Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2020 Smartsite Zondag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/Zondag-voorleesdag maandag 14 mei 2018 09:38:14

Je kan boeken en de bibliotheek niet vroeg genoeg ontdekken! Dat geldt ook voor kleuters. Maar dan heb je natuurlijk ook iemand nodig die verhaaltjes voorleest. En dat is nu net wat we doen in onze bib vestiging Kuringen. Op zondag is het hoogdag voor kleuters want dan lezen we verhaaltjes voor in onze leeshoek. Leuk toch? Een enthousiaste ploeg vrijwilligers leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai. Af en toe wordt het voorleeshalfuurtje uitgebreid met een knutselactiviteit. Zondag voorleesdag is er voor kinderen van 4 tot 7 jaar. En geloof het maar, de luisteroortjes gaan ervan gloeien.

Tussen 2 lijnen - Paul Scheffer - VOLZET https://bibliotheek.hasselt.be/PaulScheffer woensdag 22 mei 2019 08:27:27

De vorm van vrijheid - Paul Scheffer

Al sinds Paul Scheffer de val van de Berlijnse Muur meemaakte, is hij geïntrigeerd door grenzen. Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, het vertrek van de Britten uit Europa en de muur die Trump wil bouwen, heeft Scheffer zijn ideeën geordend en verder uitgewerkt in zijn boek 'De vorm van vrijheid'. Voor hem bestaat er geen vrijheid zonder vorm: een open samenleving vraagt om grenzen. Maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken?

Dit boek komt voort uit zijn veelbesproken essay 'De grens van vrijheid', dat Scheffer schreef voor de Maand van de Filosofie 2016. Gebruikmakend van geschiedenis, filosofie en geografie analyseert hij de hedendaagse globalisering. Daarbij trekt hij ferme conclusies over Europa. 'De vorm van vrijheid' is een urgent boek over ons morele ongemak in de omgang met grenzen.

Een half jaar na de Brexit en midden in de wereldwijde coronacrisis legt Paul Scheffer zijn loep nog eens extra op wat grenzen betekenen voor dit veranderende Europa.


deze lezing is een verplaatsing van 14 maart 2020

Tussen 2 lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg.

Tussen 2 lijnen - Erwin Mortier VOLZET https://bibliotheek.hasselt.be/ErwinMortier woensdag 22 mei 2019 08:32:44

In het voorjaar van 2020 verscheen de roman 'De onbevlekte', het langverwachte vervolg op Erwin Mortiers' bekroonde debuutroman 'Marcel'. We zijn blij dat we zijn lezing hebben kunnen verplaatsen naar een nieuwe datum!

De onbevlekte, het vervolg op 'Marcel'

In 'De onbevlekte' keert Marcel terug naar huis in een laatste poging het verzwegen verleden te doorbreken en uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn aan het oostfront gestorven grootoom. Mortiers vervolg op zijn veelgeprezen en prijswinnende debuutroman 'Marcel' is andermaal een donker familieverhaal, waarin de Vlaamse klei nietsontziend wordt omgewoeld om het duistere verleden aan het licht te brengen. Dit doet Mortier op weergaloze wijze, in zijn verfijnde, suggestieve stijl, waarin geen woord, geen letter, geen komma op de verkeerde plek staat en het wemelt van de trefzekere beelden.

Met deze langverwachte, nieuwe roman over de complexiteit van liefhebben bevestigt Erwin Mortier eens te meer tot de absolute topklasse van de Nederlandstalige literatuur te behoren.

bestel je gratis ticket

Wie is Erwin Mortier?

Erwin Mortier (1965) studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Museum Dr. Guislan, Geschiedenis van de Psychiatrie. In 1999 maakte Mortier zijn debuut met de zeer succesvolle roman 'Marcel', die werd bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor. Daarnaast werd het boek genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de longlist van De Gouden Uil. Een jaar na verschijning waren veertigduizend exemplaren verkocht, vertalingen verschenen in het Engels, Duits, Frans en Bulgaars.

En wie is Marcel?

'Marcel' vertelt het verhaal van een Vlaamse plattelandsjongen die opgroeit in een familie vol geheimzinnige verhalen en duistere gewoontes. Langzaam ontdekt hij het geheim en de schande die sinds de oorlog aan de familie kleeft. In het middelpunt van het verhaal staat dit kleine jongetje Marcel, dat door zijn grootouders wordt opgevoed. Tegelijk draait het verhaal om de oudere Marcel, die enkele decennia eerder aan het Duitse Oostfront is gesneuveld.

Zijn oeuvre werd rijkelijk bekroond

Mortiers tweede roman, 'Mijn tweede huid' werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en De Gouden Uil. Zijn poëziedebuut 'Vergeten licht' (2001) ontving de C. Buddingh'-prijs. In 2002 volgden de derde roman 'Sluitertijd' en een essaybundel 'Pleidooi voor de zonde'. In 2004 maakte Mortier de overstap naar De Bezige Bij, waar datzelfde najaar zijn novelle 'Alle dagen samen' verscheen. In 2005 verscheen de bundel 'Uit één vinger valt men niet', gedichten bij foto’s van Lieve Blancquaert die werden genomen in het voormalige Klooster van de Minderbroeders te Gent, in 2007 gevolgd door 'Avonden op het landgoed. Op reis met Gerard Reve'. Van 2005 tot 2007 was Mortier stadsdichter van Gent. In oktober 2008 verscheen de alom bejubelde roman 'Godenslaap', gevolgd door 'De spiegelingen' in 2014 en door 'Omtrent liefde en dood' in 2017.


Deze lezing is een verplaatsing van 24 april 2020.

Tussen 2 Lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg

Boekenbingo 2020! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Boekenbingo-2020!.html dinsdag 28 januari 2020 11:26:39

Ook bij 2020 hoort een verse Boekenbingo! Daag jezelf uit om je leeshorizon te verruimen en ontdek zo misschien wel verrassende pareltjes of onverwachte genres.

 • De Boekenbingo bestaat uit 20 categorieën. Voor elke categorie lees je één boek dat past.
 • Vind je 20 boeken een hele opdracht? Dan mag je gerust één boek voor meerdere categorieën gebruiken.
 • Vind je het moeilijk om een boek te vinden voor een categorie? Iedereen Leest maakte bij enkele categorieën een inspiratielijst.
 • Bezig of zelfs al klaar met de bingo? Deel je ervaringen en tips online met #boekenbingo2020.

Veel leesplezier! En... nodig ook je vrienden/familie/volgers uit om mee te doen!

Wereldberoemd in Limburg... op Youtube! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Wereldberoemd-in-Limburg-op-Youtube!.html dinsdag 11 februari 2020 15:45:35

Wereldberoemd in Limburg... op Youtube

Met enige weemoed blikten we in onze expo Wereldberoemd in Limburg - Limbomania 1995 - 2017 terug op deze creatieve periode. Samen met wandelende popencyclopedie Jan Delvaux blikten we de expo in. De audiovisuele studio van de provincie Limburg maakte er 10 filmpjes met verhalen uit het Limbomania-archief bij.

Hier vind je ze! Veel plezier ermee...

