich wondere anekdotes bevinden.

Een unieke eerste kennismaking met een far-out magische periode of een trip through memory lane, iedereen zal genieten van deze muzikale lezing die beklijvend, hilarisch en gekruid met live muziek wordt gebracht.

Het huis van de namen van Colm Toíbín https://bibliotheek.hasselt.be/huisvandenamen donderdag 19 juli 2018 13:34:28

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest Het huis van de namen van Colm Toíbín.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Fahrenheit 451 van Ray Bradbury https://bibliotheek.hasselt.be/Fahrenheit451 donderdag 19 juli 2018 14:07:20

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest Fahrenheit 451 van Ray Bradbury.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

De naam van de roos van Umberto Eco https://bibliotheek.hasselt.be/denaamvanderoos donderdag 19 juli 2018 14:21:43

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest De naam van de roos van Umberto Eco.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Bob Dylan, van Freewheelin' tot Nobelprijs https://bibliotheek.hasselt.be/bobdylan donderdag 19 juli 2018 14:33:48

Zijn naam viel al jaren als kanshebber maar pas in 2016 was het zover: Bob Dylan kreeg als eerste zanger de nobelprijs voor de literatuur. Maar moest hij deze prestigieuze literatuurprijs wel krijgen?

Vanuit deze vraag gaan we grasduinen in het gigantische oeuvre van Bob Dylan. We beloven niet dat je naar huis gaat met een duidelijke ja of neen. Maar we geven je wel handvaten mee om dieper te graven in de songs van Bob Dylan en er nog meer van te genieten.

Vanaf 13 september Aktua Café bij Hogevijf https://bibliotheek.hasselt.be/hogevijf maandag 23 juli 2018 10:07:08

Wat is Aktua Café?

Discussiëren over thema's uit de actualiteit (TV, kranten, tijdschriften, youtube, ... ). Ideeën over het thema mogen in de brievenbus aan het onthaal van het dienstencentrum Hogevijf gestoken worden. Op het einde van elke sessie wordt een onderwerp uit de bus getrokken. zo kan men zich voorbereiden op het volgende Aktua Café. Niemand moet het woord voeren, luisteren naar anderen mag natuurlijk ook.

Prijs?

€ 2,00 / sessie

Locatie?

Hogevijf

Lokaal Dienstencentrum Campus Banneux 

Hadewychlaan 74, 3500 Hasselt

Activiteitenprogramma vestiging Kuringen online! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/activiteitenprogramma-vestiging-Kuringen-online!.html dinsdag 31 juli 2018 12:44:03

Het activiteitenprogramma van vestiging Kuringen staat online! Heel wat lezingen en workshops staan op jou te wachten, zowel in de bib als op locatie.

Schrijf je zeker tijdig in via het online formulier!

Kom ook naar de Leesbeestenclub! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Kom-ook-naar-de-Leesbeestenclub!.html maandag 3 september 2018 14:39:44

Woensdag 24 oktober is de volgende samenkomst met de leesbeesten!

Kom zeker mee vliegen in verhalen, dromen van letters en goochelen met woorden.
Griezelen, grappen en avontuur. Zo'n dikgevuld anderhalf uur. 
Dat is dolle pret voor iedereen van het 3e en 4e leerjaar.

De leesbeesten komen in 2018-2109 samen op:
 26 september 2018
 24 oktober 2018
 28 november 2018
 19 december 2018
 30 januari 2019
 27 februari 2019
 27 maart 2019
 24 april 2019
 29 mei 2019


Dat is dus elke laatste woensdag van de maand van 14.00 tot 15.30 uur.
Meedoen is gratis en vooraf inschrijven hoeft niet.

September in BHL Kuringen - 3 gratis activiteiten! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/september-in-BHL-Kuringen-3-gratis-activiteiten!.html dinsdag 11 september 2018 14:11:08

September is goed gestart, alles is ondertussen waarschijnlijk weer in z'n vertrouwde plooi gevallen...

Tijd om te profiteren van de gratis activiteiten in de bib! Voor elk wat wils...

Heel binnenkort ben je welkom in vestiging Kuringen voor

Schrijf je zeker nog in via de links hierboven. We verwachten je!

IN FOCUS Week van de Mobiliteit https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-Week-van-de-Mobiliteit.html dinsdag 11 september 2018 15:09:50

Bibliotheek Hasselt Limburg (Dusart) ligt aan het drukste plein van stad Hasselt: het Kolonel Dusartplein. Fietsers, bussen, voetgangers en automobilisten kruisen mekaar hier non-stop - niet altijd even eenvoudig om je plek op het asfalt in te nemen.

