Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2020 Smartsite VIP in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/vipindebib vrijdag 11 mei 2018 11:35:00

Het zesde leerjaar, eindpunt van het basisonderwijs en dus ook het eindpunt van ons traject door de jeugdbib. Als kleuter kon je leren welke materialen er in de bib staan. In het tweede leerjaar kreeg je tips om een boek te zoeken dat bij je past. Na het vierde leerjaar heeft de catalogus geen geheimen meer voor je. En nu gaat het nog een versnelling hoger.

Je leert vestiging Dusart beter kennen, waar je in teams vragen oplost en opdrachten uitvoert. Elke vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van het schooljaar reiken we namelijk de viptrofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld. Hen staat een leuke verrassing te wachten…

Zondag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/Zondag-voorleesdag maandag 14 mei 2018 09:38:14

Je kan boeken en de bibliotheek niet vroeg genoeg ontdekken! Dat geldt ook voor kleuters. Maar dan heb je natuurlijk ook iemand nodig die verhaaltjes voorleest. En dat is nu net wat we doen in onze bib vestiging Kuringen. Op zondag is het hoogdag voor kleuters want dan lezen we verhaaltjes voor in onze leeshoek. Leuk toch? Een enthousiaste ploeg vrijwilligers leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai. Af en toe wordt het voorleeshalfuurtje uitgebreid met een knutselactiviteit. Zondag voorleesdag is er voor kinderen van 4 tot 7 jaar. En geloof het maar, de luisteroortjes gaan ervan gloeien.

Kinderboekenmix met Kim Crabeels https://bibliotheek.hasselt.be/kinderboekenmix maandag 15 april 2019 13:02:00

Als enig kind verzon Kim Crabeels een wereld van sprekende dieren om zich heen. Toen was dat een beetje vreemd. Vandaag is het haar job. En dat vindt ze heerlijk! Kim schrijft voor kinderen van 5 tot 15 jaar. Haar verhalen zijn grappig en ontroerend tegelijk. Ze worden gelezen tot in China en Korea. Kim komt niet alleen, maar brengt een koffer mee vol blobvissen, flamingo’s, kleine struisjes, een prikkende egel, een dode poes die alsnog schrijven kan en zelfs een eenzame walvis!

Kim maakt de kinderen warm voor mooie boeken. Een wervelende, interactieve mix van weetjes en verhalen voor kinderen van het eerste leerjaar.

Bezige bijtjes in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/bezigebijtjes maandag 15 april 2019 13:50:59

Boeken, cd’s, dvd’s, …
Wat heeft de bib allemaal voor mij als kleuter?
Waar vind ik het?
En mag ik het zomaar meenemen?
Met een verhaal en de Beebots maken kleuters kennis met het reglement van de bib en de materialen.
Ze laten de bijtjes op het speelbord zoemen en gaan zelf op zoek naar de boeken.

 

Hoe kies ik een boek? https://bibliotheek.hasselt.be/hoekiesikeenboek maandag 15 april 2019 14:56:45

Boeken, boeken, zoveel rekken, in alle hoeken.
Waar moet ik nu toch gaan zoeken?
Hoe weet ik welk boek past bij mij?
Welk verhaal maakt me blij?


Tijdens de workshop krijgen de kinderen tips en trucjes om hun weg te vinden in het grote aanbod van de bibliotheek. Hierna zal het zoeken naar hun favoriete boek een heel stuk makkelijker zijn.

Bibster https://bibliotheek.hasselt.be/bibster maandag 15 april 2019 15:18:17

We spelen het spel Bibster. In teams van twee en gewapend met een iPad gaan de leerlingen op ontdekkingsreis in de jeugdafdeling. We focussen tijdens deze interactieve rondleiding op het verschil tussen fictie en non-fictie en hoe deze boeken gemakkelijk te herkennen zijn. We leren de leerlingen ook wat een catalogus is, wat je ermee kunt doen en hoe ze te gebruiken is. De catalogus is immers het beste instrument om eender waar en wanneer de juiste informatie (beschikbaarheid en locatie) over een boek te kunnen terugvinden. Wat gaat dat snel! Met heel wat tips en tricks gaan de leerlingen na een korte introductie zelf aan de slag. Spelend leren, heerlijk!

Marijke Umans - Wervelkind https://bibliotheek.hasselt.be/wervelkind dinsdag 21 mei 2019 15:56:15

Ik ben Bet. De jongste, de benjamin. Ik ben geboren als meisje, maar mijn ouders doen precies alsof ik een jongen ben. Omdat ze er één wilde , maar dat is mislukt. Na vier meisjes hadden ze op een jongen gerekend, maar toen kwam ik…

Voor 'Wervelkind' kruipt actrice en zangeres Marijke Umans in de huid van het hoofdpersonage Bet, gekend van haar drieluik kinderboeken Wiebelkont, Taterwater en Wervelwind (de Eenhoorn).

Ze verwerkt fragmenten uit haar (intussen 7) boeken rond dit personage in een humoristische en herkenbare voorstelling.

Tussen 2 lijnen - Eléonor & Gerry de Mol https://bibliotheek.hasselt.be/Eleonor_Gerry woensdag 22 mei 2019 08:20:28

Slauerhoff gezongen - Het leven is wel mooi (maar ook wel lelijk)

Een middag met Jan Jacob Slauerhoff. Verwacht je aan de schoonheid van verre kusten en de melancholie over dames aan het venster, over eilanden en dansende samba-Brazilianen. 

Elly Aerden & Gerry De Mol

Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol doken in de teksten van J.J. Slauerhoff, de dichter van het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis. De dichter met fado en samba en bossa in de oren. Het resultaat is een voorstelling met een geheel nieuw liedrepertoire op teksten van Slauerhoff.

Verwacht je aan schoonheid, melancholie over dames aan het venster, over eilanden en waar Slauerhoff uiteindelijk in woonde: in zijn gedichten. En ja, ook over het leven dat mooi is en lelijk en dat hij zich anders had voorgesteld.

Slauerhoff inspireerde al eerder Christina Branco (in het Portugees) en Dirk Van Esbroeck. De 15 gedichten die muziek kregen lopen uit in een merkwaardig verhaal van en over Slauerhoff zelf. En over jou. Zonder twijfel.

