Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2020 Smartsite Tussen 2 lijnen - Paul Scheffer https://bibliotheek.hasselt.be/PaulScheffer woensdag 22 mei 2019 08:27:27

De vorm van vrijheid - Paul Scheffer

Al sinds Paul Scheffer de val van de Berlijnse Muur meemaakte, is hij geïntrigeerd door grenzen. Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, het vertrek van de Britten uit Europa en de muur die Trump wil bouwen, heeft Scheffer zijn ideeën geordend en verder uitgewerkt in zijn boek 'De vorm van vrijheid'. Voor hem bestaat er geen vrijheid zonder vorm: een open samenleving vraagt om grenzen. Maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken?

Dit boek komt voort uit zijn veelbesproken essay 'De grens van vrijheid', dat Scheffer schreef voor de Maand van de Filosofie 2016. Gebruikmakend van geschiedenis, filosofie en geografie analyseert hij de hedendaagse globalisering. Daarbij trekt hij ferme conclusies over Europa. 'De vorm van vrijheid' is een urgent boek over ons morele ongemak in de omgang met grenzen.

Een half jaar na de Brexit en midden in de wereldwijde coronacrisis legt Paul Scheffer zijn loep nog eens extra op wat grenzen betekenen voor dit veranderende Europa.


deze lezing is een verplaatsing van 14 maart 2020

Tussen 2 lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg.

De Klasse lerarenkaart ligt nog tot 31 juli voor je klaar! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-Klasse-lerarenkaart-ligt-nog-tot-31-juli-voor-je-klaar!.html dinsdag 10 december 2019 10:49:03

Ondertussen is het schooljaar afgelopen maar liggen er nog veel Klasse lerarenkaarten op hun eigenaar te wachten in onze bib. De zomer hebben jullie dubbel en dik verdiend na dat helse voorjaar, haal er dus álles uit met je Lerarenkaart.

Tot 31 juli kun je je kaart afhalen in onze bib: postcode 3500 in Dusart, postcode 3511 in Kuringen.

Klik hier voor onze openingsuren.


De Klasse lerarenkaart is aangekomen in de bib! Leerkrachten uit postcode 3500 mogen langskomen in Dusart, leerkrachten uit postcode 3511 in Kuringen.

Er zijn erg veel fijne voordelen aan de kaart verbonden, dus kom je kaart snel oppikken aan het onthaal in één van onze vestigingen!

Boekenbingo 2020! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boekenbingo-2020!.html dinsdag 28 januari 2020 11:26:39

Ook bij 2020 hoort een verse Boekenbingo! Daag jezelf uit om je leeshorizon te verruimen en ontdek zo misschien wel verrassende pareltjes of onverwachte genres.

 • De Boekenbingo bestaat uit 20 categorieën. Voor elke categorie lees je één boek dat past.
 • Vind je 20 boeken een hele opdracht? Dan mag je gerust één boek voor meerdere categorieën gebruiken.
 • Vind je het moeilijk om een boek te vinden voor een categorie? Iedereen Leest maakte bij enkele categorieën een inspiratielijst.
 • Bezig of zelfs al klaar met de bingo? Deel je ervaringen en tips online met #boekenbingo2020.

Veel leesplezier! En... nodig ook je vrienden/familie/volgers uit om mee te doen!

Wereldberoemd in Limburg... op Youtube! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Wereldberoemd-in-Limburg-op-Youtube!.html dinsdag 11 februari 2020 15:45:35

Wereldberoemd in Limburg... op Youtube

Met enige weemoed blikten we in onze expo Wereldberoemd in Limburg - Limbomania 1995 - 2017 terug op deze creatieve periode. Samen met wandelende popencyclopedie Jan Delvaux blikten we de expo in. De audiovisuele studio van de provincie Limburg maakte er 10 filmpjes met verhalen uit het Limbomania-archief bij.

Hier vind je ze! Veel plezier ermee...

Limbomania

O Limburg, land van muziekpioniers.
Waar de cassetterecorder is uitgevonden.
Waar de eerste cd-spelers werden gemaakt.
Waar het beroemde Philicorda-orgel werd gebouwd.
Waar in Bilzen het eerste rockfestival werd georganiseerd.
En met de erkenning in 1993 van popmuziek als volwaardige cultuurvorm. Als eerste plek ter wereld.

Maar het eerste grote plan was een wedstrijd voor aankomend talent. Limbomania wordt de moeder van alle provinciale muziekwedstrijden. Het neemt er naast pop en rock ook dance en comedy en ook heel even singer-songwriters en techno bij.

Spreekuur - nieuwe reeks! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Spreekuur-nieuwe-reeks!.html maandag 24 februari 2020 14:29:37

Update

Het panel van het Spreekuur met als thema 'Help, een voedselallergie … Of een hippe modetrend?' kan niet voltallig aanwezig zijn op zaterdag 21 maart. We proberen deze editie uit te stellen naar een latere datum.