Tijdens de Week van de Mobiliteit grijpen we de kans om dit hyperactuele thema in de kijker te zetten. We presenteren je een verrassende, thematische selectie uit onze collectie op onze IN FOCUS-stand op het bibliotheekplein.

Journaliste Ine Roox over Donald Trump: lezing op zaterdag 13 oktober https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Journaliste-Ine-Roox-over-Donald-Trump-lezing-op-zaterdag-13-oktober.html dinsdag 11 september 2018 15:26:45

Update

Er zijn nog steeds tickets beschikbaar voor de lezing nu zaterdag!


Daags voordat we zelf in eigen land naar de stembus trekken nodigen we journaliste Ine Roox uit om haar licht te laten schijnen over de Amerikaanse politiek. Die wordt al enkele jaren beheerst door president Donald Trump, die in 2016 verkozen werd en nu bijna halfweg zijn ambtstermijn is.

Hoe doet hij het eigenlijk? Beter dan verwacht? Welke beloftes heeft hij al kunnen waarmaken? Hoe weegt hij op de wereldpolitiek? Wat denkt de gewone Amerikaan van deze president?

Ine Roox verdiepte zich in het presidentschap van Donald Trump en schreef er een boek over: 'Een jaar met Trump'. In onze nieuwe gloednieuwe lezingenreeks Tussen 2 lijnen mag Ine de spits afbijten en ons onderdompelen in een fenomeen: Donald Trump.

Kruis zaterdag 13 oktober alvast aan in je agenda en koop tijdig je ticket!


Tussen 2 lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg.

Koop hier je ticket(s).

GeRuis in de stad... https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/GeRuis-in-de-stad.html dinsdag 11 september 2018 15:58:36

Nieuw in Hasselt - GeRuis!

... een interdisciplinaire avond met muziek, visuals en 360°-geluid

... een unieke beleving

... een bedwelmende lineup met Monomo | Tissues | Other Robots

... 21 september in Ciap Kunstverein

... een teaser in BHL Dusart

... democratische toegangsprijzen


Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Jeugd Hasselt en CIAP Kunstverein.

Wreed schoon. Nieuwe expo in Villa Verbeelding. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Wreed-schoon-Nieuwe-expo-in-Villa-Verbeelding.html dinsdag 11 september 2018 16:30:25

De expo Wreed schoon. Volkssprookjes op reis, gebaseerd op het gelijknamige boek van Marita de Sterck en Jonas Thys (uitgeverij Polis) staat van 9 september 2018 tot 6 januari 2019 in Villa Verbeelding.

Met rauwe, ongecensureerde volkssprookjes uit 40 cultuurgroepen. Prenten, teksten en tablets waarop je vertelster en vertellers ziet en hoort.

 • Voor individuele bezoekers, gezinnen en groepen.
 • Educatief programma voor jongeren en volwassenen, voor NT1-, NT2- en OKAN-groepen.
 • Bezoekers met gids volgen een rondleiding en een creatieve workshop.

De expo is een realisatie van Antwerpen Boekenstad, Bibliotheek Permeke en Lokaal Cultuurbeleid Antwerpen.

Coderdojo Minecraft https://bibliotheek.hasselt.be/coderdojo dinsdag 18 september 2018 15:12:29

Ben je tussen acht en veertien? Hou je van computers, games en zelf (leren) programmeren? Dan is de coderdojo in de Bibliotheek Hasselt Limburg helemaal iets voor jou!

In deze sessie leren mentors je programmeren aan de hand van het populaire spel Minecraft. Ze leggen uit, doen voor, leren aan en stimuleren je fantasie en creativiteit. Bij CoderDojo leer je gratis programmeren, door het vooral zelf te doen. Er is maar één regel: "Above all: be cool!"

Opgelet! Voor deze workshop heb je een Minecraft desktopaccount nodig. Vergeet dus zeker je inloggegevens niet mee te nemen.

BHL Dusart organiseert deze coderdojo samen met PXL en UHasselt.

Ouder-kind workshops mediaopvoeding https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Ouder-kind-workshops-mediaopvoeding.html donderdag 20 september 2018 08:37:51

Hoe kan ik in gesprek gaan met mijn kind over zijn/haar digitale mediagebruik? Studenten orthopedagogie van de UCLL helpen je hierbij!
Kom op woensdag 24 oktober tussen 14 en 16 u. langs in BHL Dusart waar enthousiaste studenten je verschillende tooltjes tonen. Hierna kan je deze onmiddelijk testen met je zoon of dochter. Heb je nog verdere vragen in verband met digitale mediagebruik? Dan helpen Tom Vandries & Davy Nijs (UCLL) en Evelyn Umans (Opvoedingswinkel Hasselt) je graag verder!


