Bibliotheek Hasselt Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

A tot Z (Per vakdomein)

Taal- en Letterkunde

Databanken

 • FictieRom is een databank met bibliografische gegevens van romans en verhalen, gerangschikt volgens onderwerp. Deze databank biedt een overzicht van Nederlandse, in het Nederlands vertaalde en buitenlandse romans en verhalen die sinds 1983 zijn verschenen.

  Ga naar FictieRom. Deze databank is binnenkort weer beschikbaar, bedankt voor je geduld.

 • LiteRom biedt een verzameling recensies en artikelen over Nederlandstalige literatuur, verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen sinds 1900.

  Ga naar LiteRom. Deze databank is binnenkort weer beschikbaar, bedankt voor je geduld.

 • LiteRom Wereldliteratuur is een databank over niet-Nederlandstalige (vertaalde) literatuur. Het bestand biedt duizenden boekrecensies en auteursinterviews die sinds 1976 in Nederlandse dag- en weekbladen zijn opgenomen.

  Ga naar LiteRom Wereldliteratuur. Deze databank is binnenkort weer beschikbaar, bedankt voor je geduld.

 • In de UittrekselBank vind je meer dan 2.400 uittreksels van Nederlandstalige én buitenlandse literatuur en circa 350 auteursportretten. Deze auteursportretten bieden naast biografische gegevens een schets van de hoofdlijnen van het werk van de auteur, een bibliografie en verwijzingen naar bestaande uittreksels. De Uittrekselbank wordt uitgegeven door NBD Biblion.

  Ga naar UittrekselBank.

 • In de Uittrekselbank Jeugd vind je meer dan 600 uittreksels van Nederlandstalige én buitenlandse literatuur en circa 100 auteursportretten. De Uittrekselbank Jeugd wordt uitgegeven door NBD Biblion.

  Ga naar UittrekselBank Jeugd.

Websites

 • Via Boek.be kun je in boeken grasduinen en je eigen boekenplank met geweldige boeken vullen. Boek.be is ook de koepelvereniging van het Vlaamse boekenvak.

  Ga naar Boek.be.

 • Via deze edite van Citybook krijg je niet één maar twee steden. Het Limburgse Hasselt en Genk, vormen samen de inspiratiebron voor de stadsportretten van deze editie.

  Ga naar Citybook Hasselt-Genk.

 • De DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren) is een website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën, portretten en hyperlinks, naast een groot aantal studies en primaire bronnen op het brede terrein van de Nederlands(talig)e cultuurgeschiedenis.

  Ga naar DBNL.

 • Hasselt is rijk aan erfgoed. Alle erfgoedorganisaties in het Hasseltse zetten zich in om dat erfgoed te bewaren, in kaart te brengen en bekend te maken.
  Erfgoedcel Hasselt ondersteunt hen daarbij en werkt samen met hen projecten en publicaties uit.

  Ga naar Erfgoedcel Hasselt - Inventaris literair erfgoed in Hasselt.

 • Het e-WLD bevat de inhoud van de drie delen van het Woordenboek van de Limburgse dialecten die in druk in 39 afleveringen zijn verschenen tussen 1983 en 2008. Het bevat 17.539 begrippen, 137.231 trefwoorden en 1.759.090 dialectopgaven, verzameld in ruim 1000 Limburgse plaatsen ofwel dialecten (iedere plaats vertegenwoordigt een eigen dialect).

  Ga naar Elektronisch Woordenboek van de Limburgse Dialecten

 • De Woordenlijst Nederlandse Taal is in boekvorm gekend als het Groene Boekje. Dit kun je ook online raadplegen. 

  Ga naar het Groene Boekje online.

 • Het Huis voor de Kunsten Limburg is een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg.

  Ga naar Huis voor de Kunsten Limburg.

 • Narrative Sources biedt een overzicht van de verhalende bronnen uit de middeleeuwse Nederlanden. D.w.z. dat de databank teksten (van de zesde tot de eerste helft van de zestiende eeuw) inventariseert waarvan de auteur de intentie had het verleden in verhalende vorm vast te leggen.

  Ga naar Narrative Sources.

 • Paukeslag digitaal platform voor levend poëzie-erfgoed is een multimediaal platform voor de ontsluiting van poëzie-erfgoed.

  Zowel het poëzie-erfgoed dat uit de werking van literaire organisaties voortkomt als het poëzie-erfgoed dat erfgoedinstellingen verzamelen en deskundig bewaren, wordt via Paukeslag zichtbaar gemaakt voor het grote publiek.

  Ga naar Paukeslag.

 • Stichting Lezen moedigt iedereen aan meer te lezen. De stichting werkt aan een ononderbroken lijn van leesbevorderingsprojecten voor kinderen en volwassenen en biedt onderdak aan een unieke vakbibliotheek over jeugdliteratuur en leesbevordering.

  Ga naar Stichting Lezen.

 • Om te zorgen dat het Nederlands een volwaardige taal blijft is een integraal taalbeleid vereist. De overheid heeft daarin een belangrijke taak. De Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse overheid hebben hun verantwoordelijkheid voor het Nederlands toevertrouwd aan de Nederlandse Taalunie. Eén grensoverschrijdende organisatie die het hele taalgebied verbindt.

  Ga naar de Nederlandse Taalunie.

Bibliotheek Hasselt Limburg
Martelarenlaan 17
3500 Hasselt

tel. 011 29 59 00
e-mail bibliotheek@hasselt.be
http://www.hasselt.be/bibliotheek


De openingsuren van de Bibliotheek Hasselt Limburg vind je terug via http://bibliotheek.hasselt.be/pblopeningsuren.

Databanken
Vakdomeinen
Websites

Bibliotheek Hasselt Limburg is ook social