Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2022 Smartsite Online Expo's https://bibliotheek.hasselt.be/ONLINE-Expo-BOEM-PAUKESLAG-Bezette-Stad-X5 zaterdag 13 maart 2021 16:26:45

Online expo 2021 - BOEM PAUKESLAG: Bezette stad x5 

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de iconische, avant-gardistische bundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen verscheen. En dat vierde onze bibliotheek samen met Het Letterenhuis met een reizende multimediale installatie.

bezoek de online expo


Online expo 2020 - Het Congolese dagboek van Louis Stappers

Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. 

bekijk hier de online expo

E-readers in de klas https://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=75258 woensdag 16 juni 2021 11:03:41

Wil je je leerlingen eens verrassen door ze te laten lezen op een e-reader? Met onze compacte en lichte e-readers kunnen je leerlingen lezen waar en wanneer ze maar willen. 

Als leerkracht secundair onderwijs kan je voor een leesproject voor iedere leerling van je klas een e-reader lenen. Wij plaatsen tot drie titels op de e-readers en laden ze volledig op.

Vraag hier je set e-readers aan!

Coronamaatregels in de bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/coronamaatregelsBHL.html maandag 21 juni 2021 14:47:10

Sinds maandag 7 maart 2022 wijst de coronabarometer code geel aan. 

  • Geen mondmaskerplicht meer: de mondmaskers mogen op de meeste plaatsen af en blijven enkel verplicht op het openbaar vervoer en in de zorginstellingen. 
  • Er wordt ook geen COVID Safe Ticket meer gevraagd voor evenementen in de bibliotheek.

Het blijft nog altijd aangeraden om mondmaskers te dragen, zeker in binnenruimtes en op drukke plaatsen. Het blijft aangeraden voor kwetsbare personen om een FFP2-masker te dragen.

Lees alles over de coronamaatregels in stad Hasselt.

Nu zaterdag in de bib: Koen Peeters! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nu-zaterdag-in-de-bib-koen-Peeters!.html dinsdag 25 januari 2022 15:41:36

De zaterdaglezingen in de bibliotheek worden nu zaterdag 23 april afgesloten door auteur Koen Peeters. Hij zal het o.a. hebben over zijn meest recente roman De minzamen.

In Grim worden in mei en juni op vrijdagmiddag nog twee jonge, Limburgse toppers aan jullie voorgesteld: Moya De Feyter en Jens Meijen.

bekijk het programma en reserveer je gratis plek!

Spreekuur federale ombudsman https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Spreekuur-federale-ombudsman.html vrijdag 25 februari 2022 14:30:41
Vandaag in het VRT nieuws: 'Federale Ombudsman ziet aantal klachten met 20 procent stijgen in 2 jaar tijd'
 
Wist je dat de federale Ombudsman een maandelijks spreekuur houdt in onze bibliotheek? Je moet er wel even een afspraak voor maken.
 
De federale Ombudsman is een onafhankelijke publieke instelling die kosteloos klachten van burgers onderzoekt. Ze doet dienst als brug tussen burger en overheid en staat klaar om jou te helpen met overheidsgerelateerde klachten.

Praktisch

Elke eerste maandag van de maand tussen 14 en 16 uur kun je met je vraag/klacht/melding in de bibliotheek terecht.

Opgelet! Dit kan enkel enkel na afspraak via 

Meer weten over wat de ombudsman doet en waarvoor je hierbij terecht kunt.

In Etalage - De nieuwe collectie is er https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Etalage-De-nieuwe-collectie-is-er.html dinsdag 22 maart 2022 13:08:17

Een paar keer per jaar selecteren onze medewerkers kwaliteitsvolle maar ook populaire romans, informatieve boeken, cd's en dvd's om een actuele In etalage-stand mee te vullen. Deze moet je lezen, horen of zien!

Waar?

Vanaf woensdag 23 maart kan je in de inkomhal de nieuwe collectie van onze In Etalage stand ontdekken. De In Etalage stand voor Jeugd en Muziek & film Volwassenen kan je terugvinden op de 1e verdieping. Ook in Kuringen kan je deze nieuwe In Etalage vinden.

Raadpleeg de huidige In etalage online in de catalogus.

