Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2019 Smartsite VIP in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/vipindebib vrijdag 11 mei 2018 11:35:00

Het zesde leerjaar, eindpunt van het basisonderwijs en dus ook het eindpunt van ons traject door de jeugdbib. Als kleuter kon je leren welke materialen er in de bib staan. In het tweede leerjaar kreeg je tips om een boek te zoeken dat bij je past. Na het vierde leerjaar heeft de catalogus geen geheimen meer voor je. En nu gaat het nog een versnelling hoger.

Je leert vestiging Dusart beter kennen, waar je in teams vragen oplost en opdrachten uitvoert. Elke vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van het schooljaar reiken we namelijk de viptrofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld. Hen staat een leuke verrassing te wachten…

Bib in blokmodus https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/72388-bib-in-blokmodus.html zaterdag 28 juli 2018 15:45:55

Traditiegetrouw gaat onze activiteitenkalender in de zomer, en zeker in augustus, weer naar een lager pitje. Iedereen die een rustige studieplek zoekt is meer dan welkom om zich in de bibliotheek een fijne werkplek uit te zoeken.

do's and don'ts

We herinneren iedereen er nog even aan dat eten nooit mag in de bib, en dat je enkel een afsluitbaar flesje water mag meenemen. Je kunt je flesje gratis vullen met fris water van onze drinkfontein op de tweede verdieping (naast de ingang van het studieplatform). Frisdrank en koffie kun je tijdens je pauze kopen én nuttigen in het leescafé.

extra groepswerkruimte

Naast het auditorium zijn sinds enkele maanden ook het terras en het salon - de uitbouw aan het leescafé - ruimte voor groepswerk. Samen studeren en werken kan daar dus terwijl er rustig gebabbeld mag worden. Stille ruimtes voor studie of de krant te lezen vind je nog steeds in de rest van de bibliotheek.

gratis wifi

Log in op netwerk SH_bezoekers met je persoonlijke e-mailadres. meer info

Succes met je tweede zit of herexamens!

Ooit gemist? Terugblik op twaalf jaar erfgoedtentoonstellingen https://bibliotheek.hasselt.be/ooitgemist maandag 17 december 2018 11:55:02

Ooit gemist? een terugblik

De tentoonstelling ‘Ooit gemist?’ biedt een kijk op de erfgoedcollecties van de bibliotheek en op het erfgoedgebeuren van de laatste twaalf jaren.

De inhoud

Om de rijkdom van de collecties - die veilig weggeborgen liggen - zichtbaar te maken voor het brede publiek, kiest BHL ervoor om regelmatig tentoonstellingen te organiseren. Sinds 2007 zijn niet minder dan 27 tentoonstellingen met de eigen collectiestukken opgezet.

Enerzijds werd ingespeeld op thema’s die leefden in het erfgoedveld. Zo was er in 2014 de tentoonstelling 'Bewogen' over de Eerste Wereldoorlog en in 2015 de expo 'Napoleon'. Anderzijds staan er collecties of deelcollecties in de kijker naar aanleiding van projecten van preventieve conservering, catalogisering en digitalisering. Zo kwamen in 2008-2009 de prentbriefkaarten, in 2012-2013 de oude drukken en in 2016-2017 de bouwtekeningen aan bod.

Wie zich verder wil verdiepen in de onderwerpen kan nog altijd gratis de brochures van de tentoonstellingen verkrijgen aan het informatiepunt op de gelijkvloerse verdieping.

Ooit gemist? Herbeleef ons erfgoed! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Ooit-gemist-Herbeleef-ons-erfgoed!.html maandag 17 december 2018 14:56:23

Reminder! Bezoek nog snel deze tentoonstelling tot eind augustus.


Al twaalf jaar laat de Dienst Erfgoed van onze bibliotheek via eigen tentoonstellingen zien wat er allemaal aan schatten verborgen ligt in ons depot en onze magazijnen.

De tentoonstelling 'Ooit gemist? Terugblik op twaalf jaar erfgoedtentoonstellingen' laat je opnieuw genieten van de prachtigste stukken uit onze erfgoedcollecties.

Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van vestiging Dusart.

Facebooksamensmelting komt eraan! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Facebooksamensmelting-komt-eraan!.html dinsdag 18 december 2018 14:42:05

De facebookpagina van vestiging Kuringen zal begin september samensmelten met de pagina van Bibliotheek Hasselt Limburg. Vanaf dan vind je alle info op één plek! Makkelijk!

Om er zeker van te zijn dat je niets mist in de toekomst raden we je aan om ondertussen de algemene BHL-pagina alvast te liken. We zien je daar!

Repair Café https://bibliotheek.hasselt.be/repaircafe woensdag 10 april 2019 09:09:25

Weggooien? Mooi niet!

In het repair café helpen we elkaar met het herstellen van allerhande voorwerpen, kleding, elektrische apparaten, computers, … De hulp is gratis. Je betaalt enkel voor onderdelen die eventueel nodig zijn. Ook wie niets te herstellen heeft om te repareren is welkom en neemt een kop koffie of gaat helpen met herstellen!

Wanneer?

--- Eerste editie op woensdag 8 mei 2019 van 14 tot 17u ---

Volgende datums: telkens de eerste woensdag van de maand, maar niet tijdens de zomervakantie

05/06/2019, 04/09/2019, 02/10/2019, 06/11/2019, 04/12/2019

Waar?

in het bibzaaltje op de eerste verdieping in Bibliotheek Hasselt Limburg, Kuringen

Meer info over Repair Café

Siska Goeminne vertelt https://bibliotheek.hasselt.be/siskagoeminne maandag 15 april 2019 11:01:22

Met veel zwier, soms ingehouden, soms voluit, vertelt Siska Goeminne voor jullie het bloedstollende ‘Ik wil de koning zijn’, naar Macbeth van Shakespeare. De schitterende tekeningen van Judith Vanistendael brengen het verhaal mee tot leven.

Maar de kinderen zitten nooit zomaar te luisteren, o nee. Zij doen volop mee!
Siska neemt je ook even mee naar haar schrijfkamer en geeft je een inkijk in haar fantasie.
Siska Goeminne debuteerde als auteur in 2001. Ze schrijft niet alleen eigen fictie, maar ook luisterboeken, poëzie, kortverhalen en boeken voor jongvolwassenen. Daarnaast schrijft ze informatieve boeken en vertaalt ze regelmatig prentenboeken. In 2012 verscheen haar eerste jeugdroman ‘Raak me dan, als je kan’.

