Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2018 Smartsite Leerkracht (in opleiding)? Vraag je OLE-kaart aan! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Vraag-je-OLE-kaart-aan!.html dinsdag 13 september 2016 17:19:02

Ben jij leerkracht of leerkracht in opleiding?

Vraag dan zo snel mogelijk je OLE-kaart (onderwijs- en leesbevorderingskaart) aan via het aanvraagformulier. Breng het aanvraagformulier volledig ingevuld mee bij je volgende bezoek aan de BHL. Dan kan je het hele schooljaar genieten van verschillende voordelen op maat.

Ontdek hier alle informatie over de OLE-kaart.  

Bezige bijtjes https://bibliotheek.hasselt.be/bezigebijtjes dinsdag 8 mei 2018 15:29:07

Boeken, cd’s, dvd’s, luisterboeken, tijdschriften, ... De collectie van de jeugdafdeling is uitgebreid. Maar waar staat alles nu? En hoe vind je ooit iets terug? Geen paniek, we zoeken het samen uit. Samen met onze beebots leren de kinderen alle materialen van de bibliotheek kennen. Ze laten de bijtjes op het speelbord zoemen en gaan zelf op zoek tussen de rekken.

Hoe kies ik een boek? https://bibliotheek.hasselt.be/hoekiesikeenboek woensdag 9 mei 2018 11:46:20

Boeken, boeken, zoveel rekken, in alle hoeken.
Waar moet ik nu toch gaan zoeken?
Hoe weet ik welk boek past bij mij?
Welk verhaal maakt me blij?


Tijdens de workshop krijgen de kinderen tips en trucjes om hun weg te
vinden in het grote aanbod van de bibliotheek. Hierna zal het zoeken
naar hun favoriete boek een heel stuk makkelijker zijn.

Tentoonstelling Gansanders https://bibliotheek.hasselt.be/gansanders woensdag 9 mei 2018 13:50:33

Kom, kijk, ontdek en laat je tijdens deze rondleiding inspireren door Gansanders, een tentoonstelling en een reuzeganzenbord over angsthazen, vrolijke vossen en beresterke kikkers. Met Gansanders brengt Rasa vzw illustraties over dieren samen in een kunstenkabinet. Het kunstenkabinet toont werk van vernieuwende jeugdillustratoren, zoals onder meer Kitty Crowther, Goele Dewanckel, Isabelle van den Abeele, Nils Pieters en Joris Thys. Een tafelgroot ganzenbord nodigt je daarnaast uit om actief te spelen en de symboliek van de dieren te onderzoeken. Dit spel zet je aan om te kijken, denken, voelen en doen.

Bibster Story https://bibliotheek.hasselt.be/bibsterstory woensdag 9 mei 2018 14:52:30

Spelenderwijs leren de leerlingen de bibliotheek beter kennen. Bibster Story wordt gespeeld op tablets. Geen paniek, wij geven eerst een woordje uitleg voor je zelf aan de slag gaat. Het spel wordt gespeeld in kleine teams die het tegen elkaar opnemen in een spannende strijd. Door opdrachten uit te voeren en vragen op te lossen kunnen de teams punten verdienen. Op het einde van het spel heeft de catalogus van de bibliotheek geen geheimen meer. Nieuwsgierig? Schrijf je in en speel met ons mee.

Op avontuur met Reina Ollivier https://bibliotheek.hasselt.be/reinaollivier vrijdag 11 mei 2018 11:14:22

Reina Ollivier debuteerde als jeugdauteur in 1999 en heeft intussen al heel wat kleuterboeken, boeken voor kinderen en jeugdromans, alsook vertalingen op haar naam staan. Samen met poolreiziger Dixie Dansercoer schreef zij de reeks Emma Dewit, een avonturenreeks met als hoofdthema klimaatverandering. Reina wil de kinderen graag meenemen op een poolreis via beeld, poolkleding, filmpjes en voorlezen. Ze vertelt ook over haar eigen poolervaringen. Verwacht je aan een boeiende lezing waarin je heel wat te weten komt over Spitsbergen, de polen en de klimaatopwarming.

VIP in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/vipindebib vrijdag 11 mei 2018 11:35:00

We steken de rondleiding VIP in de bib in een nieuw jasje… Om een goede aanloop te maken naar het secundair onderwijs, één van de primaire doelgroepen in vestiging Dusart, verhuizen we onze rondleiding naar daar!De interactieve spelvorm van het vip spel behouden we graag. De leerlingen worden in groepjes opgedeeld en vervullen opdrachten waarbij ze het aanbod van de bib leren kennen en gebruiken. Ze leren opzoeken in de catalogus en op het internet. Zo zijn ze goed gewapend voor hun carrière op de middelbare school. Elke vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van elk schooljaar reiken we namelijk de vip trofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld. Hen staat een leuke verrassing te wachten…

Zondag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Zondag-voorleesdag.html maandag 14 mei 2018 09:38:14