Na een leerrijke en druk bezochte eerste reeks zetten Jessa Ziekenhuis en Bibliotheek Hasselt Limburg de laagdrempelige en interactieve reeks panelgesprekken 'Spreekuur' weer verder!

Help, een voedselallergie… of een hippe modetrend?

zaterdag 21 maart van 10.30 tot 12 uur - wordt uitgesteld naar een latere datum

Volgens studies heeft slechts de helft van de mensen die denken dat ze voedingsallergie hebben, er effectief ook een. Wat zijn de mythes rond allergieën en gezonde voeding? En zie jij door het bos de bomen nog?

Verschillende experten beantwoorden al jouw vragen tijdens het Spreekuur. Bezorg ons vooraf (al dan niet anoniem) je vragen via het inschrijfformulier. Er is tijdens het debat natuurlijk ook ruimte om vragen te stellen.

Kun je er niet bij zijn maar zit je toch met vragen? Loop dan van 26 februari tot 27 maart even binnen in de bib. We zetten interessante lectuur over het thema in de kijker in de inkomhal.

Inschrijven is gratis maar wel verplicht.

Nog drie Spreekuur-momenten in 2020

Heb je ook interesse in andere thema’s? Inschrijven kan vanaf nu ook voor volgende Spreekuren, telkens op zaterdag van 10.30 tot 12 uur. Meer info volgt snel!

9 mei: Partner, kind, ouder of vriend van iemand met kanker? Hoe hou jij het hoofd boven water? En wie zorgt er voor jou? reserveer
10 oktober: Kinderen met een handleiding? Of stoppen we ze te snel in hokjes? reserveer
28 november: Een SOA of HIV, mij overkomt dat niet!? Of misschien toch? reserveer

over Spreekuur

Jessa Ziekenhuis en Bibliotheek Hasselt Limburg organiseren een interactieve formule om gezondheidsinformatie dichtbij en vooral op maat van burgers te brengen. Experten uit het Jessa Ziekenhuis en andere zorgprofessionals beantwoorden samen de vragen van de aanwezigen, telkens rond een actueel thema.

Volg BHL nu ook op Instagram https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Volg-BHL-nu-ook-op-Instagram.html maandag 9 maart 2020 15:35:50

Beelden zeggen soms meer dan woorden... je vindt ons nu ook op INSTAGRAM!

Ga naar bibliotheekhasseltlimburg en je komt bij ons terecht. We zien mekaar daar (ook)!

Boekenzoeker in een nieuw jasje https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boekenzoeker-in-een-nieuw-jasje.html dinsdag 10 maart 2020 10:56:24

Boekenzoeker helpt iedereen tussen 0 en 18 jaar bij het kiezen van een boek. Aan de hand van criteria die jij kiest geeft Boekenzoeker je boekentips, aangepast aan jouw leeftijd en wensen. Honderden boeken wachten om door jou ontdekt te worden!

Lees en beluister fragmenten, snuister tussen leestips, sla je favorieten op en ga ermee naar de bibliotheek of boekhandel. Je kunt een score geven aan een boek, commentaar posten of een boek delen met anderen. Laat je inspireren door de verschillende thematische boekenlijstjes of de actuele onderwerpen.

Extra uitdaging nodig? Vink je graag lijstjes af? Doe dan mee met Boekenbingo of Boekenbingo XL!


Boekenzoeker is een initiatief van Iedereen Leest. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door Literatuur Vlaanderen en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.

Veilig Online - Child Focus https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Veilig-Online-Child-Focus.html donderdag 7 mei 2020 11:24:03

Nu scholen dicht zijn en mensen thuis blijven als gevolg van de maatregelen tegen het Covid-19 virus, maken we meer dan ooit gebruik van het internet en online diensten. Daarom is dit een uitstekend moment om onszelf te herinneren aan een aantal belangrijke aandachtspunten om ons online bestaan veilig te houden.

Kinderen online gelukkig en veilig houden

Het Child Focus-team werkt nu ook van thuis, het noodnummer 116 000 blijft dus 24/24u en 7 dagen op 7 gratis beschikbaar. Óók voor al jouw vragen over veilig internetten.

Online zijn is meer dan ooit belangrijk voor iedereen in de samenleving, jong én oud, lerenden én werkenden, kwetsbaren en nieuwsgierigen. Houd het dus veilig! Lees de tips die Child Focus geeft over veilig internetten.

Ook in de bib vind je heel wat materiaal om jezelf te verdiepen in online veiligheid - reserveer via Grab and Go!

Wat is Child Focus?

De Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen werkt onder de naam ‘Child Focus’. Het is een stichting van openbaar nut. Hun gratis noodnummer is 116 000.

Huuradvies Hasselt start online spreekuur https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Huuradvies-Hasselt-start-online-spreekuur.html vrijdag 8 mei 2020 12:03:27

Vanaf maandag 11 mei mag de vastgoedsector weer panden tonen aan geïnteresseerde kopers en huurders. Op de huurmarkt circuleren nu, in coronatijden, ook meer vragen dan antwoorden.

