Historische foto van opstand in 1986

IN FOCUS Mei 68

maandag, 14 mei 2018

50 jaar geleden deed mei '68 de gevestigde orde op zijn grondvesten daveren.

De zogenoemde mei revolte van 1968 was het hoogtepunt van een golf van studentenprotest en stakingen. Kop van Jut waren de machthebbers, de politie, de vastgeroeste structuren, de bedrijfsleiders. Vooral in Frankrijk was er een maand lang sprake van een revolutionaire toestand, maar ook in veel andere landen werden de gevestigde waarden in vraag gesteld. Na een maand van contestatie viel alles echter weer min of meer in zijn plooi.

In België staakten de studenten in Leuven tegen de Franstalige invloed in de universiteit, met de uiteindelijke splitsing van de tweetalige universiteit in de Nederlandstalige Katholieke Universiteit Leuven en de Franstalige Université catholique de Louvain tot gevolg. Ook de afsplitsing van de Vrije Universiteit Brussel van de voorheen tweetalige Université Libre de Bruxelles is gerelateerd aan mei '68.

Het is tekenend dat mei ‘68 ,onder andere, ook de Praagse Lente inspireerde, de opstand in Tsjechov-Slovakije tegen de Sovjetdictatuur. De samenleving was toe aan een nieuwe, democratische dynamiek. In die zin was een ‘mei ‘68’ onoverkomelijk. Zelfs zonder mei ‘68 zou er een mei ‘68 zijn geweest.

Nú IN FOCUS op het bibliotheekplein.

Nieuws op maat