Limbomania

O Limburg, land van muziekpioniers.
Waar de cassetterecorder is uitgevonden.
Waar de eerste cd-spelers werden gemaakt.
Waar het beroemde Philicorda-orgel werd gebouwd.
Waar in Bilzen het eerste rockfestival werd georganiseerd.
En met de erkenning in 1993 van popmuziek als volwaardige cultuurvorm. Als eerste plek ter wereld.

Maar het eerste grote plan was een wedstrijd voor aankomend talent. Limbomania wordt de moeder van alle provinciale muziekwedstrijden. Het neemt er naast pop en rock ook dance en comedy en ook heel even singer-songwriters en techno bij.

Spreekuur - nieuwe reeks! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Spreekuur-nieuwe-reeks!.html maandag 24 februari 2020 14:29:37

Update

Het panel van het Spreekuur met als thema 'Help, een voedselallergie … Of een hippe modetrend?' kan niet voltallig aanwezig zijn op zaterdag 21 maart. We proberen deze editie uit te stellen naar een latere datum.


Na een leerrijke en druk bezochte eerste reeks zetten Jessa Ziekenhuis en Bibliotheek Hasselt Limburg de laagdrempelige en interactieve reeks panelgesprekken 'Spreekuur' weer verder!

Help, een voedselallergie… of een hippe modetrend?

zaterdag 21 maart van 10.30 tot 12 uur - wordt uitgesteld naar een latere datum

Volgens studies heeft slechts de helft van de mensen die denken dat ze voedingsallergie hebben, er effectief ook een. Wat zijn de mythes rond allergieën en gezonde voeding? En zie jij door het bos de bomen nog?

Verschillende experten beantwoorden al jouw vragen tijdens het Spreekuur. Bezorg ons vooraf (al dan niet anoniem) je vragen via het inschrijfformulier. Er is tijdens het debat natuurlijk ook ruimte om vragen te stellen.

Kun je er niet bij zijn maar zit je toch met vragen? Loop dan van 26 februari tot 27 maart even binnen in de bib. We zetten interessante lectuur over het thema in de kijker in de inkomhal.

Inschrijven is gratis maar wel verplicht.

Nog drie Spreekuur-momenten in 2020

Heb je ook interesse in andere thema’s? Inschrijven kan vanaf nu ook voor volgende Spreekuren, telkens op zaterdag van 10.30 tot 12 uur. Meer info volgt snel!

9 mei: Partner, kind, ouder of vriend van iemand met kanker? Hoe hou jij het hoofd boven water? En wie zorgt er voor jou? reserveer
10 oktober: Kinderen met een handleiding? Of stoppen we ze te snel in hokjes? reserveer
28 november: Een SOA of HIV, mij overkomt dat niet!? Of misschien toch? reserveer

over Spreekuur

Jessa Ziekenhuis en Bibliotheek Hasselt Limburg organiseren een interactieve formule om gezondheidsinformatie dichtbij en vooral op maat van burgers te brengen. Experten uit het Jessa Ziekenhuis en andere zorgprofessionals beantwoorden samen de vragen van de aanwezigen, telkens rond een actueel thema.

Het Congolese avontuur van Hasselaar Louis Stappers https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Het-Congolese-avontuur-van-Hasselaar-Louis-Stappers.html vrijdag 17 april 2020 14:35:02

De reis van zoöloog Louis Stappers naar het Mwero- en Tanganyikameer.

Het korte leven van Hasselaar Louis Stappers (1883-1916) leest als een ware avonturenroman. De arts en zoöloog reisde mee met Adrien de Gerlache naar de Kara-zee (1907) en vertrok in 1911 naar Belgisch Congo.

In opdracht van de Belgische overheid maakte hij een studie van het water en de vissen van het Mwero- en het Tanganyikameer. Honderden specimens stuurde hij terug naar Tervuren; ze liggen mee aan de basis van wat vandaag de grootste verzameling Afrikaanse zoet- en brakwatervissen ter wereld is. Louis Stappers en zijn team peilden ook als eersten de diepte van het Mwero- en het Tanganyikameer – het op één na diepste meer ter wereld.

Zijn archief, bewaard in onze erfgoedbibliotheek

Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. Anekdotes over krokodillen en kapiteins, successen en teleurstellingen tijdens de missie, … het archief van Louis Stappers geeft een persoonlijke inkijk in de wetenschappelijke missie en het leven in Katanga vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

Expo dit najaar i.s.m. Bacongo Limburg

In 2020 is het de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Hét moment om mensen te informeren over de koloniale periode. En dan vooral over de aanwezigheid, rol en impact van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg.

De doelstelling van Bacongo Limburg? Persoonlijke verhalen verzamelen van Limburgers en Congolezen over de koloniale periode. Bibliotheek Hasselt Limburg sluit hierop aan met een boeiende expo over Louis Stappers, van 10 oktober 2020 tot 24/25 april 2021 (Erfgoeddag). Later ongetwijfeld meer hierover!

De bib is er voor jou - wat kan wel en wat niet? Coronamaatregels in de bibliotheek. https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/heropening_Dusart_defilm.html vrijdag 22 mei 2020 15:45:18

Update 25 juli

Mondmaskers zijn vanaf vandaag verplicht in de Hasseltse binnenstad, de stationsomgeving en de Blauwe Boulevard. Daarnaast is het dragen van een mondmasker, voor iedereen ouder dan 12 jaar, ook op heel wat andere plaatsen verplicht. Verlaat het huis dus niet zonder een exemplaar! Denk er bij een bezoek aan vestiging Dusart aan dat je op de heen -en terugweg ook je mondmasker draagt!

Meer info over mondmaskers in Hasselt.

Lees alles over de coronamaatregels in de bibliotheek.


Update 10 juli

Vanaf zaterdag 11 juli is het dragen van een mondmasker verplicht in alle bibliotheken. We vragen vriendelijk aan al onze bezoekers om de veiligheidsregels te respecteren.

Veiligheidsregels

 • verplicht dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 12 jaar
 • handen ontsmetten bij het binnenkomen
 • verplicht nemen van een mandje (zo tellen wij het aantal bezoekers)
 • beperk je bezoek en kom alleen
 • enkel basisfuncties (lenen, inleveren)
 • inleveren enkel tijdens de openingsuren

Alvast hartelijk dank voor je medewerking!

 • Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of op het nummer 0800-14 689.
 • Bij Tele-Onthaal kun je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be.
 • Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Opgelet! Bij het niet naleven van deze regels zijn we genoodzaakt je de toegang tot de bibliotheek te weigeren. Je kunt al onze maatregels hieronder nalezen.


Update 2 juli

We zijn ondertussen al meer dan een maand open met een basisdienstverlening. We zouden jullie natuurlijk liever in een volwaardige werking ontvangen, maar we volgen de richtlijnen en respecteren op die manier de gezondheid van zowel onze klanten als ons personeel. We lijsten nog eens op wat wel en wat niet kan in onze bibliotheken.

Wat wel?

