Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2019 Smartsite VIP in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/vipindebib vrijdag 11 mei 2018 11:35:00

Het zesde leerjaar, eindpunt van het basisonderwijs en dus ook het eindpunt van ons traject door de jeugdbib. Als kleuter kon je leren welke materialen er in de bib staan. In het tweede leerjaar kreeg je tips om een boek te zoeken dat bij je past. Na het vierde leerjaar heeft de catalogus geen geheimen meer voor je. En nu gaat het nog een versnelling hoger.

Je leert vestiging Dusart beter kennen, waar je in teams vragen oplost en opdrachten uitvoert. Elke vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van het schooljaar reiken we namelijk de viptrofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld. Hen staat een leuke verrassing te wachten…

Zondag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/Zondag-voorleesdag maandag 14 mei 2018 09:38:14

Je kan boeken en de bibliotheek niet vroeg genoeg ontdekken! Dat geldt ook voor kleuters. Maar dan heb je natuurlijk ook iemand nodig die verhaaltjes voorleest. En dat is nu net wat we doen in onze bib vestiging Kuringen. Op zondag is het hoogdag voor kleuters want dan lezen we verhaaltjes voor in onze leeshoek. Leuk toch? Een enthousiaste ploeg vrijwilligers leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai. Af en toe wordt het voorleeshalfuurtje uitgebreid met een knutselactiviteit. Zondag voorleesdag is er voor kinderen van 4 tot 7 jaar. En geloof het maar, de luisteroortjes gaan ervan gloeien.

Kom je kijken in mijn atelier? Benjamin Leroy https://bibliotheek.hasselt.be/benjaminleroy maandag 15 april 2019 12:04:49

Illustrator Benjamin Leroy, bekend van o.a. ‘De Zuurtjes’, ‘Afspraakje in het bos’ en ‘Suzie Ruzie’, brengt een stukje atelier mee. Van achter zijn live tekentafel tekent en vertelt hij over zijn nieuwste werk. Hoe ontstaan personages als Suzie Ruzie, de prehistorische mensen uit ‘De jacht op de sabel-tandtijger’, de ijsvogel uit ‘Afspraakje in het bos’?

Benjamin laat zien hoe hij personages verzint, schetst en schrapt, hoe hij een wereld boetseert op papier. Bij het tekenen laat Leroy het toeval een grote rol spelen. Een vlek of verkleurd papier? Alles kan het begin zijn van een tekening. Hij werkt ook graag met veel verschillende materialen: balpen, kleurpotlood, gekleurd papier, acryl, schildersplakband, penselen… De kinderen kijken mee over zijn schouder.

Kinderboekenmix met Kim Crabeels https://bibliotheek.hasselt.be/kinderboekenmix maandag 15 april 2019 13:02:00

Als enig kind verzon Kim Crabeels een wereld van sprekende dieren om zich heen. Toen was dat een beetje vreemd. Vandaag is het haar job. En dat vindt ze heerlijk! Kim schrijft voor kinderen van 5 tot 15 jaar. Haar verhalen zijn grappig en ontroerend tegelijk. Ze worden gelezen tot in China en Korea. Kim komt niet alleen, maar brengt een koffer mee vol blobvissen, flamingo’s, kleine struisjes, een prikkende egel, een dode poes die alsnog schrijven kan en zelfs een eenzame walvis!

Kim maakt de kinderen warm voor mooie boeken. Een wervelende, interactieve mix van weetjes en verhalen voor kinderen van het eerste leerjaar.

Bezige bijtjes in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/bezigebijtjes maandag 15 april 2019 13:50:59

Boeken, cd’s, dvd’s, …
Wat heeft de bib allemaal voor mij als kleuter?
Waar vind ik het?
En mag ik het zomaar meenemen?
Met een verhaal en de Beebots maken kleuters kennis met het reglement van de bib en de materialen.
Ze laten de bijtjes op het speelbord zoemen en gaan zelf op zoek naar de boeken.

 

Hoe kies ik een boek? https://bibliotheek.hasselt.be/hoekiesikeenboek maandag 15 april 2019 14:56:45

Boeken, boeken, zoveel rekken, in alle hoeken.
Waar moet ik nu toch gaan zoeken?
Hoe weet ik welk boek past bij mij?
Welk verhaal maakt me blij?


Tijdens de workshop krijgen de kinderen tips en trucjes om hun weg te vinden in het grote aanbod van de bibliotheek. Hierna zal het zoeken naar hun favoriete boek een heel stuk makkelijker zijn.

Bibster https://bibliotheek.hasselt.be/bibster maandag 15 april 2019 15:18:17

We spelen het spel Bibster. In teams van twee en gewapend met een iPad gaan de leerlingen op ontdekkingsreis in de jeugdafdeling. We focussen tijdens deze interactieve rondleiding op het verschil tussen fictie en non-fictie en hoe deze boeken gemakkelijk te herkennen zijn. We leren de leerlingen ook wat een catalogus is, wat je ermee kunt doen en hoe ze te gebruiken is. De catalogus is immers het beste instrument om eender waar en wanneer de juiste informatie (beschikbaarheid en locatie) over een boek te kunnen terugvinden. Wat gaat dat snel! Met heel wat tips en tricks gaan de leerlingen na een korte introductie zelf aan de slag. Spelend leren, heerlijk!

Nieuw bibreglement! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuw-bibreglement!.html vrijdag 3 mei 2019 15:45:07

Vanaf 1 mei 2019 gaat ons nieuwe gebruikersreglement van kracht. Daarnaast is ook een retributiereglement opgemaakt.

Heb je vragen? Onze medewerkers helpen je graag verder!

lees hier ons nieuwe gebruikersreglement

lees hier ons retributiereglement

Tussen 2 lijnen - Els Snick https://bibliotheek.hasselt.be/ElsSnick dinsdag 21 mei 2019 15:56:15

'Roth lezen is als door een frisgewassen raam de dag inkijken.’
Waarom blijft de Oostenrijks-Hongaarse schrijver Joseph Roth ons zo boeien? Doet dit tijdsgewricht dan echt denken aan de jaren dertig, waarin Roth door Europa zwierf, op de vlucht voor de nazi’s? Of is het zijn hang naar elementair fatsoen dat weer aanslaat? Of is het zijn bijzondere soort zin voor humor? Tom Lanoye is ook al fan: “Zijn humor is tragisch, zoals het hoort voor echte humor.”

Club Roth
De Vlaamse vertaalster Els Snick promoveerde op Roths leven en werk. Snick is behalve docent Duits aan de universiteit Gent ook voorzitter van het Joseph Roth Genootschap, de Vlaams- Nederlandse zusterafdeling van het Internationale Joseph Roth Gesellschaft in Wenen.

