Bibliotheek Hasselt Limburg nl-BE http://www.limburg.be/BHL (c) 2018 Smartsite Leerkracht (in opleiding)? Vraag je OLE-kaart aan! http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Leerkracht-(in-opleiding)-Vraag-je-OLE-kaart-aan!.html dinsdag 13 september 2016 17:19:02

Ben jij leerkracht of leerkracht in opleiding?

Vraag dan zo snel mogelijk je OLE-kaart aan om het hele schooljaar te kunnen genieten van je voordelen.

Kijk ook zeker eens of we nog iets voor jou kunnen betekenen. Voor elke doelgroep hebben we ongetwijfeld iets in de aanbieding!

CONN3CT http://bibliotheek.hasselt.be/conn3ct.html woensdag 30 augustus 2017 12:15:16

Van Erasmus tot Trump

Gedrukte boeken uit de zestiende eeuw hadden een enorme impact op mens en maatschappij, net zoals Twitter, Facebook, Instagram en andere sociale media vandaag.
Sociale media zijn overal en overspoelen ons met updates, snaps en tweets. Vijf eeuwen geleden schreven Maarten Luther en zijn tegenstanders korte pamfletten die in één dag werden geproduceerd. Ze lieten de persen draaien, ontketenden revoluties en verdeelden de wereld in voor en tegen.

Historisch drukwerk en multimediale consoles

In de interactieve expo Conn3ct tonen multimediale consoles en boeken uit de vroege zestiende eeuw het verband tussen de impact van de sociale media nu en de kracht van de drukpers toen. Ontdek hoe beide media uitgroeien tot massamedia met ongekende mogelijkheden. Leer tweets, boeken en pamfletten kennen als instrumenten van ideeënverspreiding of polemiek.
Ga op verkenning in Conn3ct, activeer de consoles en deel je mening en voorkeuren met andere bezoekers. Bepaal zelf hoe ver je daarin wil gaan!

Klasbezoek

Tijdens een klasbezoek gaan leerlingen via een inhoudelijk vragenparcours op zoek naar een wachtwoord. Ze kraken de code en laten zich verrassen door wat er achter deze code verborgen zit. Zo beleven ze de expo op een unieke manier en vormen ze zich al doende een goed beeld van de impact van beide media. Mediawijsheid in het kwadraat!
Vraag een klasbezoek aan

Conn3ct in de klas

Leerkrachten kunnen aan de slag met verschillende kant-en-klare educatieve pakketten op www.conn3ct.media/educatie (beschikbaar vanaf 6.10.17). Elk pakket bestaat uit een volledig uitgewerkt lesscenario, een digitaal bordboek, bronmaterialen en extra materialen die tijdens de les kunnen worden ingezet.

Bezoek Conn3ct gratis tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Beleef de tentoonstelling op eigen houtje. Activeer met je Conn3ct-kaartje de multimediale consoles en deel je mening en voorkeuren met andere bezoekers. Dit kaartje haal je af aan het onthaal of het informatiepunt bij de tentoonstelling. Onze enthousiaste bibliotheekmedewerkers staan steeds klaar om je te helpen.
Contacteer ons tijdig als je de expo in groep wil beleven.
011 29 59 00 - bibliotheek.activiteiten@hasselt.be

Geleid bezoek

Wil je je verder verdiepen in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als de sociale media van nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor één van onze rondleidingen.

Vrijdag om 17 uur op
20 oktober, 10 & 24 november, 1 december 2017
12 & 26 januari, 9 & 23 februari, 9 & 23 maart, 20 april 2018

Reserveren via 011 29 59 50 - bibliotheek.activiteiten@hasselt.be - aan het onthaal in de bib. Vermeld je naam, je lidkaartnummer (als je dat hebt), de datum waarop je wenst deel te nemen en het aantal deelnemers. Verzamelen aan het onthaal in de bib. De rondleidingen starten stipt en duren ongeveer een uur.

Rondleiding Conn3ct http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69785-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:44:52

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69787-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:49:04

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Rondleiding Conn3ct http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/69789-Rondleiding-Conn3ct.html maandag 2 oktober 2017 16:52:37

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor deze rondleiding. 

Bezoek Conn3ct - rondleiding of op eigen houtje. Jij kiest! http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Bezoek-Conn3ct-rondleiding-of-op-eigen-houtje-Jij-kiest!.html zaterdag 7 oktober 2017 14:29:00

Update!

Heb je Conn3ct bezocht en zoek je verdere verdieping in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als sociale media nu? Ben je benieuwd hoe grensverleggende keuzes uit die tijd mee aan de oorsprong lagen van de economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw?