Huuradvies Hasselt organiseert voor zulke vragen normaal gezien spreekuren in onze bibliotheek. Die kunnen nu niet doorgaan.
Zij gooien het vanaf maandag 11 mei over de digitale boeg en organiseren online spreekuren via videoconferentie.

Heropening op maandag 25 mei! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Heropening-op-maandag-25-mei!.html donderdag 14 mei 2020 16:10:09

Groot nieuws!

Vanaf maandag 25 mei gaan onze beide bibliotheken weer open, weliswaar op voorzichtige wijze met een basisdienstverlening en met aangepaste openingsuren en -dagen. Individueel en onder strikte voorwaarden kunnen bezoekers zelf materialen komen lenen.

Bibliotheek Hasselt Limburg zal dus nog niet toegankelijk zijn als ontmoetingsplaats. Onder meer krantenlezers, studenten en computergebruikers kunnen er voorlopig nog niet terecht.

Wat wel?

 • zowel bib Dusart als bib Kuringen gaan beperkt open
 • aangepaste openingsdagen en -uren
  • Dusart ma-vr 12 - 18 uur | za 10 - 16 uur
  • Kuringen di-woe 13 - 19 uur | zo 9.30 - 12.30 uur
 • individueel en gecontroleerd bezoek: maximaal 50 personen gelijktijdig in Dusart, 15 in Kuringen
 • tijdsduurbeperking: max. 30 minuten toegang tot de bibliotheek
 • aangepaste leentermijn: 40 uitleningen voor 6 weken en 1 keer verlengen met 3 weken (max. 20 materialen per materiaalsoort)
 • alleen zelf lenen – tip: maak vooraf een lijstje!
 • houd voldoende afstand met anderen - 1,5 meter, zoals gekend
 • handhygiëne verplicht
 • studieplekken enkel na reservatie

Wat met Grab and Go afhaaldienst?

 • grab & go aanvragen kan nog tot en met donderdag 21 mei, afhalen tot tot en met vrijdag 22 mei
 • materialen uitgeleend vóór 25 mei zijn automatisch verlengd tot 1 juli 2020

Wat niet?

 • geen ontmoeting (geen zetels, geen stoelen)
 • leescafé en krantenblok niet beschikbaar (geen kranten/tijdschriften)
 • internetpc’s niet beschikbaar
 • toiletten niet toegankelijk
 • geen tentoonstellingen
 • geen activiteiten/evenementen

Jullie zijn van harte welkom, we hebben jullie gemist!

De bib is er voor jou - wat kan wel en wat niet? Coronamaatregels in de bibliotheek. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/heropening_Dusart_defilm.html vrijdag 22 mei 2020 15:45:18

Update 10 juli

Vanaf zaterdag 11 juli is het dragen van een mondmasker verplicht in alle bibliotheken. We vragen vriendelijk aan al onze bezoekers om de veiligheidsregels te respecteren.

Veiligheidsregels

 • verplicht dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 12 jaar)
 • handen ontsmetten bij het binnenkomen
 • verplicht nemen van een mandje (zo tellen wij het aantal bezoekers)
 • beperk je bezoek en kom alleen
 • enkel basisfuncties (lenen, inleveren)

Alvast hartelijk dank voor je medewerking!

 • Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of op het nummer 0800-14 689.
 • Bij Tele-Onthaal kun je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be.
 • Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Opgelet! Bij het niet naleven van deze regels zijn we genoodzaakt je de toegang tot de bibliotheek te weigeren. Je kunt al onze maatregels hieronder nalezen.


Update 2 juli

We zijn ondertussen al meer dan een maand open met een basisdienstverlening. We zouden jullie natuurlijk liever in een volwaardige werking ontvangen, maar we volgen de richtlijnen en respecteren op die manier de gezondheid van zowel onze klanten als ons personeel. We lijsten nog eens op wat wel en wat niet kan in onze bibliotheken.

Wat wel?

 • zowel bib Dusart als bib Kuringen zijn open met aangepaste openingsuren -en dagen
 • individueel en gecontroleerd bezoek: maximaal 50 personen gelijktijdig in Dusart, 15 in Kuringen
 • tijdsduurbeperking: max. 30 minuten toegang tot de bibliotheek
 • aangepaste leentermijn: 40 uitleningen voor 6 weken en 1 keer verlengen met 3 weken (max. 20 materialen per materiaalsoort)
 • alleen zelf lenen – tip: maak vooraf een lijstje!
 • houd voldoende afstand met anderen - 1,5 meter, zoals overal
 • handhygiëne verplicht
 • studieplekken enkel na reservatie
 • inleveren enkel tijdens de openingsuren

Wat niet?