Bezetting

Elly Aerden - zang
Gerry De Mol - zang, snaren
Jan-Seastiaan De Geyter - snaren, zang

Tussen 2 lijnen - Paul Scheffer https://bibliotheek.hasselt.be/PaulScheffer woensdag 22 mei 2019 08:27:27

De vorm van vrijheid

Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, het vertrek van de Britten uit Europa en de muur die Trump wil bouwen, heeft Scheffer zijn ideeën verder uitgewerkt in De vorm van vrijheid. Een open samenleving vraagt om grenzen. Maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken?

Tussen 2 lijnen - Julien Libeer https://bibliotheek.hasselt.be/JulienLibeer woensdag 22 mei 2019 08:30:12

leest De pianostemmer van Daniel Mason

Daniel Mason (1976) toont zich in menig interview verbaasd over het succes dat hij heeft  met zijn debuutroman De pianostemmer. Hij wilde eigenlijk niet meer dan een verslag schrijven zodat hij zijn ervaringen niet zou vergeten die hij als biologiestudent opdeed bij een onderzoek naar malaria op de grens tussen Thailand en Birma. De pianostemmer is een meeslepend verhaal geworden over een 19de-eeuwse Londense pianostemmer die de binnenlanden van Birma intrekt om een bijzondere piano van een majoor-arts te stemmen.
 

Belangrijk element in De pianostemmer is de Erard-piano. Die wordt namelijk een symbool van het kolonialisme en ook van de uiteindelijke mislukking. De piano is in de jungle van Birma totaal niet op zijn plaats. De weersomstandigheden hebben een desastreus effect op het instrument en ondanks de verwoede reddingspogingen van Drake is de piano geen lang leven beschoren in dit klimaat.
 

Julien Libeer staat op deze editie van Piano day(s) centraal. Wie is er anders dan hij, als toppianist, beter geplaatst om zijn fascinatie voor dit boek voor te stellen?

Tussen 2 lijnen - Erwin Mortier https://bibliotheek.hasselt.be/Blinddate woensdag 22 mei 2019 08:32:44

In het voorjaar van 2020 verschijnt de roman 'De onbevlekte', het langverwachte vervolg op Erwin Mortiers' bekroonde debuutroman 'Marcel'. Wij verwelkomen Erwin Mortier dan ook met groot plezier als afsluiter van dit Tussen 2 Lijnen-seizoen op zaterdag 25 april 2020!

De onbevlekte, het vervolg op 'Marcel'

In 'De onbevlekte' keert Marcel terug naar huis in een laatste poging het verzwegen verleden te doorbreken en uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn aan het oostfront gestorven grootoom. Mortiers vervolg op zijn veelgeprezen en prijswinnende debuutroman 'Marcel' is andermaal een donker familieverhaal, waarin de Vlaamse klei nietsontziend wordt omgewoeld om het duistere verleden aan het licht te brengen. Dit doet Mortier op weergaloze wijze, in zijn verfijnde, suggestieve stijl, waarin geen woord, geen letter, geen komma op de verkeerde plek staat en het wemelt van de trefzekere beelden.

Met deze langverwachte, nieuwe roman over de complexiteit van liefhebben bevestigt Erwin Mortier eens te meer tot de absolute topklasse van de Nederlandstalige literatuur te behoren.

bestel je gratis ticket

Wie is Erwin Mortier?

Erwin Mortier (1965) studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Museum Dr. Guislan, Geschiedenis van de Psychiatrie. In 1999 maakte Mortier zijn debuut met de zeer succesvolle roman 'Marcel', die werd bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor. Daarnaast werd het boek genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de longlist van De Gouden Uil. Een jaar na verschijning waren veertigduizend exemplaren verkocht, vertalingen verschenen in het Engels, Duits, Frans en Bulgaars.

En wie is Marcel?

'Marcel' vertelt het verhaal van een Vlaamse plattelandsjongen die opgroeit in een familie vol geheimzinnige verhalen en duistere gewoontes. Langzaam ontdekt hij het geheim en de schande die sinds de oorlog aan de familie kleeft. In het middelpunt van het verhaal staat dit kleine jongetje Marcel, dat door zijn grootouders wordt opgevoed. Tegelijk draait het verhaal om de oudere Marcel, die enkele decennia eerder aan het Duitse Oostfront is gesneuveld.

Zijn oeuvre werd rijkelijk bekroond

Mortiers tweede roman, 'Mijn tweede huid' werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en De Gouden Uil. Zijn poëziedebuut 'Vergeten licht' (2001) ontving de C. Buddingh'-prijs. In 2002 volgden de derde roman 'Sluitertijd' en een essaybundel 'Pleidooi voor de zonde'. In 2004 maakte Mortier de overstap naar De Bezige Bij, waar datzelfde najaar zijn novelle 'Alle dagen samen' verscheen. In 2005 verscheen de bundel 'Uit één vinger valt men niet', gedichten bij foto’s van Lieve Blancquaert die werden genomen in het voormalige Klooster van de Minderbroeders te Gent, in 2007 gevolgd door 'Avonden op het landgoed. Op reis met Gerard Reve'. Van 2005 tot 2007 was Mortier stadsdichter van Gent. In oktober 2008 verscheen de alom bejubelde roman 'Godenslaap', gevolgd door 'De spiegelingen' in 2014 en door 'Omtrent liefde en dood' in 2017.

Buiten de lijnen - Bart van Loo https://bibliotheek.hasselt.be/BartVanLoo woensdag 22 mei 2019 09:40:11

Dit seizoen kleuren we even buiten 2 lijnen en nodigen Bart Van Loo uit in het Smaaksalon. 

Om te beseffen waar we vandaan komen, moet je de fascinerende middeleeuwen doorkruisen. Bart Van Loo neemt ons op sleeptouw langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde Jan van Eyck. 

Meer dan drie jaar lang werkte Van Loo aan zijn nieuwe vuistdikke boek. Hij is gretiger dan ooit om ons duidelijk maken waar wij vandaan komen.

Mooie namen voor tweede - gratis - seizoen Tussen 2 lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Mooie-namen-voor-tweede-gratis-seizoen-Tussen-2-lijnen.html dinsdag 18 juni 2019 14:01:20

Tweede seizoen!