Neem dan deel aan een van onze tweewekelijkse rondleidingen Conn3ct. Reserveer tijdig je gratis plekje!


In de gratis interactieve tentoonstelling Conn3ct tonen multimediale consoles en boeken uit de vroege zestiende eeuw het verband tussen de impact van de sociale media nu en de kracht van de drukpers toen. Ontdek hoe beide media uitgroeien tot massamedia met ongekende mogelijkheden.

  • Haal je Conn3ct-kaartje op aan het onthaal of aan het infopunt Informatie en beleef de tentoonstelling op eigen houtje.
  • Wil je je verder verdiepen in de betekenis van de boekdrukkunst en de vergelijkbare impact van de sociale media vandaag? Reserveer je plekje en neem deel aan een rondleiding.

Ben je leerkracht en kom je graag met je klas? Reserveer hier dan het educatieve pakket.

Mediawijzer met Conn3ct Educatie http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Mediawijzer-met-Conn3ct-Educatie.html maandag 9 oktober 2017 14:37:50

Wat hebben tweets van Donald Trump en boeken van Erasmus met elkaar gemeen?

Sociale media zijn overal en overspoelen ons met updates, snapchats en tweets. Vijf eeuwen geleden schreven Maarten Luther en zijn tegenstanders korte pamfletten die in één dag werden geproduceerd. De interactieve expo Conn3ct toont het verband tussen de impact van de sociale media nu en de kracht van de drukpers toen. Leer tweets, boeken en pamfletten kennen als instrumenten van ideeënverspreiding of polemiek.

Uitgebreid educatief aanbod Conn3ct door de Bibliotheek Hasselt Limburg

Bezoek de expo met je leerlingen, beleef deze op een unieke manier en vorm je al doende een goed beeld van de impact van beide media. Mediawijsheid in het kwadraat!
Of ga als leerkracht aan de slag met verschillende kant en klare educatieve pakketten -inclusief digitaal bordboek- over censuur, nepnieuws, privacy en veel meer.

Conn3ct is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland, in samenwerking met Bibliotheek Hasselt Limburg en Universiteit Antwerpen.

Nieuwe top 10 op 18 november http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-top-10-op-18-november.html vrijdag 17 november 2017 16:27:30

Vanaf zaterdag 18 november ligt onze selectie van zowel boeken, films als muziek op de welbekende standen!

  • top 10 informatief, literatuur, muziek en film voor volwassenen vind je in de inkomhal
  • top 10 jongeren staat ook in de inkomhal
  • top 10 jeugd vind je in de toegang naar de jeugdbibliotheek

We herinneren je er nog even aan dat top 10-documenten niet verlengd kunnen worden en dat je maximum twee stuks per keer kunt lenen.

De gouden Bib Web Award gaat naar Conn3ct! http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/De-gouden-Bib-Web-Award-gaat-naar-Conn3ct!.html vrijdag 29 december 2017 13:45:52

Gisterenavond werden in Gent de Bib Web Awards uitgereikt, waarin de tentoonstelling Conn3ct genomineerd was in de categorie Groot Gezien. Dank voor jullie stemmen, die speelden mee een rol in de overwinning! Je kunt Conn3ct nog komen beleven in onze bib tot einde april 2018.

Conn3ct is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland, in samenwerking met de Provinciale Bibliotheek Limburg en de Universiteit Antwerpen.

Gratis kinderworkshop "levende Letters" http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Gratis-kinderworkshop-levende-Letters.html donderdag 11 januari 2018 15:01:10

Nu zondag gaat in BHL - vestiging Kuringen een fijne letterworkshop door, en er zijn nog plekjes vrij! Ben je tussen de 7 en 9 jaar en wil je je zondagvoormiddag doorbrengen tussen Marcel Broodthaers, René Magritte of John Baldessari? Schrijf je dan nog snel in!

In deze workshop van Mooss vzw maak je foto’s van prenten en/of tekst uit kinderboeken en kunstwerken. Die combineer je tot nieuwe gehelen van beeld en tekst. Als je die foto’s na elkaar laat zien, krijg je een poëzie-film.

Toast Literair met Hans Geybels http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Toast-Literair-met-Hans-Geybels.html donderdag 11 januari 2018 15:18:57

Hans Geybels is docent aan de faculteit theologie en religiewetenschappen aan de KU Leuven. Hij doet hoofdzakelijk onderzoek naar de geschiedenis van de religieuze volkscultuur; geloof vanuit de onderbuik, geworteld in een ver verleden, gestoeld op vereringen van (lokale) heiligen.