Je kan boeken en de bibliotheek niet vroeg genoeg ontdekken! Dat geldt ook voor kleuters. Maar dan heb je natuurlijk ook iemand nodig die verhaaltjes voorleest. En dat is nu net wat we doen in onze bib vestiging Kuringen. Op zondag is het hoogdag voor kleuters want dan lezen we verhaaltjes voor in onze leeshoek. Leuk toch? Een enthousiaste ploeg vrijwilligers leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai. Af en toe wordt het voorleeshalfuurtje uitgebreid met een knutselactiviteit. Zondag voorleesdag is er voor kinderen van 4 tot 7 jaar. En geloof het maar, de luisteroortjes gaan ervan gloeien

Tussen 2 lijnen met Maud Vanhauwaert https://bibliotheek.hasselt.be/maudvanhauwaert dinsdag 17 juli 2018 15:37:52

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. Ze schreef de bundels "Ik ben Mogelijk" en "Wij zijn evenwijdig", en is in 2018-2019 stadsdichter van Antwerpen.

In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Ze brengt ons een geanimeerde lezing met fragmenten uit gepubliceerd en nieuw werk. Een zotte mix van poëzie, verhaal en experiment!

Tussen 2 lijnen met Ilja Leonard Pfeijffer https://bibliotheek.hasselt.be/leonardpfeijffer dinsdag 17 juli 2018 15:44:07

De auteur - Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter en schrijver. Hij heeft zich onderscheiden in zo goed als alle denkbare genres, behoort tot de meest gelauwerde auteurs van het taalgebied en wordt erkend als een van de dwingendste stemmen in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam, waaronder poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten, essays, wetenschappelijke studies, columns, vertalingen en bloemlezingen. Stilistisch machtsvertoon en klassieke vormbeheersing stelt hij in dienst van literaire vernieuwing en een toenemend engagement, dat ook expliciet tot uitdrukking komt in zijn werk als columnist en documentairemaker voor de televisie.

Zijn oeuvre en verwacht werk

Onder zijn meest recente werk bevinden zich "Brieven uit Genua" (2016), een autobiografie in briefvorm, uitgebracht in de reeks Privé Domein, en de roman "Peachez, een romance" (2017), over de complexe verhouding tussen fantasie en werkelijkheid in liefde en geloof. Het is het meest romantische boek van het jaar genoemd.

Momenteel werkt hij aan een roman over het thema toerisme, met de werktitel Grand Hotel Europa en aan een tweede bundel Idyllen. Hierover zal hij het ook hebben tijdens de lezing in onze bibliotheek.

Tussen 2 lijnen met Chris de Stoop https://bibliotheek.hasselt.be/chrisdestoop dinsdag 17 juli 2018 16:06:04

Chris de Stoop, vooral gekend als schrijver van onderzoeksjournalistiek, heeft de laatste jaren de omslag gemaakt naar fictie. Fictie met een stevige poot in de realiteit, dat wel. In mei komt hij zijn laatste telg "Wanneer het water breekt" voorstellen.

De auteur

Chris de Stoop (1958) is auteur van spraakmakende boeken en schreef ruim dertig jaar reportages voor het tijdschrift Knack. Zijn werk werd bekroond met journalistieke en literaire prijzen. In zijn debuut "Ze zijn zo lief, meneer" (1992) beschreef hij de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving De Stoop voor het vervolg "Zij kwamen uit het Oosten" de Gouden Uil Publieksprijs. In "Vrede zij met u, zuster" (2010) schreef De Stoop als eerste over Belgische jihadisten die naar Syrië en Irak reisden. Zijn boek "Dit is mijn hof" (2015), over de teloorgang van het boerenland, was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door, stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs en werd onderscheiden met de Confituur Boekhandelsprijs. De Stoops laatste boek, "Wanneer het water breekt", vertelt een universeel, aangrijpend verhaal over de diepe breuk die migratie is.

Het boek

Dit is het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een tijd geleden hun vaderland ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Gwen bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt nu met haar eigenheid.

Het is ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee: een kleine gemeenschap van met elkaar verknoopte levens, bijeengebracht op een beslissend moment. Niet iedereen heeft het overleefd. Sommigen voelden zich verloren. Anderen werden dokter, ingenieur, bankier of ondernemer.

"Wanneer het water breekt" is het verhaal van de diepe breuk die migratie is – voor de betrokkenen en voor de bevolking. Hoe komen migrant en maatschappij tot een nieuwe vorm van samenleven? Een verhaal van deze tijd, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop, die de familie al jaren kent en met tientallen reisgenoten sprak.

Nieuwe lezingenreeks Tussen 2 lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuwe-lezingenreeks-Tussen-2-lijnen.html dinsdag 17 juli 2018 16:34:25

Tussen 2 lijnen
een structurele en intense samenwerking tussen Bibliotheek Hasselt Limburg en CCHA

De zaterdaglezingen in vestiging Dusart kennen een lange en goede traditie. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven. Ook Cultuurcentrum Hasselt neemt al een tijdje deze zogenaamde ‘maatschappelijke opdracht’ op. Beide huizen organiseerden lezingen fictie en non-fictie onder de noemers "Luistervinken" en "Tussen de lijnen".