Tussen 2 lijnen - Delphine Lecompte https://bibliotheek.hasselt.be/DelphineLecompte dinsdag 21 mei 2019 15:58:18

Het burleske en het anarchistische

De poëzie van Delphine Lecompte deint op dezelfde golven als de orakels van Delphi. Wat zij denkt is niet wat je meent en wat je meent is niet wat zij denkt. Haar poëzie is ongrijpbaar, een raadsel, een doolhof, maar altijd fascinerend.

Tussen 2 lijnen - Eléonor & Gerry de Mol https://bibliotheek.hasselt.be/Eleonor_Gerry woensdag 22 mei 2019 08:20:28

Slauerhoff gezongen

Een middag met Jan Jacob Slauerhoff. Verwacht je aan de schoonheid van verre kusten en de melancholie over dames aan het venster, over eilanden en dansende samba-Brazilianen. 

Tussen 2 lijnen - Paul Scheffer https://bibliotheek.hasselt.be/PaulScheffer woensdag 22 mei 2019 08:27:27

De vorm van vrijheid

Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, het vertrek van de Britten uit Europa en de muur die Trump wil bouwen, heeft Scheffer zijn ideeën verder uitgewerkt in De vorm van vrijheid. Een open samenleving vraagt om grenzen. Maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken?

Tussen 2 lijnen - Julien Libeer https://bibliotheek.hasselt.be/JulienLibeer woensdag 22 mei 2019 08:30:12

leest De pianostemmer van Daniel Mason

Daniel Mason (1976) toont zich in menig interview verbaasd over het succes dat hij heeft  met zijn debuutroman De pianostemmer. Hij wilde eigenlijk niet meer dan een verslag schrijven zodat hij zijn ervaringen niet zou vergeten die hij als biologiestudent opdeed bij een onderzoek naar malaria op de grens tussen Thailand en Birma. De pianostemmer is een meeslepend verhaal geworden over een 19de-eeuwse Londense pianostemmer die de binnenlanden van Birma intrekt om een bijzondere piano van een majoor-arts te stemmen.
 

Belangrijk element in De pianostemmer is de Erard-piano. Die wordt namelijk een symbool van het kolonialisme en ook van de uiteindelijke mislukking. De piano is in de jungle van Birma totaal niet op zijn plaats. De weersomstandigheden hebben een desastreus effect op het instrument en ondanks de verwoede reddingspogingen van Drake is de piano geen lang leven beschoren in dit klimaat.
 

Julien Libeer staat op deze editie van Piano day(s) centraal. Wie is er anders dan hij, als toppianist, beter geplaatst om zijn fascinatie voor dit boek voor te stellen?

Tussen 2 lijnen - Blind date https://bibliotheek.hasselt.be/Blinddate woensdag 22 mei 2019 08:32:44

De laatste auteur in de reeks lezingen houden we voorlopig geheim, omdat we de vinger aan de pols willen houden. Meer info later!

Buiten de lijnen - Bart van Loo https://bibliotheek.hasselt.be/BartVanLoo woensdag 22 mei 2019 09:40:11

Dit seizoen kleuren we even buiten 2 lijnen en nodigen Bart Van Loo uit in het Smaaksalon. 

Om te beseffen waar we vandaan komen, moet je de fascinerende middeleeuwen doorkruisen. Bart Van Loo neemt ons op sleeptouw langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde Jan van Eyck. 

Meer dan drie jaar lang werkte Van Loo aan zijn nieuwe vuistdikke boek. Hij is gretiger dan ooit om ons duidelijk maken waar wij vandaan komen.

Mooie namen voor tweede - gratis - seizoen Tussen 2 lijnen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Mooie-namen-voor-tweede-gratis-seizoen-Tussen-2-lijnen.html dinsdag 18 juni 2019 14:01:20

Tweede seizoen!

Hoewel ook dit tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen soms buiten de lijntjes kleurt, blijft het concept hetzelfde: 2 huizen, 2 locaties, fictie en non-fictie en (vooral) bevlogen sprekers. Op zaterdag in Bibliotheek Hasselt Limburg (vestiging Dusart), op vrijdagmiddag in boekhandel Grim (met broodjes).

Wie komt?

27.09.19 T2L#1 Gerrit Valckenaers "De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië - Grim

12.10.19 T2L#2 Niña Weijers "Kamers, antikamers" - Bibliotheek Hasselt Limburg

16.11.19 T2L#3 Annelies Beck "Toekomstkoorts" - Bibliotheek Hasselt Limburg

29.11.19 T2L#4 Leen Huet "Over Breugel" - Grim

13.12.19 T2L#5 Els Snick "Over Roth" - Grim

24.01.20 T2L#6 Delphine Lecompte "Het burleske en het anarchistische" - Grim

08.02.20 T2L#7 Éléonor & Gerry De Mol "Slauerhoff gezongen" - Bibliotheek Hasselt Limburg

14.03.20 T2L#8 Paul Scheffer "De vorm van vrijheid" - Bibliotheek Hasselt Limburg

27.03.20 T2L#9 Piano Day(s) "Julien Liebeer leest De Pianostemmer van Daniel Mason" - Grim

25.04.20 T2L#10 nog te bepalen - Bibliotheek Hasselt Limburg

15.05.20 Buiten de lijnen met Bart Van Loo "De Bourgondiërs" - Smaaksalon - 10 euro

Praktisch

Alle lezingen zijn gratis - met uitzondering van Buiten de lijnen met Bart Van Loo! Je dient wel tijdig je ticket te reserveren via ccha.be.

Nieuw wifi-netwerk in BHL Dusart https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Nieuw-wifi-netwerk-in-BHL-Dusart.html vrijdag 26 juli 2019 15:09:44

Update

De omschakeling naar het nieuwe netwerk is vlot verlopen. Vanaf nu kun je als bibbezoeker gratis online via het netwerk SH_Bezoekers. Kies het juiste netwerk, vul de captcha-code in en je bent online. Zo makkelijk is het!

Opgelet! De oude vouchers zijn niet meer geldig, iedereen moet nu via het nieuwe netwerk inloggen.


Nu maandag 29 juli wordt ons huidige vouchersysteem vervangen door het stedelijke wifisysteem. Geen voucher meer nodig, eenvoudig inloggen met je e-mailadres en je bent gratis aan het surfen!

De dag van de wissel zelf - maandag 29 juli - is er geen draadloos netwerk beschikbaar. Enkel onze vaste internetpc's kunnen dan gebruikt worden om online te gaan.

Hoe werkt het vanaf 30 juli?