Hoewel ook dit tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen soms buiten de lijntjes kleurt, blijft het concept hetzelfde: 2 huizen, 2 locaties, fictie en non-fictie en (vooral) bevlogen sprekers. Op zaterdag in Bibliotheek Hasselt Limburg (vestiging Dusart), op vrijdagmiddag in boekhandel Grim (met broodjes).

Wie komt?

27.09.19 T2L#1 Gerrit Valckenaers "De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië - Grim

12.10.19 T2L#2 Niña Weijers "Kamers, antikamers" - Bibliotheek Hasselt Limburg

16.11.19 T2L#3 Annelies Beck "Toekomstkoorts" - Bibliotheek Hasselt Limburg

29.11.19 T2L#4 Leen Huet "Over Breugel" - Grim

13.12.19 T2L#5 Els Snick "Over Roth" - Grim

24.01.20 T2L#6 Delphine Lecompte "Het burleske en het anarchistische" - Grim

08.02.20 T2L#7 Éléonor & Gerry De Mol "Slauerhoff gezongen" - Bibliotheek Hasselt Limburg

14.03.20 T2L#8 Paul Scheffer "De vorm van vrijheid" - Bibliotheek Hasselt Limburg

27.03.20 T2L#9 Piano Day(s) "Julien Liebeer leest De Pianostemmer van Daniel Mason" - Grim

25.04.20 T2L#10 Erwin Mortier "De Onbevlekte" - Bibliotheek Hasselt Limburg

15.05.20 Buiten de lijnen met Bart Van Loo "De Bourgondiërs" - Smaaksalon - 10 euro

Praktisch

Alle lezingen zijn gratis - met uitzondering van Buiten de lijnen met Bart Van Loo! Je dient wel tijdig je ticket te reserveren via ccha.be.

Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995 - 2017 https://bibliotheek.hasselt.be/limbomania woensdag 28 augustus 2019 11:47:10

De boeiende geschiedenis van het eerste provinciale rockconcours ter wereld.

Limbomania is dood, lang leve Limbomania! In 2017 won Fornet de allerlaatste editie van het provinciale rockconcours dat sinds 1995 een springplank was voor bands om alvast even ‘wereldberoemd in Limburg’ te zijn.

Tijd dus voor een terugblik op de wedstrijd waarin bekende artiesten als Tim Vanhamel, Buscemi, Faisal en Marco Z een eerste keer de neus aan het venster staken.

De expo

‘Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995-2017’ vertelt leuke verhalen uit ruim twee decennia Limburgse popmuziek aan de hand van cassettes, affiches, handgeschreven inschrijvingsformulieren, foto’s, flyers, bandbio’s, …

De verhalen worden gebracht door popkenner Jan Delvaux. Herinner jij je nog wie Stone Morris was of op welke manier de band Bierpens het Limburggevoel vertolkte? Wil je weten wat Dirk Swartenbroeckx alias Buscemi uitspookte met slijpschijven, of wat striptekenaar Kim Duchateau in een muziekwedstrijd bracht? Kom dan naar Wereldberoemd in Limburg!

Kick off met Jan Delvaux en Marco Z

De expo start op 9 november in BHL Dusart met een introductie door Jan Delvaux en op 10 november in BHL Kuringen met een solo-concert van Marco Z.

Boeken van onze gasten verzameld op één stand! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boeken-van-onze-gasten-verzameld-op-een-stand!.html maandag 23 september 2019 18:22:28

Op 27 september trapt Gerrit Valckenaers het tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen af (bij Boekhandel Grim, volzet) en wij maken ons klaar voor de komst van Niña Weijers op 12 oktober (BHL Dusart).

We zetten alle boeken - ook de oudere werken - van de gasten in deze reeks voor jullie op een rij op onze speciale themastand in de inkomhal. Handig, toch?

Gratis boekenkoffers in jouw klas https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gratis-boekenkoffers-in-jouw-klas.html dinsdag 24 september 2019 16:47:43

Profiteert jouw klas ook van een op maat gemaakte boekenkoffer? Vanaf dit schooljaar bieden we de boekenkoffers aan volgens een nieuw concept!

Als leerkracht heb je de mogelijkheid om uit een uitgebreide catalogus een selectie te maken van maximaal 50 materialen. Wij vullen dan jouw koffer, die je dan drie maanden lang in de klas kan inzetten.

Onze selectie varieert van moderne, populaire jeugdboeken tot boeken over maatschappelijke thema’s, echte klassiekers en allerhande meeslepende fictie. Ook voor leerlingen met leesproblemen zijn er boeken voorzien binnen onze selectie.

Meer weten? Hier vind je meer informatie en het reserveringsformulier.

Expo - Bladwijzer op de wereld https://bibliotheek.hasselt.be/bladwijzeropdewereld maandag 30 september 2019 09:39:27

In onze erfgoedcollecties zitten heel wat prachtboeken verscholen. We halen ze met veel plezier uit hun geklimatiseerde cocon en tonen een keuze van belangrijke en fraaie werken. Deze boeken leggen elk op een ander vakgebied kennis vast en brengen deze kennis in beeld.

Deze vakgebieden zijn: planten, fruit, bomen, vogels, fossielen, landschappen, kastelen, neoklassieke gebouwen, archeologische voorwerpen en machines. Tevens laat deze tentoonstelling ook enkele bijzondere aanwinsten van de erfgoedcollecties van de laatste tien jaar zien.

Bibliotheek Hasselt Limburg is een openbare, een wetenschappelijke én een erfgoedbibliotheek. Als erfgoedbibliotheek beheert zij drie rijke collecties: de Collectie Limburgensia, de Cultuurhistorische Collectie en de Collectie Oude Drukken en Handschriften. Om de rijkdom van deze collecties aan het licht te brengen organiseert de bibliotheek jaarlijks een tentoonstelling.

 
Erfgoedexpo Bladwijzer op de wereld https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Erfgoedexpo-Bladwijzer-op-de-wereld.html dinsdag 1 oktober 2019 15:12:28

BLADWIJZER OP DE WERELD

Mooie boeken uit de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg.

Tentoonstelling van 29 september 2019 tot en met 26 april 2020.