Kom je kijken in mijn atelier? Benjamin Leroy https://bibliotheek.hasselt.be/benjaminleroy maandag 15 april 2019 12:04:49

Illustrator Benjamin Leroy, bekend van o.a. ‘De Zuurtjes’, ‘Afspraakje in het bos’ en ‘Suzie Ruzie’, brengt een stukje atelier mee. Van achter zijn live tekentafel tekent en vertelt hij over zijn nieuwste werk. Hoe ontstaan personages als Suzie Ruzie, de prehistorische mensen uit ‘De jacht op de sabel-tandtijger’, de ijsvogel uit ‘Afspraakje in het bos’?

Benjamin laat zien hoe hij personages verzint, schetst en schrapt, hoe hij een wereld boetseert op papier. Bij het tekenen laat Leroy het toeval een grote rol spelen. Een vlek of verkleurd papier? Alles kan het begin zijn van een tekening. Hij werkt ook graag met veel verschillende materialen: balpen, kleurpotlood, gekleurd papier, acryl, schildersplakband, penselen… De kinderen kijken mee over zijn schouder.

Kinderboekenmix met Kim Crabeels https://bibliotheek.hasselt.be/kinderboekenmix maandag 15 april 2019 13:02:00

Als enig kind verzon Kim Crabeels een wereld van sprekende dieren om zich heen. Toen was dat een beetje vreemd. Vandaag is het haar job. En dat vindt ze heerlijk! Kim schrijft voor kinderen van 5 tot 15 jaar. Haar verhalen zijn grappig en ontroerend tegelijk. Ze worden gelezen tot in China en Korea. Kim komt niet alleen, maar brengt een koffer mee vol blobvissen, flamingo’s, kleine struisjes, een prikkende egel, een dode poes die alsnog schrijven kan en zelfs een eenzame walvis!

Kim maakt de kinderen warm voor mooie boeken. Een wervelende, interactieve mix van weetjes en verhalen voor kinderen van het eerste leerjaar.

Karel en Kaatje met Liesbet Slegers https://bibliotheek.hasselt.be/karelenkaatje maandag 15 april 2019 13:28:35

Liesbet Slegers leest voor uit één van haar boeken over Karel of Kaatje en maakt grote tekeningen tijdens het vertellen. De kindjes helpen mee het verhaal op te rakelen aan de hand van vraagjes en door de tekening die tot stand komt op het grote blad papier.
Liesbet Slegers is grafisch vormgever en illustrator en maakt kinderboeken voor baby’s, peuters en kleuters. De eenvoudige verhalen en felgekleurde tekeningen spreken jonge kinderen erg aan. Karel en Kaatje zijn de bekendste figuren. Deze boekjes zijn ondertussen wereldwijd bekend en worden vertaald in meer dan tien talen. In 2018 bestond het figuurtje Karel 20 jaar.

Bezige bijtjes in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/bezigebijtjes maandag 15 april 2019 13:50:59

Boeken, cd’s, dvd’s, …
Wat heeft de bib allemaal voor mij als kleuter?
Waar vind ik het?
En mag ik het zomaar meenemen?
Met een verhaal en de Beebots maken kleuters kennis met het reglement van de bib en de materialen.
Ze laten de bijtjes op het speelbord zoemen en gaan zelf op zoek naar de boeken.

 

Voorleesmaand https://bibliotheek.hasselt.be/voorleesmaand maandag 15 april 2019 14:21:24

Onze Voorleesmaand in de Bibtruck, vestiging Dusart en Kuringen had veel succes vorig schooljaar. Vandaar dat we er resoluut opnieuw voor kiezen om de instappers en eerste kleuterklasjes uit te nodigen in onze bib(truck) voor een eerste kennismaking.
We warmen onze voorleesstemmetjes alvast op voor onze allerkleinste lezers!

Hoe kies ik een boek? https://bibliotheek.hasselt.be/hoekiesikeenboek maandag 15 april 2019 14:56:45

Boeken, boeken, zoveel rekken, in alle hoeken.
Waar moet ik nu toch gaan zoeken?
Hoe weet ik welk boek past bij mij?
Welk verhaal maakt me blij?


Tijdens de workshop krijgen de kinderen tips en trucjes om hun weg te vinden in het grote aanbod van de bibliotheek. Hierna zal het zoeken naar hun favoriete boek een heel stuk makkelijker zijn.

Bibster https://bibliotheek.hasselt.be/bibster maandag 15 april 2019 15:18:17

We spelen het spel Bibster. In teams van twee en gewapend met een iPad gaan de leerlingen op ontdekkingsreis in de jeugdafdeling. We focussen tijdens deze interactieve rondleiding op het verschil tussen fictie en non-fictie en hoe deze boeken gemakkelijk te herkennen zijn. We leren de leerlingen ook wat een catalogus is, wat je ermee kunt doen en hoe ze te gebruiken is. De catalogus is immers het beste instrument om eender waar en wanneer de juiste informatie (beschikbaarheid en locatie) over een boek te kunnen terugvinden. Wat gaat dat snel! Met heel wat tips en tricks gaan de leerlingen na een korte introductie zelf aan de slag. Spelend leren, heerlijk!

Schatten van Vlieg - zoektocht https://bibliotheek.hasselt.be/schattenvanvlieg donderdag 2 mei 2019 17:34:37

Vlieg heeft ook deze zomer een schat verstopt in de Bib van Kuringen. Kom proeven van boeken, woorden en letters. Jongleer met recepten, volg het spoor van alle ingrediënten en ontdek de verstopplaats van Vlieg. Elke avontuurlijke schattenjager verdient een smaakvolle beloning! Honger naar meer? Zoek ook een schat in Abdijsite Herkenrode, Domein Kiewit, Het Stadsmus, de Japanse Tuin, Modemuseum Hasselt en Villa Verbeelding.

Nieuw bibreglement! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuw-bibreglement!.html vrijdag 3 mei 2019 15:45:07

Vanaf 1 mei 2019 gaat ons nieuwe gebruikersreglement van kracht. Daarnaast is ook een retributiereglement opgemaakt.

Heb je vragen? Onze medewerkers helpen je graag verder!

lees hier ons nieuwe gebruikersreglement

lees hier ons retributiereglement

Tussen 2 lijnen - Gerrit Valckenaers https://bibliotheek.hasselt.be/GerritValckenaers dinsdag 21 mei 2019 15:37:12

De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië

In de bruisende stad Venetië gaan eeuwen Europese cultuurgeschiedenis schuil. Eric Min en Gerrit Valckenaers gaan in dit boek op zoek naar de verhalen van componisten, schilders en schrijvers die onze verbeelding prikkelen.