Kies netwerk SH_Bezoekers en log in.

De vouchers zijn vanaf dan niet meer geldig, iedereen die online wil gaan moet dus effectief inloggen via SH_Bezoekers. Makkelijk!

Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995 - 2017 https://bibliotheek.hasselt.be/limbomania woensdag 28 augustus 2019 11:47:10

De boeiende geschiedenis van het eerste provinciale rockconcours ter wereld.

Limbomania is dood, lang leve Limbomania! In 2017 won Fornet de allerlaatste editie van het provinciale rockconcours dat sinds 1995 een springplank was voor bands om alvast even ‘wereldberoemd in Limburg’ te zijn.

Tijd dus voor een terugblik op de wedstrijd waarin bekende artiesten als Tim Vanhamel, Buscemi, Faisal en Marco Z een eerste keer de neus aan het venster staken.

De expo

‘Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995-2017’ vertelt leuke verhalen uit ruim twee decennia Limburgse popmuziek aan de hand van cassettes, affiches, handgeschreven inschrijvingsformulieren, foto’s, flyers, bandbio’s, …

De verhalen worden gebracht door popkenner Jan Delvaux. Herinner jij je nog wie Stone Morris was of op welke manier de band Bierpens het Limburggevoel vertolkte? Wil je weten wat Dirk Swartenbroeckx alias Buscemi uitspookte met slijpschijven, of wat striptekenaar Kim Duchateau in een muziekwedstrijd bracht? Kom dan naar Wereldberoemd in Limburg!

Kick off met Jan Delvaux en Marco Z

De expo start op 9 november in BHL Dusart met een introductie door Jan Delvaux en op 10 november in BHL Kuringen met een solo-concert van Marco Z.

Boeken van onze gasten verzameld op één stand! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boeken-van-onze-gasten-verzameld-op-een-stand!.html maandag 23 september 2019 18:22:28

Op 27 september trapt Gerrit Valckenaers het tweede seizoen van Tussen 2 Lijnen af (bij Boekhandel Grim, volzet) en wij maken ons klaar voor de komst van Niña Weijers op 12 oktober (BHL Dusart).

We zetten alle boeken - ook de oudere werken - van de gasten in deze reeks voor jullie op een rij op onze speciale themastand in de inkomhal. Handig, toch?

David Dewulf over mindfulness... op de werkvloer https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/David-Dewulf-over-mindfulness-op-de-werkvloer.html dinsdag 24 september 2019 15:00:26

We spenderen een groot deel van ons leven op de werkvloer, een plek die veel uitdagingen met zich mee brengt. Een hoge werkdruk en stress liggen vaak aan de basis van een burn-out of andere stressgerelateerde klachten. Mindfulness biedt een oplossing om je veerkracht op het werk te versterken, zodat je je volle potentieel tot zijn recht kunt laten komen.

David Dewulf is opgeleid tot arts maar vooral gekend van zijn werk op het vlak van mindfulness. Hij richtte het Instituut voor Aandacht
en Mindfulness (I AM) op, dat niet alleen wetenschappelijk onderzoek doet maar ook opleidingen geeft en projecten zoals mindfulness voor jongeren ondersteunt. Dewulf werkt nauw samen met verschillende universiteiten om het effect van mindfulness verder te onderzoeken en schreef al twaalf boeken over mindfulness.

In Focus Rembrandt van Rijn +1669 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/In-Focus-Rembrandt-van-Rijn-1669.html dinsdag 24 september 2019 16:30:34

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 15 juli 1606 – Amsterdam, 4 oktober 1669), ook gekend als Rembrandt, was een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar. Hij geldt algemeen als een van de grootste schilders en etsers in de Europese kunst, en als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw.

Dit jaar is zijn 350ste sterfdatum. Tijd om de man en zijn zeer uitgebriede oeuvre te eren via onze In Focus-stand!

Zijn oeuvre

Rembrandt vervaardigde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen. Zijn werk behoort tot de barok. Zijn opmerkelijke beheersing van het spel met licht en donker, waarbij hij vaak scherpe contrasten (clair-obscur) gebruikte om zo de toeschouwer de voorstelling binnen te voeren, leidde tot levendige scènes vol dramatiek. Rembrandt beschouwde zichzelf vooral als een historie- en portretschilder.

De Nachtwacht

"De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren", beter bekend als "De Nachtwacht", is een schuttersstuk dat in 1642, na twee jaar schilderen, af was. Het schilderij is eigendom van de gemeente Amsterdam en behoort sinds 1808 tot de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. Het canvas toont de twee schutters uit de titel, vergezeld door andere militieleden, terwijl ze zich aan het opstellen zijn. "De Nachtwacht" is een van de beroemdste schilderijen ter wereld.

Gratis boekenkoffers in jouw klas https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gratis-boekenkoffers-in-jouw-klas.html dinsdag 24 september 2019 16:47:43

Profiteert jouw klas ook van een op maat gemaakte boekenkoffer? Vanaf dit schooljaar bieden we de boekenkoffers aan volgens een nieuw concept!

Als leerkracht heb je de mogelijkheid om uit een uitgebreide catalogus een selectie te maken van maximaal 50 materialen. Wij vullen dan jouw koffer, die je dan drie maanden lang in de klas kan inzetten.

Onze selectie varieert van moderne, populaire jeugdboeken tot boeken over maatschappelijke thema’s, echte klassiekers en allerhande meeslepende fictie. Ook voor leerlingen met leesproblemen zijn er boeken voorzien binnen onze selectie.

Meer weten? Hier vind je meer informatie en het reserveringsformulier.

Stefan Hertmans, proficiat! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Stefan-Hertmans,-proficiat!.html vrijdag 27 september 2019 11:25:08

“Het publiek heeft deze schrijver omarmd, in de buitenlandse pers gooit hij hoge ogen en ook in Nederland en Vlaanderen is de waardering voor zijn werk groot. De toekenning van de Constantijn Huygens-prijs onderstreept deze brede erkenning en bekroont een veelzijdig en groots oeuvre”, klinkt het in het juryrapport.

Stefan Hertmans, onder meer bekend van ‘Oorlog en terpentijn’ en meer recent 'De Bekeerlinge', heeft de prestigieuze Nederlandse Constantijn Huygens-prijs gewonnen. De prijs bekroont een Nederlandstalige schrijver voor zijn hele oeuvre. In de 72-jarige geschiedenis van de prijs is Hertmans nog maar de zevende Vlaming die de prijs ter waarde van 12.000 euro wint.

Hertmans' uitgebreide oeuvre van proza, poëzie, theater en essays is nadrukkelijk aanwezig in onze collectie.