In onze erfgoedcollecties zitten heel wat prachtboeken verscholen. We halen ze met veel plezier uit hun geklimatiseerde cocon en tonen een keuze van belangrijke en fraaie werken uit eigen huis. Deze werken leggen elk op een ander vakgebied kennis vast en brengen het in beeld.

Deze vakgebieden zijn: planten, fruit, bomen, vogels, fossielen, landschappen, kastelen, neoklassieke gebouwen, archeologische voorwerpen en machines. Tevens laat deze tentoonstelling ook enkele bijzondere aanwinsten van de erfgoedcollecties van de laatste tien jaar zien.

Erfgoed uit eigen collectie

Bibliotheek Hasselt Limburg is een openbare, een wetenschappelijke én een erfgoedbibliotheek. Als erfgoedbibliotheek beheert zij drie rijke collecties: de Collectie Limburgensia, de Cultuurhistorische Collectie en de Collectie Oude Drukken en Handschriften. Om de rijkdom van deze collecties aan het licht te brengen organiseert de bibliotheek jaarlijks een tentoonstelling.

meer weten over de erfgoedcollecties

SCREEN IT installatie aan de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/SCREEN-IT-installatie-aan-de-bib.html dinsdag 8 oktober 2019 15:52:11

Schermen, schermen, schermen…. je kunt er vandaag niet meer naast kijken. We werken achter schermen, ontspannen voor schermen en checken tot 250 keer per dag een schermpje dat in je handpalm past.

SCREEN IT staat stil bij de impact van onze schermcultuur op hedendaagse kunst. Kom ontdekken hoe TV, video, Internet of VR kunstenaars beïnvloeden. Privacy, fake news, bitcoins of AI – nog nooit was een hedendaagse kunst zo ‘hedendaags’.

Neem je tijd voor twee centrale expo’s op de Corda Campus (Hasselt) en op C-mine (Genk) en laat je inspireren door de parallelle events in de twee steden. SCREEN IT loopt van 5 oktober 2019 tot en met 5 januari 2020.

Fake News - installatie aan de bib

Op 10 april 2018 moest Mark Zuckerberg getuigen voor het US Congress. Fake News toont de gehele hoorzitting op drie verschillende schermen. In Fake News worden gezichtsfilters gebruikt als een visuele kritiek op Zuckerberg en de leden van de commissie en hun visie op fake news - vals nieuws, de privacy van Facebookgebruikers en de mogelijk toekomstige reglementering van Facebook. Fake News toont een eerlijker beeld van de verschuivende machtsverhoudingen tussen techbedrijven en politiek.

De kunstenaar - Jeroen van Loon

De projecten van Jeroen van Loon (NL, °1980) bevinden zich op het snijvlak van technologie en hedendaagse cultuur. Zijn fascinatie draait om de (non-) impact van digitale technologie binnen onze samenleving. In zijn werk documenteert en visualiseert hij digitale cultuur, zowel online als offline. Jeroen van Loon behaalde in 2010 de master Design for Digital Cultures aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zijn afstudeerproject ‘Van Digitaal Naar Analoog’ werd door Bright Magazine als één van de meest innovatieve projecten van 2010 bestempeld. In 2012 gaf hij een korte TEDtalk in Amsterdam.

Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995 - 2017 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Wereldberoemd-in-Limburg-Limbomania-1995-2017.html dinsdag 8 oktober 2019 16:36:38

Update 13.01.20

De tijd vliegt! Het einde van onze kleine maar heel fijne Limbomania-expo is bijna in zicht. Nog tot eind januari kun je in beide bibs de expo bezoeken. Vergeet dan zeker niet je kans te wagen om Muziekodroom-concertvouchers te winnen!

Welkom tijdens de openingsuren.


De boeiende geschiedenis van het eerste provinciale rockconcours ter wereld.

Limbomania is dood, lang leve Limbomania! In 2017 won Fornet de allerlaatste editie van het provinciale rockconcours dat sinds 1995 een springplank was voor bands om alvast even ‘wereldberoemd in Limburg’ te zijn.

Tijd dus voor een terugblik op de wedstrijd waarin bekende artiesten als Tim Vanhamel, Buscemi, Faisal en Marco Z een eerste keer de neus aan het venster staken.

De expo

‘Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995-2017’ vertelt leuke verhalen uit ruim twee decennia Limburgse popmuziek aan de hand van cassettes, affiches, handgeschreven inschrijvingsformulieren, foto’s, flyers, bandbio’s, …

De expo start op 9 november in BHL Dusart met een introductie door Jan Delvaux en op 10 november in BHL Kuringen met een solo-concert door Marco Z. Schrijf je even in als je erbij wil zijn!

Rondleiding expo - Bladwijzer op de wereld https://bibliotheek.hasselt.be/rondleidingbladwijzeropdewereld vrijdag 25 oktober 2019 08:26:52

Bladwijzer op de wereld’ stelt enkele van de mooiste werken uit de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg tentoon. Wie graag uitleg krijgt van de samensteller van de tentoonstelling is steeds welkom op een rondleiding. Waarover gaan de boeken en wie heeft ze gemaakt? Met welke technieken zijn ze gedrukt? Welke Limburgse onderwerpen komen aan bod? Hoe zijn ze in de erfgoedcollecties van de bibliotheek terechtgekomen? Allemaal vragen die aan bod komen in een rondleiding van een uur op een vrijdagnamiddag.

Rondleiding op deze data:

 • 24 januari 2020
 • 28 februari 2020
 • 27 maart 2020
 • Erfgoeddag 2020 (planning voor deze dag volgt) 
Rondleiding expo Bladwijzer op de wereld https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Rondleiding-expo-Bladwijzer-op-de-wereld.html vrijdag 25 oktober 2019 09:57:45

'Bladwijzer op de wereld’ stelt enkele van de mooiste werken uit de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg tentoon.

Wie graag uitleg krijgt van de samensteller van de tentoonstelling is steeds welkom op een rondleiding. Waarover gaan de boeken en wie heeft ze gemaakt? Met welke technieken zijn ze gedrukt? Welke Limburgse onderwerpen komen aan bod? Hoe zijn ze in de erfgoedcollecties van de bibliotheek terechtgekomen?

Allemaal vragen die aan bod komen in een rondleiding van een uurtje op een vrijdagnamiddag.