Nu bundelen we de krachten. Via "Tussen 2 lijnen" werken BHL en CCHA voortaan intens samen om spitante auteurs en sprekers naar Hasselt te halen.

In seizoen 18-19 doen we dat 10 keer, en wel in twee formules. Vijf maal op vrijdagmiddag in boekhandel Grim (waar we ook een broodje voorzien), vijf maal op zaterdagnamiddag in Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart.

De line-up in BHL Dusart

13 oktober – Ine Roox – Een jaar met Trump
1 december – Lara Taveirne - Kerkhofblommenstraat
9 februari – Maud Vanhauwaert – Zotte mix en speelse verhalen
16 maart – Ilja Leonard Pfeijffer – nieuwe, te verschijnen roman
11 mei – Chris de Stoop - Wanneer het water breekt

De line-up in Boekhandel Grim

28 september - Rick De Leeuw & Rombout Nijssen - Verbeter de wereld
26 oktober – Toni Coppers - Nordic noir & Vlaamse volbloedthriller
30 november – Toon Horsten – De pater en de filosoof
22 februari – Kim Duchateau – Beeldtaal
29 maart – Pianoboek - Het pianokerkhof van José Luís Peixoto

Praktisch

• Tickets voor Tussen 2 lijnen kosten 5€ en zijn te koop

o online op www.ccha.be;
o aan de kaartverkoop in het CCHA;
o telefonisch 011 22 99 33.

• Bijkomende info vind je hier terug.

Het groot dictee heruitgevonden https://bibliotheek.hasselt.be/warmsteweek donderdag 19 juli 2018 12:54:36

Het Groot Dictee ‘HERUITGEVONDEN’

Een minder archaïsche en speelsere vorm van het originele Groot Dictee der Nederlandse taal, dat na 26 jaar van het televisiescherm verdween. Taalplezier staat centraal. Vorig jaar kende de bibliotheek van Mechelen een eerste editie. Het bleek een schot in de roos! Het schot was zo bijzonder, dat verschillende andere bibliotheken in Vlaanderen mee op de boot springen. Bibliotheek Hasselt Limburg ook, en met veel plezier!

Een jong schrijverstalent uit Mechelen wordt aan het werk gezet om een fijn verhaal te schrijven. Ludo Permentier, die als lid van de Taalunie jarenlang zetelde in de jury van het Groot Dictee neemt de jonge schrijver onder de arm om er een uniek dictee van te maken. In deze ‘HERUITGEVONDEN’ -versie is een foutloze spelling nog steeds van belang, maar creativiteit en durf zijn even noodzakelijk!

De Warmste Week - Jongdementie.info

Iedereen zorgt voor iedereen. Want ook in 2018 wordt de week voor Kerstmis opnieuw De Warmste Week. De opbrengst van deze activiteit - we vragen jou een vrije gift met een minimum van 5 euro - wordt gestort aan Jongdementie.info, het goede doel dat werd verkozen door de bibcommunity.

Het huis van de namen van Colm Toíbín https://bibliotheek.hasselt.be/huisvandenamen donderdag 19 juli 2018 13:34:28

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest Het huis van de namen van Colm Toíbín.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Fahrenheit 451 van Ray Bradbury https://bibliotheek.hasselt.be/Fahrenheit451 donderdag 19 juli 2018 14:07:20

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest Fahrenheit 451 van Ray Bradbury.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

De naam van de roos van Umberto Eco https://bibliotheek.hasselt.be/denaamvanderoos donderdag 19 juli 2018 14:21:43

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest De naam van de roos van Umberto Eco.

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Bob Dylan, van Freewheelin' tot Nobelprijs https://bibliotheek.hasselt.be/bobdylan donderdag 19 juli 2018 14:33:48

Zijn naam viel al jaren als kanshebber maar pas in 2016 was het zover: Bob Dylan kreeg als eerste zanger de nobelprijs voor de literatuur. Maar moest hij deze prestigieuze literatuurprijs wel krijgen?

Vanuit deze vraag gaan we grasduinen in het gigantische oeuvre van Bob Dylan. We beloven niet dat je naar huis gaat met een duidelijke ja of neen. Maar we geven je wel handvaten mee om dieper te graven in de songs van Bob Dylan en er nog meer van te genieten.

Vanaf 13 september Aktua Café bij Hogevijf https://bibliotheek.hasselt.be/hogevijf maandag 23 juli 2018 10:07:08

Wat is Aktua Café?

Discussiëren over thema's uit de actualiteit (TV, kranten, tijdschriften, youtube, ... ). Ideeën over het thema mogen in de brievenbus aan het onthaal van het dienstencentrum Hogevijf gestoken worden. Op het einde van elke sessie wordt een onderwerp uit de bus getrokken. zo kan men zich voorbereiden op het volgende Aktua Café. Niemand moet het woord voeren, luisteren naar anderen mag natuurlijk ook.