Tussen 2 lijnen - Niña Weijers https://bibliotheek.hasselt.be/NinaWeijers dinsdag 21 mei 2019 15:47:40

De Nederlandse schrijfster Niña Weijers ken je waarschijnlijk van haar alom geprezen debuutroman 'De consequenties'. Goed nieuws voor de fans, want in juni verscheen haar tweede roman 'Kamers, antikamers'.

Kamers, antikamers

Nieuwsgierig als we zijn hebben we Niña uitgenodigd om het in Tussen 2 Lijnen over haar nieuwe boek te hebben. De premisse klinkt alvast veelbelovend: "'Kamers, antikamers' is een roman over de poreuze grenzen tussen het herinnerde, het verzonnen en het mogelijke. Over de manieren waarop heden en verleden steeds de chronologie verstoren, en de weigering van het leven zich te laten omvormen tot een verhaal.". Of, nog mooier, "Over de manier waarop mensen elkaar vinden en verliezen".

Hasselts literatuurcriticus Sofie Gielis zal Niña interviewen.

Niña Weijers

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap. In 2010 won zij de schrijfwedstrijd 'Write Now!', en ze publiceerde korte verhalen in o.a. 'De Gids' en 'Passionate Magazine'. Door 'Opzij' werd ze in 2013 uitgeroepen tot een van de ‘35 schrijfsters onder de 35’. Ze heeft een vaste column op de website van 'De Groene Amsterdammer'.

debuut 'De consequenties'

Haar debuutroman 'De consequenties' werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2015 en is bekroond met de Anton Wachterprijs 2014, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015, met de Van der Hoogt-prijs en de Opzij-prijs. 'De consequenties' is in vertaling verschenen in Duitsland, Frankrijk, de USA, Tsjechië en Montenegro.

Tussen 2 lijnen - Annelies Beck https://bibliotheek.hasselt.be/AnneliesBeck dinsdag 21 mei 2019 15:51:05

Toekomstkoorts

Toekomstkoorts gaat over de droom van enkele Belgen die in navolging van de kolonisatie in Congo iets dergelijks wilden proberen in Brazilië. Het is die koorts van een eeuw geleden én die van vandaag (Jair Bolsonaro) die de sfeer van het boek én van het gesprek bepalen.

Tussen 2 lijnen - Leen Huet https://bibliotheek.hasselt.be/LeenHuet dinsdag 21 mei 2019 15:53:41

Over Bruegel

Leen Huet schreef een magistrale biografie van de 16de-eeuwse meester. In Antwerpen en Brussel woedde jarenlang de ideologische strijd om godsdienst en Europese eenheid, die in 1566 uitbarstte in de Beeldenstorm. Tegen deze achtergrond schetst Leen Huet Bruegels evolutie van tekenaar en grafisch ontwerper tot schilder.

Tussen 2 lijnen - Els Snick https://bibliotheek.hasselt.be/ElsSnick dinsdag 21 mei 2019 15:56:15

'Roth lezen is als door een frisgewassen raam de dag inkijken.’
Waarom blijft de Oostenrijks-Hongaarse schrijver Joseph Roth ons zo boeien? Doet dit tijdsgewricht dan echt denken aan de jaren dertig, waarin Roth door Europa zwierf, op de vlucht voor de nazi’s? Of is het zijn hang naar elementair fatsoen dat weer aanslaat? Of is het zijn bijzondere soort zin voor humor? Tom Lanoye is ook al fan: “Zijn humor is tragisch, zoals het hoort voor echte humor.”

Club Roth
De Vlaamse vertaalster Els Snick promoveerde op Roths leven en werk. Snick is behalve docent Duits aan de universiteit Gent ook voorzitter van het Joseph Roth Genootschap, de Vlaams- Nederlandse zusterafdeling van het Internationale Joseph Roth Gesellschaft in Wenen.

Zomer! Langere leentermijn en kortere openingsuren. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Zomer!-Langere-leentermijn-en-kortere-openingsuren.html dinsdag 21 mei 2019 15:57:21

Update 28.06

Vanaf morgen zijn we elke dag een uurtje vroeger dicht, dit tot en met 31 augustus.

weekdagen: 10 - 18 uur

zaterdag: 10 - 16 uur


Update 17.06

Vanaf vandaag gaat onze verlengde leentermijn in, profiteer ervan!

  • Je mag je geleende materialen 6 weken lang houden en één keer verlengen met drie weken.
  • Geldt ook voor e-readers, waarbij je ook dubbel zo veel e-boeken mag lenen - 6 ipv 3.

De zomer loert stilaan om de hoek: kampjes zijn gepland, vakantiedromen worden werkelijkheid, plannen worden gesmeed... ook de bib gaat over in zomermodus en past enkele zaken tijdelijk aan!

verlengde leentermijn

3 wordt 6! Alle materialen die je leent vanaf 17 juni tot en met 15 september mag je standaard 6 weken houden (uitgezonderd Top 10 en Te gast). Toch verlengen? Dat kan voor 3 extra weken, telefonisch, online via Mijn Bibliotheek of aan de zelfleenbalies in de bib.

aangepaste openingsuren vestiging Dusart

Van 29 juni tot en met 31 augustus sluit vestiging Dusart elke dag een uurtje vroeger. Vestiging Kuringen behoudt de gewone openingsuren. bekijk onze openingsuren

sluitingsdagen

Op donderdag 11 juli (feest van de Vlaamse Gemeenschap), zondag 21 juli (Nationale Feestdag) en donderdag 15 augustus (Onze Lieve Vrouw Hemelvaart) zijn beide vestigingen van de bib gesloten.

Tussen 2 lijnen - Delphine Lecompte https://bibliotheek.hasselt.be/DelphineLecompte dinsdag 21 mei 2019 15:58:18

Het burleske en het anarchistische

De poëzie van Delphine Lecompte deint op dezelfde golven als de orakels van Delphi. Wat zij denkt is niet wat je meent en wat je meent is niet wat zij denkt. Haar poëzie is ongrijpbaar, een raadsel, een doolhof, maar altijd fascinerend.

Gratis e-books vanaf 1 juni op Vakantiebieb.nl https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gratis-e-books-vanaf-1-juni-op-Vakantiebieb-nl.html dinsdag 21 mei 2019 16:30:59

Een jaarlijks vakantiecadeautje van de Nederlandse bibliotheken is weer terug: de VakantieBieb!