Hij geeft op een boeiende en wat ondeugende manier antwoord op vragen over o.a. hoe Keltisch of Germaans de christelijke tradities zijn, wat de verrijzenis van Christus met eieren te maken heeft, etc. Hij gaat ook in op religieuze en seculiere gebruiken binnen de moslimgemeenschap in Vlaanderen.

In Bibliotheek Hasselt Limburg - vestiging Kuringen, voor (jong)volwassenen vanaf 16 jaar. Deelname aan de lezing is gratis.

Na de lezing is er vrijblijvend een toast op het nieuwe jaar van Davidsfonds Hasselt. Hiervoor kan ter plaatse 10 euro betaald worden.
Graag vooraf inschrijven voor één of beide activiteiten.

Toast Literair met Hans Geybels "Heiligen en tradities overleven alles" http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Toast-Literair-met-Hans-Geybels-Heiligen-en-tradities-overleven-alles.html vrijdag 12 januari 2018 09:15:46

Hans Geybels is docent aan de faculteit theologie en religiewetenschappen aan de KU Leuven. Hij doet hoofdzakelijk onderzoek naar de geschiedenis van de religieuze volkscultuur; geloof vanuit de onderbuik, geworteld in een ver verleden, gestoeld op vereringen van (lokale) heiligen.

Hij geeft op een boeiende en wat ondeugende manier antwoord op vragen over o.a. hoe Keltisch of Germaans de christelijke tradities zijn, wat de verrijzenis van Christus met eieren te maken heeft, etc. Hij zal in ook ingaan op religieuze en seculiere gebruiken binnen de moslimgemeenschap in Vlaanderen

Voor (jong)volwassenen vanaf 16 jaar. Deelname aan de lezing is gratis.

Na de lezing is er vrijblijvend een toast op het nieuwe jaar van Davidsfonds Hasselt. Hiervoor kan ter plaatse 10 euro betaald worden.
Graag vooraf inschrijven voor één of beide activiteiten.

IN FOCUS Poëzieweek http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Poezieweek.html vrijdag 19 januari 2018 16:24:48

Van 25 tot 31 januari staat poëzie in de kijker in het Nederlandse taalgebied. De IN FOCUS-stand op het bibplein in BHL Dusart gaat helemaal op in het thema.

Tijdens de Poëzieweek worden onder andere de Herman de Coninckprijs en de VSB Poëzieprijs uitgereikt en vinden de Nederlandse Kampioenschappen Poetry Slam plaats. Minstens even belangrijk zijn de honderden poëzieactiviteiten die poëzieliefhebbers op eigen initiatief op vele plekken in Vlaanderen en Nederland organiseren. Ook in de BHL.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poëzieclub, Stichting Poetry International, VSB Poëzieprijs, Poëziecentrum, de Turing Gedichtenwedstrijd, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Boek.be en Stichting CPNB.

De Bres Dicht - Poëzie en muziek http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/De-Bres-Dicht-Poezie-en-muziek.html maandag 22 januari 2018 15:03:57

Poëzie en muziek. Dat zijn de twee elementen waarmee klassieke celliste Iris Thissen en singer-songwriter Teun De Voeght aan de slag gingen voor het poëzieproject De Bres Dicht.
Samen schreven ze muziek rond tal van gedichten van bekende en minder bekende dichters zoals Herman de Conick, Paul van Ostaijen en Willem Elsschot, maar ook Sylvia Plath, Randall Jarrell, Jacques Prévert, Tomas Tranströmer, ...
Ze gaan dieper in op de gedichten die aan bod komen, geven een woordje uitleg of vertellen een anekdote over de dichter(es); kortom, de juiste sfeer om van de muzikale interpretatie te kunnen genieten.

Gratis activiteiten tijdens poëzieweek in de BHL! http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Gratis-activiteiten-tijdens-poezieweek-in-de-BHL!.html maandag 22 januari 2018 15:58:31

Poëzieweek strijkt deze week neer in Vlaanderen en Nederland. Ook Bibliotheek Hasselt Limburg zorgt ervoor dat je gratis kunt komen genieten van woord, muziek en beeld.

  • zaterdag 27 januari om 14 uur (Dusart): "Van hier en van ver" - 16 portretten in woord en beeld, door dichter Joris Iven en fotograaf Willy Vanheers
  • zondag 28 januari om 11 uur (Kuringen): "De bres dicht" - poëzie en muziek door celliste Iris Thissen en singer-songwriter Teun De Voeght

Reserveer tijdig je plekje!

Tijdens Poëzieweek staat IN FOCUS ook in het teken van poëzie.

Campagne #BIBVOORIEDEREEN http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Campagne-BIBVOORIEDEREEN.html dinsdag 23 januari 2018 16:30:25

De bibliotheek van vandaag is ook morgen van belang.