Prijs?

€ 2,00 / sessie

Locatie?

Hogevijf

Lokaal Dienstencentrum Campus Banneux 

Hadewychlaan 74, 3500 Hasselt

Bib in blokmodus https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/72388-bib-in-blokmodus.html zaterdag 28 juli 2018 15:45:55

Tijdens de maanden december en januari gaat onze activiteitenkalender terug naar een lager pitje. Iedereen die een rustige studieplek zoekt is meer dan welkom om zich in de bibliotheek een fijne werkplek uit te zoeken.

We herinneren iedereen er nog even aan dat eten nooit mag in de bib, en dat je enkel een afsluitbaar flesje water mag meenemen. Je kunt je flesje gratis vullen met fris water van onze drinkfontein op de tweede verdieping (naast de ingang van het studieplatform). Frisdrank en koffie kun je tijdens je pauze kopen én nuttigen in het leescafé.

Succes met de examens!

Activiteitenprogramma vestiging Kuringen online! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/activiteitenprogramma-vestiging-Kuringen-online!.html dinsdag 31 juli 2018 12:44:03

Het activiteitenprogramma van vestiging Kuringen staat online! Heel wat lezingen en workshops staan op jou te wachten, zowel in de bib als op locatie.

Schrijf je zeker tijdig in via het online formulier!

Kom ook naar de Leesbeestenclub! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Kom-ook-naar-de-Leesbeestenclub!.html maandag 3 september 2018 14:39:44

Woensdag 24 oktober is de volgende samenkomst met de leesbeesten!

Kom zeker mee vliegen in verhalen, dromen van letters en goochelen met woorden.
Griezelen, grappen en avontuur. Zo'n dikgevuld anderhalf uur. 
Dat is dolle pret voor iedereen van het 3e en 4e leerjaar.

De leesbeesten komen in 2018-2109 samen op:
 26 september 2018
 24 oktober 2018
 28 november 2018
 19 december 2018
 30 januari 2019
 27 februari 2019
 27 maart 2019
 24 april 2019
 29 mei 2019


Dat is dus elke laatste woensdag van de maand van 14.00 tot 15.30 uur.
Meedoen is gratis en vooraf inschrijven hoeft niet.

Wreed schoon. Nieuwe expo in Villa Verbeelding. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Wreed-schoon-Nieuwe-expo-in-Villa-Verbeelding.html dinsdag 11 september 2018 16:30:25

De expo Wreed schoon. Volkssprookjes op reis, gebaseerd op het gelijknamige boek van Marita de Sterck en Jonas Thys (uitgeverij Polis) staat van 9 september 2018 tot 6 januari 2019 in Villa Verbeelding.

Met rauwe, ongecensureerde volkssprookjes uit 40 cultuurgroepen. Prenten, teksten en tablets waarop je vertelster en vertellers ziet en hoort.

 • Voor individuele bezoekers, gezinnen en groepen.
 • Educatief programma voor jongeren en volwassenen, voor NT1-, NT2- en OKAN-groepen.
 • Bezoekers met gids volgen een rondleiding en een creatieve workshop.

De expo is een realisatie van Antwerpen Boekenstad, Bibliotheek Permeke en Lokaal Cultuurbeleid Antwerpen.

Startdag Kinder- en jeugdjury Vlaanderen https://bibliotheek.hasselt.be/KJV maandag 24 september 2018 09:02:49

KJ… Wat?
KJV of Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. In de bib komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.

Lees je graag? Hou je van boeken? En praat je graag over jouw favoriete boeken? Schrijf je dan in bij onze KJV-leesclub! Je wordt lid van de grootste kinder- en jeugdjury van Vlaanderen! En je beslist welk boek jij het beste vindt en wie met de prijs van “beste boek” aan de haal gaat.

Tussen oktober en april lees je 8 boeken. Je komt naar de leesclub in de bib en vertelt wat je ervan vond. De leesclub komt minstens 4 keer samen.

GROEP 3


Derde en vierde leerjaar
Startdag op dinsdag 16 oktober om 17 uur
Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 17 tot 18 uur op 13/11, 11/12, 12/02 en 12/03
BHL Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 55, 3511 Kuringen

GROEP 4


Vijfde en zesde leerjaar
Startdag op donderdag 18 oktober om 17 uur
Bijeenkomsten altijd op donderdag van 17 tot 18 uur op 15/11, 13/12, 14/02 en 14/03
BHL Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 55, 3511 Kuringen

GROEP 5


Eerste en tweede middelbaar
Startdag op dinsdag 23 oktober om 17u
Bijeenkomsten altijd op dinsdag van 17 tot 18.30 uur op 27/11, 29/01, 26/02 en 23/04
BHL Dusart, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt

MEER WETEN?
Vraag uitleg in de jeugdafdeling,
stuur een mailtje naar bibliotheek.jeugd@hasselt.be
of surf naar www.kjv.be

INTERESSE?
Stuur een mailtje naar bibliotheek.jeugd@hasselt.be

foto: © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Lees mee! Kinder- en jeugdjury Vlaanderen. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lees-mee!-Kinder-en-jeugdjury-Vlaanderen.html maandag 24 september 2018 09:38:41

Update!