 • zowel bib Dusart als bib Kuringen zijn open met aangepaste openingsuren -en dagen
 • individueel en gecontroleerd bezoek: maximaal 50 personen gelijktijdig in Dusart, 15 in Kuringen
 • tijdsduurbeperking: max. 30 minuten toegang tot de bibliotheek
 • aangepaste leentermijn: 40 uitleningen voor 6 weken en 1 keer verlengen met 3 weken (max. 20 materialen per materiaalsoort)
 • alleen zelf lenen – tip: maak vooraf een lijstje!
 • houd voldoende afstand met anderen - 1,5 meter, zoals overal
 • handhygiëne verplicht
 • studieplekken enkel na reservatie
 • inleveren enkel tijdens de openingsuren

Wat niet?

 • geen ontmoeting (geen zetels, geen stoelen)
 • leescafé en krantenblok niet beschikbaar (geen kranten/tijdschriften)
 • internetpc’s niet beschikbaar
 • toiletten niet toegankelijk
 • geen tentoonstellingen
 • geen activiteiten/evenementen in de bib
 • inleveren via de inleverbussen lukt voorlopig niet - niet in Dusart en niet in Kuringen

Update 26 mei

Gisteren zijn onze deuren weer open gegaan en dat is zowel ons als onze bezoekers goed bevallen! Hartelijk dank aan iedereen die respect toonde voor de maatregels en het zo veilig hield voor iedereen!

Vandaag gaat ook bib Kuringen weer open, en dat na meer dan twee maanden gesloten te zijn geweest. Het personeel staat te popelen om jullie ook daar op gepaste wijze te ontvangen. Hoe een bezoek aan bib Kuringen werkt zien jullie in dit filmpje.

Lees hier alles over de heropstart nog eens na.


Na twee maanden Grab and Go mogen we jullie weer verwelkomen in bib Dusart! Einde van fase 0, op naar fase 1 van onze heropening op maandag 25 mei.

Hoe werkt het? Bekijk het in dit filmpje!

Volgende week tonen we je natuurlijk ook hoe een bezoek aan bib Kuringen zal verlopen, opening op dinsdag 26 mei.

Lees alles over onze heropstart!

Proficiat - Winnaars V.I.P. in de bib! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Proficiat-Winnaars-V-I-P-in-de-bib!.html maandag 8 juni 2020 16:10:30

Vandaag mochten we klas 6B van Katholieke Basisschool De Tuimelaar gaan verwennen - zij zijn namelijk de grote winnaars van de V.I.P. in de bib-trofee schooljaar 2019-20!

In normale omstandigheden - dus zonder coronamaatregels - hadden we de hele klas een dag in de watten willen leggen in onze bib. We keken er al naar uit... maar hebben iets anders moeten verzinnen. Ze hebben een echt V.I.P.-pakket gekregen om in de klas van te profiteren: een film, een boek en natuurlijk lekkers voor erbij.

V.I.P. in de bib

Tijdens de lagere school maken de leerlingen stap voor stap kennis met de bibliotheek. Eens ze op het zesde jaar zitten komt daar ook alles buiten de jeugdafdeling bij!

De zesdejaars gaan in teams vragen oplossen en opdrachten uitvoeren. Elke vervulde opdracht levert boeken op. Een race tegen elkaar, maar ook tegen de andere klassen! Op het einde van het schooljaar reiken we de V.I.P.-trofee uit aan de klas die gemiddeld de meeste boeken heeft verzameld.

Kom jij volgend jaar ook met je klas V.I.P. in de bibben? Inschrijven kan vanaf vandaag!

Blokbar | BHL Dusart https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Blokbar-BHL-Dusart.html dinsdag 9 juni 2020 15:19:27

Je kunt in de bib op coronaveilige wijze komen studeren. Je reserveert altijd je plekje op voorhand.

Reserveren kan nu voor heel de maand september.

• HOE •

 • Reserveer je studieplek digitaal & op voorhand via deze link. Reserveren is verplicht
 • Aanmelden bij aankomst, volg de signalisatie in de bib
 • Je kiest je plek in de aangewezen zone en blijft ook enkel aan jouw tafel
 • Je studieplek wordt gedesinfecteerd
 • Breng steeds je eigen afsluitbare waterfles mee, er is een waterfontein beschikbaar
 • Maaltijden zijn in de bib nooit toegestaan
 • Mondmaskers zijn verplicht
 • bekijk alle coronamaatregels om rekening mee te houden in de bibliotheek

• WANNEER •

Tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Lees mee met de KJV! https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Lees-mee-met-de-KJV!.html donderdag 11 juni 2020 14:47:11

Opstart nieuw seizoen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Lees je graag? kom dan bij onze leesclub! KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. In de bib komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.

Kinderen en jongeren die graag lezen, van boeken houden én er graag over spreken zijn zeer welkom om zich in te schrijven bij onze KJV-leesclub! Zo worden ze lid van de grootste kinderjury van Vlaanderen die beslist welk boek ze het beste vindt en wie met de prijs van “beste kinderboek” aan de haal gaat.

Welke boeken? Die vind je op de website maar ook in de bib op onze speciale themastand - om onmiddellijk er in te vliegen!

Lees hier alles over seizoen 2020-21 van de KJV


Terugblik naar vorig seizoen...

De stemmen zijn geteld. De winnaars zijn bekend. Het woord is aan de juryleden! Trrrrromgeroffellllll.... Dit zijn de winnaars van de Kinder- en Jeugdjury leesjaar 2019-20!

Bekijk hier de top 3, misschien zit jouw favoriet ertussen? Sowieso zijn het fijne leestips voor de zomervakantie.

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen oftewel KJV is...

...een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. In de bib komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.

In de bib organiseren we de leesgroepen vanaf het derde leerjaar en tot en met het tweede middelbaar. Doe je ook mee? We starten weer in oktober en hebben jou er graag bij!

Einde zomeruitleen en aangepaste openingsuren https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Einde-zomeruitleen-en-aangepaste-openingsuren.html dinsdag 30 juni 2020 11:14:11

Vanaf zaterdag 5 september schakelen we de knop 'zomermodus' weer uit en gaan we terug naar de reguliere uren en leentermijn. Concreet betekent dat het volgende:

 • BHL Dusart is op weekdagen open van 10 tot 19 uur, op zaterdag tot 17 uur. Alle openingsuren kan je hier raadplegen.
 • De leentermijn wordt weer drie weken. Wil je verlengen? Dat kan steeds via de standaard kanalen.
 • De inleverkluis van BHL Dusart gaat op 1 september opnieuw open zodat je ook buiten de openingsuren kan inleveren. De inleverkluis van BHL Kuringen blijft helaas nog dicht omwille van aanhoudende technische problemen.
Reorganisatie Bibliotheek Hasselt Limburg https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Reorganisatie-Bibliotheek-Hasselt-Limburg.html maandag 6 juli 2020 16:42:07

Afgelopen voorjaar werd aangekondigd dat er dit jaar heel wat zou veranderen in de werking van Bibliotheek Hasselt Limburg. Naast het vele schakelen tijdens de coronacrisis werd er de laatste maanden ook hard gewerkt aan de volledige organisatie van onze bibliotheek.

Zowel bib Dusart als bib Kuringen zitten volop in een herstructurering en dat werkt op verschillende vlakken. Naast verhuisoperaties en infrastructuurwerken wordt ook de volledige werking onder de loep genomen. Dit houdt in dat alle werkprocessen kritisch bekeken en geheroriënteerd worden indien nodig. Hetzelfde geldt voor verschillende collectieonderdelen. Dit heeft tot direct gevolg dat bepaalde collectieonderdelen tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

We verontschuldigen ons voor eventuele ongemakken die hieruit volgen. Onze enthousiaste medewerkers staan, zoals steeds, voor jullie klaar.