 • geen ontmoeting (geen zetels, geen stoelen)
 • leescafé en krantenblok niet beschikbaar (geen kranten/tijdschriften)
 • internetpc’s niet beschikbaar
 • toiletten niet toegankelijk
 • geen tentoonstellingen
 • geen activiteiten/evenementen in de bib
 • inleveren via de inleverbussen lukt voorlopig niet - niet in Dusart en niet in Kuringen

Update 26 mei

Gisteren zijn onze deuren weer open gegaan en dat is zowel ons als onze bezoekers goed bevallen! Hartelijk dank aan iedereen die respect toonde voor de maatregels en het zo veilig hield voor iedereen!

Vandaag gaat ook bib Kuringen weer open, en dat na meer dan twee maanden gesloten te zijn geweest. Het personeel staat te popelen om jullie ook daar op gepaste wijze te ontvangen. Hoe een bezoek aan bib Kuringen werkt zien jullie in dit filmpje.

Lees hier alles over de heropstart nog eens na.


Na twee maanden Grab and Go mogen we jullie weer verwelkomen in bib Dusart! Einde van fase 0, op naar fase 1 van onze heropening op maandag 25 mei.

Hoe werkt het? Bekijk het in dit filmpje!

Volgende week tonen we je natuurlijk ook hoe een bezoek aan bib Kuringen zal verlopen, opening op dinsdag 26 mei.

Lees alles over onze heropstart!

dier stad - ik zoek van aas gier tot zee draak https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/dier-stad-ik-zoek-van-aas-gier-tot-zee-draak.html vrijdag 5 juni 2020 11:44:39

Vanaf woensdag 1 juli kun je op zoek naar de 26 nieuwe dierenbewoners van dier stad! Je komt hen tegen op ware grootte, dus dat kan gaan van mini tot maxi!

Hieronder vind je het plannetje, om je al op weg te helpen. Als je op het plannetje klikt kun je een grotere versie downloaden, da's handiger om te printen of om in te zoomen met de smartphone.
Je kunt de route ook in Google Maps openen.

Tip! Doe zeker mee aan de wedstrijd nadat je alle dieren gevonden hebt. Je maakt dan kans op een fijne prijs aan het einde van de zomer!


Tijdens de zomervakantie zien de straten van Hasselt er nóg betoverender uit dan anders! Misschien gevaarlijk hier en daar... of schattig zelfs?

26 beestig mooie illustraties van de hand van het Hasseltse creatieve duo Coco & June (Karen Leten en Barbara Soenen) vormen een wonderlijke tentoonstelling in open lucht, en zijn tegelijkertijd een superleuke zoektocht met allerlei dierenweetjes en -verrassingen!
Neem zowel je verrekijker als je vergrootglas mee en ga al wandelend door urban jungle en stedelijke woestijn op zoek naar allerlei bijzondere dieren. Spits je oren, want er is een hele beestenboel verstopt, groot en klein, in onze dier stad!

Als kers op de taart geven Coco & June al een eerste inkijk in hun nieuwe boek dat in augustus zal verschijnen.

dier stad is een samenwerking van Bibliotheek Hasselt Limburg met Coco & June in het kader van Zin in Zomer 2020.

Proficiat - Winnaars V.I.P. in de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Proficiat-Winnaars-V-I-P-in-de-bib!.html maandag 8 juni 2020 16:10:30

Vandaag mochten we klas 6B van Katholieke Basisschool De Tuimelaar gaan verwennen - zij zijn namelijk de grote winnaars van de V.I.P. in de bib-trofee schooljaar 2019-20!

In normale omstandigheden - dus zonder coronamaatregels - hadden we de hele klas een dag in de watten willen leggen in onze bib. We keken er al naar uit... maar hebben iets anders moeten verzinnen. Ze hebben een echt V.I.P.-pakket gekregen om in de klas van te profiteren: een film, een boek en natuurlijk lekkers voor erbij.

V.I.P. in de bib

Tijdens de lagere school maken de leerlingen stap voor stap kennis met de bibliotheek. Eens ze op het zesde jaar zitten komt daar ook alles buiten de jeugdafdeling bij!

De zesdejaars gaan in teams vragen oplossen en opdrachten uitvoeren. Elke vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van het schooljaar reiken we de V.I.P.-trofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld.

Kom jij volgend jaar ook met je klas V.I.P. in de bibben? Inschrijven kan vanaf vandaag!

Blokbar | BHL Dusart https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Blokbar-BHL-Dusart.html dinsdag 9 juni 2020 15:19:27

Update 28.06.20

De reservaties voor de maanden juli en augustus zijn nu ook vrijgegeven - ons studieplatform blijft dus beschikbaar voor blokkende studenten. Let op: je plek reserveren is verplicht!


Vanaf morgen kun je opnieuw studeren in je favoriete bibliotheek.

Heb je je vaste rustige studieplekje in BHL Dusart gemist? Wil je gewoon even verhuizen naar een ander kot of heb je nood aan medestudenten om je te motiveren?