Met de VakantieBieb neem je 50 e-books overal mee naartoe. Er is van alles wat: spanning, chicklit, literatuur en informatief.

Download de app op je gsm of tablet.

De VakantieBieb opent op 1 juni voor kinderen en jongeren. Op 1 juli komen de e-books voor volwassenen erbij. De app werkt tot en met 31 augustus.

Alvast veel leesplezier!

Tussen 2 lijnen - Eléonor & Gerry de Mol https://bibliotheek.hasselt.be/Eleonor_Gerry woensdag 22 mei 2019 08:20:28

Slauerhoff gezongen

Een middag met Jan Jacob Slauerhoff. Verwacht je aan de schoonheid van verre kusten en de melancholie over dames aan het venster, over eilanden en dansende samba-Brazilianen. 

Tussen 2 lijnen - Paul Scheffer https://bibliotheek.hasselt.be/PaulScheffer woensdag 22 mei 2019 08:27:27

De vorm van vrijheid

Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, het vertrek van de Britten uit Europa en de muur die Trump wil bouwen, heeft Scheffer zijn ideeën verder uitgewerkt in De vorm van vrijheid. Een open samenleving vraagt om grenzen. Maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken?

Tussen 2 lijnen - Julien Libeer https://bibliotheek.hasselt.be/JulienLibeer woensdag 22 mei 2019 08:30:12

leest De pianostemmer van Daniel Mason

Daniel Mason (1976) toont zich in menig interview verbaasd over het succes dat hij heeft  met zijn debuutroman De pianostemmer. Hij wilde eigenlijk niet meer dan een verslag schrijven zodat hij zijn ervaringen niet zou vergeten die hij als biologiestudent opdeed bij een onderzoek naar malaria op de grens tussen Thailand en Birma. De pianostemmer is een meeslepend verhaal geworden over een 19de-eeuwse Londense pianostemmer die de binnenlanden van Birma intrekt om een bijzondere piano van een majoor-arts te stemmen.
 

Belangrijk element in De pianostemmer is de Erard-piano. Die wordt namelijk een symbool van het kolonialisme en ook van de uiteindelijke mislukking. De piano is in de jungle van Birma totaal niet op zijn plaats. De weersomstandigheden hebben een desastreus effect op het instrument en ondanks de verwoede reddingspogingen van Drake is de piano geen lang leven beschoren in dit klimaat.
 

Julien Libeer staat op deze editie van Piano day(s) centraal. Wie is er anders dan hij, als toppianist, beter geplaatst om zijn fascinatie voor dit boek voor te stellen?

Tussen 2 lijnen - Blind date https://bibliotheek.hasselt.be/Blinddate woensdag 22 mei 2019 08:32:44

De laatste auteur in de reeks lezingen houden we voorlopig geheim, omdat we de vinger aan de pols willen houden. Meer info later!

Buiten de lijnen - Bart van Loo https://bibliotheek.hasselt.be/BartVanLoo woensdag 22 mei 2019 09:40:11

Dit seizoen kleuren we even buiten 2 lijnen en nodigen Bart Van Loo uit in het Smaaksalon. 

Om te beseffen waar we vandaan komen, moet je de fascinerende middeleeuwen doorkruisen. Bart Van Loo neemt ons op sleeptouw langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde Jan van Eyck. 

Meer dan drie jaar lang werkte Van Loo aan zijn nieuwe vuistdikke boek. Hij is gretiger dan ooit om ons duidelijk maken waar wij vandaan komen.

Dani's muzikale verhalen https://bibliotheek.hasselt.be/muzikaleverhalen maandag 3 juni 2019 10:30:21

Leeuw Loewis is het zat, al die gevaren op zijn pad! Hij ziet niets en doet zich altijd pijn. Wie bevrijdt hem van zijn wilde haardos? Het verhaal 'Wilde Haren' van Hanne Swinnen werd herwerkt tot een 'mini-musical'. Samen met het popje Sofietje en verschillende muziekinstrumenten komt het verhaal tot leven.

Tijdens je bibliotheekbezoek kan je meegenieten van een leuk verhaal, met muziek en veel interactie.

Zing, dans en luister mee!

Workshop Mysterieuze Curieuzeneuze Monsters - Artforum https://bibliotheek.hasselt.be/monsters maandag 3 juni 2019 11:43:32

Een fantasierijke kennismaking met druktechniek.

We duiken in boeken en komen van alles te weten over monsters: lieve, stoute en ook wel hele bijzondere. Heeft jouw monster misschien tien ogen, scherpe tanden, vleugels, klauwen…en kan hij zwemmen, vuur spuwen of misschien wel breakdancen? We knippen uit schuimrubber ons curieuze monster en drukken met een echte inktrol, drukinkt en vooral veel fantasie.

Workshop Yoeri Slegers https://bibliotheek.hasselt.be/YoeriSlegers maandag 3 juni 2019 13:45:42

Tekenaar en verhalenverteller Yoeri Slegers op bezoek in de bib – Kunstendag voor Kinderen

In een rustig dorpje werkt illustrator en auteur Yoeri Slegers onvermoeid aan zijn kinderboeken. Veel kleur, humor en late nachten kruipen in dit proces. Maar af en toe roepen kinderstemmen hem van zijn werk. Kinderen die willen weten hoe je dat doet! Hoe begin je hieraan? ‘Ik denk dat ik dat niet kan’, zeggen sommigen. ‘Dat kan ik niet laten gebeuren!’ zegt hij dan. Yoeri pakt zijn koffertje en rugzak en gaat op avontuur om elk kind verhalen te laten maken.

Kom naar de Zin in Zomer festivaldag https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Kom-naar-de-Zin-in-Zomer-festivaldag.html maandag 3 juni 2019 16:00:54

Update Zin in Zomer Hasselt - Ontbijt, wandelingen, workshops, lezingen en nog veel meer

In Hasselt kun je je dag -zondag 25 augustus- beginnen met een lekkere ontbijtvoorstelling. In de namiddag zit de dag vol met de meest uiteenlopende activiteiten voor jong en oud, te veel om hier op te noemen. De festivaldag wordt afgesloten met een avondvoorstelling rond Erwin Mortier, die een voorsmaakje geeft van zijn nieuwe roman.