Rondleiding van 17 - 18 uur in Dusart op deze data:

 • 24 januari 2020
 • 28 februari 2020
 • 27 maart 2020

Reserveer hier je gratis plek voor het moment dat jou past

Hedendaagse literatuurkring leest Waarvan wij droomden VOLZET https://bibliotheek.hasselt.be/waarvanwijdroomden maandag 28 oktober 2019 14:48:48

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Het verhaal: Enkele jonge Japanse vrouwen reizen rond 1920 per boot als postorderbruiden naar San Francisco om er te trouwen met Amerikaanse mannen die zichzelf jonger en beter bemiddeld hebben voorgedaan dan ze in werkelijkheid zijn.

IN ETALAGE winter 2019-20 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-ETALAGE-winter-2019-20.html donderdag 14 november 2019 15:51:52

Wat al jaaaaaren bekend stond als 'top 10' dekte de lading eigenlijk niet meer - geen volgorde, geen 10, wel toppers...

In etalage

Vanaf zaterdag 16 november staat onze selectie van goede films, romans, informatieve boeken én cd's voor alle leeftijden voor jullie IN ETALAGE! Telkens in meerdere exemplaren op de nog steeds vertrouwde locaties: in de inkomhal en in de jeugdbibliotheek van vestiging Dusart. Kom zeker een kijkje nemen en lees een vers boek als... eerste!

Opgelet! IN ETALAGE-materialen zijn beperkt tot één leenbeurt van 3 weken en tot 2 stuks per leenbeurt.

Ex-top 10

De oude top 10-selecties blijven natuurlijk ook interessant voor onze klanten!

Deze standen verhuizen van de inkomhal naar deze nieuwe locaties, telkens op de afdeling waar ze thuishoren:

 • Informatieve ex-top 10 - gelijkvloerse verdieping
 • Muziek & film ex-top10 - eerste verdieping op de afdeling muziek & film
 • Jongeren ex-top 10 - eerste verdieping bij de jongerenhoek
 • Jeugd ex-top 10 - eerste verdieping bij de jeugdbibliotheek
 • Literatuur ex-top 10 - eerste verdieping bij de romans
Huuradvies voor huurders en verhuurders https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Huuradvies-voor-huurders-en-verhuurders.html maandag 18 november 2019 12:13:20

Waar moet ik op letten bij het opstellen van een huurcontract? Wat kan ik doen als mijn huurders mijn pand verwaarlozen? Mijn huisbaas is niet voor rede vatbaar, hoe kan ik tot hem doordringen?

Huuradvies Hasselt maakt elke tweede vrijdag van de maand tijd voor jou in het spreekurenlokaal in vestiging Dusart, telkens van 17 tot 19 uur.

Vragen en relevante documenten kunnen op voorhand naar info@huuradvieshasselt.be gestuurd worden, om zo jouw consultatie goed voor te bereiden.

Huuradvies Hasselt maandelijkse consultaties in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Huuradvies-Hasselt-maandelijkse-consultaties-in-de-bib.html maandag 25 november 2019 13:11:58

HELP! Mijn huurders betalen niet op tijd.

HELP! Hoe stel ik een waterdicht huurcontract op?

HELP! Wat zijn de valkuilen bij het huren van een appartement of kot?

Met al deze vragen en nog veel meer kun je vanaf 13 december bij de rechtenstudenten van Huuradvies Hasselt terecht. Dit sterk team vrijwilligers staat elke tweede vrijdag van de maand voor jou klaar en zorgt ervoor dat het huurrecht geen geheimen meer voor jou heeft.

PRAKTISCH

Blokken in de bib - de regels https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Blokken-in-de-bib-de-regels.html maandag 2 december 2019 11:04:30

Update 12 december 2019

De bib wordt overspoeld door studenten en scholieren die een plek zoeken om in stilte of in groep te studeren. We herhalen even welke ruimtes welke functie hebben.

Stille ruimte

Boodschap "Je betreedt hier een stille ruimte. Als je de rust verstoort zal jou worden gevraagd de ruimte te verlaten."

 • studieplatform (2de verdieping)
 • indien nodig leslokaal (2de verdieping)
 • de werkplekken in de bibliotheek zelf

Rustig groepswerk en samenstudie

Boodschap "Deze ruimtes mogen gebruikt worden om RUSTIG samen te studeren of aan groepswerk te werken. Als je in absolute stilte wil werken verwijzen we je naar de tweede verdieping of naar de werkplekken in de bibliotheek zelf. Als je de rust verstoort wordt je gevraagd de ruimte te verlaten."

 • auditorium (1ste verdieping)
 • volledige leesterras (1ste verdieping)

Pauzeren kan steeds in het Leescafé. Eten mag NERGENS in de bib. Bedankt aan iedereen om hier rekening mee te houden!


Vanaf maandag 2 december staat de bib weer helemaal in het teken van blokkende studenten en scholieren. Het aantal activiteiten in de bib wordt teruggeschroefd. Blokkers kunnen gebruik maken van de welbekende werkplekken en het studieplatform op de tweede verdieping.

Uiteraard verwachten we dat iedereen zorg draagt voor een rustige sfeer in onze bibliotheek. Hou ook onze openingsuren in het oog, zeker tijdens de kerstvakantie.

Veel succes met de examens!

Bacongo Limburg! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Bacongo-Limburg!.html maandag 2 december 2019 16:48:56

Vandaag trapten wij samen met een heel mooie waaier aan partners het project Bacongo Limburg af in Het Stadsmus.

De doelstelling van Bacongo Limburg? Persoonlijke verhalen verzamelen van Limburgers en Congolezen over de koloniale periode. Heb jij iets te vertellen of te tonen? Kom het dan delen op een verzameldag in Hasselt, Genk, Bilzen of Lanaken of stuur het ons online.

Wat verzamelen we?

We mikken op verhalen, tekst- en beeldmateriaal uit de periode van 1908 (annexatie) tot 1960 (onafhankelijkheid). Extra focus gaat naar alles van ná de Tweede Wereldoorlog, omdat er uit die periode nog heel wat informatie ontbreekt.

Waar zijn we niet naar op zoek?

Alles wat dateert van voor 1908 of na 1960. Beeldjes, trommels of andere soortgelijke voorwerpen verzamelen we ook niet, tenzij er een verhaal aan vasthangt.