Goed nieuws!  Vanaf 10 juni kun je een plekje reserveren in BHL Dusart. We stellen dagelijks 100 studieplekken ter beschikking.

• HOE •

 • Reserveer je studieplek digitaal & op voorhand via deze link.
 • Aanmelden bij aankomst
 • Je kiest je plek in de aangewezen zone en blijft ook enkel aan jouw tafel
 • Je studieplek wordt voor en na je bezoek door de bib gedesinfecteerd
 • Breng steeds je eigen afsluitbare waterfles mee, er is een waterfontein beschikbaar
 • Maaltijden zijn in de bib nooit toegestaan

• WANNEER •

Tijdens de openingsuren.

dier stad - ik zoek van aas gier tot zee draak https://bibliotheek.hasselt.be/dierstad donderdag 11 juni 2020 12:05:17

Vanaf woensdag 1 juli kun je op zoek naar de 26 nieuwe dierenbewoners van dier stad! Je komt hen tegen op ware grootte, dus dat kan gaan van mini tot maxi!

Hieronder vind je het plannetje, om je al op weg te helpen. Als je op het plannetje klikt kun je een grotere versie downloaden, da's handiger om te printen of om in te zoomen met de smartphone.
Je kunt de route ook in Google Maps openen.

Tip! Doe zeker mee aan de wedstrijd nadat je alle dieren gevonden hebt. Je maakt dan kans op een fijne prijs aan het einde van de zomer!


Tijdens de zomervakantie zien de straten van Hasselt er nóg betoverender uit dan anders! Misschien gevaarlijk hier en daar... of schattig zelfs?

26 beestig mooie illustraties van de hand van het Hasseltse creatieve duo Coco & June (Karen Leten en Barbara Soenen) vormen een wonderlijke tentoonstelling in open lucht, en zijn tegelijkertijd een superleuke zoektocht met allerlei dierenweetjes en -verrassingen!
Neem zowel je verrekijker als je vergrootglas mee en ga al wandelend door urban jungle en stedelijke woestijn op zoek naar allerlei bijzondere dieren. Spits je oren, want er is een hele beestenboel verstopt, groot en klein, in onze dier stad!

Als kers op de taart geven Coco & June al een eerste inkijk in hun nieuwe boek dat in augustus zal verschijnen.

dier stad is een samenwerking van Bibliotheek Hasselt Limburg met Coco & June in het kader van Zin in Zomer 2020.

De winnaars van de KJV zijn bekend! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-winnaars-van-de-KJV-zijn-bekend!.html donderdag 11 juni 2020 14:47:11

De stemmen zijn geteld. De winnaars zijn bekend. Het woord is aan de juryleden! Trrrrromgeroffellllll.... Dit zijn de winnaars van de Kinder- en Jeugdjury leesjaar 2019-20!

Bekijk hier de top 3, misschien zit jouw favoriet ertussen? Sowieso zijn het fijne leestips voor de zomervakantie.

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen oftewel KJV is...

...een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. In de bib komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.

In de bib organiseren we de leesgroepen vanaf het derde leerjaar en tot en met het tweede middelbaar. Doe je ook mee? We starten weer in oktober en hebben jou er graag bij!

Zomerwijs met provincie Limburg https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Zomerwijs-met-provincie-Limburg.html vrijdag 12 juni 2020 14:00:36

Elke zomervakantie loopt een groot aantal kinderen en jongeren uit het leerplichtonderwijs het risico om een leerachterstand op te lopen. Door de COVID-19-crisis is er sinds half maart niet meer op een normale manier les gegeven. Voor kwetsbare kinderen wordt het heel moeilijk om die achterstand nog in te halen zonder extra begeleiding.

De provincie Limburg voorziet gratis ondersteuning en begeleiding bij de organisatie van een zomerschool. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar kinderen met een leerachterstand en leerlingen uit kwetsbare doelgroepen. De provincie Limburg bouwt momenteel aan een platform dat de match zal maken tussen de Zomerscholen en de vrijwillige begeleiders waarop ze rekenen.

Het aanbod

 • Opleiding, ondersteuning en intervisie voor de begeleiders bij de opstart en gedurende de zomerschool om zeker te zijn van een kwaliteitsvol, evidence based en gedifferentieerd leeraanbod voor de doelgroep 4-18 jaar.
 • Hulp bij het zoeken van gekwalificeerde begeleiders (vrijwilligers) voor de zomerscholen.
 • Screening van het aanbod op basis van o.m. de leerdoelen, de (ped)agogische achtergrond of de opleiding van de begeleiders, hoeveel tijd van de activiteiten naar leren gaat, enz.

Hier vind je alle info en kun je je inschrijven voor webinars.

Bib op kamp - bestel je kampkoffer https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Bib-op-kamp-bestel-je-kampkoffer.html vrijdag 12 juni 2020 14:15:54

Jeugdverenigingen hebben lang op een beslissing moeten wachten, maar ze mogen op kamp! Onze bib ondersteunt maar wàt graag de Limburgse jeugdverenigingen met de jaarlijkse actie "bib op kamp".