Alle groepen zijn vol goesting van start gegaan!

Te laat? Je kunt nog steeds aansluiten bij de volgende samenkomst, zie data hieronder. Zeer welkom!


Lees je graag?

Hou je van boeken?

Babbel je graag over jouw favoriete boeken?

Jawel, jij bent de ideale deelnemer voor onze KJV-leesclub! Als lid van de grootste kinder- en jeugdjury van Vlaanderen beslis jij welk boek je het beste vindt en wie met de prijs van “beste boek” aan de haal gaat.

Je start in oktober en tot april lees je 8 boeken. Je komt naar de leesclub in de bib en vertelt wat je ervan vond. De leesclub komt minstens 4 keer samen in deze periode.

Interesse? Lees hier meer over KJV en plan de data van de leesclub al in!

foto: © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Oproep! Bezorg ons je verkiezingsdrukwerk. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Oproep!-Bezorg-ons-je-verkiezingsdrukwerk.html dinsdag 25 september 2018 15:37:30

De verkiezingsmolen draait ondertussen op volle toeren, je hebt het ongetwijfeld ook al aan je brievenbus gemerkt.

Onze Dienst Erfgoed ziet verkiezingsdrukwerk van heel Limburg graag komen! Daarom deze warme oproep, aan alle Limburgers, om alle verkiezingsdrukwerk dat in jullie brievenbus terechtkomt bij te houden en aan Bibliotheek Hasselt Limburg te bezorgen.

Steek na de verkiezingen alles in een omslag met de naam van de gemeente op en bezorg ze ons. De collega’s van de Dienst Erfgoed verwerken het drukwerk en voegen het toe aan onze Collectie Verkiezingsdrukwerk. Deze collectie omvat ondertussen meer dan 24 000 Limburgse kiespamfletten uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw.

TIP! Bezoek nog tot 24 november de tentoonstelling 'Limburg kiest', een selectie uit deze Collectie Verkiezingsdrukwerk die een verrassende blik werpt op verkiezingsslogans uit vervlogen tijden, grafische trends en modische uitspattingen.

Heel erg bedankt om onze collectie mee aan te vullen!

Ontdek de WO I stripkoffer https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Ontdek-de-WO-I-stripkoffer.html woensdag 17 oktober 2018 13:34:48

Het is op 11 november 2018 precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Groote Oorlog.

Over WO I zijn heel wat prachtige strips en graphic novels verschenen die een realistische kijk geven op één van de gruwelijkste en ingrijpendste periodes uit de geschiedenis. Graphic novels en one-shots (een stripverhaal dat op zichzelf staat en geen deel uitmaakt van een serie) zijn een voortreffelijk medium om jongeren voeling te doen krijgen met een ver vervlogen oorlogstijd.

In de WO I stripkoffer zit er naast een uitgebreid en aantrekkelijk aanbod strips ook een bundel lessuggesties en -voorbereidingen waarmee je aan de slag kunt om de strips in de lessen te integreren.

 • Duur: de WO I stripkoffer wordt voor maximum één trimester uitgeleend aan een school/klas
 • Kostprijs: gratis

Reservatie

Vraag de WO I Stripkoffer aan.

Groot Dictee HERUITGEVONDEN voor De Warmste Week https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Groot-Dictee-HERUITGEVONDEN-voor-De-Warmste-Week.html dinsdag 23 oktober 2018 14:56:46

Update

Nu vrijdag is het zover! Het Groot Dictee Heruitgevonden gaat door in vestiging Dusart ten voordele van het jongdementieproject van Alzheimer Liga Vlaanderen, het goede doel dat een van onze collega's nauw aan het hart ligt.

Wil je ook je steentje bijdragen? Doe dan mee aan het dictee en laat je door je vrienden / familie / collega's sponsoren (bv. €10 als je minder dan 5 fouten maakt, €5 als je tussen de 5 en de 10 fouten maakt, etc.). Wie gaat de uitdaging aan?

Alle giften storten we door aan het goede doel Jongdementie.info (Alzheimer Liga) in het kader van de Warmste Week.

Schrijf je snel in!


Het Groot Dictee ‘HERUITGEVONDEN’

Een minder archaïsche en speelsere vorm van het originele Groot Dictee der Nederlandse taal, dat na 26 jaar van het televisiescherm verdween. Taalplezier staat centraal. Vorig jaar kende de bibliotheek van Mechelen een eerste editie. Het bleek een schot in de roos! Het schot was zo bijzonder, dat verschillende andere bibliotheken in Vlaanderen mee op de boot springen. Bibliotheek Hasselt Limburg ook, en met veel plezier!