Ben je niet zeker of je iets van waarde hebt? Contacteer het projectteam gerust via info@bacongolimburg.be, zij helpen je graag verder.


Op initiatief van Het Stadsmus met de steun van AfricaMuseum, Cel Mijnerfgoed, Erfgoed Haspengouw, Koninklijke Koloniale Vereniging Limburg, Bibliotheek Hasselt Limburg, Gemeente Lanaken, UHasselt, Hand in Hand tegen racisme, Vormingplus Limburg, Vlaanderen en Stad Hasselt.

De Klasse lerarenkaart ligt voor je klaar! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-Klasse-lerarenkaart-ligt-voor-je-klaar!.html dinsdag 10 december 2019 10:49:03

De Klasse lerarenkaart is aangekomen in de bib! Leerkrachten uit postcode 3500 mogen langskomen in Dusart, leerkrachten uit postcode 3511 in Kuringen.

Er zijn erg veel fijne voordelen aan de kaart verbonden, dus kom je kaart snel oppikken aan het onthaal in één van onze vestigingen!

Erwin Mortier komt naar de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Erwin-Mortier-komt-naar-de-bib!.html donderdag 12 december 2019 18:35:38

Komend voorjaar verschijnt de roman 'De onbevlekte', het langverwachte vervolg op Erwin Mortiers' bekroonde debuutroman 'Marcel'. Wij verwelkomen Erwin Mortier dan ook met groot plezier als afsluiter van dit Tussen 2 Lijnen-seizoen op zaterdag 25 april 2020!

lees er alles over en bestel je gratis ticket

De onbevlekte, het vervolg op 'Marcel'

In 'De onbevlekte' keert Marcel terug naar huis in een laatste poging het verzwegen verleden te doorbreken en uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn aan het oostfront gestorven grootoom. Mortiers vervolg op zijn veelgeprezen en prijswinnende debuutroman 'Marcel' is andermaal een donker familieverhaal, waarin de Vlaamse klei nietsontziend wordt omgewoeld om het duistere verleden aan het licht te brengen. Dit doet Mortier op weergaloze wijze, in zijn verfijnde, suggestieve stijl, waarin geen woord, geen letter, geen komma op de verkeerde plek staat en het wemelt van de trefzekere beelden.

Met deze langverwachte, nieuwe roman over de complexiteit van liefhebben bevestigt Erwin Mortier eens te meer tot de absolute topklasse van de Nederlandstalige literatuur te behoren.

RIP Panamarenko https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/RIP-Panamarenko.html dinsdag 17 december 2019 15:17:34

In 2020 zou het fenomeen Panamarenko 80 jaar worden, een feestjaar stond al meer dan in de steigers. Het mocht niet zijn, Henri Van Herwegen (zijn echte naam) stierf op 14 december 2019.

Zonder twijfel was hij een van de meest begeesterende, hedendaagse Belgische kunstenaars. Zijn wondere wereld houdt het midden tussen pure wetenschap, technisch vernuft en kinderlijk enthousiasme.

Een RIP-stand meer dan waardig! Terug te vinden aan de cluster Kunst op de gelijkvloerse verdieping in Dusart.

Poëzie van Slauerhoff gezongen door Eléonor & Gerry de Mol https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Poezie-van-Slauerhoff-gezongen-door-Eleonor-amp-amp-Gerry-de-Mol.html dinsdag 17 december 2019 15:23:36

zaterdag 8 februari 2020 - gratis - bib Dusart

Jan Jacob Slauerhoff (1898 - 1936) is een van de beroemdste Nederlandse dichters uit het begin van de twintigste eeuw. Zijn gedichten worden nog steeds veel gelezen. Vooral zijn gedicht 'Woningloze' blijft onverminderd populair.

Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol doken in zijn teksten. Daar sluimert steeds het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis. Slauerhoff inspireerde al eerder Christina Branco (in het Portugees) en Dirk Van Esbroeck.

De 15 gedichten die muziek kregen lopen uit in een merkwaardig verhaal van en over Slauerhoff zelf. Het resultaat is een voorstelling met een geheel nieuw liedrepertoire op teksten van Slauerhoff.

Tip: in de inkomhal van bib Dusart staat de 'Tussen 2 lijnen'-stand. Hier vind je ook heel wat verzamelde gedichten van Slauerhoff en werk van Éléonor en Gerry De Mol terug.

Bezetting

Elly Aerden - zang
Gerry De Mol - zang, snaren
Jan-Seastiaan De Geyter - snaren, zang

reserveer hier je gratis tickets

Sluitingsmomenten tijdens de kerstvakantie https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Sluitingsmomenten-tijdens-de-kerstvakantie.html dinsdag 17 december 2019 16:05:25

Tijdens de kerstvakantie sluit de bibliotheek ook enkele dagen haar deuren.

 • dinsdag 24 december
 • woensdag 25 december
 • dinsdag 31 december
 • woensdag 1 januari

Je kunt je materialen tijdens onze sluitingsmomenten inleveren via de inleverbussen aan de buitengevels van beide vestigingen.

Ondertussen wensen we je fijne feesten en hopen we je natuurlijk ook in 2020 weer in onze bib te verwelkomen!

Privacy, fake news, sociale media in kant-en-klare lessen! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Privacy,-fake-news,-sociale-media-in-kant-en-klare-lessen!.html dinsdag 17 december 2019 16:36:19

Privacy, fake news, sociale media zijn de thema’s die het multidisciplinair kunstenfestival SCREEN IT aanraakt. Ook onze expo Conn3ct ging over die thema’s.

Wil je na de kerst aan de slag met kant-en-klare lessen, download dan hier uitgewerkte lesscenario’s, digitale bordboeken en de nodige aanvullende materialen. En vergeet zeker niet SCREEN IT een bezoekje te brengen, nog tot en met 5 januari!

Workshop | Codeer je kleuters! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Workshop-Codeer-je-kleuters!.html woensdag 18 december 2019 14:10:46

Ben je op zoek naar concrete methodieken en pro-tips om met kleuters aan de slag te gaan rond computationeel denken? Schrijf je dan snel in voor de Codescool Junior workshop!