Ook dit jaar kunnen Limburgse jeugdverenigingen een kampkoffer aanvragen om als kampbibliotheek te gebruiken. Deze koffer biedt gratis leesvoer voor alle leeftijden en is gevuld met bekende stripreeksen. Met deze actie geeft de bib veel gelezen strips die door de jaren heen in de collectie werden vervangen, een tweede leven.

Reserveren

 • De kampkoffer is gratis en eenvoudig aan te vragen.
 • Op basis van de leeftijd van de kinderen die mee op kamp gaan stellen we het kampkoffer op maat van jouw jeugdvereniging samen.
 • De kampkoffer kan tot een dag voor het vertrek afgehaald worden in Bibliotheek Hasselt Limburg DUSART of KURINGEN. Selecteer zeker jouw geprefereerde ophaalplek en -datum in het formulier.
 • Bibliotheek Hasselt Limburg behandelt alle aanvragen in volgorde van ontvangst en dit zolang de voorraad strekt.
IN FOCUS digitaal - Congo 60 jaar onafhankelijk https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-digitaal-Congo-60-jaar-onafhankelijk.html maandag 15 juni 2020 16:36:21

Op 30 juni 2020 is Congo 60 jaar onafhankelijk. De onafhankelijkheid maakte een einde aan 75 jaar Belgische inmenging en overheersing in Congo. Eerst 23 jaar als persoonlijke eigendom van koning Leopold II, en dan 52 jaar als Belgische kolonie.

De erfenis van de kolonisatie

'De koloniale geschiedenis wordt in België nauwelijks bestudeerd', 'Leopold II, koning met een genocide op zijn geweten', 'Vandaag missen de Congolezen de Belgen', ... Terwijl de koloniale kwestie opnieuw in het brandpunt van de belangstelling staat, worden steeds dezelfde argumenten en polemieken opgevoerd in de publieke debatten. Ondanks de lange periode sinds de onafhankelijkheid is België niet in het reine met het koloniaal verleden. Officiële vertegenwoordigers en gezagsdragers worstelen nog altijd om de juiste toon te vinden als het over Congo gaat. Hier en daar is er erkenning voor de wandaden die gebeurd zijn onder de kolonisatie. Vaak is er stilte, soms zelfs een zekere nostalgie.

In tegenstelling tot andere historische periodes, zoals de Tweede Wereldoorlog, is het koloniaal verleden niet sterk aanwezig in ons collectief bewustzijn. Langzamerhand begint daar verandering in te komen onder andere door een nieuwe generatie van opiniemakers en artiesten vaak met migratieachtergrond. Boeken en acties, maar ook de televisiereeks 'Kinderen van de Kolonie' of de heropening van het AfricaMuseum in Tervuren dragen daar op hun manier toe bij.

Politiek debat

In België, net als elders in Europa, doet de verdrongen geschiedenis van de kolonie het publieke debat opnieuw daveren. Zo wordt er vandaag politiek slag geleverd over thema's zoals het aanbieden van excuses, een eventuele teruggave van goederen of het lot van onze koloniale monumenten.

Begrip en een brede blik begint bij het informeren van jezelf. Nu dus IN FOCUS, een selectie van materialen in het kader van de 60-jarige onafhankelijkheid van Congo.

IN FOCUS digitaal - Wereldvluchtelingendag https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-digitaal-Wereldvluchtelingendag.html dinsdag 16 juni 2020 11:29:54

Op Wereldvluchtelingendag -nu zaterdag 20 juni- heeft de wereld extra aandacht voor het lot van vluchtelingen. We staan dan stil bij de miljoenen mensen overal ter wereld die op de vlucht zijn voor oorlog of geweld. Ook in Hasselt zijn er vluchtelingen op zoek naar een warme plek en een nieuwe thuis.

Hoe informeert de bib jou over de vluchtelingenthematiek?

Aanbod van Dienst Gelijke Kansen

Gratis webinar i.s.m. Vormingplus - zaterdag 20 juni om 19u30

 • De stedelijke Dienst Gelijke Kansen bekijkt het lot van vluchtelingen in tijden van corona in een gratis webinar op 20 juni. De laatste maanden is er schijnbaar nog maar 1 item in onze nieuwsberichten: het coronavirus. De vluchtelingenproblematiek lijkt helemaal van de aardbol verdwenen te zijn. Niets is minder waar. Op de vooravond van Wereldvluchtelingendag kijken we met VRT-journalist Majd Khalifeh naar de toestand in de vluchtelingenkampen. Wat met Corona als je met duizenden opeen gepakt zit? En wat gebeurt er op dit moment aan de Turks-Griekse grens?
 • Maar we focussen ook op de situatie in België. Vluchtelingengroepen worden op sociale media beschuldigd van broeihaarden van corona te zijn. Wie zit daarachter? Hoe gevaarlijk is dit?
 • In deze lezing vertelt Majd er meer over. Na de lezing kun je vragen stellen.
 • Schrijf je gratis in.