Tussen 2 lijnen - Johan Op de Beeck VOLZET https://bibliotheek.hasselt.be/JohanOpdeBeeck dinsdag 14 juli 2020 08:26:26

Johan Op de Beeck en geschiedenis

‘Wie over het heden wil oordelen, moet voldoende verleden in huis hebben’, zegt Johan Op de Beeck. In zijn verhalen krijgen historische figuren een menselijk gezicht, hij ontrafelt politieke intriges en onthult de consequenties van de geschiedenis voor onze hedendaagse tijd. Een geschiedenisles zoals je ze nog nooit gehoord hebt … maar ook een les in de menselijke psychologie.

De kapper die spion werd - Het complot van Laken

Johan Op de Beeck, auteur van succesvolle biografieën over Napoleon en Lodewijk XIV, schreef met 'Het complot van Laken' een kloeke misdaadroman. Hij kon niet anders dan feit en fictie vermengen aangezien de rol die Leopold III tijdens de oorlog speelde nog altijd niet helemaal duidelijk is. Hij was op zoek naar de historische 'waarheid' en bleef zo veel mogelijk trouw aan de 'feiten'. Zijn hoofdpersonage Jef van Hooff is geen romanpersonage maar iemand die hij persoonlijk kende. Hij was namelijk de kapper van zijn moeder. En een spion.

Johan Op de Beeck is een meeslepend en gepassioneerd verteller. Hij neemt je mee van de slagvelden naar het paleis in Laken, Capitol Hill in Washington en de war rooms in Londen waar Churchills donderpreken indruk maken. Hij voert vele tientallen historische figuren op maar nergens wordt het verhaal ondoorzichtig. De ultieme waarheid spit Op de Beeck niet boven, maar hij laat vooral zien dat de onderste steen over de rol van de koning tijdens de oorlog nog niet omgedraaid is.


Tussen 2 lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg.

Tussen 2 lijnen - Yousra Benfquih https://bibliotheek.hasselt.be/YousraBenfquih dinsdag 14 juli 2020 08:45:00

Yousra Benfquih

Yousra Benfquih heeft een Master in de rechten, een Master na Master in de mensenrechten, en weldra komt daar nog een doctoraat bij. Toch ligt haar hart vooral in het schrijven. De auteur, dichter en spoken word artieste volgde de opleiding Literair Schrijven aan de Academie van Borgerhout en is de winnares van de text-on-stage wedstrijd Naft voor Woord 2017, waarmee ze in de voetsporen treedt van eerdere laureaten als stadsdichters Maarten Inghels en Maud Vanhauwaert.

Tussen ongemak en ontroering

Met haar poëzie staat Yousra op talrijke podia, gaande van de Roma tot de Bozar, en speelt ze steeds met het delicate evenwicht tussen donker en licht, tussen humor en ernst, tussen ongemak en ontroering. Ze werkt samen met talrijke organisaties zoals Amnesty International Vlaanderen en Passa Porta.

Nu en dan schudt ze ook een column uit de mouw, die je ziet verschijnen in De Standaard, De Morgen, Knack en Rekto:verso, en maandelijks kun je haar brief aan ‘De Held van de Week’ beluisteren op Radio 1.

In een recensie op Veto klinkt het volgende: “Yousra Benfquih beet de spits af en maakte enorm indruk op het publiek door de combinatie van haar rustgevende stemtimbre en haar intelligente en karaktervolle teksten. De 'poet and columnist by night' werkt overdag ook aan een mensenrechtendoctoraat en dit valt duidelijk op te merken in haar teksten vanwege haar scherpzinnige kijk op hedendaagse maatschappelijke thema’s. Ze bezit de gave om die aan te raken zonder het persoonlijke uit het oog te verliezen.”


Tussen 2 lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg.

Tussen 2 lijnen - Fleur Pierets https://bibliotheek.hasselt.be/FleurPierets dinsdag 14 juli 2020 09:47:05

Wat is identiteit? Wat is normaal?

Sommige mensen vallen buiten de norm. Fleur Pierets schreef er een boek over: Julian. En ze maakte er een kunstwerk van: project 22. Ze publiceerde een magazine “Et Alors?”- dat een lans breekt voor gelijkheid en de conversatie aanwakkert over queer representatie in de kunstgeschiedenis.

Wat is identiteit? Wat is normaal? Het zijn vragen die in deze lezing aan bod komen. De lezing is een uitnodiging tot dialoog over hoe bruggen te bouwen tussen mensen met een andere mening. Hoe kun je luisteren naar wat anderen zeggen zonder te oordelen? En hoe neem je je verantwoordelijkheid als het gaat over mensenrechten?

Fleur Pierets

Fleur Pierets is kunstenaar, schrijver en activist. Ze zet zich in voor LGBTQ rechten wereldwijd. Haar bekendste performance heet 22, waarbij ze met haar vrouw Julian zou trouwen in alle landen waar het homohuwelijk was toegelaten. Om op een positieve manier gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen. Het koppel trouwde in New York, Amsterdam, Antwerpen en Parijs. Na het 4de ja-woord werd Julian ziek en stierf 6 weken later. Fleur schreef het boek "Julian", een ode aan de liefde en hoe om te gaan met die allesverterende rouw. Het boek werd in september 2019 gepubliceerd bij uitgeverij Das Mag.

Julian, het boek

Heen-en-weer springend in de tijd beschrijft Fleur Pierets haar grote liefde voor een vrouw die te jong stierf. In 2012, na te zijn gescheiden van haar man, ontmoet ze in Amsterdam de hydografe Pauline die zich Julian noemt en de twee worden op slag verliefd. Ze zijn al gauw onafscheidelijk, hun relatie wordt steeds hechter, ze beginnen internettijdschrift 'Et Alors' over gender, identiteit en creativiteit en gaan in Spanje wonen. Daar besluiten ze om in de 22 landen waar dat kan, met een performance te trouwen en aandacht te vragen voor gelijke huwelijksrechten. Als Julian na een borstkankeroperatie hersteld lijkt te zijn, gaat in september 2017 in New York het project met succes van start. Maar in de vierde stad Parijs blijkt Julian agressieve hersentumoren te hebben en overlijdt op 22 januari 2018. De Belgische kunstenares en kunsthistorica (1973) doet aangrijpend en eerlijk verslag van het verloop van haar liefde, ziekte en dood van haar geliefde, hun gevoelens en onmacht. Ze verwerkt daarin ook goed veel homo-literaire geschiedenis en geeft een indringend beeld van haar rouwverwerkingsproces. (bron: NDB Biblion)

Het kinderboek "love around the world"

In 2018 kreeg Fleur de vraag van het MoMa in New York om een kinderboek te schrijven waarin 2 vrouwen, Fleur en Julian, trouwen in alle landen waar het was toegelaten. In "Love Around the World" blijft Julian leven en Fleur kreeg de kans hun project af te werken. Ook al was het op papier. Het boek verscheen in november 2019 in de VS. De Nederlandse versie wordt binnenkort verwacht.