In etalage Literatuur, muziek & film Volwassenen

In etalage Informatie Volwassenen

In etalage Jongeren

In etalage Jeugd

Erfgoeddag maakt school - Online expo https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Erfgoeddag-maakt-school-Online-expo.html vrijdag 22 april 2022 13:20:35

Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag op 24 april in het rijke schoolleven en -verleden. Al twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. Het doel van al die inspanningen? De rijkdom, verscheidenheid van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is onder de aandacht brengen.

Ook Dienst Erfgoed van onze bibliotheek heeft heel wat moois te tonen en pakt uit met een link naar het Hasseltse onderwijs.

Online expo bouwtekeningen Limburgse scholen

Bibliotheek Hasselt Limburg bewaart meer dan duizend bouwtekeningen van de Limburgse architectendynastie Lambert, Herman en Léon Jaminé. Zij ontwierpen tientallen openbare gebouwen zoals scholen en onderwijzerswoningen. Bibliotheek Hasselt Limburg toont je hier in een digitale expo een greep uit de tekeningen voor scholen.

Ontdek nog meer materialen uit de Erfgoed collectie met de rubriek Dienst Erfgoed Pakt uit.

Geen consultaties Huuradvies Hasselt in juni https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Geen-consultaties-Huuradvies-Hasselt-in-juni.html maandag 25 april 2022 15:12:54

Update - in juni zijn er geen huuradvies-consultaties wegens examenperiode

Huuradvies Hasselt is er voor huurders en verhuurders.

Waar moet ik op letten bij het opstellen van een huurcontract? Wat kan ik doen als mijn huurders mijn pand verwaarlozen? Mijn huisbaas is niet voor rede vatbaar, hoe kan ik tot hem doordringen?

Vanaf vrijdag 6 mei 2022 kun je twee keer per maand met dit soort vragen terecht bij het team van Huuradvies Hasselt, in vestiging Dusart.

Huuradvies Hasselt is een groep rechtenstudenten en studenten rechtspraktijk die jou op vrijwillige basis wegwijs maken in het huurrecht. Iedereen die huuradvies nodig heeft is welkom, zowel huurder als verhuurder, toekomstig of niet.

Huuradvies Hasselt maakt 1e en 3e vrijdag van de maand tijd voor jou in het spreekurenlokaal in vestiging Dusart, telkens van 16 tot 18 uur.

Vragen en relevante documenten kunnen op voorhand naar info@huuradvieshasselt.be gestuurd worden, om zo jouw consultatie goed voor te bereiden.

PRAKTISCH


Data voor 2022: 

06.05.2022 / 20.05.2022 / 03.06.2022 / 17.06.2022 / 01.07.2022 / 15.07.2022 / 05.08.2022 / 19.08.2022 / 02.09.2022 / 16.09.2022 / 07.10.2022 / 21.10.2022 / 04.11.2022 / 18.11.2022 / 02.12.2022 / 16.12.2022 

Dag van de Persvrijheid https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Dag-van-de-persvrijheid.html maandag 2 mei 2022 10:55:18

Dinsdag 3 mei is het Internationale Dag van de Persvrijheid. Er wordt dan wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van een vrije, onafhankelijke pers en de veiligheid van journalisten. Lees meer: themastand - e-boekenplatform - GoPress

Vrije pers in de bib - themastand

In de bibliotheek kan je altijd terecht voor informatie die vrij is van politieke voorkeur of censuur. Zo blijf je kritisch, ook in tijden van oorlogspropaganda en filterbubbels op sociale media. In het Leescafé vind je een selectie uit onze collectie, van filmcensuur tot romans, politiek en cartoons!

Vrije pers in de bib - boekenplankje op het e-boekenplatform (cloudLibrary)

In het e-boekenplatform cloudLibrary staat een boekenplankje klaar rond dit thema. Je kunt als bibliotheeklid gratis aanmelden.

Vrije pers in de bib - GoPress

Vrije pers verbindt, houdt je blik open en garandeert democratie. Want tussen de regels lees je het echte nieuws. Soms genuanceerd, soms kritisch, maar altijd actueel, in de kranten van jouw bib. Elke dag, ook online in de digitale kranten van Gopress.