Een jong schrijverstalent uit Mechelen wordt aan het werk gezet om een fijn verhaal te schrijven. Ludo Permentier, die als lid van de Taalunie jarenlang zetelde in de jury van het Groot Dictee neemt de jonge schrijver onder de arm om er een uniek dictee van te maken. In deze ‘HERUITGEVONDEN’ -versie is een foutloze spelling nog steeds van belang, maar creativiteit en durf zijn even noodzakelijk!

De Warmste Week

Iedereen zorgt voor iedereen. Want ook in 2018 wordt de week voor Kerstmis opnieuw De Warmste Week. De opbrengst van deze activiteit - we vragen jou een vrije gift met een minimum van 5 euro - wordt gestort aan een goed doel dat binnenkort wordt verkozen door de bibcommunity.

schrijf je hier in

Vertelvoorstelling: Als je je woorden kwijt bent https://bibliotheek.hasselt.be/woordenkwijt woensdag 31 oktober 2018 14:19:20

Anna is haar woorden kwijt omdat ze erg ziek is. Haar mama is daarom verdrietig. Anna hoort haar soms huilen ’s avonds als ze denkt dat Anna slaapt. Niemand kan wat doen voor Anna. Ze moet zelf beter worden. Dat is niet makkelijk. Als ze op een avond ook haar papa hoort huilen, is Anna ten einde raad. Maar dan gebeurt er iets bijzonders.

Wil je meer weten, kom dan naar de vertelvoorstelling in de bib.

Katelijne Billet is woordkunstenares, vertelster en zangeres. Haar stem is haar kracht. De sfeer en beelden die ze oproept, spreken groten en kleinen aan.

Startdag Jeugdboekenmaand – Verhalentent van Coccolarte https://bibliotheek.hasselt.be/verhalentent woensdag 31 oktober 2018 14:37:36

Kom naar de superleuke startdag met workshops en een tentoonstelling van de Academie van Kuringen, voorlezen, de Verhalentent en nog zo veel meer… Dit jaar staat alles in het teken van vriendschap. 

De Verhalentent van Coccolarte komt naar ons toe. Gezellige dekentjes, zachte kussens en prachtige verhalen zijn de perfecte ingrediënten voor de ontzettend magische sfeer die er heerst in de tent. We kruipen dicht bij elkaar, en stappen samen in het verhaal. Aan de hand van verschillende creatieve opdrachten worden de kinderen zelf het verhaal.

Voorstelling: De meest eenzame walvis ter wereld’ https://bibliotheek.hasselt.be/eenzamewalvis woensdag 31 oktober 2018 14:53:50

Lilja woont in een vuurtoren, ze is de bewaker van het noorderlicht. Haar papa is vaak weg, dan doet hij onderzoek op zee. Na elke zeereis krijgt Lilja een schelp. Ze heeft al een hele verzameling.  Op een dag vertelt papa over een walvis die altijd alleen zwemt. Andere walvissen kunnen zijn gezang niet horen en daarom vinden ze hem niet.  Wanneer Lilja alleen thuis blijft, is het stil in de vuurtoren. Maar dan klinkt er plots een lied uit een van de schelpen. Is het de walvis? En zingt hij voor Lilja? 

‘De meest eenzame walvis ter wereld’ van Kim Crabeels en Sebastiaan Van Doninck is een ontroerend verhaal over vriendschap, de kracht van verbeelding, een vader en een dochter. De schrijfster neemt je mee voor een duik in het verhaal. Een reis die grappig en tegelijk ontroerend is, van de Stille Zuidzee helemaal tot in het Hoge Noorden. 

Boekstartdag - Voorstelling: Op zee van Kukulu https://bibliotheek.hasselt.be/opzee vrijdag 2 november 2018 13:29:05

Tijdens de Boekstartdag zetten we onze deuren wijd open voor de allerkleinsten en hun gezin. We organiseren fijne activiteiten voor jullie baby’s en peuters.

‘Op zee’ is een speciale theatervoorstelling voor de allerkleinste kindjes vanaf 3 tot 18 maanden door Theater Kukulu. Het is de eerste ervaring met theater, muziek, poppen en vooral een bijzondere tijd samen met papa en/of mama.  Ontmoet de vier matrozen en ontdek het reilen en zeilen van hun leven.

Workshop: Met boeken op de theaterplanken https://bibliotheek.hasselt.be/spoor6 vrijdag 2 november 2018 13:51:21

Heb jij soms zin om zelf de hoofdrol te spelen in een boek? Of zie je de gebeurtenissen uit een boek voor je ogen gebeuren? Vind je het leuk stukjes luidop te lezen? Dan is deze workshop van Theater Spoor 6 iets voor jou!

Fragmenten, personages, prenten en situaties uit nieuwe en klassieke kinder- en jeugdboeken geven ons veel zin om te beginnen spelen en acteren. En dat mag je letterlijk nemen. We bouwen het decor met stapels boeken en planken. Met petten, mutsen en sjaals spelen we de hoofdrol in de grappigste of de spannendste verhalen. Je hebt geen ervaring nodig!

Ten slotte verkennen we de boeken waarmee we aan de slag gingen. Zin om te beginnen lezen? Een portie leeskriebels krijg je er zomaar bovenop.