Tussen 2 lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg.

Nieuwe namen! - Tussen 2 Lijnen lezingenreeks https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Tussen2Lijnen2021.html dinsdag 14 juli 2020 10:45:23

Na een grondvestendaverend voorjaar zijn we blij dat we toch, weliswaar voorzichtig, mogen vooruitblikken naar een cultureel seizoen 2020-21! Voor onze lezingenreeks Tussen 2 Lijnen hebben we mooie nieuwe namen gecombineerd met reeds aangekondigde gasten die we hebben kunnen verschuiven naar een andere datum.

12.09.20 Paul Scheffer (verplaatsing van 14.3.20)

 • Grenzen hebben, nadat ze maandenlang gesloten waren, weer een extra dimensie gekregen. Een half jaar na de Brexit en midden in de wereldwijde coronacrisis legt Nederlandse essayist Paul Scheffer zijn loep nog eens extra op wat grenzen betekenen voor dit veranderende Europa.
 • Deze lezing gaat door in de parketzaal in CCHa. Lees hier alle informatie.
 • Je kunt nog steeds je plekje reserveren. Eerder gereserveerde tickets blijven geldig.

10.10.20 Johan Op de Beeck

 • Johan Op de Beeck, gewezen journalist en auteur van succesvolle biografieën over Napoleon en Lodewijk XIV, schreef met 'Het complot van Laken' een kloeke misdaadroman over de bewogen periode na WOII.
 • Deze lezing gaat door in bib Dusart. Lees hier alle informatie.
 • Reserveren kan vanaf 26 augustus. Beperkte capaciteit wegens coronamaatregels, dus wees er snel bij!

14.11.20 Erwin Mortier (verplaatsing van 25.4.20)

 • Dit voorjaar verscheen de roman 'De onbevlekte', het langverwachte vervolg op Erwin Mortiers' bekroonde debuutroman 'Marcel'. Met deze roman over de complexiteit van liefhebben bevestigt Mortier eens te meer tot de absolute topklasse van de Nederlandstalige literatuur te behoren.
 • Deze lezing gaat door in de parketzaal in CCHa. Lees hier alle informatie.
 • Je kunt nog steeds je plekje reserveren. Eerder gereserveerde tickets blijven geldig.

6.2.2021 Yousra Benfquih

 • Met haar poëzie staat Yousra Benfquih op talrijke podia en speelt ze steeds met het delicate evenwicht tussen donker en licht, tussen humor en ernst, tussen ongemak en ontroering. De 'poet and columnist by night' werkt overdag ook aan een mensenrechtendoctoraat en voedt haar scherpzinnige kijk op hedendaagse maatschappelijke thema’s.
 • Deze lezing gaat door in bib Dusart. 
 • reserveren is momenteel nog niet mogelijk - datum nog te bepalen

13.3.2021 Fleur Pierets

 • Fleur Pierets is kunstenaar, schrijver en activist. Haar bekendste performance heet 22, waarbij ze met haar vrouw Julian zou trouwen in alle landen waar het homohuwelijk was toegelaten. Na het 4de ja-woord werd Julian ziek en stierf 6 weken later. Fleur schreef het boek "Julian", een ode aan de liefde en hoe om te gaan met die allesverterende rouw.
 • Deze lezing gaat door in bib Dusart. 
 • reserveren is momenteel nog niet mogelijk - datum nog te bepalen

24.4.2021 Blind date

De laatste gast in deze reeks maken we later bekend. Zo kunnen we de vinger aan de pols houden.


Tussen 2 lijnen is een structurele en intense samenwerking tussen CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg. Tussen 2 lijnen houdt zich niet altijd aan het misschien veronderstelde schoonschrift en kleurt af en toe fijn buiten de twee lijntjes, maar de twee huizen blijven intens samenwerken om spitante auteurs en sprekers naar Hasselt te halen.

Kunstendag voor Kinderen - tekenworkshop 'Whoopie en het toverpotlood' https://bibliotheek.hasselt.be/kunstendagvoorkinderen donderdag 16 juli 2020 11:15:25

Tom Schoonooghe neemt je in dit fantasierijke, woordenloze vouwboek mee op reis door een ongewoon en kleurrijk flatgebouw. Tom vertelt tekenend het relaas van Whoopie die wegvlucht van haar ouders met haar toverpotlood. Dit keer mag het: tekenen op de muren van een museum of op het kostuum van een agent! Tom zorgt voor beelden die je hersenen aan het werken zetten. Ga je mee aan de slag en leer hoe je van een brandblusapparaat een olifant kan maken!

EXPO: ‘Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/EXPO-Raqqa,-een-stad-die-weer-voorzichtig-haar-gezicht-toont.html maandag 27 juli 2020 12:24:03

Raqqa door de lens van De Morgen-fotograaf Tim Dirven

In 2019 stelde 11.11.11 changemakers centraal in hun campagne door het in de kijker stellen van hoopvolle verhalen, straffe acties en scherpe inhoud. Waarom? Omdat deze mensen meer dan ooit onder druk staan en meer dan ooit nodig zijn om verandering te brengen. 11.11.11. heeft ondertussen besloten om ook in 2020 verder te gaan met hun changemakers-campagne.

In het kader van de campagne trok fotograaf Tim Dirven naar Raqqa in Syrië. Hij bezocht er 11.11.11.-partnerorganisatie Totol, een voorbeeld van zo’n straffe changemaker. In de verwoeste Syrische stad Raqqa geeft ze nieuwe kansen aan de Syrische bevolking. Dag in dag uit maken de bezielers van Totol het verschil voor de mensen die nog in de stad leven.

Digitale expo in de bibliotheek

De mooiste beelden zijn gebundeld in de Expo ‘Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont.’ Deze expo hadden we als échte foto's ingepland om te tonen in onze bib in maart en april. Het coronavirus stak er een stokje voor.

Maar omdat de foto's zo'n positief verhaal van opbouw, hoop en moed vertellen vonden we het toch een gepast moment om ze te tonen. We maken er geen foto-expo van maar projecteren de beelden op de eerste verdieping van vestiging Dusart. Vrij te bezichtigen tijdens onze openingsuren.

Over Tim Dirven

Tim Dirven (1968) is een wereldburger. Lang geleden tuimelde hij tijdens een reportage in Bosnië in de oorlogsjournalistiek. Later trok hij naar Rwanda, Afghanistan, Armenië en talloze andere brandhaarden. Onderweg leerde Dirven pakkende foto’s maken. Zijn beelden vertellen verhalen van mensen die in doorgaans penibele omstandigheden trachten te overleven. Dirven combineert zijn werk voor de krant De Morgen met persoonlijke fotoprojecten. Hij verzamelde al tal van prijzen en awards voor zijn werk.