Lees kranten online

Gopress Kiosk - lees de recentste kranten ín de bib, op je eigen toestel

In de Gopress Kiosk doorblader je de Belgische digitale kranten en tijdschriften van de laatste week.
Lees ze gratis op alle bibcomputers én op je eigen toestel via het wifinetwerk SH_bezoekers in de bibliotheek.

Ga naar Gopress Kiosk (werkt enkel in de bib)


Gopress Archief - lees ook buiten de bib verschillende kranten en tijdschriften, op thema

Lees (iets) oudere krantenartikels met GOPRESS Archief. Doorzoek op thema de Belgische kranten en tijdschriften. Het zoekresultaat toont alle artikels over dat onderwerp. Artikels van vandaag en gisteren vind je hier niet terug, wel van twee dagen geleden en ouder. Na het aanmelden met je 'Mijn Bibliotheek-account' lees en download je overal én op elk toestel artikels. Je kan artikels in hun originele lay-out en met afbeeldingen downloaden. 

Ga naar Gopress Krantenarchief.

Lees hier de handleiding Gopress.

Tentoonstelling 'Jacques & Lise - Uit de hand' https://bibliotheek.hasselt.be/uitdehand dinsdag 3 mei 2022 12:00:13

Opnieuw pakt Bibliotheek Hasselt Limburg uit met een unieke tentoonstelling van dit keer niet één illustrator maar gelijk twee. ‘Uit de hand’ laat het werk zien van het illustratorenkoppel Jacques & Lise. In deze tentoonstelling worden bezoekers ondergedompeld in de kleurrijke wereld van maar liefst drie van hun bijzondere prentenboeken: Henry, Pia en Viktor.

Creatief duo

Jacques & Lise, ofwel Jacques Maes en Lise Braekers, zijn zowel een koppel als een onafscheidelijk creatief duo. Sinds enkele jaren werken ze nauw samen, maken ze prentenboeken en engageren ze zich in een brede waaier van grafische en illustratieve projecten. Ze houden ervan te verrassen met originele, doordachte concepten, een unieke stijl en veel oog voor detail.

Ontdek Jacques & Lise.

Voor Jacques & Lise aan een illustratie beginnen, denken ze het concept eerst volledig uit. Ze vullen elkaar aan: Jacques schetst, Lise werkt de tekeningen uit op een lichtbak en Jacques kleurt in volgens het gezamenlijk gekozen kleurenpalet.  In hun prentenboeken beperken ze zich meestal tot drie of vier kleuren om zo één sterke sfeer te scheppen. Het zijn telkens speelse verhalen vol verrassende prenten en composities die ook na de laatste pagina nog niet uitverteld zijn.

Prijzen

Jacques & Lise werden wereldwijd al meermaals geprezen voor hun werk. In 2016 wonnen ze een ‘Global Award’ voor de cover van hun boek ‘Oskar’. Eind 2018 werd hun boek ‘Viktor’ op de Global Illustration Awards in Frankfurt bekroond met de ‘Excellence Award’ in de kinderboekillustratie.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is vanaf 10 juni 2022 tot en met 8 januari 2023 gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek en biedt een unieke inkijk in de werkwijze en de prachtige wereld die Jacques & Lise creëren in hun prentenboeken.

De winnaars van de Leesjury zijn bekend! https://bibliotheek.hasselt.be/winnaarsleesjury dinsdag 10 mei 2022 08:50:33

De stemmen zijn geteld, de winnaars van de Leesjury zijn bekend! Ook onze juryleden stemden op hun favoriete boek. Proficiat aan alle auteurs, illustratoren en vertalers! 

Een overzicht van de winnaars vind je hier.

Wil je ook lid worden van de grootste kinderjury van Vlaanderen en mee beslissen welk boek de prijs van 'beste kinderboek' verdient? De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren waarin je een aantal boeken leest en er met je leeftijdsgenoten over kan praten. Daarna kies je je favoriet. Ben je tussen 6 en 16 jaar oud en hou je van verhalen? 
We starten opnieuw met 5 leesgroepen, vanaf september kun je je hiervoor inschrijven.

Week van de Groeilamp vanaf 16 mei https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Week-van-de-Groeilamp-vanaf-16-mei.html dinsdag 10 mei 2022 14:10:32

De Week van de Groeilamp: praten over opvoeden en opgroeien!