De bibliotheek? Dat is een laagdrempelige plek waar iedereen toegang krijgt tot informatie en cultuur. Ook nu gemeentes niet meer verplicht zijn om een bibliotheek in te richten, willen we dat graag zo houden. Daarom is er de actie #bibvooriedereen. We roepen iedereen die de bibliotheek een warm hart toedraagt op om het bibcharter te ondertekenen. Zo geven we samen een sterk signaal dat de bibliotheek belangrijk is én blijft.

Meer dan twintig organisaties en meer dan vijftig ambassadeurs steunen de actie. Jij ook?

Teken dan het charter!

Haal je lerarenkaart af in de BHL http://bibliotheek.hasselt.be/provincielimburg.net?id=71223 woensdag 24 januari 2018 15:13:25

Ben je leerkracht en woon je in Hasselt? Dan kan je je lerarenkaart komen afhalen in onze bibliotheek. 

Hasselaren met postcode 3500 kunnen terecht in vestiging Dusart. Hasselaren met postcode 3501, 3510, 3511 en 3512 kunnen terecht in vestiging Kuringen.

Ben je niet zeker waar jouw lerarenkaart zich bevindt? Zoek het even op!

IN FOCUS Gustav Klimt http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Gustav-Klimt.html maandag 5 februari 2018 10:37:24

Wenen viert Modernisme dit jaar - vier protagonisten van deze beweging stierven 100 jaar geleden: kunstenaars Gustav Klimt en Egon Schiele, architect Otto Wagner en grafisch ontwerper Koloman Moser. Ze drukten hun stempel op Wenen rond 1900 en lieten een blijvende indruk achter.

Gustav Klimt was een Oostenrijkse symbolistische schilder, muralist en tekenaar.  Kenmerkend voor zijn latere werken, waarmee hij het meest bekend werd, is het decoratieve ornamentalisme (waarbij hij vaak ook werkte met bladgoud) en de suggestief-erotische symboliek. Hij maakte vooral naam met zijn vrouwportretten en allegorische werken, maar schilderde ook een groot aantal landschappen. Klimts kunst ontstond tijdens een artistieke bloeiperiode in het Wenen van het belle époque en wordt vaak geassocieerd met de jugendstilbeweging en de art-nouveau.

Nu IN FOCUS op het bibliotheekplein op de gelijkvloerse verdieping.

Annick Ruyts: De bijl van Cupido http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Annick-Ruyts-De-bijl-van-Cupido.html maandag 5 februari 2018 11:37:10

In de televisiereeks "De Bijl Van Cupido" sprak Annick Ruyts met Vlamingen over hoe ze vandaag met hun relatie omgaan. Nu brengt ze deze verhalen in een voordracht.

"De Bijl van Cupido" gaat over u en ik. Het zijn persoonlijke verhalen, verhalen over liefde maar ook over echtscheiding, jaloezie en (opnieuw) single zijn.

Annick brengt verhalen van koppels en singles en vertelt welke hefbomen deskundigen aanreiken om je relatie te versterken. Ze schetst hoe mensen kunnen leren uit (negatieve) ervaringen om hun gezinsrelaties sterker te maken.

Deelname is gratis, vooraf inschrijven verplicht: bibliotheek.activiteiten@hasselt.be of 011 24 43 00.

Annick Ruyts over De bijl van Cupido http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Annick-Ruyts-over-De-bijl-van-Cupido.html maandag 5 februari 2018 16:24:26

Met Valentijn in het vooruitzicht misschien toch even stilstaan bij je relatie?

Nu zondag helpt Annick Ruyts je hierbij in de gratis lezing "De bijl van Cupido" in vestiging Kuringen.

Ze belicht hoe we omgaan met relaties en liefde, in goede en in kwade dagen. Hoe steunen we elkaar, hoe hebben we lief, hoe reageren we in crisissituaties? Waarom gaan we meer vreemd dan vroeger, wat betekent je eerste liefde en zijn alle singles op zoek naar een lief?

Annick Ruyts: “Ik wou allang iets maken over de liefde, omdat we er zo kwetsbaar in zijn, omdat het ons toch eigenlijk het meeste bezighoudt. De reeks gaat niet over harde nieuwsfeiten, maar over verhalen die recht uit het hart komen.“

Gemotiveerd? Reserveer je gratis plekje bibliotheek.activiteiten@hasselt.be | 011 24 43 00.

Kiki en de verdwenen letters http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Kiki-en-de-verdwenen-letters.html dinsdag 13 februari 2018 15:28:15

Kiki houdt van letters en boeken. Ze wil er graag alle kinderen enthousiast voor maken. Daarom komt ze samen met Olaf de boekenwurm op bezoek.

