Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Tentoonstelling over de impact van drukpers en sociale media - van 14 oktober 2017 tot 29 april 2018

beeld van erasmus die op een smartphone kijkt met de blauwe twittervogel op zijn schouder

Van Erasmus tot Trump

Gedrukte boeken uit de zestiende eeuw hadden een enorme impact op mens en maatschappij, net zoals Twitter, Facebook, Instagram en andere sociale media vandaag.
Sociale media zijn overal en overspoelen ons met updates, snaps en tweets. Vijf eeuwen geleden schreven Maarten Luther en zijn tegenstanders korte pamfletten die in één dag werden geproduceerd. Ze lieten de persen draaien, ontketenden revoluties en verdeelden de wereld in voor en tegen.

Historisch drukwerk en multimediale consoles

In de interactieve expo Conn3ct tonen multimediale consoles en boeken uit de vroege zestiende eeuw het verband tussen de impact van de sociale media nu en de kracht van de drukpers toen. Ontdek hoe beide media uitgroeien tot massamedia met ongekende mogelijkheden. Leer tweets, boeken en pamfletten kennen als instrumenten van ideeënverspreiding of polemiek.
Ga op verkenning in Conn3ct, activeer de consoles en deel je mening en voorkeuren met andere bezoekers. Bepaal zelf hoe ver je daarin wil gaan!

Klasbezoek

Tijdens een klasbezoek gaan leerlingen via een inhoudelijk vragenparcours op zoek naar een wachtwoord. Ze kraken de code en laten zich verrassen door wat er achter deze code verborgen zit. Zo beleven ze de expo op een unieke manier en vormen ze zich al doende een goed beeld van de impact van beide media. Mediawijsheid in het kwadraat!
Vraag een klasbezoek aan

Conn3ct in de klas

Leerkrachten kunnen aan de slag met verschillende kant-en-klare educatieve pakketten op www.conn3ct.media/educatie (beschikbaar vanaf 6.10.17). Elk pakket bestaat uit een volledig uitgewerkt lesscenario, een digitaal bordboek, bronmaterialen en extra materialen die tijdens de les kunnen worden ingezet.

Bezoek Conn3ct gratis tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Beleef de tentoonstelling op eigen houtje. Activeer met je Conn3ct-kaartje de multimediale consoles en deel je mening en voorkeuren met andere bezoekers. Dit kaartje haal je af aan het onthaal of het informatiepunt bij de tentoonstelling. Onze enthousiaste bibliotheekmedewerkers staan steeds klaar om je te helpen.
Contacteer ons tijdig als je de expo in groep wil beleven.
011 29 59 00 - bibliotheek.activiteiten@hasselt.be

Geleid bezoek

Wil je je verder verdiepen in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als de sociale media van nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor één van onze rondleidingen.

Vrijdag om 17 uur op
20 oktober, 10 & 24 november, 1 december 2017
12 & 26 januari, 9 & 23 februari, 9 & 23 maart, 20 april 2018

Reserveren via 011 29 59 50 - bibliotheek.activiteiten@hasselt.be - aan het onthaal in de bib. Vermeld je naam, je lidkaartnummer (als je dat hebt), de datum waarop je wenst deel te nemen en het aantal deelnemers. Verzamelen aan het onthaal in de bib. De rondleidingen starten stipt en duren ongeveer een uur.

Wanneer
Zaterdag, 14 oktober 2017 - zondag, 29 april 2018

tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Waar

Biliotheek Hasselt Limburg, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt

Doelgroep

Iedereen

Prijs

Gratis

Organisator

Biliotheek Hasselt Limburg