Elk jaar van 16 tot 23 mei laat de Week van de Groeilamp zijn licht schijnen op 'opvoeden en opgroeien'.

Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. 

De vroegere Week van de Opvoeding is nu de Week van de Groeilamp. Omdat het over meer gaat dan opvoeden alleen. We steken die week samen de groeilamp aan. Om alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights te zetten.

En om de plaatsen waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet, in de kijker te zetten. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. lees meer over Week van de Groeilamp

IN FOCUS themastand over opvoeden/opgroeien

Op de gelijkvloerse verdieping aan de halfronde tafel vinden jullie een selectie van materialen uit onze collectie in het kader van opvoeden, opgroeien en alles wat daar mee te maken kan hebben.

Dag van de Biodiversiteit op 22 mei https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Dag-van-de-Biodiversiteit-op-22-mei.html dinsdag 10 mei 2022 14:35:43

In 1993 introduceerden de Verenigde Naties de Internationale Dag van de Biodiversiteit, die elk jaar plaatsvindt op 22 mei. Deze wereldwijde campagne moet burgers bewustmaken van de grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten op aarde.

In Focus biodiversiteit

Ook jij kan jouw steentje bijdragen aan een groener Hasselt. We selecteerden heel wat materialen uit onze collectie om je op weg te helpen! Nu In Focus aan de halfronde tafel op de gelijkvloerse verdieping.

Stad Hasselt helpt jou ook op weg naar meer biodiversiteit, kijk zeker eens wat onze stadsdiensten én onze stadsbioloog Frederik Thoelen voor jou kunnen betekenen.

Federale Ombudsman https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Federale-Ombudsman.html donderdag 12 mei 2022 14:13:03

De Federale Ombudsman doet dienst als brug tussen burger en overheid en staat klaar om u te helpen met overheidsgerelateerde klachten.

PRAKTISCH

Gesloten op donderdag 26 mei https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gesloten-op-donderdag-26-mei.html dinsdag 17 mei 2022 08:56:20

Op donderdag 26 mei is de bibliotheek gesloten. Het is dan Onze Lieve Heer Hemelvaart, een feestdag.

Vrijdag staan we weer voor je klaar. Breng ons zeker een bezoek tijdens je verlengd weekend!

IDAHOT ook in en aan de bibliotheek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IDAHOT-ook-in-en-aan-de-bibliotheek.html dinsdag 17 mei 2022 16:40:32

Op 17 mei 1990 schrapte de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten.

Sindsdien heeft de holebi-en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT).

Op deze dag wil stad Hasselt en de bibliotheek haar steun aan de LGBTQI+ gemeenschap uiten en de rechten van LGBTQI+ personen mee onder de aandacht brengen. In de inkomhal van de  bibliotheek staat een themastand met boeken en films rond LGBTQIA+ en morgen kom je Regenbooghuis Limburg tegen onder onze luifel!

De winnaar van De Boekenpanda 2021 is... https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-winnaar-van-De-Boekenpanda-2021-is.html dinsdag 17 mei 2022 18:05:17

“Jij mag alles zijn” van Griet Op de Beeck!

“Jij mag alles zijn” van Griet Op de Beeck mag de PXL-Boekenpanda in ontvangst nemen. De auteur wist de PXL studentenjury te overtuigen met een herkenbaar thema, verteld vanuit een uniek standpunt.

Deze tweede PXL-Boekenpanda – een initiatief van Hogeschool PXL en Bibliotheek Hasselt Limburg – werd verkozen als beste recente Nederlandstalige roman uit een lijst van 10 boeken, door de jury bestaande uit 28 studenten.

Prijsuitreiking

Vanavond vond het slotevent plaats, gecombineerd met een optreden van singer-songwriter Jonas Winterland. Griet Op de Beeck kon helaas niet persoonlijk aanwezig zijn, maar de organisatie kon haar dinsdag in Gent de prijs persoonlijk overhandigen.

De beelden daarvan werden op het event getoond, waarna ook de jury gepast in de bloemetjes werd gezet door de stad Hasselt.