We zetten zijn werk even extra in de aandacht op een speciale stand op de afdeling literatuur (eerste verdieping).

Expo - Bladwijzer op de wereld https://bibliotheek.hasselt.be/bladwijzeropdewereld maandag 30 september 2019 09:39:27

In onze erfgoedcollecties zitten heel wat prachtboeken verscholen. We halen ze met veel plezier uit hun geklimatiseerde cocon en tonen een keuze van belangrijke en fraaie werken. Deze boeken leggen elk op een ander vakgebied kennis vast en brengen deze kennis in beeld.

Deze vakgebieden zijn: planten, fruit, bomen, vogels, fossielen, landschappen, kastelen, neoklassieke gebouwen, archeologische voorwerpen en machines. Tevens laat deze tentoonstelling ook enkele bijzondere aanwinsten van de erfgoedcollecties van de laatste tien jaar zien.

Bibliotheek Hasselt Limburg is een openbare, een wetenschappelijke én een erfgoedbibliotheek. Als erfgoedbibliotheek beheert zij drie rijke collecties: de Collectie Limburgensia, de Cultuurhistorische Collectie en de Collectie Oude Drukken en Handschriften. Om de rijkdom van deze collecties aan het licht te brengen organiseert de bibliotheek jaarlijks een tentoonstelling.

 
Erfgoedexpo Bladwijzer op de wereld https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Erfgoedexpo-Bladwijzer-op-de-wereld.html dinsdag 1 oktober 2019 15:12:28

BLADWIJZER OP DE WERELD

Mooie boeken uit de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg.

Tentoonstelling van 29 september 2019 tot en met 26 april 2020.

In onze erfgoedcollecties zitten heel wat prachtboeken verscholen. We halen ze met veel plezier uit hun geklimatiseerde cocon en tonen een keuze van belangrijke en fraaie werken uit eigen huis. Deze werken leggen elk op een ander vakgebied kennis vast en brengen het in beeld.

Deze vakgebieden zijn: planten, fruit, bomen, vogels, fossielen, landschappen, kastelen, neoklassieke gebouwen, archeologische voorwerpen en machines. Tevens laat deze tentoonstelling ook enkele bijzondere aanwinsten van de erfgoedcollecties van de laatste tien jaar zien.

Erfgoed uit eigen collectie

Bibliotheek Hasselt Limburg is een openbare, een wetenschappelijke én een erfgoedbibliotheek. Als erfgoedbibliotheek beheert zij drie rijke collecties: de Collectie Limburgensia, de Cultuurhistorische Collectie en de Collectie Oude Drukken en Handschriften. Om de rijkdom van deze collecties aan het licht te brengen organiseert de bibliotheek jaarlijks een tentoonstelling.

meer weten over de erfgoedcollecties

De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden https://bibliotheek.hasselt.be/dictee maandag 7 oktober 2019 10:11:08

Schrijf je chocoladecakeje, chocoladecakje of chocolade-cakeje? Met of zonder streepje? Met of zonder e? 

Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en de krant De Standaard nodigen je uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Verwacht je aan een uniek taalspel dat je spellingkennis en creativiteit uitdaagt.

De tekst is geschreven door jong talent. Daarvoor schreef Creatief Schrijven vzw een wedstrijd uit. Juryleden Ludo Permentier en Katrijn Van Bouwel selecteerden drie teksten. Die werden voorgelegd aan de bibliotheeksector op de conferentie ‘Informatie aan Zee’. De bibs kozen daar overtuigd voor de tekst van Annika Cannaerts uit Borgerhout. Haar verhaal wordt op 6 december simultaan voorgelezen in meer dan 100 bibs.

Jan Hautekiet - Ons moeder zei altijd https://bibliotheek.hasselt.be/onsmoeder maandag 7 oktober 2019 13:59:21

Op basis van het boek ‘Ons moeder zei altijd’ dat Jan Hautekiet samen met Veronique De Trier schreef, vertelt hij over de mooiste wijsheden van onze ouders en grootouders. Iedereen herinnert zich wel de levenswijsheden die vader of moeder, opa of oma vaak uitentreuren meegaven aan hun kinderen en kleinkinderen. Ze komen voor in alle toonaarden en lengtes. Sommige overbezorgd of belerend, andere heel spits of grappig zoals: “Als mijn grootmoeder wieltjes had, was het een karretje” of “Alles waar een ‘te’ voor staat is slecht, behalve tevreden”. Het wordt een lezing vol nostalgie die al die wijsheid van vroeger tot nieuw leven brengt.

SCREEN IT installatie aan de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/SCREEN-IT-installatie-aan-de-bib.html dinsdag 8 oktober 2019 15:52:11

Schermen, schermen, schermen…. je kunt er vandaag niet meer naast kijken. We werken achter schermen, ontspannen voor schermen en checken tot 250 keer per dag een schermpje dat in je handpalm past.

SCREEN IT staat stil bij de impact van onze schermcultuur op hedendaagse kunst. Kom ontdekken hoe TV, video, Internet of VR kunstenaars beïnvloeden. Privacy, fake news, bitcoins of AI – nog nooit was een hedendaagse kunst zo ‘hedendaags’.

Neem je tijd voor twee centrale expo’s op de Corda Campus (Hasselt) en op C-mine (Genk) en laat je inspireren door de parallelle events in de twee steden. SCREEN IT loopt van 5 oktober 2019 tot en met 5 januari 2020.

Fake News - installatie aan de bib

Op 10 april 2018 moest Mark Zuckerberg getuigen voor het US Congress. Fake News toont de gehele hoorzitting op drie verschillende schermen. In Fake News worden gezichtsfilters gebruikt als een visuele kritiek op Zuckerberg en de leden van de commissie en hun visie op fake news - vals nieuws, de privacy van Facebookgebruikers en de mogelijk toekomstige reglementering van Facebook. Fake News toont een eerlijker beeld van de verschuivende machtsverhoudingen tussen techbedrijven en politiek.

De kunstenaar - Jeroen van Loon

De projecten van Jeroen van Loon (NL, °1980) bevinden zich op het snijvlak van technologie en hedendaagse cultuur. Zijn fascinatie draait om de (non-) impact van digitale technologie binnen onze samenleving. In zijn werk documenteert en visualiseert hij digitale cultuur, zowel online als offline. Jeroen van Loon behaalde in 2010 de master Design for Digital Cultures aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zijn afstudeerproject ‘Van Digitaal Naar Analoog’ werd door Bright Magazine als één van de meest innovatieve projecten van 2010 bestempeld. In 2012 gaf hij een korte TEDtalk in Amsterdam.

Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995 - 2017 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Wereldberoemd-in-Limburg-Limbomania-1995-2017.html dinsdag 8 oktober 2019 16:36:38

Update

Omcirkel 9 en 10 november in het rood in je agenda, want jij, óf je broer óf je nicht óf je ex-lief of je pa hebben zeker ooit eens deelgenomen aan Limbomania. De expo Wereldberoemd in Limburg toont leuk archiefmateriaal, muziekkenner Jan Delvaux brengt een fijne intro en Marco Z - recordhouder "deelnames aan Limbomania" - speelt een solo-concert. Daar wil je toch bij zijn! Reserveer je plekje tijdig!


De boeiende geschiedenis van het eerste provinciale rockconcours ter wereld.

Limbomania is dood, lang leve Limbomania! In 2017 won Fornet de allerlaatste editie van het provinciale rockconcours dat sinds 1995 een springplank was voor bands om alvast even ‘wereldberoemd in Limburg’ te zijn.

Tijd dus voor een terugblik op de wedstrijd waarin bekende artiesten als Tim Vanhamel, Buscemi, Faisal en Marco Z een eerste keer de neus aan het venster staken.

De expo

‘Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995-2017’ vertelt leuke verhalen uit ruim twee decennia Limburgse popmuziek aan de hand van cassettes, affiches, handgeschreven inschrijvingsformulieren, foto’s, flyers, bandbio’s, …

De expo start op 9 november in BHL Dusart met een introductie door Jan Delvaux en op 10 november in BHL Kuringen met een solo-concert door Marco Z. Schrijf je even in als je erbij wil zijn!

SCREEN IT - Stadstriënnale Hasselt-Genk https://bibliotheek.hasselt.be/screenit woensdag 9 oktober 2019 10:04:50

Schermen, schermen, schermen…. je kunt er vandaag niet meer naast kijken. We werken achter schermen, ontspannen voor schermen en checken tot 250 keer per dag een schermpje dat in je handpalm past.

SCREEN IT staat stil bij de impact van onze schermcultuur op hedendaagse kunst. Kom ontdekken hoe TV, video, Internet of VR kunstenaars beïnvloeden. Privacy, fake news, bitcoins of AI – nog nooit was een hedendaagse kunst zo ‘hedendaags’.

Neem je tijd voor twee centrale expo’s op de Corda Campus (Hasselt) en op C-mine (Genk) en laat je inspireren door de parallelle events in de twee steden. SCREEN IT loopt van 5 oktober 2019 tot en met 5 januari 2020.

Bij Bibliotheek Hasselt Limburg kan je het kunstwerk van Jeroen van Loon terug vinden.

Algemene rondleiding https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/73745-73744-Algemene-rondleiding.html woensdag 16 oktober 2019 14:01:22

Tijdens deze algemene gratis rondleiding belichten we eerst de opdracht en de doelstellingen van onze bibliotheek. Vervolgens worden de collecties en de dienstverlening uitgebreid besproken.

Na de rondgang door de volledige bibliotheek geven we een korte introductie over het gebruik van onze catalogus. Dit is immers hét instrument dat jou in staat stelt, ook van thuis uit , om de juiste materialen te vinden in onze uitgebreide collectie.
De betaalautomaat en het internetgebruik komen ook aan bod in deze rondleiding.

Rondleidingen in vestiging Dusart https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Rondleidingen-in-vestiging-Dusart.html vrijdag 18 oktober 2019 15:12:28

Ontdek tijdens onze gratis rondleidingen wat de bibliotheek allemaal voor jou kan doen!

In de algemene rondleiding leggen we de nadruk op onze uitgebreide collectie en nemen je mee op ontdekkingstocht doorheen het gebouw. Catalogus, 'Mijn Bibliotheek', betaalautomaat en internet komen allemaal aan bod.

In de rondleiding digitale bibliotheek maak je kennis met onze kwaliteitsvolle digitale bronnen zoals websites en databanken, die samen onze digitale bib vormen.

Reserveren is niet nodig, tenzij je in groep wenst te komen.

Wanneer? Bekijk hier de agenda!

VOLZET! De Sint komt naar de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/VOLZET!-De-Sint-komt-naar-de-bib!.html dinsdag 22 oktober 2019 11:12:19

Update - beide voorleessessies zijn helemaal volzet!

Er staan wel nog heel wat Sintboekjes voor jullie klaar in beide vestigingen.


Wanneer zes december nadert, stijgt de spanning... óók in de bibliotheek!

Wie heeft altijd op tijd zijn boeken ingeleverd, en wie oh wie is verantwoordelijk voor dat ezelsoor? Deugnieten pas maar op! Want Sinterklaas komt in hoogsteigen persoon kijken wie er braaf geweest is dit jaar.

Maar voor hij zijn grote boek bovenhaalt, belandt hij weer in een knotsgekke situatie. Kom luisteren, kijken en vooral genieten van een verhaal verteld door... Sinterklaas in eigen persoon!

Praktisch

 • Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.
 • Deelname is gratis, schrijf je snel in en kies je dag:
  • zaterdag 30 november om 11 uur in vestiging Dusart
  • zondag 1 december om 11 uur in vestiging Kuringen

Extra veel Sintboeken!

We zochten zowel in Kuringen als in Dusart naar extra veel Sintboeken... en we hebben ze gevonden! Na de herfstvakantie vind je de speciale rekken vol heerlijk Sinterklazig leesvoer in de beide jeugdbibliotheken.

Rondleiding expo - Bladwijzer op de wereld https://bibliotheek.hasselt.be/rondleidingbladwijzeropdewereld vrijdag 25 oktober 2019 08:26:52

Bladwijzer op de wereld’ stelt enkele van de mooiste werken uit de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg tentoon. Wie graag uitleg krijgt van de samensteller van de tentoonstelling is steeds welkom op een rondleiding. Waarover gaan de boeken en wie heeft ze gemaakt? Met welke technieken zijn ze gedrukt? Welke Limburgse onderwerpen komen aan bod? Hoe zijn ze in de erfgoedcollecties van de bibliotheek terechtgekomen? Allemaal vragen die aan bod komen in een rondleiding van een uur op een vrijdagnamiddag.

Rondleiding op deze data:

 • 20 december 2019
 • 24 januari 2020
 • 28 februari 2020
 • 27 maart 2020
 • Erfgoeddag 2020 (planning voor deze dag volgt) 
Rondleiding expo Bladwijzer op de wereld https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Rondleiding-expo-Bladwijzer-op-de-wereld.html vrijdag 25 oktober 2019 09:57:45

'Bladwijzer op de wereld’ stelt enkele van de mooiste werken uit de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg tentoon.