Het volledige programma, tickets en alle info vind je op www.zininzomer.be.
Er zijn festivaltickets per dag, gratis tickets voor kinderen tot 14 jaar, en namiddagtickets voor wie enkel (bijvoorbeeld als gezin) de doorlopende middagactiviteiten wil meemaken.


Zin in Zomer blaast 10 kaarsjes uit! Dat wordt gevierd, dit jaar met drie festivalzondagen in Sint-Truiden, Genk en Hasselt.

Bekijk het programma op www.zininzomer.be, ook je Zomervriendenpas of tickets kun je vanaf vandaag online bestellen.

Festivaldag Illustratie in Hasselt | zondag 25 augustus 2019

Je houdt van boeken, maar nog meer van de bijhorende illustraties? In Hasselt kan je met de familie naar Villa Verbeelding en De Nieuwe Zaal voor een programma dat draait rond illustratie. Doe inspiratie op tijdens de vele workshops en lezingen, steek zelf de handen uit de mouwen en geniet van een voorstelling met topillustratoren Carll Cneut en Rébecca Dautremer. We sluiten de dag af met Erwin Mortier die in primeur een voorsmaakje geeft van zijn nieuwe roman 'De onbevlekte', de opvolger van Marcel.


Zin in Zomer is een organisatie van Villa Verbeelding in Hasselt met Bibliotheek Toni Coppers en cultuurcentrum De Bogaard in Sint-Truiden en Bibliotheek Genk. In samenwerking met Bibliotheek Hasselt Limburg en C-mine cultuurcentrum in Genk.

Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Stad Genk, Stad Hasselt en Stad Sint-Truiden.

Einde actie leesbeestenspaarkaart https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Einde-actie-leesbeestenspaarkaart.html dinsdag 4 juni 2019 14:03:07

Denk eraan dat je je volle leesbeestenspaarkaart nog tot eind augustus kunt inruilen! Lezen lezen lezen dus...


Ben je tussen de 2,5 en 12 jaar en ben je al gretig bezig met het verzamelen van de leesbeestenstickers?

Doe dan deze grote vakantie extra je best om je kaart volgestickerd te krijgen! Nog tot en met 31 augustus 2019 kun je namelijk je volle spaarkaarten inleveren voor een cadeau. Neem je deel aan een Zin in zomerclub-activiteit? Dan ontvang je een extra sticker.

We starten in de loop van volgend jaar met een nieuwe spaarformule... en met nieuwe cadeautjes natuurlijk. Spannend!

Dubbele e-readeractie: 6 weken lang, 6 boeken! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Dubbele-e-readeractie-6-weken-lang,-6-boeken!.html woensdag 12 juni 2019 09:40:10

Ga je op vakantie, maar heb je geen zin om met een zware stapel boeken te sleuren? Dan heeft de bibliotheek de ideale oplossing voor jou. Leen gratis een e-reader in onze bibliotheek!

In onze vestiging in Kuringen lenen wij 45 e-readers uit en bieden we je een gevarieerde collectie e-boeken met zowel fictie als non-fictie.

Wil je een e-reader lenen? Vraag online een e-reader aan en geef aan welke boeken je graag wil lezen. Een lijst van beschikbare e-boeken vind je in onze catalogus.

>> Zomeractie! Materialen die je leent in de periode tussen 17 juni 2019 en 15 september 2019 mag je 6 weken houden. In die periode mag je ook 6 in plaats van 3 e-boeken uitkiezen. <<

Je krijgt van ons een bericht zodra de e-reader klaar ligt. Als alle e-readers uitgeleend zijn, dan reserveren wij er eentje voor je. Het reserveren van een e-reader kost net als een gewone reservatie € 1,50.

Ontdek hier de uitleenvoorwaarden en een korte gebruikershandleiding.

Schattenjacht in de bib - Schat van Vlieg! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Schattenjacht-in-de-bib-Schat-van-Vlieg!.html maandag 17 juni 2019 13:19:33

Heb jij ze al allemaal gevonden, de schatten van Vlieg? De grote vakantie is bijna halfweg, je hebt nog tijd om de kist gevuld te krijgen!

In vestiging Kuringen kun je gratis op schattenjacht gaan! kijk hier wanneer we open zijn


Zoek een Schat van Vlieg en ontdek of jij proeft wat ik proef!

Ook deze zomer heeft Vlieg een schat verstopt in de bibliotheek van Kuringen...

Proeven van boeken, woorden en letters en spelenderwijs de verstopplaats van Vlieg vinden, dat is het toprecept van de Schat van Vlieg in onze bib!

Neem gratis deel tijden de zomervakantie. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Honger naar meer?

Zoek in Hasselt ook een schat in Abdijsite Herkenrode, Domein Kiewit, Het Stadsmus, de Japanse Tuin, Modemuseum Hasselt en Villa Verbeelding.

Of elders in het land!

Zin in Zomer - Festivaldag Illustratie https://bibliotheek.hasselt.be/festivaldagIllustratie dinsdag 18 juni 2019 09:37:58

Je houdt van boeken, maar nog meer van de bijhorende illustraties? In Hasselt kan je met de familie naar Villa Verbeelding en De Nieuwe Zaal voor een programma dat draait rond illustratie. Doe inspiratie op tijdens de vele workshops en lezingen, steek zelf de handen uit de mouwen en geniet van een voorstelling met topillustratoren Carll Cneut en Rébecca Dautremer. We sluiten de dag af met Erwin Mortier die in primeur een voorsmaakje geeft van zijn nieuwe roman De onbevlekte, de opvolger van Marcel.

Programma

Ontbijtticket

11.00 - 13.00 uur: Ontbijtvoorstelling met Mélanie Rutten 

Festivalticket (alle voorstellingen behalve ontbijtvoorstelling)

15.00, 16.00 en 17.00 uur: Sassafras De Bruyn - familievoorstelling Het meisje dat een vogel werd (6+)

14.00 - 15.00 uur: Sebastiaan Van Doninck - Illustrator aan het woord

15.00 - 16.00 uur: Rébecca Dautremer - Illustrator aan het woord

16.00 - 17.00 uur: Mélanie Rutten - Illustrator aan het woord 

18.30 - 19.45 uur: Rébecca Dautremer / Carll Cneut - Every picture tells a storyl

20.30 - 22.00 uur: Erwin Mortier in gesprek met Christophe Vekeman - live illustraties: Sebastiaan Van Doninck

Festivalticket of namiddagticket

14.00 - 18.00 uur: tentoonstelling Mélanie Rutten

14.00 - 18.00 uur: boekenstand boekhandel Grim 

14.00 - 18.00 uur: Lies Schroeyen en Charlotte Froyen - Interactieve muurtekening 

14.00 - 18.00 uur: lounge 

14.00 - 18.00 uur: op de foto met je boekenheld (4+) 

14.00 - 15.15 en 15.30 - 16.45 uur: maak een zine-strip met Nina en Jeff (6+)

14.00 - 14.40 en 15.00 - 15.40 uur: bedenk je eigen personage met Lize Vanhoof (5+)

14.00 - 18.00 uur: workshop manga (14+)

14.00 - 18.00 uur: workshop Alain Verster (6-12 jaar en ouders)

14.00 - 18.00 uur: digitale Kamishibai

Mooie namen voor tweede - gratis - seizoen Tussen 2 lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Mooie-namen-voor-tweede-gratis-seizoen-Tussen-2-lijnen.html dinsdag 18 juni 2019 14:01:20

Tweede seizoen!