Schatten van Vlieg in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/schattenvanvlieg vrijdag 20 mei 2022 09:19:35

Ruik jij wat ik ruik? Vlieg heeft ook deze zomer een schat verstopt in onze bibliotheek. Ben jij een echte speurneus?
Snuffel tussen de boeken, volg het spoor van Vlieg, los de opdrachten op en open de schatkist! De zoektocht laat je ook kennis maken met de kleurrijke wereld van Pia, Viktor en Henry in de tentoonstelling ‘Jacques & Lise – Uit de hand’.

Deze zoektocht is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar, duurt ongeveer 20 minuten en is uiteraard te combineren met een bezoek aan de bib. Reserveren is niet nodig. Kom gewoon even langs tijdens de openingsuren en ga op schattenjacht!
Vind je de schatkist, dan win je een leuk gadget en je krijgt ook een geheime code. Met die code maken jullie kans op een gezellig familieweekend samen.

Heb je daarna nog meer zin in speurplezier? Ga dan ook op zoek naar de schat in Modemuseum Hasselt, Het Stadsmus, Abdijsite Herkenrode, Villa Verbeelding en Domein Kiewit.

De bib fietst naar je toe - Hasselt Fietst https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/bibfietstnaarjetoe.html maandag 23 mei 2022 14:53:05

Onze bib heeft best wat tweewielers in gebruik om de collectie naar buiten te brengen. Gewone (elektrische) fietsen met fietstas om kleine hoeveelheden naar klanten van onze dienst ‘Bib aan huis’ te brengen, maar ook een bullit cargofiets met een grote ijzeren bak voorop die grotere hoeveelheden materialen kan vervoeren.

En als kers op de taart, een feest van leesplezier: onze minibibfiets! Het is een opvallend en kleurrijk gevaarte dat, eens ter plekke, openvouwt tot een klein bibliotheekje met 7 hangmatten eraan. Heel plezant!

Kom de bullit en de minibibfiets zeker eens bekijken en uittesten tijdens Hasselt Fietst! Je vindt ons zondag en maandag op de fietsmarkt op het Verbindingsplein.

Hasselt Fietst

Hasselt is dé uitvalsbasis om Fietsparadijs Limburg te verkennen en dat zet Stad Hasselt tijdens het Pinksterweekend, op zondag 5 en maandag 6 juni extra in de verf.

Op zondag 5 juni kan je naar ‘Hasselt Fietst’. Verwacht je aan een heuse fietsbelevenis met een outdoor fietsmarkt en drie smaakvolle fietsroutes voor jong en oud, recreatieve of getrainde fietsers.

Op maandag is Hasselt de startplaats voor de belangrijkste profwielerwedstrijd in onze provincie: 'de Ronde van Limburg'.

lees alles over Hasselt Fietst

Tentoonstelling 'Jacques & Lise - Uit de hand' https://bibliotheek.hasselt.be/tentoonstellinguitdehand maandag 23 mei 2022 19:54:02

Opnieuw pakt Bibliotheek Hasselt Limburg uit met een unieke tentoonstelling van dit keer niet één illustrator maar gelijk twee. ‘Uit de hand’ laat het werk zien van het illustratorenkoppel Jacques & Lise. In deze tentoonstelling worden bezoekers ondergedompeld in de kleurrijke wereld van maar liefst drie van hun bijzondere prentenboeken: Henry, Pia en Viktor.

Jacques & Lise, ofwel Jacques Maes en Lise Braekers, zijn zowel een koppel als een onafscheidelijk creatief duo. Sinds enkele jaren werken ze nauw samen, maken ze prentenboeken en engageren ze zich in een brede waaier van grafische en illustratieve projecten. Ze houden ervan te verrassen met originele, doordachte concepten, een unieke stijl en veel oog voor detail.

De tentoonstelling is vanaf 10 juni 2022 tot en met 8 januari 2023 gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Lees hier meer over Jacques & Lise.

Bestemming: bib! - zomerleesactie https://bibliotheek.hasselt.be/bestemmingbib maandag 23 mei 2022 20:03:15

De bib wordt deze zomer je favoriete vakantiebestemming!
Ben je tussen 3 en 18 jaar en heb je zin in een leestrip? Haal dan in de bib een reispas en doe mee met Bestemming: bib!