Wie graag uitleg krijgt van de samensteller van de tentoonstelling is steeds welkom op een rondleiding. Waarover gaan de boeken en wie heeft ze gemaakt? Met welke technieken zijn ze gedrukt? Welke Limburgse onderwerpen komen aan bod? Hoe zijn ze in de erfgoedcollecties van de bibliotheek terechtgekomen?

Allemaal vragen die aan bod komen in een rondleiding van een uurtje op een vrijdagnamiddag.

Rondleiding van 17 - 18 uur in Dusart op deze data:

 • 29 november 2019
 • 20 december 2019
 • 24 januari 2020
 • 28 februari 2020
 • 27 maart 2020

Reserveer hier je gratis plek voor één van de data

Voor u gelezen - Het no-nonsense meditatie boek https://bibliotheek.hasselt.be/no-nonsensemeditatie vrijdag 25 oktober 2019 15:21:47

Neuroloog en 'topdokter' Steven Laureys doet al meer dan 20 jaar baanbrekend onderzoek naar het menselijk bewustzijn. Ondanks alle positieve ervaringen met meditatie, wilde Laureys cijfers en onderzoeksresultaten zien.

De resultaten waren ronduit spectaculair.

Je moet echter helemaal geen monnik of neuroloog zijn om de positieve veranderingen van meditatie te ervaren. Meditatie kan het leven van iedereen veranderen. Minder stress, een betere nachtrust en meer focus zijn slechts enkele bewezen effecten.

Johan Jacques leest het boek en stelt het ons voor.

Europalia Roemenië foto -en filmpostertentoonstelling https://bibliotheek.hasselt.be/Europalia vrijdag 25 oktober 2019 17:02:57

Europalia koos dit jaar voor Roemenië als focusland. Een beetje onze onbekende Oost-Europese buur, reden te meer dus om het land in de kijker te zetten! We doen dat met twee tentoonstellingen

Fotograaf Aurel Bauh

De zwart-wit foto's van Aurel Bauh komen uit het archief van het Peasant Museum (Muzeul National at Taranului Roman, Boekarest). Fotograaf Aurel Bauh (°1900 Craiova +1964 Parijs) begon zijn artistieke carrière in Berlijn (1922–23) als leerling van Archipenko. In 1924 verhuist hij naar Parijs waar hij studeert aan de Académie Moderne van Fernand Léger. Vanaf 1929 heeft hij een voorliefde voor fotografie. In 1937 keert hij terug naar Boekarest waar hij tot 1960 een fotostudio leidt.

Posters van Roemeense films

Een tweede tentoonstelling werd samengesteld door Andrei Tanasescu, expert en filmcurator van EUROPALIA ROMANIA. Hij maakte een selectie van filmaffiches uit het Nationaal Filmarchief (Boekarest).

Europalia?

EUROPALIA organiseert sinds 1969 kunstenbiënnales rond wisselende gastlanden. Een multidisciplinair programma brengt telkens vier maanden lang honderden artistieke evenementen in heel België en in andere Europese landen.

EUROPALIA brengt met haar festivals een duurzame samenwerking tussen artistieke partners op gang. Via een internationaal netwerk reizen de projecten zowel binnen als buiten Europa.

Je vindt hier het hele programma van Europalia Romania terug.

Muzikale vertelling ‘Op zoek naar opa’ door de Leesfee https://bibliotheek.hasselt.be/leesfee maandag 28 oktober 2019 13:23:19

De Leesfee (Emy Geyskens) brengt op zondag 12 januari een grappig en spannend verhaal over een opa met Alzheimer.

Artuur speelt met Marie in de tuin van oma en opa.
Plots hoort hij oma roepen: ‘Jaak!’
O nee! Opa is weer zoek.
Samen gaan ze op speurtocht naar opa.
Ze volgen elk spoor dat hij heeft achtergelaten.

We lezen samen voor uit het prentenboek geschreven door Emy Geyskens en Kolet Janssen en zingen enkele liedjes met Jozefien De Feyter. Want mensen met Alzheimer vergeten veel, heel veel. Maar onthouden ook veel, liedjes bijvoorbeeld. Liedjes uit de oude doos.
Kinderen krijgen, zonder dat ze het goed beseffen, een mooi beeld van wat de ziekte van Alzheimer met een mens doet.

Hedendaagse literatuurkring leest Waarvan wij droomden https://bibliotheek.hasselt.be/waarvanwijdroomden maandag 28 oktober 2019 14:48:48

Een goed lezer is al even zeldzaam als een goed tennisser.

Het leuke nieuws is: zoals in het tennis kan je je klassement gevoelig verbeteren. Je tennist sterker als je de aanschietende bal beter aansnijdt.

In de hedendaagse literatuurkring snijden we boeken met wereldniveau aan. Welke verborgen kanten hebben die boeken? Hoe kun je beter achter hun geheim, hun betekenis en schoonheid komen?

Lezen wordt daardoor anders. Je geniet er ook meer van. Het genot van een boek is dan zoals het genot van een glas wijn of een warm dekentje. Uiteindelijk verdiep je al lezend je leven.

Het verhaal: Enkele jonge Japanse vrouwen reizen rond 1920 per boot als postorderbruiden naar San Francisco om er te trouwen met Amerikaanse mannen die zichzelf jonger en beter bemiddeld hebben voorgedaan dan ze in werkelijkheid zijn.

Oude wijsheden volgens Jan Hautekiet! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Oude-wijsheden-volgens-Jan-Hautekiet!.html donderdag 31 oktober 2019 17:08:59

Er zijn nog plekjes vrij voor deze fijne en lichtjes nostalgische winterlezing door Jan Hautekiet! reserveer je gratis plekje


Jan Hautekiet, we kennen hem of zeker zijn stem van de radio. Sinds hij vorig jaar met pensioen ging bleef hij niet stil zitten. Jan schreef... een boek.

‘Ons moeder zei altijd’ schreef Jan Hautekiet samen met Veronique De Trier en vertelt over de mooiste wijsheden van onze ouders en grootouders. Iedereen herinnert zich wel de levenswijsheden die vader of moeder, opa of oma vaak uitentreuren meegaven aan hun kinderen en kleinkinderen.

Op zondag 15 december is Jan Hautekiet te gast in vestiging Kuringen, het wordt een lezing vol nostalgie die al die wijsheid van vroeger tot nieuw leven brengt. Ideaal recept voor die zalige winterdagen in de aanloop naar Kerst!

reserveer je gratis plekje

De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-Schrijfwijzen-Het-Groot-Dictee-Heruitgevonden.html maandag 4 november 2019 15:54:28

Update!

We verwachten de deelnemers aan het dictee vanaf 19.30 uur, om 20 uur stipt gaan we van start!