BHL, UCLL en Opvoedingswinkel Hasselt en organiseren deze workshop voor kinderen en ouders in het kader van de Digitale Week.

Digitale week ook in BHL https://bibliotheek.hasselt.be/digitaleweek donderdag 20 september 2018 10:50:38

Van 19 oktober tot en met 4 november 2018 loopt de 13de (!) editie van de Digitale Week. Honderden lokale organisaties in Vlaanderen en Brussel organiseren dan activiteiten waarbij digitale cultuur en het gebruik van multimedia centraal staan.

Natuurlijk kun je ook in Bibliotheek Hasselt Limburg terecht voor een waaier aan gratis activiteiten die je digitale voelsprieten prikkelen!

Workshops in BHL voor jongeren

Workshop voor ouder en kind

Infosessies voor volwassenen

Klik op de activiteit en reserveer snel je plekje voor één van deze boeiende activiteiten.

Tip! Onthoud goed in welke biblocatie de activiteit doorgaat - Dusart of Kuringen.

Startdag Kinder- en jeugdjury Vlaanderen https://bibliotheek.hasselt.be/KJV maandag 24 september 2018 09:02:49

KJ… Wat?
KJV of Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. In de bib komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.

Lees je graag? Hou je van boeken? En praat je graag over jouw favoriete boeken? Schrijf je dan in bij onze KJV-leesclub! Je wordt lid van de grootste kinder- en jeugdjury van Vlaanderen! En je beslist welk boek jij het beste vindt en wie met de prijs van “beste boek” aan de haal gaat.

Tussen oktober en april lees je 8 boeken. Je komt naar de leesclub in de bib en vertelt wat je ervan vond. De leesclub komt minstens 4 keer samen.

GROEP 3


Derde en vierde leerjaar
Startdag op dinsdag 16 oktober om 17 uur
Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 17 tot 18 uur op 13/11, 11/12, 12/02 en 12/03
BHL Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 55, 3511 Kuringen

GROEP 4


Vijfde en zesde leerjaar
Startdag op donderdag 18 oktober om 17 uur
Bijeenkomsten altijd op donderdag van 17 tot 18 uur op 15/11, 13/12, 14/02 en 14/03
BHL Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 55, 3511 Kuringen

GROEP 5


Eerste en tweede middelbaar
Startdag op dinsdag 23 oktober om 17u
Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 17 tot 18.30 uur op 27/11, 29/01, 26/02 en 23/04
BHL Dusart, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt

MEER WETEN?
Vraag uitleg in de jeugdafdeling,
stuur een mailtje naar bibliotheek.jeugd@hasselt.be
of surf naar www.kjv.be

INTERESSE?
Stuur een mailtje naar bibliotheek.jeugd@hasselt.be

foto: © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Lees mee! Kinder- en jeugdjury Vlaanderen. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lees-mee!-Kinder-en-jeugdjury-Vlaanderen.html maandag 24 september 2018 09:38:41

Lees je graag?

Hou je van boeken?

Babbel je graag over jouw favoriete boeken?

Jawel, jij bent de ideale deelnemer voor onze KJV-leesclub! Als lid van de grootste kinder- en jeugdjury van Vlaanderen beslis jij welk boek je het beste vindt en wie met de prijs van “beste boek” aan de haal gaat.

Je start in oktober en tot april lees je 8 boeken. Je komt naar de leesclub in de bib en vertelt wat je ervan vond. De leesclub komt minstens 4 keer samen in deze periode.

Interesse? Lees hier meer over KJV en plan de data van de leesclub al in!

foto: © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Boeken... apotheek! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boeken-apotheek!.html maandag 24 september 2018 10:56:35

Op zaterdag 6 oktober opent een ware boekenapotheek haar deuren in onze bibliotheek!

Onze literaire apothekers, Dr. Za en Dr. Zoe, staan je bij met functionele zalfjes van Saramago, balsems van Balzac en prozapleisters van Griet Op de Beeck.

Of je nu de hik hebt, liefdesverdriet, een midlifecrisis of lijdt aan slapeloosheid, tegen alle kwalen is er in onze boekenapotheek wel een remedie in de vorm van één of meer titels uit de wereldliteratuur.