Hoewel ook dit tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen soms buiten de lijntjes kleurt, blijft het concept hetzelfde: 2 huizen, 2 locaties, fictie en non-fictie en (vooral) bevlogen sprekers. Op zaterdag in Bibliotheek Hasselt Limburg (vestiging Dusart), op vrijdagmiddag in boekhandel Grim (met broodjes).

Wie komt?

27.09.19 T2L#1 Gerrit Valckenaers "De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië - Grim

12.10.19 T2L#2 Niña Weijers "Kamers, antikamers" - Bibliotheek Hasselt Limburg

16.11.19 T2L#3 Annelies Beck "Toekomstkoorts" - Bibliotheek Hasselt Limburg

29.11.19 T2L#4 Leen Huet "Over Breugel" - Grim

13.12.19 T2L#5 Els Snick "Over Roth" - Grim

24.01.20 T2L#6 Delphine Lecompte "Het burleske en het anarchistische" - Grim

08.02.20 T2L#7 Éléonor & Gerry De Mol "Slauerhoff gezongen" - Bibliotheek Hasselt Limburg

14.03.20 T2L#8 Paul Scheffer "De vorm van vrijheid" - Bibliotheek Hasselt Limburg

27.03.20 T2L#9 Piano Day(s) "Julien Liebeer leest De Pianostemmer van Daniel Mason" - Grim

25.04.20 T2L#10 nog te bepalen - Bibliotheek Hasselt Limburg

15.05.20 Buiten de lijnen met Bart Van Loo "De Bourgondiërs" - Smaaksalon - 10 euro

Praktisch

Alle lezingen zijn gratis - met uitzondering van Buiten de lijnen met Bart Van Loo! Je dient wel tijdig je ticket te reserveren via ccha.be.

BHL mee op kamp! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/BHL-mee-op-kamp!.html dinsdag 18 juni 2019 15:57:03

Ze zijn er weer, de kampkoffers!

Jeugdverenigingen die deze zomer op kamp vertrekken kunnen hun arsenaal aan strips aanvullen met onze gratis kampkoffers. Ideaal als verslindmateriaal tijdens de platte rust!

Graag een koffer mee?

Reserveer ze hier. Wees er snel bij, want we kunnen maar leveren zolang de voorraad strekt!

IN FOCUS 250 jaar Napoleon - 50 jaar Woodstock https://bibliotheek.hasselt.be/73520-IN-FOCUS vrijdag 28 juni 2019 13:56:26

Nu 2 thema's in de IN FOCUS stand in Bibliotheek Hasselt Limburg.

WOODSTOCK 50 jaar

Festivals: een zomers fenomeen dat niet meer weg te denken is in de Belgische jongeren- en jongvolwassenencultuur… en ondertussen ook iets waar ons kleine landje internationaal voor bekend staat!

Op 15 augustus is het 50 jaar geleden dat de eerste editie van wellicht het bekendste festival ooit van start ging. En dan hebben we het niet over Tomorrowland, maar uiteraard over het Walhalla van de hippiecultuur: Woodstock.

“Three days of Peace & Music” was het motto van een van de grootste evenementen in de geschiedenis van de Amerikaanse hippiecultuur en popmuziek. Geen enkel evenement belichaamde de woorden “Sex, Drugs and Rock&Roll” beter dan Woodstock. De weide, die door meer dan 400 000 mensen bezocht werd in ’69, is in 2017 zelfs uitgeroepen tot historisch erfgoed.

Omwillle van al deze redenen staat Woodstock extra in de kijker. Daarom vanaf nu, Woodstock terug te vinden op onze IN FOCUS stand.

NAPOLEON 250 jaar

In Ajaccio, de grootste stad van het Franse eiland Corsica, werd 250 jaar geleden een man geboren wiens invloed zoveel jaren later nog steeds voelbaar is op het volledige vasteland. Napoleon Bonaparte werd op 15 augustus 1769 geboren als zoon van arme, Genuees-Italiaanse ouders.

Door een studiebeurs die zijn vader kon bemachtigen en zijn eigen intellect (vooral mathematisch, de man die zou uitgroeien tot Keizer was notoir slecht in talen) slaagde Napoleon erin om vervroegd en al op 16 jarige leeftijd af te studeren aan de École Militaire in Parijs, de start van wellicht de meest indrukwekkende militaire carrière sinds de Romeinse keizers van weleer.

Ook op socio-cultureel was Napoleon een trendsetter: zijn Code Napoléon (1804) heeft tot een juridische hervorming geleid die nog steeds door heel Europa voelbaar is. Het feit dat we spreken van meters, kilogrammen en liters kan ook naar deze Franse keizer teruggevoerd worden, net zoals het feit dat we rechts rijden en iedereen een officiële achternaam heeft.

Wil je meer weten over een van de meest invloedrijke personen uit Europese geschiedenis? Vraag je je af waarom ze Napoleon “Le Pétit Caporal” noemden, hoewel hij met zijn geschatte 1m68 groter was dan de gemiddelde Fransman van zijn tijd?

Dan is er geen beter moment als nu. De 250e verjaardag van Napoleon Bonaparte, nu IN FOCUS in Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart. 

Nieuwe top 10-selectie! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuwe-top-10-selectie!.html vrijdag 28 juni 2019 15:52:06

Vijf extra titels voor onze zomer-top 10! Een hoop goede films, romans, informatieve boeken én cd's voor alle leeftijden staan vanaf vandaag klaar voor jullie.

Je vindt de top 10-selectie in de inkomhal, de jeugd-top 10 in de jeugdbibliotheek. Neem hier al eens een kijkje!