De inschrijvingen lopen ondertussen goed binnen. Er is een maximum van 30 deelnemers, dus reserveer zeker snel - (bn): als de bliksem, direct, fast, gauw, gezwind, haastig, hard, ijlings, jachtig, presto, rad, rap, ras, rats, scheetsgewijs, schielijk, spoedig, vlot, vluchtig, vlug, wakker - je gratis plekje voor het Groot Dictee Heruitgevonden in onze bib!

schrijf je in


vrijdag 6 december om 20 uur - vestiging Dusart

Het grote, enge en strenge dictee dat uit de Nederlandse Kamer voorgelezen werd, daar hoeven we al een tijdje geen schrik meer voor te hebben...

... welkom Groot Dictee Heruitgevonden!

Dat is leuk, ontspannend en gezellig! Ook dit jaar organiseert onze bib dit dictee, samen met een honderdtal andere Vlaamse Bibliotheken op hetzelfde moment, met dezelfde tekst. Verwacht je aan een uniek taalspel dat je spellingkennis en creativiteit uitdaagt.

Schrijf je in - en win misschien twee keer.

Extra motivatie dit jaar: de winnaars uit alle bibliotheken mogen in januari 2020 naar de grote finale van De Schrijfwijzen. Wie daar met de titel van ‘De Schrijfwijze 2019’ aan de haal gaat, wint een exclusieve designpen.

Twijfel je nog om deel te nemen? De tekst van Het Groot Dictee heruitgevonden editie 2018 ontdek je hier (pdf). Dan kun je jezelf al eens testen!

schrijf je in


Vanaf 2019 coördineren Creatief Schrijven vzw en De Standaard ’De Schrijfwijzen: Het Groot Dictee Heruitgevonden‘ in samenwerking met de Vlaamse bibliotheken en Team Taaladvies; een origineel taalspel dat plaatsvindt de eerste vrijdag van december in een bibliotheek in jouw regio.

IN ETALAGE winter 2019-20 https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-ETALAGE-winter-2019-20.html donderdag 14 november 2019 15:51:52

Wat al jaaaaaren bekend stond als 'top 10' dekte de lading eigenlijk niet meer - geen volgorde, geen 10, wel toppers...

In etalage

Vanaf zaterdag 16 november staat onze selectie van goede films, romans, informatieve boeken én cd's voor alle leeftijden voor jullie IN ETALAGE! Telkens in meerdere exemplaren op de nog steeds vertrouwde locaties: in de inkomhal en in de jeugdbibliotheek van vestiging Dusart. Kom zeker een kijkje nemen en lees een vers boek als... eerste!

Opgelet! IN ETALAGE-materialen zijn beperkt tot één leenbeurt van 3 weken en tot 2 stuks per leenbeurt.

Ex-top 10

De oude top 10-selecties blijven natuurlijk ook interessant voor onze klanten!

Deze standen verhuizen van de inkomhal naar deze nieuwe locaties, telkens op de afdeling waar ze thuishoren:

 • Informatieve ex-top 10 - gelijkvloerse verdieping
 • Muziek & film ex-top10 - eerste verdieping op de afdeling muziek & film
 • Jongeren ex-top 10 - eerste verdieping bij de jongerenhoek
 • Jeugd ex-top 10 - eerste verdieping bij de jeugdbibliotheek
 • Literatuur ex-top 10 - eerste verdieping bij de romans
Lancering Het Archief https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lancering-Het-Archief.html donderdag 14 november 2019 18:18:55

De voorbije eeuw was er een ongekende explosie aan beeld en geluid. Samen met VIAA (Vlaams Instituut voor Archivering) en organisaties uit cultuur, media en overheid zet onze dienst Erfgoed zich in om zo veel mogelijk van dit vergankelijke materiaal te digitaliseren en duurzaam te bewaren. Maar hoe blijft deze enorme rijkdom aan Vlaams archiefmateriaal doorzoekbaar?

Online platform

Vandaag lanceren we samen met VIAA ‘Het Archief’, een online platform waarop de metadata van audiovisueel materiaal opengesteld worden voor het grote publiek. Dat is geweldig nieuws, want voor het eerst worden de beschrijvingen, trefwoorden en technische data over video- en audiofragmenten uit de Vlaamse cultuur-, media- en overheidssector doorzoekbaar voor iedereen. Zo kun je gerichter materiaal zoeken en kom je te weten door welke organisatie het bewaard wordt.

Materiaal uit onze bib!

Ook het audiovisueel materiaal van Bibliotheek Hasselt Limburg is nu (deels) doorzoekbaar via dit platform. Niets houdt je tegen om in onze 'Het Archief'-archieven te gaan snuisteren en te ontdekken welke schatten wij bewaren! Laat ons zeker weten wat je ervan vindt.

SCREEN IT https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/SCREEN-IT.html vrijdag 15 november 2019 17:27:32

SCREEN IT is ondertussen een maand open! Nu het vroeger donker wordt kun je ook eerder op de dag de installatie van Jeroen van Loon aan de gevel van de bib in volle glorie bekijken.

Wist je trouwens dat SCREEN IT verkozen is tot Belgische paviljoen voor de grootste Biennale ter wereld, THE WRONG, die helemaal digitaal kan bezocht worden. SCREEN IT is sinds 1 november het Belgische Paviljoen op dit online kunstenfestival, dat The New York Times zelfs het ‘digitale antwoord op la biennale di di venezia’ noemt. In totaal zijn 182 curatoren, ruim 2000 kunstenaars en meer dan 150 paviljoenen en ‘routers’ betrokken bij The Wrong waarvan Stadstriënnale SCREEN IT de enige Belgische vertegenwoordiging is.


Neem je tijd voor twee centrale expo’s op de Corda Campus (Hasselt) en op C-mine (Genk) en laat je inspireren door de parallelle events in de twee steden. SCREEN IT loopt van 5 oktober 2019 tot en met 5 januari 2020.

Huuradvies voor huurders en verhuurders https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Huuradvies-voor-huurders-en-verhuurders.html maandag 18 november 2019 12:13:20

Waar moet ik op letten bij het opstellen van een huurcontract? Wat kan ik doen als mijn huurders mijn pand verwaarlozen? Mijn huisbaas is niet voor rede vatbaar, hoe kan ik tot hem doordringen?

Huuradvies Hasselt maakt elke tweede vrijdag van de maand tijd voor jou in het spreekurenlokaal in vestiging Dusart, telkens van 17 tot 19 uur.

Vragen en relevante documenten kunnen op voorhand naar info@huuradvieshasselt.be gestuurd worden, om zo jouw consultatie goed voor te bereiden.