Begeleiding: Jesse Van de Kerckhove (beste boekenjuf 2014)

Winterse verhalentijd: Lara Taveirne over Kerkhofblommenstraat https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Winterse-verhalentijd-Lara-Taveirne-over-Kerkhofblommenstraat.html dinsdag 6 november 2018 11:56:21

Update

Er zijn nog tickets beschikbaar - laat de kans niet passeren om deze Brugse dame aan het woord te horen! Je maakt trouwens kans om het boek te winnen want we verloten één exemplaar onder de aanwezigen.

Lara Taveirne vond in oude dagboeken de taal die "Kerkhofblommenstraat" zo eigen maakt. De sprankelende taal van Taveirnes personages is direct uit de geschiedenis gegrepen. De schrijfster is schatbewaarder en taalvirtuoos tegelijk.


Op zaterdag 1 december komt een van ’s lands grootste vertelsters haar laatste nieuwe roman voorstellen. Lara Taveirne’s "Kerkhofblommenstraat" ligt ondertussen in de schappen, je kunt het boek dus al uit hebben als Lara op ons podium staat!

Kerkhofblommenstraat

Vier jaar heeft Lara Taveirne aan haar derde roman geschreven, zichzelf af en toe inpeperend dat dit echt de laatste wordt. Want het verhaal kostte haar veel zweet en af en toe zelfs een traan. Het boek ligt er, netjes op tijd voor de Boekenbeurs, en wordt goed onthaald. Haar vorige boeken waren eveneens voltreffers: "De kinderen van Calais" en "Hotel zonder sterren".

U zegt?

"Al op de eerste bladzijde vallen lekkere, halfvergeten woorden de lezer in de schoot. Woorden, vet als op barsten staande vruchten. Een oeroud verhaal over de allesoverheersende behoefte ergens bij te willen horen." - PETER VERHELST

"De nieuwste literaire golf uit Vlaanderen is vrouwelijk, van Lize Spit tot Griet Op de Beeck. Lara Taveirne zou wel eens kunnen uitgroeien tot de grootste verteller onder hen. Ze schrijft poëtisch en toch meeslepend, met een oor voor volkse dialogen." - TOM LANOYE

Praktisch

 • Deze lezing kadert in Tussen 2 lijnen, onze lezingenreeks i.s.m. CCHA en boekhandel Grim.
 • Tickets koop je bij CCHA.
 • Breng jouw exemplaar van haar boek(en) zeker mee om te laten signeren, koop het ter plekke of leen het uit de bib.
Jongdementie.info is ons goede doel voor De Warmste Week https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Jongdementie-info-is-ons-goede-doel-voor-De-Warmste-Week.html dinsdag 6 november 2018 14:35:23

Het is gebeurd!

De stemmen zijn geteld en we hebben een afgetekende winnaar voor onze actie voor De Warmste Week: Jongdementie.info.
Deze informatieve website heeft als doel grensoverschrijdende informatie en advies over jongdementie te verstrekken. Ze wordt beheerd door vier organisaties die de handen in elkaar sloegen: Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Memo, Alzheimer Centrum Limburg en Alzheimer Liga Vlaanderen.

Hoe kun je steunen? Door deel te nemen aan ons Groot Dictee Heruitgevonden op vrijdag 7 december!

In Focus Week van de pleegzorg https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Focus-Week-van-de-pleegzorg.html zaterdag 10 november 2018 13:46:14

Stad Hasselt engageert zich als pleegzorgstad om kinderen in pleeggezinnen en hun pleegzorgers een optimale ondersteuning te geven.

Meer weten over pleegzorg of zelf de stap naar het pleegouderschap zetten? In de bib staan nu heel wat boeken over pleegzorg In Focus. We hebben het pleegouders ook makkelijker gemaakt om een bibliotheeklidkaart aan te vragen voor hun pleegkind. Meer info hierover krijg je aan het onthaal.

Ook Stad Hasselt dienst Gezinsondersteuning helpt je graag verder.
Meer info én een mooie getuigenis van een Hasselts pleeggezin.

Nieuwe top 10! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/72679-Nieuwe-top-10!.html vrijdag 16 november 2018 16:27:12

Het is weer zo ver! Onze nieuwe top 10 selectie staat vol ongeduld op jou te wachten...

Romans, films, muziek, jeugdboeken, informatieve boeken, alles ligt klaar voor jou in de inkomhal (volwassenen en jongeren) en voor de jeugd in de jeugdbibliotheek (eerste verdieping).


Let op! Top 10

 • materialen kunnen niet gereserveerd worden
 • materialen kunnen niet verlengd worden
 • beperkt tot twee top 10-materialen per leenbeurt

Kijk ook eens welke andere themastanden er voor jou zijn in onze bib!

Historische strips in de klas https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Historische-strips-in-de-klas.html dinsdag 20 november 2018 09:31:55

Gebruik je al strips in je klas om historische thema's op een leuke manier visueel te illustreren? Goed nieuws dan, onze lijsten van historische stripverhalen voor het secundair onderwijs zijn helemaal geüpdatet.