Op de reispas vind je vier bestemmingen, waar je telkens een boek van leest. Voor elk gelezen boek krijg je een stempel in je paspoort. Wie vier boeken heeft gelezen en zijn volle reispas inlevert, maakt kans op mooie prijzen! Bestemming: bib! loopt van 1 juli tot 3 september. Alle reispassen moeten voor 4 september ingeleverd zijn. Wij sturen alle ingeleverde reispassen op naar Iedereen Leest en zo maak je kans om mooie prijzen te winnen. Eind september worden de winnaars van de Bestemming: bib!-actie bekendgemaakt op de website van Iedereen Leest.

Heb je meer inspiratie nodig?  Kom dan naar de voorleesmomentjes met boekentips over een van de vier thema’s:
Vestiging Kuringen 6 juli en 3 augustus om 15u
Vestiging Dusart 20 juli en 17 augustus om 15u.

(Illustratie Gudrun Makelberge)

Kinderworkshop 'Uit de hand' https://bibliotheek.hasselt.be/workshopuitdehand maandag 23 mei 2022 20:18:20

In de tentoonstelling ‘Uit de hand’ ontdek je de kleurrijke wereld van drie bijzondere prentenboeken: Henry, Pia en Viktor, van de illustratoren Jacques & Lise.
Op zaterdag 11 juni kun je Jacques & Lise ontmoeten! Wil je meer weten over hun boeken en hiermee creatief aan de slag gaan? Kom dan naar de bib tussen 14u en 16u. 

De tentoonstelling ‘Uit de hand’ is vanaf 10 juni 2022 tot en met 8 januari 2023 gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Gedrukt verleden. Over boeken gedrukt vóór 1840 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/gedruktverleden.html dinsdag 24 mei 2022 13:17:21

Tentoonstelling in Bibliotheek Hasselt Limburg van 12 mei tot 17 september 2022

Bibliotheek Hasselt Limburg is de thuis van een waardevolle collectie Oude Drukken. De ongeveer 8000 banden hebben één ding gemeen: ze zijn gedrukt vóór 1840. Verder bestaan deze boeken in alle maten, alle staten en zijn ze van allerlei oorsprong. Deze prachtige verzameling wordt in de bibliotheek op gepaste wijze bewaard, met o.a. gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid.

We stellen onze oude drukken aan het brede publiek voor in de tentoonstelling GEDRUKT VERLEDEN. OVER BOEKEN GEDRUKT VÓÓR 1840. Wat zijn ze, hoe zien ze er uit, wat kenmerkt ze,… De expo legt uit wat oude drukken zijn en toont de historische achtergrond van de actuele collectie Oude Drukken. Ze illustreert op een heel praktische manier de geschiedenis van het boek, door voorbeelden te tonen op gebied van vormgeving, opbouw, lettertypes en druktechnieken.

bekijk hier de digitale tentoonstellingsbrochure

Gedrukt verleden - Maak kennis met boeken gedrukt voor 1840 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gedrukt-verleden-Maak-kennis-met-boeken-gedrukt-voor-1840.html dinsdag 24 mei 2022 15:08:48

Wist je dat... onze bibliotheek de thuis is van een waardevolle collectie Oude Drukken?

De ongeveer 8000 banden hebben één ding gemeen: ze zijn gedrukt vóór 1840. Verder bestaan deze boeken in alle maten, alle staten en zijn ze van allerlei oorsprong. Deze prachtige verzameling wordt in de bibliotheek op gepaste wijze bewaard, met o.a. gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid.

tentoonstelling Gedrukt verleden

We stellen onze oude drukken aan het brede publiek voor in de tentoonstelling GEDRUKT VERLEDEN. OVER BOEKEN GEDRUKT VÓÓR 1840.

Wat zijn ze, hoe zien ze er uit, wat kenmerkt ze,… De tentoonstelling legt uit wat oude drukken zijn en toont de historische achtergrond van de actuele collectie Oude Drukken. Ze illustreert op een heel praktische manier de geschiedenis van het boek, door voorbeelden te tonen op gebied van vormgeving, opbouw, lettertypes en druktechnieken.

Kom de tentoonstelling gratis bekijken tijden de openingsuren van de bibliotheek.

Bekijk hier alvast de digitale tentoonstellingsbrochure!