Huuradvies Hasselt maandelijkse consultaties in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Huuradvies-Hasselt-maandelijkse-consultaties-in-de-bib.html maandag 25 november 2019 13:11:58

HELP! Mijn huurders betalen niet op tijd.

HELP! Hoe stel ik een waterdicht huurcontract op?

HELP! Wat zijn de valkuilen bij het huren van een appartement of kot?

Met al deze vragen en nog veel meer kun je vanaf 13 december bij de rechtenstudenten van Huuradvies Hasselt terecht. Dit sterk team vrijwilligers staat elke tweede vrijdag van de maand voor jou klaar en zorgt ervoor dat het huurrecht geen geheimen meer voor jou heeft.

PRAKTISCH

Toast Literair - O, ik weet het niet https://bibliotheek.hasselt.be/toastliterair donderdag 28 november 2019 14:57:23

Folkensemble Ancolie en verteller Godfried Kippers brengen een bloemlezing uit de gedichten en brieven van Herman de Coninck.

‘O, ik weet het niet’ is één van de honderden verrassende gedichten die Herman de Coninck ons naliet. Met dit leitmotiv brengt Godfried Kippers een gevarieerde keuze van gedichten en brieven van Herman de Coninck, en van de winnaars van de naar hem genoemde prijs.

Ancolie zorgt voor passende muziek, om de verwondering van de teksten aangenaam te laten bezinken: Luk Indesteege (viool), Rik Vandeberg (viool), Hedwig Lenaerts (cello) en Luc Gijbels (diatonisch accordeon).

Blokken in de bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Blokken-in-de-bib.html maandag 2 december 2019 11:04:30

Vanaf maandag 2 december staat de bib weer helemaal in het teken van blokkende studenten en scholieren. Het aantal activiteiten in de bib wordt teruggeschroefd. Blokkers kunnen gebruik maken van de welbekende werkplekken en het studieplatform op de tweede verdieping.

Uiteraard verwachten we dat iedereen zorg draagt voor een rustige sfeer in onze bibliotheek. Hou ook onze openingsuren in het oog, zeker tijdens de kerstvakantie.

Veel succes met de examens!

Gesloten op 24 en 25 december https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Gesloten-op-24-en-25-december.html maandag 2 december 2019 15:06:05

De kerstvakantie komt in zicht! De bib sluit dan ook enkele dagen haar deuren, namelijk op dinsdag 24 en woensdag 25 december.

Tweede kerstdag staan we weer voor jullie klaar. Tot dan...

Europalia Roemenië expo's en IN FOCUS https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Europalia-Roemenie-expo-s-en-IN-FOCUS.html maandag 2 december 2019 15:25:26

Europalia koos dit jaar voor Roemenië als focusland. Een beetje onze onbekende Oost-Europese buur, reden te meer dus om het land in de kijker te zetten! We doen dat met twee tentoonstellingen én een uitgebreide IN FOCUS. Laat je zeker verrassen, want onbekend blijft daarom niet onbemind...

 • De zwart-wit foto's van Aurel Bauh (°1900 Craiova +1964 Parijs) komen uit het archief van het Peasant Museum (Muzeul National at Taranului Roman, Boekarest).
 • Een tweede tentoonstelling werd samengesteld door Andrei Tanasescu, expert en filmcurator van EUROPALIA ROMANIA. Hij maakte een selectie van filmaffiches uit het Nationaal Filmarchief (Boekarest).
 • Natuurlijk hoort hier een IN FOCUS bij. We hebben meer boeken en dvd's uit de rekken gehaald dan gedacht, om maar te zeggen dat er nog heel wat onontgonnen materiaal te ontdekken valt!

Beide expo's lopen tot en met de kerstvakantie en zijn gratis te bezoeken in bib Dusart.

Bacongo Limburg! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Bacongo-Limburg!.html maandag 2 december 2019 16:48:56

Vandaag trapten wij samen met een heel mooie waaier aan partners het project Bacongo Limburg af in Het Stadsmus.

De doelstelling van Bacongo Limburg? Persoonlijke verhalen verzamelen van Limburgers en Congolezen over de koloniale periode. Heb jij iets te vertellen of te tonen? Kom het dan delen op een verzameldag in Hasselt, Genk, Bilzen of Lanaken of stuur het ons online.

Wat verzamelen we?

We mikken op verhalen, tekst- en beeldmateriaal uit de periode van 1908 (annexatie) tot 1960 (onafhankelijkheid). Extra focus gaat naar alles van ná de Tweede Wereldoorlog, omdat er uit die periode nog heel wat informatie ontbreekt.

Waar zijn we niet naar op zoek?

Alles wat dateert van voor 1908 of na 1960. Beeldjes, trommels of andere soortgelijke voorwerpen verzamelen we ook niet, tenzij er een verhaal aan vasthangt.

Ben je niet zeker of je iets van waarde hebt? Contacteer het projectteam gerust via info@bacongolimburg.be, zij helpen je graag verder.


Op initiatief van Het Stadsmus met de steun van AfricaMuseum, Cel Mijnerfgoed, Erfgoed Haspengouw, Koninklijke Koloniale Vereniging Limburg, Bibliotheek Hasselt Limburg, Gemeente Lanaken, UHasselt, Hand in Hand tegen racisme, Vormingplus Limburg, Vlaanderen en Stad Hasselt.

Extra veel kerst -en sintboekjes in de jeugdafdelingen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Extra-veel-kerst-en-sintboekjes-in-de-jeugdafdelingen.html dinsdag 3 december 2019 09:38:56

December is toch zo'n leuke maand! Deze week verwachten we Sint en Piet en nadien gaan de kerstbomen hun lichtjes laten schijnen in de straten en van achter de woonkamervensters... Ook echt tijd om te lezen, in deze donkere dagen!

Sinterklaas is dit weekend in de bib komen voorlezen aan 80 kinderen! Het waren heel gezellige momenten samen met Sint en Piet. In onze jeugdafdelingen vinden kinderen van alle leeftijden nu extra veel boekjes, films en muziek over Sinterklaas en Kerstmis.

Schrijfmarathon Amnesty International https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Schrijfmarathon-Amnesty-International.html dinsdag 3 december 2019 10:31:38

Jouw brief kan levens veranderen.

Dat is het uitgangspunt van de wereldwijde Schrijfmarathon van Amnesty International. Ieder jaar in december worden een maand lang miljoenen brieven en kaartjes geschreven voor 10 mensen in nood. Met slechts één doel voor ogen: hun leven veranderen.

In bib Dusart kun je komen meeschrijven op

 • zaterdag 7 december tussen 11.00 en 17.00 uur;
 • woensdag 11 december tussen 13.00 en 17.00 uur.