Start zondag voorleesdag https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Start-zondag-voorleesdag.html maandag 10 augustus 2020 10:01:42

Je kan boeken en de bibliotheek niet vroeg genoeg ontdekken! Dat geldt ook voor kleuters. Maar dan heb je natuurlijk ook iemand nodig die verhaaltjes voorleest. En dat is nu net wat we doen in onze bib vestiging Kuringen. Op zondag is het hoogdag voor kleuters want dan lezen we verhaaltjes voor in onze leeshoek. Leuk toch? Een enthousiaste ploeg vrijwilligers leest dan verhalen voor, al dan niet met de kamishibai. Af en toe wordt het voorleeshalfuurtje uitgebreid met een knutselactiviteit. Zondag voorleesdag is er voor kinderen van 4 tot 7 jaar. En geloof het maar, de luisteroortjes gaan ervan gloeien.

Wanneer

Elke zondag van 11 tot 11.30 uur Behalve tijdens de zomervakantie.

We starten weer vanaf zondag 27 september.

Waar

Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Kuringen | Joris van Oostenrijkstraat 55 | 3511 Hasselt-Kuringen

Doelgroep

Alle kinderen van 4 tot 7 jaar

Prijs

Gratis

Organisator

Bibliotheek Hasselt Limburg

Meer info

Kom gewoon langs: vooraf inschrijven hoeft niet.

Paul Scheffer, Erwin Mortier en Johan Op de Beeck VOLZET https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Paul-Scheffer,-Erwin-Mortier-en-Johan-Op-de-Beeck-VOLZET.html maandag 24 augustus 2020 08:17:40

Update 5 september

De drie 'Tussen 2 Lijnen'-lezingen van dit najaar zijn ondertussen helemaal volzet. Geen plekjes meer om te komen luisteren naar Paul Scheffer, Johan Op de Beeck en Erwin Mortier... dank jullie wel voor het vertrouwen!

De tickets voor de voorjaarslezingen komen later in de verkoop.


Opgelet! Omwille van de maatregels tegen het coronavirus zijn er minder plekken beschikbaar dan anders. Reserveer dus tijdig je plekje!

zaterdag 12 september in CCHa

Paul Scheffer - De vorm van vrijheid - UITVERKOCHT

zaterdag 10 oktober in Dusart

Johan Op de Beeck - De kapper die spion werd

zaterdag 14 november in CCHa 

Erwin Mortier - De onbevlekte - LAATSTE TICKETS BESCHIKBAAR

Bibliotheek Hasselt Limburg kent een lange en fijne traditie van zaterdagmiddaglezingen. CCHA heeft ook in het brede culturele veld een rol te spelen en behartigt alle genres, dus ook literatuur. Vanuit de maatschappelijke betrokkenheid van beide partners worden de krachten nog intensiever gebundeld. Eminente, verrassende, boeiende en veelzeggende auteurs van zowel fictie als non-fictie geven het beste van zichzelf. Zo houden we - voor jou! - de vinger aan de pols.

Repair Café https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Repair-Cafe.html maandag 24 augustus 2020 11:06:56

Doet je broodrooster het niet meer? Zitten er gaatjes in je trui? Hoogste tijd voor jouw bezoekje aan het Repair Café! Dé plek waar iedereen de andere gratis helpt om kledij, elektrische apparaten, meubels, computers en fietsen te herstellen. Ruil je kennis en handigheid voor een welgemeende smile op het gezicht van je stadsgenoten.Herstellen geeft je een kick. En het is dé oplossing om de afvalberg te verkleinen. Goed voor het milieu en je portemonnee. Tegelijk is het Repair Café ook een gedroomde plek om je buren te leren kennen.

Gereedschap aanwezig

Neem je kapotte spullen onder de arm en stap het Repair Café binnen. Gegarandeerd dat er een handige Harry of montere Mariëtte met raad en daad klaar zit. Het juiste gereedschap en het nodige herstellingsmateriaal houden zij klaar.

 
Najaarsprogramma voor kinderen en jongeren https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Najaarsprogramma-voor-kinderen-en-jongeren.html maandag 24 augustus 2020 13:15:23

Dit najaar heeft Bibliotheek Hasselt Limburg weer een mooi programma voor kinderen en jongeren. Ben je graag creatief bezig kijk dan zeker eens naar onze workshops.

Alle activiteiten zijn gratis.

Theater

20 september  Theatervoorstelling Krak de Krokowil - voor families met kinderen van 4 tot 7 jaar

Workshops

3 oktober Workshop 'Het land van de grote woordfabriek' - voor kinderen van 7 tot 9 jaar.

15 november  Tekenworkshop Kunstendag voor kinderen - voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Lezen en voorlezen

vanaf 27 september   Start zondag voorleesdag - voor kinderen van 4 tot 7 jaar

vanaf oktober   Kinder- en jeugdjury Vlaanderen - voor kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar

De Schrijfwijzen - het Groot Dictee Heruitgevonden https://bibliotheek.hasselt.be/dictee donderdag 3 september 2020 17:28:22

Schrijf je chocoladecakeje, chocoladecakje of chocolade-cakeje?
Met of zonder streepje? Met of zonder e?

Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en de krant De Standaard dagen iedereen je uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers. Wél een ludiek en laagdrempelig taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt.

Speel ook dit jaar - coronaproof! - weer mee in Bibliotheek Hasselt Limburg - schrijf je in en omcirkel vrijdagavond 9 oktober alvast in je agenda. Kriebelt het alvast om mee te doen? Test je spelling en begin alvast te oefenen!

Fijn weetje - de tekst voor deze editie vloeide uit de pen van Bart Van Craeyevelt uit Diepenbeek. Hij won de dicteewedstrijd 2020!

Deelname is gratis. Kun je die dag niet, of wil je liever niet deelnemen aan het dictee in ons fysieke bibliotheekgebouw, dan is er dit jaar ook een online versie!

Lees alles over De Schrijfwijzen, het Groot Dictee Heruitgevonden!

De Schrijfwijzen - het Groot Dictee Heruitgevonden op 9 oktober in onze bib https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/De-Schrijfwijzen-het-Groot-Dictee-Heruitgevonden-op-9-oktober-in-onze-bib.html vrijdag 4 september 2020 07:58:52

Schrijf je chocoladecakeje, chocoladecakje of chocolade-cakeje?
Met of zonder streepje? Met of zonder e?

Speel ook dit jaar - jawel! - weer mee met De Schrijfwijzen - Het groot Dictee Heruitgevonden in Bibliotheek Hasselt Limburg.

Schrijf je in en duid vrijdagavond 9 oktober al aan in je agenda. Fijn weetje - de tekst voor deze editie vloeide uit de pen van Bart Van Craeyevelt uit Diepenbeek. Hij won de dicteewedstrijd 2020!

Deelname is gratis. Kun je die dag niet, of wil je liever niet deelnemen aan het dictee in ons fysieke bibliotheekgebouw, dan is er dit jaar ook een online versie.

Over het dictee

Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en de krant De Standaard dagen iedereen je uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers. Wél een ludiek en laagdrempelig taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt.

IN FOCUS Week van de Geletterdheid https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-Week-van-de-Geletterdheid.html dinsdag 8 september 2020 10:47:15

Spring je mee op de digitale trein?

Van 7 tot 11 september is het Week van de geletterdheid.