Interview met een Hasselts vluchtelingengezin

Stel dat het coronavirus alleen België in zijn greep had, zou je ons land dan misschien even verlaten? In deze rare tijd lijkt er alleszins meer begrip te ontstaan voor vluchtelingen, die hun land verlaten op zoek naar een veiligere plek. De Nieuwe Hasselaar sprak met het Syrische gezin Mohamad, ruim vijf jaar in onze stad en een inspiratiebron voor lotgenoten.

Hé jij, leesbeest! Puzzel je nieuwe spaarkaart vol! https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=74348 woensdag 17 juni 2020 15:24:40

update 30 juni

Vanaf woensdag 1 juli ligt de wereld aan jullie voeten - vakantie! 

Neem gretig onze spaarkaart in gebruik - sparen kan door in de bib boeken te komen lenen én door deel te nemen aan onze activiteiten. We zien jullie graag komen!


sparen kan vanaf 1 juli

Het was het wachten echt wel waard… de nieuwe bibspaarkaart is er! Alle leesbeesten tussen 2,5 en 12 jaar kunnen vanaf de zomervakantie weer enthousiast beginnen lezen én sparen.

Elke keer wanneer je boeken komt lenen in de bibliotheek verdien je een puzzelstukje voor jouw spaarkaart. In totaal heb je 15 stickers nodig voor een volle spaarkaart. Is je puzzel volledig? Ruil hem dan in voor een leuk én duurzaam gadget van de bibliotheek! Hint? Dorstletters en letterbekjes!

Pssst, wist je dat je ook extra stickers kunt verdienen door deel te nemen aan activiteiten van de bib?

Donderdag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=74360 vrijdag 26 juni 2020 13:56:41

Tijdens de grote vakantie is het elke week 'donderdag voorleesdag' - niet in de bib maar op een fijne plek buiten, midden in de stad! Een enthousiaste ploeg leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai.

Donderdag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=74361 vrijdag 26 juni 2020 13:56:52

Tijdens de grote vakantie is het elke week 'donderdag voorleesdag' - niet in de bib maar op een fijne plek buiten, midden in de stad! Een enthousiaste ploeg leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai.

Donderdag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=74362 vrijdag 26 juni 2020 13:56:58

Tijdens de grote vakantie is het elke week 'donderdag voorleesdag' - niet in de bib maar op een fijne plek buiten, midden in de stad! Een enthousiaste ploeg leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai.

Donderdag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=74363 vrijdag 26 juni 2020 13:57:09

Tijdens de grote vakantie is het elke week 'donderdag voorleesdag' - niet in de bib maar op een fijne plek buiten, midden in de stad! Een enthousiaste ploeg leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai.

Donderdag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=74364 vrijdag 26 juni 2020 13:57:17

Tijdens de grote vakantie is het elke week 'donderdag voorleesdag' - niet in de bib maar op een fijne plek buiten, midden in de stad! Een enthousiaste ploeg leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai.

Donderdag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=74365 vrijdag 26 juni 2020 13:57:22

Tijdens de grote vakantie is het elke week 'donderdag voorleesdag' - niet in de bib maar op een fijne plek buiten, midden in de stad! Een enthousiaste ploeg leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai.

Donderdag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=74366 vrijdag 26 juni 2020 13:57:28

Tijdens de grote vakantie is het elke week 'donderdag voorleesdag' - niet in de bib maar op een fijne plek buiten, midden in de stad! Een enthousiaste ploeg leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai.

Donderdag... voorleesdag! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Donderdag-voorleesdag!.html vrijdag 26 juni 2020 14:07:33

Boekjes kun je niet vroeg genoeg ontdekken... Dat geldt ook voor kleuters, maar dan heb je natuurlijk ook iemand nodig die verhaaltjes voorleest!

Tijdens de grote vakantie is het elke week 'donderdag voorleesdag' - niet in de bib maar op een fijne plek buiten, midden in de stad! Een enthousiaste ploeg vrijwilligers leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai. Donderdag voorleesdag is er voor kinderen van 4 tot 7 jaar. En geloof het maar, de luisteroortjes gaan ervan gloeien.

TIP Neem je Spaarkaart voor leesbeesten mee en verdien een extra sticker! Als je nog geen kaart hebt kun je bij de activiteit eentje vragen.


Net zoals Stad Hasselt de zomer niet zomaar voorbij laat gaan, zorgt ook Bibliotheek Hasselt Limburg voor een fijn en afwisselend zomerprogramma waar iedereen plezier aan kan beleven.

Beleef de zomer met de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Beleef-de-zomer-met-de-bib!.html maandag 29 juni 2020 14:02:15

Ook tijdens de zomermaanden haalt onze bib alles uit de kast. Na een bewogen voorjaar zorgt een gratis zomerprogramma ervoor dat verveling geen optie is tijdens de zomervakantie.