Deze workshop voor kleuterleid(st)ers, zorgleerkrachten en directeurs van kleuterscholen start met een algemene situering van "21st century skills", computationeel denken en codeervaardigheden om vervolgens een breed aanbod van educatieve robotjes, apps en sites te belichten. Daarna volgen een aantal ‘unplugged activities’: codeerspelletjes die je direct in je kleuterklas kan gebruiken en waarvoor je geen computer of tablet nodig hebt. Voorkennis is niet nodig!

Deze workshop wordt verzorgd door docenten van Odisee Hogeschool in het kader van het CodesCool Junior-project.

Er kunnen maximum 2 personen van één kleuterschool (vestigingsplaats) inschrijven. Zo kunnen zoveel mogelijk scholen deel te nemen. Deelname is gratis, een vormingsattest wordt voorzien.

Gratis workshop: Codeer je kleuters! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gratis-workshop-Codeer-je-kleuters!.html vrijdag 20 december 2019 15:05:45

Update 12.01.20

Er zijn al heel wat inschrijvingen binnen voor deze ongetwijfeld boeiende workshop. Wil je er op 13 februari zeker bij zijn, reserveer dan snel je gratis plekje. Het aantal plaatsen is namelijk beperkt.


Juf en meester van de kleuterklas! Zin om met je kleuters aan de slag te gaan rond computationeel denken? Op zoek naar eenvoudige én concrete methodieken en pro-tips? Schrijf je dan snel in voor de Codescool Junior workshop!

Deze workshop voor kleuterleid(st)ers, zorgleerkrachten en directeurs van kleuterscholen start met een algemene situering van "21st century skills", computationeel denken en codeervaardigheden om vervolgens een breed aanbod van educatieve robotjes, apps en sites te belichten. Daarna volgen een aantal ‘unplugged activities’: codeerspelletjes die je direct in je kleuterklas kan gebruiken en waarvoor je geen computer of tablet nodig hebt. Voorkennis is niet nodig!

Deze workshop is gratis en wordt gegeven door docenten van Odisee Hogeschool in het kader van het CodesCool Junior-project.

Poëzie kleurt het nieuwe jaar! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Poezie-kleurt-het-nieuwe-jaar!.html vrijdag 20 december 2019 15:19:18

Poëzieweek, Gedichtendag, ... we trekken het blik verder open en dompelen ons vanaf het begin van het jaar onder in het lichtpunt in de donkeren dagen na kerst: de poëzie. Thema dit jaar? De toekomst is nu.

Wat staat er op het programma?

Heel wat! En voor ieder wat wils. Zo hebben we het graag...

Oproep! Ken jij jenevergedichten?

In het najaar van 2020 pakt het Jenevermuseum samen met maar liefst 8 partners - waaronder Bibliotheek Hasselt Limburg - uit met een bloemlezing en een tentoonstelling over jenever in poëzie.

Voor dit project zijn al heel wat gedichten verzameld, maar dat mogen er altijd meer zijn... Heb jij weet van ernstige of minder ernstige poëtische teksten over jenever, of heb je er zelf ooit geschreven? Stuur ze dan, met bronvermelding indien mogelijk, naar jenevermuseum@hasselt.be. Wie weet worden ze opgenomen in de bloemlezing of tentoonstelling, of worden ze online ter beschikking gesteld.

Door een of meerdere gedichten in te sturen, maak je bovendien kans om de bloemlezing te winnen die in het najaar aan het grote publiek wordt gepresenteerd. Meer info op www.jenevermuseum.be.

Poëzieweek 2020

De Poëzieweek staat aan het begin van het tweede decennium van deze eeuw in het teken van de nieuwe generatie dichters. In elke generatie staan dichters op die een stem geven aan wat nieuw is en onbekend en kleur en klank geven aan de tijd van nu. Ook vandaag spreken dichters luid en duidelijk, met nieuwe woorden en nieuwe vormen. Hun gedichten begeleiden je bij elke stap in de richting van de toekomst. De toekomst is nu!

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poëzieclub, Stichting Poetry International, VSB Poëzieprijs, Poëziecentrum, de Turing Gedichtenwedstrijd, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, Boek.be en de CPNB.

Gedichtendag vol poëzie - kom live luisteren! https://bibliotheek.hasselt.be/gedichtendag vrijdag 20 december 2019 15:59:55

“De toekomst is nu” - gedichten in de bib op Gedichtendag

Donderdag 30 januari is het weer Gedichtendag in de Lage Landen. De Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers neemt die namiddag met veel plezier het woord in onze bib!

Iedereen welkom om in de namiddag (doorlopend van 14 tot 17 uur) binnen te springen in de bib en te genieten van een streepje poëzie met de blik op de (nabije) toekomst.

Gezondheidapps: worden wij er beter van? https://bibliotheek.hasselt.be/gezondheidapps maandag 30 december 2019 14:27:07

Op dit moment circuleren er 300.000 gezondheidsapps die van alles beweren en beloven. In deze lezing gaan wij dieper in op een aantal bruikbare apps.  Wij staan stil bij specifieke aandachtspunten, waar je op moet letten wanneer je een app downloadt.

Gezondheidszorg draait almaar meer om vier P’s: personalisatie, predictie, preventie en participatie. Dat laatste houdt in dat mensen zelf een actieve partner moeten worden in de zorg en hun eigen gezondheid monitoren. Zo kan je met een migraineapp bijvoorbeeld heel wat nuttige informatie verzamelen die het je arts vergemakkelijkt een juiste diagnose te stellen en een gepaste aanpak te formuleren.

Lezing door Peter Burggraeve, docent Zorgtechnologie, hogeschool VIVES.

MeToo in de fifties? https://bibliotheek.hasselt.be/metoo woensdag 8 januari 2020 10:17:07

Vrouwen in de rockbusiness, het is geen evident verhaal.   Elk decennium heeft zijn door de industrie geprefabriceerde “poppemiekes”.

Maar vrouwen met echte rock-uitstraling en credibility, die ook op termijn nog iets betekenen?  Niet zo veel, zelfs vandaag niet.

Ook in die roemruchte Seventies en Eighties kon je ze op 1 hand tellen  En in de Sixties kom je al niet veel verder dan alleen maar Janis Joplin.