De digitale trein reed al razendsnel. Maar door de coronacrisis zijn we allemaal, noodgedwongen, nog een versnelling hoger geschakeld. Plots verloopt alles nog meer digitaal: ons sociale leven, het schoolwerk van de kinderen, voor veel mensen het werk. Ook de dienstverlening van steden en gemeenten is nu grotendeels digitaal: e-loketten, online reservaties, online aanvragen van officiële documenten, …

Geen eenvoudige opdracht voor iedereen. Want 32% van de Belgische burgers heeft zwakke digitale vaardigheden en 8% van de bevolking gebruikt het internet niet. Zo lopen 4 burgers op 10 risico op digitale uitsluiting. En digitaal uitgesloten zijn betekent ook sociaal uitgesloten zijn in onze digitaliserende maatschappij.

Ook wij als bibliotheek én stadsdienst spelen een rol in deze snelle evolutie. We geven hieronder enkele (digitale) tips over hoe we jou in dit leerproces kunnen bijstaan.

Mijn Bibliotheek als basis

Wist je dat je via je persoonlijke ‘Mijn Bibliotheek’-profiel veel meer kunt doen dan enkel je boeken verlengen of reserveren?

Bijleren via het ‘online leren-platform’

 • meer over je android gsm, digitale fotografie, ...
 • Frans, Engels, Duits, Spaans of Italiaans leren in 2 weken
 • office 365
 • over de balans werk/privé, tips voor een succesvolle toekomst, …

Heel wat gratis cursussen die je thuis en op je werk kunnen helpen.

De krant online lezen

Via je 'Mijn Bibliotheek'-profiel kun je ook artikels uit kranten lezen via het krantenarchief of via GoPress-kiosk.

Fundels voor jonge kinderen

Via je 'Mijn Bibliotheek'-profiel kun je voor je jonge kinderen jaarlijks een aantal Fundels downloaden. Fundels zijn filmpjes van prentenboeken voor alle leeftijden met bijhorende spelletjes.

Meer weten en lezen? Ga naar digitaleweek.be!

Op Digitaleweek.be wordt de actualiteit besproken en vind je goede en uitgebreide artikels. Van financieel, lifestyle tot zakelijk, er blijft niks onbelicht!

IN FOCUS digitaal

We hebben een uitgebreide selectie gemaakt uit onze eigen bibliotheekcollectie. De selectie kun je hier raadplegen en in de bib komen lenen.

Welk boek is jou op het lijf geschreven? https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Welk-boek-is-jou-op-het-lijf-geschreven.html dinsdag 8 september 2020 15:26:49

Daar hebben wij het antwoord op!

Mijn Leestipper geeft je elke maand persoonlijke leestips recht uit de collectie van de bib. De boeken zijn speciaal voor jou geselecteerd uit onze collectie Nederlandstalige fictieboeken, op basis van je leesvoorkeuren en je leenhistoriek.

Elke maand verrast Mijn Leestipper je met nieuwe leestips op maat. Als je dat wil, brengen we je per e-mail op de hoogte als er nieuwe tips klaarstaan. Zo weet je altijd wat gelezen.

Benieuwd welke boeken helemaal bij jou passen?

Ontdek Mijn Leestipper

IN FOCUS Werelddag dementie https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/IN-FOCUS-Werelddag-dementie.html dinsdag 8 september 2020 16:26:46

Wat is dementie?

Dementie is een ernstige aftakeling van het geheugen en van andere vaardigheden die met ons denken te maken hebben. Vaak wordt eerst het kortetermijngeheugen aangetast: een dementerende weet bijvoorbeeld niet meer wat hij gisteren gedaan heeft. In een verder gevorderd stadium vallen ook het onmiddellijke geheugen en het langetermijngeheugen (onze herinneringen) weg. Maar dementie is méér dan vergeetachtigheid. Stress, een druk bestaan, een emotioneel moeilijke periode… kunnen maken dat iemand tijdelijk zaken minder goed kan onthouden. Bij dementie is er sprake van een alsmaar grotere achteruitgang veroorzaakt door een onherstelbare aantasting van de hersenen.


Niet alleen het geheugen

Naast geheugenproblemen zullen mensen met dementie na verloop van tijd ook andere vaardigheden kwijtraken. Ze kunnen moeilijkheden krijgen met praten (afasie) en bijvoorbeeld alleen nog maar onsamenhangende zinnen met vage woorden of foute woorden maken. Ze kunnen vertrouwde dingen niet meer herkennen (agnosie) of vertrouwde handelingen zoals hun veters strikken niet meer uitvoeren (apraxie). Ze verliezen hun gevoel voor plaats en ruimte en gaan op den duur ook heel nabije personen, zoals hun partner of kinderen, niet meer herkennen. Ook andere zaken zoals rekenen, plannen maken, hun impulsen beheersen wordt na verloop van tijd moeilijk.
Omdat mensen met dementie de geestelijke mogelijkheden verliezen om met stresserende situaties om te gaan kunnen ze erg geagiteerd of zelfs agressief worden. Ze krijgen vaak ook problemen met inslapen of in slaap blijven. Ze zijn erg vatbaar voor een depressie.
Mensen bij wie dementie opduikt, ontkennen vaak lang dat er iets aan de hand is. Enerzijds omdat de gedachte dat ze hun geestelijke vermogens aan het verliezen zijn verschrikkelijk angstaanjagend is. Anderzijds omdat ze net het vermogen verliezen om dat zelfinzicht te hebben.


Ernstig

Dementie is een ernstig gezondheidsprobleem. Ongeveer 100.000 mensen in België hebben een of andere vorm van dementie. Anderhalf tot drie keer meer vrouwen dan mannen worden erdoor getroffen. Hoe snel de aftakeling verloopt kan erg verschillen, van 1 jaar tot 15 jaar. Dementie is niet alleen zwaar voor de zieke zelf maar ook heel hard om dragen voor de nabije omgeving. Zij zien immers een geliefde persoon stilletjes ‘verdwijnen’, terwijl deze lijfelijk nog aanwezig is.

Werelddag dementie op 21 september
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag (World Alzheimer's Day). Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan dementie. Deze digitale IN FOCUS verzamelt allerhande materialen over het thema. Je kunt de selectie hier bekijken en de materialen in de bibliotheek komen lenen.

Workshop 'Het land van de grote woordfabriek' https://bibliotheek.hasselt.be/hetlandvandegrotewoordfabriek woensdag 9 september 2020 17:54:42

Ken je "Het land van de grote woordfabriek"? Het is een land waar spreken handen vol geld kost.

In onze workshop gaan we samen op zoek naar mooie en lelijke woorden. We kopen woordjes in de woordenwinkel en vormen zo dure en goedkope zinnen. Nadien gaan we aan de slag en knippen, plakken, stempelen en schilderen onze eigen woordfabriek in elkaar. Plezier verzekerd maar let op, trek niet je mooiste kleren aan!

Straks gaat het jenever sneeuwen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/Straks-gaat-het-jenever-sneeuwen.html dinsdag 22 september 2020 10:17:03

"Straks gaat het jenever sneeuwen", dat zijn de beginregels van het gedicht 'Winterlied' van J. Bernlef.

Het is ook de naam van een bloemlezing van jenevergedichten door René Smeets... Én van de bijhorende tentoonstelling die op zeven locaties te bezoeken is, waaronder onze bibliotheek. Expo en boek zijn een initiatief van onze buren van het Jenevermuseum.