Een avontuurlijke voorstelling die gaat over vriendschap, over het kijken naar en in boeken, over de betekenis van al die vreemde letters ... door Theater van A tot Z. Een muzikale theatervoorstelling voor boekenwurmpjes van 3 tot 6 jaar.

We willen expliciet de omgeving van de kinderen hierbij betrekken, en laten zien hoe je kunt voorlezen, of je eigen verhaal bij een prentenboek kunt verzinnen. Alles mag en niets moet!

Voor kinderen van 3 tot 6 jaar en (groot)ouders.
Maximum 70 deelnemers.
Deelname gratis. Graag vooraf inschrijven via bibliotheek.activiteiten@hasselt.be of op 011 24 43 00.

Kindertheater Kiki en de verdwenen letters - extra voorstelling! http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Kindertheater-Kiki-en-de-verdwenen-letters-extra-voorstelling!.html dinsdag 13 februari 2018 15:40:33

Op zondag 25 februari kun je met je 3 tot 6-jarige boekenwurm genieten van de muzikale theatervoorstelling "Kiki en de verdwenen letters" in BHL vestiging Kuringen.

Goed nieuws! Extra voorstelling!

De (volzette) voorstelling van 11 uur is vervroegd naar 10.30 uur om ze zo nog een extra keer te laten doorgaan om 11.45 uur. Reserveer dus snel je plekje als je mee wil zoeken naar de verdwenen letters...

Voor u gelezen: Dictators, een Arabische geschiedenis http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Voor-u-gelezen-Dictators,-een-Arabische-geschiedenis.html dinsdag 13 februari 2018 17:20:04

Sinds het uitbreken van de Arabische opstanden in 2011 gaat het van kwaad tot erger in de regio. Arabische dictators hadden ervoor gewaarschuwd dat er zonder hun harde hand chaos zou heersen in Syrië, Irak, Libië en Jemen.

In "Dictators. Een Arabische geschiedenis" haalt Chams Eddine Zaougui die stelling onderuit. Hij ontrafelt hoe Arabische machtskunstenaars het Midden-Oosten hebben gevormd tot wat het vandaag is: een sociaal en politiek mijnenveld waar democratie moeilijk kan gedijen.

Voor u gelezen

Het is niet de auteur zelf, maar een betrokken lezer die het boek komt voorstellen. Je hoeft het boek niet gelezen hebben om deel te nemen en er is ruimte voor vragen en gesprek.

Opgelet!

Op locatie in de Raadzaal in het Stadhuis, Groenplein 1, Hasselt. 

Voor u gelezen: Dictators, een Arabische geschiedenis http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Voor-u-gelezen-Dictators,-een-Arabische-geschiedenis.html dinsdag 13 februari 2018 17:36:29

Sinds het uitbreken van de Arabische opstanden in 2011 gaat het van kwaad tot erger in de regio. Arabische dictators hadden ervoor gewaarschuwd dat er zonder hun harde hand chaos zou heersen in Syrië, Irak, Libië en Jemen.

In "Dictators. Een Arabische geschiedenis" haalt Chams Eddine Zaougui die stelling onderuit. Hij ontrafelt hoe Arabische machtskunstenaars het Midden-Oosten hebben gevormd tot wat het vandaag is: een sociaal en politiek mijnenveld waar democratie moeilijk kan gedijen.

Historicus en leerkracht geschiedenis Vincent Stockx leest het boek en stelt het voor.

"Voor u gelezen" is een reeks lezingen over boeken en brengt werken die kritisch reflecteren over onze maatschappij in haar zoektocht naar een duurzame toekomst. Het komt er vaak niet van een goed non-fictieboek te lezen, daarom zal iemand die het boek gelezen heeft het werk op ongeveer een uur introduceren.

reserveer je plekje

Startdag Jeugdboekenmaand http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Startdag-Jeugdboekenmaand.html dinsdag 20 februari 2018 11:30:14

In maart is het weer tijd voor Jeugdboekenmaand. "Eureka! Wetenschap en Techniek" is dit jaar het thema.

Wetenschap en techniek, dat is de evolutietheorie. Dat is een colafles die een fleecetrui wordt. Maar dat is eigenlijk pas het laatste. Eerst is er de jonge Charles Darwin die kevers verzamelt. De PMD-zak. Eerst zijn er vragen in de kop. Nieuwsgierig zijn. Willen weten. Zoeken. Kijken. Iets proberen. Uitvinden. Ontwerpen. Mislukken. Opnieuw proberen. Eureka is het feestje dat daarbij hoort.