Opgelet! Top 10-materialen zijn beperkt tot één leenbeurt van 3 weken en tot 2 stuks per leenbeurt.

Jeugdactiviteiten in de bib, daar dient de zomervakantie ook voor! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Jeugdactiviteiten-in-de-bib,-daar-dient-de-zomervakantie-ook-voor!.html dinsdag 2 juli 2019 11:43:51

Update!

Voor de twee activiteiten van Zin in Zomerclub in augustus (7 en 21) zijn er nog plekjes vrij. Reserveer tijdig als je zeker erbij wil zijn!


De vakantie is er! De bib is er voor je als rustige leesplek, maar ook met heel wat activiteiten om je tijd op een plezante manier om te krijgen! We zetten even alles op een rijtje.

Zin in Zomerclub

4 creatieve workshops i.s.m. Villa Verbeelding op woensdagen 3 en 17 juli en 7 en 21 augustus. De workshop op 3 juli is helemaal volzet, voor de andere dagen kun je nog inschrijven. Maar wacht niet te lang!

De schat van vlieg

Een top-zomeractiviteit voor kinderen tot 12 jaar! Zoek de schat van vlieg in vestiging Kuringen... maar dan ben je nog niet klaar, ook op tal van andere Hasseltse plekken kun je deze zomer op schattenjacht gaan.

Leesbeestenspaarkaart

Nog tot en met 31 augustus kun je je leesbeestenkaart volsparen en inruilen voor een leuk cadeau. In 2020 stappen we over naar een nieuw concept. Lezen is dus de boodschap! ;)

Fundels

Ken je de digitale boekjes van Fundels al? Tijdens de schoolvakanties krijg je als bibliotheeklid 2 extra Fundelontleningen per vakantieweek! Ze blijven dan ook nog eens geldig zolang de vakantie duurt. Dat betekent dat je deze zomervakantie maximum 12 extra Fundels-boekjes kunt lenen... top!

Vakantiebieb

Als je nog tijd over hebt kun je ook in de Vakantiebieb gaan grasduinen. Heel wat gratis e-boeken wachten daar op jou!

Duurzaam reizen: hoe en waarom? https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Duurzaam-reizen-hoe-en-waarom.html dinsdag 2 juli 2019 14:58:12

Tijdens de zomervakantie trekken we en masse op reis - naar verdere oorden, naar de andere kant van het land of... naar onze achtertuin.

Hoe we reizen, waarom we dat doen en welke impact ons reisgedrag heeft op onze ecologische voetafdruk, daar staan we niet altijd bij stil.

Deze zomermaanden interpreteren we onze 'te gast'-stand eens omgekeerd! Hoe kunnen we duurzaam reizen, hoe kunnen we onszelf als 'gast' gedragen op een ecologische, duurzame en doordachte manier?

Deze zomer, leesvoer te vinden op de 'te gast - duurzaam reizen'-stand in de inkomhal van vestiging Dusart!

Jan Delvaux wil jouw cassettespeler! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Jan-Delvaux-wil-jouw-cassettespeler!.html dinsdag 2 juli 2019 15:23:55

Het hele Limbomania-archief is onlangs verhuisd naar zijn 'laatste rustplaats' - onze erfgoedcollectie. Limbomania was hét provinciale rockconcours, tussen 1995 en 2017. Geschiedenis dus. Maar wel leuke geschiedenis, vol verhalen, weetjes, maffe groepsnamen en overtipp-exte cassettehoesjes. Pure nostalgie...

Samen met Belpop-meester Jan Delvaux zijn onze collega's in het archief gedoken en werken ze aan een expo over die jaren Limbomania. We zijn daarvoor nog op zoek naar cassettespelers die we kunnen lenen!

Heb jij nog een oude walkman of radiocassettespeler die je niet meer gebruikt? Werkt je toestel nog? Kan je het missen tot februari 2020? Stuur dan een mailtje naar bibliotheek.educatie@hasselt.be. Dank!

Twee gratis lezingen: Niña Weijers en Annelies Beck https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Twee-gratis-lezingen-Nina-Weijers-en-Annelies-Beck.html dinsdag 16 juli 2019 16:12:35

Hoewel het tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen al eens buiten de lijntjes kleurt blijft het concept hetzelfde: 2 huizen, 2 locaties, fictie en non-fictie en (vooral) bevlogen sprekers.

De eerste twee lezingen die in de bibliotheek doorgaan op zaterdag zetten meteen twee auteurs met hun tweede roman op het podium.

Niña Weijers 'Kamer, antikamers' - zaterdag 12 oktober

De Nederlandse schrijfster Niña Weijers ken je waarschijnlijk van haar debuut 'De Consequenties' en van haar artikels in De Groene Amsterdammer. Haar tweede roman 'Kamers, antikamers' verscheen afgelopen maand en de premisse klinkt alvast veelbelovend: Niña verkent de poreuze grenzen tussen het herinnerde, het verzonnen en het mogelijke. Of: "de manier waarop mensen elkaar vinden en verliezen". Niña wordt geïnterviewd door Hasselts boeken- en literatuurcriticus Sofie Gielis (De Standaard).

lees meer

reserveer hier je gratis plek

Annelies Beck 'Toekomstkoorts' - zaterdag 16 november

Journaliste Annelies Beck debuteerde met 'Over het kanaal' en heeft opnieuw een roman klaar, die zich deze keer afspeelt in haar 'tweede vaderland' Brazilië. De droom van een Belgische man in het Brazilië van 100 jaar geleden én de koorts die vandaag in het land heerst bepalen de sfeer van haar boek 'Toekomstkoorts'... én van de lezing.

lees meer

reserveer hier je gratis tickets

bekijk hier de volledige line-up van Tussen 2 Lijnen

Tussen 2 Lijnen is een krachtenbundeling tussen CCHA, Bibliotheek Hasselt Limburg en Boekhandel Grim.

Hedendaagse literatuurkring - Dit zijn de namen van Tommy Wieringa https://bibliotheek.hasselt.be/ditzijndenamen dinsdag 23 juli 2019 09:41:11

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Hedendaagse literatuurkring met Piet Cosemans leest Dit zijn de namen van Tommy Wieringa.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Nieuw wifi-netwerk in BHL Dusart https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuw-wifi-netwerk-in-BHL-Dusart.html vrijdag 26 juli 2019 15:09:44

Update

De omschakeling naar het nieuwe netwerk is vlot verlopen. Vanaf nu kun je als bibbezoeker gratis online via het netwerk SH_Bezoekers. Kies het juiste netwerk, vul de captcha-code in en je bent online. Zo makkelijk is het!