Bloemlezing

De bloemlezing - verzameld door René Smeets - bundelt oude en jonge gedichten van de beste schrijvers uit de Nederlandstalige literatuur, volksliederen, light verse, limericks en zelfs internetvondsten. En niet te vergeten: anti-jenevergedichten, uit de tijd dat matigheidsbonden hevig te keer gingen.

De bloemlezing werd vormgegeven door de studenten grafisch ontwerp van de PXL-MAD School of Arts en uitgegeven door het Poëziecentrum in Gent.

Tentoonstelling

Een tentoonstelling op zeven unieke locaties in Vlaanderen (en later Nederland) brengt een selectie jenevergedichten - op een creatieve en vaak interactieve manier - tot leven. Twee installaties vind je terug op de gelijkvloerse verdieping in bibliotheek Dusart, de andere locaties zijn het Jenevermuseum, onafhankelijke boekhandel Grim en literair café De Tijd Hervonden, beide in Hasselt, jenevercafé De Vagant in Antwerpen, het Poëziecentrum in Gent, het Groot Vleeshuis in Gent. In 2021 reist het project verder naar het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, Nederland.

In opdracht van het Hasseltse Jenevermuseum werkten de studenten scenografie van de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt voor elk van deze locaties een eigen lyrische scenografie/installatie uit gebaseerd op de selectie gedichten uit de bloemlezing.

Extra activiteiten

Bij het project wordt ook een uitgebreid activiteitenaanbod uitgewerkt. De Witte Nonnenstraat wordt voor de gelegenheid een poëziestraat dankzij beeldend dichter Simon Alice René. Hij zorgt ook voor poëtische museumguerilla, subtiele en minder subtiele poëtische ingrepen in de vaste museumpresentatie van het Jenevermuseum. Marcel Vanthilt zorgt voor een eigen, deels muzikale, interpretatie van een hele trits jenevergedichten en bloemlezer René Smeets leest zijn favoriete jenevergedichten voor in onze bibliotheek.

Straks gaat het gedichten sneeuwen - lezing door René Smeets https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Activiteiten/lezingReneSmeets.html dinsdag 22 september 2020 10:45:12

Bloemlezer en literair vertaler René Smeets

René Smeets neemt jou mee op reis doorheen zijn eigen literair werk én de wereld van jeneverpoëzie. Bijna twintig jaar geleden al bloemleesde geboren en getogen Maaslander René Smeets de allermooiste wijngedichten, van overal en van alle tijden. Dan kwam de schuimwijn, daarna het bier. Daarbij botste hij ook op een aanzienlijk aantal jenevergedichten die met de medewerking van het Jenevermuseum werden gebundeld en voor het nageslacht bewaard in de bloemlezing 'Straks gaat het jenever sneeuwen. De mooiste jenevergedichten in de Nederlandstalige literatuur'.

Het hele scala van jeneverpoëzie, samengebracht in een nieuwe bloemlezing

“Altijd is Kortjakje ziek, midden in de week maar ’s zondags niet” … Wie kan het deuntje niet meezingen? Wist je dat het hier gaat over een vermoedelijk achttiende-eeuws kluchtlied over een — jawel — jenever drinkende, en — nog eens jawel — dame die allicht werkte in de publieke toiletten?

Dit is maar een van de weetjes die je kan lezen in de recent uitgegeven anthologie ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’. Maar de klemtoon ligt uiteraard op de poëzie zelf. De bloemlezing omvat immers veel meer dan enkele weetjes en oude volksrijmelarijen.

René Smeets (nee, geen familie van het bekende Hasseltse stokersgeslacht) vertelt ook in deze lezing honderduit over zijn omgang met drank en met poëzie, en hoe die mekaar wel moesten en wellicht zullen blijven kruisen…

Straks gaat het jenever sneeuwen https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Straks-gaat-het-jenever-sneeuwen.html dinsdag 22 september 2020 11:40:39

De mooiste gedichten uit de Nederlandstalige literatuur

Dat alcohol en specifiek jenever al eens als toevlucht hebben gediend voor dichters om de mooiste gedichten in onze literatuur te schrijven is een publiek geheim. Maar dat jenever ook heel vaak zelf het onderwerp was en is van poëtische hersenspinsels van grote en minder grote namen uit de Nederlandstalige poëzie is minder bekend. Het project 'Straks gaat het jenever sneeuwen' zal hier verandering in brengen.

Vanaf 25 september is het boek te verkrijgen en zal de tentoonstelling op de 7 locaties te bezoeken zijn. Neem zeker deel aan de talrijke omkaderende activiteiten!

Bloemlezing - boek en lezing

Bloemlezer en literair vertaler René Smeets bracht in opdracht van het Jenevermuseum en het Poëziecentrum (Gent) meer dan 100 gedichten over jenever samen in een bloemlezing: gedichten van literaire grootheden als Komrij en Nolens, lofliederen op de nationale gedistilleerde drank van de Lage Landen van de 18de eeuw tot vandaag, jeneverliederen, limericks en andere light verse, gedichten die de jeneversteden Hasselt en Schiedam de hemel in prijzen, maar ook een hele verzameling anti-jenevergedichten.

Op zaterdag 28 november neemt René Smeets je mee op reis doorheen zijn eigen literair werk én de wereld van jeneverpoëzie in de lezing 'Straks gaat het gedichten sneeuwen' (BHL Dusart - reserveer).

In Bibliotheek Hasselt Limburg vind je ook een selectie van bibliotheekmaterialen over jenever en poëzie op de themastand in het leescafé. Om je thuis gezellig in te verdiepen!

Tentoonstelling

Tegelijkertijd met de lancering van het boek start ook een tentoonstellingsproject op maar liefst 7 locaties verspreid over Vlaanderen: het Jenevermuseum, onze Bibliotheek Hasselt Limburg, onafhankelijke boekhandel Grim en literair café De Tijd Hervonden, beide in Hasselt, jenevercafé De Vagant in Antwerpen, het Poëziecentrum in Gent, het Groot Vleeshuis in Gent. In 2021 reist het project verder naar het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, Nederland.

Activiteiten

Bij het project wordt ook een uitgebreid activiteitenaanbod uitgewerkt. De Witte Nonnenstraat wordt voor de gelegenheid een poëziestraat dankzij beeldend dichter Simon Alice René. Hij zorgt ook voor poëtische museumguerilla, subtiele en minder subtiele poëtische ingrepen in de vaste museumpresentatie van het Jenevermuseum.

Marcel Vanthilt zorgt voor een eigen, deels muzikale, interpretatie van een hele trits jenevergedichten en bloemlezer René Smeets leest zijn favoriete jenevergedichten voor in de Bibliotheek hasselt Limburg.

Alle informatie over de activiteiten.


Het project werd gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Het land van de grote woordfabriek https://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/Nieuwsberichten/Het-land-van-de-grote-woordfabriek.html dinsdag 22 september 2020 12:15:14

zaterdag 3 oktober 11 uur, Dusart

Drawing Days slaat jammer genoeg een jaar over, maar in de bib kunnen creatieveling en woordkunstenaar aan de slag met schaar, lijm en verf. Resultaat? Een waar woordfabriek!

Ben je tussen 7 en 9 jaar en zin om te knutselen met taal? Reserveer snel!