Kom naar de superleuke startdag met workshops en een tentoonstelling van de Academie van Kuringen, straattheater, voorlezen en zo veel meer…

Expo "The Hasselt Bridge. Waarom de kanaalbrug instortte in 1938" in Stadsmus http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Expo-The-Hasselt-Bridge-Waarom-de-kanaalbrug-instortte-in-1938-in-Stadsmus.html maandag 26 februari 2018 14:04:56

Tachtig jaar geleden overbrugde de ‘langste, gelaste brug van West-Europa’ het Albertkanaal op de Kempische Steenweg. Tot ze instortte… Het was voorpaginanieuws want de brug was nog maar één jaar in gebruik. De wetenschappelijke wereld stond voor een groot raadsel.

Vandaag is "The Hasselt Bridge" nog steeds een case bij ingenieursopleidingen, het schoolvoorbeeld van de ‘Brosse breuk’. Vanaf 3 maart brengt de expo "The Hasselt Bridge. Waarom de kanaalbrug instortte in 1938" in Het Stadsmus het verhaal met krantenverslagen en technische publicaties. Hoe de instorting kon gebeuren wordt stap voor stap onderzocht. De expo neemt alle mogelijke 'verdachten' van de instorting onder de loep: het ontwerp, de lastechniek, het staal, de plaatdikte, veroudering … Ook andere pistes zoals sabotage komen aan bod.

Nu zondag: startdag Jeugdboekenmaand http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nu-zondag-startdag-Jeugdboekenmaand.html maandag 26 februari 2018 14:57:08

Jeugdboekenmaand komt eraan! "Eureka! Wetenschap en Techniek" - wat een heerlijk thema om mee aan de slag te gaan!

In BHL vestiging Kuringen kun je zondag 4 maart naar de startdag, met workshops en een tentoonstelling van de Academie van Kuringen, straattheater, voorlezen en zo veel meer…

Alles is gratis en inschrijven is niet nodig. Welkom!

Lezing Martine Kouwenhoven: Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Lezing-Martine-Kouwenhoven-Vrouwen-die-lezen-zijn-gevaarlijk.html maandag 26 februari 2018 16:17:32

Zondag 11 maart van 11u tot 12u30

Op de brandstapels werden vroeger vooral vrouwen en boeken verbrand. Het onderwerp "Lezende Vrouw" fascineerde kunstenaars echter in alle tijden, alhoewel er vele eeuwen voorbij gingen voordat vrouwen mochten lezen wat ze wilden. Lezende vrouwen zijn dan ook vaak vastgelegd op op schilderijen, tekeningen, foto´s…

Martine Kouwenhoven geeft eerst een historische inleiding over de ontwikkeling van het lezen, daarna bekijken we een aantal van deze kunstwerken nader.

Men begint met het verbranden van boeken, en men eindigt met het verbranden van mensen.

Heinrich Heine

Voor (jong)volwassenen vanaf 16 jaar.

Deelname gratis. Graag vooraf inschrijven.

IN FOCUS Week van de hoogbegaafdheid http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/IN-FOCUS-Week-van-de-hoogbegaafdheid.html vrijdag 9 maart 2018 15:41:35

Hoogbegaafdheid is een woord dat niet bij iedereen positieve gedachten oproept. Er bestaan ook veel vooroordelen en misvattingen over. Soms kunnen hoogbegaafden hierdoor niet altijd en overal zichzelf zijn en hun talenten optimaal inzetten. En dat is enorm jammer, want hoogbegaafden hebben de maatschappij veel te bieden.

De Week van de Hoogbegaafdheid brengt het onderwerp positief onder de aandacht door kennis over hoogbegaafdheid te verspreiden en vooroordelen en misvattingen proberen weg te nemen.

Nu IN FOCUS op ons bibliotheekplein!

Auteurslezing Een Ontgoocheling door Adriaan van Aken http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Auteurslezing-Een-Ontgoocheling-door-Adriaan-van-Aken.html maandag 12 maart 2018 11:21:14

In maart en april speelt Het Nieuwstedelijk de voorstellingenreeks "Een Ontgoocheling" in De Nieuwe Zaal in Hasselt. Op zaterdag 24 maart kun je in BHL Dusart komen luisteren naar Adriaan van Aken, die in een lezing uiteendoet wat het betekent om deze tekst van Willem Elsschot te bewerken voor hedendaags theater.