Opgelet! De oude vouchers zijn niet meer geldig, iedereen moet nu via het nieuwe netwerk inloggen.


Nu maandag 29 juli wordt ons huidige vouchersysteem vervangen door het stedelijke wifisysteem. Geen voucher meer nodig, eenvoudig inloggen met je e-mailadres en je bent gratis aan het surfen!

De dag van de wissel zelf - maandag 29 juli - is er geen draadloos netwerk beschikbaar. Enkel onze vaste internetpc's kunnen dan gebruikt worden om online te gaan.

Hoe werkt het vanaf 30 juli?

Kies netwerk SH_Bezoekers en log in.

De vouchers zijn vanaf dan niet meer geldig, iedereen die online wil gaan moet dus effectief inloggen via SH_Bezoekers. Makkelijk!

Wat is er te doen in de bib? Check onze kalender! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Wat-is-er-te-doen-in-de-bib-Check-onze-kalender!.html dinsdag 30 juli 2019 09:55:55

Cultureel seizoen 19-20 start na de zomervakantie stilaan op. Ook in de bib gaan heel wat activiteiten door. Lezingen en workshops, tentoonstellingen voor jong en oud!

Vorig seizoen stonden heel wat fijne namen op ons podium en namen zowel kinderen als volwassenen deel aan workshops, lezingen en rondleidingen. We denken aan grote, internationale namen Andy Griffiths en Ilja Leonard Pfeijffer, maar ook aan Jeugdboekenweek en Erfgoeddag... Voor 19-20 gaan we zeker verder op dit élan!

In onze kalender staan alle activiteiten mooi op een rij. Wil je zeker zijn van een plekje, reserveer dan tijdig via het inschrijfformulier.

Schrijf je zeker in voor onze nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte van onze activiteiten. Op onze facebookpagina vind je het laatste nieuws.

We zien je graag komen!

Voor u gelezen - Sapiens van Yuval Noah Harari https://bibliotheek.hasselt.be/sapiens woensdag 31 juli 2019 14:31:07

In Sapiens. Een kleine geschiedenis van de mensheid. neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we zo geworden als we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met het meest dominante wezen op aarde: de mens.

Vincent Stockx leest het boek en stelt het voor. Je hoeft het boek niet gelezen hebben om deel te nemen en er is ruimte voor vragen en gesprek.

Start to sleep https://bibliotheek.hasselt.be/starttosleep donderdag 1 augustus 2019 09:34:24

Eén Belg op vier kampt met slaapproblemen. Dat heeft enorme gevolgen voor al die mensen, maar ook voor werkgevers, het verkeer...

Veel te vaak proberen mensen die problemen te bekampen met medicatie.

Psychologe Annelies Smolders begeleidt al jaren met veel succes mensen met slaapproblemen. Ze pakt met de therapie van Start To Sleep alle slaapproblemen aan, van niet kunnen inslapen, tot niet kunnen doorslapen, te vroeg wakker worden, piekeren, slaapmedicatie,... Zij hielp reeds duizenden slechte slapers.

Bereid je voor op de overgang naar het winteruur en kom op zondag 20 oktober luisteren welke stappen je kan ondernemen. Tijdens deze lezing krijg je ook meer informatie over de juiste slaaptechnieken en verruim je jouw kennis over slaap.

Ciné Solidair: drie gratis openluchtfilms https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Cine-Solidair-drie-gratis-openluchtfilms.html donderdag 1 augustus 2019 13:09:39

Het filmtraject Ciné Solidair start op 22 augustus met haar eerste zomerbar. In het heerlijke groen van de Hasseltse begijnhoftuin kun je gratis genieten van drie openlucht-filmvoorstellingen.

De films gaan van start wanneer het donker is voor dat tikkeltje extra sfeer! Voor een lekker drankje kan je vanaf 19u terecht in de bar van De Serre Hasselt. Inkom is gratis.

22.08 De Goden Van Molenbeek - een film over vriendschap, geloof en identiteit. En bovenal, een film over wat ons bindt. 
29.08 Tony, de film - TONY vertelt het verhaal over het ontstaan van Tony’s Chocolonely, het echte verhaal over sociaal ondernemen.
06.09 Thank you for the rain - De Keniaanse landbouwer Kisilu Musya ontpopt zich tot autodidact filmmaker, hij filmt het leven van zijn gezin, zijn dorp en de steeds extremere weersomstandigheden in zijn land. 

Het stadsbestuur wil alle Hasselaren weerbaar maken, klaar voor de toekomst en bewust van de wereld rondom hen. Ciné Solidair is een investering in de Hasselaar en haar toekomst!

Voor ik het vergeet van Wannes Deleu https://bibliotheek.hasselt.be/WannesDeleu donderdag 1 augustus 2019 15:00:18

Eind 2018 leefde televisiemaker Wannes Deleu een maand bij zijn grootmoeder die aan dementie lijdt in woonzorgcentrum Ten Olm. Om de banden aan te halen en te ondervinden wat dementie écht met iemand doet. Hieruit resulteerde de driedelige docureeks Voor ik het vergeet op VRT één.

Een beklijvende lezing over dementie, maar ook over een kleinzoon en grootmoeder die elkaar terugvinden, over de beperkingen van een ziekte heen.

Tussen 2 lijnen - Niña Weijers https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Tussen-2-lijnen-Nina-Weijers.html woensdag 21 augustus 2019 09:13:27

Niña Weijers 'Kamer, antikamers' - zaterdag 12 oktober

De Nederlandse schrijfster Niña Weijers ken je waarschijnlijk van haar debuut 'De Consequenties' en van haar artikels in De Groene Amsterdammer. Haar tweede roman 'Kamers, antikamers' verscheen afgelopen maand en de premisse klinkt alvast veelbelovend: Niña verkent de poreuze grenzen tussen het herinnerde, het verzonnen en het mogelijke. Of: "de manier waarop mensen elkaar vinden en verliezen". Niña wordt geïnterviewd door Hasselts boeken- en literatuurcriticus Sofie Gielis (De Standaard).

lees meer

Wanneer
Zaterdag, 12 oktober 2019 om 14.00 uur

Waar

Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart

Martelarenlaan 17 | 3500 Hasselt

Doelgroep

volwassenen

Prijs

gratis, maar reserveer hier je gratis plek