BHL Kuringen:  10.00 tot en met 12.00 uur, Joris van Oostenrijkstraat 55, Hasselt

BHL Dusart: 14.00u tot 16.00u, Martelarenlaan 17, Hasselt

Een afspraak maken is niet nodig. Kom gewoon naar de bib op vrije consultatie.

170 rechtenstudenten ontdekken hun bib, BHL Dusart https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/170-rechtenstudenten-ontdekken-hun-bib,-BHL-Dusart.html dinsdag 25 september 2018 15:09:55

Ook aan UHasselt is het academiejaar van start gegaan! Onze overburen van de Rechtenfaculteit verwelkomden hun eerstejaars studenten... en stuurden hen prompt op verkenning naar hun vakbibliotheek - die zich in onze BHL Dusart bevindt.

Onze bibmedewerkers zorgden voor een warm welkom met onder andere een catalogus -en bibliotheekintroductie. Fijn om weer een nieuwe, "verse" lading studenten intensief en vol goesting in onze bib te zien werken!

Oproep! Bezorg ons je verkiezingsdrukwerk. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Oproep!-Bezorg-ons-je-verkiezingsdrukwerk.html dinsdag 25 september 2018 15:37:30

De verkiezingsmolen draait ondertussen op volle toeren, je hebt het ongetwijfeld ook al aan je brievenbus gemerkt.

Onze Dienst Erfgoed ziet verkiezingsdrukwerk van heel Limburg graag komen! Daarom deze warme oproep, aan alle Limburgers, om alle verkiezingsdrukwerk dat in jullie brievenbus terechtkomt bij te houden en aan Bibliotheek Hasselt Limburg te bezorgen.

Steek na de verkiezingen alles in een omslag met de naam van de gemeente op en bezorg ze ons. De collega’s van de Dienst Erfgoed verwerken het drukwerk en voegen het toe aan onze Collectie Verkiezingsdrukwerk. Deze collectie omvat ondertussen meer dan 24 000 Limburgse kiespamfletten uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw.

TIP! Bezoek nog tot 24 november de tentoonstelling 'Limburg kiest', een selectie uit deze Collectie Verkiezingsdrukwerk die een verrassende blik werpt op verkiezingsslogans uit vervlogen tijden, grafische trends en modische uitspattingen.

Heel erg bedankt om onze collectie mee aan te vullen!

IN FOCUS: week van de niet-aangeboren hersenletsels https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-NAH.html dinsdag 25 september 2018 17:54:54

Een niet-aangeboren hersenletsel kun je oplopen na de verkeersongeval, een tumor, een beroerte ...

Voor mensen die een NAH oplopen betekent dat een breuk in hun levenslijn. Hun gezondheid, hun inkomen, hun relaties … alles komt onder druk te staan. De gevolgen van NAH op het dagelijks leven worden nog  te veel onderschat en daarom wil  de NAH LIGA er blijven de aandacht op vestigen. 

Voor meer informatie over NAH en de gevolgen ervan ga naar www.nahliga.be.

Vanaf maandag 15 oktober IN FOCUS bij BHL Dusart.

Verlengd! Tentoonstelling Limburg kiest nog tot 24 november https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Verlengd!-Tentoonstelling-Limburg-kiest-nog-tot-24-november.html dinsdag 9 oktober 2018 11:46:08

TIP! Bezoek nog tot 24 november de tentoonstelling 'Limburg kiest', een selectie uit deze Collectie Verkiezingsdrukwerk die een verrassende blik werpt op verkiezingsslogans uit vervlogen tijden, grafische trends en modische uitspattingen.


Oproep! Bezorg ons je verkiezingsdrukwerk.

De verkiezingsmolen draait ondertussen op volle toeren, je hebt het ongetwijfeld ook al aan je brievenbus gemerkt.

Onze Dienst Erfgoed ziet verkiezingsdrukwerk van heel Limburg graag komen! Daarom deze warme oproep, aan alle Limburgers, om alle verkiezingsdrukwerk dat in jullie brievenbus terechtkomt bij te houden en aan Bibliotheek Hasselt Limburg te bezorgen.

Steek na de verkiezingen alles in een omslag met de naam van de gemeente op en bezorg ze ons. De collega’s van de Dienst Erfgoed verwerken het drukwerk en voegen het toe aan onze Collectie Verkiezingsdrukwerk. Deze collectie omvat ondertussen meer dan 24 000 Limburgse kiespamfletten uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw.