Plots is de zomervakantie daar! Wat gaan we doen, wat kúnnen we doen, die vragen lagen op ieders lippen. Net zoals Stad Hasselt de zomer niet zomaar voorbij laat gaan, zorgt ook Bibliotheek Hasselt Limburg voor een fijn en afwisselend zomerprogramma waar iedereen plezier aan kan beleven.

dier stad: ik zoek van aas gier tot zee draak

een zoektocht én expo voor iedereen vanaf 6 jaar, i.s.m Coco & June en in het kader van Zin in Zomer 2020

de nieuwe leesbeestenspaarkaart is er

iedereen tussen 2,5 en 12 jaar verdient een sticker bij het lenen van een boek - maar óók als je deelneemt aan een activiteit!

donderdag voorleesdag

elke donderdag om 16 uur een half uur voorleesplezier in de tuin van Het Stadsmus, voor kinderen tot 7 jaar

bib op kamp

jeugdbewegingen kunnen naar jaarlijkse gewoonte weer een bibliotheek vol strips meenemen op kamp

We zijn gesloten op zaterdag 11 juli https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/We-zijn-gesloten-op-zaterdag-11-juli.html maandag 29 juni 2020 15:31:32

Op zaterdag 11 juli blijven de deuren van de bibliotheek gesloten. Het is dan de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap.

We verwelkomen je op zondag weer in bib Kuringen, op maandag weer in bib Dusart!

bekijk onze openingsuren

Zomeruitleen XL en ... Dusart open vanaf 10 uur! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Zomeruitleen-XL-en-Dusart-open-vanaf-10-uur!.html dinsdag 30 juni 2020 11:14:11

XL leentermijn = XL genot

Ook deze zomer kunnen onze leden extra lang genieten van dat superdikke boek, van vier seizoenen van hun favoriete serie of van het hele oeuvre van pakweg David Bowie. Voor alle geleende materialen is de leentermijn 6 in plaats van de gangbare 3 weken. Toch nog verlengen? Dat kan ook één keer voor 3 weken, steeds via de standaard kanalen.

Openingsuren en sluitingsdagen

Tijdens de zomervakantie zijn de openingsuren lichtjes aangepast. We zijn wel weer om 10 uur open vanaf 1 juli - dat is op weekdagen geleden van 13 maart!

Beide bibliotheken zijn ook gesloten op feestdagen 11 en 21 juli en 15 augustus.

Donderdagavond = Museumavond! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Donderdagavond-Museumavond!.html maandag 6 juli 2020 13:50:10

Wat een leuke actie van onze collega's van de stedelijke musea! De hele zomervakantie lang kun je op donderdagavond bij hen terecht voor een verkwikkend cultureel bubbelbad.

Wat? Waar?

Gedurende de zomermaanden zijn Modemuseum Hasselt, Jenevermuseum, Het Stadsmus en Villa Verbeelding op donderdagavond open tot 22u. Hou je van een rustig bezoek of heb je liever wat actie? Kom je met de kinderen of met je partner? Mag het serieus zijn of liever wat luchtiger? De musea voorzien voor elk wat wils.

Lees er alles over en reserveer je ticket!

Reorganisatie Bibliotheek Hasselt Limburg https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Reorganisatie-Bibliotheek-Hasselt-Limburg.html maandag 6 juli 2020 16:42:07

Afgelopen voorjaar werd aangekondigd dat er dit jaar heel wat zou veranderen in de werking van Bibliotheek Hasselt Limburg. Naast het vele schakelen tijdens de coronacrisis werd er de laatste maanden ook hard gewerkt aan de volledige organisatie van onze bibliotheek.

Zowel bib Dusart als bib Kuringen zitten volop in een herstructurering en dat werkt op verschillende vlakken. Naast verhuisoperaties en infrastructuurwerken wordt ook de volledige werking onder de loep genomen. Dit houdt in dat alle werkprocessen kritisch bekeken en geheroriënteerd worden indien nodig. Hetzelfde geldt voor verschillende collectieonderdelen. Dit heeft tot direct gevolg dat bepaalde collectieonderdelen tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

We verontschuldigen ons voor eventuele ongemakken die hieruit volgen. Onze enthousiaste medewerkers staan, zoals steeds, voor jullie klaar.

Theatervoorstelling Krak de Krokowil https://bibliotheek.hasselt.be/krakdekrokowil donderdag 9 juli 2020 09:13:32

Krak kruipt ongemerkt in de koffer van Bart. Hij wil zo graag laten zien wat hij allemaal wil! Maar Krak zit gevangen in een beeldscherm en wil daar graag uit. Zal hij uit de koffer kruipen en laten zien wie hij echt is...? 

Een eigen origineel verhaal over verlangen, ​willen, durven en soms ook niet kunnen!