Er is per graad een lijst waarin je per geschiedkundige periode een selectie krijgt van de stripverhalen in onze collectie.

Vraag de lijst aan en laat je inspireren!

Winterland steekt over naar de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Winterland-steekt-over-naar-de-bib!.html dinsdag 20 november 2018 12:14:25

Update!

Morgen (dinsdag 11 december) om 14 uur verwacht Wijbrand van der Sande jullie in onze bib voor zijn Weihnachtsfest-vertelnamiddag! Gratis en zonder reservatie. Tot dan!


Winterland Hasselt steekt het Kolonel Dusartplein over en nodigt je uit in vestiging Dusart!

Op 3, 4 en 11 december sneeuwt het in de bib en worden er winterse verhalen verteld - met een kop thee of een streepje Duitse volksmuziek. Schuif er gezellig bij!

Hier vind je binnenkort meer info over de activiteiten én kun je tickets kopen indien nodig.

Sint en Kerst in de jeugdbibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Sint-en-Kerst-in-de-jeugdbibliotheek.html dinsdag 20 november 2018 13:54:54

Sinterklaas is weer in het land! Hoog tijd dus voor een dosis sfeervolle verhalen over de avonturen van onze favoriete kindervriend! Om daarna naadloos over te schakelen naar hoogwintermodus en de kerstverhalen boven te halen ...

In de jeugdbibliotheken van beide vestigingen vind je alles rond Sinterklaas en Kerstmis terug op een speciale stand.

Rock that block dit weekend in Hasselt https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Rock-that-block-dit-weekend-in-Hasselt.html dinsdag 4 december 2018 16:37:09

LEGO®-fans opgelet!

Hasselt is dit weekend the place to be, want voor het tweede jaar op rij kun je naar "Rock That Block", een gezellige en inspirerende tentoonstelling van bouwwerken gemaakt met LEGO® blokken. Een leuke uitstap met het hele gezin!

Praktisch

 • zaterdag 8 december 13u tot 18u - zondag 9 december 10u tot 17u
 • inkom: 3€ pp (vanaf 6 jaar)
 • waar: Koning Boudewijnlaan 12 – 3500 Hasselt (sporthal Topsportschool)
 • gratis parking aan de campus, vlakbij Winterland aan het Dusartplein
 • cafetaria, hot dogs, speelhoek, wedstrijd met leuke LEGO prijs voor het publiek, …
 • georganiseerd door AFOLs UNITED (een door LEGO erkende vereniging) en ToverBlokjes vzw
Toast Literair: Elvis Peeters spreekt over Hendrik van Veldeke https://bibliotheek.hasselt.be/toastliterair maandag 10 december 2018 15:19:56

Elvis Peeters spreekt over Veldeke, zijn leven en werk en brengt dat middeleeuwse oeuvre weer tot leven alsof het hiphop is.

Hendrik van Veldeke, die leefde in de tweede helft van de twaalfde eeuw, is de eerste Nederlandstalige schrijver die we bij naam kennen. We moeten hem delen met onze Duitse buren: zijn werk wordt namelijk zowel tot de Duitse als de Nederlandse literatuur gerekend. Niet vreemd, want hij leefde en werkte op de grens van twee taalgebieden. Veldeke is afkomstig uit het Maasland, uit de omgeving van Hasselt in Belgisch Limburg. In die streek treffen de Nederlandse en Duitse taal en cultuur elkaar en in Veldekes tijd bloeiden hier de kunst en de economie.

Van de hoofse minnedichten die hij schreef zijn er een dertigtal bewaard. Ze werden allemaal naar hedendaags Nederlands omgezet door Elvis Peeters die er de Gerrit-Komrijprijs 2016 voor kreeg.

Met steun van het Vlaams Fonds der Letteren.

 

IN FOCUS Alexander Solzjenitsyn https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-Alexander-Solzjenitsyn.html maandag 10 december 2018 15:33:54

Weet je niet aan welk boek te beginnen? Hier een reden om nu tóch eens 'De Goelag Archipel' op je kerstlijstje te zetten! Alexander Solzjenitsyn zou op 11 december 2018 namelijk 100 jaar geworden zijn.

Aleksandr Isajevitsj Solzjenitsyn (Russisch: Александр Исаевич Солженицын) was een Russisch schrijver en geschiedkundige die in de jaren '70 van de twintigste eeuw als dissident stond aangeschreven. Hij bekritiseerde openlijk de Sovjet-Unie en het communisme.

Dankzij zijn monumentale werk De Goelag Archipel (verschenen in Parijs tussen 1973 en 1975) kon de buitenwereld kennisnemen van de werkkampen in de Sovjet-Unie, de Goelag.

Voor zijn gehele oeuvre ontving de schrijver in 1970 de Nobelprijs voor Literatuur.

We zetten deze virtuele 100-jarige graag IN FOCUS op het bibliotheekplein.