De novelle

"Een Ontgoocheling" (1914) is een vroege novelle van Willem Elsschot, pseudoniem voor Alfons De Ridder. Elsschot, die zichzelf graag als "een schrijver zonder fantasie" omschreef, baseerde zijn verhaal op zijn eigen schooltijd en (volgens sommige Elsschot-exegeten) die van zijn zoon Walter. "Een Ontgoocheling" vertelt het verhaal van Kareltje De Keizer, een jongetje met een groot hoofd. Dat hoofd doet vermoeden dat Kareltje slim is, dus wordt hij door zijn vader, de mislukte sigarenfabrikant Louis De Keizer, naar het Atheneum gestuurd om Latijn te leren en advocaat te worden. Kareltje faalt jammerlijk. En als vader De Keizer ook nog eens het voorzitterschap van de kaartersvereniging De Lustige Whistspelers uit handen moet geven, is de ontgoocheling compleet.

De bewerking

Dat hoofdthema wil Adriaan in zijn bewerking van "Een Ontgoocheling" beklemtonen. Wat ouders van hun kinderen verwachten, en welke impact die verwachtingen op kinderen (al dan niet) hebben. Kareltje wordt als het ware "geofferd" aan de hoge verwachtingen van zijn vader en de maatschappij waar die deel van uitmaakt. “Je zal succesvol zijn of niet zijn”, leest de tekst.

Maar is hij is zoveel meer dan het slachtoffer dat je bij een eerste lezing in hem vermoedt. In tegenstelling tot zijn vader blijft hij op geheel eigen wijze overeind in de strijd, vooral door de strijd niet echt aan te gaan. Van zodra Kareltje inziet dat hij nooit advocaat zal worden, zet hij zo een aantal opvallende stappen die even even subtiel als overduidelijk tegen de wil van zijn vader en de samenleving ingaan.

Het is iets dat Adriaan en zijn ploeg fel benadrukken in hun versie. Ze nemen de verdediging van Kareltje op door niet alleen op de jongen zijn gebreken te wijzen, maar ook op de kwaliteiten die hij wel degelijk bezit. Zijn observatievermogen bijvoorbeeld, en zijn verbeeldingskracht. Twee dingen waar het ook Elsschot niet aan ontbrak.

de keizer is sigarenfabrikant

veel geld verdient hij niet

hij werkt slechts met enkele mensen
heeft te weinig kapitaal
maakt geen reclame

zodat hij niet vooruitkomt in de wereld

(openingszinnen van de bewerking van Een Ontgoocheling)

Workshop Leer programmeren met Scratch VOLZET http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Workshop-Leer-programmeren-met-Scratch-VOLZET.html maandag 12 maart 2018 11:52:55

Wat zit er achter een game?

Samen ontdekken we wat er achter zit en maken we zelfs een eigen spelletje! Games spelen op de computer is boeiend, je eigen games maken is nog leuker! Leer de beginselen van het game ontwerpen en programmeren.

Workshop Lego Mindstorms VOLZET http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Workshop-Lego-Mindstorms-VOLZET.html maandag 12 maart 2018 14:25:44

Met Lego Mindstorms ga je steeds dieper in de wereld van het programmeren. Motoren, sensoren, herhalingen, …. Via leuke opdrachten kom je er zeker en doet jouw robot precies wat jij hem opdraagt!


I.s.m. UCLL Techniek- en Wetenschapsacademie.

De Kleine Chef kookt à la Roald Dahl VOLZET http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/De-Kleine-Chef-kookt-a-la-Roald-Dahl-VOLZET.html maandag 12 maart 2018 15:37:34

De GVR, de Reuzenperzik, Sjakie en de chocoladefabriek en nog veel meer! Ken je al gekonfijte potloden om op te sabbelen? Of snoskommers? Of het echte geheime Willy Wonka-recept? Kom het ontdekken in deze unieke workshop die je fantasie zal prikkelen tot in de puntjes van je tenen!

Radio Gaga VOLZET http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblkalender-Activiteiten/Radio-Gaga-VOLZET.html maandag 12 maart 2018 16:35:55

Ontdek de verhalen van achter de schermen, verteld door de mannen van het warmste TV-programma van Canvas. Vrienden en reporters Dominique Van Malder en Joris Hessels trokken met een mobiele radiostudio in een oude, omgebouwde caravan naar plekken in België waar mooie en ontroerende verhalen te rapen waren. Geïnterviewden mochten telkens een verzoeknummer aanvragen in 'Radio Gaga'.

Deze ochtend nemen Joris en Dominique ons opnieuw mee naar bijzondere plaatsen waar de levensverhalen van vaak kwetsbare mensen centraal stonden.

Al enkele activiteiten in vestiging Kuringen helemaal volzet! http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Al-enkele-activiteiten-in-vestiging-Kuringen-helemaal-volzet!.html dinsdag 13 maart 2018 10:02:52

De komende activiteiten in vestiging Kuringen zijn allemaal volzet - heel erg fijn, zo'n enthousiast publiek!