Maar hoe zat het dan in de nog eerdere voorgeschiedenis van de rock – die zogenoemde ‘rock’n’roll-revolutie’ van de fifties?

En in de jaren die dààraan voorafgingen?

Ja, er valt toch wel één en ander te ontdekken. De grote bluesmadammen met soms straffe standpunten.

Sommige strijdbare countryzangeressen. En al de tegenkanting die ze kregen.

Er was zelfs een vrouwelijke Elvis. Maar hoe komt het dat we daar vrijwel niets over horen?

Bacongo Limburg verzameldagen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Bacongo-Limburg-verzameldagen.html maandag 13 januari 2020 15:34:13

In 2020 is het de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Hét moment om mensen te informeren over de koloniale periode. En dan vooral over de aanwezigheid, rol en impact van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg. De doelstelling van Bacongo Limburg? Persoonlijke verhalen verzamelen van Limburgers en Congolezen over de koloniale periode.

Verzameldagen

Heb jij iets te vertellen of te tonen? Kom het dan delen op een verzameldag. Het team neemt interviews af, houdt bij wie er passeert en met wat, en maakt eventueel afspraken om later samen te zitten.

De eerste 3 verzameldagen gaan door in Hasselt (01.02), Genk (08.02) en Bilzen (15.02). In Lanaken kun je elke weekdag terecht. lees alles over de verzameldagen

Geen tijd om langs te komen? Online insturen kan ook!

Wat wordt verzameld?

We mikken op verhalen, tekst- en beeldmateriaal uit de periode van 1908 (annexatie) tot 1960 (onafhankelijkheid). Extra focus gaat naar alles van ná de Tweede Wereldoorlog, omdat er uit die periode nog heel wat informatie ontbreekt.

Wat niet?

Alles wat dateert van voor 1908 of na 1960. Beeldjes, trommels of andere soortgelijke voorwerpen verzamelen we ook niet, tenzij er een verhaal aan vasthangt.

Ben je niet zeker of je iets van waarde hebt? Contacteer het projectteam gerust via info@bacongolimburg.be, zij helpen je graag verder.


Op initiatief van Het Stadsmus met de steun van AfricaMuseum, Cel Mijnerfgoed, Erfgoed Haspengouw, Koninklijke Koloniale Vereniging Limburg, Bibliotheek Hasselt Limburg, Gemeente Lanaken, UHasselt, Hand in Hand tegen racisme, Vormingplus Limburg, Vlaanderen en Stad Hasselt.

Tussen 2 Lijnen brengt poëzie: Gezongen Slauerhoff en Delphine Lecompte https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Tussen-2-Lijnen-brengt-poezie-Gezongen-Slauerhoff-en-Delphine-Lecompte.html maandag 13 januari 2020 15:49:06

Poëzie ligt bovenaan bij het begin van het jaar... In onze lezingenreeks Tussen 2 Lijnen verwennen we jou met twee heel verschillende poëtische ervaringen!

Delphine Lecompte | Het burleske en het anarchistische

vrijdag 24 januari | 12.15 uur | Grim

Voor velen is Delphine Lecompte het buitenbeentje van de Nederlandstalige poëzie, maar voor wie echt goed leest en luistert lijkt het erop dat Delphine Lecompte zowel hyperactueel als tijdloos is. laatste tickets

Eléonor en Gerry De Mol | Slauerhoff gezongen

zaterdag 8 februari | 14 uur | bib Dusart

Elly Aerden (Eléonor, zang) en Gerry De Mol (zang, snaren) doken in de teksten van Jan Jacob Slauerhoff, de dichter van het verlangen naar verre kusten, naar (on)bereikbare vrouwen en naar huis. Het resultaat is een voorstelling met een geheel nieuw liedrepertoire op teksten van Slauerhoff. reserveer je plekje


Tussen 2 lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen Bibliotheek Hasselt Limburg, Boekhandel Grim en CCHA.

“De toekomst is nu” - Gedichtendag, ook in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-toekomst-is-nu-Gedichtendag,-ook-in-de-bib.html dinsdag 14 januari 2020 15:50:58

Donderdag 30 januari is het weer Gedichtendag in de Lage Landen. Thema dit jaar is "De toekomst is nu".

Over Gedichtendag

Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Gedichtendag, sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten en ook de media klinken die dag een stuk poëtischer.

In de bib

 • De Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers neemt die namiddag met veel plezier het woord in bib Dusart!
  Iedereen welkom om doorlopend van 14 tot 17 uur binnen te springen en te genieten van een streepje poëzie met de blik op de (nabije) toekomst.
 • IN FOCUS - de hele maand januari halen we de beste dichtbundels uit onze rekken en zetten ze In Focus op de gelijkvloerse verdieping.
IN FOCUS Federico Fellini https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-Federico-Fellini.html vrijdag 17 januari 2020 13:45:22

Federico Fellini, die 100 jaar geleden werd geboren in Rimini, wordt gezien als een van de markantste regisseurs van de 20e eeuw. In zijn carrière ontving hij vier keer de Oscar voor de beste buitenlandse film en ontving hij twaalf individuele nominaties.

Fellini's films zijn doorgaans psychologische en/of sociale drama's waarin een fantasierijk personage, vaak gemodelleerd naar Fellini zelf, op zoek gaat naar de betekenis van zijn leven. Deze zoektocht wordt gekenmerkt door een veelvuldig gebruik van herinneringen, dromen, fantasieën en obsessies. Duidelijk autobiografische drama's zijn La dolce vita (1960), Otto e mezzo (1963) en Amarcord (1973).

De films hebben doorgaans geen duidelijk lineair verhaal en zijn vaak meer een aaneenrijging van situaties en gebeurtenissen waarin de personages allerlei vreemde dingen meemaken. Deze gebeurtenissen zijn vaak extravagant vormgegeven met overdreven decors, bijzondere kostuums, veel grime, opvallende kleuren en schilderachtige locaties.

Tegelijkertijd leveren de films maatschappijkritiek doordat de persoon in aanraking komt met de schijnwereld van Italiaanse aristocratie, de decadentie van de bourgeoisie, de geslotenheid van het conservatieve platteland of de schijnheiligheid van de Katholieke Kerk. De hoofdpersoon wordt vaak omringd door een collage van excentrieke personages.

Prachtig materiaal, nu IN FOCUS!