Heel erg bedankt om onze collectie mee aan te vullen!

Workshop mediawijs opvoeden https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Workshop-mediawijs-opvoeden.html dinsdag 9 oktober 2018 13:38:03

workshop in BHL Dusart op woensdag 24 oktober, vrije inloop tussen 14 en 16 uur

Heel wat ouders zitten met vragen over mediaopvoeding. In deze ouder & kind workshops krijg je op een leuke manier, samen met je kind meer inzocht in hoe je als ouder positief mediawijs kunt opvoeden.

BHL organiseert deze activiteit i.s.m. UCLL en de Opvoedingswinkel Hasselt, ze verwelkomt kinderen tussen 6 en 12 jaar en kadert in de Digitale Week.

Programmeren met Scratch en Minecraft https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Programmeren-met-Scratch-en-Minecraft.html dinsdag 9 oktober 2018 13:57:09

Spelen met Scratch of Minecraft?

Tijdens Digitale Week kunnen kinderen van alle leeftijden in de BHL terecht voor gratis workshops! Reserveer snel je gratis plekje voor:

 • Workshop Micro:bit | Kuringen, woensdag 17 oktober 14 - 15.30 uur
  • Ben je 10 jaar of ouder? Heb je nog niet veel ervaring met programmeren? Heb je al eens met Scratch gewerkt en vind je dat leuk? Doe dan mee aan deze workshop van Edulab!
 • Coderdojo Minecraft | Dusart, woensdag 24 oktober van 13.30 tot 16 uur
  • Ben je tussen acht en veertien? Hou je van computers, games en zelf (leren) programmeren? Dan is deze coderdojo Minecraft helemaal iets voor jou!
Leer alles over de laatste digitale trends https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Leer-alles-over-de-laatste-digitale-trends.html dinsdag 9 oktober 2018 16:11:46

Twee gratis workshops om heel wat bij te leren over digitale media!

 • Appwijs! | Kuringen, zaterdag 20 oktober van 10 tot 12 uur
  • Alles wat je wil weten over het gebruik van apps, ze installeren en een overzicht van onmisbare tools.
 • Digitale trends, ben jij helemaal mee? | Kuringen, vrijdag 26 oktober van 14 tot 16 uur
  • Overzicht van de laatste nieuwe apps, google-tools en trendiing applicaties zoals Tinder.

Deze workshops i.k.v. Digitale Week zijn voor een volwassen publiek bedoeld. Schijf je zeker tijdig in via bovenstaande links!

Gratis lezing: Wannes Deleu leefde een maand op straat https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gratis-lezing-Wannes-Deleu-leefde-een-maand-op-straat.html dinsdag 9 oktober 2018 16:44:48

Televisiemaker Wannes Deleu leefde een maand op straat: "Ik voelde mij enorm kwetsbaar" als dakloze in Antwerpen. Hij wilde ondervinden hoe het is om de dagen en nachten op straat door te brengen. Heel veel dingen die heel normaal zijn, waren dat plots niet meer. "Als je als een dier je territorium zou afbakenen door te plassen, zou de stad nu van mij zijn en niet langer van De Wever."

Maar hoewel het grappig klinkt, wil Deleu een simpele boodschap overdragen: "Het speelt zich zo dichtbij af, letterlijk in mijn voortuin en ik wist er niets van, en ik denk met mij veel mensen."

Deze lezing brengt de armoede- en daklozenproblematiek in Vlaanderen in beeld. Dit naar aanleiding van 17 oktober, Werelddag van verzet tegen armoede.

reserveer je gratis plekje

Gratis lezing: Pikkedonker met Marijke goossens https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gratis-lezing-Pikkedonker-met-Marijke-goossens.html maandag 15 oktober 2018 16:08:24

Voorlezen voor volwassenen op zondag 25 november : 'Wie waagt het om dieper het woud in te gaan nu de nachten langer en donkerder worden? Verhalenverteller Marijke Goossens neemt je mee naar onbekende werelden en vertelt over mysterieuze plaatsen en zonderlinge figuren. Hoe de dood of den duvel te slim af zijn? Waarom is Jack verdoemd en moet hij met zijn lantaarn ronddolen? Ontluisterende geheimen waarbij spanning en dreiging nooit veraf zijn. Het is weer de tijd van het jaar!

De VertelSter van 1001 Verhalen brengt volkssprookjes en sagen die raken en ontroeren, soms met een kwinkslag en deugnieterij en altijd pittig verteld.

Reserveer je gratis plekje