Het gaat om

Het blijft dus steeds aangewezen om je plekje tijdig te reserveren! Wil je steeds als eerste op de hoogte zijn? Meld je dan aan voor onze Nieuws op Maat (zie vakje hier rechts boven) of volg ons op Facebook.

Auteurslezing door theatermaker Adriaan Van Aken http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Auteurslezing-door-theatermaker-Adriaan-Van-Aken.html dinsdag 13 maart 2018 10:40:53

zaterdag 24 maart om 14 uur - gratis

Adriaan Van Aken is theatermaker bij Het nieuwstedelijk. Zijn bewerking van "Een Ontgoocheling" van Willem Elsschot speelt volgende week vier avonden na mekaar in De Nieuwe Zaal in Hasselt, de nieuwe theaterzaal van Het nieuwstedelijk.

Een aantal jaar geleden nam Adriaan Van Aken ook al "Het Dwaallicht" onder handen en onlangs maakte hij een audiowerkstuk op basis van een hoofdstuk van "Het verdriet van België" van Hugo Claus.

Tijdens zijn lezing in onze bibliotheek vertelt hij hoe hij deze adaptaties aanpakt en hoe hij naar de muzikaliteit in de tekst zoekt. Hij geeft ook aan hoe een actualisering van een literaire tekst kan leiden tot bijzondere parallelle audioprojecten.

Schrijf je tijdig in voor deze lezing!

Nieuwe top 10 op 17 maart! http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Nieuwe-top-10-op-17-maart!.html dinsdag 13 maart 2018 11:39:35

Vanaf zaterdag 17 maart ligt onze selectie van zowel boeken, films als muziek op de welbekende standen in vestiging Dusart!

  • top 10 informatief, literatuur, muziek en film voor volwassenen vind je in de inkomhal
  • top 10 jongeren staat ook in de inkomhal
  • top 10 jeugd vind je in de doorgang naar de jeugdbibliotheek

We herinneren je er nog even aan dat top 10-documenten niet verlengd kunnen worden en dat je maximum twee stuks per keer kunt lenen.

Save the date! Erfgoeddag op zondag 22 april, ook in vestiging Dusart http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/Save-the-date!-Erfgoeddag-op-zondag-22-april,-ook-in-vestiging-Dusart.html dinsdag 13 maart 2018 11:47:10

In 2018 vindt Erfgoeddag plaats op zondag 22 april met als thema "Kiezen". Ook Bibliotheek Hasselt Limburg Dusart is die dag open met een aantal begeleide en niet-begeleide erfgoedactiviteiten én een passende lezing.

In het jaar van de lokale verkiezingen roept Erfgoeddag op om te kiezen voor erfgoed. Hoe bepalen erfgoedinstellingen wat wordt bijgehouden? Welke oplossingen brengt het digitale tijdperk? Hoe werden lokale verkiezingen vroeger geregeld?

Kruis 22 april alvast aan in je agenda en pluis onze volgende nieuwsbrief uit voor meer details over de activiteiten die dag!

De kleinste concertzaal ter wereld - Piano Day http://bibliotheek.hasselt.be/Limburg/pblnieuwsberichten/De-kleinste-concertzaal-ter-wereld-Piano-Day.html dinsdag 13 maart 2018 16:54:25

Op 29 maart staat "de kleinste concertzaal ter wereld" aan onze bibliotheek!

Piano Day werd in 2015 in het leven geroepen door componist Nils Frahm en gaat door op de 88ste dag van het jaar.

Pigeon, dat is dan weer de piano en de muziek van Katrien Verfaillie. De muziek groeit onder haar vingers, noot per noot. Resultaat is een nauwgezette, tot in de puntjes uitgewerkte muziektaal. Melodieus, verhalend én elegant, ontroerend in haar eenvoud.

In oktober verscheen haar tweede album Short stories, opgenomen in Hasselt bij Joris Peeters. Op Paino Day (29 maart) speelt Pigeon 's avonds een huiskamerconcert in Hasselt, maar overdag kun je haar aan de Bibliotheek Hasselt Limburg ontdekken in haar eigen "duiventil", de kleinste concertzaal ter wereld.

Wie binnen kijkt wordt meegezogen in een fabelachtig concertinterieur, in detail uitgebouwd als een poppenhuis waar van alles te ontdekken is. In de duiventil is er enkel plaats voor Katrien, zij speelt er haar composities. Het publiek beleeft het concert mee door in de duiventil binnen te gluren en door te luisteren via hoofdtelefoons. Treed binnen in een muzikale instant-sprookjeswereld!

Op Piano Day aan Bibliotheek Hasselt Limburg, om gratis van te komen genieten!

bekijk hier het volledige Piano Day-aanbod van CCHA